Dodaj do ulubionych

Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozycje

22.02.14, 22:27
Ich liczba: poniżej 1000.
...
1. "Zaskakują dane o wykształceniu (podzieliło się nimi 70 proc. działaczy PO) - aż 14,1 tys. ukończyło tylko podstawówkę"
2.ryj:bo nigdy nie byłem ani milicjantem ani ormowcem i nawet nie dlatego ... posiadam kat D! symulowałem i mnie się udało.
Obserwuj wątek
    • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:33
      Trynkiewiczowi trzeba chłopców podesłać.
      • z.a.p.i.j.a.c.z.o.n.y-r.y.j Przeciwnikowi kłamstwa też 22.02.14, 22:43
        m.c.hrabia napisał:

> Trynkiewiczowi trzeba chłopców podesłać.
        • lech.junosza Re: Przeciwnikowi kłamstwa też 24.02.14, 17:47
          z.a.p.i.j.a.c.z.o.n.y-r.y.j napisał:

> m.c.hrabia napisał:
          >
          > > Trynkiewiczowi trzeba chłopców podesłać.
          >
          >
          Przeciwnika Klamstaw zadawalają tylko ministranci z pupkami jak malina.
    • rzewuski1 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:37
      Najlepiej opodatkuj się i przekaz miesiecznie tysiąc złotych na fundacje żołnierzy wykletych który ja założyłem.
      Moja fundacja opiekuje się wnukami żołnierzy wyklętych.
      • przeciwnik_klamstwa [...] 22.02.14, 22:41
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • rzewuski1 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:48
          rzeciwnik_klamstwa napisał:

> rzewuski, jak to chcesz udowodnić... ?
          > taki dupek...?

No dobra nie będę sobie żartował, proponuje wybudować 450 pomników i 277 krzyży.
          • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:50
            450 pomników i 277 krzyży.

taniej wyjdzie moja propozycja.
            • rzewuski1 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:54
              Tanie państwo?
              Zresztą nic się nie zarobi na patriotyzmie, ktoś będzie te pomniki musiał wybudować .

• lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 17:54
              m.c.hrabia napisał:

> 450 pomników i 277 krzyży.
              >
              > taniej wyjdzie moja propozycja.
              Zdecydowanie !
          • przeciwnik_klamstwa [...] 22.02.14, 22:50
            • rzewuski1 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 22:57
              rzeciwnik_klamstwa napisał:

> komu na co ...?

Masz coś przeciwko upamiętnieniu "żołnierzy" wyklętych?
              • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 23:00
                no jak raz mam, tylko mi ta franca wykasowała...
              • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 15.03.14, 19:25
                rzewuski1 napisał:

> rzeciwnik_klamstwa napisał:
                >
                > > komu na co ...?
                >
                >
                > Masz coś przeciwko upamiętnieniu "żołnierzy" wyklętych?
                Buahahahaha !
          • zoil44elwer Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 14:47
            Ekshumować i szczątki pogrzebać w Alei Zasłużonych warszawskich Powązek(wojkowych) Szczątki J Kurasia pseudo Ogień,na Wawel.
    • snajper55 Pochować na Wawelu 22.02.14, 23:11
      Sarkofag już jest.

S.
      • m.c.hrabia Re: Pochować na Wawelu 22.02.14, 23:23
        Sarkofag już jest.

zmieszczą się wszystkie.
        • taziuta Re: Pochować na Wawelu 22.02.14, 23:39
          m.c.hrabia napisał:

> Sarkofag już jest.
          >
          > zmieszczą się wszystkie.

Wszystkie france? Podoba mi się Twój tok rozumowania.
          • snajper55 Re: Pochować na Wawelu 22.02.14, 23:44
            taziuta napisał:

> m.c.hrabia napisał:
            >
            > > Sarkofag już jest.
            > >
            > > zmieszczą się wszystkie.
            >
            > Wszystkie france? Podoba mi się Twój tok rozumowania.

Według mnie wszystkie szczątki. Ale to moje prywatne zdanie.

S.
          • lech.junosza Re: Pochować na Wawelu 13.03.14, 10:28
            taziuta napisał:

> m.c.hrabia napisał:
            >
            > > Sarkofag już jest.
            > >
            > > zmieszczą się wszystkie.
            >
            > Wszystkie france? Podoba mi się Twój tok rozumowania.
            >
            Dobre. Jestem za.
      • zapijaczony_ryj Re: Pochować na Wawelu 23.02.14, 08:55
        snajper55 napisał:

> Sarkofag już jest.
        >
        > S.
        Tylko przedtem eksmitować wypitnego
      • lech.junosza Re: Pochować na Wawelu 23.02.14, 09:04
        snajper55 napisał:

> Sarkofag już jest.
        >
        > S.
        Doskonała idea.
      • zoil44elwer Re: Pochować na Wawelu 25.02.14, 14:52
        W świątyni Bożej Opaczności.
      • lech.junosza Re: Pochować na Wawelu 27.02.14, 16:45
        snajper55 napisał:

> Sarkofag już jest.
        >
        > S.
        Razem z Marią i Lesiem ?
    • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 23:30
      dlaczego snajper i hrabia mogą publicznie i bezkarnie obrażać pamięć bohaterów Polski?
      Kto wytłumaczy ?
      ...
      1. "Zaskakują dane o wykształceniu (podzieliło się nimi 70 proc. działaczy PO) - aż 14,1 tys. ukończyło tylko podstawówkę"
      2.ryj:bo nigdy nie byłem ani milicjantem ani ormowcem i nawet nie dlatego ... posiadam kat D! symulowałem i mnie się udało.
      • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 23:33
        a co pan b. orzekł że to bohatyry a nie bandyty ?
      • x2468 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 23:35
        Kuras to bohater? Witold Pilecki również? Nie do wiary. Przecież na śmierć skazał go przyjaciel rodziny Kaczyńskich Roman Kryże. Komu tu wierzyć?
        • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 17:33
          x2468 napisał:

> Kuras to bohater? Witold Pilecki również? Nie do wiary. Przecież na śmierć skaz
          > ał go przyjaciel rodziny Kaczyńskich Roman Kryże. Komu tu wierzyć?
          He?
      • snajper55 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 22.02.14, 23:38
        przeciwnik_klamstwa napisał:

> dlaczego snajper i hrabia mogą publicznie i bezkarnie obrażać pamięć bohaterów
        > Polski?
        > Kto wytłumaczy ?

Więc uważasz, że spoczęcie w sarkofagu największego Prezydenta Tysiąclecia poległego w walce o wolność Polski a może nawet i Europy to hańba a nie zaszczyt?

S.
      • erte2 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 10:40
        przeciwnik_klamstwa
        Najgorszą robotę w tej sprawie robisz ty i tobie podobni.
        Po latach komuny Polacy alergicznie reagują na nachalną propagandę i indoktrynację. I tak jak komuna skutecznie obrzydziła nam żołnierzy Berlinga (którzy tak samo jak andersowcy przelewali krew za Polskę, i nie było ich winą że tak a nie inaczej ta ich walka została wykorzystana) - tak samo dziś owi żołnierze wyklęci wciskani są we wszelkie możliwe szpary i otwory, przedstawiani jako ci jedyni sprawiedliwi i jedyni godni szacunku i uwielbienia.
        I w ten oto prosty sposób udaje wam się zrobić to co bezskutecznie próbowała uczynić komuna - zniszczyć legendę i mir jakim cieszyli się przez lata najpierw prześladowani, a potem już tylko marginalizowani żołnierze WIN, AK, ZWZ i Powstańcy Warszawscy. Gratulacje !
      • tornson Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 15:30

> dlaczego snajper i hrabia mogą publicznie i bezkarnie obrażać pamięć bohaterów
        > Polski?
        > Kto wytłumaczy ?
        Chyba boCHaterów III Rzeszy, bo im służyli bandyci z NSZ.
    • tojajurek Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 23.02.14, 00:33
      Może dołożyć ich do Ognia?
      A przynajmniej zaśpiewać "Wyklęty powstań ludu ziemi...".
      • lech.junosza Kanonizować Stepana Banderę a UPA 23.02.14, 08:51
        otoczyć czcią i uwielbieniem. Przeprosić wszystkich czotowych a zwłaszcza prowydnyka krajowego. Wypłacić odszkodowania rodzinom bojowników i członków OUN przesiedlonym na Ziemie Odzyskane.
    • ludwik_7125 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 23.02.14, 09:17
      Właśnie minęła rocznica śmierci Ognia, a prezes ani słowa? Nie szanuje woli brata?
      Zapomniał o Kurasiu, czy o Lecha testamencie?
      • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 23.02.14, 09:25
        czy o Lecha testamencie?
        nie doczytał jeszcze, przecież spuścizna LK jest bez...denna.
        może na następną rocznicę zdąży.
        • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 23.02.14, 21:21
          hrabia, a proPOzycje gdzie...?
          ...
    • obraza.uczuc.religijnych Honorując Kuklińskiego Ryszarda 24.02.14, 09:30
      który wybrał we właściwym czasie LWP a wypiął się na Wyklętych.
      • lech.junosza Re: Honorując Kuklińskiego Ryszarda 13.03.14, 10:23
        obraza.uczuc.religijnych napisał:

> który wybrał we właściwym czasie LWP a wypiął się na Wyklętych.
        To przejaw paranoi naszych faszystów.
      • man_sapiens Re: Honorując Kuklińskiego Ryszarda 13.03.14, 15:42
        > który wybrał we właściwym czasie LWP a wypiął się na Wyklętych.

I chwała Bogu, przynajmniej był z niego pożytek dla Polski.
        • lech.junosza Re: Honorując Kuklińskiego Ryszarda 15.03.14, 18:44
          man_sapiens napisał:

> > który wybrał we właściwym czasie LWP a wypiął się na Wyklętych.
          >
          > I chwała Bogu, przynajmniej był z niego pożytek dla Polski.
          Pytong?
    • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 09:34
      Pozwolić im spędzić resztę swojego życia w godnych warunkach, aby nie martwili się o lekarstwa i jedzenie.
      • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 10:00
        to jedna, proszę o dalsze
        • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 10:21
          A co powiesz o mojej propozycji, zdeprawowany propagatorze kłamstwa?
          • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 10:32
            przestań bełkotać, zacznij myśleć.
            Zapewne nie wiesz, kim byli.
            ...
            • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 10:37
              Byli tymi na których wypiął się Ryszard Kukliński, który wybrał LWP.
            • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 11:13
              Szkoda czasu na odpowiadanie temu prostakowi na jego zaczepki. On tak po prostu ma, że nie szanuje niczego i nikogo, a szczególnie ludzi, którzy nosili mundury. Ktoś mu chyba niezły łomot sprawił, albo żonę odbił, że tak tryska nienawiścią.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 11:17
                To wyklęci nosili jakieś mundury? Mundury to nosił w LWP Kukliński Ryszard, który wypiął się na wyklętych.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 11:18
                Ja po prostu nie szanuję sztucznie wykreowanych świętych krówsk. Mundur nie broni przed obalaniem mundurowego świętokrówstwa. To byłaby polityczna poprawność.
                • lech.junosza Uroczystość zaślubin S.Bandery z Kurasiem "Ogniem" 24.02.14, 15:26
                  Pod patronatem posła Ni-Jakiego.
    • kotek.filemon Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 16:15

> Ich liczba: poniżej 1000.

Propozycji czy wyklętych?
      • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 16:20
        kotek.filemon napisał:

> przeciwnik_klamstwa napisał:
        >
        > > Ich liczba: poniżej 1000.
        >
        > Propozycji czy wyklętych?
        >
        Jak ma być z tego kasa dla tych "bohaterów" to co najmniej 1000000 wyklętych.
        • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 21:22
          duduś, ty naucz się lepiej, skąd się ta nazwa wzięła: żołnierze wyklęci.
          ...
          • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 24.02.14, 21:26
            z wielkim uduchowieniem oddam na nich mój bezcenny(waga złota) mocz.
            • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 08:34
              m.c.hrabia napisał:

> z wielkim uduchowieniem oddam na nich mój bezcenny(waga złota) mocz.

To jedynie pokazuje, jak traktujesz wszystkich tych, którzy próbowali walczyć z komunistycznym reżimem, a tym samym wszystkich, którzy doprowadzili do przemian po 89r. Gratuluje patriotyzmu i szacunku dla wszystkich tych, którzy zmarli próbując wyzwolić nas spod wpływów ZSRR!
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 08:40
                No proszę, a taki np. Petelicki nie walczył z komunistycznym reżimem tylko był jego funkcjonariuszem a też mamy go przymusowo szanować bo nosił mundur.
                • aw2139 [...] 25.02.14, 09:07
              • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 09:06
                a szanuj sobie morderców i bandytów , możesz i Tyrynkiewiczowi pomnik postawić ,przecież
                to wstrętna komuna pod dyktando Moskwy go skazała ,twoja sprawa .

ja zwyrodniałych morderców będę sobie sam oceniał, w zgodzie ze swoim patriotyzmem
                którego od ciebie nie zamierzam się uczyć.
                • aw2139 [...] 25.02.14, 09:10
                • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 12:00
                  m.c.hrabia napisał:

> a szanuj sobie morderców i bandytów , możesz i Tyrynkiewiczowi pomnik postawić
                  > ,przecież
                  > to wstrętna komuna pod dyktando Moskwy go skazała ,twoja sprawa .

Zanim mu pomnik wystawisz, spójrz w oczy rodziców tych dzieci, które bestialsko zamordował.

> ja zwyrodniałych morderców będę sobie sam oceniał, w zgodzie ze swoim patrioty
                  > zmem
                  > którego od ciebie nie zamierzam się uczyć.

Oceniaj sobie jak chcesz i kogo chcesz, ale byli wówczas ludzie, którym zależało na tym, aby Polska była państwem samorządnym i nie byli pospolitymi bandytami i nikt tutaj o takich nie mówi.
                  A co do nauczania, nie mam najmniejszego zamiaru Ciebie czegokolwiek uczyć.
                  • teodor_jeske_choinski_1 Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozycje 25.02.14, 14:11
                    Tylko prawda jest ciekawa...

Mówić prawdę i wyjaśniać uwarunkowania polityczno-militarne... i nie zapominać o niechlubnej roli żydów.
                  • tornson Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 15:09
                    aw2139 napisał:

> m.c.hrabia napisał:
                    >
                    > > a szanuj sobie morderców i bandytów , możesz i Tyrynkiewiczowi pomnik pos
                    > tawić
                    > > ,przecież
                    > > to wstrętna komuna pod dyktando Moskwy go skazała ,twoja sprawa .
                    >
                    > Zanim mu pomnik wystawisz, spójrz w oczy rodziców tych dzieci, które bestialsko
                    > zamordował.
                    Pajacu, to właśnie wasz sort czci niemal każdego za samo to że był przez komunę skazany. I właśnie w imię tyj ideologii styropianu, "że jak go komuna skazała to nie może być taki zły" zniżono tym wszystkich zwyrodnialcom wyroki z kary śmierci do 25 lat.
                    A twoi idole "wyklęci" tak samo jak Trynkiewicz mordowali.
                    • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 15:14
                      tornson napisał:

> Pajacu, to właśnie wasz sort czci niemal każdego za samo to że był przez komunę
                      > skazany. I właśnie w imię tyj ideologii styropianu, "że jak go komuna skazała
                      > to nie może być taki zły" zniżono tym wszystkich zwyrodnialcom wyroki z kary śm
                      > ierci do 25 lat.
                      > A twoi idole "wyklęci" tak samo jak Trynkiewicz mordowali.

Sam jesteś pajacem, a tak przy okazji dla uściślenia, sprawa kary śmierci i 25 lat dotyczy wszystkie partie bez wyjątku, które zasiadały w sejmie po 89r, a co do żołnierzy wyklętych, to nie to samo co bandy, które siedziały w lasach w tym samym czasie i traktowały to jako sposób na życie i pora najwyższa, aby ta różnica dotarła do twojego łba.
                  • x2468 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 15:27
                    Rozumiem ze ty spojrzałeś głęboko w oczy ofiar "Kurasia"?
                    • aw2139 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 15:37
                      A niby dlaczego miałbym to zrobić? I do czego człowieku zmierzasz?
                    • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 28.02.14, 18:35
                      x2468 napisał:

> Rozumiem ze ty spojrzałeś głęboko w oczy ofiar "Kurasia"?
                      Tego bohatera uhonorowanego przez Mlaskacza?
          • tornson Skąd wogóle nazwa "żołnierze" 25.02.14, 13:45
            na określenie pospolitych bandytów, to hańba dla honoru żołnierza nazywać żołnierzami takie coś.
    • zayka_nr11 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 08:35

Torty upiec i nakarmić nimi głodne dzieci
    • piq a kto to są wg ciebie, żołnierze wyklęci,... 25.02.14, 11:53
      ...biedaczku?
      • lech.junosza Re: a kto to są wg ciebie, żołnierze wyklęci,... 03.03.14, 12:17
        piq napisał:

> ...biedaczku?
        Według niego to Ukraińska Powstańcza Armia.
    • wlodzimierz.iljicz Wykląć, o tak: @#$%^&*! 25.02.14, 15:02
      • lech.junosza Re: Uroczystość zaślubin S.Bandery z Kurasiem "Ogn 25.02.14, 16:04
        Ślub jak ślub ale to weselisko ... .
    • u_bolt Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 25.02.14, 22:16
      Proponuje coroczna sztafete pt. "Szlakiem Brygady Swietokrzyskiej i Wehrmachtu". Trasa z grubsza powinna przebiegac od granicy z Bialorusia w Puszczy Bialowieskiej przez Puszcze Kampinoska, Malopolske, Dolny Slask, Polnocne Czechy do Norymbergii.
    • snajper55 Re: Pochować na Wawelu 26.02.14, 22:01
      lech.junosza napisał:

> zoil44elwer napisał:
      >
      > > W świątyni Bożej Opaczności.
      > O ! To wspaniała idea !

No nie wiem. Czarni będą chcieli kolejnych milionów na cmentarz w ŚOB.

S.
    • zoil44elwer Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 26.02.14, 22:17
      Pośmiertnie OOB.
    • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 26.02.14, 22:18
      Tyle wysiłku, szkoda że nie na temat...
      Dziękuję zauwagę.
      ...
    • zoil44elwer Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 26.02.14, 22:24
      A Dywizje SS:LITHUANIA und LOTVIJA?
    • oldmeryt Bohaterstwo jest zależne od strony wiatru 26.02.14, 22:25
      więc nim tak nie szastaj. Dla jednych zbrodniarz jest bohaterem, dla innych pozostaje zbrodniarzem. Dla jednych bohater, dla drugich zdrajca itd...
      Radzę wstrzymać się z honorami.
      • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 27.02.14, 16:03
        Uroczysta akademia ku czci Świętokrzyskiej Brygady NSZ i ich towarzyszy broni z lutego 1945 czyli oddziały Waffen SS.
        • bardzolysapala Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 27.02.14, 16:30
          Zakopani? Tak trzymać. kto chce może nasr... z wypierdem. Bandziory do gleby.
    • chasyd_z_czerskiej Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 27.02.14, 21:54
      www.naszdziennik.pl/polska-kraj/69575,katowice-pamietaja-o-bohaterach.html
      • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 27.02.14, 21:56
        Turniej tańców ludowych w kategorii hopak upowski?!
      • chasyd_z_czerskiej Pamiętamy 27.02.14, 21:58
        www.naszdziennik.pl/mysl-felieton/69479,wierni-niezlomni-nieprzejednani.html
        Podczas pokojowych manifestacji studentów w 1946 roku, chcących upamiętnić święto 3 Maja, w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Łodzi, Toruniu, komuniści zastrzelili ponad 50 osób, ranili około tysiąca, a aresztowali aż kilka tysięcy młodzieży.

Do 1956 roku działało w Polsce ponad tysiąc podziemnych, antykomunistycznych grup młodzieżowych. W organizacjach tych znalazło się prawie 10 tysięcy patriotycznej młodzieży. Jedni organizowali tzw. małą dywersję, inni prowadzili działalność propagandową, dużą grupę stanowili harcerze, grupy samokształceniowe i religijne. Wielu z nich poniosło ciężkie konsekwencje swoich działań; zamykano ich na lata do więzień, torturowano, a potem przez cały PRL szykanowano i inwigilowano, nie pozwalając pracować tam, gdzie chcieli.

Osobny rozdział walki o wolną Polskę zapisali chłopi przeciwstawiający się kolektywizacji, tzw. reformie rolnej. Zabierano im ziemię, zaorywano pola pod PGR-y, kradziono sprzęt gospodarski, niszczono zabudowania. Przeciwnikom kolektywizacji groziła nawet kara śmierci. Za swój czynny sprzeciw tysiące chłopów zamknięto w esbeckich więzieniach.

Podobny los czekał tych młodych Polaków, którzy organizowali tajne organizacje studenckie, jak na przykład narodowy i chrześcijański Związek Młodzieży Demokratycznej. Władza „ludowa” z tą samą siłą rozprawiała się z licznym duszpasterstwem akademickim, które skupiając się wokół swoich kapłanów, mogło działać tylko w warunkach konspiracji.

Kto dziś pamięta, co wydarzyło się w nadgranicznym Brzegu w województwie opolskim. W 1956 roku doszło tam do największej w województwie manifestacji przeciwko obecności wojsk sowieckich. Powstała nawet młodzieżowa organizacja „Walka z komunizmem”. Kilku uczniów ze szkół średnich za zniszczenie portretu Józefa Stalina skazano na pobyt w obozie w Jaworznie. W tym samym Brzegu, 10 lat później, w obronie ks. Kazimierza Makarskiego i jego wikarówki doszło do dramatycznych dwudniowych walk mieszkańców miasta z miejscowymi esbekami i ściągniętymi z innych miast oddziałami milicji. Poważnie rannych zostało kilkadziesiąt osób, pobito kilkuset mieszkańców, w tym kobiety i dzieci.

A dramat wyniszczanego przez komunę polskiego ziemiaństwa, a tragiczny strajk tramwajarzy w Łodzi w marcu 1956 roku, a żołnierze-górnicy lat 1949-1959, a poznański Czerwiec 1956 roku, Wybrzeże w 1970 roku, Radom i Ursus w 1976 roku, stan wojenny w 1981 roku?

Wspominając Żołnierzy Wyklętych, mamy przed oczyma całą tragiczną historię zniewolonej po 1945 roku Polski, historię represji PRL, państwa wrogiego polskiemu duchowi wolności i sprawiedliwości oraz chrześcijaństwu.
        • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 28.02.14, 15:02
          Jednak symboliczny akt zaślubin Stefana Bandery z Kurasiem ksywa "Ogień" oraz marsz z pochodniami szlakiem braterskich związków tj. Brygady Świętokrzyskiej i oddziałów Waffen SS w lutym 1945 TO BYŁOBY TO.
    • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 28.02.14, 23:40
      W sobotę mają odbyć się uroczystości. Czy lemingi pełowskie wiedzą w ogóle jakie...?
      ...
      • snajper55 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 28.02.14, 23:59

> W sobotę mają odbyć się uroczystości. Czy lemingi pełowskie wiedzą w ogóle jak
        > ie...?

Jakiś spęd nazioli podobno się szykuje. Będą maszerować, wrzeszczeć i pięć piw zamawiać. Może jeszcze zdemolują parę samochodów, wybiją kilka szyb i pomażą mury swastykami i napisami "żydy do gazu!".

S.
        • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 01.03.14, 00:02
          snajper, opisujesz zachowanie Protasiewicza... nie masz się czym chwalić... spadaj!
          ...
          • jaroslaw2104 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 12:29
            O to należy spytać tych rodzin , które straciły mężów, synów ,córek w wyniku działań tych BAND.
            Dla nich zawsze pozostaną WYKLĘCI
            • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 12:44
              nie dziwi cię owa widoczna niechęć do samego tylko tematu "wyklętych" nie wspominając już
              o czasach terroru gdy młodzież malowała farbą na murach "Katyń pomścimy!" i inne...
              widać że nie rozumiesz historii...
              ...
              • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 15:47
                jaroslaw2104 napisał(a):

> O to należy spytać tych rodzin , które straciły mężów, synów ,córek w wyniku dz
                > iałań tych BAND.
                > Dla nich zawsze pozostaną WYKLĘCI
                To fakt historyczny.
                • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 17:05
                  jakich band ? ile ich było...?
                  ...
                  • jaroslaw2104 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 17:13
                    Rozumiem że rżniesz głupa
                  • jaroslaw2104 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 17:25

> jakich band ? ile ich było...?

www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/kto-zaplaci-za-zbrodnie-podziemia
                    • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 17:58
                      powiem tak - kto w tamtych czasach nie zgadzał się z komunistami był mordowany. Czy jarosław, możesz sobie wyobrazić ojca który tylko cudem umknął do lasu, bo całą rodzinę wymordowali utrwalacze władzy ludowej, że taki gość strzelał później do nich...? Ja tak. Nie popieram takich działań, ale przypomij sobie podobne sytuacje jak ta z Huty Pieniackiej. Teraz rozumiesz?
                      ...
                      • remez2 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 18:05

> powiem tak - kto w tamtych czasach nie zgadzał się z komunistami był mordowany.
                        > Czy jarosław, możesz sobie wyobrazić ojca który tylko cudem umknął do lasu, bo
                        > całą rodzinę wymordowali utrwalacze władzy ludowej, że taki gość strzelał późn
                        > iej do nich...? Ja tak. Nie popieram takich działań, ale przypomij sobie podobn
                        > e sytuacje jak ta z Huty Pieniackiej. Teraz rozumiesz?
                        Dzielni "leśni żołnierze" zabili < 5 000 cywilów, w tym 187 dzieci.
                        • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 04.03.14, 16:00
                          remez, sam ich naliczyłeś...czy ci kto Po magał???

...
                          3."jak się go słucha(czyt.:Putina)to racja jest jego", ryj=kgb
                      • jaroslaw2104 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 03.03.14, 18:11

> powiem tak - kto w tamtych czasach nie zgadzał się z komunistami był mordowany.

To teraz rozumiem dlaczego Rajmund Kaczyński nie został zamordowany a w nagrodę otrzymał willę na Żoliborzu
                        • przeciwnik_klamstwa Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 04.03.14, 16:06
                          jarosław, żal mi cię bo nic nie rozumiesz o czym jest ta dyskusja, udajesz że dyskutujesz na poważne tematy ale ci to nijak nie wychodzi...a temat jest raczej łatwy: polscy komuniści czasem żydzi jak ten osławiony Światło, mordowali polskich patriotów, którzy nie zgadzali się z okupantem sowiecki. No, sam popatrz jarosław, chyba to niezbyt trudne dla ciebie...?
                          ...
                          3."jak się go słucha(czyt.:Putina)to racja jest jego", ryj=kgb
                          • jaroslaw2104 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 04.03.14, 16:47
                            Nie żałuj niczego tylko odpowiedz czy ojciec Naczelnego Idioty Polski był komunistą z racji przeżycia i profitów.
    • snajper55 Czy Rajmund Kaczyński był żołierzem wyklętym? /nt 04.03.14, 11:14

> ...
      > 1. "Zaskakują dane o wykształceniu (podzieliło się nimi 70 proc. działaczy PO)
      > - aż 14,1 tys. ukończyło tylko podstawówkę"
      > 2.ryj:bo nigdy nie byłem ani milicjantem ani ormowcem i nawet nie dlatego ... p
      > osiadam kat D! symulowałem i mnie się udało.
      • zapijaczonyryj Re: Czy Rajmund Kaczyński był żołierzem wyklętym? 13.03.14, 13:57
        Wykletym raczej nie dawali willi z grodem
        • snajper55 Re: Czy Rajmund Kaczyński był żołierzem wyklętym? 13.03.14, 14:18
          zapijaczonyryj napisał:

> Wykletym raczej nie dawali willi z grodem

Chyba nie sugerujesz, że był sprzedawczykiem i zaprzańcem? Jakież geny by naszym Ukochanym Bliźniakom (w skrócie UB) przekazał?

S.
    • papieska.kremufka.gwautu Jako grób ziemia równa, jako pomnik kawał gówna 04.03.14, 16:42
      A jak zamierzasz honorowac Trynkiewicza?
      • lech.junosza Re: Jako grób ziemia równa, jako pomnik kawał gów 13.03.14, 10:16
        papieska.kremufka.gwautu napisała:

> A jak zamierzasz honorowac Trynkiewicza?
        Trynkiewicz jako bohaterski Żołnierz Wyklęty? Osobowościowo pasuje jak najbardziej ale wiekowo niestety już nie.
        • jaroslaw2104 Re: Jako grób ziemia równa, jako pomnik kawał gów 13.03.14, 13:54
          w.icm.edu.pl/ak/dr/geneza.htm#_ftnref75
          • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 17:01
            Może jakiś turniej (ustawka) patriotycznie nastawionych kibiców Legii i Wisły albo jakieś wyścigi w workach pokutnych. Turniej w tańcu brzucha stanowczo odrzucam, jakkolwiek pani prof. Pawłowicz miałaby duże szanse na zwycięstwo.
    • man_sapiens Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 15:45
      Spęd moherów i pisiaków, jątrząca mowa Kaczyńskiego, parę kłamstw Brudzińskiego i Hoffmana.
      Do tego msza polowa, parę transparentów obrażających polskie państwo.
      Coś jeszcze?
      • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 17:44
        man_sapiens napisał:

> Spęd moherów i pisiaków, jątrząca mowa Kaczyńskiego, parę kłamstw Brudzińskiego
        > i Hoffmana.
        > Do tego msza polowa, parę transparentów obrażających polskie państwo.
        > Coś jeszcze?
        Kankan w wykonaniu grupy kibiców Legii pod dyrekcja spikera Hadaja z towarzyszeniem mandoliny prezia Leśniodorskiego. Staruch wykona patriotyczno-narodowy striptease.
        • maks-3 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 18:00
          Ład powojenny przeciwko któremu występowali tzw żołnierze niezłomni ustaliły zwycięskie mocarstwa. Jak honorować tych, którzy się z tym nie zgadzali?
          • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 20:41
            Zawody w chlaniu ulubionej gorzały Kurasia ks. "Ogień" !!!
            • m.c.hrabia Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 20:45
              codziennie rano stawiam im "pomnik" ot taki klockowaty.
              • lech.junosza Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 20:48
                m.c.hrabia napisał:

> codziennie rano stawiam im "pomnik" ot taki klockowaty.
                Ja dodaję do tego z całego serca (powiedzmy z serca jak serca ... .) sporą porcję gorącego moczu. A niech tam ... .
    • x2468 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 13.03.14, 22:14
      Zrób im laskę.
      • snajper55 Re: Jak uhonorować żołnierzy wyklętych - propozyc 15.03.14, 20:09
        x2468 napisał:

> Zrób im laskę.

fotoforum.gazeta.pl/photo/9/xf/le/ycbf/fphZhv5abezTbfImsX.jpg

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka