Dodaj do ulubionych

Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II w.ś

10.08.04, 16:28
www.lprslask.iap.pl/index.html?id=wiadomosci&nrwiad=19831&PHPSESSID=b6b67065c6df1809de8bb818427477d5

-To kolejny eksces Niemców..wpierw Sienibach i Pavelka ze swym Pruskim
Powiernictwem potem ten radny z Goerlitz rozlepiajacy antypolskie plakaty a
teraz ta zakłamana gra... aż boję sie pomysleć co moze być nastepnym
krokiem..czyżby to było przygotowanie gruntu pod kolejną niemiecką ekspansję?
Obserwuj wątek
    • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 17:48
      Wiesz oszoł, Ty się lepiej za ocenianie gier nie bierz. To chyba jednak
      przerasta Twoje siły!

Wiesz tyle, co na stronce LPR napisali. Wiesz tylko tyle, co w "ND" przeczytasz.
      Swoją drogą ciekawe, kto wziął "pod stołem" za reklamę tej gry na stronach LPR?
      Oj ciekawe...
      • leszek.sopot Źródłem informacji jest PAP 10.08.04, 17:59
        Jednak pod informacją na stronie LPR jest podane źródło: "Gazeta Szczecińska" i
        PAP. Myslę, że MEN powinien się tą grą zainteresować, gdyż takie gry kupują
        przede wszystkim dzieci. Byc może powinien też interweniować MSZ - przede
        wszystkim zbadać czy gra nie narusza dobrego imienia Polski, a jeśli tak, to
        wytoczyć niemieckiemu wydawcy proces o odszkodowanie - tak duż by poszedł z
        torbami.
        Swoją drogą, Polacy też potrafią robić gry komputerowe - zrobili chyba taką, w
        której krzyrzacy dostają po tyłku. Może jest to więc swoiście pojęty rewanż
        niemieckich komputerowców?
        • Gość: chilum Re: Źródłem informacji jest PAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 20:52
          > Myslę, że MEN powinien się tą grą zainteresować, gdyż takie gry kupują
          > przede wszystkim dzieci. Byc może powinien też interweniować MSZ - przede
          > wszystkim zbadać czy gra nie narusza dobrego imienia Polski

No tak.
          Czekałem kiedy się ten temat pojawi:-).
          IMO w grze zaczynając kampanię jako żołnierz niemiecki otrzymujesz takie dane i rozkaz jakie otrzymali w 1939 roku Niemcy będący w wojsku.
          Tak,że IMO nie ma tu kłamstwa.
          Ze edukację w Polsce i poza jej granicami nie odpowiadają producenci gier,ani programiści je piszący.
          Nie sądzę,żeby miała aż taki wpływ jakiego obawiają się niektórzy.
          Dziecko,no dziecko, o ile,ale przecież gra to nie jest jego całe wykształcenie,ani jedyne źródło wiedzy historycznej na jakie jest skazane.
          Nie demonizowałbym tego,aż tak bardzo.
          W grach komputerowych na temat Rosji(teraźniejszej jak i przeszłej i przyszłej) i jej knowań,inspiracji jest tyle wątków np.,że powinni non-stop sie awanturować.

IMO to,ze podano tam takie dane jest akurat zgodne z tym jak było naprawdę.
          Tzn, jak Niemcy przedstawili ten fakt.

I jest jakąś częścią tej historii.
          To,ze był to wybieg i manipulacja to druga sprawa.

Jak mieli wprowadzenie do kampanii niemickiej zrobić(od strony Niemiec i realiów tamtych czasów)?
          "Żołnierzu! Nasz V kolumna upozorował przekroczenie naszej granicy przez Polaków. To będzie pretekst do wojny w którj będziesz brał udział"

Rozumiem Twoje i innych rozterki ,ale IMO jest to demonizowanie roli gier komputerowych w wychoowaniu i kształtowani "młodych umysłów"

--

"Talk is cheap "

• leszek.sopot Re: Źródłem informacji jest PAP 10.08.04, 21:11
            Twoje uwagi sa trafne. Ja nie znam tej gry i jedynie teoretyzowałem na ten
            temat. Nie pisałem, że z miejsca ma być zabroniona dystrybucja gry, lecz jeśli
            wzbudza kontrowersje to są drogi prawne by ten temat zbadać.
            Co do obrazu Rosjan w grach komputerowych. Jest to na pewno sytuacja dla nich
            dwuznaczna. Bo z jednej strony dotyka to ich komunistycznej historii, od której
            staraja się odciąć i też wiele sie w Rosji publikuje na temat zbrodni
            stalinowskich, ale z drugiej strony przecież jest mowa o ich ziemii i
            krajanach. Mogą się pocieszać tylko tym, że nie mają już czerwonych gwiazdek na
            czapkach. Nasi natomiast żołnierze, tak jak w 1939 roku noszą dalej czapki z
            orzełkiem z koroną. Chociaż pewnie w tych grach wojennych z udziałem żołnierzy
            ZSRR to oni pewnie biją Niemców? Być może w innych grach chodzi o coś innego -
            nie wiem. Ja gustuję tylko w grach RPG - w świecie fantazji i czarów.
            • Gość: chilum Re: Źródłem informacji jest PAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 21:32
              > Twoje uwagi sa trafne.
              To się cieszę,ze tak myślisz,bo już czekałem(nie,ze od Ciebie od razu) na głosy pytające o pochodzenie moich rodzicow itp.
              Pewnie się jeszcze pojawia:-).
              No,gra jak to gra.
              Rózne są,ale to gry,a nie oficjalne podręczniki historii.

Ciekawe,dlaczego nie oprotestowuje się książek w których jest na dobrą sprawę to samo o co niektórzy skłonni są kopiie kruszyc?
              Tzn. takich,gdzie np. wątek tak się rozpoczyna jak kampania Niemiecka w "Codename:Panzers"

Jest duża recenzja w CDAction (najnowszym) na temat tej gry.

Pewnie,że "jakoś głupio smuzyć swoich z miotaczy ognia,ale co czuli Niemcy grają w np"Medal of Honor",czy dodam ja "Call of Duty"
              Sam nałogowo grając w Enemy Territiry staram się być w drużynie Allies,nie Axis.
              No.bo właśnie niezręcznie czuję się majc za kolegów ubranych w niemickie mundury i mówiących zamiast "Than You"-"Danke";-))

>Ja gustuję tylko w grach RPG - w świecie fantazji i czarów.

Polecam "Morrowind".
              Piękna opowieść,super się gra(długo,bo i przez 2 miesiące codziennie i można nie skonczyć),a i wygląda bardzo ładnie,że o muzyce nie wspomnę.

greetz

--

" Talk is cheap "
              • leszek.sopot Re: Źródłem informacji jest PAP 10.08.04, 21:39
                Gość portalu: chilum napisał(a):
                > >Ja gustuję tylko w grach RPG - w świecie fantazji i czarów.
                >
                > Polecam "Morrowind".
                > Piękna opowieść,super się gra(długo,bo i przez 2 miesiące codziennie i można
                nie skonczyć),a i wygląda bardzo ładnie,że o muzyce nie wspomnę.
                >
                > greetz

Dla mnie nie do pobicia są Baldursy (przejść całą sagę to chyba pół roku),
                Torment, Neverwinter oraz Icewind Dale:)
            • humbak Re: Źródłem informacji jest PAP 10.08.04, 23:21
              Och, to Wy nie wiecie, że wszystkie gry powinny być pisane z uwzględnieniem
              wszystkich zaszłości historycznych? Nie ważne, by gra była realistyczna (tu by
              historycy mogli się czepić) ważne, żeby nie obrażała różnych panów z LPR. Chyba
              trochę przesadziłem. Tak czy siak, kto gry bierze poważnie?
              • chilum Re: Źródłem informacji jest PAP 11.08.04, 10:33
                >Tak czy siak, kto gry bierze poważnie?

Chilum(już zalogowany) bierze gry poważnie:-).
                Zwłaszcza te z realiami Star Wars.
                Jestem dumnym członkiem klanu "Jedi Bandits" i wysłannikiem Jedi Council z Javin IV na Ziemię.
                Misja z restrykcjami,tak,że nie mogę nic więcej napisać.

--

" Pycha chodzi przed upadkiem, a wyniosłość ducha przed ruiną. "
      • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:05
        no i widzisz koszerny śmieciu jak ześ wpadł?? trzeba czytac do końca linki
        • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:12
          nowy.oszolom.z.r.maryja napisał:

> no i widzisz koszerny śmieciu jak ześ wpadł?? trzeba czytac do końca linki
          >
          ===
          Dzięki za ciepłe i jakże katolickie pozdrowienie. Nie wiem tylko, czy
          zauważyłeś, że wtaki oto sposób Twoi ulubieńcy włączyli się do kampanii
          reklamowej tej gry.
          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:12
            miej pretensjie do Głosu Szczecińskiego i PAPu
            • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:18

> miej pretensjie do Głosu Szczecińskiego i PAPu
              >
              ===
              Naprawdę? To po co tę informację powielali?
              • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:20
                by ostrzec normalnych ludzi by zapobiegli dystrybucji tej gry w naszym
                kraju..zrobimy wszystko by nie mogła byc ona w Polsce rozprowadzana
                • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:27

> by ostrzec normalnych ludzi by zapobiegli dystrybucji tej gry w naszym
                  > kraju..zrobimy wszystko by nie mogła byc ona w Polsce rozprowadzana
                  >
                  ===
                  O, widzę, że LPR wspiera piractwo komputerowe!

Czy Ty myślisz, że wasz krzyk i protesty wstrzymają jej dystrybucję? Jeżeli tak,
                  to jesteś głęboko naiwny. Poza tym przy takiej reklamie i to na stronach LPR
                  trudno raczej nie spodziewać małego nią zainteresowania. Zresztą podejrzewam, że
                  podobnie jak w przypadku innych gier, zanim oficjalnie wejdzie ona na rynek, to
                  będzie już "w obiegu". Piraci są znacznie szybsi zarówno od "Canegi" jak i od LPR.

• nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:29
                    w miastach gdzie LPR współrządzi po prostu zakażemy sprzedaży tej gry
                    • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:32

> w miastach gdzie LPR współrządzi po prostu zakażemy sprzedaży tej gry
                      >
                      ===
                      Coś takiego? Zakazywać to możecie sami sobie. Takie działania nazywają się
                      bodajże "duszeniem wolnego handlu".
                      • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:36
                        zakaz sprzedaży narkotyków to też duszenie wolnego handlu?
                        • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:38
                          Masz jakąś teudność z czytaniem ze zrozumieniem? Czy w wątku tym jest mowa o
                          narkotykach? Może masz problemy z pamięcią!!!
                          Przypomnę Ci, że mówimy o konkretnym produkcie, jakim jest gra komputerowa.

P.S.
                          Podobno orzechy laskowe pomagają na pamięć.
                          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:41
                            każdy produkt który nawołuje do czynienia zła lub propaguje fałsz nie powinien
                            byc dopuszczony do obrotu...ta gierka zrobi podobne spustoszenia w dziecięcych
                            umysłach jak wspomniane narkotyki...
                            • warka_strong Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:46

> każdy produkt który nawołuje do czynienia zła lub propaguje fałsz nie powinien
                              > byc dopuszczony do obrotu...ta gierka zrobi podobne spustoszenia w dziecięcych
                              > umysłach jak wspomniane narkotyki...
                              >
                              ===
                              To czemu LPR, w imię walki o wartości nie pokusi się o urzędową cenzurę pism
                              komputerowych, które dołączają do swych publikacji gry komputerowe? Brak odwagi?
                              • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:59
                                sprawdzimy to i jeśli się potwierdzi co mówisz zareagujemy
                • chilum Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 11.08.04, 11:27

> ..zrobimy wszystko by nie mogła byc ona w Polsce rozprowadzana

Koniecznie,bo Polacy mają tam biało-niebieską flagę!!!;-)
                  To godzi w nasza kulturę i zagraża integralności myślenia Naszych dzieci o historii,tak jak narkotyki rozdawane za darmo na kazdym rogu w postaaci lizakówi tatuaży:-)))))))))

--

" Talk is cheap "
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 11.08.04, 13:00
                    gdyby tylko o flagę chodziło to machnelibyśmy na to ręką ale tu sę lansuje
                    ewidentne kłąmstwo historyczne ze to Polacy byli agresorami
                    • Gość: chilum Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 14:21
                      Juz poprawiono.
                      Jest jak ma być.
                      Jest ulotka w grze,że "gra zawiera element propagandy hitlerowskiej".
                      Mieli ominąć fragment prawdy o manipulacji niemieckiej?
                      Tak wszakże Niemcy uzasadniali swoją agresję i nikt tego nie zmieni.

Piszesz często "My".
                      Kto "My"??
                      W czyim imieniu występujesz?

PS: Chwilę grałem w demo.
                      Jak ktoś lubi RTS z WWII to super zabawa mu się szykuje

--

" Talk is cheap "
                      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 11.08.04, 14:33
                        Polaków!~tych jeszcze nieodpolaczonych
    • Gość: jack Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II IP: *.proxy.aol.com 10.08.04, 18:39
      Bulwersujace tym bardziej, ze w Niemczech jak i innych panstwach unii sa
      specjalne instytucje dopuszczajace gry komputerowe na rynek (zwlaszcza dla
      dzieci).
      Polska nie moze pozostawic sprawy rozpowszechniania tego typu gier na unjnym
      rynku bez zdecydowanego protestu i domagac sie pociagniecia do
      odpowiedzialnosci decydentow.
      Musztarda po obiedzie co prawda, gdyz gra juz dawno jest na europejskim rynku.
      Pytanie dla mnie jest:
      czy Polska jest zmuszona (praktycznie, chyba tak) kazde unijne gowno szkalujace
      obraz mieszkancow Polski dopuszczac na rynek?
      czy ma prawo zdjac produkt z rynku?

• nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:42
        no proszę... te unijne dyrektywy w tym zakresie jakoś nie działąją...
        • Gość: jack Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II IP: *.proxy.aol.com 10.08.04, 18:49
          Pytanie: dlaczego partia polityczna zwraca tylko uwage na fakt a nie podejmuje
          zadnej dzialalnosci w kierunku wyjasnienia sprawy?
          Srodki i uprawnienia ma do tego. Sam przedruk informacji pap to za malo.
          • nowy.oszolom.z.r.maryja Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II 10.08.04, 18:58
            ależ podejmujemy odp kroki nie czekamy biernie aż tra gra pojawi się u nas
    • Gość: Ed Re: Operacja Glemp - polska gra komputerowa IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.08.04, 02:11
      Mozna ją ściągnąć ze względu na dosyć ciekawą fabułę
      staregierki.hitnews.pl/glemp.html
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Operacja Glemp -to dzieło poslkich antyklerykałów 11.08.04, 10:38
    • Gość: Salvadore Dali Re: Antypolska gra komputerowa fałsz.historię II IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 07:05
      A co?
      mowia,ze to niemcy budowali obozy koncentracyjne? no to fakt jest to fałszowanie historii...
      no bo niby kto budowal? polscy robotnicy :P
      podobnie jak to,ze w polsce nie bylo ludobojstwa na Żydach i Ukraincach...bo bylo
      ale nie mowmy o tym lprakom...niech sie w spokoju do Wojtyły modla o spokojne i regularne stolce :P
    • Gość: jack "Co 50 lat Niemcom odbija" IP: *.proxy.aol.com 11.08.04, 17:09
      wiadomosci.wp.pl/kat,28434,wid,5576773,wiadomosc.html
      Moze cos w tym jest?
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: "Co 50 lat Niemcom odbija" 11.08.04, 22:06
        to moze im odbić z drugiej strony dla równowagi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka