nazimno 13.09.13, 08:48 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14596354,_Rz___Nasze_dzieci_pozyja_krocej_niz_my__Wszystko.html#BoxWiadTxt Jesli do tego dojdzie glodowa emerytura, to pzyja jeszcze krocej. A teraz walcie smialo w ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bozon.higgsa Re: Po cholere wiec emerytury od 67 lat ??? 13.09.13, 08:54 Nie zrozumiałeś głównej idei wydłużenia wieku emerytalnego? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno ...kpilem sobie... 13.09.13, 09:00 Tak czy inaczej jest to sytuacja ponura. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ale nie da się zaprzeczyć, że 13.09.13, 08:59 Od ustalenia zasad systemów emerytalnych w XIX wieku, w Niemczech Bismarcka coś się zmieniło. Wtedy przeciętna długość życia była ok. 50 lat. Z tego wynika, że okres płacenia składek jest taki sam, a czas pobierania świadczeń wydłużył się średnio o 30 lat! Wiek emerytalny wydłuża się wszędzie. W Danii zwiększono dla wszystkich do 67.5 lat. I nie było tam ogólnonarodowej dyskusji. To jest po prostu konieczność. Emerytura z definicji jest rodzajem ubezpieczenia od starości, a nie premią za zasługi. Takiego stanu rzeczy jaki jest teraz nie da się utrzymać. Mnie się to tez nie podoba, ale jakie jest inne wyjście? M. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Ale nie da się zaprzeczyć, że 13.09.13, 09:06 Takiego stanu rzeczy jaki jest teraz nie da się utrzymać. Mnie się to tez nie podoba, ale jakie jest inne wyjście? Emeryci,popierajcie PO czynem, umierajcie przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Ale nie da się zaprzeczyć, że 13.09.13, 09:13 wujaszek_joe napisał: > bozon błysnął. Patrz sygnaturka.... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Inne wyjscie. 13.09.13, 09:09 Kazda opcja polityczna czaruje stado baranow jakims "innym wyjsciem". Wiele jest manipulacji i klamstw. Srodki trwonione sa na dziwne przedsiewziecia. Za 30 lat swiat moze zmienic sie tak, ze ZADNE z dzisiaj proponowanych "wyjsc" nie bedzie miec racji bytu, a bredniami, wrozeniem z fusow daleko sie nie zajedzie. Statystyka demograficzna jest nieublagana i nie podlega dyskusji. Niech wiec inteligentni wyciagna swoje wlasne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To prosta prawda, że aż banalna. 13.09.13, 09:18 Związki zawodowe są nastawione na "teraz". Zabetonować rynek pracy tak, że dla nowych nie ma miejsca. Zapewnić emerytury obecnym emerytom. Młodzi niech się martwią. Mnie to już nie dotyczy. Mam nadzieję. M. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: To prosta prawda, że aż banalna. 13.09.13, 09:39 mariner4 napisał: > Związki zawodowe są nastawione na "teraz". Zabetonować rynek pracy tak, że dla > nowych nie ma miejsca. Dawniej pracodawca musiał zatrudnić dwóch. Teraz jednego co tyra 12 i więcej godzin. To już było 200 lat temu. Polska się do tego cofnęła. Reforma PO sprowadza się do nowoczesnych rozwiązań XIXstowiecznych w XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
tinley Re: Ale nie da się zaprzeczyć, że 13.09.13, 09:26 > Wiek emerytalny wydłuża się wszędzie. W Danii zwiększono dla wszystkich do 67.5 > lat. I nie było tam ogólnonarodowej dyskusji. To jest po prostu konieczność. W Polsce tradycyjnie zrobiono to nie dla wszystkich i wytm jest problem. mamy ok 7tys emerytów którzy nei przekroczyli jeszcze 40 roku życia. Dodaj sobie resztę górników, munduowych, sędzió i cała tą armię utracjuszy którym niczego się nie zmienia a resta ma zagwarantowanego kopa w d..ę do roboty aż do 67rż. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 09:31 dla wszystkich. Tutaj zgoda. Czy ja każę komuś być górnikiem? M. Odpowiedz Link Zgłoś
tinley Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 09:36 Górnicy sa najbardziej uprzywilejowana grupa w tym kraju. Składki na poczet emerytów liczone razy 2, wiek 50 lat i na dodatek większość czarnej roboty wykonują w kopalniach firmy zewnętrzne. Przy zmechanizowanyej robocie to moze jeszcze przodowym coś się należy ale cała reszta elektryków, kierowców i innych to przywileje należa im się jak łysemu grzebień. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 09:40 tinley napisał: > Górnicy sa najbardziej uprzywilejowana grupa w tym kraju. Składki na poczet eme > rytów liczone razy 2, wiek 50 lat i na dodatek większość czarnej roboty wykonu > ją w kopalniach firmy zewnętrzne. Przy zmechanizowanyej robocie to moze jeszcze > przodowym coś się należy ale cała reszta elektryków, kierowców i innych to pr > zywileje należa im się jak łysemu grzebień. Widzę Jasiu,że znasz się również na górnictwie. Jako,że ja akurat się znam, powiem krótko...bredzisz jak Piekarski na mękach. Odpowiedz Link Zgłoś
tinley Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 11:03 No widze że zabolało. Może górnicy nie mają składek mnożonych razy 1.9? Może nie idą na wczesniejszą emeryturę? Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 11:06 tinley napisał: > No widze że zabolało. Może górnicy nie mają składek mnożonych razy 1.9? Może ni > e idą na wczesniejszą emeryturę? Nie mają składek mnożonych razy 1,9 to raz. Każda emerytura górnicza jest obniżana do dwóch średnich krajowych,bez względu na wysokość wypracowanej emerytury. Idą na wcześniejszą emeryturę z innych powodów. Z powodu warunków szkodliwych dla zdrowi w jakich pracują. Jakie to są warunki,to znajdziesz w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer To grupa, która coś wytwarza. 13.09.13, 11:06 tinley napisał: > Górnicy sa najbardziej uprzywilejowana grupa w tym kraju. Składki na poczet eme > rytów liczone razy 2, wiek 50 lat i na dodatek większość czarnej roboty wykonu > ją w kopalniach firmy zewnętrzne. Przy zmechanizowanyej robocie to moze jeszcze > przodowym coś się należy ale cała reszta elektryków, kierowców i innych to pr > zywileje należa im się jak łysemu grzebień. Uważasz, że równe uprawienia powinien mieć, narażający życie, handlarz chińszczyzną? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 09:37 mariner4 napisał: > dla wszystkich. Tutaj zgoda. > Czy ja każę komuś być górnikiem? > M. Na wszystko patrzysz przez pryzmat własnego"ja". Chciałbym cię widzieć na łajbie w wieku 67 lat. Chciałbyś słuchać śpiewaczki operowej w wieku 67 lat, oglądać baletnicę,nauczyciela WF? powierzyć operację chirurgowi? Przestań bredzić.... Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 10:58 W szkole średniej miałem jakiś czas nauczyciela WF w wieku emerytalnym. Był to najlepszy wuefista z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia. Wielu wybitnych trenerów sportowych to także starsi panowie. Oczywiście nie mówimy tu o zgrzybiałych starcach, ale mężczyzna przed siedemdziesiątką, który całe życie dbał o swą kondycję fizyczna, jak najbardziej nadaje się do tego zawodu. Jeśli chodzi o chirurgów wielu jest czynnych zawodowo w wieku 67 lat i wykonuje z powodzeniem drobniejsze zabiegi , diagnozuje i konsultuje, wykorzystując swą wiedzę i doświadczenie. Proszę nie dyskryminować seniorów. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 11:09 Proszę nie dyskryminować seniorów. Ja nie dyskryminuję seniorów. Ja wiem o czym mówię. Chirurg w wieku 67 lat,nadaje się do wykładów a nie do przeprowadzania operacji. Nauczyciel WF w tym wieku może mieć już problem by stanąć na nogach, nie mówiąc już o rękach. Bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 11:24 Widzę, że kolega zna się świetnie nie tylko na górnictwie, ale też na chirurgii i wf-ie. Pozazdrościć tak szerokich kompetencji. Ale do rzeczy. Skoro chirurg nadaje się do wykładów, to niech wykłada, a nie idzie na emeryturę. Co do wuefu to a) nie ma potrzeby by nauczyciel stawał na rekach, robił salto w tył etc. Więcej, nie ma potrzeby, by takich sztuczek wymagać od uczniów. b) jeżeli ma problem "stanąć na nogach" to niech idzie na chorobowe lub stara sie o rentę. Jednak nie docenia Pan 67 latków. Cóż, jest to jeden z przywilejów młodości. Gdy miałem 30 lat, to też sześćdziesięciolatek to był dla mnie starzec. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Wiek emerytalny powinien być jednakowy 13.09.13, 11:36 Cóż, jest to jeden z przywilejów młodości. Gdy miałem 30 lat, to też sześćdziesięciolatek to był dla mnie starzec. Znowu musiałbym powiedzieć,że wiem co mówię,głównie z powodu wieku. Ale kolega się trochę czepia szczegółów z tym np. nauczycielem WF,bo kiedy ja chodziłem do szkoły podstawowej(dawno,dawno temu) to nauczyciel pokazywał nam jak stawać na rękach,jak ćwiczyć na różnych przyrządach gimnastycznych. Przykład z chirurgiem był pierwszym z brzegu, bo o ile taki chirurg będzie mógł pracować dalej prowadząc wykłady, to nie będzie w stanie wykonywać operacji, a od tego jest chirurg. Co ma zrobić górnik? Tez ma prowadzić wykłady? czy ma się przekwalifikować na tancerza,śpiewaka,księdza lub adwokata? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ale przed 50tką 13.09.13, 11:11 "Cały" wymiar sprawiedliwości jest już na zasłużonym - stanie spoczynku. Nie porównuj pasjonatów, do wampirów. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Trzeba bylo przewidziec, gdzie sa cieple gniazdka. 13.09.13, 12:41 I tam zeskladowac "swoje jajeczka". Oni "wiedzieli, ze tak bedzie". Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Nie chedoz o starych chirurgach. 13.09.13, 11:13 Potrzebne sa zdrowe oczy i zrecznosc manipulacyjna w raczkach. Tak jest do ok. 45 roku zycia. O ile stary chirurg moze byc swietnym diagnosta, to NIGDY nie bedzie perfekcyjnym operatorem. Chcialbys, aby Ci grzebal w brzuchu ktos z reumatyzmem w dloniach ??? No powiedz, chcialbys ? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Nie chedoz o starych chirurgach. 13.09.13, 11:17 nazimno napisał: > Potrzebne sa zdrowe oczy i zrecznosc manipulacyjna w raczkach. > Tak jest do ok. 45 roku zycia. > > O ile stary chirurg moze byc swietnym diagnosta, to NIGDY nie bedzie perfekcyjn > ym operatorem. > > Chcialbys, aby Ci grzebal w brzuchu ktos z reumatyzmem w dloniach ??? > No powiedz, chcialbys ? PO zaprzepaściła coś, co się nazywa następstwem pokoleń. W wieku 100 lat, ktoś sprawny intelektualnie może być mentorem. I tyle. Nie jesteśmy robotami. Nasze zdolności manualne maleją z czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
sectral Re: Nie chedoz o starych chirurgach. 13.09.13, 11:34 Zgoda. Do 45 roku życia (prawie) wszyscy zachowują sprawność. Potem różnie bywa. Sa tacy co ją tracą wcześnie, inni później. Nie ma tu jednej, arbitralnie ustalonej granicy. Nie jest nią także stary wiek emerytalny. Wielu chirurgów powinno być odsuniętych od poważnych zabiegów zanim jeszcze stuknie im sześćdziesiątka. Rzecz w tym, że nie powinno to oznaczać emerytury lub renty, a przejście do działalności dydaktycznej, konsultacyjnej etc Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Nie chedoz o starych chirurgach. 13.09.13, 11:44 sectral napisał: > Zgoda. Do 45 roku życia (prawie) wszyscy zachowują sprawność. Potem różnie bywa > . Sa tacy co ją tracą wcześnie, inni później. Nie ma tu jednej, arbitralnie ust > alonej granicy. Nie jest nią także stary wiek emerytalny. Wielu chirurgów powin > no być odsuniętych od poważnych zabiegów zanim jeszcze stuknie im sześćdziesiąt > ka. Rzecz w tym, że nie powinno to oznaczać emerytury lub renty, a przejście do > działalności dydaktycznej, konsultacyjnej etc Pomału zaczyna kolega rozumieć w czym rzecz. Przykład z chirurgiem był tylko jednym z przykładów,podałem również inne, a mógłbym ich podać jeszcze więcej. Teraz proszę szanownego kolegi o odpowiedz, gdzie ma pójść pracować górnik po przepracowaniu 25 lat na dole kopalni? czyli średnio w wieku 45-50 lat. Gdzie ma dorobić te 17 do 20 lat? Bo rozumiem,że kolega doskonale wie, w jakich warunkach, zapylenie,wilgotność,temperatura,hałas... pracuje się na dole i jaki to ma wpływ, na takie organy jak płuca,stawy,kręgosłup,słuch itp.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To jest statystycznie uzasadniona opinia. 13.09.13, 12:15 To wlasnie mialem na mysli i tak na ogol jest. Tylko kompletnie zidiociali politycy dalej beda bredzic o pracy do 67 roku zycia, przemilczajac rzeczy oczywiste dla innych, normalnie oceniajacych realna sytuacje. I ludziom trzeba to jasno komunikowac, bez bredni, klamstw, komunalow i manipulacji. Struktura zatrudnienia powinna sie do takiego stanu rzeczy dostosowywac albo w sposob naturalny albo, byc moze, obligatoryjnie. Takie kwestie moga byc rozwiazywane na zasadzie porozumien w obrebie grup zawodowych. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Powiedz to Spokojnemu Zenkowi. 13.09.13, 11:04 mariner4 napisał: > dla wszystkich. Tutaj zgoda. > Czy ja każę komuś być górnikiem? > M. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Jan Kochanowski 13.09.13, 09:24 WSI SPOKOJNA, WSI WESOŁA! Wsi spokojna, wsi wesoła! Który głos twej chwale zdoła? Kto twe wczasy, kto pożytki Może wspomnieć zaraz wszytki? Człowiek z tej pieczy uczciwie Bez wszelakiej lichwy żywie, Pobożne jego staranie I bezpieczne nabywanie. Inszy się ciągną przy dworze Albo żeglują przez morze, Gdzie człowieka wicher pędzi, A śmierć bliżej niż na piędzi. Najdziesz, kto w płat[1] język dawa, A radę na funt przedawa; Krwią drudzy zysk oblewają, Gardła na to odważają.· Oracz pługiem zarznie w ziemię, Stąd i siebie i swe plemię, Stąd roczną czeladź i wszytek Opatruje swój dobytek. Jemu sady obradzają, Jemu pszczoły miód dawają, Nań przychodzi z owiec wełna I zagroda jagniąt pełna; On łąki, on pola kosi, A do gumna wszytko nosi. Skoro ten siew odprawiemy, Komin w koło obsiędziemy; Tam już pieśni rozmaite, Tam będą gadki pokryte, Tam trefne pląsy z ukłony, Tam cenar, tam i goniony[2]. A gospodarz wziąwszy siatkę Idzie mrokiem na usadkę, Abo sidła stawia w lesie; Jednak zawżdy co przyniesie. W rzece na gęste więcierze Czasem wędą ryby bierze; A rozliczni ptacy wkoło Ozywają się wesoło; Stada igrają przy wodzie, A sam pasterz siedząc w chłodzie Gra w piszczałkę proste pieśni, A faunowie skaczą leśni. Za tym sprzętna gospodyni O wieczerzy pilność czyni, Mając doma ten dostatek, Że się obejdzie bez jatek; Ona sama bydło liczy, Kiedy z pola idąc, ryczy, Ona i spuszczać pomoże; Męża wzmaga jako może. A niedorośli wnukowie, Chyląc się ku starszej głowie, Wykną przestawać na male, Wstyd i cnotę chować w cale. Dzień tu; ale insze zorze Zapadłyby znowu w morze, Niżby mój głos wyrzekł wszytki Wieśne wczasy i pożytki. Odpowiedz Link Zgłoś
zbysio45 Re: Po cholere wiec emerytury od 67 lat przeciez 13.09.13, 15:20 na cmantarzu juz emerytura nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś