Dodaj do ulubionych

Przebieranie lebiody

29.09.13, 14:50
Im bliżej daty 13. pąździernika, tym gorętsza atmosfera wokół prezydentury HGW i referendum w sprawie jej odwołania. Mnożą się dyskusje i o HGW i o podejściu do referendum, o braniu lub nie w nim udziału i o demokracji w ogólności. No i ukazują się już sondaże na temat ewentualnego wyniku referendum. W ostatnim prezentowanym sondażu wyniki wskazuja na to, że HGW może utracić stanowisko, ale już w najbliższych wyborach (za rok) wygrać i prezydenturę odzyskać.
I tak sobie myślę:
- jeśli nie osiągnie się odpowiedniej frekwencji, HGW zostanie prezydentem i wszystko pozostanie bez zmian.
- jeśli osiągnie się wymaganą frekwencję i HGW zwycięży, wszystko pozostanie bez zmian
- jeśli osiągnie się wymaganą frekwencję i HGW utraci prezydenturę, Tusk mianuje komisarza (być może właśnie HGW), za rok HGW wygra, zostanie prezydentem i wszystko pozostanie bez zmian.

Nie wiem, ile ostatecznie kosztuje warszawiaków to referendum, ale wygląda na to, że jest to najdroższe przebieranie lebiody, o jakim słyszałam.
Obserwuj wątek
    • pies_na_czarnych Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:10
      😄 świetne.
    • m.c.hrabia Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:18
      a kto i kiedy brał koszty "powstania" pd uwagę.

kaczuś na warszawskie się nie załapał , sb go olała ciepłym , więc musi .bo się udusi....

jak wygląda cv bez kombatanctwa?
    • fiu-bzdziu2010 Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:22
      no i czwarta odsłona przebierania lebiody - niejaki techniczny jako kontrkandydat Hanki

toż to dopiero LEBIODA
    • zayka Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:29
      a może za rok zdechnie ?
      • sclavus Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:34
        Widać, jesteś lebiodą...
        ... tylko w co się qrva!, przebierasz??
        (przyznać tu muszę, że mam nieodparte wrażenie, że w cioola*!)
        * - na jaki bal szykowałbyś się, z takim przebraniem :>:>:>
      • damakier1 Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 16:34
        zayka napisała:

> a może za rok zdechnie ?

Pomijając, że to pytanie wstrętne i prymitywne, to jeszcze bez sensu. Do zdechnięcia niepotrzebne jest żadne referendum.
    • remez2 Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:36
      - jeśli osiągnie się wymaganą frekwencję i HGW utraci prezydenturę, Tusk mianuje komisarza (być może właśnie HGW), za rok HGW wygra, zostanie prezydentem i wszystko pozostanie bez zmian.
      Gdyby miał miejsce ten wariant, to za rok PO podzieli los AWS co, wprawdzie przypadkowo, przewidział z bUlem pewien wysoki apolityczny dostojnik.
    • ayran Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:56
      Jeden wariant można wykluczyć w całości.
      Niemożliwa (w sensie prawdopodobieństwa bliskiego zeru) jest sytuacja, w której próg frekwencji zostaje osiągnięty, a HGW wygra.Taki przypadek zdarzył się tylko raz, w Sopocie i to w sytuacji, w której prezydent miasta nie nawoływał do nieuczestniczenia w referendum a wręcz przeciwnie.
      Drugi wariant o bardzo niskim prawdopodobieństwie jest taki, że Tusk powoła na komisarza Hannę. Nie ma potrzeby, by tak robić.
    • akcja_grzyby Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 15:56
      Które partie umożliwiły prawnie takie jasełka? Proszę wskazać, żeby głosujący byli świadomi jakich ekonomów wybierają.
      • akcja_grzyby Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 16:12
        Oczywiście POPIS za Buzka.
        • notozobaczymy Bzdury 29.09.13, 16:16
          Wójtowie z wyborów bezp. są z IV kadencji Sejmu.
          • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 16:25
            Zgadza się, od 2002 roku.
            isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20021130984
            Chyba jednak nie należy się spodziewać, że przedmówca przyzna się do błędu i przeprosi.
            • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 16:39
              ależ nie ma problemu mogę się przyznać, jeśli laikowi zostanie wyjaśnione, czemu o referendum z woli mieszkańców pisze o 15 września 2000 roku
              • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 16:41
                >, czem
                > u o referendum z woli mieszkańców pisze o 15 września 2000 roku

A po polsku, jak by to leciało?
                • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 16:45
                  Zajrzyj do tego linku co wkleiłeś to się dowiesz
                  • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 16:51
                    akcja_grzyby napisał:

> Zajrzyj do tego linku co wkleiłeś to się dowiesz

Twierdzisz, że w ustawie znalazło się zdanie "o referendum z woli mieszkańców pisze o 15 września 2000 roku"?
                    • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 16:55
                      Zadając pytanie nic nie twierdziłem bo nie miałem pojęcia kto. stała tylko za tym intencja by rozliczyć ustawodawcę a nie mieszkańców warszawy.

wrzuciłem do googla

znalazłem ustawę o referendum lokalnym z 15 września 2000

w ustawie którą wkleiłeś jest odwołanie do tej ustawy.
                      • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 16:57
                        W którym miejscu to odwołanie?
                        Poza tym, nie zadałeś pytania, tylko stwierdziłeś, że to wina Buzka
                        • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 16:58
                          CHcesz się założyć, że nie zadałem pytania?

Może paluszkiem mam ci pokazać na laptopie?

sprzedam ci patent : cntr f referendum i skacz az sie doskaczesz
                          • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 17:03
                            Ja się oczywiście mogę załozyć, ale z kims, kto daje jakiekolwiek rokowania co do wypłacalności.,

A twoje wpisy - jeden pod drugim, to:

Re: Przebieranie lebiody
                            akcja_grzyby 29.09.13,
                            Które partie umożliwiły prawnie takie jasełka? Proszę wskazać, żeby głosujący byli świadomi jakich ekonomów wybierają.

Re: Przebieranie
                            akcja_grzyby 29.09.13, 16:12 Odpowiedz
                            Oczywiście POPIS za Buzka
                            • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 17:06
                              No i teraz przeczytaj te wpisy. Jaki znak widzisz na końcu pierwszego zdania. Spokojnie, nie denerwuj się, możesz się zastanowić.
                              • notozobaczymy Re: Bzdury 29.09.13, 17:09
                                Bo referendum lokalne powstało wcześniej, a część dotycząca odwoływania wójtów później?
                                • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 17:12
                                  a na mocy czego odwołać mamy panią Hannę?
                                  • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 17:37
                                    Zapewne pośpieszyłem się z odpowiedzią, wyjaśniłem intencję swojego wpisu. Ale nadal chciałbym wiedzieć czy idea odwołania przez mieszkańców jest z roku 2000 czy z noweliacji z roku 2002 i jakie partie głosowały za tym przepisem, bo wydaje mi się on dość dziwny, żeby odwoływać władze przez referendum jeśli kadencje też nie trwają przecież cwierc wieku i można poczekać spokojnie do wyborów nowych.
                              • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 17:11
                                Rozumiem. Postawienie pytajnika swiadczy o tym, ze byles zmuszony natychmiast udzielic niezgodnej z prawda odpowiedzi.
                                • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 17:13
                                  Czyli już ustaliliśmy, że był pytajnik czyli jednak pytanie zadałem, choć twierdziłeś, że nie zrobiłem tego.

Teraz co to znaczy natychmiast. Jaka jest definicja natychmiastowości?
                                  • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 17:20
                                    Z tym juz musisz sobie sam powalczyc. Mysle ze jakomprecedens mozesz sobie potraktowac wystapienie Leppera i jego pozniejsze "ja tylko zem pytal".
                                    • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 17:23
                                      ależ to ja walczę? ty mi chciałeś coś udowodnić. ja tam widzę ponad kwadrans różnicy. Jeśli stawiasz swoją tezę jakoby to było retoryczne, to musisz się zmierzyć z psychologiczną intencją natychmiastowości rozszerzonej ponad kwadrans.
                                      • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 17:59
                                        biorąc pod uwagę zajadłość i pospiech, z jaką wyrywasz się do odpowiedzi (zaprzeczysz zapewne jednemu i drugiemu) - najwyraźniej walczysz. A przede wszystkim skupiasz się nie tym, żeby nie tłumaczyć się z fałszywego oskarżenia pod adresem Buzka, wekslując rozmowę na obecność pytajników i na to, jak szybka odpowiedź na własne pytanie może być uznana za natychmiastową itp.
                                        • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 18:04
                                          doprawdy widzisz zajadłość i pospiech? na jakiej podstawie? chyba własnej projekcji bo dość szybko odpowiadasz, domyślam się więc, ze robisz to na mocy zajadłości skoro tak interpretujesz ten fakt. fałszywie oskarżasz mnie o to ze pytanie bylo retoryczne, a nie bylo i mi zarzucasz falszywe oskarzanie? ja wyjasnilem intencje swojego wpisu. ty natomiast dalej brniesz w swoim klamstwie.
                                          • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 18:06
                                            nie kłam sobie ayran to nikt ci nie sklamie:)))
                                            • dorlor Re: Bzdury 29.09.13, 18:20
                                              Ayran nigdy nie przyzna i nie przyznał sie do dania plamy, to nie jest styl wielkiego mentora. To twardy warszawski urzędas będzie walczył do krwi ostatniej.
                                          • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 21:42
                                            akcja_grzyby napisał:

> ty natomiast dalej brniesz w swoim klamstwie.

Naprawdę? A w którymż to miejscu skłamałem? Co z tego co napisałem, jest niezgodne z prawdą?
                                            • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 22:21
                                              czy ty jesteś idiotą? wmawiałeś mi, że nie zadałem pytania choć to zrobiłem. wmawiasz mi, że pytanie jest retoryczne jako natychmiastowe, choć zadane było 18 minut później.
                                              • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 22:28
                                                "Pytanie" było mniej więcej takie,m jak w "Lokomotywie" Tuwima, o ile wiesz, co mam na myśli a te minuty, to może policz sobie jeszcze raz.
                                                • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 22:34
                                                  Jeśli myślisz, że ludzie czytają w twojej głowie to jeszcze wiele razy się zdziwisz.

ty myślisz ze ja mialem potrzebe je liczyć? rzeczywiście chyba jesteś :))))))) zobrazowałem ci tą natychmiastowość. a teraz opowiedz mi o tym bo tam nie było 18 tylko jedna dwie trzy mniej i to jest właśnie natychmiastowość.
                                                  • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 22:41
                                                    Myślę, że miałeś potrzebę liczyć, tylko kiepsko ci z tym liczeniem wyszło.
                                                    A poza tym, to oceniam skłonność do odpowiadania na swoje "pytania" w ciągu kilkunastu minut, w niedzielne popołudnie, jako przejaw zachowania o cechach kompulsywności.
                                                  • damakier1 Re: Bzdury 29.09.13, 22:45
                                                    @Grzyby i Ayranie,
                                                    wprawdzie tymi przepychankami podbijacie mi wątek, ale do rozmowy nie wnosi to niczego.
                                                    Może pójdźcie kłócić się gdzie indziej?
                                                  • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 22:49
                                                    Ty założyłaś ten wątek, ale to nie jest twoja publiczna poczta tylko forum. Jak ci przeszkadza możesz pójść gdzie indziej.
                                                  • ayran Re: Bzdury 29.09.13, 22:51
                                                    Masz oczywiście rację.
                                                    Choć chyba wątek jest już na tyle "zepsuty", ze wiele to nie pomoże.
                                                  • damakier1 Re: Bzdury 29.09.13, 23:58
                                                    Może nie pomoże za wiele, ale chociaż nie popsuje jeszcze bardziej... ;)
                                                  • akcja_grzyby Re: Bzdury 29.09.13, 22:48
                                                    Bardzo sobie zakłamiesz świat jeśli cały czas będziesz wiedział lepiej od ludzi jakie mają potrzeby i intencje. I zapewne mają złe. To jest coś z ogródka paranoi.

A ty jak odpowiadasz? to się nazywa projekcja, tak, coś z ogródka paranoi. Przerzucanie własnych skłonności na innych. Tylko, że skoro uważasz, że taki jest powód działań, które sam wychowujesz, to znaczy że pewnie, że masz problem z kompulsywnością. Natomiast nie znaczy, że ja, bo podobne działania mogą mieć odrębne powody :)))))
    • 2kecaw Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 16:46
      Zaiste genialny to tekst przegra żeby wygrać

dobry dowcip

pozdrawiam serdecznie kecaw
    • zgred-zisko Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 17:27
      Ale co się za te 3 miliony (tyle podobno na ten cel zarezerwowano) nabawimy, to nasze.
      • remez2 Re: Przebieranie lebiody 29.09.13, 18:09
        zgred-zisko napisał:

> Ale co się za te 3 miliony (tyle podobno na ten cel zarezerwowano) nabawimy, to nasze.
        Rozrzutna ta władza jest.
    • etykietka Re: Fakt! 29.09.13, 18:31
      Ale prawo jest prawo, a demokracja , demokracja i trzeba za to płacić:(
      A opozycja pieniędzy nie liczy :(
      • remez2 Re: Fakt! 29.09.13, 18:38
        etykietka napisała:

> Ale prawo jest prawo, a demokracja , demokracja i trzeba za to płacić:(
        > A opozycja pieniędzy nie liczy :(
        Rządzący liczą - 318 000 000 zł premii w warszawskim ratuszu przez 7 lat.
        • damakier1 Re: Fakt! 29.09.13, 19:37
          Nie wiem skąd masz te dane, ale jeśli nawet są rzetelne to jak to się ma do mojego wątku? Nie chcesz chyba mnie przekonywać, że to dobry powód do wywalenia 3 baniek za bezdurno?
          • remez2 Re: Fakt! 29.09.13, 20:12
            damakier1 napisała:

> Nie wiem skąd masz te dane, ale jeśli nawet są rzetelne to jak to się ma do moj
            > ego wątku?
            Z warszawskiego ratusza. A odpowiadałem Etykietce, która stwierdziła ... co stwierdziła.
            > Nie chcesz chyba mnie przekonywać, że to dobry powód do wywalenia 3 baniek za bezdurno?
            Nie, chociaż te 3 miliony wyglądają na wzięte z sufitu. Ale powiem Ci coś tak prostego, że aż prawdziwego. Odwołanie HGW byłoby/będzie ostatnim sygnałem dla PO aby się opamiętała. W przeciwnym razie, skończy jak AWS a PiS na długo przejmie władzę. :- (
            • damakier1 Re: Fakt! 29.09.13, 20:38
              Odwołanie HGW byłoby/będzie ostatnim sygnałem dla PO aby się opamiętała. W przeciwnym razie, skończy jak AWS a PiS na długo przejmie władzę. :- (

Tu Ci przyznaje rację. Ale nie sądzę, żeby opozycja robiła to referendum w celu ratowania Platformy. No i mam nadzieję, że Platforma się opamięta i bez odwołania HGW.
              • remez2 Re: Fakt! 29.09.13, 20:59
                damakier1 napisała:

> Odwołanie HGW byłoby/będzie ostatnim sygnałem dla PO aby się opamiętała.
                > W przeciwnym razie, skończy jak AWS a PiS na długo przejmie władzę. :- (
                >
                > Ale nie sądzę, żeby opozycja robiła to referendum w celu ratowania Platformy.
                Oczywiście, że nie. Skoro jednak powstała taka sytuacja, nie ma się co obrażać na wyborców tylko trzeba odrzucić samozadowolenie i arogancję a spróbować zrealizować przynajmniej część przedwyborczych obietnic.

No i mam nadzieję, że Platforma się opamięta i bez odwoła
                > nia HGW.
                >
            • hummer PO AWS PiS nie miał władzy. 29.09.13, 23:43
              Podobnie będzie po PO.
    • hummer Referendum to tylko 4 premie za stadion 29.09.13, 23:45
      I już postanowione.
      To znaczy musi się odbyć. Nawet jakby nikt nie przyszedł 2 mln z głowy.
      Więc niech frekwencja dopisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka