Dodaj do ulubionych

Nie zatrzymacie już tego :-)

23.09.13, 17:56
Nie zatrzymacie już tego

wpolityce.pl/dzienniki/jak-jest-naprawde/63079-tego-juz-nic-nie-powstrzyma-w-czasie-tych-czterech-dni-spotkalo-sie-w-gdyni-to-co-w-polsce-i-polskosci-najpiekniejsze
Już nie powstrzymacie tego Tuski, Niesioly, Bolki, .......... Rośnie nowe pokolenie wychowywane na wzorcach bohaterów z II wojny światowej. Wzorcach żołnierzy wyklętych na Ince, Pileckim, Nilu....
Obserwuj wątek
    • cookies9 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 17:59
      Od zakończenia wojny minęło 68 lat.Czas na nowych bohaterów. Ty możesz pozostać tam gdzie jesteś...
    • tanebo Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:00
      A co na to twój psychiatra?
    • szwampuch58 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:00
      Wacek a dokladnie o co biega Jaskowi Muzykancie u ciotek Karnowskich?
    • wiosnaludzikow Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:05
      Jeżeli o mnie chodzi to poprę każdą społeczną, niezależną inicjatywę zarówno za jak i przeciw.
    • bew-is Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:13
      Pociesza fakt, że młodzi garną się do takich inicjatyw. Sam byłem wielokrotnie świadkiem, jak bardo zaangażowani w historię są młodzi dwudziestoletni ludzie. Mówię to na przykładzie mojego syna i jego koleżanek i kolegów. Ale także dzieci moich znajomych garną się do tego typu inicjatyw. Myślę, że za lat dziesięć,no może kilkanaście, kiedy to pokolenie dojdzie do głosu, będziemy świadkami narodzin całkiem nowej, odmienionej Polski, w której ludzie będą dumni ze swego kraju i jego historii.

2kecaw napisał:

> Nie zatrzymacie już tego
      >
      > wpolityce.pl/dzienniki/jak-jest-naprawde/63079-tego-juz-nic-nie-powstrzyma-w-czasie-tych-czterech-dni-spotkalo-sie-w-gdyni-to-co-w-polsce-i-polskosci-najpiekniejsze
      > Już nie powstrzymacie tego Tuski, Niesioly, Bolki, .......... Rośnie nowe poko
      > lenie wychowywane na wzorcach bohaterów z II wojny światowej. Wzorcach żołnierz
      > y wyklętych na Ince, Pileckim, Nilu....
      • ta Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:27
        Do młodości przynależą romantyczne mrzonki, nie dziwota, że 20 latki zachłystują się martyrologią, póżniej przyjdą doświadczenia życia codziennego, problemy współczesne i więcej wiedzy, wyrówna się w główkach ciśnienie, normalne, nie piej.
        • bew-is Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:54
          Tak myślą wszystkie kanalie, które dla mamony gotowe są sprzedać własnych rodziców i własny kraj. To ideały rodem z ZSRR, gdzie Pawka Morozow zadenuncjował własnych rodziców.

ta napisała:

> Do młodości przynależą romantyczne mrzonki, nie dziwota, że 20 latki zachłystuj
          > ą się martyrologią, póżniej przyjdą doświadczenia życia codziennego, problemy w
          > spółczesne i więcej wiedzy, wyrówna się w główkach ciśnienie, normalne, nie pie
          > j.
          • ta Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 19:15
            No i wtoczyłeś działa i zapieniłeś się :)))) Pawka Morozow, kanalie dla mamony zabijające rodziców....? Pogięlo cię ?
            Dlatego, że napisałam to, o czym wszyscy, którzy znają społeczny i emocjonalny rozwój człowieka wiedzą?
            Śmieszny jesteś :) i...niedojrzały.
      • wsk175 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 18:31
        Czyli podobnie jak ze sraczką b.prezydenta, też nie do zatrzymania......
      • 2kecaw Re: Nie zatrzymacie już tego :-):-) 23.09.13, 21:17
        Mam podobne odczucia- młodzi są dumni z pokolenia Inki a ludzi pokroju Michnika traktują jeśli nie z odrazą to z wielkim dystansem.
    • piq a kto to niby, biedny waculku, zatrzymuje?... 23.09.13, 18:32
      ...ktoś zakazuje? prześladuje? wsadza do pudła? Donek prześladuje i wsadza? Niesiołowski aresztuje (i tak ma lepszą kartę opozycyjną niż oferma i prominencki synuś Jarosław Kaczyński i przynajmniej wie, co to aresztowanie)? Wałęsa strzela? Nie jesteście, wy pisiactwo, depozytariuszami narodowych wartości - raczej, zważywszy na działalność towarzyszy z waszego kierownictwa, jesteście ofiarami manipulacji ruskich służb. Ty zwłaszcza, wacuśku. Łykasz brednie jak gęś kluski - a wystarczy sobie przejrzeć KRS i kto kontroluje kapitałowo przekaz mediów karnowskich i sakiewkiewiczowskich, a już zwłaszcza: kto z pzprowców kontroluje ten kapitał, który kontroluje? Żal mi was, wacusie, boście strasznie są omamieni.
      • bew-is Re: a kto to niby, biedny waculku, zatrzymuje?... 23.09.13, 18:51
        Ty chyba nie piszesz tego serio? W demokratycznym kraju prześladować i wsadzać do pudła za inicjatywy historyczne? I co z tej karty opozycyjnych Donka wynika, skoro nie przekłada się to u niego na realia. Człowiek dla którego polskość to garb, nie powinien być premierem tego kraju!!!! A Wałęsa, to przecież agent, który zdradził zarówno swoich towarzyszy, jak i całą ideę "Solidarności". O czym ty bredzisz człowieku? Czy Ty czytasz to, co napisałeś? A może jesteś niedowidzący, skoro nie dostrzegasz, kto czerpie w tym kraju profity wywalczone przez solidarnościowców i kto na ich grzbietach został wyniesiony na szczyty - Jaruzelskie, Kiszczaki i tym podobne badziewie. Kim oni są, jak nie komuchami pierwszej wody. Wszystkie pzpr-owskie kreatury mają się w tej III RP doskonale. Tylko robotnicy, którzy wywalczyli tą niby wolność zostali udoopieni a Twój bohater Bolek- Wałęsa każe ich dzisiaj pałować. Tylko fakt, że piszesz w pijanym widzie mógłby tłumaczyć te Twoje farmazony. Tobie żal ludzi, którzy widzą to szambo w III RP? Żałuj naiwniaku raczej siebie, nie innych!!!!!!

piq napisał:

> ...ktoś zakazuje? prześladuje? wsadza do pudła? Donek prześladuje i wsadza? Nie
        > siołowski aresztuje (i tak ma lepszą kartę opozycyjną niż oferma i prominencki
        > synuś Jarosław Kaczyński i przynajmniej wie, co to aresztowanie)? Wałęsa strzel
        > a? Nie jesteście, wy pisiactwo, depozytariuszami narodowych wartości - raczej,
        > zważywszy na działalność towarzyszy z waszego kierownictwa, jesteście ofiarami
        > manipulacji ruskich służb. Ty zwłaszcza, wacuśku. Łykasz brednie jak gęś kluski
        > - a wystarczy sobie przejrzeć KRS i kto kontroluje kapitałowo przekaz mediów k
        > arnowskich i sakiewkiewiczowskich, a już zwłaszcza: kto z pzprowców kontroluje
        > ten kapitał, który kontroluje? Żal mi was, wacusie, boście strasznie są omamien
        > i.
        • piq ty jesteś ten bew-is od batheda,... 23.09.13, 19:28
          ...jeden z dwóch debili z idiotycznej kreskówki stacji emtiwi? Nie rozumiesz, bucusiu, tekstu czytanego? Jak się nauczysz, to napisz, ale najpierw przeczytaj to, co napiszesz, bo może poczucie wstydu powie ci: "nie publikuj tego, bo znowu wyjdziesz na durnia".

Co do zmanipulowanej przez sakiewkiewicza i zasrańców pisowskich wypowiedzi Donka, pajacu: mogę mu wszystko zarzucić, ale nie to, co podobne tobie gnidki zarzucają temu człowiekowi. Dam ci dowód, cioteczko, jak działają sakiewkiewiczowscy funkcjonariusze od dezinformacji - oto tekst oryginalny "Znak" 1987, nr 11-12:
          -------------
          Polskość jako zadany temat... Wydawałoby się: tylko usiąść i pisać. A tu pustka, tylko gdzieś w oddali przetaczają się husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Zwycięstwa?

Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od urodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń?

Polskość to nienormalność — takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać, a zrzucić nie potrafię (nie chcę mimo wszystko), wypaliły znamię i każą je z dumą obnosić. Więc staję się nienormalny, wypełniony do granic polskością, i tam, gdzie inni mówią człowiek, ja mówię Polak; gdzie inni mówią kultura, cywilizacja i pieniądz, ja krzyczę Bóg, Honor i Ojczyzna (wszystko koniecznie dużą literą); kiedy inni budują, kochają się i umierają, my walczymy, powstajemy i giniemy. I tylko w krótkich chwilach przerwy rozważamy nasz narodowy etos odrobinę krytyczniej, czytamy Brzozowskiego i Gombrowicza, stajemy się normalniejsi.

Jest jakiś tragiczny rozziew w polskości - między wyobrażeniem a spełnieniem, planem a realizacją. Jest ona etosem pechowców, etosem przegranych i zarazem niepogodzonych ze swą przegraną. Wolność jest w nim wartością najwyższą — [----] [Ustawa z dnia 31 VII 1981 r. O kontroli publikacji i widowisk, art. 2 pkt 6 (Dz. U. nr 20 poz. 99, zm.: 1983 Dz. U. nr 44 poz. 204)] porywa się na czyny wielkie z mizernym zwykle skutkiem. Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejsza od Polski, jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem.

Tak, polskość kojarzy się z przegraną, z pechem, z nawałnicami. I trudno, by było inaczej. „Czym jest nasze życie? — pisał Andrzej Bobkowski w Szkicach piórkiem (ile w nich trafnych uwag o polskości!). — Nawijaniem na kawałek tekturki krótkich kawałków nitki bez możności powiązania ich ze sobą. Gdzie mam szukać metryki urodzenia mojego dziadka? Gdzie odnaleźć ślad prababki? Do czego przyczepić cofającą się wstecz myśl? Do niczego — do opowiadań, prawie do legend tego kraju, który wynajął sobie w Europie pokój przechodni i przez dziesięć wieków usiłuje urządzić się w nim z wszelkimi wygodami i ze złudzeniem pokoju z osobnym wejściem, wyczerpując całą swą energię w kłótniach i walkach z przechodzącymi. Jak myśleć o urządzeniu tego pokoju ładnymi meblami, bibelotami, serwantkami, gdy błocą ciągle podłogę, rozbijają i obtłukują przedmioty? To nie jest życie — to ciągła tymczasowość życia motyla i dlatego w charakterze naszym jest może tyle cech przypominających tego owada. Jakim cudem mamy być mrówkami?..."

Gdy spisuję te luźne uwagi, czuję w każdym momencie, że coś umyka, że z wielkim trudem formułuję nawet banalne myśli. Refleksja zniekształcona jest nastrojem, emocją, a i te są zmienne. Bo choć polskość wywołuje skojarzenia kreślone przez historię, jest ona także przecież dzianiem się, jest niepewnym spojrzeniem w przyszłość. I szarpię się między goryczą i wzruszeniem, dumą i zażenowaniem. Wtedy sądzę — tak po polsku, patetycznie — że polskość, niezależnie od uciążliwego dziedzictwa i tragicznych skojarzeń, pozostaje naszym wspólnym świadomym wyborem.
          ----------------------

A teraz, głupia cioto, pokaże ci, na czym polegała wyjątkowo -podła i świńska manipulacja pisiackich propagandzistów. Oto fragment oryginalny:
          "Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejsza od Polski, jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej."
          A oto fragment po przeróbce pisowskich sukinsynków:
          "Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejszą od Polski, jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej."

Proste przestawienie ogonków, a jak zmienia znaczenie. A wy, pajace, dajecie się nabierać tym gnojom jak dzieci.
          • erte2 Re: ty jesteś ten bew-is od batheda,... 23.09.13, 19:56
            piq
            Wielkie dzięki za ten tekst; nie znałem go, a szkoda. Odważny, głęboki i niesłychanie prawdziwy. I piękną polszczyzną napisany.
          • dystans4 Re: ty jesteś ten bew-is od batheda,... 23.09.13, 23:46
            Również dziękuję. Jestem poruszony Twoją znajomością rzeczy i swobodą poruszania się w temacie.
            Jednocześnie jestem poruszony Twoją, i nie tylko Twoją, nieustanną poważną polemiką z postkomuną oraz agenturą wpływu. Nie widzę w sobie tyle determinacji.
            Chciałbym wstawić się za Anwad (Ąwad, wądzia). Anwad (Ąwad, wądzia) - jest jedynym w swoim rodzaju urozmaiceniem, powinna być wzięta pod specjalną ochronę, być przedmiotem powszechnej troski...
            --
            Pozdrowienia
            buldog.
        • rickky Re: Ale bełkot 23.09.13, 19:34
          Typowy dla PiSowszczyzny.
          Ile razy tego słucham/czytam, od razu staje mi przed oczyma treśc tego wiersza:
          tuwim.klp.pl/a-8735.html
        • erte2 Re: a kto to niby, biedny waculku, zatrzymuje?... 23.09.13, 19:47
          bew-is
          Zaraz zaraz, bo się pogubiłem...
          To w końcu co jest z tą Polską - jest ona krajem demokratycznym czy też nie ? A niekwestionowany i uznany przez świat przywódca "Solidarności" w latach dla niej (i dla nas) najtrudniejszych - Lech Wałęsa to agent czy też ten który demontował nieludzki i niedemokratyczny system ? I jakież to profity z przemian czerpią Jaruzelski z Kiszczakiem oprócz tych że nie zostali powieszeni ?
          W II RP ten, który najbardziej przyczynił się do odzyskania niepodległości - Józef Piłsudski był dla jednych bohaterem i Wielkim Polakiem, ale miał również swoich Cenckiewiczów i Kaczyńskich którzy nazywali Go agentem i zdrajcą i palili jego kukły. Dziś ma pomniki i złote litery w historii Polski. Losy Lecha Wałęsy bardzo to przypominają
          Zaś partia postkomunistyczna dwukrotnie sprawowała w Polsce władzę, a wywodzący sie z jej szeregów człowiek przez dwie kadencje sprawował urząd Prezydenta - bo tak zadecydowali wyborcy. Demokratycznie i suwerennie. Bo nie może być tak że demokracja jest wtedy gdy wygrywają "nasi", a jeśli nie "nasi" to jej nie ma.
          Natomiast Donald Tusk nie epatuje otoczenia swoim "kombatanctwem", nie chwali się na każdym kroku swoją opozycyjnością, nie pretenduje do miana szczególnie prześladowanego, a przede wszystkim nie uzurpuje sobie prawa do nadzwyczajnych zasług. Jest normalny.
          A jak już jesteśmy przy tych pzpr-owskich kreaturach to pozwól że przypomnę kilka nazwisk: Kostrzewski, Łopiński, Jasiński, Wolski, Targalski, Pietrzak...No i wisienka na tym wielopiętrowym torcie - Andrzej Kryże.
    • pisspis takich napalencow duzo na calym swiecie 23.09.13, 20:01
      i dla nich te capstrzyki wymyslono. Chleba ani waadzy z tego nie bedzie.
    • erte2 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 20:04
      2kecaw
      Rokrocznie w Szczecinie na stadionie Pogoni obok którego mieszkam odbywa się wielka i podniosła wspólnotowa uroczystość. Trwa dwa dni, są na niej tysiące ludzi - młodych, starszych, mieszkańców wielu regionów Polski; przyjeżdżają Maluchami (jeszcze) i nowymi Mercedesami, autokarami i pociągami. Łączy ich jedna idea.
      Są to Świadkowie Jehowy.
    • ad2009 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 23.09.13, 23:25
      @kecaw - zyj dalej historią razem z tymi młodymi. Bujaj w obłokach
      Zobaczymy, czym sie skończy. Wy tylko lubicie rozliczać, podobnie jak bolszewicy. Zapomniałeś , jak wygląda dziś świat dookoła, kto nim rządzi i dlaczego
    • savage_sid Przodkowie Kaczyńskiego byli Wyklętymi? 23.09.13, 23:57
      Nic mi o tym nie wiadomo.
    • sclavus po co zatrzymywać??? 24.09.13, 00:06
      ... samo wpadnie w goowno, jak wszystko inne, co miało być czegóś tam początkiem...
      Tym niemniej, zagraniczni turyści będą zwiedzać ten skansen, jako ekstra osobliwość :D:D
    • pisspis po co zatrzymywac marginalny folklor? 24.09.13, 00:12
      cos oni z czasem robic musza. do niczego innego nie maja zdolnosci.
      • m.rycho Re: po co zatrzymywac marginalny folklor? 24.09.13, 00:30
        Partyzanci z wyciętego lasu.
    • hal9000 Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 24.09.13, 01:58
      Rośnie nowe pokolenie wychowywane na wzorcach bohaterów z II wojny światowej.

Kurcze, wy naprawdę tęsknicie to czasów IIWŚ. Jak to fajnie było być w konspirze, albo partyzantem w lesie. A teraz - nuda, nic się nie dzieje. Patriotyzm polegający na budowaniu państwa jest taki nijaki. A wtedy - pełna romantyka. Tylko jakiś przeciwnik by się przydał, no nie? Ale przecież nie ma problemu - wszyscy, którzy myślą inaczej i nie chcą się razem bawić to zdrajcy. Do tego eksperyment myślowy, że Polska jest otoczona zewsząd przez wrogów i już można się bawić.
    • vasilip Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 24.09.13, 06:36
      Widzę że zainspirował cię. F. Kiepski on też po pijoku coś takiego gada jak ty piszesz
    • 2kecaw Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 24.09.13, 14:42
      To, że młodzież z szacunkiem i podziwem odnosi się do pokolenia Inki to pewnik. Polskość to honor, Ojczyzna i świadomość, że wiara jest tych dwóch czynników spoiwem. Ta prosta triada wystarcza by być spokojnym o następne pokolenia.
      • m.c.hrabia Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 24.09.13, 14:54
        spokojnym o następne pokolenia.

które się mnożą na potęgę.

w dzisiejszych czasach młodzież pija inne napoje niż kawa zbożowa.
        • 2kecaw Re: Nie zatrzymacie już tego :-) 24.09.13, 16:12
          Nie bój się w środowisku patriotycznym w którym się obracam standardem jest trójka dzieci.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka