Dodaj do ulubionych

Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agenta To

07.11.13, 19:29
-mka - ciekawe co przynosi więcej żenady? Szwejk chyba wyszedł na bohatera narodowego, tym bardziej że go z Armii Czerwonej wyrzucili. A co można powiedzieć o w/w agencie... że uwodził cudze żony?????

Ps. Wiem, wiem, Szwejk był w CK Armii - ale w czeskich oddziałach.
Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:35
      Szwejk był zabawny, agent towarzyski to ŻENADA
      • 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:41
        No właśnie. Ponadto Szwejk wyśmiał - już wtedy - patriotyzm typu pisowskiego!
        • porannakawa01 Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:44
          1zzarda napisał(a):

> No właśnie. Ponadto Szwejk wyśmiał - już wtedy - patriotyzm typu pisowskiego!

Tym bardziej, że tego typu pisowscy patrioci - jak agent Tomuś prześmisznie gdy siemzapije to po cudzych butach żyga i trzeba wszystkich ostrzec.
          Patrioci pisowscy chodzą z czerwonymi sztandary, z pochodniami i co jakiś czas żygają z przpicia po cudzych butach.
        • gtxl Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:45
          1zzarda napisał(a):

> No właśnie. Ponadto Szwejk wyśmiał - już wtedy - patriotyzm typu pisowskiego!

Na forum też mamy takiego Szwejka.
          Zgadniesz kto nim jest?

• 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:45
            wynalazłeś - jeśli nie toż łgarz!
            • gtxl Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 19:47
              1zzarda napisał(a):

> wynalazłeś - jeśli nie toż łgarz!

"Wynalazłem" -Szwejku.

• 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 20:01
                wal
                • mamma_mia_mia Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 20:14
                  Szwejk jak sądzę udawał głuptasa, przy tym był zabany, a agent Tomaszek jest głuptaskiem,
                  żenującym głuptaskiem.
                  • 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 20:17
                    Jednak Czesi nie wysłali Szwejka ( Haszka ) do sejmu!
                    • mamma_mia_mia Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 07.11.13, 20:18
                      Co prawda to prawda, nie wysyłali.
    • hasta.la.vista1 Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 03:39
      agentów akurat u nas w bród i to nie tylko CBA, wystarczy trochę poczytać
      • 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 06:50
        Ale tak skompromitowanych?
    • 99venus Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 07:34
      porównywanie Szwejka z agentem Tomkiem to nieporozumienie.
      Szwejk to był ktoś!!!
      wszedł do historii literatury światowej.
      pisuar Tomek to tylko męska prostytutka o lokalnym znaczeniu.
      • gtxl Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 14:39
        pisuar Tomek to tylko męska prostytutka o lokalnym znaczeniu.

Sawicka zaś to Matka Boska...Zawsze Dziewica?

• 99venus Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 20:17
          > Sawicka zaś to Matka Boska...Zawsze Dziewica?
          musisz sprawdzić osobiście.
    • zapijaczony_ryj I Szwejk i Tomek to Pikuś przy PrrzesPanie! 08.11.13, 08:00
      Który nawet nie musi posłusznie meldować, zer jest idiotą!
      • 1zzarda Re: I Szwejk i Tomek to Pikuś przy PrrzesPanie! 08.11.13, 08:40
        Po co kiedy jest?
    • alistair-p Szwejk był żołnierzem CK Armii 08.11.13, 09:38
      Chyba nie czytałeś Szwejka.Nie obrażaj go takimi porównaniami.To był niezwykle wrażliwy i w całym swoim "szwejkowaniu" bardzo mądry człowiek.A z Armii Czerwonej go nie wyrzucili,bo jej jeszcze nie było,on pod Przemyślem sam przebrał się w porzucony mundur rosyjski i dostał się do CK niewoli.Zrobił to jak zeznał,by poczuć jak to jest być Rosjaninem.Niejakiego Kaczmarka można porównać jedynie do por.Duba.
      P.S. Przygody Dobrego Wojaka Szwejka Podczas Wojny Światowej to mój konik literacki :-))
      Oczywiście w tłumaczeniu Hulki-Laskowskiego.
      • 1zzarda Re: Szwejk był żołnierzem CK Armii 08.11.13, 10:24
        Zaznaczyłem że był w ck ale w oddziałach czeskich! Poza tym Szwejk to fikcja ale fikcja na podstawie doświadczeń Haszka. Co do mojej oceny Szwejka - to jest podobna ( jako postaci literackiej). Tu nie chodziło o porównanie "sensu stricto". To była swego rodzaju przenośnia - i raczej chodziło mi o to, że jeśli ktoś walczy ośmieszając ( agent Tomek to właśnie uczynił z CBA ) - nie powinien być w takich organach jak sejm.
        • alistair-p Re: Szwejk był żołnierzem CK Armii 08.11.13, 10:28
          Deprecjonowanie Szwejka jest powszechne,więc zareagowałem :-))
          • 1zzarda Re: Szwejk był żołnierzem CK Armii 08.11.13, 11:54
            Ok!
    • pan.nikt Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Agen 08.11.13, 14:46
      A JA MYŚLAŁEM, ŻE nIESIŁA
    • mariner4 Szwejk o wiele bardziej mi się podoba od takiego 08.11.13, 15:03
      na przykład Ordona czy innego "bohatera".
      Ten sposób postrzegania świata pomógł braciom Czechom przetrwać w swojej tożsamości.
      Rzucanie się na barykady bez szansy powodzenia, to skończony idiotyzm.
      Szwejk był o wiele skuteczniejszy od idiotów szafujących swoim życiem.
      Czy oddać na przykład życie za Jarosława Kaczyńskiego? To jest proste całkiem pytanie.
      M.
      • grba "švejkování' 08.11.13, 15:35
        Szwejk to świetna postać literacka, ale Czesi w Czechach cierpią strasznę męki wywołane zjawiskiem nazywanym "švejkování", uważając je za właściwe dla chytrego niewolnika ale niegodne wolnego obywatela. Na tysiącach stronić opisali to zjawisko i nie zauważyłem by byli z tego powodu bardzo szczęśliwi.
        • mariner4 Przetrwali.... 08.11.13, 15:44
          M.
          • grba Re: Przetrwali.... 15.11.13, 09:03
            Przetrwali... Czesi poddawali się chętnie armii rosyjskiej; tak było w czasie okrutnych walk w Galicji. Potem trafiali do obozów jenieckich na dalekiej północy Rosji europejskiej, gdzie wysłano ich do budowy kolejowej linii murmańskiej i tam lekko licząc połowa umarła, dlatego czechosłowacki korpus wybrał drogę ewakuacji z Rosji przez Syberię na Władywostok.
    • suplement.diety Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Grodzką 08.11.13, 15:57
      jak już coś :P
      • 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Grod 08.11.13, 15:59
        Ot wysiliłeś się?
        • suplement.diety Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Grod 08.11.13, 16:18
          Szwejkowi nawet się nie śniło , że sąsiedzi zza miedzy wymyślą ( i to gdzie????!!!) Grodzką

1zzarda napisał(a):

> Ot wysiliłeś się?
          • 1zzarda Re: Czesi w Armii mieli Szwejka, my w sejmie Grod 15.11.13, 17:41
            Żigolak przebija!
    • karfioza Czesi są dumni ze swojego Szwejka. 15.11.13, 12:13
      My ze swojego też.
      • 1all.correct Nie porównuj tego gnojka ze Szwejkiem ! 15.11.13, 17:30
        Szwejk to był facet, a ten zasraniec to parówa.
        • alistair-p Re: Nie porównuj tego gnojka ze Szwejkiem ! 15.11.13, 18:55
          Ten za przeproszeniem agent,to co najwyżej por.Dub,tylko jeszcze głupszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka