Dodaj do ulubionych

Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!!

26.07.13, 11:43
Sejm zdecydował: próg ostrożnościowy zawieszony
[...] Rządowy projekt zawiesza do końca roku funkcjonowanie tzw. pierwszego progu ostrożnościowego. Zgodnie z nim, gdy relacja długu publicznego do PKB przekracza 50 proc. (z czym mamy do czynienia od kilku lat), rząd nie może uchwalać projektu budżetu, w którym relacja deficytu budżetu państwa do dochodów budżetu byłaby wyższa, niż relacja ta wynikająca z aktualnej ustawy budżetowej. Ponadto projekt zakłada zawieszenie tymczasowej reguły wydatkowej, według której tzw. elastyczne wydatki nie mogą rosnąć więcej, niż 1 proc. powyżej inflacji.

Wiceminister finansów Janusz Cichoń tłumaczył, że alternatywą dla zmian byłyby dużo większe, niż planowane w nowelizacji budżetu cięcie wydatków lub podwyżka podatków. Wskazał, że zastrzeżeń do projektu nie miało Rządowe Centrum Legislacji. Jego zdaniem gdyby proponowane w projekcie zmiany zostały umieszczone w ustawie okołobudżetowej, to rząd naraziłby się na zarzut, że "wciska" je w marginalne przepisy.

Wiceminister tłumaczył ponadto, że od 2011 r. wiadomo, że obowiązujące reguły wydatkowe trzeba zastąpić trwałą regułą wymaganą przepisami unijnymi, tzw. sześciopakiem. Dodał, że rząd informował o konieczności zmiany w ustawie o finansach publicznych, która umożliwiłaby nowelizację budżetu. "W naszym przekonaniu konsultacje społeczne nie były konieczne" - powiedział wiceminister.

Premier Donald Tusk poinformował w ubiegłym tygodniu, że deficyt budżetowy w 2013 r. będzie większy o 16 mld zł, a resorty mają obciąć wydatki o 8,5-8,6 mld zł. W sierpniu zostanie przedstawiony projekt nowelizacji budżetu. Według premiera nowelizacja jest konieczna w związku z niższymi dochodami, jakie Polska odnotowała w pierwszym półroczu. W sumie brakuje około 24 mld zł.

(PAP,Onet/KK,TR)

Całość:
biznes.onet.pl/sejm-zdecydowal-prog-ostroznosciowy-zawieszony/nkzep
Czyli po ptakach - do końca kadencji rząd zwiększy zadłużenie ponad 1 bln PLN, a w kolejnej kadencji będzie brać kredyty na spłatę odsetek... wszystko trzaśnie z wielkim hukiem, gdy PO już zostanie wywalony w 2019.
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 11:59
      Utrzymanie Sejmu w 2014 roku pochłonie 418 milionów złotych czyli o 10 milionów więcej niż w roku 2013.

• ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 12:09
        Czyli o 2,4% więcej.
        Wygląda to na wzrost w pełni zgodny z regułą wydatkową, chyba że inflacja grudzień-grudzień spadnie poniżej 1,4%.
        • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 12:18
          ayran napisał:

> Czyli o 2,4% więcej.
          > Wygląda to na wzrost w pełni zgodny z regułą wydatkową, chyba że inflacja grudz
          > ień-grudzień spadnie poniżej 1,4%.

A nie wydaje Ci się, że zamiast zadłużać nas bez przytomnie to właśnie w tych bezużytecznych i nieproduktywnych obszarach należałoby szukać oszczędności?
          • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 12:26
            l_zaraza_l napisała:

> A nie wydaje Ci się, że zamiast zadłużać nas bez przytomnie to właśnie w tych b
            > ezużytecznych i nieproduktywnych obszarach należałoby szukać oszczędności?

Owo "bez przytomnie" świadczy o skłonności do histeryzowania.
            Od kilku lat relacja pomiędzy długiem publicznym a PKB mieści się pomiędzy 50 a 55%.
            Choćby z tego względu mówienie o "bez przytomnym" zadłużaniu to przejaw histerii.

Przez kilka lat z rzędu relacja pomiędzy deficytem a wydatkami budżetu zmniejszała się, co również falsyfikuje tezę o "bez przytomnym" zadłużaniu się. W tym roku wielu z nas ograniczyło wydatki i spadły dochody z VAT. Dlaczego ograniczyło? Między innymi z powodu tej histerii, do której się dokładasz. I dlatego rząd miał wybór - albo po raz kolejny ograniczać udział deficytu w wydatkach, albo znieść pierwszy próg oszczędnościowy, wprowadzając regułę wydatkową.

Sejm jest bezproduktywny tak samo jak policja, wymiar sprawiedliwości, szkoły i szpitale.
            • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 13:09
              ayran napisał:

> Owo "bez przytomnie" świadczy o skłonności do histeryzowania.
              > Od kilku lat relacja pomiędzy długiem publicznym a PKB mieści się pomiędzy 50 a
              > 55%.
              > Choćby z tego względu mówienie o "bez przytomnym" zadłużaniu to przejaw hister
              > ii.

Z psychologii 5 pluszszsz. Ale zagłębianie się w moje skłonności nie jest potrzebne bo rozmawiamy o sytuacji teraz i moim odczuciu, także teraz, o reakcji na konkretne zdarzenie. To fakt, że jestem może nie tyle w histerii ale w rozpaczy. Do tej rozpaczy doprowadza mnie fakt, że widzę, jak pogrążamy się coraz bardziej a ja nic nie mogę zrobić.
              To nie jest prawda, że zwiększając zadłużenie z 50% do 55% czy więcej łatwiej nasze długi spłacimy bo ta kasa nie jest inwestowana ale prze... wydawana na bzdety. Właśnie administracja i samorządy, wszelkie spółeczki i kółeczka, te porozrastane do granic absurdu monstra, są znakomitym miejscem do oszczędzania. Nie ma żadnego uzasadnienia, by w czasach, gdy są komputery i internet, gdy liczba ludności się zmniejsza, przybywało 75 urzędników dziennie.

Nie chce mi się gadać. Czasem wydaje mi się, ze otaczają mnie kosmici.
              • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 13:15
                l_zaraza_l napisała:

> To nie jest prawda, że zwiększając zadłużenie z 50% do 55% czy więcej łatwiej n
                > asze długi spłacimy bo ta kasa nie jest inwestowana ale prze... wydawana na bzd
                > ety.

Nie rozumiesz o co chodzi w całej tej sprawie.
                50% to pierwszy próg oszczędnościowy, który został przekroczony kilka lat temu. 55% to drugi próg, który w dalszym ciągu obowiązuje. Całą resztę napisałem w poprzednim wpisie.
                Nigdzie nie formułowałem tezy, że z jakiegoś powodu łatwiej czy trudniej spłacimy zadłużenie.

> Nie
                > ma żadnego uzasadnienia, by w czasach, gdy są komputery i internet, gdy liczba
                > ludności się zmniejsza, przybywało 75 urzędników dziennie.

Liczba ludności się nie zmniejsza. W 2012 Polska miała dodatni przyrost naturalny. O całej reszcie można by podyskutować, ale trzeba najpierw uzgodnić, że nie posługujemy się fałszywą argumentacją.

> Nie chce mi się gadać. Czasem wydaje mi się, ze otaczają mnie kosmici.

A takie stawianie sprawy w zasadzie wyklucza dyskusję.

I nie zagłębiam się w skłonności, tylko komentuję zachowania (a konkretnie wypowiedzi).
                • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 13:55
                  ayran napisał:

> Nie rozumiesz o co chodzi w całej tej sprawie.

1. Podwyższono składkę rentową.
                  2. Znacznie obniżono składkę odprowadzaną do OFE.
                  3. Podniesiono VAT (o akcyzach na papierosy czy paliwo wiadomo).
                  4. By ukryć deficyt wciśnięto obligacje samorządom (z pewnością dobrej partyjnej koleżance warszawiance)
                  Warszawa idzie w sukurs ministrowi finansów - za ponad pół miliarda kupi bony skarbu państwa. Dzięki temu minister będzie mógł pochwalić się niższym wskaźnikiem długu publicznego na koniec roku 2011.
                  5. Dzięki kombinacjom z listami leków refundowanych w ubiegłym roku chorzy dopłacili do leków blisko 2 mld.

I ciągle mało i mało. Co tu jest do rozumienia?
                  • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 14:16
                    l_zaraza_l napisała:

> I ciągle mało i mało. Co tu jest do rozumienia?

Też się dziwię. Aktualnie mieszasz wpływy wchodzące do budżetu z tymi, które dotyczą zupełnie innych środków. A istoty dziś przegłosowanej zmiany wciąż nie rozumiesz.
                    • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 16:16
                      ayran napisał:

A istoty dziś przegłosowanej zmiany wciąż nie rozumiesz.
                      >
                      Najwyraźniej nie udał Ci się wyjaśnić mi, dlaczego powiększanie deficytu jest lepsze od likwidowania przyczyn jego powstania.
                      • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 16:24
                        l_zaraza_l napisała:

> ayran napisał:
                        >
                        > A istoty dziś przegłosowanej zmiany wciąż nie rozumiesz.
                        > >
                        > Najwyraźniej nie udał Ci się wyjaśnić mi, dlaczego powiększanie deficytu jest l
                        > epsze od likwidowania przyczyn jego powstania.
                        Nie przejmuj się. To zwykły , urzędniczy tłuk. Biurwa. Wiedza z broszurek.
                        • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 17:59
                          Twoja głupkowatość, fizyku kwantowy, jest jednak wzruszająca.
                          • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:04
                            ayran napisał:

> Twoja głupkowatość, fizyku kwantowy, jest jednak wzruszająca.
                            Nie prowadzę polemiki z Tobą bo nie ma o czym rozmawiać z biurwą.
                            • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:05
                              Ależ ja z tobą nie polemizuję, nieuleczalny mitomanie. Ja tylko cię oceniam.
                              • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:13
                                ayran napisał:

> Ależ ja z tobą nie polemizuję, nieuleczalny mitomanie. Ja tylko cię oceniam.
                                Zabawny jesteś :)
                                • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:21
                                  Być może, ale kudy mi tam do ciebie.
                                  Kiedyś, w wolnej chwili, zabawnie się zabawię i wkleję tu 10 najkomiczniejszych wpisów nicka wiosnaludzikow poświadczających o jego niebywałych przewagach na wszystkich polach.
                      • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:03
                        Problem w tym, że ta zmiana nie dotyczy zwiększania deficytu.
                        Głos na "nie" w dzisiejszym głosowaniu ma się nijak do zwiększania deficytu.
                        Poszukaj sobie na tokfm.pl dzisiejszej rozmowy z Orłowski, który przystępnie to wyjaśnił. To były doradca Kwaśniewskiego - powinnac go przynajmniej posłuchać, zgadzać się nie musisz.
                        • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:13
                          ayran napisał:

> Poszukaj sobie na tokfm.pl dzisiejszej rozmowy z Orłowski, który przystępnie to
                          > wyjaśnił. To były doradca Kwaśniewskiego - powinnac go przynajmniej posłuchać,
                          > zgadzać się nie musisz.
                          Jak się okazuje za mało przystępnie to tłumaczył bo nie zrozumiałeś. Orłowski mówi czytelnie ale dla ludzi nie znających elementarnych pojęć jest to jednak mimo wszystko zbut trudne. Udowodniłeś to idiotyzmami, które tym l_zarazie wykładałeś.
                          • ayran Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 18:30
                            Ciekawe czy zdajesz sobie sprawę, że nie odniosłeś się do żadnego ze słów, które napisałem, choćby próbując wykazać, że jest inaczej, poza nazwaniem ich idiotyzmami. Jesteś dyskutantem absolutnie najniższej klasy - nie wnosisz nic do dyskusji, poza obrażaniem rozmówców.
              • remez2 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 13:27
                Nie chce mi się gadać. Czasem wydaje mi się, ze otaczają mnie kosmici.
                "czy to my Marsjanie, czy to my Wenusy
                bo jak kto pomyśli, jak kto głową ruszy
                wszyscy rany Julek krzyczą przerażeni
                czy on aby jest z tej ziemi".
                • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 14:16
                  W każdym bądź razie i jak by na to nie patrzeć, to strasznie nam (jeszcze) daleko do takiej Hiszpanii, Włoch... o Portugalii nie wspominając,,, a Grecje wykluczając z porównań
                  Ach!!! Byłbym zapomniał - do Francji nam równie daleko a trzeba powiedzieć, że M Hollande do spółki z M Ayrault... się nie pieprzą jak panowie Tusk z Rostowskim i ... ja (ale nie tylko bo wszyscy) mocno to odczuwam...
                  (żeby się wyjaśnić ;), to od dojścia tych panów do władzy, straciłem około 20% pouvoir d'achat przy czym nadmienić muszę, że żadnej pomocy publicznej* nie otrzymuję)
                  * - zasiłek, jakikolwiek by on nie był...
              • sclavus Masz dużo racji... :( 26.07.13, 14:07
                w PRLu bardzo trudno było się tym interesować a nawet, jeśli już ktoś się zainteresował....
                Czy naprawdę chcesz wiedzieć, co z takim bywało???
      • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 16:00
        To była historyczna i zła decyzja. Za wiele lat, wielokrotnie będzie wskazywana jako przyczyna dalszych i to poważnych kłopotów.
    • zbysio45 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 12:02
      Popieram opinie internauty gate.of.delirium ze dopiro jak ten nieudolny rzad pana Tuska odejdzie to przekonsamy sie ile długu ma Polska.Obecnie istnieje pilna koniecznosc aby powołac Komoisje Sledcza aby zbadac stan finnsow panstwa i uchwycic wszystkie kłamstwa Pana ministra Vincenta Rostkowskiego.
    • remez2 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 12:06
      "W naszym przekonaniu konsultacje społeczne nie były konieczne" - powiedział wiceminister
      Nic dodać, nic ująć - rządzi Platforma Obywatelska.
      • indeed4 Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 12:28
        zachęcanie przez premiera 40 mln kraju do absencji referendalnej, żeby odnieść konkretne partyjne korzyści.

Przypomnę, że referendum jest tak samo ważnym mechanizmem weryfikacyjnym demokratycznego, wolnego państwa, jak wybory.
        • remez2 Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 12:36
          indeed4 napisał:
          > Przypomnę, że referendum jest tak samo ważnym mechanizmem weryfikacyjnym demokr
          > atycznego, wolnego państwa, jak wybory.
          Też tak uważam ale najwyraźniej jesteśmy na FK w mniejszości.
          • indeed4 Jeśli nawet admin forum 26.07.13, 12:49
            Agory nie rozumie tak elementarnych spraw, w wątkach dając wyraz swojej niechęci do referendum (i oczywiście gorącym uczuciom dla HGW) to co się dziwić :-)

• indeed4 Szczerze powiem 26.07.13, 12:51
              że kiedy poczytałem wpisy pod tym postem, opadły mi ręce...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145874760,145874760,Nie_idzcie_do_referendum_czym_sie_to_skonczy_.html
              • remez2 Re: Szczerze powiem 26.07.13, 12:55
                indeed4 napisał:

> że kiedy poczytałem wpisy pod tym postem, opadły mi ręce...
                >
                > forum.gazeta.pl/forum/w,28,145874760,145874760,Nie_idzcie_do_referendum_czym_sie_to_skonczy_.html
                Inteligencja dzieli się na: wrodzoną i forumową. Tej drugiej jest znacznie więcej.
                • indeed4 64% warszawiaków to (uwaga!) antysemici 26.07.13, 13:51
                  giwi napisała:

"Istotne jest to, że chce odwołac Hankę. Dla niektórych jest to Hajka, więc sam rozumiesz"

gdyby mi niezastąpiony, zawsze świetnie poinformowany admin Agory nie uświadomił tych strasznych faktów, do dziś bym pewnie o tym nie wiedział ;-)

"Gdyby doszło do referendum za odwołaniem Hanny Gronkiewicz-Waltz z funkcji prezydent Warszawy zagłosowałoby 64 proc. respondentów - wynika z sondażu TNS OBOP dla "Gazety Wyborczej". (link)

• sowietolog1 Indeed & Remez, tu macie wyjaśnienie tej widocznej 26.07.13, 15:23
                    niechęci do HGW-referendum tutejszych adminów/moderatorów i forumowej leminżerii:
                    niezalezna.pl/44017-ujawniamy-polecenie-tuska-trzeba-bronic-gronkiewicz-waltz-w-internecie

PS. Mój wątek o tym partyjnym prikazie szybko usunięto... ;-)
          • sclavus Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 15:01
            Gdyby organizowanie tego referendum nie było zwykłą hucpą polityczną - zgodziłbym się z tobą a że jest hucpą, to każdy przedszkolak już widzi... jeszcze referendum ogłoszone nie zostało a oni* już drą ... postaw tego sukna :>
            * - organizatorzy...
            PeeS - trzeba by jeszcze - choćby i ze zwykłej przyzwoitości - odnieść się do całej wypowiedzi a nie rwać z kontekstu: powiedział bowiem, że: kto uważa, ze nie należy odwoływać HGW, niech nie idzie...
            ... a przecież pytanie referendalne jest: czy chcesz odwołania HGW i na to jest to referendum nastawione ;)
            • sclavus PeeS - 26.07.13, 15:05
              jak myślicie - ty i indeed - dlaczego (np.) PiS nie nawołuje do głosowania w wyborach (wyborach!!!) parlamentarnych, czy innych???
              Ależ nawołuje: głosujcie na nas...
              czy mam proponować zakład, że nie widzicie różnicy???
            • remez2 Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 15:16
              Dopuść wersję, że ktoś może źle oceniać efekty działania prezydent Warszawy.
              • sclavus Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 15:18
                ... wtedy pójdzie i zagłosuje za odwołaniem...
                Nie dopuszczam wersji, że ktoś źle ocenia tą prezydenturę a nie idzie zagłosować ... bo mimo wszystko nie chce odwołania źle działającej HGW...
                Paranoja!!!
                • remez2 Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 15:26
                  sclavus napisał:

> ... wtedy pójdzie i zagłosuje za odwołaniem...
                  > Nie dopuszczam wersji, że ktoś źle ocenia tą prezydenturę a nie idzie zagłosowa
                  > ć ... bo mimo wszystko nie chce odwołania źle działającej HGW...
                  > Paranoja!!!
                  Owszem. Do tego zmierza apel pewnego pana. Swoiście pojęta lojalność wobec PO.
                  • sclavus Re: Bardzo obywatelskie jest też 26.07.13, 15:38
                    Nieprawda!!!
                    Ten apel pewnego pana, dotyczył - zgoła - odwrotności twoich przypuszczeń :)
                    jakoś tak to brzmiało:
                    Liczę na to, że warszawiacy, odmawiając udziału referendum, wyrażą wotum zaufania dla Hanny Gronkiewicz-Waltz. Ale oczywiście każdy, kto ma inne poglądy, ma prawo to zademonstrować
      • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 14:20
        Jesteś pewien, że jeżeli się już kogoś do władzy dopuszcza, to po to aby absolutnie wszystko konsultował ze społeczeństwem???
        PeeS - są domeny, które wręcz wykluczają jakiekolwiek konsultacje społeczne... na przykład: obronność i finanse :)
        • remez2 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 14:38
          sclavus napisał:
          > Jesteś pewien, że jeżeli się już kogoś do władzy dopuszcza, to po to aby absolu
          > tnie wszystko konsultował ze społeczeństwem???
          > PeeS - są domeny, które wręcz wykluczają jakiekolwiek konsultacje społeczne...
          > na przykład: obronność i finanse :)
          Niezwykle ciekawy pogląd ale go nie podzielam. :- (
          • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 14:52
            Nie wiem, jak ci to przekazać... ale: pomimo sporej sympatii, jaką cię darzę ... nie spodziewałem się, że podzielisz...
            Może jednak rozumiesz, jakie mogłyby być skutki, gdyby rząd chciał pytać obywateli, czy podnieść jakiś podatek bo... (finanse), czy też na przykład, utrzymywać ciągle armie lądową, powietrzną i morską (obronność)
            Osobiście byłbym za konsultacjami w sprawie aborcji, in vitro, religii w przestrzeni publicznej, finansowania kościoła, związków zawodowych i podobnych (a propos związków zawodowych - byłem kiedyś na etacie Solidarności, płaconym ze składek związkowych...)
            PeeS - za PRLu, mówiło się, że Polska to kraj sprzeczności... z wierzchu czerwona a wewnątrz biała i pełno było takich, co z wierzchu a co w środku... Dzisiaj jest bardzo podobnie - zmieniły się tylko "co z wierzchu a co w środku"... :)
            • remez2 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:02
              Jeżeli przyjmiemy poniższą definicję:
              Konsultacja społeczna — instytucja demokracji bezpośredniej (inne instytucje: referendum, inicjatywa ludowa, zgromadzenie ludowe)
              Polega na wyrażeniu przez członków zbiorowości opinii w przedstawionej sprawie. Tworzy się w ten sposób dwustronna relacja, powstająca z inicjatywy administracji państwowej. W odróżnieniu od referendum wyniki konsultacji nie są wiążące dla organów władzy publicznej.

to cytowana wypowiedź wiceministra wpisuje się w określenie "arogancja władzy". To nie pierwsza ekipa postępująca w myśl zasady - my wiemy lepiej.
              • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:14
                Gdybym nie był ateistą, zawołałbym z mocą mójboże!!!!... czy zadałeś sobie pytanie (a jeśli, to czy odpowiedziałeś sobie na nie) czy Polacy dorośli do demokracji bezpośredniej??? (chyba szwajcarską masz na myśli)
                Zakładam, że gdyby rzeczywiście chciano się w Polsce dzisiejszej (no, w tej dwudziestoparoletniej już!) oprzeć się na demokracji bezpośredniej, stałoby się coś o wiele gorszego od anarchii...
                Trudno jakże doprowadzić do 75cio procentowego udziału w wyborach (stricte minimum) a ty byś chciał, żeby referenda rządziły...
                Dziwne - nie spodziewałbym się... szczególnie po tobie, jako iż uważam, że twoja inteligencja nie jest forumowa....
                • remez2 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:23
                  sclavus napisał:

> Gdybym nie był ateistą, zawołałbym z mocą mójboże!!!!... czy zadałeś sob
                  > ie pytanie (a jeśli, to czy odpowiedziałeś sobie na nie) czy Polacy doroś
                  > li do demokracji bezpośredniej???
                  (chyba szwajcarską masz na myśli)
                  Nie można nauczyć się pływać nie wchodząc do wody.
                  > Zakładam, że gdyby rzeczywiście chciano się w Polsce dzisiejszej (no, w tej dwu
                  > dziestoparoletniej już!) oprzeć się na demokracji bezpośredniej, stałoby się co
                  > ś o wiele gorszego od anarchii...
                  > Trudno jakże doprowadzić do 75cio procentowego udziału w wyborach (stricte mini
                  > mum) a ty byś chciał, żeby referenda rządziły...
                  Wybacz ale czym to się różni od PRL? Rządzący mają patent na mądrość a społeczeństwo ma słuchać. Przecież kiedy wygra inna opcja, będzie postępować identycznie. Moim zdaniem to zła droga.
                  • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:46
                    Może i masz rację, że to zła droga (lepszej nie wymyślono, póki co), ale (nie wiem czy tylko w przypadku Polaków!) żeby się nauczyć pływać, Polacy będą musieli wchodzić do wody ... przez najbliższe 50 lat :D:D
                    Lekcja pierwsza: masowy udział w wyborach maści wszelakiej - najlepiej w JOWach, dwuturowych...
                    Lekcja druga: eliminacja (przez bojkot) oszołomia wszelakiego (kto oszołom? - wiem tylko kto dla mnie)
                    ... inne lekcje, po odrobieniu dwóch pierwszych ;)
                • l_zaraza_l Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 17:01
                  sclavus napisał:

czy Polacy doroś
                  > li do demokracji bezpośredniej???

Nie bardzo są warunki, by się o tym przekonać. I trochę to wygląda tak, jakby psycho rodzic wiązał dzieciakowi nogi ze strachu, że ten się przewróci bo nie umie chodzić, a przecież trudno się dziwić, że nie umie bo wciąż skrępowany, nawet nie miał okazji się nauczyć.
                  • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 17:07
                    l_zaraza_l napisała:
                    > Nie bardzo są warunki, by się o tym przekonać. I trochę to wygląda tak, jakby p
                    > sycho rodzic wiązał dzieciakowi nogi ze strachu, że ten się przewróci bo nie um
                    > ie chodzić, a przecież trudno się dziwić, że nie umie bo wciąż skrępowany, nawe
                    > t nie miał okazji się nauczyć.
                    Tej logicznej argumentacji leming, pelokan, komuch nie zrozumieją.
                    • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 17:31
                      Anim ci ja leming, ani pel... ikan, ani komuch a to, co chciał l_zaraza_l przekazać, rozumiem nadto dobrze acz wcale się z nim w materii nie zgadzam...
                      Jak to pokazał niedawny sondaż, Polacy chcą bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatnych studiów i coś tam jeszcze (bezpieczeństwa?) a nie chcą płacić podatków... i l_zaraza_l chciałby takim - już nie mówię rozwiązać - poluzować związane nogi (jak to poetycko określił)
                      Tragedia w najbliższym otoczeniu i przyszłości!!!
                      • wiosnaludzikow Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 19:44
                        sclavus napisał:

> Anim ci ja leming, ani pel... ikan, ani komuch a to, co chciał l_zaraza_l
                        > ] przekazać, rozumiem nadto dobrze acz wcale się z nim w materii nie zgadzam...
                        > Jak to pokazał niedawny sondaż, Polacy chcą bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatn
                        > ych studiów i coś tam jeszcze (bezpieczeństwa?) a nie chcą płacić podatków... i
                        Nie tylko Polacy ale wszyscy ludzie na świecie nieomal tak chcą. Niczym tuplacy się nie wyróżniają .
                        l_ zaraza pisze a Ty czytaj ale nie reaguj od razu tylko przemyśl to co on napisał. Dasz radę :)
                        • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 20:17
                          dałem, czego o tobie powiedzieć nie mogę...
                          Na świecie są ludzie, którzy rozumieją, że za darmo nie ma nic a podatki są po to, żeby państwo mogło funkcjonować :)

Nie rozumieją tego, którzy jedną nogą ciągle w PRLu tkwią i - być może - całym umysłem jeszcze... nieprawdaż wiosenko???
                  • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 17:25
                    Nieźle!
                    Ale zachowanie Polaków w wyborach przeróżnych, nic ci nie mówi, n'est-ce pas?
                    ... albo sięgnijmy głębiej, to pierwszych lat transformacji - jakie były postawy Polaków???
                    Może również do czasu najbliższego: jakże łatwo wyrwać z kontekstu ten kawałek kija, którym chce się przypieprzyć....
    • gate.of.delirium To już jest koniec... 26.07.13, 13:39
      www.youtube.com/watch?v=xw_OEU2U4W8
      • obraza.uczuc.religijnych Re: To już jest koniec... 26.07.13, 13:54
        Szykuj się do sprzedaży kompa żeby mieć za co skibkę chleba kupić.
        • sclavus Re: To już jest koniec... 26.07.13, 14:54
          ... nie żartuj z niego: skibki nie zje a obsikiwać będzie!
          :)
    • sclavus No, dobrze... 26.07.13, 14:02
      ... i wtedy PiS (najbardziej prawdopodobny waria(N)t, zrobi co???
      Pokaże środkowy palec bankom i powie: to nie my - to Tusk... nie będziemy za niego płacić! ???
      Człowiecze... przekroczyłeś ostatni już próg i przeszedłeś tę twoją bramę delirium!!!
      • gate.of.delirium Re: No, dobrze... 26.07.13, 15:04
        sclavus napisał:

> ... i wtedy PiS (najbardziej prawdopodobny waria(N)t, zrobi co???
        > Pokaże środkowy palec bankom i powie: to nie my - to Tusk... nie będziemy za
        > niego płacić!
        ???

To nie PiS (wątpię, aby kiedykolwiek zdobył władzę), to banki pokażą nam ten palec...i trzeba będzie płacić. Gotówką...

> Człowiecze... przekroczyłeś ostatni już próg i przeszedłeś tę twoją bramę [b
        > ]delirium
        !!![/b]

Przynajmniej mam już pewne sprawy z głowy, a Was lemingi dopiero to czeka.
        A propos skibki chleba - wiesz jak zrobić zacier bez cukru? Ja wiem, i dlatego codzienny kieliszek chleba mam zapewniony...
        • sclavus Re: No, dobrze... 26.07.13, 15:20
          ... jejku, ojejku, jak ty bzdurzysz...
          Zgadnij dlaczego :D:>:>:D
          • gate.of.delirium Re: No, dobrze... 26.07.13, 15:23
            sclavus napisał:

> ... jejku, ojejku, jak ty bzdurzysz...
            > Zgadnij dlaczego

Może dlatego: :D:>:>:D
            • sclavus Re: No, dobrze... 26.07.13, 15:48
              Tu już nie bzdurzysz, tylko penderolisz... wisz???
    • cookies9 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:01
      To dobra wiadomość szczególnie dla pracowników budżtówki,emerytów,rencistów -
      grudniowe płace nie są zagrozone. I bardzo dobrze:-) Spokojne zycie najważniejsze.
      • sclavus Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 26.07.13, 15:29
        A ja - ja byłbym za tym, żeby jedna trzecia etatów budżetówki. nie była odnawiana po przejściach na emeryturę...
        ... i do tego nie trzeba żadnej ustawy sejmowej a efekt byłby (niemal) piorunujący: w ciągu 2-4 lat, budżetówka odchudziłaby się o 30% (nie mówię tu o służbie zdrowia, policji czy wojsku chociaż i tam "etatów cywilnych", czyli nie związanych bezpośrednio, jest spory nadmiar)
        A propos - czy wszelkiej maści kapelani, to budżetówka?
        Jeśli - to odchudzić do zera!!!!
    • chasyd_666 Schiza Rostowskiego 26.07.13, 15:08
      www.naszdziennik.pl/ekonomia-finanse/49178,schizofrenia-rostowskiego.html
      • cookies9 Re: Schiza Rostowskiego 26.07.13, 15:21
        Janusz Szewczak jest doradcą SKOK czy psychiatrą?:-) I wszystko jasne...
      • sclavus Re: Schiza Rostowskiego 26.07.13, 15:21
        na schizę, to cierpisz ty...
        Udowodnij dlaczego :D:D:D:D:D:D
      • sowietolog1 Bingo! Lecz nie samego Rostowskiego, nawet nie... 26.07.13, 15:30
        ... Vincenta i Donalda, ale całego tego PObozu władzy; który najpierw chwali się przed całą Europą (Unią) naszymi progami ostrożnościowymi, następnie przymusza PiS (jedyną realną opozycję) do przyjęcia stricte euro-walutowego Paktu fiskalnego, aby póżniej ruszyć falę zawieszania progów ostrożnościowych, po czym Komorowski podpisuje ów Pakt...

To nawet nie schizofrenia... Ba! To paranoja...
        • m.c.hrabia Re: Bingo! Lecz nie samego Rostowskiego, nawet ni 26.07.13, 16:33
          a wszystko to bo pezespan popiera lobby gejowskie w episkopacie.
    • kecawa Do więzienia z nim 26.07.13, 16:43
      Tego Tuska przed TS za Smoleńsk i dlugi
      sondaz.wp.pl/kat,27417,title,Piotr-Gabryel-to-moze-doprowadzic-Polske-do-bankructwa,wid,15840413,wiadomosc.html
      • m.c.hrabia Re: Do więzienia z nim 26.07.13, 17:02
        Wacuś zrób se kupkę.
      • sclavus Re: Do więzienia z nim 26.07.13, 17:33
        wacek!... byłbyś w drodze do Tworek????
    • zbysio45 Pan Rostkowski wraz z Tuskiem moze zawiesić co ? 26.07.13, 19:18
      majtki swoich żon na sznurku ? Natomiast spirali zadłuzenia naszego kraju poki oni rzadza nigdy nie zakonczą.Moze jeden z lepszych ekonomistow prof.Kołodko WAM to wytłamaczy.
      • wiosnaludzikow Czuć przyszłą koalicją 26.07.13, 20:03
        zbysio45 napisał:

> Moze jeden z lepszych ekonomistow prof.Kołodko WAM to wytłamaczy.
        Ooooo czuć koalicją SLD - PiS
    • wiosnaludzikow L.Miller : Rostowski musi odejść 26.07.13, 19:31
      a utrzymywanie Rostowskiego jest szkodliwe dla kraju.
      Pull Up wyłączone, następne też trzeba by już wyłączać.
      Tak !
      • sclavus Re: L.Miller : Rostowski musi odejść 26.07.13, 20:19
        hihihihihihihi...
        aŁtorytet???
        Gratulacje!!!
        • wiosnaludzikow Re: L.Miller : Rostowski musi odejść 26.07.13, 20:56
          sclavus napisał:

> hihihihihihihi...
          > aŁtorytet???
          > Gratulacje!!!
          W dziedzinie ekonomii zaplecze SLD i UW zawsze bylo najsilniejsze.
    • dystans4 Re: Próg ostrożnościowy budżetu zawieszony!!! 27.07.13, 19:56
      Prawda. Niezależnie od konkretnej sytuacji i argumentów za doraźnymi środkami, idziemy drogą, która na początku, tak do 80 procent, jest równa i szeroka, a p później nagle staje się stroma, wąska i wyboista. Pozdrowienia, bul.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka