Gość: kolimp Re: Rusza kanar TVP IP: *.kghm.pl 29.07.04, 07:34 Te tępe buraki zapomniały o przenośnych radyjkach na baterie i mozliwości słuchania radia przez komórkę!!!!!! czy wszystkich ich posiadaczy też opodatkują???? A co z tymi co oglądają telewizor w swoich prywatnych samochodach i samolotach???? Eh ku... to barany, jak zwykle niczego nie potrafią załatwic do końca :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W k...iony Re: Rusza kanar TVP IP: *.cvx.algx.net 29.07.04, 07:53 Jak ktos wejdzie do mojego domu bez mojego pozwolenia to juz jest trupem, a jezeli to zrobi podstepnie to tez nie bedzie zyl.Prawo musi byc prawem ,jezeli bandyci stanowia prawo to musza sie liczyc z konsekwencjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plebi Re: Rusza kanar TVP IP: 81.210.9.* 29.07.04, 08:10 A jak udowodnić że nie jestem wielbłądem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basec Re: Rusza kanar TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:31 sprawdź w książece rtv..pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NickAdams Re: Rusza kanar TVP IP: 217.153.42.* 29.07.04, 08:10 A co jeżeli ktoś nie ma w domu telewizora, tylko monitor plazmowy lub LCD? Czy listonosz będzie sprawdzał, co jest podłączone do tego urządzenia? Przecież można na plazmie lub LCD-ku oglądać TV, bo mają wbudowane tunery. A sprzęt typu projektor? Czy zakup projektora do kina domowego pozwoli na uniknięcie opłacania abonamentu? Czy kontrolerzy w gospodarstwach domowych posiadających komputery będą sprawdzać ich konfigurację "na okoliczność" zainstalowania karty telewizyjnej? O różnym piractwie telewizyjnym już słyszałem, ale tyle zachodu o shitowe TVP... Z drugiej strony, żeby uwalić takiego gniota prawnego, w epoce globalnej wioski kontrolować posiadanie budzika z radiem, to już się w bani nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piksel Re: A tak po cichu wam powiem że mam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:16 A tak po cichu wam powiem że mam w kompie kartę TV i mam ich w du... ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rock A ja głośno odpowiem Ci,... IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:54 ... że jeżeli w takich sprawach wolisz być cicho i wybierasz dziwne rozwiązania, to znaczy, że żyjesz w państwie policyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Rusza kanar TVP IP: 150.254.84.* 29.07.04, 08:21 Za publiczne pieniądze płaci sie potem ogromne pensje dla prezenterów telewizyjnych,np.Pan Durczok zarabia takie pieniądze, gdzie przecietny Polak musi na jego miesieczną pensję pracować kilka lat. W prywatnej telewizji to rozumiem, robia to za swoje , ale w państwowej z abonamentu uczciwych i często biednych ludzi to chyba coś nie tak. Precz z abonamentem!!!!Zresztą i tak nie ma czego oglądać w tej telewizji, zwłaszcza latem. Ile razy można ogladać powtórki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Rusza kanar TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:31 Czy jak sie płaci telewizji kablowej to tez trzeba placic abonament???? Przeciez to bzura Ja nie lubie TV panstwowej i tylko odbieram MTV i inne stacja To moze wprowadzic podatek od kupna telewizora A co na to Rzecznik Praw Obywatelskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Rusza kanar TVP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:28 SLD -niech sobie przypomni jak na siłę zmuszano w latach 70 , 80 do pronumeraty na siłę gazet w szkołach i w wojsku.Ja mam płacić i na siłę oglądać seriale typu brazyliana nie kończąca się opowieść lub krajowe mózgo.....by Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skedok Re: Rusza kanar TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:29 Pamiętajcie że żyjemy w kraju złodzieji,bandytów i kapusi.Zróbcie tak jak te łobuzy z energetyki. numer telefonu załatwi za was robotę.A najlepiej udajcie się na ul. Mirowską koło rzeki tam obok siebie są dwie instytucje w których nauczą was jak się wchodzi do cudzego domu. skedok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Rusza kanar TVP IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 29.07.04, 08:29 "- Odwiedzamy po prostu domy. Jest nam miło, gdy ktoś nas wpuści. "; no nie gdzie ja żyję????? -, a potem właduję Ci mandat. I jeszcze 462 zł kary z czego 90 dla kanara. To pięknie. Nic dodac nic ująć. Przecież to już się w pale nie mieści. Tu jest potrzebna rewolucja, która wyrwie wszystkie czerwone chwasty. Nie chrzańcie ze to zgodne z prawem i etyczne bo to gówno prawda. A z drugiej strony, jeśli oglądam cyfrę to płacę abonament. TVP to jeden wielki gniot!!! TAm i tak nie ma co oglądać. A abonament idzie do kieszeni Czarzastych, Durczoków itp. Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Re: Rusza kanar TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:30 A dają też pracę aby to wszystko opłacić. Mam w dupie te całe ustrojstwo i urzędników .Jak bede jeszce płacić za to że żyje w tym kraju ,to bedzie dopiero ok.Pozdrawiam państwowych złodzieji.Do przodu komuno,żyj i niepozwól innym żyć . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rock A może by tak wlepiać kary urzędnikom? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 08:36 Za dziury w jezdniach, niezałatwione sprawy, opaczną interpretację przepisów, ślemazarne załatwianie spraw (ponad 10 min.), złą organizację pracy, która powoduje kolejki i stratę czasu przez klientów. Jeszcze parę punktów znalazłoby się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Nowy kanar w TVP IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 29.07.04, 08:36 To po beznadziejnej jedynce i ohydnej dwojce oraz przez nikogo nieogladanej trojce bedzie nowy kanar w TVP. A jaka bedzie mial linie tematyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Rusza kanar TVP IP: 195.114.160.* 29.07.04, 08:55 Zoll A. Zakamycze 1999 stan prawny: 1999.02.01 Komentarz do art. 193 kodeksu karnego (Dz.U.97.88.553), [w:] A. Zoll (red.), G. Bogdan, K. Buchała, Z. Ćwiąkalski, M. Dąbrowska-Kardas, P. Kardas, J. Majewski, M. Rodzynkiewicz, M. Szewczyk, W. Wróbel, Kodeks karny. Część szczególna. Komentarz do art. 117-277. Tom II, Zakamycze, 1999. Znamiona określające typ czynu zabronionego Przedmiot ochrony 1. Przepis art. 193 chroni wolność jednostki od naruszeń jej prawa do decydowania o tym, kto może przebywać w miejscach, w których jednostka ta jest gospodarzem. Decyzja jednostki może być w tym wypadku podejmowana w jej własnym imieniu (np. właściciel mieszkania) lub w imieniu innej osoby fizycznej, prawnej lub jednostki nie posiadającej osobowości prawnej (np. przedstawiciel firmy będącej właścicielem lokalu). 2. Ujęcie przedmiotu ochrony jako wolności od naruszeń prawa do decydowania o możliwości przebywania innych osób w określonych w art. 193 miejscach pozwala na ustalanie naruszenia tego prawa także w tych wypadkach, w których wdarcie się do danego miejsca odbyło się pod nieobecność lub bez wiedzy osoby uprawnionej. W wypadku takim bowiem zachodzi obiektywne pogwałcenie wolności przez przełamanie wyrażonego, np. przez zamknięcie drzwi, zakazu wchodzenia do domu, mieszkania, lokalu lub pomieszczenia (zob. T. Bojarski, Karnoprawna..., s. 52 i n.). Znamiona strony przedmiotowej czynu zabronionego Podmiot czynu zabronionego 3. Przestępstwo określone w art. 193 ma charakter powszechny, tzn. może być popełnione przez każdego, z tym jednak ograniczeniem, że sprawcą tego przestępstwa nie może być osoba uprawniona do przebywania w danym miejscu, także wbrew woli innej osoby uprawnionej. Znamiona określające czynność sprawczą 4. Przestępstwo określone w art. 193 może być popełnione zarówno przez działanie, gdy sprawca "wdziera się" do miejsc wskazanych w tym przepisie, jak i przez zaniechanie, gdy sprawca miejsc tych nie opuszcza wbrew żądaniu osoby uprawnionej. 5. Pojęcie "wdarcia się" różni się istotnie od pojęcia "włamania się". Przez "wdarcie się" należy rozumieć przełamanie, przy wkroczeniu do miejsc określonych w art. 193, nie tyle przeszkody fizycznej, lecz woli osoby uprawnionej. Wchodzą tu w grę wszelkie sposoby przedostania się do miejsca wymienionego w przepisie bez zgody chociażby domniemanej, a więc gwałtem, podstępem, pod fałszywym pozorem, groźbą (zob. T. Bojarski, Karnoprawna..., s. 98). 6. Znamię "wdarcia się" odnosi się nie tylko do stanu faktycznego, ale ma również zabarwienie normatywne. W pojęciu tym mieści się bowiem charakterystyka przedostania się do określonego w przepisie miejsca bez podstawy prawnej. 7. Nie stanowi "wdarcia się" do domu lub mieszkania niepokojenie mieszkańców telefonami, dzwonieniem lub pukaniem do drzwi. "Wdarcie się" wymaga wejścia do domu mieszkania lub innych miejsc wymienionych w przepisie. 8. Nieopuszczenie miejsca wymienionego w art. 193 realizuje znamiona typu czynu zabronionego określonego w art. 193 wtedy, gdy sprawca znalazł się w tym miejscu za zgodą osoby uprawnionej. W przeciwieństwie do "wdzierania się", w wypadku zaniechania opuszczenia miejsca do realizacji znamion czynu zabronionego konieczne jest wyraźne, a nie tylko domniemane wyrażenie woli osoby uprawnionej w postaci żądania opuszczenia miejsca. Praktycznie wchodzić tu będzie w grę osobiste wyrażenie żądania przez osobę do tego uprawnioną. Możliwe jest jednak żądanie zawarte w liście albo np. nagrane na taśmie magnetofonowej. 9. Zarówno w razie "wdzierania się", jak i "nieopuszczania" miejsca, brak zgody osoby uprawnionej lub jej żądanie nie wymagają żadnego usprawiedliwienia dodatkowymi okolicznościami, poza jedynie tą, że osoba żądająca jest uprawniona do decydowania o tym, kto może przebywać w danym miejscu. 10. Ze względu na alternatywne określenie w art. 193 czynu zabronionego, zrealizowanie przez sprawcę obu członów alternatywy, tzn. "wdarcie się" do miejsca określonego w tym przepisie i nieopuszczenie go wbrew żądaniu osoby uprawnionej, stanowi tylko jedno przestępstwo (niewłaściwy zbieg przestępstw). Sąd powinien tę "nadwyżkę" bezprawia uwzględnić przy wymiarze kary. Przedmiot czynności wykonawczej 11. Przedmiotem czynności wykonawczej są opisane w art. 193 miejsca cudze dla sprawcy czynu zabronionego, a więc dom, mieszkanie, lokal, pomieszczenie albo ogrodzony teren. Przedmiot czynności wykonawczej został więc w zasadzie określony podobnie do art. 171 k.k. z 1969 r., z tą jednak różnicą, że w art. 193 przedmiotem czynności wykonawczej jest każdy ogrodzony teren, a nie tylko ogrodzona działka gruntu związana z używaniem domu, mieszkania, lokalu albo pomieszczenia lub służąca za miejsce pobytu. Pod tym względem nowy k.k. rozszerzył pole karalności. 12. Na gruncie art. 193 może być wątpliwe, czy przedmiotem czynności wykonawczej może być tylko miejsce wymienione w tym przepisie, którego gospodarzem jest osoba fizyczna, czy też takie miejsce, którego gospodarzem jest osoba prawna, instytucja państwowa lub podmiot zbiorowy nie posiadający osobowości prawnej. Ograniczenie przedmiotu czynności wykonawczej tylko do miejsc, których gospodarzem jest osoba fizyczna, jest uzasadniane (na gruncie art. 171 k.k. z 1969 r.) tym, że przestępstwo to skierowane jest przeciwko wolności jednostki (zob. T. Bojarski, Karnoprawna..., s. 93 i n.). Stanowisko to zaciera różnicę pomiędzy przedmiotem czynności wykonawczej a przedmiotem ochrony (zob. teza 1). Objęcie zakresem art. 193 także miejsc należących do podmiotów zbiorowych nie stoi na przeszkodzie twierdzeniu, że ochronie podlega wolność osoby dysponującej w imieniu podmiotu zbiorowego danym miejscem. Stanowisko to podziela SN (OSNKW 1990, z. 7-12, poz. 23), a także W. Kulesza (Demonstracja..., s. 146). Osoba uprawniona do dysponowania miejscem 13. Osobą uprawnioną, w znaczeniu art. 193, jest ta osoba, która na podstawie przepisów prawa (cywilnego, lokalowego, spółdzielczego) jest uprawniona do dysponowania danym miejscem w sposób, który sprawia, że dla innych osób, nie mających takiego tytułu prawnego, miejsce to przedstawia się jako cudze. 14. Najemca domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo dzierżawca ogrodzonego terenu, staje się osobą uprawnioną także w stosunku do właściciela z ograniczeniami wynikającymi z prawa cywilnego. 15. Osobą uprawnioną, w znaczeniu art. 193, jest także osoba upoważniona przez gospodarza danego miejsca do decydowania o tym, kto w danym miejscu może przebywać (np. dozorca domu, upoważniony sąsiad). 16. Jeżeli osobami na równi uprawnionymi do dysponowania miejscem są małżonkowie, to brak zgody jednego małżonka na przebywanie w danym miejscu osoby trzeciej jest, na tle art. 193, istotny wtedy, gdy przebywanie osoby trzeciej jest z punktu widzenia ocen powszechnie przyjętych nie do pogodzenia z prawidłowym funkcjonowaniem rodziny. Znamiona strony podmiotowej 17. Przestępstwo określone w art. 193 może być popełnione tylko umyślnie z zamiarem bezpośrednim. Do popełnienia tego przestępstwa konieczna jest świadomość wejścia bez podstawy prawnej oraz bez zgody osoby uprawnionej do miejsca określonego w przepisie lub pozostawania w takim miejscu wbrew żądaniu osoby uprawnionej. Znamię "wdziera się", oprócz swojej treści przedmiotowej (zob. tezy 5-7), zawiera aspekt podmiotowy, wykluczający możliwość popełnienia tego przestępstwa z zamiarem wynikowym. Również nieopuszczenie miejsca, wbrew żądaniu osoby uprawnionej, należy rozumieć też podmiotowo, w tym sensie, że ma to być świadome przeciwstawienie się woli uprawnionego, również wykluczające zamiar wynikowy (inaczej T. Bojarski, Karnoprawna..., s. 134 i n.). Zagrożenie karą i środkami karnymi 18. Przestępstwo określone w art. 193 zagrożone jest grzywną, karą ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Z uwagi na altern Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Won gnoje!!! Nie bede placil haraczu!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 08:58 Do ciezkiej cholery, przeciez mam kablowke, za ktora place! Sygnal odbieram od nich, nie przez antene TV, ktorej nawet nie mam. Niech sobie moja siec kablowa ustala stawki haraczu z nimi! Co za posrana komuna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viridian Re: Rusza kanar TVP IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.07.04, 08:58 Ja mysle, ze to skandal.Jak mozna zaprzyjazniac sie z ludzmi po to aby im potem wlepic kare?Co to za pomysl i jak mozna tak robic? Kary za telewizory niezarejestrowane powinny byc naliczane na zasadzie informacji od klienta czy ma czy nie ma odbiornika. Jesli ma to naliczyc abonament razem np. z telefonem a jesli nie to dopiero wtedy wyslac kogos i jesli nie zostanie kontroler wposzczony to automatycznie naliczac kary. Nie mozna jednak planowac takich podstepnych sposobow wejscia do czyjegos domu! Wszyscy powinni byc uprzedzeni o przyjsciu kontrolera i o wysokosci kar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://pamietamy.t Re: a dlaczego to ma wpuszczac ubeka ? bo mowi ze IP: *.cegs.itesm.mx 29.07.04, 10:06 nie ma telewizora na wlasnie takich idiotow licza te polskie bolszewickie rzady pamietamy.tripod.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraqs Płacę UPC za kablówkę i m.in. w ofercie mam TVP IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:03 więc nie widze powodu żeby płacic za marny towar dwukrotnie. Niechaj wiec radiokomitet mnie w d.... pocałuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Nieprzytomne polaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:04 Lojalnie uprzedzam, że jak trafi się taki nieprzytomny onanista w odległości 3 metrów od mojego mieszkania to natychmiast zawiadam policje, że na klatce kręci się prawdopodobnie pedofil. Ciekawe jak socjotechnicznie rozwiążą ten problem. Według mnie znowu jakiś jordoloniety polaczek po pijaku coś wymyślił i zapomniał, że najlepsze na kaca jest powietrze z materaca. Towarzysze i towarzyszki do boju. Jordolnięci z SLD znowu chcą uszczęśliwić naród nieprzytomnych ludków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maras A co na to Trybunał Konstytucyjny ?? IP: 217.8.186.* 29.07.04, 09:04 No właśnie , czy ktoś wie czy wogóle się wypowiedział na ten temat ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Rusza kanar TVP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:15 Do jasnej ch..... nie będę się wyrażał, lecz mój bulwers siegnął szczytu!!! żeby jeszcze TVP rzeczywiście spełniała swoją misję.............. a tu co? porażka: bardzo pouczające seriale, kiepskie programy, nic się nie dzieje, poza oczywiście aferami (ale nie wkraczajmy w politykę). Proponuję drodzy szefowie TVP podpatrzeć BBC, i skorzystać z możliwości wyprodukowania czegoś naprawdę interesującego....... wówczas, jak zauważę zmiany (ale sami wiecie że muszą być fundamentalne) ochoczo wybiorę się na pocztę w wiadomym celu. Teraz niestety, nie oglądam waszych stacji skupiam się na discovery itp., i nijak ze mnie nawet złotówki nie wysępicie BYE BYE, pozdrawiam wszystkich podobnie myślących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_place Re: Rusza kanar TVP IP: *.allianz.pl 29.07.04, 09:15 Nie placilem,nie place i nie zaplace bo nie ma za co. A niech ktos mi do mieszkania sprubuje wejsc, jak mu przyfasole to szybko ucieknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Rusza kanar TVP IP: 62.173.207.* 29.07.04, 09:16 Załóżmy taką sytuację. Wyrzucam telewizor na śmietnik, kupuję do komputera kartę tv i podłączam antenę. I mam telewizję, ale nie mam telewizora. Też mi wpieprzą karę czy dla kontrolera taka sytuacja będzie ponad siły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Rusza kanar TVP IP: *.ericsson.net 29.07.04, 09:17 Przeciez moge miec telewizor po to tylko aby ogladac filmy na video albo DVD. Posiadanie telewizora nie jest jednoznaczne z ogladaniem publicznej TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarthMarhev Zamknąć wszystkich IP: 62.233.232.* 29.07.04, 09:17 facetów, bo mają narzędzia gwałtu, więc na pewno gwałcą kierowców, bo mają samochody i na pewno powudują wypadki i jeżdżą pijani harcerzy, bo mają noże fińskie(finki) i mogą kogoś pociąć policjantów, bo mają pistolety i mogą strzelać bezbronnych ludzi no i wszytkich co mają telewizory, bo na pewno oglądają serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwony Re: Zamknąć wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:23 Dziwię się wam wszystkim, że tak narzekacie. Anonament RTV nie płaci sie za możliwość oglądania Telewizji publicznej ale jest to forma quasipodatku za posiadanie odpiornika telewizyjnego (nawet jeśli służy wam tylko za podstawkę pod kwiatek). Równie dobrze możecie narzekać i nie płacić podatku dochodowego, Vatu, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdziwiony Re: Zamknąć wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:26 Dziwię się wam wszystkim, że tak narzekacie. Anonament RTV nie płaci sie za możliwość oglądania Telewizji publicznej ale jest to forma quasipodatku za posiadanie odpiornika telewizyjnego (nawet jeśli służy wam tylko za podstawkę pod kwiatek). Równie dobrze możecie narzekać i nie płacić podatku dochodowego, Vatu, etc. Ale jest dobry i chyba jedyny sposób aby go nie płacić. Wyrzucić telewizor i oglądać telewizję prze Kompa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:35 Podatek dochodowy i VAT to nie to samo co haracz za posiadanie urzadzenia, ktore sam sobie kupiles, od ktorego VAT musiales zreszta zaplacic... To moze jeszcze wprowadzic podatek od posiadania zelazka, tostera i kuchenki gazowej??? Ludzie, k..., co tu sie dzieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZemu Ratunku Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:48 Istnieją towary które w szczególny sposób są traktowane przez państwo (tzn opodatkowane). Np. Paliwa aby uzyskać pieniądze na drogi. Tytoń aby uzyskać kase na służbę zdrowia. No i anonament abu usykać kasę na publiczną telewizje. Czy chcecie tego czy nie mamy w Polsce publiczna telewizje , którą trzeba utrzymywać z podatków. Gdyby miał utrzymywać się tylko z reklam to najpewniej załamał by sie rynek reklam w Polsce ze stratą dla nadawców prywatnych. Jeśli nie chcesz płacic pozbądz sie telewizora. Tak jak np nie chcesz płacic akzyzy nie kupuj samochodu. Podatki są i niweiele się pewnie w Polsce w tym kierunku zmieni. I jedyny sposób to płacić albo spowodaować aby ustała przyczyna powstania obowiązku podatkowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 09:58 Widzisz, ja mam w dupie publiczna TV (ktora zreszta nadaje mnostwo reklam, do wyrzygania wrecz) a rzecz w tym, ze samo posiadanie telewizora nie moze byc podstawa sciagania haraczu (uzywac moge go w rozny sposob - przede wszystkim do odbierania sygnalu z tv kablowej, za ktora place, lub do ogladania filmow na vhs). Nie mam anteny zwyklej. Koniec i kropka. Haracz, nie podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No i co z tego Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:10 Za psa też musisz płacić podatek (a za inne zwierzątka nie). Każdy podatek można uważać za HARACZ po zawsze może być mniejszy. A w kablówce płacisz nie za posiadanie odbiornika tylko za możliwość oglądanie programów telewizyjnych w tym i TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 29.07.04, 11:23 "A w kablówce płacisz nie za posiadanie odbiornika tylko za możliwość oglądanie programów telewizyjnych w tym i TVP." - no więc już za to płacisz. To przegięcie żeby płacić za coś dwa razy (tym bardziej że nie spełnia swojej roli). Ale w Polsce to norma. Takich pomysłów jest co niemiara. A popierając to zgadzasz się an zdzieranie z nas kasy, która idzie do prywatnych kieszeni. Pomyśl, to taki sam bzdet ja pomysł Pola z winietmi za autostrady których nie ma! Podatek powinien być za korzystanie z czegoś a nie za posiadanie, tym bardzeij że już za to płacisz w abonamencie kablówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 11:46 Widzę, że nie rozumiesz iststy abonamentu. Pozrzez opłate abonamentową płacisz na utrzymanie Telewizji publicznej. Miedzy innymi na programy edukacyjne czy Teatr telewizji. Możesz tego nie oglądać ale nie mozesz pozbywac innym mozliwosci tego. Kupujac paliwo do kasiarki tez placisz akcyze mizo ze nie masz samochodu i nie korzystasz z drog. Widomosci i glupkowate seriale w TVP utzrymuje sie z reklam wyswietlanych przed lub po ich ogladaniu. A kto chce zaplacic za reklamy podczas Domowego Przedszkola hehe. W kablowce natomiast otrzymujesz pewnoa usluge (w tym rowniez ogkladanie TVP), w ktorej unikasz np.zakłocen czego nie da Ci domowa antena. A ze placisz za kablowke to Twoj problem. Nikt Ci nie kaze placic. A abonament jest poki co obowiazkowy. A z podatkami sie nie dyskutuje tylko sie je placi- nwet jesli sa absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 29.07.04, 11:56 "Pozrzez opłate abonamentową płacisz na utrzymanie Telewizji publicznej" - tak z tym się zgodzę. Utrzymuję darmozjadów. " Miedzy innymi na programy edukacyjne czy Teatr telewizji."- no to chyba oglądamy inna TVP. Takich gniotów jak w TVP to nie ma nigdzie. A poza tym sam piszesz że kabówka zapewnia odbiór, którego nie uzyskam przez domową antenę. Więc pytam, gdzi misja TVP. I doskonale rozumiem istotę abonamentu, ale jak zwykle w Polsce są takie luki prawne, że trzeba płacić za coś dwa razy (jesli płacę za kabel w tym tvp, to nie widzę potrzeby aby płacić za tvp osobno). A kablówkę opłacam za to że ją oglądam a nie posiadam i to jest różnica!!! TAm przynajmniej znajdę programy edukacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do p28 Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:09 W Polsce stosuję się taka forme zbierania opłat na funkcjonowanie TVP jak opłata za posiadanie odbiornika. Nie wiem czy to jest słuszne z moralnego punktu widzenia ale jest to chuba najskuteczniejsza i najprostrza forma zbierania pieniedzy na telewizje publiczna. Chcesz to zmienic to wejdz do rzadu i zmien ustawe, bo dopoki obowiazuje to jest to oplata obowiazkowa, ktora trzeba placic (jesli nie to upomni sie o to skarnowka) a nie dyskutowac. A moze przestaniesz placic PITy skoro i tak pieniadze z podatkow ida na dormozjadow z SLD? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p28 Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.proxyplus.cz / 213.17.208.* 29.07.04, 13:09 Próbuję Ci tylko wytłumaczyć ze to totalna bzdura. A pisząc to mam wrażenie ze w jakis sposob to popierasz. Problem w tym, że TVP to gniot za który i tak juz płacimy niemało, a sld nie robi nic zeby to zmienic tylko kombinuje zeby zalorzyc ze kazdy ma odbiornik i mecz sie czlowieku ze jest inaczej - i zgodze się z Tobą - tak jest najskuteczniej i najprościej, tym bardziej ze będzie biegać teraz ekipa i wlepiac jakies mandaty ( po ewcześniejszym zaprzyjaźnieniu sie z przyszłą ofiarą, tak na marginesie to takie polskie ...) Bulić będzie trzeba a programy edukacyjne i rozsądną publicystykę będziemy oglądac na kablówkach lub satalicie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 11:51 Gość portalu: CZemu Ratunku napisał(a): > Istnieją towary które w szczególny sposób są traktowane przez państwo (tzn > opodatkowane). Np. Paliwa aby uzyskać pieniądze na drogi. Tytoń aby uzyskać > kase na służbę zdrowia. No i anonament abu usykać kasę na publiczną telewizje. > Czy chcecie tego czy nie mamy w Polsce publiczna telewizje , którą trzeba > utrzymywać z podatków. Gdyby miał utrzymywać się tylko z reklam to najpewniej > załamał by sie rynek reklam w Polsce ze stratą dla nadawców prywatnych. > Jeśli nie chcesz płacic pozbądz sie telewizora. Tak jak np nie chcesz płacic > akzyzy nie kupuj samochodu. Podatki są i niweiele się pewnie w Polsce w tym > kierunku zmieni. I jedyny sposób to płacić albo spowodaować aby ustała > przyczyna powstania obowiązku podatkowego! Cos ci się popiermandoliło. Jaka to strata dla prywatnych stacji jak szlag trafi tzw. publiczna tv? A poza tym - kupuję samochód i paliwo to jeżdżę, kupuje papierosy - palę, alkohol - piję. A za telewizor płacę przy zakupie i oglądam filmy wideo. Dodatkowy koszt to zużycie prądu - płacę. Tzw. publiczna tv nie jest mi do niczego potrzebna. Więc za co jeszcze mam płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaros Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 12:04 1. Do tej pory TVP ma ograniczenia w zakresie reklam TV. Jeśli tego nie będzie miała to odbierze wiele reklam nadawcom prywatnym (zgadnij z jakim skutkiem) 2. Nie podalem tych przykladow, dla porownaia przedmiotow opodatlkowania, ale dla iststoty istnienia podatkow. Isnieja one pomimo tego ze nie chcemy ich placic. Tak wiec mnie tak samo wkurza abonament RTV jak i akcyza w paliwie. Ale skoro panstwo zdecydowalo sie utrzymywac drogi czy publiczna TV to jaklos musi to finansowac. Nie wiem czy abonaemt RTV jest tego najlepsza forma, ale narzeie mamy tylko to i nie ma co dyskutowac - trzeba placic. Jak kazdy podatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Ratunkuuu!!!! IP: 80.50.28.* 29.07.04, 12:56 Gość portalu: CZemu Ratunku napisał(a): > Istnieją towary które w szczególny sposób są traktowane przez państwo (tzn > opodatkowane). Np. Paliwa aby uzyskać pieniądze na drogi. Tytoń aby uzyskać > kase na służbę zdrowia. No i anonament abu usykać kasę na publiczną telewizje. No i pewnie zapomniałeś dodać , na utrzymanie redakcji katolickiej i jej programów typu Ziarno (ziarnko do ziarnka i zbierze się kupa kolejnych oszołomów), i innych relacji z poświęceń tego i owego( kiedy publiczne toalety?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek_pawel Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.07.04, 10:12 a wodociagi niech wprowadzą abonament za posiadanie kranu, kibelka, wanny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaros Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:18 Czemu narzekasz przecież płacisz wodociągom za złużycie wody czy za ścieki a telewizja co ma zrobić. Wprowadzić liczniki na telewizor, w zależności ile oglądasz publiczną TV. Ryczałowy podatek jest w tym miejscu jak najbardziej sensowny. Inaczej nie da się tego kontrolwać. To chyba jest lepsze rozwiązanie niż np. opodatkowanie dochodów (powiedzmy 0,5%) na TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anjew Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:43 Tak, place za kablowke, w tym za TVP. Niech kablowka rozlicza sie z TVP, mnie to nie interesuje. Co do psa, kolejny haracz, taki sam, jak nie przymierzajac, za zelazko... Pies traktowany jako luksus, czy co??? W czasach kiedy mamy 10 mln psow w kraju??? Co do wody (za ktora place) jest potrzebna kazdemu, telewizja publiczna absolutnie nie, jak juz mowilem, posiadanie odbiornika nie = ogladanie TVP, czy to takie trudne do przyswojenia??? Nie zyjemy w latach 80tych ubieglego wieku, kiedy byla tylko TVP 1 i 2... Zreszta idea przymusowego haraczu na panstwowa TV bardzo dobrze pasuje do tamtych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaros Re: Ratunkuuu!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 10:57 Ja tez bym wolał żeby to kablówka odprowadzała za mnie abonament, mimo, iż musiałbym wtedy zamiast 35 zł miesiecznie płacic 50 zł. Miałbym przynajmniej kłopot z głowy. A anonament telewizyjny płacic sie w wielu krajach w Europie nie mających nic wspolnego z ustrojem komunistycznym (patrz. Wielka Brytania). Jesli nie chcemy publicznej telewizji to wybierzmy rzad, ktory zaproponuije jej sprywatyzowanie. A tak wogole to dzieki abonamentowi przynajmniej filmow mi nie przerywaja reklamami-pelen luksus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Ratunkuuu!!!! IP: 213.137.187.* 29.07.04, 12:36 Jakich filmow???? Chodzi Ci o Janosika?? Nie pamietam kiedy ostatnio ogladalam jakis porzadny film w TVP :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joozek Re: Zamknąć wszystkich IP: 80.50.201.* 29.07.04, 12:54 A co na to twój psychiatra,"Zdziwiony" co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Rusza kanar TVP IP: *.inter / *.inter-c.pl 29.07.04, 09:21 To już przekaracza wszelkie granice. Zwłaszcza ze strony SLD. Żaden łobuz z legitymacja poselską nie wypowiada się nawet słowem za zlikwidowaniem złodziejskich metod okradania państwa przez posłów. Tak, są to zwyczajne przestępstwa. Bo jak inaczej nazwać pobieranie kasy na oświadczenia, że "wydałem 50tys.PLN na materiały biurowe, czy 70tys. PLN na paliwo". I nie potrzeba żadnych faktur, rachunków. Słowo pisane posła więcej znaczy niż przepisy czy ustawy. Aż tak daleko ufamy posłom. Oni nam co rusz wycinają numery starając sie robić z obywateli idiotów, to może zacznijmy przesyłać posłom nasze uwagi odnośnie nieprawidłowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator A czemu Durczok nie musi udowodnić ze wart 60tys? IP: *.crowley.pl 29.07.04, 09:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Re: A czemu Durczok nie musi udowodnić ze wart 60 IP: *.comarch.pl 29.07.04, 11:42 a zakodowac w cholere ta cala telewizje publiczna i kto chce, niech placi za dekoder. Odpowiedz Link Zgłoś