Dodaj do ulubionych

Warszawskie myślenie

06.08.13, 13:58
To, że w Polsce wszystko powinno się kręcić koło Warszawy jest tylko lokalnym, polskim wymysłem.
W Chinach centra biznesowe mieszczą się w Szanghaju, Hong Kongu.

Lot uparł się na Pekin.
"Szansą na rozwój w trudnych czasach jest wypełnianie samolotów pasażerami, najlepiej biznesowymi. "
wyborcza.biz/biznes/1,100896,14393844,Czy_LOT_zawojuje_dreamlinerem_Pekin_.html
Obserwuj wątek
    • hummer I potwierdzenie tego myślenia 06.08.13, 14:03
      "A konkurencję ma bardzo silną: Lufthansa, Emirates czy Finnair oferują atrakcyjne ceny, chociaż loty są z przesiadką. - Gdybyśmy mieli cztery loty więcej, moglibyśmy zrobić bardzo atrakcyjną ofertę dla pasażerów biznesowych. Zgarnęlibyśmy nie tylko pasażerów z Polski, ale też z Pragi, Budapesztu czy Bukaresztu - mówi Sebastian Mikosz."

By polecieć Lotem większość Polaków i tak musi mieć przesiadkę. Albo na kurniku w Warszawie, albo np. na lotnisku w Monachium. Znów strategia rozwoju firmy ze stolca w stolicy.
    • kotek.filemon Re: Warszawskie myślenie 06.08.13, 15:15
      hummer napisał:

> To, że w Polsce wszystko powinno się kręcić koło Warszawy jest tylko lokalnym,
      > polskim wymysłem.
      > W Chinach centra biznesowe mieszczą się w Szanghaju, Hong Kongu.

Nie nazwałbym tego lokalnym, polskim wymysłem. To jest ogólna tendencja w republikach bananowych, że centralę musisz mieć blisko kacyków u żłobu.
      • wujcio44 Re: Warszawskie myślenie 06.08.13, 15:23
        kotek.filemon napisał:

> Nie nazwałbym tego lokalnym, polskim wymysłem. To jest ogólna tendencja w republikach >bananowych

Na przykład we Francji.
        • ayran Re: Warszawskie myślenie 06.08.13, 15:34
          Oraz w słynącym ze szczególnie wybujałych bananów Zjednoczonym Królestwie. A także w ukochanych przez niektórych Węgrzech. No i w Austrii - nie od dziś wiadomo, że banany fantastycznie udają się w Alpach.
          • hummer Re: Warszawskie myślenie 06.08.13, 16:14
            ayran napisał:

> Oraz w słynącym ze szczególnie wybujałych bananów Zjednoczonym Królestwie. A ta
            > kże w ukochanych przez niektórych Węgrzech. No i w Austrii - nie od dziś wiadom
            > o, że banany fantastycznie udają się w Alpach.

Skoro Lot nastawia się na biznes, a chce latać do Pekinu, to faktycznie coś jest nie tak.
            Pekin to centrum polityczne, gospodarcze wymieniłem.
            • ayran Re: Warszawskie myślenie 06.08.13, 16:23
              Pekin jest drugim najważniejszym ośrodkiem przemysłowym Chin, między innymi największym ośrodkiem przemysłu motoryzacyjnego.
              • hummer Lot, który wybiera II ośrodek. 06.08.13, 18:48
                ayran napisał:

> Pekin jest drugim najważniejszym ośrodkiem przemysłowym Chin, między innymi naj
                > większym ośrodkiem przemysłu motoryzacyjnego.

Życzę sukcesu :) Obecnie II ale znaczenie gospodarcze Pekinu nie będzie rosło. Najbliższe 10 lat do w Chinach decentralizacja.
                • ayran Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 06.08.13, 21:33
                  Myślę, że Chińczycy bardzo by się ucieszyli, że jest tu, w dalekiej Polsce ktoś kto wie, co u nich nastąpi w ciągu 10 lat. A swoją drogą, nawet gdyby to miała być prawda, to przecież znaczenie Szanghaju też powinno zmaleć?
                  • hummer Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 06.08.13, 23:54
                    ayran napisał:

> Myślę, że Chińczycy bardzo by się ucieszyli, że jest tu, w dalekiej Polsce ktoś
                    > kto wie, co u nich nastąpi w ciągu 10 lat. A swoją drogą, nawet gdyby to miała
                    > być prawda, to przecież znaczenie Szanghaju też powinno zmaleć?

Wiem, że Ci to ciężko pojąć, ale istnieje coś takiego jak plan.
                    Dobre firmy wysyłają ludzi, by jeździli po świecie i oceniali co będzie za 5-10-15 lat.

Liczenie na na, że miasto z daleka od najtańszego transportu, jakim jest transport morski stanie się kluczowym gospodarczo, tylko dlatego, że jest aktualnie stolicą jest naiwnością :)
                    • ayran Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 01:59
                      Oczywiście. I ty znasz ten chiński plan, stąd wiesz, co będzie w Chinach za 10 lat i wtedy wszystkim pokażesz.
                      • hummer Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 02:12
                        ayran napisał:

> Oczywiście. I ty znasz ten chiński plan, stąd wiesz, co będzie w Chinach za 10
                        > lat i wtedy wszystkim pokażesz.

Chiński plan jest jawny. W przeciwieństwie do generalissimusa z Trójmiasta.
                        • ayran Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 06:53
                          Tak tak. Oczywiście źródeł tego powszechnie znanego planu nie wskażesz, bo przecież jest powszechnie znany.
                          • hummer Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 08:33
                            ayran napisał:

> Tak tak. Oczywiście źródeł tego powszechnie znanego planu nie wskażesz, bo prze
                            > cież jest powszechnie znany.

Poprzedni premier czy jak on się tam zwie, miał 10 lat na ruszenie gospodarki z kopyta.
                            Obecny ma 10 lat (2 kadencje) na wyrównanie różnic społecznych. Razem 20 lat. Czyli tyle co mniej więcej istnieje już III RP.
                            Jak sobie wyobrażasz wyrównanie różnic społecznych? Jako przeniesienie miliarda ludzi do Pekinu?
                            • ayran Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 16:37
                              Dzięki za, jak zwykle niezawodne i precyzyjne, wskazanie źródła swoich elukubracji.
                              • hummer Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 21:35
                                ayran napisał:

> Dzięki za, jak zwykle niezawodne i precyzyjne, wskazanie źródła swoich elukubra
                                > cji.

Zawsze do usług. Chyba nie jesteś zafiksowany na forum.gazeta.pl/forum/f,28,Kraj.html i czasami czytasz coś innego.
                                • ayran Re: Lot, który wybiera II ośrodek. 07.08.13, 21:47
                                  Chyba jednak nie zawsze do usług, bo jako żywo nijak nie uwiarygodniłeś swoich elukubracji.
                                  • hummer Przy zmianie "warty" w Chinach 07.08.13, 23:13
                                    ayran napisał:

> Chyba jednak nie zawsze do usług, bo jako żywo nijak nie uwiarygodniłeś swoich
                                    > elukubracji.

trąbiły o tym wszystkie media. Nie zachowuj się niczym Sławomir Nowak.
                                    • ayran Re: Przy zmianie "warty" w Chinach 08.08.13, 00:25
                                      Jakiż więc problem, podać linka do wiarygodnej informacji choć w jednym z tych "wszystkich mediów"?
                                      • hummer Re: Przy zmianie "warty" w Chinach 08.08.13, 00:30
                                        ayran napisał:

> Jakiż więc problem, podać linka do wiarygodnej informacji choć w jednym z tych
                                        > "wszystkich mediów"?

A co ja z tego będę miał? Satysfakcję już mam. "Kto szuka nie błądzi".
                                        W Chinach jaki jest ustrój nie trzeba mówić. Ale władza się zmienia mniej więcej co 10 lat. Ostatnio miała miejsce zmiana władzy. Sprawdź, kto odszedł, kto przyszedł na jego miejsce.
                                        I masz linka.
                                        • ayran Re: Przy zmianie "warty" w Chinach 08.08.13, 00:40
                                          Nic z tego nie będziesz miał, bo nie podasz źródła swojej "wiedzy", o czym napisałem kilka wpisów wcześniej. Pisanie bredni nic nie kosztuje - to co piszesz o znikającym Pekinie ma taką samą wartość poznawczą jak to, co pisałeś o regenerującej się w ciągu nocy zmiażdżonej ręce.
    • mariner4 Biznes lokuje tam, gdzie mu się to 07.08.13, 09:49
      opłaca. Żadnego spisku warszawskiego nie ma. Wrocław tez sobie nieźle radzi. Daleko lepiej od mojego ukochanego Szczecina, który ma jeszcze lepsze warunki geograficzna.
      Nawet zastanawiałem się dlaczego tak jest? Obydwa te miasta zawsze miały autostradowe połączenie z resztą Europy. Szczeci posiada port morski. Ma też ogromną ilość pustych terenów pod budowę. Dlaczego więc tak jest?
      Jedną z odpowiedzi jest fakt, że po wojnie do Wrocławia zjechała inteligencja. Uczelnie lwowskie, Ossolineum itp. Do Szczecina zjechało kresowe chłopstwo. Wrocław wykształcił społeczność lokalną, Szczecin jest dopiero w trakcie tego procesu.
      To nie tylko gospodarka. Wrocław jest silny kulturą, sportem, a Szczecin wlecze się na szarym końcu. Dopiero teraz coś się ruszyło. To jest w mniejszym stopniu zalezy od władzy centralnej a w większym od zapotrzebowania.
      M.
      • hummer W normalnym kraju tak. 07.08.13, 11:11
        Re: Biznes lokuje tam, gdzie mu się to
        To już dywagacje. Wracając do tematu.
        1. Lot krzyczy, że nastawia się na biznes. Na takich pasażerach można zarobić. Moim zdaniem powinien więc otworzyć linię w pierwszym rzędzie do Szanghaju, bo tam się głównie będą udawać pasażerowie interesach.
        2. Lot krzyczy, że to połączenie (z Chinami) bezpośrednie. Faktycznie bezpośrednie ale tylko z Warszawy. Jeśli masz lecieć ze Szczecina, Wrocławia to będziesz pchał się przez Warszawę? By lecieć 37-40 godzin Lotem w jedną stronę? Za 2-3 godziny jesteś w Berlinie i fru. Z Wrocławia jeszcze szybciej dostaniesz się do Monachium z już odprawionym bagażem.
      • wiosnaludzikow Re: Biznes lokuje tam, gdzie mu się to 07.08.13, 21:43
        mariner4 napisał:

> opłaca. Żadnego spisku warszawskiego nie ma. Wrocław tez sobie nieźle radzi. Da
        > leko lepiej od mojego ukochanego Szczecina, który ma jeszcze lepsze warunki geo
        > graficzna.
        > Nawet zastanawiałem się dlaczego tak jest? Obydwa te miasta zawsze miały autost
        > radowe połączenie z resztą Europy. Szczeci posiada port morski. Ma też ogromną
        > ilość pustych terenów pod budowę. Dlaczego więc tak jest?
        > Jedną z odpowiedzi jest fakt, że po wojnie do Wrocławia zjechała inteligencja.
        > Uczelnie lwowskie, Ossolineum itp. Do Szczecina zjechało kresowe chłopstwo. Wro
        > cław wykształcił społeczność lokalną, Szczecin jest dopiero w trakcie tego proc
        > esu.
        > To nie tylko gospodarka. Wrocław jest silny kulturą, sportem, a Szczecin wlecze
        > się na szarym końcu. Dopiero teraz coś się ruszyło. To jest w mniejszym stopni
        > u zalezy od władzy centralnej a w większym od zapotrzebowania.
        > M.
        Nic tylko się zgodzić. Co do Szna .... no i ...Jurczyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka