Dodaj do ulubionych

Jaka pralka? - parametry

22.01.09, 13:35
Witam.

Mam nadzieję, że mnie poratujecie, bo już mam mętlik w głowie...
Od pewnego czasu usiłuję kupić pralkę (lodówkę też, ale tu już się totalnie poddałam...)

Firmy - mniej więcej wiem, jakie: Bosch (tylko WAE..), Simens, AEG, Electrolux (tylko WA..E), Gorenje(od 6).
Chodzi mi o takie sprawy jak:

- prędkość wirowania. Czy rzeczywiście 1200 obrotów jest lepsze od 1000? Wykorzystujcie te 1200 w praktyce? Czy pranie po 1000 obrotów schnie rzeczywiście dużo dłużej od tego na 1200? A może tak przy tym gniecie, że zmniejszacie obroty?

- temperatura prania. Ukochałam sobie dla kolorowej bawełny pranie w 50stopniach. A tu się okazuje, że modele, które wybrałam (np. Gorenje 63100) w ogóle takiej temperatury nie przewiduje... Może rzeczywiście te 50 stopni jest niepotrzebne? Czy można w Waszych pralkach ustawić takie temperatury? A może to tylko moje śmieszne przywiązanie do 50-tki i powinnam się od tego wyzwolić?

- czy funkcja automatycznego doboru ilości wody do załadunku przydaje się w praktyce? Czy to prawda, że nowoczesne pralki są tak oszczędne w wykorzystaniu wody, że aby dobrze wypłukać trzeba włączać dodatkowe programy? Podobnie słyszałam, że mają tak niski poziom wody, że ubrania szybciej się niszczą (bo nie są prane w wodzie, a tylko zmoczone). Oczywiście to, co napisałam, nie dotyczy pralek MIELE (ale to już za wysoka półka cenowa sad )

Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie wskazówki i uwagi, bo trochę już głupieję od tego oglądania pralek...

Pozdrawiam
Jola
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: Jaka pralka? - parametry 22.01.09, 14:46
      Wlasnie mi zdechl 2.5 letni Bosch. Tj wysiadla elektronika, ktorej
      wymiana kosztowalaby nas praktycznie tyle samo ile dalismy za pralke
      (kupilismy ja za $600 zamiast za $900 ).
      Wiec oczywiscie z naprawy zrezygnowalismy i po deliberacjach wybor
      padl na ponizszy model 7kg Electroluxa

tiny.pl/vwfb
      Tym razem zaplacilismy za przedluzona gwarancje (do 5 lat).

Moim zdaniem
      - 1000 obrotow zupelnie wystarcza
      - 50 stopni nie ma ale i tak ja piore w temperaturze nie wyzszej niz
      40 stopni (pralke mam podlaczona do kranu z ciepla woda ustawiona na
      40 stopni wlasnie wiec nawet nic nie musi podgrzewac)
      - pralka pierze znakomicie ( zazwyczaj nastawiam na program 2-
      godzinny
      - ma b. wygodne, duze okno do ladowania ( w przeciwienstwie do
      Boscha)

Z czystm sumieniem polecam smile
      o.
      • jola_ep Re: Jaka pralka? - parametry 23.01.09, 18:59
        > - 1000 obrotow zupelnie wystarcza
        > - 50 stopni nie ma ale i tak ja piore w temperaturze nie wyzszej niz 40 stopni [...] - pralka pierze znakomicie

Bardzo dziękuję, właśnie o to mi chodziło smile

A co do Bosha, to słyszałam, że część jego produkcji była wykonywana w Turcji i te modele okazały się bardzo awaryjne sad

Akurat takiego modelu Elektrolux'a nie widziałam w naszych sklepach, ale są podobne smile

Pozdrawiam
        Jola
    • justa_lublin81 Re: Jaka pralka? - parametry 23.01.09, 19:29
      my mamy pralkę BEKO, model bez wyświetlacza, max 1000 obrotów. Kupiliśmy specjalnie taki model, za namową znajomego Pana od naprawy pralek, który powiedział nam że im mniej elektroniki tym miejsza awaryjnośc pralki, zwłaszcza odpadną wymiany tych elektronicznych częśći. Moja pralka spisuje się świetnie. Wykorzystuję 1000 obrotów i uważam, ze to max, bo przy wyższych obrotach pranie będzie zgniecione aż za bardzo... Zakres temperatur też jest całkiem spory, choć ja wykorzystuję i tak 30 i 40 stopni. Postawiliśmy na energo i wodną oszczędność i jestem bardzo zadowolona ( przy okazji skorzystaliśmy z promocji i mamy 5 letnią gwarancję.
      • lesia27 Re: Jaka pralka? - parametry 23.01.09, 22:06
        Ja mam 1300 obrotów i widzę różnicę in plus w porównaniu do 900 w poprzedniej
        pralce. Szczególnie przydaje się przy bawełnianych, dziecięcych rzeczach. I
        wcale nie zauważyłam żeby rzeczy były bardziej pogniecione.
        A co do temperatury, 50 st,chyba nie ma, ja zwykle bawełnę w 40 st piorę i
        wystarcza.
        Mam elektroluxa. Jestem w nim zakochana od 2 lat wink
        • mama.macka Re: Jaka pralka? - parametry 24.01.09, 11:16
          ja mam bauknechta 1600 obrotów i pranie wcale nie jest bardziej pogniecione. jak
          ustawię na 1000 jest takie same. jeśli dorzucę coś w trakcie prania do pralki
          to po chwili dobiera wody- więc ok. przy standardowym płukaniu nabiera więcej
          wody niż do prania. też piorę bawełnę w 40 stopniach a rzeczy niemowlaka- te
          białe nastawiam na max 60 st.
    • fanny Re: Jaka pralka? - parametry 24.01.09, 16:06
      Nie pomoge z wyborem pralki, ale mam slowko o temperaturach.

Obecnie, plyny piora efektywnie juz przy 30 st. Nowy zel Ariela chwali sie nawet, ze dopiera juz w 15 st. Nie mialam okazji sprawdzic tego sama, bo w mojej pralce nie ma takiej mozliwosci prania.
      Ale jasne i kolorowe rzeczy piore w 30 st. Tylko reczniki i posciel w 40. I wszystko jest naprawde czyste.

Dla ciekawosci (ze strony Ariela)
      Washing at 30° C for one year saves, on average, enough energy to:
      Watch around 1400 episodes of your favourite TV soap opera
      Boil enough water to make 2,500 cups of tea
      Equivalent to the carbon dioxide produced by driving 150 miles
      Cook over 1,000 microwave ready meals

f.
    • aaaguniaaa Re: Jaka pralka? - parametry 24.01.09, 17:02
      moja pralka ma 1200 obrotow ale przewaznie ustawiam na 1000, i tak nie widze
      roznicy po wyjeciu z pralki

50st to u mnie program szybki, na 32min w ktorym nie mozna dodac plynu do
      plukania. ale i tak bardzo sie przydaje np. do bawelnianych koszulek meza czy
      przeprania poscieli po gosciach na 1 noc. ostatnio testowalam pranie w zimnej
      wodzie, podobno biel w takiej temp (niby ponizej 20st) nie szarzeje. bardzo
      przydatny dla mnie jest tez program do prania welny i do prania recznego

nie mam pojecia jak jest z doborem wody w mojej pralce

u mnie dodatkowym kryterium wyboru byla glebokosc... pralka ma 40cm glebokosci i
      pojemnosc jak wiekszosc dostepnych pralek wtedy gdy kupowalam (5kg a nie jak
      reszta plytkich 3,5-4kg)
      • agawabis Re: Jaka pralka? - parametry 25.01.09, 08:25
        Dla mnie przy wyborze pralki była jeszcze ważna możliwość ustawiania czasu włączenia i wyłączania. I teraz tak mam. Ustawiam pranie na dwie godziny przed powrotem z pracy i jak wracam to jest już skończone. Wystarczy rozwiesić. Zaleta jest taka, że pranie nie gnije mi cały dzień w pralce smile
        • aiczka Re: Jaka pralka? - parametry 26.01.09, 11:05
          Tak, to jest bardzo fajna funkcja. Zwłaszcza jeśli ma się dwie taryfy za prąd
          (my zwykle nastawiamy pranie, tak żeby się zrobiło nad ranem - tani prąd).
    • graue_zone Re: Jaka pralka? - parametry 25.01.09, 20:47
      Już poprzedniczki prawie wszystko napisały. Ja dorzucę tylko jedną rzecz -
      sprawdź, czy nie ma brzęczyka, informującego o zakończeniu prania. Moja taki ma
      i to jest chyba jedyna jej wada. Żeby on zabrzęczał raz, to mogę zrozumieć, albo
      żeby go można było wyłączyć. Ale nie, ta cholera dzwoni co chwilę ok. 15 minut i
      szlag mnie trafia, bo np. na noc już nie nastawię i generalnie muszę do pralki
      gnać natychmiast. Ale mnie ważna jest jeszcze możliwość całkowitego wyłączenia
      wirówki - tu mnie nacięli w sklepie. Pytałam, czy w tym modelu można, pan
      zarzekał się, że tak. A potem okazało się, że możan jedynie zmniejszyć do 400,
      co nie zawsze wystarcza.
    • fergie1975 Re: Jaka pralka? - parametry 25.01.09, 23:57
      mam LG z suszarka

używam 1200, widze minimalna roznice pomiedzy 1200 a 1000, ale bez przesady, nic
      sie nie gniecie jakoś strasznie żeby to przeszkadzało.
      nie mam 50-tki, piore kolory w 40, a jakies posciele i reczniki jak juz musze w 60.

> - czy funkcja automatycznego doboru ilości wody do załadunku przydaje się w
      praktyce?

tak, moge zaladowac cala pralka lub 3 bluzki, pralka wyważa i dobiera ilość
      wody, widze ze czas jest krotszy po minutach na wyswietlaczu, wiec wierze smile ze
      i wode dobiera.

Czy to prawda, że nowoczesne pralki są tak oszczędne w wykorzystaniu wody, że
      aby dobrze wypłukać trzeba włączać dodatkowe programy?

ja mam program standardowy gdzie sa jakies plukania, moge sobie dodatkowo do
      tego wlaczyc dodatkowe plukanie i np tak robie z ubrankami dla dziecka, zaczelam
      prac w normalnym proszku dla doroslych wiec mocniej plucze.

Podobnie słyszałam, że mają tak niski poziom wody, że ubrania szybciej się
      niszczą (bo nie są prane w wodzie, a tylko zmoczone).

nie zauważyłam
      • fergie1975 Re: Jaka pralka? - parametry 25.01.09, 23:58
        > Czy to prawda, że nowoczesne pralki są tak oszczędne w wykorzystaniu wody, że
        aby dobrze wypłukać trzeba włączać dodatkowe programy?

nie prawda
    • czarnagraza Re: Jaka pralka? - parametry 26.01.09, 12:58
      Ja też stoję przed wyborem pralki. I praktycznie już
      wybrałam.www.saturnpolska.com/gdansk/produkty/top/top_agd/?product_id=59028
      Mnie zależy na wąskiej, i żeby miała te 1000 obrotów. Jaka się okaże w praktyce
      nie wiem. Dodam jeszcze, że wpływ na ten wybór ma 6 kg załadunku i duże drzwiczki.
      • vvrotka Re: Jaka pralka? - parametry 27.01.09, 20:46
        Mam od roku pralkę LG Direct Drive, 10 lat gwarancji na silnik. Wyważanie prania
        to chyba niezbędna sprawa, można mniejsze pranie zrobić, w 40 stopniach pierze
        bardzo dobrze, wirowanie mam 1200, ale 1000 też by starczyło, czasami program ma
        800 i też jest ok. Fajna jest też opcja szybkiego prania 30 minut, czasem rzeczy
        wystarczy tylko odświeżyć. Nie zużywa prądu na czuwaniu, Polecam.
        • vvrotka Re: Jaka pralka? - parametry 28.01.09, 08:50
          mozna poczytać więcej:

pl.lge.com/proddivergent.do?categoryId=060407&modelCategoryId=&parentId=0604
    • jola_ep Dziękuję wszystkim :) 29.01.09, 11:10
      Bardzo wszystkim dziękuję. Pomogłyście mi i rozjaśniłyście mi w głowie smile
      Ostatecznie: nie będę upierać się przy 1000 obrotów i 50 stopniach,
      podwyższonym poziomie wody (nie licząc programu do tkanin delikatnych, bo to
      inna historia) i poszukam pralki bez sygnału końca prania (a przynajmniej z
      możliwością wyłączenia), bo planuję nastawiać pranie z opóźnieniem smile

Pozdrawiam
      Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka