Dodaj do ulubionych

Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem ZA

05.06.13, 08:41
Donek recenzuje, że SLD to partia "rozsądna". Moje najszczersze gratulacje dla forumowej Prawdziwej Lewicy :D
Obserwuj wątek
    • cookies9 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 08:59
      Nie byłoby żle,ale propozycja Tuska dotyczy 2015 roku...a do tego czasu wiele może się
      zdarzyć.
      • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 09:02
        cookies9 napisała:

> Nie byłoby żle,ale propozycja Tuska dotyczy 2015 roku...a do tego czasu wiele m
        > oże się
        > zdarzyć.

Wszystko jedno, przed wyborami czy po. Partie rozsądku trzymają się razem ;))
      • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 09:39
        cookies9 napisała:

> Nie byłoby żle,ale propozycja Tuska dotyczy 2015 roku...a do tego czasu wiele może się zdarzyć.
        I pewnie się zdarzy. A na razie świat wstrzyma oddech - Kongres Lewicy bez J. Palikota.
        • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 09:44
          remez2 napisał:

A na razie świat wstrzyma oddech - Kongres Lewicy bez J. P
          > alikota.

Raczej kongres przystawki PO ;) Fakt, Palikot się nie bardzo wpisuje w taki kongres. Mało co mnie tak uszczęśliwi, remez, jak koalicja PO-PRL. To róbcie tą koalicję, ino szybciej :D
          • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 09:53
            life.form napisał(a):

> remez2 napisał:
            >
            > A na razie świat wstrzyma oddech - Kongres Lewicy bez J. P
            > > alikota.
            >
            > Raczej kongres przystawki PO ;) Fakt, Palikot się nie bardzo wpisuje w taki kon
            > gres. Mało co mnie tak uszczęśliwi, remez, jak koalicja PO-PRL. To róbcie tą ko
            > alicję, ino szybciej :D
            Jeżeli ktokolwiek zasłużył na miano przystawki PO to chyba koalicjant głosujący za 67.
            A dlaczego J. Palikot wpraszał/wprasza się na Kongres? Takie zwykłe parcie na szkło?
            O koalicji porozmawiamy po wyborach.
            • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 09:56
              remez2 napisał:
              > A dlaczego J. Palikot wpraszał/wprasza się na Kongres? Takie zwykłe parcie na s
              > zkło?

Przypuszczalnie zmyliła go nazwa tej imprezy. Myślał, że będzie w niej uczestniczyć lewica, to był zainteresowany :)
              • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 10:01
                life.form napisał(a):

> remez2 napisał:
                > > A dlaczego J. Palikot wpraszał/wprasza się na Kongres? Takie zwykłe parci
                > e na s
                > > zkło?
                >
                > Przypuszczalnie zmyliła go nazwa tej imprezy. Myślał, że będzie w niej uczestni
                > czyć lewica, to był zainteresowany :)
                Jeżeli tak, to kandydat na premiera/prezydenta/prymasa wychodzi na mało rozgarniętego. Wtopa.
                • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 10:05
                  remez2 napisał:

> > Przypuszczalnie zmyliła go nazwa tej imprezy. Myślał, że będzie w niej uc
                  > zestni
                  > > czyć lewica, to był zainteresowany :)
                  > Jeżeli tak, to kandydat na premiera/prezydenta/prymasa wychodzi na mało rozgarn
                  > iętego. Wtopa.

Nikt nie jest doskonały.
                  • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 10:14
                    life.form napisał(a):

> remez2 napisał:
                    >
                    >
                    > > > Przypuszczalnie zmyliła go nazwa tej imprezy. Myślał, że będzie w n
                    > iej uc
                    > > zestni
                    > > > czyć lewica, to był zainteresowany :)
                    > > Jeżeli tak, to kandydat na premiera/prezydenta/prymasa wychodzi na mało r
                    > ozgarn
                    > > iętego. Wtopa.
                    >
                    > Nikt nie jest doskonały.
                    Masz rację. Pójdę nawet dalej. Jest taka teoria, że każdy normalny człowiek jest przez 5`/24h kompletnym idiotą. Problem powstaje kiedy te proporcje się odwracają. miłego dnia ;-)
                    • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 10:18
                      remez2 napisał:

> Masz rację. Pójdę nawet dalej. Jest taka teoria, że każdy normalny człowiek jes
                      > t przez 5`/24h kompletnym idiotą. Problem powstaje kiedy te proporcje się odwra
                      > cają. miłego dnia ;-)

No to wyborcy SLD będą mieli coraz większy kłopot z utrzymaniem tych proporcji. Miłego :)
                      • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. Jestem za 05.06.13, 10:24
                        No to wyborcy SLD będą mieli coraz większy kłopot z utrzymaniem tych proporcji. Miłego :)
                        Możliwe ale to zdarzenie przyszłe i niepewne. Wyborcy RP te proporcje dawno pogubili - to ich grzech pierworodny.
    • adam111115 trzeba patrzeć zdroworozsądkowo 05.06.13, 10:09
      prawdziwa czy nie, przynajmniej gwarantuje taka koalicja brak wojny domowej, wojny z Rosją i Niemcami i totalny rzpie...Państwa jak się te małpy z sekty dobiora do koryta
      • life.form Jasne. Partia Prawdziwego Rozsądku :) 05.06.13, 10:12
        Lepper też tak tłumaczył.

adam111115 napisał:

> prawdziwa czy nie, przynajmniej gwarantuje taka koalicja brak wojny domowej, wo
        > jny z Rosją i Niemcami i totalny rzpie...Państwa jak się te małpy z sekty dobio
        > ra do koryta
        • remez2 Re: Jasne. Partia Prawdziwego Rozsądku :) 05.06.13, 10:17
          life.form napisał(a):

> Lepper też tak tłumaczył.
          No to miał rację. A kto obwieszczał urbi et orbi, że krzyż w przestrzeni publicznej absolutnie mu nie przeszkadza? B. Chrobrego przywoływał, lata rozbiorów. Pamiętasz może?
          • life.form Re: Jasne. Partia Prawdziwego Rozsądku :) 05.06.13, 10:30
            remez2 napisał:

> life.form napisał(a):
            >
            > > Lepper też tak tłumaczył.
            > No to miał rację. A kto obwieszczał urbi et orbi, że krzyż w przestrzeni public
            > znej absolutnie mu nie przeszkadza? B. Chrobrego przywoływał, lata rozbi
            > orów. Pamiętasz może?

A wiesz, że mi symbole religijne w przestrzeni publicznej by też nie przeszkadzały, gdyby nie to, że zwolennicy jednej z religii grożą głowie państwa ekskomuniką za agresywnie antyklerykalną wypowiedź, że w Polsce żyją osoby o różnych światopoglądach? Model francuski nie jest jedynym modelem rozdziału kościoła od państwa. W USA można wieszać takie symbole, jakie się chce, a w sądach można przysięgać na Biblię, Koran czy Torę lub składać przysięgę świecką.
    • haen2010 W tej kadencji Tusk z Millerem 05.06.13, 10:24
      Buzi i "misia" sobie nie sprawią. Grozi rozwalenie platfusiarni, bo jeszcze u niektórych wzbudza to obrzydzenie. Chyba, że Tusk dogada się z Kaczorem co do wcześniejszych wyborów. Mało prawdopodobne.

Bardziej prawdopodobny jest scenariusz, że śmieci zasypią platformę. Po takim złupieniu każdego bez wyjątku mieszkańca już się nie dźwigną. Wtedy zacznie się polityczny burdel, jakiego dawno nie widzieliśmy. Co z tego wyniknie - nie ma nawet szklanej kuli.
      • adam111115 Re: W tej kadencji Tusk z Millerem 05.06.13, 10:39
        haen2010 napisał:

>
        > Bardziej prawdopodobny jest scenariusz, że śmieci zasypią platformę. Po takim z
        > łupieniu każdego bez wyjątku mieszkańca już się nie dźwigną.

Łupanie to nie jest ten problem, u połowy moich znajomych akurat ceny spadły a nie wzrosły. Co zatopi PO w związku ze śmieciami to burdel od 1 lipca z wywozem, po pierwsze nie zrobiono żadnego "okresu przejściowegO", po drugie robiono to zbyt szybko i późno, po trzecie np w Warszawie która będzie pod tym kątem przykładem flagowym na dzisiaj czyli 5 maja nie ma wybranych firm. Co oznacza że potrzeba kolejnego przetargu który potrwa, którego nie wiadomo czy znowu nie zaskarżą, itp a to oznacza że od lipca Warszawa będzie wyglądała jak kiedyś Syscylia, biorąc pod uwagę że to lipiec i może by 40 stopni, sytuacja będzie TRAGICZNA zarówno estetycznie jak i nawet bardziej epidemiologicznie.
        • haen2010 Re: W tej kadencji Tusk z Millerem 05.06.13, 11:00
          Ty chyba zidiociały platfus jesteś. Pokaż mi tych znajomych, którzy mniej będą płacić. Z tej ustawy śmieciowej będzie grobowiec dla Tuska wielki jaki piramidy w Gazie. To ludzi wqrwi ostatecznie i nieodwracalnie. Nie słuchaj tych ogłupionych albo płatnych komentatorów w mediach.

Nie było żadnego powodu, żeby uchwalać taką burdel-ustawę. W założeniach miała tylko zapobiec nielegalnym wysypiskom mieszkańców nie posiadających umowy z firmą od wywozu śmieci. Zamieniła się w utworzenie mafii od śmieci - jak we Włoszech.
          • adam111115 Re: W tej kadencji Tusk z Millerem 05.06.13, 14:02
            haen2010 napisał:

Pokaż mi tych znajomych, którzy mniej będą
            > płacić.

Będzin i Mysłowice

Z tej ustawy śmieciowej będzie grobowiec dla Tuska wielki jaki piramidy
            > w Gazie. To ludzi wqrwi ostatecznie i nieodwracalnie. Nie słuchaj tych ogłupio
            > nych albo płatnych komentatorów w mediach.

Patrz heniu na mój wątek, piszę w nim to co mówisz

>
            > Nie było żadnego powodu, żeby uchwalać taką burdel-ustawę. W założeniach miała
            > tylko zapobiec nielegalnym wysypiskom mieszkańców nie posiadających umowy z fir
            > mą od wywozu śmieci. Zamieniła się w utworzenie mafii od śmieci - jak we Włosze
            > ch.

Pełna zgoda, po hcuj było niszczyć coś co działało dobrze, a lasy to z podatków powinni czyscic
    • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 11:56
      Ale czy koalicja z Sojuszem to jest mój cel, czy taka jest moja intencja? Nie - przekonuje (premier).
      Pan premier kocha swojego harcownika - J. Palikota.
      • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 12:06
        remez2 napisał:

> Ale czy koalicja z Sojuszem to jest mój cel, czy taka jest moja intencja? N
        > ie - przekonuje (premier).

> Pan premier kocha swojego harcownika - J. Palikota.

Pan premier jasno i wyraźnie powiedział, że harcownika owszem kocha, tyle że harcownik nazywa się Miller...
        • adherent1 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 12:23
          life.form napisał(a):
          > Pan premier jasno i wyraźnie powiedział, że harcownika owszem kocha, tyle że
          > harcownik nazywa się Miller...

Daj sobie spokój. Tu nie konkretni ludzie będą decydować a problemy.
          Takim problemem jest 67 lat (wiemy o co chodzi).
          Jeżeli Tusk ugryzie się w ten, no, język i przyzna że koalicja z SLD jest
          możliwa i zmieni "incydentalną" ustawę to wszystko wporządku może
          będzie koalicja.
          Jeżeli Miller zaakceptuje trwałość "incydentalnej" ustawy to
          SLD prędzej zmieni przwodniczącego niż to zaakceptuje.
          • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 12:35
            adherent1 napisał:

> Jeżeli Tusk ugryzie się w ten, no, język i przyzna że koalicja z SLD jest
            > możliwa i zmieni "incydentalną" ustawę to wszystko wporządku może
            > będzie koalicja.
            > Jeżeli Miller zaakceptuje trwałość "incydentalnej" ustawy to
            > SLD prędzej zmieni przwodniczącego niż to zaakceptuje.

Tusk nie zmieni, a Miller jako premier nie po takiej bandzie jechał. Przyzwyczajony.. Rzecz w tym, że finanse państwa są tak opłakane, że jak zmniejszysz wiek emerytalny do poprzedniego, to może kasy starczy dla obecnego pokolenia 60+, ale już obecne pokolenie 50latków się obejdzie smakiem. Ktoby nie rządził, nie zmieni tej granicy - chyba, że mu zależy na elektoracie 60+, a resztę ma w d...
            • adherent1 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 12:49
              life.form napisał(a):
              > Tusk nie zmieni, a Miller jako premier nie po takiej bandzie jechał
              Dalej o ludziach. Nie mam zamiaru dyskutować o wyższości jednych
              nad innymi czy o ich wzroście.
              Problemem jest koalicja, by mogła powstać muszą się dogadać ludzie.
              Możliwość manewru ma tylko Tusk - musi zgodzić się (może nawet
              wcześniej jeżeli jest przewidujący) zrobić to co jest konieczne czyli
              zmienić ustawę o 67 latach to nie jest warunek Millera ale lewicy.
              • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 13:03
                adherent1 napisał:

> Problemem jest koalicja, by mogła powstać muszą się dogadać ludzie.
                > Możliwość manewru ma tylko Tusk - musi zgodzić się (może nawet
                > wcześniej jeżeli jest przewidujący) zrobić to co jest konieczne czyli
                > zmienić ustawę o 67 latach to nie jest warunek Millera ale lewicy.

O możliwość dogadania się ludzi bądź spokojny. Dogadają się. To wystąpienie Tuska nie jest niczym nowym, on tylko podwyższył poprzeczkę. Sytuacja się zmieniła i teraz SLD nie zdobędzie etatów cichą działalnością usługową, lecz musi poprzeć jawnie.
                Co do emerytur - ten próg 67 był z punktu widzenia RP po to, żeby zdobyć trochę czasu na zdobycie kasy, właśnie na emerytury. One były wypłacane na zasadzie piramidy finansowej, młodzi składali się na starszych. Ale od pewnego czasu się już nie składają, m.in. dzieki solidarnemu szerzeniu umów śmieciowych przez kolejne rządy, także i ten Millera. Myślisz, że mi się podoba, że będę pracować dłużej? Ani trochę mi się nie podoba. Tylko oboje możemy sobie narzekać i stawiać warunki, a kasy niet. I nie będzie, bo zamiast reform prowadzących do ustabilizowania źródeł finansowania emerytur, mamy jedno wielkie nic. Cały ten ruch z podwyższeniem progu idzie na marne, bo nikt nic nie robi.
                • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 13:09
                  I nie będzie, bo zamiast reform prowadzących do ustabilizowania źródeł finansowania emerytur, mamy jedno wielkie nic.
                  I właśnie za nie należy się pilnie wziąć. Nawet w koalicji z Rydzkiem.
                  • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 13:22
                    remez2 napisał:

> I nie będzie, bo zamiast reform prowadzących do ustabilizowania źródeł fina
                    > nsowania emerytur, mamy jedno wielkie nic.

> I właśnie za nie należy się pilnie wziąć. Nawet w koalicji z Rydzkiem.

Wiesz, remez, ta sytuacja z emeryturami jest tak dramatyczna m.in. dlatego, że to się robi coraz bardziej mniejszościowy problem w Polsce. Zapomnijmy o młodzieży, ale kogo z 30latków te emerytury obchodzą, skoro i tak już wiedzą, że ich nie dostaną? Ich punkt widzenia jest taki, że i tak będą pracować do śmierci albo odżywiać się tynkiem ze ścian. Na system emerytalny (obojętnier od jakiego progu) załapią się dopiero, jak wyjadą z Polski.
                    • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 13:29
                      life.form napisał(a):

> remez2 napisał:
                      > Wiesz, remez, ta sytuacja z emeryturami jest tak dramatyczna m.in. dlatego, że
                      > to się robi coraz bardziej mniejszościowy problem w Polsce. Zapomnijmy o młodzi
                      > eży, ale kogo z 30latków te emerytury obchodzą, skoro i tak już wiedzą, że ich
                      > nie dostaną? Ich punkt widzenia jest taki, że i tak będą pracować do śmierci al
                      > bo odżywiać się tynkiem ze ścian. Na system emerytalny (obojętnier od jakiego p
                      > rogu) załapią się dopiero, jak wyjadą z Polski.
                      Podzielam Twoją ocenę ale tym bardziej sprawa jest pilna.
                      • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 13:40
                        remez2 napisał:

> Podzielam Twoją ocenę ale tym bardziej sprawa jest pilna.

Tak, i to jedna z tych pilniejszych. Tylko to jest tak, jak z umowami śmieciowymi. Miały być tymczasowym rozwiązaniem na ożywienie rynku pracy, a okazały się rozwiązaniem stałym. Miało być podniesienie progu plus pakiet reform, a zostało podniesienie progu. Platforma własnych pomysłów nie ma, a cudze Kopacz wrzuca do kosza. I kółko się zamyka :(
                        PS. Na Rydzyka nie ma co liczyć. Ich interesuje kasa za śluby i pogrzeby oraz ochrona życia napoczętego od zapłodnienia do urodzenia. Po urodzeniu niech się walą ;)
                        • remez2 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 14:02
                          W Polsce powielanych jest w sposób świadomy wiele fałszywych opinii związanych z pracą i jej efektami. M.in. o wysokich kosztach pracy, wysokich podatkach itp. Przeciwko sensownym reformom masz opór ludzi typu L. Balcerowicz. To tworzy zły klimat. Ale nie ma innego wyjścia.
                          PS - przywołanie T. Rydzyka to była licentia poetica, chociaż gdyby w takiej sprawie miał być pomocny ..
                          • adherent1 Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 14:28
                            remez2 napisał:
                            > W Polsce powielanych jest w sposób świadomy wiele fałszywych opinii
                            > związanych z pracą i jej efektami.

No właśnie - nikt się nie zająknie ile to razy wzrosła wydajność pracy
                            od czasów Bismarcka a ile razy zmalała dzietność. Nikt nie potrafi
                            przyznać że wraz z mniejszą ilością dzieci wzrasta stan posiadania
                            tych co się rodzą itd, itp.
                            Szczytem hipokryzji jest twierdzenie że w Polsce nie można skracać
                            czasu pracy bo mamy zbyt małą wydajność tej pracy.
                            Jest przecież wręcz odwrotnie. Skracanie czasu pracy wymusza wzrost
                            wydajności pracy.
                            • life.form Re: Koalicja PO-PSL-SLD. 05.06.13, 19:19
                              adherent1 napisał:

> remez2 napisał:

A tu muszę się z wami obydwoma zgodzić. W Polsce dalej brylują neoconsi i zupełnie im nie przeszkadza, że Greenspan publicznie przepraszał i stwierdził że się "pomylił". Jednym ze skutków jest to, że rządzący mają we łbach powbijane, ze jedynym sposobem na aktywizację biznesu jest obniżanie kosztów pracy, a jedynym sposobem na aktywizację pracy jest wyrównywanie w dół świadczeń socjalnych i przemianowanie ich nazwy z "świadczenie" na "przywilej". Jednym z projektów RP były tzw. "firmy na próbę", żadne nowatorstwo zresztą. W innym chodziło o to, że firmy są duszone podatkiem VAT które muszą płacić natychmiast po fakturze, choć na realną kasę mogą czekać i parę miesięcy. No i Kopacz wykopała te projekty do kosza przed czytaniem. Po co zmniejszać obciążenia firmom, skoro wystarczy obciąć pracownikom... Osobiście już nigdy nie zaufam PO. Szczerze powiedziawszy, uważam, że na tym progu emerytalnym wyszliśmy jak Zabłocki na mydle. Palikot coś próbował mowić w sejmie o tym, że miał być pakiet, a nie ma, ale Tusk w odpowiedzi dość zresztą chamowatej odparł, że o co nam chodzi, bo PO wszystko już dawno zrobiła. Właśnie widać, jak zrobili...
    • veglie Re: Koalicja 05.06.13, 12:30
      life.form napisał(a):

> Donek recenzuje, że SLD to partia "rozsądna". Moje najszczersze gratulacje dla
      > forumowej Prawdziwej Lewicy :D
      >
      Olewam recenzje pokraka. Ty nie gratuluj tylko bierz się do zdejmowania krzyża w sejmie.
    • kiemlicz88 Re: 05.06.13, 19:50
      Donek wie, że przegra wybory i szykuje się do przyjęcia 70-latka Killera-Millera odpowiedzialnego za tajne więzienia CIA w Polsce. Przyjaciela esbeków i biskupów jednocześnie.
    • zbysio45 ciekawe raz jest dobrze a nastepnie jest zle? 05.06.13, 20:09
      Czy to ma byc koalicja strachu PLANKTONU?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka