Dodaj do ulubionych

5 punktów przewagi PiS nad PO

28.05.13, 07:56
www.wprost.pl/ar/401508/Sondaz-PiS-powieksza-przewage-nad-PO/

Zaprawdę powiadam wam, że ataki na Tuska, czy utrata medialnego "parasola ochronnego" nie mają tu żadnego znaczenia. Spadek notowań i utrata zaufania to wypadkowa wielu czynników - efekt nawarstwiających się latami, skumulowanych błędów PO i zwyczajnego zmęczenia rządami Platformy.
Obserwuj wątek
    • zapijaczony-ryj i co dalej? 28.05.13, 07:58
      Koalicja z Palikotem?
      • life.form [...] 28.05.13, 08:04
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • indeed4 Była koalicja z Lepperem i LPR 28.05.13, 08:05
        równie dobrze może być z Palikotem, albo SLD - lewactwo i antypisowski taliban zaklina rzeczywistość, ale dla Kaczyńskiego to akurat najmniejszy problem.
        • zapijaczony-ryj Re: Była koalicja z Lepperem i LPR 28.05.13, 08:07
          indeed4 napisał:

> równie dobrze może być z Palikotem, albo SLD - lewactwo i antypisowski taliban
          > zaklina rzeczywistość, ale dla Kaczyńskiego to akurat najmniejszy problem.

Kaczyński dla wadzy nawet Palikotu sie wypnie
          • indeed4 W razie wygranej, to PiS będzie wybierał 28.05.13, 08:12
            w ofertach kilkuprocentowych roznamiętnionych młodych panien, naiwniaku - a nie na odwrót...
            • zapijaczony-ryj Re: W razie wygranej, to PiS będzie wybierał 28.05.13, 09:40
              indeed4 napisał:

> w ofertach kilkuprocentowych roznamiętnionych młodych panien, naiwniaku - a nie
              > na odwrót...

Juz raz wybrał i wiadomo jak to sie skończyło.
            • kotek.filemon Re: W razie wygranej, to PiS będzie wybierał 28.05.13, 14:03
              indeed4 napisał:

> w ofertach kilkuprocentowych roznamiętnionych młodych panien, naiwniaku - a nie
              > na odwrót...

No jeśli tyle w Polsce panien na wydaniu chętnych do bujania zamiast żyrandola, to czemu nie...
        • life.form Od kiedy to SLD to lewactwo? 28.05.13, 08:11
          To najbogatsi posłowie w parlamencie. Partia milionerów, którzy dają dooopy bardziej niż PSL. Wyspecjalizowali się w działalności usługowej, polegającej na "przykrywaniu tematów" niewygodnych dla aktualnej władzy. Za wynagrodzeniem :D:D:D
          • godz-0800 Re: Od kiedy to SLD to lewactwo? 28.05.13, 08:16
            life.form napisał(a):

> To najbogatsi posłowie w parlamencie. Partia milionerów, którzy dają dooopy bar
            > dziej niż PSL. Wyspecjalizowali się w działalności usługowej, polegającej na "p
            > rzykrywaniu tematów" niewygodnych dla aktualnej władzy. Za wynagrodzeniem :D:D:
            > D

Prawdziwa lewica, to milioner z Biłgoraja oraz doradca Kulczyka i prezydenta Kazachstanu.
            Od rana poprawiłeś mu humor,bo leje na dworze i jest ponuro.
            Dzięki.
            • life.form Re: Od kiedy to SLD to lewactwo? 28.05.13, 08:21
              Ja też dziękuję. I to bardzo serdecznie :D

forum.gazeta.pl/forum/w,28,144670119,144774954,Z_Podziekowaniem_dla_SLD_D.html
            • indeed4 [...] 28.05.13, 08:25
      • wiosnaludzikow Re: i co dalej? 28.05.13, 08:18
        Odpowiadasz na:
        zapijaczony-ryj napisał:

> Koalicja z Palikotem?
        Z PSLem.
        • life.form Re: i co dalej? 28.05.13, 08:57
          wiosnaludzikow napisał:

> > Koalicja z Palikotem?
          > Z PSLem.

Oraz SLD jako koalicjantem parlamentarnym.
      • aniechto.only Re: i co dalej? 28.05.13, 08:22
        Dalej wybory, zmęczeni zostają w domu, żelazny elektorat pisowski maszeruje do urn, Kaczyński wygrywa.
        • wiosnaludzikow Re: i co dalej? 28.05.13, 08:28
          aniechto.only napisała:

> Dalej wybory, zmęczeni zostają w domu, żelazny elektorat pisowski maszeruje do
          > urn, Kaczyński wygrywa.
          Dokładnie tak. Opisał mi to jeden forumowicz ( leming) pisząc, że elektorat PO interesuje gdzie pojadą na wakacje......pojadą :)
          Dylemat jest tylko taki czy PO jest w stanie wziąść się do realnej roboty na dole. Jeżeli nie to cała nadzieja w Gowinie bo to On może zablokować PiS.
        • indeed4 Re: i co dalej? 28.05.13, 08:29
          A gdzież tam, dziwi mnie, że dziennikarze wciąż powtarzają te bajki - frekwencja akurat nie ma żadnego wpływu, twarde elektoraty PiS i PO od dawna są takie same.
          • wiosnaludzikow Re: i co dalej? 28.05.13, 08:40
            indeed4 napisał:

> A gdzież tam, dziwi mnie, że dziennikarze wciąż powtarzają te bajki - frekwencj
            > a akurat nie ma żadnego wpływu, twarde elektoraty PiS i PO od dawna są takie sa
            > me.
            Tylko ten twardy PO nie poświęci się aż tak bardzo aby zrezygnować z nart, z golfa, z żagla ...aby pójść na głosowanie. Taki twardy elektorat ale niegotowy do poświęceń.
            • indeed4 Nie mam czasu po kilka razy pisać tego samego... 28.05.13, 08:48
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,122706758,122707587,Frekwencja_.html
    • behemot17-13 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:26
      Zaprawdę powiadam wam, że ataki na Tuska, czy utrata medialnego "parasola ochronnego" nie mają tu żadnego znaczenia
      żartujesz?
      • indeed4 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:54
        "Kto ma media przegrywa wybory" - nie znasz tego powiedzenia? PiS nie był pupilkiem mediów w 2005 i co? Dwa razy wygrał....
        • behemot17-13 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 09:13
          nie tylko żartujesz, podpuszczasz i to z premedytacją. złośliwy jesteś, a swoją drogą, ładnie się tak nabijać, gdy w tuby dmą?
    • zayka Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:35
      mało !

jeszcze 9 % żeby zamknąć mordy fazystom
      • godz-0800 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:37
        zayka napisała:

> mało !
        >
        > jeszcze 9 % żeby zamknąć mordy fazystom

Tym "faszystom", co zakłócili spotkanie Biedronia na UG?
        • zayka [...] 28.05.13, 08:56
          • zayka a dlaczego to wycięte 28.05.13, 12:01

pedałek faszysta moderuje ?
            • godz-0800 Re: a dlaczego to wycięte 28.05.13, 14:15
              zayka napisała:

>
              > pedałek faszysta moderuje ?

Jak "pedałek" to na pewno nie faszysta.
              • zayka Re: a dlaczego to wycięte 28.05.13, 20:12
                godz-0800 napisał:

> zayka napisała:
                >
                > >
                > > pedałek faszysta moderuje ?
                >
                > Jak "pedałek" to na pewno nie faszysta.
                >
                nie dość że pedałek , faszysta to i żydek
      • rccc Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:48
        faszysci juz wyslali swoich na szkolenie do Moskwy jak POdliczac wyniki wyborow.
        Skoro Putin mogl zyskac 97% glosow w Czeczeni to Tusk moze nie byc gorszy w PL
    • grba Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 08:57
      PR jest bardzo niebezpiecznym narzędziem, trzeba uważać, żeby go nie przedawkować, żeby to, co za oknem nie wchodziło w kolizję z tym, co pokazują w TV. Dużym błędem było ustawianie PiS-u jako pozasystemowej partii rokoszu, pełzającego zamachu, bo efekt tego jest taki, że mamy PiS wypromowany jako partię niezgody na to co mamy i jedyną partię dążącą do zmiany. Naród nasz jest narodem cierpliwym jak chcą jedni, a inni nazywają to baranią biernością… a więc można długo robić, co się chce, aż palma uderzy rządzącym do łba, a wtedy mamy simsalabim zmianę nastrojów… Prosty natypisizm przestał profitować. Ciekawe, czy to wystarczy Jarosławowi do zwycięskiego zwyciestwa...
    • allspice Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 09:05
      indeed44 napisał:

> www.wprost.pl/ar/401508/Sondaz-PiS-powieksza-przewage-nad-PO/
      >
      > Zaprawdę powiadam wam, że ataki na Tuska, czy utrata medialnego "parasola ochro
      > nnego" nie mają tu żadnego znaczenia. Spadek notowań i utrata zaufania to wypad
      > kowa wielu czynników - efekt nawarstwiających się latami, skumulowanych błędów
      > PO i zwyczajnego zmęczenia rządami Platformy.

Spokojnie:) PiS obiecuje gruszki na wierzbie i w sondażach rośnie. 50% boi się powrotu PiS do władzy i 50% nie ma zaufania do JarKacza. Wybory jesienią 2015 a PiS przebiera nózkami za władzą...
      • godz-0800 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 09:08
        > Spokojnie:) PiS obiecuje gruszki na wierzbie i w sondażach rośnie. 50% boi się
        > powrotu PiS do władzy i 50% nie ma zaufania do JarKacza. Wybory jesienią 2015 a
        > PiS przebiera nózkami za władzą...

Tak sobie to dalej tłumaczcie,że ludzie boja się powrotu PiS do władzy.
        W 1989 roku tuż przed wyborami kontraktowymi do Sejmu i Senatu PZPR również się obawiała czy za wysoko nie wygrają.
      • sverir Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 10:12
        Wybory w 2015? W takim razie PO ma blisko półtora roku, żeby jeszcze bardziej przysłużyć się politykom PiS. Niech robią dalej swoją politykę, a PiS nawet z Jarkaczem wygra w cuglach.
        • volupte Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 10:39
          Wygra albo nie wygra. I to dwa lata jeszcze , nie ma co nogami przebierać.
          • sverir Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 11:47
            Przy obecnej polityce PO wygra PiS. SLD jest zbyt podobna do PO, RP poza trawą i związkami nie ma nic do zaoferowania, PSL nie walczy o nowy elektorat, a SP to powtórka z PiS, tylko w jeszcze bardziej populistycznej wersji. Polacy nie ufają też zbytnio zupełnie nowym tworom, więc i Kukiz z Gowinem raczej sceny politycznej jeszcze nie zawojują. Oczywiście przez zwycięstwo rozumiem po prostu pierwsze miejsce, a nie większość konstytucyjną.
            • volupte Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 14:18
              Prorok?
    • dystans4 Re: 5 punktów przewagi PiS nad PO 28.05.13, 11:07
      Postawa mediów na pewno ogólnego trendu nie przełamie (koronny przykład - rok 1989, także 2001), ale na pewno wzmacnia go lub osłabia.
      Brak spełnienia oczekiwań przez rząd czuć było już w latach 2008/2009 i była o tym mowa tu, za co mnie Haen wówczas wyklinał.

Istotny jest następujący fakt. W zeszłym roku w wątku Sawy.com przedstawiłem prowizoryczny spis wad PO w punktach. Konkretnie, bez bicia piany. Sawa - także instytucja PiS - popatrzyła, odpisała że właściwie to tak, ale w zakresie opisanym w wykazie PiS nie ma absolutnie żadnych propozycji.
      To samo nie tak dawno temu (ale przed tą radykalną zmianą postawy mediów) powtórzyłem Anwadzi. Dodałem pytanie, w jaki sposób i jakimi ludźmi PiS zamierza uporać się z problemami.
      No bo jakie są zasoby ludzkie tej partii i kto miałby to robić? Mityczne Zespoły Pracy Państwowej? Przypominają "białe księgi" Wałęsy, które "pracują" ("pracowały" w latach dziewięćdziesiątych, z równym skutkiem).

To bardzo ważne i bardzo znamienne.
      --
      buldog.
      --
      buldog.
    • life.form "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 12:00
      Z opiniami Hołdysa można się zgadzać lub nie, ale nie da się polemizować z faktem, od którego zaczyna:

"Statystyki są nieubłagane, każdego roku umiera średnio 400.000 Polaków i przychodzi na świat niemal dokładnie tyle samo (średnio ok. 410.000). Tym samym każdego roku odchodzi z tego świata 400 tysięcy dotychczasowych wyborców i zjawia się na nim 400 tysięcy zupełnie nowych. Co 4 lata daje to 1 mln. 600 tysięcy zmarłych, którzy już nie zagłosują ponownie i 1 mln 600 tysięcy nowych ludzi, debiutujących przy urnach. ...

Tak oto co 4 lata znika 10 % elektoratu z poprzednich wyborów, zjawia się w to miejsce 10 % kompletnych świeżaków, niczym nie rozczarowanych jeszcze młodych ludzi, maturzystów i studentów, bez osobistych doświadczeń zawodowych i własnych problemów rodzinnych (np. z własnymi dziećmi), z bijącym sercem idących do urn po raz pierwszy w życiu. To o nich powinien toczyć się bój."

natemat.pl/62823,kto-wygra-mlodziez-ten-wygra-wybory
      • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 13:59
        Właśnie ci ludzie nie pamiętają IV RP, za to widzą, co jest. I nie dziwi mnie, że właśnie wśród nich sporą popularność zdobywa PiS. Powiedzmy, z trzech milionów połowa nie pójdzie głosować, reszta podzieli się w proporcjach 70% dla PiS, 30% dla PO. Również spora część ludzi głosujących wcześniej na PO nie pójdzie na wybory, to też pewne.
        Ci młodzi ludzie, to może być języczek u wagi, na rzecz PiS. Wątpię, by bardziej egzotyczne formacje zyskały względy większości spośród nich.
        --
        bul.
        • life.form Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 14:07
          > Ci młodzi ludzie, to może być języczek u wagi, na rzecz PiS. Wątpię, by bardzie
          > j egzotyczne formacje zyskały względy większości spośród nich.

To nie takie proste... Masz rację, że PiSowi przybywa młodych. Może ich być zresztą całkiem sporo, bo to wiek buntowania się, a PiS dał radę skojarzyć się z buntem. Ale nie każdy małolat ma chęć maszerować za flagą narodową - druga część tego pokolenia idzie do Ruchu Palikota. Moim zdaniem taki rozkład preferencji pokazuje, jak inne jest młode pokolenie od pokoleń starszych. Starsi preferują programową mgławicę, a dla młodzieży bardziej naturalny jest podział politycznego świata na prawicę i lewicę.
          • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 14:54
            Tak, wielu odejdzie do RP, ale i do SLD.
            Ale czy będzie ich tylu, by przesądzić o poważnej zmianie wyników wyborów? W to mocno wątpię.
            --
            buldog.
            • life.form Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 15:47
              dystans4 napisał:

> Tak, wielu odejdzie do RP, ale i do SLD.
              Bo ja wiem? Jakoś nie widzę tabunu małolatów zainteresowanego nostalgią za epoką Edwarda Gierka.
              • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 18:00
                Nie myślę o tym, że będzie pociągać socjalistyczny raj, prędzej większy potencjał struktur SLD. SLD może wyglądać na bardziej pewne. I pewnie takie jest, poza tym elektoraty PiS i SLD w dużej części są b. podobne.

Nie upieram się przy tym, co napisałem.
                --
                buldog.
                • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 18:08

I jak tu rozpoznać, kto jest kto?
                  --
                  buldog.
        • platfusy.do.paki Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 15:00
          > Właśnie ci ludzie nie pamiętają IV RP, za to widzą, co jest.

A wiesz co ja myślę?
          Myślę, że w latach 2005-2007 zostałeś po prostu odspawany od koryta, stąd ta frustracja.
          Teraz czeka cię powtórka z rozrywki i chcesz, żeby wszyscy się bali.
          Niedoczekanie.
          • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 18:04
            A ja myślę, że wiem, co Ty myślisz:

...po wygranej PiS żaden działacz czy zwolennik naszej partii, który wykrwawiał się w naszych kampaniach wyborczych, nie może cierpieć głodu i niedostatku. Ci ludzie muszą w satysfakcjonujący sposób przejąć...
            Bulterier w marcu 2007.
            --
            buldog.
          • dystans4 Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 22:01
            Ponieważ to było do mnie osobiście, dodam, że przy jakimkolwiek korycie nigdy nie byłem.
            I nie myślę się pchać.
            --
            buldog.
      • sumik-danio Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 15:39
        A ponieważ te nowe pokolenia sa coraz głupsze, to Palikot ma przed sobą świetlaną przyszłość.

PS
        Czy wspominałem tu ostatnio, że prezydent RP Bronisław Komorowski to idiota?
        • life.form Re: "Kto wygra młodzież ten wygra wybory" 28.05.13, 16:11

> A ponieważ te nowe pokolenia sa coraz głupsze, to Palikot ma przed sobą świetla
          > ną przyszłość.

dziękuję w imieniu Palikota, zgredzie ;)

A na poważnie to myślę, że 2 partie w Polsce przespały młode pokolenie: PO i SLD. Hołdys się w paru sprawach zasadniczo myli, np. wydaje mu się, że Tusk stracił wycofując się z ACTA - "Próba kupienia jej wycofaniem się z ACTA zamiast wspomóc odebrała mu z prestiżu, jako człowiekowi, którego łatwo złamać." Czyli Hołdys myśli jak Ty, że młodzi to orangutany, do których docierają wyłacznie "argumenty" z walki wręcz. Akurat na wycofaniu się Tusk moim zdaniem sporo zyskał (że umie uznać cudze racje) ale zaraz znowu stracił, kiedy dziennikarze sfotografowali jego laptop z przyklejonym hasłem. To i hasło "admin" do stron rządowych. Od tamtej pory PO zaczęła się kojarzyć nie z nowoczesnością, a anachronizmem. Jak to mówią, siara...
          Tak samo jest z SLD. Kogo z młodych obchodzi Edward Gierek?
    • 0ficjalny Niewielka pociecha zastąpić sraczkę zatwardzeniem. 28.05.13, 18:09
      -
    • superspec CBOS: Tuskowi nie ufa prawie połowa Polaków 28.05.13, 18:11
      Kiedy on się odklei od stołka? Bo trzymania niepopularnego lidera PO nie pomaga.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13998509,CBOS__Tuskowi_nie_ufa_prawie_polowa_Polakow.html
      • zielonabudka14 Re: :) 28.05.13, 18:18
        4.bp.blogspot.com/-2wFJD4G2id8/UEY7ZLOXInI/AAAAAAAAAP0/wLW25fRqldQ/s1600/imagesCA3O0GOF.jpg
        • superspec Rządy PiS pamiętam. To nie był cyrk tylko tragedia 28.05.13, 18:25
          Moim zdaniem.
    • niematentego PO tonie jak AWS bo to ludzie po AWS. 28.05.13, 19:22

• dystans4 Re: PO tonie jak AWS bo to ludzie po AWS. 28.05.13, 21:34
        A przecież, gdyby miała ku temu wolę, mogłaby jeszcze wszystko zmienić. Stracić z 1/3 swojego elektoratu i zyskać dwa razy tyle, może więcej, nowego.
        Obecne kierownictwo, przypuszczam, tego nie zrobi.
        --
        buldog.
    • zbysio45 Chyba obywatele(ki) Polski wreszcie zrozumieli kog 28.05.13, 21:45
      KOGO WYBRALI I CO IM OBECNIE GROZI ?
      NIEUDOLNE RZADY PARTI PO KTORA ZAWŁASZCZYŁA SOBIE W PANSTWIE POLSKIM WŁADZE ABSOLUTNA MYSLAŁA ZE GŁUPIMI TEMATAMI ZASTEPCZYMI KTORYMI ZAJMOWAŁ SIE PRZEZ 6LAT MOZNA ZBAWIC POLSKE I OBYWATELI CAŁKOWICIE OGŁUPIC.
      JEDNAK JAK ZAWSZE BYWAŁO POLACY ZACZELI SIE JEDNOICZYC I NIE TYLKO PIS MIAŁ NA NICH WPŁYW ALE ROWNIEZ INSTYNKT ZACHOWAWCZY PRZED KATSTROFĄ KTORA IM GROZI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka