Dodaj do ulubionych

Nowe stawki za wodę i kanalizację

29.08.11, 16:11
W najnowszym numerze " Co Słychać" jest informacja o nowych stawkach za wodę i ścieki.
Po przeczytaniu zastanawiam się czym mieszkańcy Ząbek zawinili sobie, że muszą płacic prawie 80% więcej za wodę i kanalizację niz mieszkańcy Ząbek. Woda dla gospodarstw domowych ma kosztować 6,18 netto, a ścieki 7,99zł netto - co daje w sumie 14,17 netto a dodając jeszcze VAT to prawie 18. Nie licząc jeszcze opłat za utrzymanie w gotowości, odczyty liczników itp.. Po prostu skandal. Mimo tego, że radni wszyscy głosowali przeciwko takim podwyżkom i tak je zatwierdzono. Ciekaw jestem czemu jeszcze Burmistrz na swojej stronie nie pochwalił się o świetnej wiadomości dla mieszkańców o podwyżkach. Jak do tej pory ciągle byłem przeciwny przyłączenia Ząbek do Warszawy - to po tym co wyprawiają nasze władze zmieniłem zdanie i jestem za jak najszybszym przyłączeniu.
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 29.08.11, 16:21
      wszak ktoś musi sfinansować przepompownię...
    • jedyny-michal Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 29.08.11, 17:44
      Cos im chyba głowach się popier...o
    • 1woj24 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 29.08.11, 20:14
      Ceny wody w Ząbkach są nie do zaakceptowania osiedla rosną jak na drożdżach, brak negocjacji dostaw z wodociągami Warszawy, dwie cienkie rurki co doprowadzają wodę do Ząbek, a pensję kierownictwa PGK rosną aż miło.
      • pi0trw Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 29.08.11, 21:34
        No i cóż z tego, że są nie do zaakceptowania?
        • cocteau99 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 29.08.11, 21:50
          pi0trw napisał:

> No i cóż z tego, że są nie do zaakceptowania?

No i to z tego, że trzeba odwołać ten cały układ z Perkowskim na czele, choćby w drodze referendum / przedterminowych wyborów. Jeszcze mało argumentów, że ta ekipa jest do luftu??
          • kalbud Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 31.08.11, 07:38
            Jestem za referendum ! Już pisali , co PISOWCY zrobili w Wołominie . U nas to samo się dzieje . Po przegranych wyborach spadochroniarzy przybyło wszędzie tam , gdzie PISOWCY wygrali . Dobry pisowiec to m... pisowiec .
    • attiya Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 08:27
      a tyle było gadania, że jak zostaną pozakładane wodomierze radiowe i gro mieszkańców zostanie podłączona do ścieków, to ceny spadną na łeb na szyję
      no i właśnie widzę ten spadek....
      teraz za powiedzmy 8m3 wody płacę 80 zł, po podwyżce będę płacić plus minus 145 zł
      super, super....
      żeby jeszcze ta ni to wieś ni to miasto coś oferowała mi....
    • p605 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 10:39
      Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad wyprowadzką z tego pseudo miasta.
      • kerajm Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 10:59
        widzę, że co niektóre osoby mają niskią samoocenę :-) i kompleksy, że mieszkają w Ząbkach a nie w Warszawie
        • attiya Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 11:26
          niską samoocenę to mają ci, co z tej wsi z dziada pradziada pochodzą, ja na szczęście pochodzę z prawdziwego miasta a nie z ni to wsi, ni to miasta, gdzie władze tej mieściny podnosząc stawki za wodę i ścieki i to więcej niż w W-wie myślą, że przez to przyciągną więcej ludzi tutaj :-/
        • p605 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 21:09
          Niestety nie mam na mysli przeprowadzki do Warszawy. Gdybym miał mieszkać w Wawie to wole już w Ząbkach
    • izuful Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 12:47
      Zastanawia mnie jakie są minusy przyłączenia do Warszawy? Może ktoś może nakreślić?
      • corrida_pl Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 12:57
        odcięcie od korytka + mniej "eksponowane" stanowisko
      • cocteau99 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 13:30
        izuful napisała:

> Zastanawia mnie jakie są minusy przyłączenia do Warszawy? Może ktoś może nakreś
        > lić?

Jest jeden takowy, ale jakże uroczy: likwidacja niepotrzebnych stołków i stołeczków urzędników (oczywiście najlepsi znaleźliby zatrudnienie w strukturach urzędu przyłączającej dzielnicy) oraz likwidacja tego nieznośnego, niekompetentnego "układu władzy", którego skutki w postaci np. zagadkowego, bardzo kosztownego zakupu remontera drogowego, który wkrótce nie mógł być używany, dotykają finansowo każdego mieszkańca.
        Zaraz się dowiesz, że "temat był już wałkowany setki razy" i armia trolli wytoczy stary king-size-bzdet o zaletach "niepodległości" tej wioski o prawach miejskich. A mianowicie, że Ząbki mają większe inwestycje na mieszkańca niż niektóre dzielnice Warszawy.
        Ta śpiewka jest wyuczona przez miejscowy układ aż do bólu, powtarzana na wszystkich możliwych blogach "rodowitych ząbkowian z Zamościa". Niestety, jest tylko dowodem - jak to ujął kiedyś jeden z wysokich urzędników państwowych - analfabetyzmu ekonomicznego PiSu. Budżety poszczególnych dzielnic Warszawy nie uwzględniają inwestycji o znaczeniu ponaddzielnicowym, takich jak mosty, metro, zakup taboru tramwajowego i autobusowego.
        Zresztą cóż z tego, że Ząbki mają własny budżet? To dzięki temu są niesłychanie wysokie pensje urzędników (w tym prawie maksymalna w skali kraju dozwolona przez prawo pensja burmistrza!)? Zakupy niesłychanie drogiego sprzętu przez spółkę miejską PGK, który okazuje się, że nie może być użytkowany (!!! sprawa słynnego remontera !!!)? Nieliczne drogi lub śmiesznie krótkie ich fragmenty budowane są wyjątkowo niechlujnie (ostatni przykład - wielka kałuża na Maczka!)? A zamiast obiecywanej linii ZTM funduje się dziesiątkom tysięcy mieszkańców nowych bloków busik wielkości dostawczaka obrażając przy tym ludzi płacących tu podatki wg NIP-3, a niezameldowanych oraz nic nie winnych wynajmujących mieszkania, wytykając ich palcem.
        Takich przykładów można przytoczyć mnóstwo. Wszędzie brud i bałagan. I jeszcze te stawki za wodę i ścieki, których wzrost - wg przytoczonego źródła - przechodzi granice skandalu!
        Przyłączenie do Warszawy zapewniłoby normalną policję, normalną straż miejską, normalną komunikację miejską (patrz przykład Wesołej przyłączonej w 2002 r.) i I strefę bez robienia wielkiej łachy przez burmistrza, a przede wszystkim niższe, takie jak w całej Warszawie, stawki za wodę i ścieki a właścicielom domów i mieszkań zapewniło efekt majątkowy w postaci wzrostu cen nieruchomości.
        Prawda jest taka, że jest tutaj silne lobby ludzi żyjących z tego, że Ząbki są jeszcze nie przyłączone. Inna prawda jest taka, że warszawskie elity odpuściły sobie cały powiat wołomiński pozostawiając go PiS-owi. Stąd powtarzane często określenia "powiat wołomiński - bastion PiS". Bez zmiany tego nastawienia wśród decydentów warszawskich nie wiele na razie można zdziałać.
      • netgater Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 13:46
        Było o tym wiele razy.
        Proponuję pamiętać że nikt w W-wie nie chce przyłączenia Ząbek. Nie słyszałem wogóle o żadnym ugrupowaniu, lobby, organizacji ani urzędzie, które miałoby takie zamiary. Takie dywagacje pojawiaja się tylko od czasu do czasu na forum. Z całą więc pewnością można rzec że w tym temacie kompletnie nic się nie wydarzy i równie dobrze możemy dyskutować o planach budowy w Ząbkach lotniska i autostrady.

--------------------------------------------------------------
        • cocteau99 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 13:52
          netgater napisał:

> Było o tym wiele razy.
          > Proponuję pamiętać że nikt w W-wie nie chce przyłączenia Ząbek. Nie słyszałem w
          > ogóle o żadnym ugrupowaniu, lobby, organizacji ani urzędzie, które miałoby taki
          > e zamiary.

Trzeba się więc trochę natrudzić i wokół tematu zrobić odpowiedni szum. Chyba, że sam jesteś przeciw, więc dyskusja nie ma sensu.
          • netgater Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 14:20
            Chcesz szumu? No dobra.
            Szumi dokoła las...

• cocteau99 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 16:56
              netgater napisał:

> Chcesz szumu? No dobra.
              > Szumi dokoła las...
              >

Niezłe, naprawdę.
              Ale tak naprawdę chodzi o przekonanie decydentów warszawskich, że im się to też może opłacić (osiedla rosną, a ludzie za lepsze usługi publiczne, chętniej się ujawnią w Warszawie, niż w Wołominie).
              Zresztą, ironia ironią, ale w Wesołej jakiegoś specjalnego interesu nie mieli, a przyłączyli.
              • netgater Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 21:26
                W-wa ma takie same problemy z niezameldowanymi jak Ząbki. Wątpię, żeby ludzie nagle zaczęli się meldować tylko po przyłączeniu do W-wy. Warszawa nie ma zupełnie żadnego interesu w tym i większość mieszkańców W-wy wyklnie taki pomysł. Nie wierzysz? Napisz na forum W-wy że masz taki pomysł i przygotuj parasol.

Interesowałeś się ilu znanych i wpływowych polityków/urzędników mieszka w Wesołej? Gdzie mieszka viceprezydent W-wy? Zapewniam że to ma większy wpływ na pewne decyzje dotyczące Wesołej, niż fakt samego administracyjnego przyłączenia się. Bądź realistą. Tak się robi politykę w Polsce.

• fuks0 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 30.08.11, 22:55
                  Ja założyłem taki wątek (nieco ubogi) na forum Warszawy, zapewne > 90% wypowiedzi będzie zdecydowanie przeciwko.
                  • corrida_pl Link do wątku na forum Warszawa 31.08.11, 10:13
                    fuks0 napisał:

> Ja założyłem taki wątek (nieco ubogi) na forum Warszawy, zapewne > 90% wyp
                    > owiedzi będzie zdecydowanie przeciwko.

Link do wątku na forum Warszawa:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,51,128411607,128411607,Zabki_przylaczenie_do_Warszawy.html
                    • cocteau99 Re: Link do wątku na forum Warszawa 31.08.11, 16:57
                      corrida_pl napisał:

>
                      > Link do wątku na forum Warszawa:
                      > forum.gazeta.pl/forum/w,51,128411607,128411607,Zabki_przylaczenie_do_Warszawy.html

Piszą, że Ząbki są slumsem... Ciekawe, czy taką opinią o zarządzanym przez siebie od pięciu lat miastem, pochwali się PAN BURMISTRZ???
                      • kriis.borowski Re: Link do wątku na forum Warszawa 31.08.11, 21:44
                        hehe a najlepsze jest to że w wątku bierze udział przeważnie 4 osób które bardzo mocno udzielają się na forum ząbkowskim :D
                        patrz: corrida_pl, cocteau99, fuks0, sibeliuss
                        • fuks0 Re: Link do wątku na forum Warszawa 31.08.11, 22:06
                          Moim obowiązkiem - jako założyciela wątku - był udział w nim. Opinie - do przewidzenia (nieco mnie zdziwiło, iż w większym stopniu skupiono się na architektonicznym nieładzie Powstańców, niż na awersji do nie-Warszawiaków i mieszkańców napływowych), choć sądziłem że będzie ich sporo więcej. Najwidoczniej większości osób to nie interesuje.

Poza tym z tym moim bardzo mocnym udzielaniem się na forum ząbkowskim bym nie przesadzał :)
                • michal0510 Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 31.08.11, 08:45
                  Temat w kręgach "oficjalnych" pojawi się pewnie kiedy ruszy budowa wschodniej obwodnicy Warszawy. W interesie Ratusza będzie zarządzanie drogami dojazdowymi do obwodnicy (węzłami) i tym co się dzieje wzdłuż obwodnicy. Tak z resztą jest w Paryżu, że granice miasta wyznacza obwodnica.
                  Jest jeszcze kwestia Trasy Olszynki Grochowskiej, odłożonej na bliżej nieokreśloną przyszłość. Jej planowany przebieg zakłada, że trasa przetnie Ząbki, żeby połączyć południowo wschodnią Warszawę z Białołęką. I tutaj znowu logika wskazuje, że TOG na całym odcinku z Miedzeszyna do północnej granicy Warszawy powinna być zarządzana przez jeden podmiot, czyli ZDM. To kolejny argument dla władz Warzawy, żeby zainteresować się włączeniem Ząbek.
                  • meggy.kotka Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 31.08.11, 09:06
                    Warszawa już szuka nowych terenów. Jest silnie zainteresowana Łomiankami i Markami, ale te miejscowości są zbyt duże i nie zainteresowane. Prędzej czy później padnie nazwa "Ząbki".

Za dwa trzy lata ponad połowa mieszkańców będzie mieszkała w okolicy Powstańców, Szwoleżerów. I jak myślicie jaki będzie wynik referendum, gdyby Warszawa zaproponowała nam fajne połączenie komunikacyjne w 1 strefie z Warszawą????

Tylko NIEPRZEWIDUJĄCY DEBIL jakim jest włodarz naszego miasta nie widzi zagrożenia a jednocześnie siły napędowej leżącej w tej części miasta.
                    • netgater Re: Nowe stawki za wodę i kanalizację 31.08.11, 11:18
                      > Warszawa już szuka nowych terenów. Jest silnie zainteresowana Łomiankami i Markami,

Skąd masz takie informacje? Podziel się źródłem.

• netgater Porównanie cen W-wy i Ząbek 30.08.11, 13:41
      Porównanie cen wody i ścieków w W-wie i Ząbkach (ceny brutto):
      woda: W-wa - 4,32, Ząbki - 6,67/m3 (54% więcej!)
      ścieki: W-wa - 5,65, Ząbki - 8,63/m3 (52% więcej!)

Różnica jest kolosalna. Swego czasu RM uchwaliła "upust" dla mieszkańców, którzy podwyżki w ten sposób de facto nie odczuli. Było to swego rodzaju dofinansowanie PGK ze strony miejskiej kasy. Nie wiem czy jest w planach albo już jest uchwalona jakaś kolejna rekompensata. Podejrzewam że tym razem nie i to mieszkańcy poniosą koszty podwyżki.

• cocteau99 Re: Porównanie cen W-wy i Ząbek 30.08.11, 13:54
        netgater napisał:

> Porównanie cen wody i ścieków w W-wie i Ząbkach (ceny brutto):
        > woda: W-wa - 4,32, Ząbki - 6,67/m3 (54% więcej!)
        > ścieki: W-wa - 5,65, Ząbki - 8,63/m3 (52% więcej!)
        >
        > Różnica jest kolosalna. Swego czasu RM uchwaliła "upust" dla mieszkańców, którz
        > y podwyżki w ten sposób de facto nie odczuli. Było to swego rodzaju dofinansowa
        > nie PGK ze strony miejskiej kasy. Nie wiem czy jest w planach albo już jest uch
        > walona jakaś kolejna rekompensata. Podejrzewam że tym razem nie i to mieszkańcy
        > poniosą koszty podwyżki.
        >

Cofnięcie takiej rekompensaty może być odczytane jako działanie na szkodę interesu mieszkańców.
        A jeśli chodzi o "dofinansowanie PGK ze strony miejskiej kasy", jak to ująłeś, to drobne przypomnienie, że PGK jest w 100% własnością miasta. Więc... wszystko jedno?

> --------------------------------------------------------------
        • netgater Re: Porównanie cen W-wy i Ząbek 30.08.11, 14:18
          To nie jest wszystko jedno z prawnego punktu widzenia (kodeks handlowy), chociaż jest to faktycznie przekładanie z jednej kieszeni do drugiej.

• rtef Re: Porównanie cen W-wy i Ząbek 30.08.11, 14:19
        Przecież tego rodzaju "dofinansowanie" jest ukrytym wyrównaniem podwyżek, branym z innych budżetowych pieniędzy pobieranych z nas poprzez podatki, czy opłaty. Czyli innymi słowy, za wodę zapłacimy jak nie bezpośrednio to pośrednio. Masz rację to jest tylko i wyłącznie dofinansowanie PGK, bo w skali pieniędzy płaconych przez mieszkańców jest to dla nich bez znaczenia. De faco mieszkańcy płacili i płacą za wodę więcej tylko tego nie widać, bo poszło to z innych ich pieniędzy. O ile więcej byłoby pieniędzy w budżecie na inwestycje, utrzymanie porządku, większy darmobus albo na zmniejszenie podatków. Np. ul. Maczka można byłoby wyremontować, bo ta superkałuża z roku na rok coraz większa. W kolejce czeka ul. Kosynierów - też nowiutka droga.

• kerajm Re: Porównanie cen W-wy i Ząbek 01.09.11, 07:35
        dane sprawdzone i są prawidłowe....jest to potężna podwyżka W-wa 9.97 a Ząbki prawie 15.30. Rozumiem 2 zł więcej ale aż 60% ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka