Dodaj do ulubionych

Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł

21.03.13, 11:41
Obłożenia podatkiem oszczędności Cypryjczyków ( pomysł odrzucił cypryjski parlament)
Od pomysłów ograbiania naszych kont OFE przez ministra Rostowskiego?

Uświadomcie mnie bowiem nie dostrzegam żadnej istotniejszej różnicy.

Ministerstwo Finansów jest zdeterminowane, żeby płatnikiem emerytur z otwartych funduszy emerytalnych był ZUS. Propozycją wyjściową do dyskusji ma być stopniowe przenoszenie środków z OFE do ZUS na 10 lat przed rozpoczęciem wypłaty świadczeń - wynika z nieoficjalnych informacji PAP.
www.bankier.pl/wiadomosc/Ministerstwo-zchce-zeby-platnikiem-emerytur-z-OFE-byl-ZUS-2783984.html
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 11:53
      Niczym. Pan Rostkowski może i jest dobrze oceniany przez światową finansjerę, zapomniał jednak że to my, Polacy zatrudniliśmy go i my płacimy mu pensję z naszych podatków. Jego zasługi w obronie kraju przed kryzysem bledną w obliczu dość przedziwnych metod i zasad wprowadzanych za jego milczącym (a nawet werbalnym) przyzwoleniem.
      • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 12:14
        No to się zgodzimy w kwestii okradania. Dziwne jest to że temu rządowi tak wszystko uchodzi na sucho. Podwyższenie wieku emerytalnego, VAT, zmniejszenie odpisu na OFE a teraz jawny zamach na nasze oszczędności.
    • humbak Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 11:56
      Rostowski jest zdolniacha. Do tego jeszcze nie przedłuży działania SSE, nie oferując oczywiście nic w zamian. Ale co on będzie się przejmował skutkami?
      • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 12:17
        On jest jedynie od liczenia pieniążków. Od przejmowania się skutkami jest premier Tusk który za każdym razem z troską w głosie pochyla się nad problemem. A tak btw... w końcu z czegoś tym z PL2012 /i podobnie działających spółek/ trzeba wypłacać premie za wygenerowanie wielomilionowych strat.
        • humbak Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 12:22
          Księgowy.
          • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 12:37
            Fałszywie jak hymn śpiewany przez Górniak brzmi tłumaczenie iż tą metodą Min.Fin. chce zabezpieczyć kapitał odłożony na koncie OFE przez wahaniami kursowymi.
            Aby zrównoważyć finanse FUS potrzeba 21 mln ubezpieczonych, nie pobierających świadczeń - ocenia ministerstwo pracy w odpowiedzi na interpelację poselską.

Albowiem z rządowych wyliczeń wynika ,że żeby zrównoważyć finanse FUS potrzeba jest 21 mln ubezpieczonych. Czyli brakuje 6,4 mln.
            • inna57 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 12:52
              A może lepiej by było gdyby MF w końcu przyznało że FUS zbilansować się nie da. Jest to fizycznie niewykonalne. System był opracowany dla średniej życia niewiele przekraczającej czterdziestkę, obecnie zbliża się ona do osiemdziesiątki. To jest cena za postęp medycyny i ten rachunek będą musieli zapłacić wszyscy którzy jako podstawę przyjęli system Bismarcka.
              Wszystkie parametry demograficzne wykazują że w ciągu 15-17 lat obecny system emerytalny zawali się z wielkim hukiem. Dodatkowym, niczym nieuzasadnionym elementem, jest horrendalny koszt obsługi systemu.
              Nie dorobimy sobie obywateli którzy będą się składać na potencjalnych przyszłych emerytów. System w obecnym ksztalcie należy zacząć zwijać tak aby konsekwencje zawału były jak najmniejsze
              • m.c.hrabia Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 13:19
                a tym że OFE to największe Q.r.e.s.t.w.o w III rp .
                większe nawet niż obowiązkowe dostawy w PRL u
                • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 13:38
                  Zatem zaprawde godne to i sprawiedliwe słuszne i zbawienne, że minister Rostowski powoli likwiduje ten bandycki system wyciągając łapkę po nasze pieniądze, które w dobrej wierze powierzyliśmy funduszom emerytalnym w nadziei iż pomnożą nam kapitał i ostatnie lata życia spędzimy w luksusowych wrunkach popijając na Maderze drinki z palemką.
                  Tak mam rozumieć Twoją wypowiedź m.c. hrabio?
                  • m.c.hrabia Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 15:13
                    tw_wielgus napisał:

> Zatem zaprawde godne to i sprawiedliwe słuszne i zbawienne, że minister Rostows
                    > ki powoli likwiduje ten bandycki system wyciągając łapkę po nasze pieniądze, kt
                    > óre w dobrej wierze powierzyliśmy funduszom emerytalnym w nadziei iż pomnożą na
                    > m kapitał i ostatnie lata życia spędzimy w luksusowych wrunkach popijając na Ma
                    > derze drinki z palemką.
                    > Tak mam rozumieć Twoją wypowiedź m.c. hrabio?

pomyłka .
                    nie powierzyliśmy w dobrej wierze a po bandycku nas zmuszono do oddania prowizji
                    prywatnemu cwaniaczkowi.
                    • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 15:41
                      Wiesz gdyby tak policzyć "prowizję" jaką pobiera ZUS (ZUS generuje koszty ok. 3,7 mld zł rocznie*) to fundusze uczestniczące w OFE i ich prowizja to pesteczka z wisienki.
                      Bo zgodzimy się że koszty ZUS pokrywamy z naszych datków.

* żródło
                      mniejszy-zus.pl/baza-wiedzy/newsy-z-sieci/72
    • tornson Kolejny leming ślepo wierzący w OFE. 21.03.13, 13:07
      Zrozum że wprowadzenie OFE i przejście na emerytury kapitałowe to było ograbienie Polaków z ich przyszłych emerytur. Dzięki przejściu na ten złodziejski system kapitałowy ludzie będą na starość dostawali ochłapy a nie emerytury.
      Ale nawet w tym chorym systemie kapitałowym lepiej by pieniądze miało państwo niż złodziejskie pasożyty z OFE!
      • humbak Re: Kolejny leming ślepo wierzący w OFE. 21.03.13, 13:12
        Tomson, przecież tu nie chodzi o OFE, tylko o działania Rostowskiego i rządu jako takiego. Weź nie zaciemniaj.
      • tw_wielgus Re: Kolejny komuch zakochany w ZUSie 21.03.13, 13:34
        a może w KRUSie bo pewności nie mam.
        Emerytury kapitałowe to akurat odjeście od systemu każdemu wedle zasług w kierunku sprawiedliwszego systemu.
    • wujcio44 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 13:48
      tw_wielgus napisał:

> Obłożenia podatkiem oszczędności Cypryjczyków ( pomysł odrzucił cypryjski parla
      > ment) Od pomysłów ograbiania naszych kont OFE przez ministra Rostowskiego?

Tym, że pieniądze w banku to własne pieniądze, które można zawsze wypłacić, coś sobie za nie kupić, przechlać albo wydać na dziwki, podczas gdy pieniądze w OFE są poza zasięgiem płacącego składki, nie wiadomo do kogo tak naprawdę należą i co się z nimi kiedyś stanie.
      • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 13:58
        Nie, w momencie gdy rząd zaproponował ( a niektórych do przystąpienia zmusił) OFE, sprawa wyglądała w ten sposób, że są to moje pieniądze, z których bedę mógł korzystać gdy osiągnę wiek emerytalny. Powołane specjalnie do tego celu fundusze będą pieniądze inwestować, pomnażać, zarabiać a ja jako emeryt będę pławił się w luksusach.
        Dodatkową zachętą było to że jeżeli jednak pacjent nie dożyłby tej świetlanej wizji to pieniądze dziedziczyłaby rozradowana w tym wypadku rodzina.
        Adekwatnie, jeżeli pacjent jest klientem ZUS to z jego wcześniejszego zejścia nie cieszy się rodzina a jedynie Ministerstwo Finansów.
        Tak wiec wydaje mi się, że wykazałem analogię do próby sięgniecia do oszczędności Cypryjczyków przez tamtejszy rząd.
        • wujcio44 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:01
          tw_wielgus napisał:

> Nie, w momencie gdy rząd zaproponował ( a niektórych do przystąpienia zmusił)
          > OFE, sprawa wyglądała w ten sposób, że są to moje pieniądze, z których bedę móg
          > ł korzystać gdy osiągnę wiek emerytalny.

Ta obietnica miała się zrealizować za kilkadziesiąt lat. Człowiek rozsądny podchodzi do takich obietnic z dużą rezerwą.
          • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:20
            To była umowa. Umowa społeczna.
            Zaufanie społeczeństwa do instrytucji państwa.
            I tu następna analogia. Ekonomiści komentując "cypryjski" pomysł pozyskania kasy z oszczędności obywateli zwracają uwagę na kolosalne zagrożenie dla systemu bankowego jakie niesie utrata zaufania klientów do trzymania swoich oszczędności w bankach. Jeżeli obwatele stracą zaufanie do instytucji finans. to rzucą się do kas i może runąć system bankowy w całej Europie.
            Nasz rząd zupełnie się takimi drobiazgami nie przejmuje i spokojnie, bez pośpiechu, grzebie w naszych kieszeniach.
            • humbak Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:36
              Z banku pieniądze zabrać możesz, z ZUSu możesz... wynieść cudowne wspomnienia.
              • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:38
                Z banku też możesz wyjść z pustymi rękoma wiec wspomnienia mogą być równie cudne.
                • humbak Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:43
                  Z banku można, z ZUSu nie masz innego wyboru;)
                  • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 15:05
                    Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Ta ostatnia część nazwy oddaje charakter instytucji.
                    Czyn społeczny - czyli nieodpłatna praca wykonana na rzecz społeczeństwa. W tym konkretnym przypadku poprzez słowo czyn rozumiemy wpłatę pewnej ilości środków płatniczych wykonaną w sposób nie do końca dobrowolny.
    • dystans4 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:29
      Znacznie więcej takich i podobnych pomysłów, tak jak o tym mowa wyżej.
      Wobec mnogości, systematyczności i powtarzalności faktów, od dłuższego czasu zastanawiam się, czy nie widzę się bardziej przeciw koalicji, niż po jej stronie. Bijąca w oczy obmierzłość i sprzedajność PSLu (język RP adekwatny do sytuacji) dodatkowo przyprawiają o mdłości.
      --
      buldog.
      • tw_wielgus Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:36
        PSL jest wyjątkowo obmierzły, obrzydliwy i sprzedajny.
        I jak donosi TVN24 takie właśnie warotści wpajają młodziezy na imprezach organizowanych w podległych premierowi Pawlakowi remizach OSP.

www.tvn24.pl/szef-strazakow-podejrzany-o-pedofilie-gimnazjalistki-mialy-swiadczyc-uslugi-seksualne,313216,s.html
        • dystans4 Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 16:36
          W tym miejscu pasuje uwaga o kadrach, co to dziś przychodzą już uformowane.
          Jak widać, w PSL formowania nigdy dość.
          --
          bul.
    • zayka Re: Powiedzcie mi proszę, czym się różni pomysł 21.03.13, 14:35
      jakże płynie mu z mordy wyciekło że umie chronić interesy Polaków
      • zayka ups...:) 21.03.13, 14:35
        zayka napisała:

> jakże płynie mu z mordy wyciekło że umie chronić interesy Polaków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka