Dodaj do ulubionych

Zaskakująca dymisja...

20.04.13, 07:55
Mimo potęznego skandalu wokół memorandum malo kto spodziewal sie dymisji min. Budzanowskiego.
Tusk ma dziwna slabośc do swoich ministrów. Wychodzi na tym zreszta jak Zablocki na mydle. W całej swej karierze szefa rządu odwaznie potrafił dymisjonowac tylko ministrów sprawiedliwości. Wyszło to zresztą na dobre resortowi sprawiedliwości i państwu. Wczoraj minister Gowin odniósł wielki sukces przepychając przez sejm pierwszą transzę deregulacji. Jest to kropla w morzu potrzeb państwa ściśnietego aż do nieżywego okowami biurokracji.

Ale wracajmy do Budzanowskiego. Odnosze wrażenie, ze ta dymisja jest w jakimś stopniu efektem pracy ministra Sienkiewicza. Taka pierwsza jaskólka pozytywnych zmian w słuzbach specjalnych.

Mimo wielkiej sympatii do Budzanowskiego ta dymisja była konieczna.

Wczoraj zdziwilo mnie tylko to, ze o dymisji nic nie wiedział wicepremier Piechociński. Śmiesznie to wyglądało, kiedy zapytany przez dziennikarzy zrobił baranie oczy. Oznacza to niestety, ze wspólpraca w koalicji kuleje albo jej w ogole nie ma.

Reasumując: Tusk za rzadko sięga po dyscyplinującą dymisję. Jest wiecej słabych ministrów w jego rządzie. Wymienie chociazby panią Kudrycką na która nawet środowisko naukowe sympatyzujące z PO szykuje ostry list do premiera z wykazem jej błedów.
Obserwuj wątek
    • cookies9 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 08:38
      Budzanowski jest młody,zdolny i sobie poradzi:-) ...odwołanie Budzanowskiego oznacza odwołanie prezes PGNiGu - Grażyny Piotrowskiej-Oliwy.

• chateau Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 16:05
        Oby. Szkoda, że nie bajkopisarza Sienkiewicza.

Clou sprawy pozostaje bez zmian. Nie potrafimy grać z Rosjanami. Zmiana Budzanowskiego na kogokolwiek innego nic nie da. Następca będzie bardziej pilnował kwitów, a nie o to chodzi w tym biznesie.
    • gat45 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 08:41
      Ja na temat Twojej sygnaturki, Sawo : naprawdę sądzicie oboje, Ty i pan profesor z Centrum AS - że system Stanów Zjednoczonych nie doznaje i nie doznał ostatnio kryzysu ?
      • ayran Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 08:44
        Andrzej Sadowski jest magistrem.
        • ploniekocica Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 08:50
          ayran napisał:

> Andrzej Sadowski jest magistrem.

Gdyby był doktorem Sawa z pewnością napisałaby o tym w swojej sygnaturce, a gdyby był habilitowany to już na pewno i to jako o profesorze.
          Zadziwiające jest to upodobanie do tytułów u niektórych :)
          • gat45 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 09:13
            To ja ten tytuł panu AS nadałam, mea culpa. Jakoś mi to samo wyszło ze względu na kategoryczny sposób prezentowania swoich opinii. Zdecydowanie nie pasuję do dzisiejszych czasów. Wciąż wydaje mi się, że tego typu wypowiedzi padają albo z ust profesorskich, albo usłyszeć je można u małomiasteczkowego mędrka, który w swoim zapyziałym otoczeniu uchodzi za autorytet i tokuje przy kontuarze najświetniejszego miejscowego lokalu z wyszynkiem. .
            • chateau Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 15:49
              Wszystko się zgadza, professore albo przynajmniej dottore. Sprawdzić czy nie ksiądz ;-)
          • purchawkapuknieta Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 15:50
            Prawda! Taki, weźmy na to, prof bartoszewski...
      • sawa.com Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 10:00
        gat45 napisała:

> Ja na temat Twojej sygnaturki, Sawo : naprawdę sądzicie oboje, Ty i pan profeso
        > r z Centrum AS - że system Stanów Zjednoczonych nie doznaje i nie doznał ostatn
        > io kryzysu ?

Inne światowe gospodarki mają sie dobrze. USA? Pod rzadami Obamy upodabniają się do Europy. Tak mi sie wydaje. Co na ten temat sądzi p. Andrzej Sadowski nie wiem.
        • gat45 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 10:42
          Muszę się upewnić : upadek Lehman Brothers (wrzesień 2008) nie był oznaką głębokiego kryzysu czy przypisujesz go rządom Obamy ?
          • sawa.com Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 15:40
            gat45 napisała:

> Muszę się upewnić : upadek Lehman Brothers (wrzesień 2008) nie był oznaką głębo
            > kiego kryzysu czy przypisujesz go rządom Obamy ?

Po co ta lekka ironia. Wiesz przecież że Obama obejmował rząd niemalze równolegle z upadkiem Lehman Brothers . Zwycięzył w wyborach bo obiecywał wyjście z kryzysu. Był to rok 2008.
            Zdaje sie, ze masz watpliwości czy zrealizował te obietnice... bo sugerujesz że USA jest dalej w kryzysie.
            • gat45 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 16:01
              Zadałam pytanie i dostałam odpowiedź, która skłoniła mnie do zadania drugiego pytania. Przeczytaj obie swoje odpowiedzi, zestaw je ze sobą i ze swoją sygnaturką i sprawdź, co z tego wychodzi. Sama się uśmiechniesz, zobaczysz.
              • sawa.com Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 17:25
                gat45 napisała:

> Zadałam pytanie i dostałam odpowiedź, która skłoniła mnie do zadania drugiego p
                > ytania. Przeczytaj obie swoje odpowiedzi, zestaw je ze sobą i ze swoją sygnatur
                > ką i sprawdź, co z tego wychodzi. Sama się uśmiechniesz, zobaczysz.

To nie jest pytanie. To są jakies twoje skojarzenia. Ja nie twierdzę, że USA sa w kryzysie. Twierdzę dokładnie tak jak to wyraził A Sadowski. Europa jest w kryzysie a scislej mówiąc strefa euro.
                W Polsce narastające bezrobocie i rosnący deficyt na który nie wystarczają juz sztuczki Rostowskiego wyraźnie wskazuje, ze zdążamy nie do wytęsknionego przez Polakow cudu gospodarczego ale w odwrotnym kierunku... boje sie użyć slowa kryzys.

Niestety to wszystko to efekt wyjątkowej nieumiejętności doborów kadrowych dokonywanych przez premiera. Jego wielkiej tolerancji i braku wymagań wobec ministrów i kadry zarządzającej aktywami panstwa.
      • wiosnaludzikow Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 10:37
        Każda gospodarka miewa kryzysy. Są wręcz istotą systemu wolnorynkowego. Fundamentalne jest pytanie jak szybko ta a jak szybko inna gospodarka wychodzą z tego kryzysu. Wygoogluj sobie wskaźnik bezrobocia w USA i w Europie.
    • zapijaczony_ryj Jak zwykle kłamiesz Sawo.bo zmiana ministra 20.04.13, 09:17
      sprawiedliwosci Ćwiąkalskiego 9Wymuszona przez PiS, bo dla nich tym lepiej niz w Polsce gorzej) na Kuczme nie wyszła temu resortowi na dobre.
      Zauważ tez sawo, że takiej rotacji kadr jak za zwariowanej IIV RO , gdzie w ciągu p.ółtora roku zmieniani premierów , wicepremierów i ministrów nawet kilkakrotnie (MSW) , kiedy to odchodził np, bardzo dobry, wręcz wybitny minister Dorn, a na jego miejsce przychodził nie mniej wybitny fachowiec Kaczmarek.....który potem okazał się być z "Układu"...
      Takiej rotacji kadr i takiego wariatkowa w tym normalnym rzadzie na pewno nie zobaczysz.
      Chcesz przesledzić następne wariatkowo, to przesledź ilu ministrów wymienił przez 4 lata w swojej kancelarii brat NI Lech Kaczyński.
      Po prosty bracia Kaczyńscy to chre i nawiedzone osobniki i tak kłótliwe , ze muszą zmieniać współpracowników częsciej niz ludzie normalni !!!
      • sawa.com Ryju jak zwykle ujadasz jak potluczony 20.04.13, 09:54
        i to chyba przez PiS. Bo to na PiSie odreagowujesz wszystkie swoje kompleksy. Mnie sie dostaje rykoszetem. Mylisz Czume z Kuczma. Podwójnie widzisz pierwszy czlon IV RP... jak w malignie ...

Wskazane przez ciebie częste zmiany w rządach PiS wychodziły jednak gospodarce na dobre. I oto chodzi a nie stabilne stolki dla miernych dygnitarzy.

zapijaczony_ryj napisał:

> sprawiedliwosci Ćwiąkalskiego 9Wymuszona przez PiS, bo dla nich tym lepiej niz
        > w Polsce gorzej) na Kuczme nie wyszła temu resortowi na dobre.
        > Zauważ tez sawo, że takiej rotacji kadr jak za zwariowanej IIV RO , gdzie w cią
        > gu p.ółtora roku zmieniani premierów , wicepremierów i ministrów nawet kilkakro
        > tnie (MSW) , kiedy to odchodził np, bardzo dobry, wręcz wybitny minister Dorn,
        > a na jego miejsce przychodził nie mniej wybitny fachowiec Kaczmarek.....który p
        > otem okazał się być z "Układu"...
        > Takiej rotacji kadr i takiego wariatkowa w tym normalnym rzadzie na pewno nie z
        > obaczysz.
        > Chcesz przesledzić następne wariatkowo, to przesledź ilu ministrów wymienił prz
        > ez 4 lata w swojej kancelarii brat NI Lech Kaczyński.
        > Po prosty bracia Kaczyńscy to chre i nawiedzone osobniki i tak kłótliwe , ze mu
        > szą zmieniać współpracowników częsciej niz ludzie normalni !!!
        • zapijaczony_ryj Re: Ryju jak zwykle ujadasz jak potluczony 20.04.13, 19:40
          sawa.com napisała:

> i to chyba przez PiS. Bo to na PiSie odreagowujesz wszystkie swoje kompleksy. M
          > nie sie dostaje rykoszetem. Mylisz Czume z Kuczma. Podwójnie widzisz pierwszy
          > czlon IV RP... jak w malignie ...
          >
          > Wskazane przez ciebie częste zmiany w rządach PiS wychodziły jednak gospodarce
          > na dobre. I oto chodzi a nie stabilne stolki dla miernych dygnitarzy.
          >

Tak na dobre wyszły, ze IV RP trwała tylko pół kadencji!!!!
      • wiosnaludzikow Re: Jak zwykle kłamiesz Sawo.bo zmiana ministra 20.04.13, 10:39
        zapijaczony_ryj napisał:

> sprawiedliwosci Ćwiąkalskiego 9Wymuszona przez PiS, bo dla nich tym lepiej niz
        > w Polsce gorzej) na Kuczme nie wyszła temu resortowi na dobre.
        Ty jak zwykle demaskujesz nieudolność, słabość Tuska. Co to za Premier, który ulega naciskom opozycji w sprawach kadrowych. Bienias ! Tchórz ! Mięczak !
        • starysyn elastyczny rzad to demokracja 20.04.13, 15:52
          ale nazisci z pisu nie wiedza NIC o demokracji. dlatego waadzy nei beda nigdy mieli. waadze daje sie tym ktorym sie ufa. kacze nik,t oprocz malwersanta z torunia, nie ufa.
        • zapijaczony_ryj Re: Jak zwykle kłamiesz Sawo.bo zmiana ministra 20.04.13, 19:41
          wiosnaludzikow napisał:

> zapijaczony_ryj napisał:
          >
          > > sprawiedliwosci Ćwiąkalskiego 9Wymuszona przez PiS, bo dla nich tym lepie
          > j niz
          > > w Polsce gorzej) na Kuczme nie wyszła temu resortowi na dobre.
          > Ty jak zwykle demaskujesz nieudolność, słabość Tuska. Co to za Premier, który u
          > lega naciskom opozycji w sprawach kadrowych. Bienias ! Tchórz ! Mięczak !

RAz uległ i od tamtej poty tego błędu nie powtórzył!
    • dystans4 Re: Zaskakująca dymisja... 20.04.13, 20:13
      Pomimo skandalu, jaki się wokół sprawy rozpętał, błędu w porozumieniu do do tranzytu gazu są w interesie Polski i nie widzę w nim nic nagannego poza administracyjnym bałaganem w ministerstwie i niewiedzą o tym, co dzieje się w podległych mu podmiotach. Jeśli chodzi o dymisję, widzę dla niej cały szereg innych powodów, których wymieniać mi się nie chce z powodu ich ilości, która już dawno przeszła w jakość. Nie tylko w tym ministerstwie.
      --
      Pozdrowienia
      buldog.
      • kasiora Re: Zaskakująca dymisja... 21.04.13, 01:36
        "Budzanowski jest młody,zdolny i sobie poradzi:-) ...odwołanie Budzanowskiego oznacza odwołanie prezes PGNiGu - Grażyny Piotrowskiej-Oliwy."

Piechociński nie odważy się rozwalić misternego układu Pawlaka.
        • sawa.com Re: Zaskakująca dymisja... 21.04.13, 06:52
          kasiora napisał:

> "Budzanowski jest młody,zdolny i sobie poradzi:-) ...odwołanie Budzanowskiego o
          > znacza odwołanie prezes PGNiGu - Grażyny Piotrowskiej-Oliwy."
          >
          > Piechociński nie odważy się rozwalić misternego układu Pawlaka.

Pewnie masz rację. Piechociński zaskakuje nieudolnoscią. Wyraźnie pogubił sie w tych ukladach ukladzikach interesach interesika niciach intryg swoich własnych kolegów a na dodatek jest grillowany przez premiera... i to zywym ogniem bez znieczulenia.

Szkoda, bo troche liczylam, ze tchnie nowe życie w PSL
          • haen2010 Błysnął i zgasł, jak kometa. 21.04.13, 07:34
            Starczyło mu tylko na wysadzenie z siodła Pawlaka. Nie udźwignął przywództwa, nie docenił kamaryli Tuska. Jego wiernopoddańczy akces do sitwy kończy się żałośnie.

Zdaje się, już myślą o wymianie grzybiarza-mędrka. Wiedzą, że pod nim przepadną w wyborach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka