Dodaj do ulubionych

Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka

19.01.14, 00:26
powiem tylko jedno - brawo

www.wykop.pl/link/1826602/caritas-broni-wosp/

Przypomnę, że już rok temu ten sam rzecznik wrzucił symboliczny "grosz", żeby załagodzić konflikt. Moim zdaniem obie fundacje już dawno powinny odciąć się od polityki, bo to właśnie politycy (i co bardziej krewcy wyborcy) mieszają najbardziej - i rzecz jasna szkodzą

Podsumowując: cieszę się (bardzo!) że Kościół stanął na wysokości zadania i dał dobry przykład innym.
Obserwuj wątek
    • indeed4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 00:41
      wypowiedź sprzed kilku dni:

- Nie ma mowy o żadnej konkurencji. System pozyskiwania finansów przez Caritas i WOŚP jest zupełnie inny. Nasze organizacje to są odmienne rzeczywistości i zestawianie ich tak naprawdę służy innym celom, ale na pewno nie dobroczynności - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Paweł Kęska, rzecznik Caritas Polska.

wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Rzecznik-Caritas-Polska-o-porownywaniu-z-WOSP-to-sluzy-innym-celom-ale-na-pewno-nie-dobroczynnosci,wid,16326238,wiadomosc.html

Mam nadzieję, że w przyszłym roku media prawicowe i lewicowe wezmą to sobie do serca; licytowanie się w tych sprawach "kto lepszy" jest żenujące.
      • cookies9 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 09:43
        indeed4 napisał:

> wypowiedź sprzed kilku dni:
        >
        > - Nie ma mowy o żadnej konkurencji. System pozyskiwania finansów przez Caritas
        > i WOŚP jest zupełnie inny. Nasze organizacje to są odmienne rzeczywistości i ze
        > stawianie ich tak naprawdę służy innym celom, ale na pewno nie dobroczynności -
        > mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Paweł Kęska, rzecznik Caritas Polska.
        >
        > wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Rzecznik-Caritas-Polska-o-porownywaniu-z-WOSP-to-sluzy-innym-celom-ale-na-pewno-nie-dobroczynnosci,wid,16326238,wiadomosc.html
        >
        > Mam nadzieję, że w przyszłym roku media prawicowe i lewicowe wezmą to sobie do
        > serca; licytowanie się w tych sprawach "kto lepszy" jest żenujące.

No tak,kto lepszy...

"Caritas dostał dom i odsprzedał za bezcen wiceszfowej ..."

10 tys. zł – za taką kwotę wicedyrektor Caritas Archidiecezji Warszawskiej kupiła od kierowanej przez siebie organizacji posiadłość. Ponad sześć tysięcy metrów kwadratowych ziemi i swój rodzinny dom dwie starsze panie podarowały Caritas na cele charytatywne. Jak ustalili reporterzy „Uwagi!” TVN, kobiety chciały żeby powstał tam dom samotnej matki. Ich dar miał służyć potrzebującym. Jak to możliwe, że za bezcen trafił do zastępcy szefa organizacji?

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/caritas-dostal-dom-i-odsprzedal-za-bezcen-wiceszfowej,124854.html
        • indeed4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:08
          Nie wiesz no czasem droga cookisiu, dlaczego wypowiedź P. Kęski znalazła się we wszystkich mediach, a w twojej ulubionej (i niezwykle życzliwej Kościołowi) Gazecie Wyborczej - nie?

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/licytacja-na-pomaganie-caritas-broni-wosp,389129.html
          • az43 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:17
            Bo jedna wypowiedź jednego księdza nie zmienia sytuacji.Może Pan rzecznik łagodzi sytuację po publikacji kilku sprawozdań finansowych poszczególnych Caritasów?
            • indeed4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:25
              Nic o tym nie wiem, żeby rzecznik całego Caritas był księdzem.
              • az43 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:39
                Jeżeli nie jest księdzem jego wypowiedź mniej dziwi.
                • indeed4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 20.01.14, 16:31
                  To tylko twoja subiektywna opinia.
            • 1all.correct Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 23.01.14, 19:41
              az43 napisał:

> Bo jedna wypowiedź jednego księdza nie zmienia sytuacji.Może Pan rzeczni
              > k łagodzi sytuację po publikacji kilku sprawozdań finansowych poszczególnych Ca
              > ritasów?
              He he ... .
          • cookies9 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 20.01.14, 17:44
            indeed4 napisał:

> Nie wiesz no czasem droga cookisiu, dlaczego wypowiedź P. Kęski znalazła się we
            > wszystkich mediach, a w twojej ulubionej (i niezwykle życzliwej Kościołowi) Ga
            > zecie Wyborczej - nie?
            >
            > www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/licytacja-na-pomaganie-caritas-broni-wosp,389129.html

Wiadomo,że to co uchodzi Caritasowi na sucho - Owsiakowi nie...
            Gdyby to on,albo ktoś z jego współpracownków ,za bezcenn nabył posiadłość ,byłaby awantura nie z tej ziemi...Nic nie warte sa słowa Kęski,kiedy Caritas postępuje nieuczciwie...
          • 1all.correct Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 23.01.14, 19:17
            indeed4 napisał:

> Nie wiesz no czasem droga cookisiu, dlaczego wypowiedź P. Kęski znalazła się we
            > wszystkich mediach, a w twojej ulubionej (i niezwykle życzliwej Kościołowi) Ga
            > zecie Wyborczej - nie?
            >
            > www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/licytacja-na-pomaganie-caritas-broni-wosp,389129.html
            Ale jaja !!!
    • mariner4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 09:23

> powiem tylko jedno - brawo

Lub taktyka.
      M.
      • wiosnaludzikow Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 09:36
        Bravo, nawet jeżeli taktyka to nie jest to taktyka wojny tylko dyplomacji.
        Szacunek !
        • mariner4 Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wierze 19.01.14, 09:53
          Może tak, czego bym sobie życzył, a może nie.
          Nie wiem jak by wypadły porównana rozliczeń finansowych tych obu instytucji.
          Atakowanie Owsiaka może wymusić te porównania i może się okazać, że "król jest nagi".
          M.
          • wiosnaludzikow Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 19.01.14, 10:22
            mariner4 napisał:

> Może tak, czego bym sobie życzył, a może nie.
            > Nie wiem jak by wypadły porównana rozliczeń finansowych tych obu instytucji.
            > Atakowanie Owsiaka może wymusić te porównania i może się okazać, że "król jest
            > nagi".
            > M.
            Wystarczy, że przyjrzymy się wpisom na tym forum i wiemy, że atakowana była zarówno WOŚP jak i Caritas.
            .....nic w tym złego bo obydwie to organizacje publiczne.
            • az43 Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 19.01.14, 20:21
              Nie wiedziałem,że organizacje publiczne powołuje się aby stawały się celem ataków.W przypadku Wielkiej Orkiestry jest to agresywne,chamskie oddziaływanie na społeczeństwo celem zohydzenia działalności Owsiaka.Ale trudno się po polskim kościele i jego parafialnej otoczce spodziewać czegoś innego.
              • 1all.correct Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 23.01.14, 19:30
                az43 napisał:

> Nie wiedziałem,że organizacje publiczne powołuje się aby stawały się celem atak
                > ów.W przypadku Wielkiej Orkiestry jest to agresywne,chamskie oddziaływanie na s
                > połeczeństwo celem zohydzenia działalności Owsiaka.Ale trudno się po polskim ko
                > ściele i jego parafialnej otoczce spodziewać czegoś innego.
                Fakt.
              • jan.urbaniak1 Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 24.01.14, 11:11
                az43 napisał:

> Nie wiedziałem,że organizacje publiczne powołuje się aby stawały się celem atak
                > ów.W przypadku Wielkiej Orkiestry jest to agresywne,chamskie oddziaływanie na s
                > połeczeństwo celem zohydzenia działalności Owsiaka.Ale trudno się po polskim ko
                > ściele i jego parafialnej otoczce spodziewać czegoś innego.
                To fakt.
            • indeed4 Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 20.01.14, 10:38
              "Wystarczy, że przyjrzymy się wpisom na tym forum i wiemy, że atakowana była zarówno WOŚP jak i Caritas

Twoim?
          • jan.urbaniak1 Re: Ja nie wioem, czy Caritas dzioała w dobrej wi 23.01.14, 20:18
            mariner4 napisał:

> Może tak, czego bym sobie życzył, a może nie.
            > Nie wiem jak by wypadły porównana rozliczeń finansowych tych obu instytucji.
            > Atakowanie Owsiaka może wymusić te porównania i może się okazać, że "król jest
            > nagi".
            > M.
            Fakt.
        • porannakawa01 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 23.01.14, 19:17
          wiosnaludzikow napisał:

> Bravo, nawet jeżeli taktyka to nie jest to taktyka wojny tylko dyplomacji.
          > Szacunek !

Taktyka i dyplomacja starająca się wyciszyć sprawy dobroczynności i tych organizacji.
          Ludziska bowiem ze zdumieniem porównują sumy uzyskane w stosunku do %% przeznaczonych nie na cel na który były zbierane.
          Caritasowi nie zależy na nagłasnianiu tych u nich nieprawidłowości.
    • fiu-bzdziu2010 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 18:52
      oby w przyszłym roku proboszcz nie wyganiał wolontariuszy z czerwonymi serduszkami sprzed bram kościołow....
      • indeed4 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 19:49
        jedni i drudzy dobrzy w te klocki

twitter.com/ArturRodawski/status/422430958243938304

Efekt tych wygłupów będzie taki, że ludzie się w końcu wkurzą, zniechęcą i odwrócą od wszelkiej dobroczynności. Wierzcie mi, że czarny PR działa, WOŚP w tym roku nie bez powodu zebrał mniej pieniędzy.
        • 1all.correct Nikt tak nie przytula szmalcu jak Caritas. 19.01.14, 19:57
          Mistrzostwo świata, a przy nich Banco Ambrosianio to mały pikuś.
        • jan.urbaniak1 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 24.01.14, 21:11
          indeed4 napisał:

> jedni i drudzy dobrzy w te klocki
          >
          > twitter.com/ArturRodawski/status/422430958243938304
          >
          > Efekt tych wygłupów będzie taki, że ludzie się w końcu wkurzą, zniechęcą i odwr
          > ócą od wszelkiej dobroczynności. Wierzcie mi, że czarny PR działa, WOŚP w tym r
          > oku nie bez powodu zebrał mniej pieniędzy.
          Fakt.
      • jan.urbaniak1 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 23.01.14, 20:12
        fiu-bzdziu2010 napisała:

> oby w przyszłym roku proboszcz nie wyganiał wolontariuszy z czerwonymi serduszk
        > ami sprzed bram kościołow....
        Oby ... .
    • az43 Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:14
      indeed44 napisał:
      Podsumowując: cieszę się (bardzo!) że Kościół stanął na wysokości zadania i dał dobry przykład innym.
      Nie kościół tylko jeden ksiądz.Poczytaj wypowiedzi wielu biskupów i innych księży.
      A ten ksiądz-jeden sprawiedliwy w tej Sodomie.
      • 1all.correct Re: O mało nie posrałem się ze wzruszenia. 19.01.14, 20:17
        az43 napisał:

> indeed44 napisał:
        > Podsumowując: cieszę się (bardzo!) że Kościół stanął na wysokości zadania i dał
        > dobry przykład innym.
        > Nie kościół tylko jeden ksiądz.Poczytaj wypowiedzi wielu biskupów i inny
        > ch księży.
        > A ten ksiądz-jeden sprawiedliwy w tej Sodomie.
        Indyk to ksiądz, ale i on szuja (Gogol) ... .
      • indeed4 Nie, nie ksiądz. 19.01.14, 20:32
        > Nie kościół tylko jeden ksiądz

Rzecznik Caritas nie jest księdzem.

> Poczytaj wypowiedzi wielu biskupów i innych księży.

W zupełności wystarczy to, co wypisują antyklerykalni frustraci.
        • 1all.correct Re: Nie, nie ksiądz. Tylko ofiara księdza ? 19.01.14, 20:34
          Kolejna ?
    • indeed4 P. Kęska ma rację 19.01.14, 20:51
      że to dwa zupełnie rożne przedsięwzięcia.

"Caritas prowadzi szpitale, poradnie, hospicja – najlepszym przykładem jest Zakon Braci Bonifratrów, który ma własną suwerenną Caritas. Wielu niezamożnych Polaków korzysta z pomocy stacji opieki Caritas, w których pracują zawodowe pielęgniarki. Nieprzypadkowo Caritas wygrywa w konkursach (przetargach) na prowadzenie placówek opieki medycznej czy socjalnej – w tym przypadku działa nie tylko przekonanie, że w placówkach prowadzonych przez Kościół ludzi traktuje się lepiej, ale i prosty rachunek ekonomiczny. Samorządy wolą Caritas, bo jest relatywnie tańsza, a warunki, jakie oferuje, są znacznie lepsze od konkurencji".

media.wp.pl/kat,1022943,title,Tu-sie-naprawde-pomaga-czyli-jak-Caritas-wykorzystuje-nasze-pieniadze,wid,13952002,wiadomosc.html

Obie fundacje w sposób zasadniczy różnią się wielkością, zakresem działania i b. dobrze - niech każdy robi swoje i spokój.

• dziurlass Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 19.01.14, 20:54
      Rzecznik Caritasu okazal miłosierdzie temu postkomuszemu dziwolągowi.
      • indeed4 Pomaganie innym nie ma barw partyjnych 19.01.14, 21:14
        ciężko chory człowiek ma głęboko w d*uszy czyj sprzęt ratuje mu życie - Owsiaka, czy Caritasu.

Przeczytaj, może wreszcie zrozumiesz

boskamatka.wordpress.com/2014/01/12/boskiej-matki-odpowiedz-hejterom-wielkiej-orkiestry/
        • jan.urbaniak1 Re: O mało nie posrałem się ze wzruszenia. 20.01.14, 18:55
          indeed4 napisał:

> ciężko chory człowiek ma głęboko w d*uszy czyj sprzęt ratuje mu życie - Owsiaka
          > , czy Caritasu.
          >
          > Przeczytaj, może wreszcie zrozumiesz
          >
          > boskamatka.wordpress.com/2014/01/12/boskiej-matki-odpowiedz-hejterom-wielkiej-orkiestry/
          Sam chyba w to nie wierzysz, Caritas coś odpala chorym.
          • 1all.correct Cwani "filantropi" z Caritasu ... . 23.01.14, 19:13
            Przychody Caritasu w 2012 wynuiosły prawie 135 mln zł - z czego 7,5 mln zassano z budżetu państwa; 1,7 mln z tytułu 1-procentowego odpisu podatkowego; 124 mln z UE. Z tytułu zbiórek ulicznych i kwest 0,00 zł a ze źródeł prywatnych 1350,00 zł. Na wynagrodzenia poszło 3,3 mln zł, a średnia miesięczna pensja członka zarządzającego (kapłana bo tylko oni wchodzą w skład tego organu) wyniosła 5.600,00 zł. Mechanizm żerowania na publicznej kapuście wioczny jest na szczeblach diecezji (np. kieleckiej, radomskiej czy tarnowskiej ... .).
            • jan.urbaniak1 Re: Cwani "filantropi" z Caritasu ... . 24.01.14, 12:42
              1all.correct napisała:

> Przychody Caritasu w 2012 wynuiosły prawie 135 mln zł - z czego 7,5 mln zassano
              > z budżetu państwa; 1,7 mln z tytułu 1-procentowego odpisu podatkowego; 124 mln
              > z UE. Z tytułu zbiórek ulicznych i kwest 0,00 zł a ze źródeł prywatnych 1350,0
              > 0 zł. Na wynagrodzenia poszło 3,3 mln zł, a średnia miesięczna pensja członka z
              > arządzającego (kapłana bo tylko oni wchodzą w skład tego organu) wyniosła 5.600
              > ,00 zł. Mechanizm żerowania na publicznej kapuście wioczny jest na szczeblach d
              > iecezji (np. kieleckiej, radomskiej czy tarnowskiej ... .).
              O qrde !!!
    • volupte Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 24.01.14, 12:48
      Agresywna krytyka WOŚP bije rykoszetem w Caritas. Nie ważne czy to szczera obrona , ważne ze jest.
      • 1all.correct Re: Rzecznik Caritasu broni WOŚP i Owsiaka 24.01.14, 13:43
        volupte napisał:

> Agresywna krytyka WOŚP bije rykoszetem w Caritas. Nie ważne czy to szczera obro
        > na , ważne ze jest.
        Yes, yes, yes !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka