06.04.13, 11:17
Karol Wojtyła, czyli Jan Paweł II był bez wątpienia postacią znaczącą i dla Polski wybitnie zasłużoną. Niektórzy uważaja Go nawet za świętego, ale nawet taki agnostyk (żeby nie powiedzieć ateista) jak ja szanuje Go i poważa. Przy wielu zastrzeżeniach co do Jego pontyfikatu (jak choćby niezrozumiała walka z prezerwatywami ) nie można Mu odmówić wielkiego udziału w rozmontowaniu komunizmu i w Polsce, i poza nią.
Tym bardziej bulwersuje kolejny projekt (niestety już właśnie realizowany) koszmarnego pomnika w Częstochowie - paskudztwa, które swymi czternastoma metrami kiczu i bezguścia będzie przytłaczać okolicę. Czymże zasłużył sobie On na taką karykaturę, na takie ośmieszenie swojej osoby, na kpiny i żarty które nieuchronnie pojawią się w przestrzeni publicznej ? I za co nobliwa Częstochowa została ukarana czymś tak paskudnym i bylejakim ?
Obserwuj wątek
    • dr.krisk Czekam na dmuchane pomniki JPII..... 06.04.13, 11:24
      Bo to tanie i proste rozwiązanie: wystarczy kompresor, zapasowe łatki, zakotwić do grunty.. i buch: dwudziestometrowy JPII macha nadętą łapką do gawiedzi.

Zamiast za te pieniądze zrobić park jakiś, ścieżke rowerową, plac zabaw...
      • erte2 Re: Czekam na dmuchane pomniki JPII..... 06.04.13, 11:34
        dr.krisk
        Ludzik Michelin....
    • x2468 Re: Miś 06.04.13, 11:32
      Czyli kolejny(za przeproszeniem Wojtyły) bałwan. Według mnie i nie tylko pomniki papieża maja wygląd bałwanów Setki bałwanów w całej Polsce.W żadnym wypadku nie mam na myśli człowieka lecz jedynie formę"artystyczna" pomników.
      d.polskatimes.pl/k/r/13/b1/40/4d1d9722bd52f_k2.jpg?1353381468
      • kaczyjar Re: Miś 06.04.13, 11:34
        Bóg im tego nie zapomni.
    • cookies9 Re: Miś 06.04.13, 11:35
      Pomniki powstają wbrew woli JP II...nawet zbożny cel nie jest usprawiedliwieniem.

"Syn wpadł do wody. Ojciec go uratował. W podzięce ufundował 14-metrową figurę papieża"

czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,13469234,Syn_wpadl_do_wody__Ojciec_go_uratowal__W_podziece.html
      • szwampuch58 Re: Miś 06.04.13, 11:47
        Swoja droga ciekawe ile juz mamy tych pomnikow nad Wisla;granica ktorego tysiaca juz przekroczona?
      • kaczyjar Re: Miś 06.04.13, 20:42
        cookies9 napisała:

Co miał z tym wspólnego papież - powinien sobie pomnik postawić.
        I w sumie postawił sobie - teraz mówią o nim.

> Pomniki powstają wbrew woli JP II...nawet zbożny cel nie jest usprawiedliwienie
        > m.
        >
        > "Syn wpadł do wody. Ojciec go uratował. W podzięce ufundował 14-metrową figurę
        > papieża"
        >
        > czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,13469234,Syn_wpadl_do_wody__Ojciec_go_uratowal__W_podziece.html
    • damakier1 Re: Miś 06.04.13, 11:43
      Właśnie przed chwilą oglądałam jakis materiał z Korei Płn. - przygotowania do wojny, przemówienia, defilady, a w tle - pomniki, pomniki, pomniki...
      • x2468 Re: Miś 06.04.13, 12:28
        Świetny wzór dla pomnika braci:
        t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQqyBDS7p7MsN2GJCARE76zuadXdgQjRTFbASiWQaspQlkwCKp4
    • behemot17-13 Re: Miś 06.04.13, 12:22
      tu się urodziłem i tu mieszkam i prawdopodobnie pójdę obejrzeć to dziwadło, jako mieszkaniec tej mieściny, jestem zniesmaczony. koszmarny pomnik papieża już jest/stoi na placu Daszyńskiego. na marginesie, dobry tekst
      • indeed4 Świetnie. 06.04.13, 13:34
        Skoro jesteś miejscowy, to może wytłumacz wszystkim czym jest i jaki ma charakter Częstochowski Park Miniatur Sakralnych, bo aż żal patrzeć, jak wielce wysublimowane drobnomieszczaństwo z PO tak się miota od ściany do ściany ;-)

> koszmarny pomnik papieża już jest/stoi na placu Daszyńskiego

Yhym, bardzo koszmarny - niżej masz autora.

www.polskieradio.pl/7/178/Artykul/317087,Pomniki-papieza-miedzy-banalem-a-wielkoscia
        • behemot17-13 Re: Świetnie. 06.04.13, 13:50
          pytasz się czym jest, idź i zapłać, jak już uiścisz odpowiednią kwotę, podziwiaj.
          • indeed4 Podziwiam - śliczne to jest :-) 06.04.13, 14:03
            www.zlotagora.com/index.php/atrakcje/park-atrakcji.html
            www.zlotagora.com/index.php/atrakcje/figury-w-parku.html

Musi być śliczne - gdyby nie było śliczne to partnerem medialnym tego urokliwego, niezwykle gustownego przedsięwzięcia nigdy w życiu by nie była GW i Agora, prawda?

www.zlotagora.com/index.php/partnerzy-medialni.html
            • dystans4 Re: Podziwiam - śliczne to jest :-) 06.04.13, 14:19
              Prześliczne.
              Tylko się zastanawiam, czy Agora promuje nowe standardy w sztuce światowej, czy tylko tuli się do GPC i NDz.
              --
              buldog.
    • indeed4 Fuuuuj! Ech, te prymitywy z PO i SLD... 06.04.13, 12:45
      www.tvp.pl/katowice/aktualnosci/spoleczne/wybory-2010-sld-wygrywa-w-czestochowie/3416275
    • ex.mila Budowanie monumentalnych pomników to jedno 06.04.13, 12:56
      Dużo smutniejsze jest poszukiwanie uzdrowień, bo bez tego Pan Wojtyła nie ma szans na status świętego, kultowego - zwał jak zwał. Na siłę próbuje się przenieść średniowieczne zwyczaje do XXI wieku. Już nawet sam Pan Olbrychski się zgłosił - że wymodlił u Pana Wojtyły cofnięcie raka płuc.

Zgłaszają się kolejni chętni. Wszystkie niewyjaśnione przypadki medyczne się zgłaszają, a Watykan dziękuję i prosi o więcej.

Weź teraz dziecku wytłumacz, że to bzdura. Przecież nie uwierzy, bo w szkole mówią inaczej.
    • aniechto.only Re: Miś 06.04.13, 14:17
      "Dlaczego figura znajdzie się w Częstochowie? Było kilka miast kandydatów, jednak konsultanci projektu jednogłośnie wybrali nas. - Gdyby nie stanęła tu, znalazłaby się w Wadowicach. Albo Zatorze, gdzie mamy park ruchomych dinozaurów DinoZatorland - wyjaśnia prezes Łysoń. "

14 metrowy papież między brontozaurem a a t-rexem. Pasuje!
      • indeed4 Katolicki Disneyland - o jeny, jeny! 06.04.13, 15:21
        Biblia w komiksie, dmuchane figury świętych, a do tego jeszcze obrazki Marii i Jezusa w Tesco za jedyne 19.99! Niezwykle rozgarnięta inteligencja z FK w głębokim szoku :-)

www.fakt.pl/To-nie-zart-Polski-ksiadz-odprawi-msze-w-dmuchanym-kosciele-,artykuly,112535,1.html

• dr.krisk Rzeczywistość w Polsce przerasta wyobraźnię.... 06.04.13, 15:37
          Ja tu jakieś dowcipasy o dmuchanych pomnikach JPII opowiadam - a tu masz: dmuchany kościół.....
          Przychylam się do zdania Głowackiego:
          wyborcza.pl/magazyn/1,126715,13687898,Glowacki__Z_nieba_spadl_deszcz_diablow.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
          Ciekawe co mnie jeszcze w kraju naszym ukochanym zaskoczy. Aż boje się wymyślać możliwe scenariusze, bo jak widzę wszystko się nam sprawdza....
          • indeed4 Re: Rzeczywistość w Polsce przerasta wyobraźnię.. 06.04.13, 16:05
            dr.krisk napisał:

> Ja tu jakieś dowcipasy o dmuchanych pomnikach JPII opowiadam - a tu masz: dmuchany kościół.....

Rzeczywistość jeszcze nieraz przerośnie Twoje najśmielsze fantazje :-)

Sam jestem zdziwiony jak Kościół (ten trochę bardziej na dole) łapie pop-kulturowy styl. Nie dalej jak wczoraj, w Gdańsku szła przede mną dwójka młodych zakonników z plecakami (luzacki krok, czarne glany, kurtki z kapturem i zwisającym spod nich różańcem, w ręku puszka z colą) rozmawiająca głośno takim slangiem, że aż dwa razy ogłupiały zachodziłem ich z boku i sprawdzałem, czy nie mają tatuaży, albo piercingu...

> Ciekawe co mnie jeszcze w kraju naszym ukochanym zaskoczy. Aż boje się wymyślać
            > możliwe scenariusze, bo jak widzę wszystko się nam sprawdza....

Przesadzacie - w gruncie rzeczy nie dzieje się nic, czego by nie znały bardziej od nas dojrzałe demokracje. Ok, zmykam kupić GW z Głowackim ;-)
          • aniechto.only Re: Rzeczywistość w Polsce przerasta wyobraźnię.. 06.04.13, 16:08
            dr.krisk napisał:
            Ciekawe co mnie jeszcze w kraju naszym ukochanym zaskoczy. Aż boje się wymyślać

Dmuchany kościół już jest, teraz kolej na dmuchanego Jezusa. Będzie jak w scenie dmuchania automatycznego pilota w "Czy leci z nami pilot" :)
    • calun_torunski Re: Miś 06.04.13, 15:54
      > Karol Wojtyła, czyli Jan Paweł II był bez wątpienia postacią znaczącą i dla Pol
      > ski wybitnie zasłużoną.

pozwalam sie z toba nie zgodzic

Karol Wojtyla stal na czele feudalnej struktury - owocem jest wladzy sa Glodz i Rydzyk

Wojtula w Austrii wslawil sie mianowaniem dwoch biskupow wbrew protestom - ludzie kladli sie na schodach usilujac nie dopuscic do objecia urzedow, z kotrych odeszli w nieslawie po skandalach

to za jego czasow wybor biskupa stal sie domena Watykanu, w efekcie biskup bardziej staral sie przypodobac papiezowi niz wspolpracowac z wiernymi

to za jego czasow afery pedofilskie zamiatano pod dywan

moge kontynuowac te wyliczanke - zarzuty te znane sa powszechnie, ale w Polsce sie je dziwnym trafem przemilcza - ciekawe czemu ???
      • erte2 Re: Miś 06.04.13, 20:18
        calun_torunski
        Oczywiście masz rację co do wielu niezrozumiałych czy nawet niezbyt jasnych stron tego pontyfikatu (co zresztą zaznaczyłem na samym początku) ale, jak każda postać która wywarła wielki wpływ na losy świata (niezależnie czy pozytywny czy negatywny), jest postacią wielowymiarową. I masz rację co do jego pewnych działań wynikających z poglądów mocno konserwatywnych, nie przystających ani do dzisiejszego świata, ani poczucia sprawiedliwości a nawet sensu (choćby właśnie owo skrywanie pedofilii wsród księży czy rzeczone prezerwatywy). Ale już sam jego wybór na szefa Watykanu czy też jego późniejsza pielgrzymka (1979) dały nam tego "kopa", pozwoliły zauważyć że nie jesteśmy zatomizowanym zbiorem wystraszonych baranów a wielomilionową siłą zdolną do przewrócenia znienawidzonego systemu. A potem to już poszło - Sierpień '80, 16. miesięcy względnej wolności w czasie których mogliśmy sie policzyć i zorganizować, i nawet paskudny czas stanu wojennego w czasie którego niejako "czuliśmy" moralne (i nie tylko) wsparcie dla naszych działań. Śmiem twierdzić zę bez Jana Pawła II nie stało by się to wszystko co się stało i do dziś tkwilibysmy w czymś w rodzaju pogranicza - między normalnością a paranoją, między fasadową demokracją a dyktaturą itd.
        Mozna się spierac czy Jego wpływ na dzisiejszy kształt Polski nie był zbyt wielki, czy dzisiejsze szarogęsienie się hierarchii kościelnej nie jest wynikiem niegdysiejszego kultu JPII (a kult ten bez wątpienia był) itd. Ale bilans Jego ponadćwierćwiecznej obecności w naszym życiu jest bez wątpienia pozytywny.
    • humbak Re: Miś 06.04.13, 20:32
      Niestety katolicyzm w Polsce od dłuższego już czasu nie kojarzy się z tworzeniem dzieł sztuki:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka