Dodaj do ulubionych

Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla....

IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 18:48
Z okazji Swiat warto sobie uzmyslowic jak bliskie sa doktrynalnie
Koscioly Ortodoksyjne i Kosciol Katolicki. Niejaki Pan Jerzy sugerowal
ze kult Maryi zostal wprowadzony w przez papieza w 1858. Tymczasem
koscioly ortodoksyjne przechowaly ten kult z pierwszego millenium.
Podobnie jest z nauka o sakramentach, msza jako ofiara etc. Oczywiscie
reformatorzy twierdza ze to dopiero oni maja racje. Jednak "reformacja"
doprowadzila do rozmaitych sekt protestanckich ktore tak samo
nienawidza sie nawzajem jak nienawidza ortodoksji. Czy taki byl cel
Reformacji? Po owocach poznaje ze nie taki....
Obserwuj wątek
    • indris Re: Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla.... 22.03.02, 18:54
      "Kościół Zachodni więcej zyskał ale i więcej utracił. Kościół Wschodni mniej
      zyskał ale i mniej utracił"
      Napisał to kiedyś Jan Dobraczyński - i była w tym jakaś prawda.
    • Gość: mik Re: Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla.... IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 22.03.02, 18:57
      Wszystkie religie sieja antagonizmy.Moze Globalizacja to wyeleminuje?
      Tego upomina sie nasz glob i to jest najblizej zrodla.Czas najwyzszy zrozumiec
      nam ludziom, powage sytuacji.
      • Gość: Osa Re: Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 19:03
        Tylko jedna religia mowi o milosci nieprzyjaciol. Wiem ze to ciezkie do
        przelkniecia. I wiekszosc nie jest w stanie tego przelknac.

Jednak krok po kroku barbarzynska cywilizacja Europy robila sie
        humanistyczna pod wplywem chrzescijanstwa, podczas
        gdy niektore humanistyczne cywilizacje robily sie barbarzynskie.

Gos´c´ portalu: mik napisa?(a):

> Wszystkie religie sieja antagonizmy.Moze Globalizacja to wyeleminuje?
        > Tego upomina sie nasz glob i to jest najblizej zrodla.Czas najwyzszy
        zrozumiec
        > nam ludziom, powage sytuacji.

• Gość: mik Re: Osa. IP: *.adsl.powered-by.skynet.be 22.03.02, 19:31
          Gość portalu: Osa napisał(a):

> Tylko jedna religia mowi o milosci nieprzyjaciol. Wiem ze to ciezkie do
          > przelkniecia. I wiekszosc nie jest w stanie tego przelknac.
          >
          > Jednak krok po kroku barbarzynska cywilizacja Europy robila sie
          > humanistyczna pod wplywem chrzescijanstwa, podczas
          > gdy niektore humanistyczne cywilizacje robily sie barbarzynskie.
          >
          >
          > Gos´c´ portalu: mik napisa?(a):
          >
          > > Wszystkie religie sieja antagonizmy.Moze Globalizacja to wyeleminuje?
          > > Tego upomina sie nasz glob i to jest najblizej zrodla.Czas najwyzszy
          > zrozumiec
          > > nam ludziom, powage sytuacji.
          >

m Rozumiem Cie,Lecz to religie nakazuja nam,plodzic jaknajwiecej dzieci,wierzyc
          w "naszego"lepszego Boga.Do czego to doprowadzilo?My tylko jestesmy ludzmi,
          gdy dano nam zycie,trzeba korzystac.Sluzba jakims nadludziom jest conajmniej
          smieszna i odbierajaca radosc z tego krotkiego zycia.
          • Gość: Imagine Re: Osa. IP: *.unl.edu 22.03.02, 19:43
            Osa, zacytuje Cie:

"Jednak krok po kroku barbarzynska cywilizacja Europy robila sie
            humanistyczna pod WPLYWEM chrzescijanstwa, podczas
            gdy niektore humanistyczne cywilizacje robily sie barbarzynskie."

To wielkimi literami to moje podkreslenie. Osa, czy Ty sobie mierzylas goraczke ?
            Gdyz tylko na karb tej przypadlosci moglbym zlozyc ten belkot. Sorry, jesli Cie
            urazam, ale takiego trele morele to juz dawno nie slyszalem. Czy chcesz przez to
            powiedziec, ze kiedys w mrokach dziejow, przed jakimikolwiek religiami, mielismy
            barbarzynska Europe i o ludzkim obliczu Wschod ? Czy teraz, po tysiacleciach
            mamy o ludzkiej twarzy Europe (i USA) i barbarzynski Wschod ? I wedlug Twej
            koncepcji (sromotnie falszywej zreszta) chrzescijanstwo bylo tym czynnikiem
            humanizujacym ? Osa, prosze nie. Prosze nie bierz sie za dyskusje tego typu.
            Moze robienie na drutach, uprawa kwiatow, ale nie taki format. Prosze.
            Imagine.
            • indris Inwektywy i fakty 22.03.02, 19:54
              Jest faktem, że mamy Zachód mniej barbarzyński niż Wschód. Czy i na ile było to
              pod wpływem chrześcijaństwa, to oczywiście rzecz do dyskusji. Z całą pewnością
              w świecie tzw Zachodu było to również pod wpływem Oświecenia, które było wobec
              chrześcijaństwa krytyczne, ale niekoniecznie wrogie, we Francji raczej tak, ww
              Ameryce raczej nie.
              Faktem jest też, że w X wieku Wschód był bardziej cywilizowany niż Zachód a
              obecnie jest odwrotnie. Czy mam przypominac casus Safiya ?
              Słowa Wschód używam tu jako skrótu określenia "świat islamski", o Chinach
              Indiach sie nie wypowiadam.
              • Gość: Indris dorzucasz do pieca, braciszku IP: *.unl.edu 22.03.02, 20:09
                indris napisał(a):

> Jest faktem, że mamy Zachód mniej barbarzyński niż Wschód. Czy i na ile było to
                >
                > pod wpływem chrześcijaństwa, to oczywiście rzecz do dyskusji. Z całą pewnością
                >
                > w świecie tzw Zachodu było to również pod wpływem Oświecenia, które było wobec
                > chrześcijaństwa krytyczne, ale niekoniecznie wrogie, we Francji raczej tak, ww
                > Ameryce raczej nie.
                > Faktem jest też, że w X wieku Wschód był bardziej cywilizowany niż Zachód a
                > obecnie jest odwrotnie. Czy mam przypominac casus Safiya ?
                > Słowa Wschód używam tu jako skrótu określenia "świat islamski", o Chinach
                > Indiach sie nie wypowiadam.

Mam problemy ze zrozumieniem slowa "cywilizowany", oczywiscie w Twojej
                interpretacji. Wyprawy krzyzowe, inkwizycja, komunizm, stalinizm, faszyzm,
                to sa Twoje oznaki wyzszosci cywilizacyjnej Zachodu na Wschodem ?
                Prosze wytlumacz mi swoje podejscie, bo chyba pekne tutaj za Hatlantykiem.
                Imagine.

• Gość: Imagine sorry IP: *.unl.edu 22.03.02, 20:19
                  Gość portalu: Indris napisał(a):

> indris napisał(a):
                  >
                  > > Jest faktem, że mamy Zachód mniej barbarzyński niż Wschód. Czy i na ile by
                  > ło to
                  > >
                  > > pod wpływem chrześcijaństwa, to oczywiście rzecz do dyskusji. Z całą pewno
                  > ścią
                  > >
                  > > w świecie tzw Zachodu było to również pod wpływem Oświecenia, które było w
                  > obec
                  > > chrześcijaństwa krytyczne, ale niekoniecznie wrogie, we Francji raczej tak
                  > , ww
                  > > Ameryce raczej nie.
                  > > Faktem jest też, że w X wieku Wschód był bardziej cywilizowany niż Zachód
                  > a
                  > > obecnie jest odwrotnie. Czy mam przypominac casus Safiya ?
                  > > Słowa Wschód używam tu jako skrótu określenia "świat islamski", o Chinach
                  > > Indiach sie nie wypowiadam.
                  >
                  > Mam problemy ze zrozumieniem slowa "cywilizowany", oczywiscie w Twojej
                  > interpretacji. Wyprawy krzyzowe, inkwizycja, komunizm, stalinizm, faszyzm,
                  > to sa Twoje oznaki wyzszosci cywilizacyjnej Zachodu na Wschodem ?
                  > Prosze wytlumacz mi swoje podejscie, bo chyba pekne tutaj za Hatlantykiem.
                  > Imagine.
                  >

Autorem poprzedniego wpisu jest Imagine.
                • indris W sprawie pieca 22.03.02, 20:29
                  Pisałem o stanie OBECNYM. Porównanie prawa euro-amerykańskiego z szariatem
                  chyba wystarczy ? Zresztą wyżej stawiam nawet PRL niż szariat.
                  NB Wyprawy krzyżowe to temat na osobny wątek. Porównując je do Inkwizycji
                  powtarzasz czarną legendę.
            • Gość: Osa Re: Osa. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 20:25
              Imagine, wyobraz sobie ze powtorze. Rzym byl w dekadencji i przestal byc
              inspiracja, reszta Europy od Hunow po Germanow byla barbarzyska i wtedy
              przyszlo chrzescijanstwo i dalo Europie nowa sile kreatywna. Wszystkie
              bole rozwojowe Europy byly albo inspirowane przez chrzescijanstwo albo
              byly reakcja na nie. Dopiero rewolucja francuska zaczela usuwac
              chrzescijanstwo z mysli europejskiej i proces nabral rozpedu w XX wieku.
              Dzisiaj Europa krok po kroku traci swoje sily kreatywne. Kult rozumu dal
              nam 2 wojny swiatowe, obozy koncentracyjne, gulagi i dekadencje w stylu
              starozytnego Rzymu.. Chrzescijanstwo rozwija sie w glownie w krajach
              3go swiata i byc moze scali dekadencka Europe z reszta swiata i zaszczepi
              nowe sily witalne.

Gos´c´ portalu: Imagine napisa?(a):

> Osa, zacytuje Cie:
              >
              > "Jednak krok po kroku barbarzynska cywilizacja Europy robila sie
              > humanistyczna pod WPLYWEM chrzescijanstwa, podczas
              > gdy niektore humanistyczne cywilizacje robily sie barbarzynskie."
              >
              > To wielkimi literami to moje podkreslenie. Osa, czy Ty sobie mierzylas
              goraczke
              > ?
              > Gdyz tylko na karb tej przypadlosci moglbym zlozyc ten belkot. Sorry, jesli
              Cie
              >
              > urazam, ale takiego trele morele to juz dawno nie slyszalem. Czy chcesz
              przez t
              > o
              > powiedziec, ze kiedys w mrokach dziejow, przed jakimikolwiek religiami,
              mielism
              > y
              > barbarzynska Europe i o ludzkim obliczu Wschod ? Czy teraz, po
              tysiacleciach
              > mamy o ludzkiej twarzy Europe (i USA) i barbarzynski Wschod ? I wedlug
              Twej
              > koncepcji (sromotnie falszywej zreszta) chrzescijanstwo bylo tym
              czynnikiem
              > humanizujacym ? Osa, prosze nie. Prosze nie bierz sie za dyskusje tego
              typu.
              > Moze robienie na drutach, uprawa kwiatow, ale nie taki format. Prosze.
              > Imagine.

• Gość: Palme Juz w Starozytnosci grecki filozof Kritias........ IP: 172.16.1.* 22.03.02, 20:39
                .......powiedzial prawde ,ze religia to wymysl cwaniakow
                dla naiwnych mas, zeby mozna je bylo w nieskonczonosc
                terroryzowac.....
                naszczescie w UE ostrzezenia Kritiasa wzieto doslownie
                jako przestroge i tam sie pozbyto tego religijnego gowna....oraz ideologii tej
                azjatyckiej mendy-ukrzyzowanej i wymyslonej przez innych Azjatow :
                Lukasza,Marka,Mateusza,Jana
                Wszystko co ze Wschodu bylo dla Europy
                zazwyczaj zle : Attyla,Dzingis-Han,Jezus z Nazaretu,Lenin,Stalin i Bolszewicy ,
                cesarz Hirohito etc,etc,etc,etc
                • Gość: Imagine Re: Juz w Starozytnosci grecki filozof Kritias........ IP: *.unl.edu 22.03.02, 20:54
                  Gość portalu: Palme napisał(a):

> .......powiedzial prawde ,ze religia to wymysl cwaniakow
                  > dla naiwnych mas, zeby mozna je bylo w nieskonczonosc
                  > terroryzowac.....
                  >
                  > naszczescie w UE ostrzezenia Kritiasa wzieto doslownie
                  > jako przestroge i tam sie pozbyto tego religijnego gowna....oraz ideologii tej
                  > azjatyckiej mendy-ukrzyzowanej i wymyslonej przez innych Azjatow :
                  > Lukasza,Marka,Mateusza,Jana
                  >
                  > Wszystko co ze Wschodu bylo dla Europy
                  > zazwyczaj zle : Attyla,Dzingis-Han,Jezus z Nazaretu,Lenin,Stalin i Bolszewicy ,
                  >
                  > cesarz Hirohito etc,etc,etc,etc

Hej Palme, w zasadzie dobrze mowisz. Ja bym jednak dlugo myslal, zanim zdjalbym
                  krzyze ze scian domow europejskich. Pustka spirytualna po takim akcie mialaby
                  niewyobrazalne skutki. Dopoki nie wymyslimy jakiejs zastepczej doktryny, do
                  przyjecia dla wszystkich, gleboko spirytualnej, to powstrzymaj sie.
                  Uwazam, ze metafizyka buddyjska, bez bogow, dusz i swietych bylaby kapitalnym
                  zastepczym materialem dla materialistycznej Europy.
                  Pozdr, Imagine.
                • Gość: Osa Re: Juz w Starozytnosci grecki filozof Kritias.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 20:55
                  Podobny filozof, Kutas, buszuje na tym forum jako Palme.
                  • Gość: Palme Re: Juz w Starozytnosci grecki filozof Kritias.... IP: 172.16.1.* 22.03.02, 21:15

> Podobny filozof, Kutas, buszuje na tym forum jako Palme.

A widzisz kurwo Chrystianska,swoja wypowiedzia udowodnilas tylko ze
                    Chrystianizm jest sprzeczny z natura ludzka......nawet jak cie wyzywam to
                    powinnas/es Mi ladnie i grzecznie odpowiadac zgodnie z nauka Jezusa : kto cie
                    uderzy w prawy policzek nadstaw mu i drugi.......a tu prosze wkurwilas
                    sie ,instynkt ci wrocil i caly Idealizm i Napomnienia Chrystianskie ( utopijne )
                    poszly NA NIC !!!! Materialisci maja racje : Religia to Utopijna glupota
                    sprzeczna z natura ludzka . Wlasciwie dzieki ,ze to udowodnilas/es w
                    praktyce.......))))))))))))
              • Gość: Imagine Re: Osa. IP: *.unl.edu 22.03.02, 20:42

> Imagine, wyobraz sobie ze powtorze. Rzym byl w dekadencji i przestal byc
                > inspiracja, reszta Europy od Hunow po Germanow byla barbarzyska i wtedy
                > przyszlo chrzescijanstwo i dalo Europie nowa sile kreatywna. Wszystkie
                > bole rozwojowe Europy byly albo inspirowane przez chrzescijanstwo albo
                > byly reakcja na nie. Dopiero rewolucja francuska zaczela usuwac
                > chrzescijanstwo z mysli europejskiej i proces nabral rozpedu w XX wieku.
                > Dzisiaj Europa krok po kroku traci swoje sily kreatywne. Kult rozumu dal
                > nam 2 wojny swiatowe, obozy koncentracyjne, gulagi i dekadencje w stylu
                > starozytnego Rzymu.. Chrzescijanstwo rozwija sie w glownie w krajach
                > 3go swiata i byc moze scali dekadencka Europe z reszta swiata i zaszczepi
                > nowe sily witalne.
                >
                > Gos´c´ portalu: Imagine napisa?(a):
                >
                > > Osa, zacytuje Cie:
                > >
                > > "Jednak krok po kroku barbarzynska cywilizacja Europy robila sie
                > > humanistyczna pod WPLYWEM chrzescijanstwa, podczas
                > > gdy niektore humanistyczne cywilizacje robily sie barbarzynskie."
                > >
                > > To wielkimi literami to moje podkreslenie. Osa, czy Ty sobie mierzylas
                > goraczke
                > > ?
                > > Gdyz tylko na karb tej przypadlosci moglbym zlozyc ten belkot. Sorry, jesl
                > i
                > Cie
                > >
                > > urazam, ale takiego trele morele to juz dawno nie slyszalem. Czy chcesz
                > przez t
                > > o
                > > powiedziec, ze kiedys w mrokach dziejow, przed jakimikolwiek religiami,
                > mielism
                > > y
                > > barbarzynska Europe i o ludzkim obliczu Wschod ? Czy teraz, po
                > tysiacleciach
                > > mamy o ludzkiej twarzy Europe (i USA) i barbarzynski Wschod ? I wedlug
                > Twej
                > > koncepcji (sromotnie falszywej zreszta) chrzescijanstwo bylo tym
                > czynnikiem
                > > humanizujacym ? Osa, prosze nie. Prosze nie bierz sie za dyskusje tego
                > typu.
                > > Moze robienie na drutach, uprawa kwiatow, ale nie taki format. Prosze.
                > > Imagine.
                >

Zaskakuje mnie Twoja historiozofia. Otoz Oso, chcrzescijanstwo, zreszta jak
                i inne religie tzw. objawione to nowotwor siedzacy na naszej cywilizacyjnej
                tkance, sprawiajacy wrazenie dla niewprawnego oka, ze jest motorem postepu.
                Gdzies czytalem, ze chrzescijanstwo wywolalo okolo 5 tysiecy wojen i jesli
                uwazasz, ze (tak jak niektorzy)wojny pchaja nasz rozwoj cywilizacyjny do przodu
                to w tym sensie masz racje. Ja uwazam, ze niewielu ludzi zrozumialo poslanie
                Chrystusa (czy takowe wogole bylo, to juz inna sprawa)i z tej blednej, koscielnej
                interpretacji wyniknelo wiecej nieszczesc, niz byloby naszym udzialem, gdyby
                Chrzescijanstwo wogole sie nie pojawilo w naszych umyslach.
                PS. Prosze wytlumacz mi, czego inspiracja byl Rzym. Widze, ze moje rozumienie
                swiata rozbiega sie znacznie z wiekszoscia dyskutantow.
                Imagine.
                • Gość: Osa Re: Osa. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 20:52
                  Widze ze nie czytasz ale dyskutujesz na wyimaiginowane tematy.
                  Kazdy historyk wie ze mysl europejska ksztaltowala sie pod wplywem
                  chrzescijanstwa. Ty wsadzasz Oswiecenie. Kult rozumu byl mieszanym
                  blogoslawienstwem.

Rzym byl ispiracja w zakresie prawa i rozsiewal grecka kulture po Europie.
                  Jestes bardzo uprzedzonym czlowiekiem....
                  • Gość: Imagine Oj Osa, Osa. IP: *.unl.edu 22.03.02, 21:07

> Widze ze nie czytasz ale dyskutujesz na wyimaiginowane tematy.
                    > Kazdy historyk wie ze mysl europejska ksztaltowala sie pod wplywem
                    > chrzescijanstwa. Ty wsadzasz Oswiecenie. Kult rozumu byl mieszanym
                    > blogoslawienstwem.
                    >
                    > Rzym byl ispiracja w zakresie prawa i rozsiewal grecka kulture po Europie.
                    > Jestes bardzo uprzedzonym czlowiekiem....

Oryginalnym, jesli juz. Widzisz, Ty bierzesz nauki w takiej formie w jakiej
                    ktos dla Ciebie je skompilowal. Mylisz dwie sprawy ponadto: wiedze i madrosc,
                    i chyba nie musze dodawac o co starsz sie by blo twoja domena.
                    Osa, ja widze swiat inny niz Twoj, powierzchowny i wykladany z pulpitow
                    akademickich i ambon. Dla przykladu, dla mnie bohaterem wojennym nie jest ten kto
                    walczyl na wojnie, tylko ten kto powstrzymal sie od walki. Filantropia dla mnie
                    nie jest oznaka szczodrosci kilku indywiduow, ale oznaka, ze cos jest nie tak,
                    skoro czesc moich braci cierpi. Tych przykladow moglbym Ci podac wiele, jak
                    chocby, dla Ciebie pewnie nasza cywilizacja zaczela sie okolo 6 tysiecy lat temu,
                    a ja czuje to, wiem o tym, ze my zyjemy na tej planecie setki tysiacy lat, a
                    takich Jezusow z Nazaretu bylo juz wielu.
                    Dlatego Twoje "linearne" pojmowanie zycia i historii bawi mnie, gdyz to co Ty
                    nazywasz zdobyczami cywilizacyjnymi przy wspoludziale chrzescijanstwa (?)zadnymi
                    zdobyczami dla mnie sa. Lubie Twe okreslenia jak "rozsiewal grecka kulture".
                    Pozdr, Imagine.
                • Gość: Palme Religia,Rozum,Historia,Ludzkosc ,Idee : FAKTY IP: 172.16.1.* 22.03.02, 21:06
                  Religia prowadzila tylko i wylacznie do zastoju w nauce,filozofii
                  ( te glaby katolickie umialy tylko przepisywac cudze teksty Starozytnych
                  filozofow jak Tomasz z Akwinu z Arystotelesa ,a Augustyn z Hippony z
                  Platona ),prowadzila religia do najgorszych mordow w Historii
                  Ludzkosci.
                  Faszyzm i Bolszewizm oraz Maoizm wcale nie
                  opieraly sie na Rozumie tylko na ANTY-RACJONALIZMIE i Idealizmie iscie
                  religijnym ,z kultami swoich swietych : Stalina,Lenina,Hitlera,Mao.....
                  Filozofie i kult Rozumu reprezentowaly OSWIECENIOWE : USA,UK,FRANCJA i inni
                  Alianci w II wojnie swiatowej. A zbrodnie Rewolucji Francuskiej :to byla ANTY-
                  Oswieceniowa dyktatura Robespierra bo on odrzucal podzial rozumny i
                  oswieceniowy wladz:Monteskiusza.,oraz tolerancje i Monarchizm konstytucyjny i
                  wolnosciowy Volteira. Do 1791 roku Rewolucja Francuska z 1789 roku byla OK, i
                  to ona zmiotla w koncu KOP i uzurpatora Robespierra tak jak wczesniej Feudalizm
                  ( ktory zabil ,razem z religia, wiecej Francuzow niz nawet
                  Robespiere ).

ps. religie takie jak Judaizm,Islam,Chrystianizm,Hinduizm prowadzily
                  ludzkosc tylko do nedzy,niewolnictwa,wojen i ciemnoty oraz wrogosci do
                  rozumnego,empirycznego,sensualistycznego i opartego na faktach myslenia.
                  Religia TO LAJNO dla glupich MUCH !
                  Smierdzace kaplany lajnem-glupoty i klamstwa karmia wiernych ......
                  • Gość: Imagine pomalutku mosci Kutasios z Las Palmos IP: *.unl.edu 22.03.02, 21:16
                    Domyslam sie, ze widzisz roznice w naukach samego Jezusa, czy metafizyki
                    hindusko-buddystycznej a tym co zrobily koscioly z tych nauk. Nie wyrzucaj
                    dziecka razem z woda z kapieli. Podobnie jak z tymi krzyzami ze scian
                    europejskich, gdyz wykreujesz, chcac nie chcac, nowego tyrana.
                    Imagine.
                  • Gość: Osa Re: Religia,Rozum,Historia,Ludzkosc ,Idee : FAK IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 21:23
                    Ten balwan WIE ze uniwersytety eurpejskie zostaly zalozone przez filozofa
                    Kutasa ktory nastepnie zwalczal irracjonalny das Kapital i leninizm, jako
                    jedynie racjonalny kutas. Czuje sie zainspirowana....

Gos´c´ portalu: Palme napisa?(a):

> Religia prowadzila tylko i wylacznie do zastoju w nauce,filozofii
                    >
                    > ( te glaby katolickie umialy tylko przepisywac cudze teksty Starozytnych
                    > filozofow jak Tomasz z Akwinu z Arystotelesa ,a Augustyn z Hippony z
                    > Platona ),prowadzila religia do najgorszych mordow w Historii
                    > Ludzkosci.
                    >
                    > Faszyzm i Bolszewizm oraz Maoizm wcale nie
                    > opieraly sie na Rozumie tylko na ANTY-RACJONALIZMIE i Idealizmie iscie
                    > religijnym ,z kultami swoich swietych : Stalina,Lenina,Hitlera,Mao.....
                    > Filozofie i kult Rozumu reprezentowaly OSWIECENIOWE :
                    USA,UK,FRANCJA i inni
                    > Alianci w II wojnie swiatowej. A zbrodnie Rewolucji Francuskiej :to byla
                    ANTY-
                    > Oswieceniowa dyktatura Robespierra bo on odrzucal podzial rozumny i
                    > oswieceniowy wladz:Monteskiusza.,oraz tolerancje i Monarchizm
                    konstytucyjny i
                    > wolnosciowy Volteira. Do 1791 roku Rewolucja Francuska z 1789 roku
                    byla OK, i
                    > to ona zmiotla w koncu KOP i uzurpatora Robespierra tak jak wczesniej
                    Feudalizm
                    >
                    > ( ktory zabil ,razem z religia, wiecej Francuzow niz nawet
                    > Robespiere ).
                    >
                    >
                    >
                    > ps. religie takie jak Judaizm,Islam,Chrystianizm,Hinduizm prowadzily
                    > ludzkosc tylko do nedzy,niewolnictwa,wojen i ciemnoty oraz wrogosci do
                    > rozumnego,empirycznego,sensualistycznego i opartego na faktach
                    myslenia.
                    >
                    > Religia TO LAJNO dla glupich MUCH !
                    > Smierdzace kaplany lajnem-glupoty i klamstwa karmia wiernych ......

• Gość: Imagine do pszczolki Osy IP: *.unl.edu 22.03.02, 21:35
                      Hej pszczolko, a co Ty rozumiesz przez "irracjonalny das kapital".
                      Czegos bardziej racjonalnego w zyciu nie czytalem.
                      Imagine.
                      • Gość: Osa Re: do pszczolki Osy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 22:30
                        Ja tylko ironizuje filozofa Kutasa, ktory twierdzil ze bolszewizm byl
                        irracjonalny i nie mial nic wspolnego z Oswieceniem. Czytalam Twoje inne
                        wypowiedzi. Ogolnie jestes milym czlowiekiem chociaz sie roznimy.
                        Ja tez mysle ze filantropia jest odzwieciedleniem problemow ludzkich i
                        Chrystus nie mial co do tego zludzen: "biedni zawsze beda z wami".
                        Czekam az ktos udowodni ze nie mial racji. Spotkalam kiedys kolege ze
                        szkoly. Poniewaz pracuje w nauce wiec wspomnialam ze chce pracowac do
                        konca zycia. "Bos glupia" odpowiedzial. On jest w moim wieku, zdolny do
                        pracy ale zyje z zasilku dla swojej matki, i... popija. On jest biedny, mnie sie
                        dobrze powodzi. Od czasu do czasu podrzucam mu uzywana odziez ale nic
                        wiecej. Wiekszosc datkow charytatywnych daje na dzieci albo rodziny z
                        dziecmi. Czy mam wyrzuty sumienia ze on jest biedny? Najpierw
                        posadzalam go o lenistwo. Potem dowiedzialam sie ze sie wychowywal bez
                        ojca i za mama zapraszala duzo "tatusiow" do domu. Bieda czesto zaczyna
                        sie od bledow naszych rodzicow, dziadkow etc. Kosciol mowi staromodnie:
                        "bieda czesto zaczyna sie od grzechu." Tak czy inaczej, to trudny problem.
                        Faktem jest ze bieda w Polsce jest NICZYM w porownaniu z bieda w
                        INDIACH. Dopiero tam zobaczylam WIELKOSC chrzescijanstwa jak usiluje
                        pomoc tym tysiacom i milionom najbiedniejszych z biednych. Dlaczego
                        Hindusi nie maja wspolczucia dla swoich biednych i irytuja ich te zakonnice
                        ktore im pomagaja? BO BIEDNI ZASLUZYLI SOBIE NA TAKIE ZYCIE W
                        POPRZEDNIEJ REINKARNACJI. Raz za razem widze wielkosc naszej religii
                        i nawet brat Kutasio mnie nie irytuje ze swoim parlamentaryzmem pijaka.

Gos´c´ portalu: Imagine napisa?(a):

> Hej pszczolko, a co Ty rozumiesz przez "irracjonalny das kapital".
                        > Czegos bardziej racjonalnego w zyciu nie czytalem.
                        > Imagine.

• Gość: Palme Re: do pszczolki Osy IP: 172.16.1.* 22.03.02, 22:53
                          twoja matka to byla kurwa ,ze urodzila taka szmate zafajdana jak ty ,bo
                          sparzyla sie z ksiedzem. Chrystianizm to utopia sprzeczna z natura
                          ludzka....sama to zafajdana szmato udowodnilas. Zreszta co ty pierdolnieta
                          wydro wiesz o nauce.....)))))))))))
                          • Gość: Osa Re: do pszczolki Osy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 23:04
                            Przepraszam ze nie odpowiem ale nie rozumiem nomenklatury
                            filozofa Kutasia....

> twoja matka to byla kurwa ,ze urodzila taka szmate zafajdana jak ty ,bo
                            > sparzyla sie z ksiedzem. Chrystianizm to utopia sprzeczna z natura
                            > ludzka....sama to zafajdana szmato udowodnilas. Zreszta co ty
                            pierdolnieta
                            > wydro wiesz o nauce.....)))))))))))

• Gość: Osa Re: do pszczolki Osy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 23:08

I jescze jedno: z kim sie "sparzyla" twoja szanowna mamusia?
                              Bez tego trudno zrozumiec skad sie biora osly....

Gos´c´ portalu: Osa napisa?(a):

> Przepraszam ze nie odpowiem ale nie rozumiem nomenklatury
                              > filozofa Kutasia....
                              >
                              >
                              > Gos´c´ portalu: Palme napisa?(a):
                              >
                              > > twoja matka to byla kurwa ,ze urodzila taka szmate zafajdana jak ty ,
                              > bo
                              > > sparzyla sie z ksiedzem. Chrystianizm to utopia sprzeczna z natura
                              > > ludzka....sama to zafajdana szmato udowodnilas. Zreszta co ty
                              > pierdolnieta
                              > > wydro wiesz o nauce.....)))))))))))
                              >

• Gość: Palme Re: do pszczolki Osy IP: 172.16.1.* 22.03.02, 23:18
                                twoj ojciec niech ci
                                powie skad..., ten luj bedzie wiedzial najlepiej skad i jak to sie stalo ,ze
                                twoja stara sie z nim rypala i ciebie glupia Niepodmyta Pizdo
                                wyprodukowali.....szkoda czasu na takie glupie lajno jak ty suko......sram na
                                ciebie choc wiem ,ze az na tyle to nie zaslugujesz.....)))))))))))))
                                • Gość: Osa Kutas i jego filozofia... Cytuje: IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 23:26

> twoj ojciec niech ci
                                  > powie skad..., ten luj bedzie wiedzial najlepiej skad i jak to sie stalo ,ze
                                  > twoja stara sie z nim rypala i ciebie glupia Niepodmyta Pizdo
                                  > wyprodukowali.....szkoda czasu na takie glupie lajno jak ty suko......sram
                                  na
                                  > ciebie choc wiem ,ze az na tyle to nie zaslugujesz.....)))))))))))))

• Gość: Osa Do Mika IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 22.03.02, 21:11
            Mowimy o chrzescijanstwie a nie o religiach ktore nakazuja
            plodzic dzieci.

Moja religia nie daje mi nakazow tylko WYBOR.

Co do lepszego Boga, chce tylko zacytowac Mistrza z Nazaretu kiedy
            powiedzial swoim najblizszym: "Kto nie jest przeciw wam, jest z wami"
            jak powiedzial prostytutce "nikt cie nie potepil wiec i ja cie nie potepiam"
            Taka jest moja religia.

--------
            Rozumiem Cie,Lecz to religie nakazuja nam,plodzic jaknajwiecej
            dzieci,wierzyc
            w "naszego"lepszego Boga.Do czego to doprowadzilo?My tylko jestesmy
            ludzmi,
            gdy dano nam zycie,trzeba korzystac.Sluzba jakims nadludziom jest
            conajmniej
            smieszna i odbierajaca radosc z tego krotkiego zycia.
            • Gość: mik Re:Osa IP: *.turboline.skynet.be 23.03.02, 08:44
              Nie kwestionuje ludzkich odruchow,chyba ze sa sprzeczne,szkodzace drugiemu
              czlowiekowi.Przyklad palme,zamiast kontynuowac,walnal piescia w stol i krzyczy:
              "jestem glupi,jestem glupi"Co to nas obchodzi.
              Mowiac,popierajac globalizacje,mysle ze powinna ona unormowac takie sprawy.
              Takich jak palme do wariatkowa,madrych do komputerow,a ja bym tez spokojnie
              mogl pracowac i zyc
              Pozdrawiam
    • Gość: anomen Re: Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla.... IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 12:40

> Z okazji Swiat warto sobie uzmyslowic jak bliskie sa doktrynalnie
      > Koscioly Ortodoksyjne i Kosciol Katolicki.

no są. I co?

Niejaki Pan Jerzy sugerowal
      > ze kult Maryi zostal wprowadzony w przez papieza w 1858.

nie wprowadzony, a zatwierdzony jako dogmat.

Tymczasem
      > koscioly ortodoksyjne przechowaly ten kult z pierwszego millenium.

Oczywiście. Kult maryjny wynikł z synkretyzmu chrześcijaństwa z pogańskich kultów
      bogiń (m.in. Artemidy Efeskiej, o której czytamy już w Dziejach Apostolskich),
      który pojawił się po Edykcie Mediolańskim, czyli już w 4 wieku.

> Podobnie jest z nauka o sakramentach, msza jako ofiara etc.

Troszę uogólniasz, ale w widełkach dokładności kilku wieków, masz rację. Dogmaty
      te zaczęły kształtować się mniej więcej w tym samym czasie.

Oczywiscie
      > reformatorzy twierdza ze to dopiero oni maja racje.

Reformatorzy sięgnęli do Biblii, poza Tradycję, w tym tą najwcześniejszą. Jeśli
      chcesz dyskutować z Reformatorami, to muisisz się odwołąć do nauczania Pisma, a
      nie tradycji. Tradycja, choćby najwcześniejsza, nie jest dla protestantów
      obowiązująca. Jest cennym drogowskazem wiary, ale nie jej normą.

Jednak "reformacja"
      > doprowadzila do rozmaitych sekt protestanckich

tere fere. Odróżniasz jakoś kościół protestancki od sekty protestanckiej? Czy z
      założenia nie podoba ci się różnorodnośc protestancka, bo w twoim ograniczonym
      spektrum religijnym coś trakiego nie ma racji istnienia?

Jesli tak, to moge to podsumować jednym słowem: zaściankowość. W całej Europie,
      już o Stanach nie wspominając, mnogość wyznań jest faktem oczywistym od kilkuset
      lat. Jest to fakt oczywisty, kytóry nikomu nie przeszkadza. Po propstu, ludzie
      mają prawo do różnie ujmowanej pobozności, w ramach jednego nurtu - jednego
      korpusu wierzeń, który przeżywany jest róznie. Mają też prawo do różnej historii.
      I tyle.

ktore tak samo
      > nienawidza sie nawzajem jak nienawidza ortodoksji.

Bzdura. Pewnie, że sobie czasem dopiekamy, lae traktujemy to trochję z
      przymrużeniem oka, bo wiemy, że ostatecznie wszyscy jesteśmy jednym Kościołem
      Chrystusa. Nasze spory można przyrównać do sporów rodzinnych, o to, czy babcia
      robi lepszy keks niż wujek Felek, itp.

Czy taki byl cel
      > Reformacji? Po owocach poznaje ze nie taki....

Co ty człowieku wiesz o Reformacji?
      Strasznie jesteś pewny swoich wiadomości. Sugeruję, że bezpodstawnie.

• Gość: Gatsby Re: Koscioly ortodoksyjne najblizej zrodla.... IP: *.cvx21-bradley.dialup.earthlink.net 23.03.02, 19:12
        Podoba mi sie Twoja wywazona odpowiedz i jesli katolicy czasami brna w retoryke
        to troche dlatego ze glowny atak na tym forum i wsrod protestantow
        ogniskuje sie na kosciele katolickim ktory nie jest az tak rozny
        od innych kosciolow ortodoksyjnych. Protestanci skupili sie na tym
        co napisane, ale to bylo spisywane w obrebie pewnej tradycji w pierwszych
        wiekach chrzescijanstwa kiedy zyli ludzie ktorzy albo spotkali Chrystusa
        albo apostolow.

Pismo moze byc interpretowane na wiele sposobow i tylez powstalo sekt. Czasami
        dosyc prymitywnych na moj gust (np. swiadkowie jehowy). Luter, Kalwin, Zwingli
        etc. zrobili cos co poszlo przeciwko zyczeniom Chrystusa "aby byli jedno"

> nienawidza sie nawzajem jak nienawidza ortodoksji.

Bzdura. Pewnie, że sobie czasem dopiekamy, lae traktujemy to trochję z
        przymrużeniem oka, bo wiemy, że ostatecznie wszyscy jesteśmy jednym Kościołem
        Chrystusa. Nasze spory można przyrównać do sporów rodzinnych, o to, czy babcia
        robi lepszy keks niż wujek Felek, itp.

To jest banalizowanie sprawy. Nie wiesz jak np. luteranie traktowali
        anabaptystow? (protestanci protestantow)

Czy taki byl cel
        > Reformacji? Po owocach poznaje ze nie taki....

Co ty człowieku wiesz o Reformacji?
        Strasznie jesteś pewny swoich wiadomości. Sugeruję, że bezpodstawnie.

Wiem ze mormoni, scientologia czy swiadkowie jehowy sa rowniez wynikiem
        rewolucji protestanckiej. Osa kilka razy pisala od Pana Jerzego zeby zapytac
        czy oni, sa bardziej zreformowani w kierunku "prawdy" czy nie. Szukalem
        odpowiedzi. Nie bylo. Moze Ty sie podejmiesz?.

Dzieki, jestes naplywem swiezego powietrza bo stracilem apetyt na dyskusje
        jak zobaczylem co wypisuje niejaki "oswiecony" palme.

• indris Poprawka z historii 23.03.02, 15:15
      Osa pisze:
      "Niejaki Pan Jerzy sugerowal ze kult Maryi zostal wprowadzony w przez papieza w
      1858. Tymczasem koscioly ortodoksyjne przechowaly ten kult z pierwszego
      millenium"

Kult Maryi istniał w Kościele od co najmniej IV-go wieku, co poświadczają
      gwałtowne spory z Nestoriuszem zakończone uchwałami soborowymi, przyznającymi
      Maryi tytuł Theotokos (czyli Boża rodzicielka), który właśnie Nestoriusz
      kwestionował.
      Po Wielkiej Schizmie na katolickim Zachodzie powstawało w średniowieczu wiele
      kościołów pod wezwaniem właśnie Matki Boskiej. Wystarczy wspomnieć znaną
      katedrę Notre Dame w Paryżu (XII-XIII wiek).

Cytowany Jerzy najwyraźniej myli ogłaszanie dogmatów maryjnych i istniejący od
      stuleci kult.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka