Dodaj do ulubionych

Jak komuniści walczyli z zakonnicami

23.07.04, 14:38
Ciekawy tekst w dzisiejszej Rzepie, dla tych 43%, którym tęskno za PRL-em.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040723/publicystyka/publicystyka_a_12.html
Obserwuj wątek
    • lupus.lupus Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami 23.07.04, 14:53
      Dezorganizujesz obraz Kataryno. PRL ma być „jajcarski”. Jak u Barei.
      • kataryna.kataryna Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami 23.07.04, 15:02
        lupus.lupus napisał:

> Dezorganizujesz obraz Kataryno. PRL ma być „jajcarski”. Jak u Barei

Ten link to specjalnie dla forumowych antyklerykałów - ich na pewno ucieszy, że
        PRL był taki postępowy i już pół wieku temu wcielał w życie ich postulaty o
        ukróceniu panoszenia się "czarnych".

• Gość: L Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami IP: *.p-s-inter.net 23.07.04, 15:48
          Widzisz, świat jest ciut bardziej skomplikowany niż to sie wydaje wyznawcom
          ojce rydzyka i nie dzieli się tylko na miłośników prl i wspaniałych katolików.
          Są tez ludzie, którzy poszukuja ponad takimi prymitywnymi podziałami, i tacy
          ludzie wcale nie tęsknia do prl-u, co nie przeszkadza im uważać, że lpr z całym
          jego populizmem to obecnie zagrożenie zarowno dla ekonomii jak i stylu cia w
          tym kraju. Sek w tym, że ciekawy artykuł, do którego linka tutaj podalac,
          opisuje historie sprzed 50 lat, a nienawiśc ojca rydzyka i pałkarstwo młodziezy
          wszechpolskiej są sprawami jak najbardziej dzisiejszymi, niestety.
          • kataryna.kataryna Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami 23.07.04, 16:00
            Gość portalu: L napisał(a):

> Widzisz, świat jest ciut bardziej skomplikowany niż to sie wydaje wyznawcom
            > ojce rydzyka i nie dzieli się tylko na miłośników prl i wspaniałych
            katolików.

Nie znam ludzi, którzy tak postrzegają świat.

> Są tez ludzie, którzy poszukuja ponad takimi prymitywnymi podziałami, i tacy
            > ludzie wcale nie tęsknia do prl-u, co nie przeszkadza im uważać, że lpr z
            całym
            >
            > jego populizmem to obecnie zagrożenie zarowno dla ekonomii jak i stylu cia w
            > tym kraju. Sek w tym, że ciekawy artykuł, do którego linka tutaj podalac,
            > opisuje historie sprzed 50 lat, a nienawiśc ojca rydzyka i pałkarstwo
            młodziezy
            >
            > wszechpolskiej są sprawami jak najbardziej dzisiejszymi, niestety.

Nie wiem za bardzo co tu robi Rydzyk i dlaczego niektórzy mają taką potrzebę
            wciskać go wszędzie. Przecież ten artykuł nie był o religi i kościele, tylko o
            PRL-u. O jego coraz bardziej zapomnianym pysku.
            • Gość: pyskaty Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 16:22
              O PZPR-owskim pysku nigdy nie zapomnę. A czarni wszystko robią żeby o ich pysku
              nie zapomnieć
      • basia.basia Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami 23.07.04, 22:43
        lupus.lupus napisał:

> Dezorganizujesz obraz Kataryno. PRL ma być „jajcarski”. Jak u Barei
        > .

:)))))))))

Niedawno odkryłam takie pismo, Arcana:)
        Akurat dzisiaj trafiłam na dokument z prlu opublikowany tamże w 1997.
        Bardzo zabawny:) To jest "Projekt reformy personalnej polonistyki
        uniwersyteckiej" Stefana Żółkiewskiego z 1950 roku. Ten Żółkiewski
        był już wówczas profesorem (PZPR). Taką diagnozę (i zalecenia) sporządził
        odnośnie kadry z UJ:

prof. dr J. Kleiner - 64 lata, nie przestawi się, należy go odsunąć
        od bezpośredniego wpływu na młodzież, na katedrze trzeba zostawić (co za
        łaskawość!)

prof. dr S. Pigoń - 65 lat, nie przestawi się, należt go odsunąć od pracy
        uniwersyteckiej, przy folologicznej pracy edytorskiej będzie cenny

prof. dr K. Wyka - zbliżony do PZPR, bliski marksizmowi

...

ps
        Miałam za mało czasu na lekturę ostatniego numeru Arcanów
        a zauważyłam wywiad z Rokitą i Saryuszem-Wolskim:)
        • Gość: Palnick Komuniści walczyli z zakonnicami nieskutecznie. IP: *.stenaline.com 23.07.04, 22:45
          Pominęli w eksterminacji katarynę i basię, nieudacznicy!
          • kataryna.kataryna Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni 23.07.04, 22:54
            Gość portalu: Palnick napisał(a):

> Pominęli w eksterminacji katarynę i basię, nieudacznicy!

Ot i wyrafinowane poczucie humoru.
            • Gość: Palnick Teraz zakonnice odżyły!A jake mają poczucie humoru IP: *.stenaline.com 23.07.04, 22:56
              3,6 promila alkoholu miała we krwi zakonnica podczas kolizji

PAP 12-03-2004, ostatnia aktualizacja 12-03-2004 14:42

3,6 promila alkoholu miała we krwi zakonnica Ewa S. z krzeszowskiego klasztoru
              na Dolnym Śląsku, która na początku marca najechała ciągnikiem rolniczym na
              samochód stojący przy bramie klasztornej. 45-letnia benedyktynka będzie
              odpowiadała za "jazdę w stanie nietrzeźwym", za co grozi do 2 lat więzienia.

Policja otrzymała wynik badania krwi, od którego zależało, jaki zarzut zostanie
              przedstawiony zakonnicy.

"Zarzut zostanie postawiony w przyszłym tygodniu. Wtedy też zostanie zakonnica
              przesłuchana i poznamy jej wersję wydarzeń" - powiedział PAP w piątek Dariusz
              Waluch z dzierżoniowskiej policji.

Policja nie mogła użyć alkotestu, ponieważ tuż po kolizji zakonnica nie była w
              stanie w niego dmuchać.
              • camille_pissarro Re: Teraz zakonnice odżyły!A jake mają poczucie h 23.07.04, 23:08
                Bosman a może tylko mat ze stena-line nie umie kojarzyć widze faktów.
                Czytasz post'y a nie rozumiesz pzesłania ich autorów.
                Wklejasz bez inwencji i na oslep jakies teksty bez wzgledu czy korespondują z
                trescia danego watku czy tez nie.
                Wydaje mi sie , że powinienes wziąźć sie za cos pozytycznego np. za swoja
                robotę ( wachte zobaczyc czy ktos nie zawieruszył sie na rufie etc.) a nie
                rżnąć wszechwiedzacego admirała .
                • Gość: Palnick Re: Teraz zakonnice odżyły!A jake mają poczucie h IP: *.stenaline.com 23.07.04, 23:25
                  Camille-pissarro...
                  Już sam nick wskazuje na bufona o osobowości narcystycznej. Stąd pewnie
                  przekonanie o uprawnieniu do pouczania innych.
                  Wydaje mi się, że powinieneś (powinnaś)poświęcić więcej czasu sobie a nie silić
                  się na recenzowanie cudzych wypowiedzi.

"Siostry zakonne nie mogły opuszczać klasztorów bez zezwolenia, prowadzić
                  korespondencji ani przyjmować odwiedzin krewnych. Ograniczano im opał i dostawy
                  żywności. W ramach "produktywizacji sióstr" zmuszono je do pracy. Do klasztorów
                  wstawiono maszyny do szycia i zakonnice musiały w systemie akordowym szyć
                  ubrania, pościel, bieliznę, haftować odznaki na wojskowych mundurach."

Nie miały wtedy czasu na zakrapiane imprezy a i reguły zakonne dotrzymywane
                  były solidniej - to jeden z przykładów na symbiozę PRL z Kościołem :)

Bujaj się pissarro.
                  • camille_pissarro Re: Teraz zakonnice odżyły!A jake mają poczucie h 23.07.04, 23:26
                    To ty sie bujaj bo masz na czym.
                    • Gość: Palnick Re: Teraz zakonnice odżyły!A jake mają poczucie h IP: *.stenaline.com 23.07.04, 23:51
                      I ty fortuny skurwysynu,
                      Gówniarzu uperfumowany,
                      Co splendor oraz spleen Londynu
                      Nosisz na gębie zakazanej,
                      I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
                      A srać chodziłeś pod chałupę,
                      Ty, wypasiony na Ikacu,
                      Całujcie mnie wszyscy w dupę.
          • Gość: t1s Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.acn.waw.pl 24.07.04, 00:13
            Pranko mózgów robili już lepiej i Palnicka nie pomineli.
            • Gość: uciekajaca wiedźma Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.crowley.pl 24.07.04, 02:48
              Gość portalu: t1s napisał(a):

> Pranko mózgów robili już lepiej i Palnicka nie pomineli.
              Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozna wyprać ???
              :)))
              • Gość: t1s Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.acn.waw.pl 25.07.04, 13:28
                Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):

> Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozna wyprać ???
                > :)))

Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)

• Gość: uciekająca wiedźma Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.crowley.pl 25.07.04, 23:33

> Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):
                  >
                  > > Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozna wyprać ???
                  > > :)))
                  >
                  > Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)
                  Wreszcie zajarzyłem dlaczego z Ciebie taki bystrzak !!!
                  Komuna ukradła Ci móżdżek i juz nie miała co wyprać :)))
                  Przepraszam za pytanie.
                  Czy Twoim jedynym ośrodkiem mózgowym,w czasach postkomunistycznych pozostaje
                  ORGAN PISSUJĄCY ?????
                  :))))
                  • Gość: t1s Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.acn.waw.pl 25.07.04, 23:45
                    Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):

> Gość portalu: t1s napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):
                    > >
                    > > > Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozna wyprać ???
                    > > > :)))
                    > >
                    > > Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)
                    > Wreszcie zajarzyłem dlaczego z Ciebie taki bystrzak !!!
                    > Komuna ukradła Ci móżdżek i juz nie miała co wyprać :)))

Akurat móżdżku mi nie ukradła, bo go nie nosiłem ja Wy towarzysze zawiniętego w
                    Trybunę Ludu tylko:)

> Przepraszam za pytanie.
                    > Czy Twoim jedynym ośrodkiem mózgowym,w czasach postkomunistycznych pozostaje
                    > ORGAN PISSUJĄCY ?????
                    > :))))

Wnioskuję z tego pytania, że Ty masz kilka ośrodków mózgowych. Może zaspokoisz
                    moją ciekawość i wymienisz jakieś?
                    • Gość: uciekająca wiedźma Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.crowley.pl 26.07.04, 00:11

> Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):
                      >
                      > > Gość portalu: t1s napisał(a):
                      > >
                      > > > Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):
                      > > >
                      > > > > Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozna wypr
                      > ać ???
                      > > > > :)))
                      > > >
                      > > > Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)
                      > > Wreszcie zajarzyłem dlaczego z Ciebie taki bystrzak !!!
                      > > Komuna ukradła Ci móżdżek i juz nie miała co wyprać :)))
                      >
                      > Akurat móżdżku mi nie ukradła, bo go nie nosiłem ja Wy towarzysze zawiniętego
                      w
                      >
                      > Trybunę Ludu tylko:)
                      Eeee zabrakło logiki w Twoich wywodach.Swoim chyba nie prali móżdżków.
                      Tylko szczerze prosiaczku prosiaczku.
                      Byłeś członkiem czy nie mieli Ci co wyprać :)))
                      >
                      > > Przepraszam za pytanie.
                      > > Czy Twoim jedynym ośrodkiem mózgowym,w czasach postkomunistycznych pozost
                      > aje
                      > > ORGAN PISSUJĄCY ?????
                      > > :))))
                      >
                      > Wnioskuję z tego pytania, że Ty masz kilka ośrodków mózgowych. Może
                      zaspokoisz
                      > moją ciekawość i wymienisz jakieś?
                      Czy Twój organ pissujacy zrozumie inną niż kacza mowę?
                      I nie udawaj ,że nie trybisz o jakim organie mowa :)))
                      • Gość: t1s Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 01:24
                        Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):

> Gość portalu: t1s napisał(a):
                        >
                        > > Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):
                        > >
                        > > > Gość portalu: t1s napisał(a):
                        > > >
                        > > > > Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):
                        > > > >
                        > > > > > Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, co mozn
                        > a wypr
                        > > ać ???
                        > > > > > :)))
                        > > > >
                        > > > > Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)
                        > > > Wreszcie zajarzyłem dlaczego z Ciebie taki bystrzak !!!
                        > > > Komuna ukradła Ci móżdżek i juz nie miała co wyprać :)))
                        > >
                        > > Akurat móżdżku mi nie ukradła, bo go nie nosiłem ja Wy towarzysze zawinię
                        > tego
                        > w
                        > >
                        > > Trybunę Ludu tylko:)
                        > Eeee zabrakło logiki w Twoich wywodach.Swoim chyba nie prali móżdżków.
                        > Tylko szczerze prosiaczku prosiaczku.
                        > Byłeś członkiem czy nie mieli Ci co wyprać :)))

Litości, przecież swoi to byli ci z wypranymi móżdżkami.

> > > Przepraszam za pytanie.
                        > > > Czy Twoim jedynym ośrodkiem mózgowym,w czasach postkomunistycznych
                        > pozost
                        > > aje
                        > > > ORGAN PISSUJĄCY ?????
                        > > > :))))
                        > >
                        > > Wnioskuję z tego pytania, że Ty masz kilka ośrodków mózgowych. Może
                        > zaspokoisz
                        > > moją ciekawość i wymienisz jakieś?
                        > Czy Twój organ pissujacy zrozumie inną niż kacza mowę?
                        > I nie udawaj ,że nie trybisz o jakim organie mowa :)))

Otóż to, Ty byś cały czas o tym organie chciał rozmawiać:)
                        • Gość: uciekająca wiedźma Re: Komuniści walczyli z zakonnicami nieskuteczni IP: *.crowley.pl 26.07.04, 01:59

> Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):
                          >
                          > > Gość portalu: t1s napisał(a):
                          > >
                          > > > Gość portalu: uciekająca wiedźma napisał(a):
                          > > >
                          > > > > Gość portalu: t1s napisał(a):
                          > > > >
                          > > > > > Gość portalu: uciekajaca wiedźma napisał(a):
                          > > > > >
                          > > > > > > Nie załapałeś się T1esie z powodu braku czegoś, c
                          > o mozn
                          > > a wypr
                          > > > ać ???
                          > > > > > > :)))
                          > > > > >
                          > > > > > Tak, komuna kradła nawet ostatnią koszulę:)
                          > > > > Wreszcie zajarzyłem dlaczego z Ciebie taki bystrzak !!!
                          > > > > Komuna ukradła Ci móżdżek i juz nie miała co wyprać :)))
                          > > >
                          > > > Akurat móżdżku mi nie ukradła, bo go nie nosiłem ja Wy towarzysze z
                          > awinię
                          > > tego
                          > > w
                          > > >
                          > > > Trybunę Ludu tylko:)
                          > > Eeee zabrakło logiki w Twoich wywodach.Swoim chyba nie prali móżdżków.
                          > > Tylko szczerze prosiaczku prosiaczku.
                          > > Byłeś członkiem czy nie mieli Ci co wyprać :)))
                          >
                          > Litości, przecież swoi to byli ci z wypranymi móżdżkami.
                          Misiu pysiu,"swojakami" zostawali ci,którym wyprano móżdżki.Jak wczesniej
                          stwierdziłeś :)
                          Byłeś "swojakiem" od razu czy nie było co wyprać :)))
                          Dobra,dam Ci spokój :)
                          Czego nie zrobiła komuna ,zrobiły Kaczki Dziwaczki:))))))))))))))))))))))))))
                          Na ten kaczy puch,którym zarosłeś jak neandertalczyk,nie stosuj kremów,laserów
                          czy innych badziewii:)
                          Kosiarka samojezdna jest Twym zbawieniem :)))

> > > > Przepraszam za pytanie.
                          > > > > Czy Twoim jedynym ośrodkiem mózgowym,w czasach postkomunistyc
                          > znych
                          > > pozost
                          > > > aje
                          > > > > ORGAN PISSUJĄCY ?????
                          > > > > :))))
                          > > >
                          > > > Wnioskuję z tego pytania, że Ty masz kilka ośrodków mózgowych. Może
                          >
                          > > zaspokoisz
                          > > > moją ciekawość i wymienisz jakieś?
                          > > Czy Twój organ pissujacy zrozumie inną niż kacza mowę?
                          > > I nie udawaj ,że nie trybisz o jakim organie mowa :)))
                          >
                          > Otóż to, Ty byś cały czas o tym organie chciał rozmawiać:)
                          W międzyczasie "niezły numerek" wykreciłem :)
                          Tym organem,który do tego służy:)
                          Więc skończ z tym pissowaniem,a weź sie wreszcie do roboty :)
                          Od tego forumowania z zakonnicami "interesa" wiedną :)
                          Moja czerwona dupencja chce jeszcze:)
                          Więc spadam,ahoj kolego!
                          głi głi na dobranoc od czerwonej świni :)))
    • Gość: t1s Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami IP: *.acn.waw.pl 23.07.04, 19:54
      Kiedyś waadza potrafiła rozprawić się z katofaszystami, teraz połowę budżetu
      oddajemy do Watykanu.
    • indris Za II RP też ludzie tęsknili... 23.07.04, 20:17
      ...chociaż była w niej Bereza Kartuska. Opis panujących tam warunków zamieścił
      m.in. St. Mackiewicz.
      To nie ma usprawiedliwiać ani opisanych w "Rzepie" wydarzeń, ani Berezy. Ma
      tylko pokazać, że każdy ustrój ma swoje łajdactwa, ale sie do nich nie
      sprowadza.
      • Gość: a.serw. Re: Za II RP też ludzie tęsknili... IP: *.anonymizationservice.com 23.07.04, 20:33
        Dlaczego Bereza była potrzebna wówczas?
      • Gość: 00 Re: Za II RP też ludzie tęsknili... IP: 66.53.83.* 24.07.04, 08:41
        Ja nadal tęsknie...
    • Gość: Informator Ksieza patrioci i laicy PAX -dzisiaj w LPR i w RM IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 23.07.04, 20:39
      Oni wlasnie ucza dzisiaj Polakow "patriotyzmu".
      • Gość: 44 Re: Ksieza patrioci i laicy PAX -dzisiaj w LPR i IP: 66.53.84.* 25.07.04, 05:57
        Gość portalu: Informator napisał(a):

> Oni wlasnie ucza dzisiaj Polakow "patriotyzmu".

znowu pomyliles watki
    • Gość: tępy naród i UBecy mają wysokie emerytury(zamiast szubienicy) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 12:43
      • Gość: Ojciec Mateusz PAXowskie parobki komuchow rzna dzisiaj "patriotow IP: *.intac.net / *.intac.com 25.07.04, 15:34
      • Gość: 44 Re: i UBecy mają wysokie emerytury(zamiast szubie IP: 66.53.83.* 26.07.04, 09:07
        Zgoda...ale nie obrazaj mnie swoim nickiem...
    • leszek.sopot Obłuda i fałsz 25.07.04, 15:27
      Komuniści z jednej strony stosowali takie działania jak opisane w tekście a z
      drugiej strony próbowali pokazać, ze wszystko jest normalnie. Podobno za
      przyczyną osobistej interwencji Bieruta został wybudowany w Sopocie nowy
      kościół. Chyba też do któregoś roku była religia w szkołach, a siostry pomagały
      w szpitalach. Było strasznie wiele obłudy i fałszu w poczynaniach władzy, która
      dążyła do rozbicia kościoła i zapewne stosowała metodę kija i marchewki.
      • Gość: Filip Re: Obłuda i fałsz IP: 204.249.102.* 25.07.04, 16:18
        Religia w szkolach byla po smierci Stalina - chyba przez 4,5 lat.
      • Gość: byly parafianin Re: Obłuda i fałsz IP: *.250.15.172.Dial1.Weehawken1.Level3.net 25.07.04, 16:43
        Parafia Sielun, poczatek lat piedziesiatych. kosciol w polowie zniszczony w
        dzialaniach wojennych.
        Ks proboszcz Brzuzy na kazdej mszy wzywa parafian o ofiary lecz nikt nic nie
        wie co sie z forsa dzieje.
        Po jego smierci przychodzi nowy ksiadz, R. Tarwacki. Juz w czasie pierwszej
        Mszy wznosi modly "aby ten kosciol zostal odbudowany". Nigdy nikomu nie
        powiedzial ile ma dac. "Tylko co laska". Jesli kogos nie bylo stac, posluge
        czynil za darmo.
        I o dziwo, parafianie byli ofiarni, kosciol odbudowano.

By nie zajmowac czasu chlopom na dowozeniu go do szkol na lekcje religi kupil
        sobie motocykl Jawa.

Poniewaz niektore wioski mialy daleko do kosciola, na pograniczu z parafia
        Ostrolecka z kilku okolicznych wiosek stworzyl nowa parafie i wybudowal nowy
        kosciol w Zebrach Perosach.
        Kuria nie zostawila go jednak w spokoju. Przeniesiono go do pobliskiej parafi
        Sypniewo. Stary drewniany kosciolek jest nie wystarczajacy na potrzeby parafi.
        Ks.Tarwacki buduje nowy duzy murowany.
        Tu tez parafianie nie szczedza ofiar. W krytycznym momencie sprzedaje nawet
        swoj motocykl by oplacic konieczne z budowa rachunki. Mogl sie bez niego obyc
        gdyz obowiazywal juz zakaz nauki religii w szkolach.
        W podziece, pozniej parafianie kupili mu samochod.
        Dzialo to sie w okresie tzw. przesladowania KK. Faktem jest jednak ze
        ks. Tarwacki nie zajmowal sie polityka, lecz tym co do niedo
        nalezalo, "duszpasterstwem".

• czubas Obłuda i fałsz byly ostoja komunizmu. 26.07.04, 16:40
        Bez klamstwa, nieprawosci, cenzury, bicia i szykan nie byloby komunizmu

leszek.sopot napisał:

> Komuniści z jednej strony stosowali takie działania jak opisane w tekście a z
        > drugiej strony próbowali pokazać, ze wszystko jest normalnie. Podobno za
        > przyczyną osobistej interwencji Bieruta został wybudowany w Sopocie nowy
        > kościół. Chyba też do któregoś roku była religia w szkołach, a siostry
        pomagały
        >
        > w szpitalach. Było strasznie wiele obłudy i fałszu w poczynaniach władzy,
        która
        >
        > dążyła do rozbicia kościoła i zapewne stosowała metodę kija i marchewki.
    • Gość: Danka Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 26.07.04, 20:31
      Dobrze znana jest wielka milosc Watykanu i niemieckiego kosciola do Adolfa i
      faszyzmu,i napewno potrzebne bylo rozpedzenie tego ostatniego bastionu tych
      ktorzy popierali te bande.A wiec te" biedne i niewinne" siostrzyczki zapedzono
      do pracy. Nie widze w tym nic zlego ze je przepedzono " niewiniatka Watykanu"
      • Gość: 44 Re: Jak komuniści walczyli z zakonnicami IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 27.07.04, 08:16
        czubas :

Bez klamstwa, nieprawosci, cenzury, bicia i szykan nie byloby komunizmu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka