Dodaj do ulubionych

Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analizie

11.03.13, 04:41
Wywiad Miecugowa z Passentem. Czyż może być lepsza lekcja historii Polski po 1945 roku do teraz ? Dedykuję nawiedzonym lustratorom i antykomunistom częstokroć analizującym tamte czasy jedynie z dzisiejszej perspektywy.Jest o wszystkim: o komunistach, o żydach, o dyplomacji, o Stalinie, o lewicy, no i ...o Polityce, o Po Prostu ...itd itd
Bardzo odpowiada mi takie spojrzenie na naszą historię.
www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia,37,m/daniel-passent,3972.html
Lustratorzy. Proszę zwróćcie uwagę, że Passent tamten ustrów uważa za zbrodniczy ale ....pamiętajcie też, że nauczył miliony czytać i pisać.
Obserwuj wątek
    • zbysio45 Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 14:20
      Moze szanowna osoba o nicku wiosnaludzikow poda co jeszce zawdzieczamy okupacji sowieckiej i PRL-owi.Trzeba byc idiota aby nie zrozumiec ze Polska za tych zbrodniczych rzadow komuchow stała sie tylko biednym,zacofanym krajem bez perspektyw ktory według sowieckich mocodawcow miał wraz z nimi podbic WOJSKOWO EUROPE.
      • wiosnaludzikow Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 14:43
        Wogóle nie pisałem co zawdzięczamy okupacji radzieckiej. Pisałem o bardzo interesującej opinii (wykładowi) Passenta nt współczesnej, po 1945 historii Polski. Jak pisałem, a możesz też to też usłyszeć pod zacytowanym linkiem,Passent tamten system uznawał za zbrodniczy ale .... No właśnie !
        Sądząc z Twojej twórczości i postawy na tym forum nie zrozumiesz nie dlatego , że bym chciał Cie obrazić jak Ty mnie próbujesz ale dlatego, że nikt Ci nie wmówi, że białe jest białe a czarne jest czarne.
    • losiu4 Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 14:27
      to komu tym razem pasęt sie wysługuje?

Pozdrawiam

losiu
      • zgred-zisko Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 14:52
        A Ty? Komu? Jeżeli jesteś zdania, że każdy kto wyraża swoją opinię na jakiś temat, komuś się wysługuje, to Ty jako stały uczestnik tego forum pewnie też? Dotychczas myślałem że dzielisz się z nami własnymi myślami :(
    • chrobotkin Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:21
      Passent, podobnie zresztą jak ty, jest jednym z tych manipulatorów, którzy bronią panującej w Polsce po 1989 r. autokracji, a jednocześnie sa na tyle bezczelni (lub głupi), że użalają się nad ofiarami tego wrednego systemu.
      • wiosnaludzikow Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:27
        chrobotkin napisał:

> Passent, podobnie zresztą jak ty, jest jednym z tych manipulatorów, którzy bron
        > ią panującej w Polsce po 1989 r. autokracji, a jednocześnie sa na tyle bezczeln
        > i (lub głupi), że użalają się nad ofiarami tego wrednego systemu.
        A tak co do treści wywiadu i opinii Passenta ?
        Passent w stanie wojennym, w felietonie w Polityce, miał odwagę i wyrażnie wypowiedział się przeciwko propagandzie Jaruzelskiego i bronił (tylko po części) Solidarności.
        Ty natomiast zamiast skrytykować punkt po punkcie wypowiadasz się jak troll tylko ad personam.
        • chrobotkin Spamujesz? 11.03.13, 15:38
          Gdybym chciał komentować wypowiedzi Passenta punkt po punkcie, to zrobiłbym to na stronie TVN24, a nie pod tym twoim SPAMEM. Nie napisałeś tu nic oprócz tego, że Passent wielki jest i coś powiedział. Jak chcesz dyskutować merotyrycznie, to najpierw napisz coś marytorycznego.
    • iq-ok Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:31
      Passent dość uczciwie mówi o swoim funkcjonowaniu w komunie. Wywiadu nie słuchałem, ale znam "Passę".
      Passent przyznaje się do lęków, błędnych ocen, czasem konformizmu. Wszystko to bardzo ludzkie.
      No ale oczywiście nie może liczyć na zrozumienie losi i zbysiów z przyczyn oczywistych.

Wqu...ają mnie te mendowate tetryki, co to pewnie całe dorosłe życie pokornie przeżyły w PRL'u zadowalając się głęboko skrywanym "węwnętrznym oporem" a dziś po siedemdziesiątce mając świadomośc, że nic im za to nie grozi popisuja się antykomunizmem, pryncypialnością ocen i skrajnie prawicowymi poglądami.
      I żadnemu z nich nawet we łbie nie zaświta kim byłby dzisiaj, gdyby poglądy, które dziś tak wielbi swego czasu były osią polityki państwa.
      A z powodu oczywistych ograniczeń intelektualnych nie są w stanie pojąć historii swego narodu na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat w całej tragicznej czasami złożoności.
      • wiosnaludzikow Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:34
        iq-ok napisał:

> Passent dość uczciwie mówi o swoim funkcjonowaniu w komunie. Wywiadu nie słucha
        > łem, ale znam "Passę".
        > Passent przyznaje się do lęków, błędnych ocen, czasem konformizmu. Wszystko to
        > bardzo ludzkie.
        Tak. Właśnie tym Passent mi imponuje. Taki stan zrównoważonych ocen.
        • iq-ok Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:44
          Na tle dzisiejszych (ponoć od zawsze niezłomnych) prawicowców 70+ jawi się jak prawdziwy, myślący i pełen godności człowiek.

Nie wyprawia na starość brewerii czyniąc z siebie błazna jak pewien (kiedyś bardzo dobry) poeta z Milanówka.
    • chrobotkin Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:43
      > pamiętajcie też, że nauczył miliony czytać i pisać.

Wynalazł też ogień, a jeszcze wcześniej, gdy ludzie mieszkali w raju i chodzili na golasa, wynalazł listek figowy. Powiedział też, że w piekle jest gorąco i w ogóle panuje tam ustrój zbrodniczy. Och, jaki on jest piękny, mądry i dobry.
      • iq-ok Ależ bredzisz:) 11.03.13, 15:50
        Czy wiosnaludzików przypisał Passentowi uczenie analfabetów?
        • wiosnaludzikow Re: Ależ bredzisz:) 11.03.13, 15:56
          iq-ok napisał:

> Czy wiosnaludzików przypisał Passentowi uczenie analfabetów?
          No nie ma z nim kontaktu bez względu na poglądy. Przynajmniej ja nie potrafię złapać tego kontaktu.
          • chrobotkin Re: Ależ bredzisz:) 11.03.13, 16:02
            Złap sobie kontakt ze swoją starą, forum jest od dyskutowania.
            Więc co konkretnie powiedział Passent? Potrafisz potwórzyć swoimi słowami?
            • wiosnaludzikow Re: Ależ bredzisz:) 11.03.13, 16:16
              chrobotkin napisał:

> Złap sobie kontakt ze swoją starą, forum jest od dyskutowania.
              > Więc co konkretnie powiedział Passent? Potrafisz potwórzyć swoimi słowami?
              Dałem link i posłuchaj.
            • wiosnaludzikow Re: Ależ bredzisz:) 11.03.13, 16:18
              www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia,37,m/daniel-passent,3972.html
              Proszę Chrobotkin.
      • zgred-zisko Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 15:56
        Przychylam się do zdania przedmówcy. Bredzisz! Totalnie bez sensu i nie na temat.
        • chrobotkin Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 16:03
          Twierdzisz, że to nie Passent wynalazł listek figowy? A kto?
          • purchawkapuknieta Re: Daniel Passent- Polska w zrównoważonej analiz 11.03.13, 16:26
            Donald Tusk! Premier! On samego Pana Boga wynalazł.
    • silesius.monachijski.16 Daniel Passent=prl widziana oczyma oprawcow z zydo 11.03.13, 16:23
      komuny

wiosnaludzikow napisał:

> Wywiad Miecugowa z Passentem. Czyż może być lepsza lekcja historii Polski po 19
      > 45 roku do teraz ? Dedykuję nawiedzonym lustratorom i antykomunistom częstokro
      > ć analizującym tamte czasy jedynie z dzisiejszej perspektywy.Jest o wszystkim:
      > o komunistach, o żydach, o dyplomacji, o Stalinie, o lewicy, no i ...o Polityce
      > , o Po Prostu ...itd itd
      > Bardzo odpowiada mi takie spojrzenie na naszą historię.
      > www.tvn24.pl/inny-punkt-widzenia,37,m/daniel-passent,3972.html
      > Lustratorzy. Proszę zwróćcie uwagę, że Passent tamten ustrów uważa za zbrodnicz
      > y ale ....pamiętajcie też, że nauczył miliony czytać i pisać.
      • silesius.monachijski.16 Re: Daniel Passent=prl widziana oczyma oprawcow z 11.03.13, 16:43
        Passent i Miecugow: warto wroga czasem posluchac; ani slowa refleksji (nie mopwiac juz o ekspiacji) Passenta n/t powojenej zydokomuny i mordowwania Polakow (w tym glownie zolnieerzy polskich walczacych z okupacja sowiecka); ciekawe tez, jak siertoty po prlu (Passent i Miecugow) deliberuja n/t Polski i polityki mieedzynarodowej: pomijajac juz to, ze z sentymentem wspominaja aantypolski i zbrodniczy system prl-u, to jeszcze probuja nam wmowic, ze z sowieckim satelita prlem ktos sie wogole liczyl;

• wiosnaludzikow Re: Daniel Passent=prl widziana oczyma oprawcow z 11.03.13, 16:52
          Wysłuchałeś ? to gdzoe masz tę ekspiację. Wyraźnie mówi, że system był bezsensowny a nawet zbrodniczy.
          • silesius.monachijski.16 Re: Daniel Passent=prl widziana oczyma oprawcow z 11.03.13, 17:01
            I w tym systemie zrobil piekna kariere. Sam o tym mowi expresssis verbis; to jemu - i Andrzejowi Wajdzie - Jacek Kaczmarski poswiecil piosenke"Artysci"

www.youtube.com/watch?v=kJtLShJaj9w

wiosnaludzikow napisał:

> Wysłuchałeś ? to gdzoe masz tę ekspiację. Wyraźnie mówi, że system był bezsenso
            > wny a nawet zbrodniczy.
    • silesius.monachijski.16 Miecugow znow na kacu: popija nieustanie herbatke 11.03.13, 16:44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka