Dodaj do ulubionych

Putin potwierdził moją analizę w 100 procentach

04.03.14, 12:00
Cała ta awantura potrzebna jest Rosji TYLKO i AŻ po to, by zrezygnować z dolara jako waluty w rozliczeniach handlowych. Czyli przejść na np. złoty parytet (bo przecież nie euro czy juana!).

A propos.... No to teraz zwróćcie uwagę co się od dziś będzie dziać na świecie ze złotem i srebrem (jazda w górę bez trzymanki). Których ogromne zapasy Rosja i inne kraje cichego porozumienia (arabskie, Brazylia, Chiny itd... skupowały w ostatnich pięciu latach ile wlezie.
I co się będzie od dziś dziać z dolarem i światoqwym systemem pieniądza papierowego. A będzie się dziać;)

I TO JEST WŁAŚNIE TA PRAWDZIWA WOJNA Rosji (nie tylko jej) ze światowym systemem finansowym, o której nie mieliście do wczoraj bladego pojęcia w większości. Tak się właśnie , Magdolocie szanowny, bawią dziś na świecie te duże psy.

Obserwuj wątek
    • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:01
      Oczywiście w rozliczeniach handlowych za rosyjskie za surowce naftowe i gaz!
      • sclavus Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:00
        ... zapłaty w złocie będzie chciał, czyco????
        Taką masz rację, jak z pieniędzmi OFE, gdzie część obowiązkowej składki emerytalnej, uznałeś za "prywatne pieniądze ludzi"...
    • humbak Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:05
      Nie będzie powrotu do parytetu złota. Współczesne gospodarki rozwijają się na kredyt. To jest norma, z której nie zrezygnują, a złoto takie możliwości ograniczy drastycznie.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:20
        Przy cenie 1350 usd za uncję oczywiście masz rację.
        A teraz powiedz - co się dzieje z usd, gdy przestaje być walutą używaną w handlu ropą i gazem... Przecież to nie tylko Rosja tego chce. Kaddafi za to głowę stracił (i libijskie 400 ton złota przy okazji;). Kraje arabskie tylko na to czekają. Chiny - też (najwiekszy światowy producent złota, w dodatku mają już także swoje zloto w Afryce, skąd od dwóch lat transportują cały urobek - w postaci rudy - na rafinację w Chinach i dzieki temu nie muszą podawać prawdy w raportach dla świata...)

Pytanie... A kto ma dziś fizycznie polskie złoto? FIZYCZNIE, bo jeśli dolar nie będzie walutą rozliczeniową w hz ropą i gazem z Rosji, to uruchomi to reakcję łańcuchową której skutków nie jesteśmy na dziś w stanie oszacować. Co wy myslicie, że bez powodu największe światowe gospodarki kupowały złoto FIZYCZNE ile się da przez ostatnie trzy lata? Że po nic Niemcy ściągały swoje złoto z USA?

Przy okazji - po co i gdzie wędruje dziś cała polska produkcja skrajnie niedowartościowanego DZIŚ srebra - więc za psi pieniądz (światowe zasoby tego kruszcu są już dziś na wyczerpaniu, popyt przemysłowy drastycznie rośnie w związku z postępem technologicznym)?

Jak ten numer Rosji przejdzie, koniec z Comexem i starym dolarem, bo cena kruszców fizycznych (których jest dziesiąt razy mniej niż tych wirtualnych) rozjedzie się z ceną wirtualną w trymiga. Cena starego dolara padnie na pysk, bo i tak już dziś tylko 3 proc. amerykańskiego ZADŁUŻENIA ma pokrycie w amerykańskich zasobach złota, a co dopiero mówić o całej amerykańskiej walucie w obiegu.
        To zdaje się nazywa finansowy armaggedon, nicht wahr?

Uczestnicy tego forum en masse myślą (zwłaszcza rozmaite pisoidy i co poniektóre po-wskie niedouki), że Rosja i świat grają dziś w dupniaka. Czołgami wjechać, postrzelać sobie, pozabijać.... A to zupełnie inna gra jest, niestety. W której jako kraj możemy być tylko pionkiem. Chyba że dobrze zagramy własnymi zasobami energetycznymi i kruszcami. Bo to będzie od tej pory (powtarzam - jak się do Rosji przyłączy przynajmniej kilku liczących się eksporterów ropy i gazu (i importerów złota, ;).

Szwampuchu, wydajesz z siebie debilne śmieszki?
        Zdrowia życzę. I dużo zadowolenia z papierowych pieniędzy, np. tych, no, jakże im tam...dolarów.... Obyś miał ich całe worki.;)
        • der-chef Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:30
          To nie nowość. Każdy logicznie myślący wie że w przyszłości będą się liczyły tylko surowce i woda. Pieniądz posłuży za podpałkę a high techem będzie łuk.
        • humbak Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:39
          Niezależnie od ceny. Dodruk pieniądza staje się niemożliwy praktycznie. Jako alternatywa dla rozliczeń dolarem jak zapewne pamietasz, było brane euro. I to głównie za sprawą amerykańskiego dodruku, przez który Chińczycy mieli zresztą również ochotę dokonać paru dekapitacji. W tym głównie jest problem. Petrodolar pełni swą funkcję z uwagi na stabilnośći dostępną na rynku ilość.
          Powtarzam- ta wojna nie ma wymiaru finansowego. To jest kwestia wpływów strategicznych i budowania pozycji Rosji w relacji do Chin i UE.
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:57
            Tu się pięknie różnimy. Ona ma WYŁĄCZNIE charakter i podłoże ekonomiczne. Jak prawie każda wojna w nowoczesnym świecie.
            Ten kto ma więcej chce wydupcyć tego co ma mniej. Ten co ma mniej się przed tym broni.
            Rosja poczuła się dupcona, bo właśnie traci (i to już w perspektywie średniookresowej) dupcenia tych mniejszych od siebie kiedy i jak chce. A bardzo nie lubi być dupcona, skoro do tej pory była zazwyczaj stroną, że tak powiem, czynną.
            Utrata Ukrainy uniemożliwia jej założenie pancernych gaci cnoty (utrzymania militarnych środków odstraszania), a w tym celu budowy swego własnego wewnętrznego miniimperium kolonialnego (eurazjatyckie coś tam), oraz - w tym celu - zarabiania na kończących się polach wydobywczych ropy prawdziwych pieniędzy (a nie dolarowych śmieci).
            Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa.
            A dowodem na to, że system finansowy i dolar to jest dziś pięta achillesowa USA jest WŁASNIE TO, ŻE PUTIN ZAPOWIEDZIAŁ UZYCIE TEJ WŁAŚNIE BRONI OSTATECZNEJ a nie jakichś tam bezsensownych atomówek. To nie jest straszak. To jest w dzisiejszym świecie JEDYNA broń przeciw USA.
            Pamiętaj o głównej zasadzie słabszych: tylko ten ma nad czymś PRAWDZIWĄ władzę, kto POTRAFI I MOŻE TO COŚ ZNISZCZYĆ.
            Putin własnie powiedział , że możę. Sam oczywiście nie może, ale razem z innymi z klubu pretendentów? Jak myslisz - czy w tej sytuacji USA zechce powiedzieć - sprawdzam, czy pójdzie na rozmowy?
            • sverir Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:06
              > To nie jest straszak. To jest w dzisiejszym świecie JEDYNA broń przeciw USA.

Ciekawa w sumie analiza, ale mam jedną tylko uwagę. Waluta walutą, ale gospodarkę Amerykanie mają globalną. Upadek dolara, to upadek gospodarki USA, a tym samym poważniejszy kryzys nie tylko dla Amerykanów. Plus - w amerykańskie dolary inwestują nie tylko sami Amerykanie, ale także niektóre z największych gospodarek na świecie. Nie sądzę, żeby Rosjanom naprawdę też na tym zależało.
              • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:22
                Prawdziwe pytanie brzmi: w jakich warunkach Rosjanie będą choć trochę (i choć trochę dłużej) mocniejsi. W świecie bez drukowanego przez USA bez opamiętania dolara - "papierowej" waluty światowej, czy w świecie z drukowanym przez USA dolarem - "papierową" walutą światową? Podobne pytanie warto postawić Chinom, krajom OPEC, i takim tam drobnostkom...
                Rosjanie swój import i tak niemal w całości ściągają za wpływy z ropy i gazu. Owszem - na import żarcia czy bentleyów to wystarcza (na razie), ale na prawdziwą modernizację - coraz mniej.
                I przy szybko dewaluującym się dolarze - a tym samym SPADAJĄCYCH cenach także rosyjskiej ropy i gazu - już teraz, nawet przed uruchomieniem przez USA eksportu tych surowców - o prawdziwej modernizacji np. militarnej, utrzymującej jej jedyny prawdziwy straszak - Rosja nie ma co marzyć. No przynajmniej tego to już chyba nie muszę od nowa nikomu tłumaczyć. ;)
                Wóz albo przewóz. To ostatnia imperialna gra Rosji. I właśnie dlatego taka dla świata (a zwłaszcza dla Polski) groźna.
            • humbak Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:19
              > Tu się pięknie różnimy. Ona ma WYŁĄCZNIE charakter i podłoże ekonomiczne. Jak
              > prawie każda wojna w nowoczesnym świecie.\

E tam. Zaczynijmy od tego że tych rzeczy nie da się rozdzielić. Strefy wpłwów politycznych, ekonomia, dostęp do surowców, siła militarna. To wszystko jest powiązane. Rosja widzi że sama sobie nie radzi i traci pozycję. Na dokładkę w Azji rosną konkurenci, z których jeden już praktycznie ich zdominował. Jedyną opcją utrzymania pozycji jest zwiększenie siły. Jako że możliwości rozwoju wewnętrznego ma ograniczone, bo Putin chyba jednak nie może tak wiele, jak nam się wydaje, muszą związać się z innymi krajami. Docelowo pewnie celują w związanie się jakoś w UE, ale najpierw potrzebują Ukrainy by wejść na własnych warunkach. Wygląda jednak na to że Ukraina jako całość im się wymknie, więc choć pokażą siłę w regionie i może przy okazji uda się wyrwać zagłębie przemysłowe i strategiczne (militarne) bazy dla floty Czarnomorskiej.
              Broń ekonomiczna to utopia w tym kontekście. Próba uderzenia w USA, czy UE zniszczyłaby Rosję. Oni są niezależni tylko surowcowo. A to zdecydowanie za mało.
    • szwampuch58 Re: nima to jak "znafca" 04.03.14, 12:05
      kruca fix,fiziiiu -biziiiiu i "jusz"
    • man_sapiens Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:06
      Dużo jeszcze wątków na temat założysz? Nudne to trochę.
    • mariner4 Sąd, że Rosja wygra z całym światem jest naiwny 04.03.14, 12:09
      Rosja bez świata też już nie może istnieć. Putin ostatecznie przegra.
      Przekonamy się nie za długo.
      M.
    • ayran Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:20
      Trudno powiedzieć, czy Putin potwierdził coś czy zaprzeczył, bo to co nazywasz swoją analizą wylewasz z siebie ad hoc w zależności od zmieniających się okoliczności.
      Gdybyś spróbował sformułować swoje twierdzenia w sposób dychotomiczny i kontradyktoryjny, a następnie wskazał konkretną opcję, to można by przyjąc, że w którymś momencie da się uznać, że miałeś rację bądź nie. Ale na razie oddalasz się od tego konstruktywnego modelu.

Może a propos konkretnego wpisu: co mianowcie twierdzisz - Rosja (1) zrezygnuje z dolara czy (2) nie zrezygnuje w swoich międzynarodowych rozliczeniach (wewnętrznych zresztą też)? Kurs złota (1) wzrośnie), czy też (2) nie wzrośnie?
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:32
        Nie napinaj się tak. I tak nic z tego co napisałem nie skumasz, więc wyjasniać ci tego jeszcze jaśniej nie zamierzam, bo dla ciebie historia wojen - tych prawdziwych - zatrzymała się na szarżach konnych. No, niech ci będzie - czołgach... A światowa gospodarka na United Fruit i RWPG.
        :D
        • ayran Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:35
          To prawdziwa rewelacja kiedy facio, który domaga się stawiania premiera przed Trybunałem Konstytucyjnym (!) mówi komukolwiek, że ten się napina.
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:00
            Nie premiera. głupku, tylko niekonstytucyjną ustawę. Nawet tego nie wiesz, emerycie Łożkinie? :D Więc powtarzam - nie napinaj się, i tak nie zrozumiesz ani słowa.
            • ayran Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:15
              Abstrahując od obiektywnych trudności z postawieniem ustawy przed sądem, ty chciałesś stawiać przed TK Tuska. Nie dziwi mnie, że nie pamiętasz - też bym się wstydził pisać takie brednie.

-
              Nie kłam sobie, a nikt ci nie skłamie.

Jacek Kaczmarski
              • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:26
                Zamiast trollowania może napisz coś merytorycznego w podanym powyżej temacie?

• ayran Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:05
                  W temacie, że Putin potwierdził swoją analizę?
                  Oczekujesz poważnej rozmowy na ten temat?
                  Jesli nie potrafisz zwerbalizować swoich przewidywań nadając im cechy pozwalające na przyszłą weryfikację, czy są trafne czy nie, a zamiast tego zajmujesz się obrażaniem rozmówców, to nie oczekuj merytorycznej dyskusji.
                  • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:09
                    to nie oczekuj merytorycznej dyskusji.

z głosicielami prawdy "objawionej" się nie dyskutuje , albo się przytakuje, albo milczy.
    • buldog2 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:24
      Takie ciągotki były już wcześniej, faktycznie, niektóre kraje (np. Chiny i Japonia) odchodzą od dolara we wzajemnych rozliczeniach.
      Ale chyba dziś rano wypowiedź Głaz'ewa (na którą się powołujesz) o rezygnacji z dolara została ostatecznie przez Kreml zdementowana.
      --
      Pozdrowienia
      bul.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:09
        Przecież Kreml (druzyna Putina) gra wg rozpisanych ról. Putin to ten dobry policjant, a reszta robi za złych - tu zasondują, tam postraszą. Zwykła dyplomacja osłaniająca PRAWDZIWE cele Moskwy.
        A nim, tym celem, jest takie zarabianie na JEDYNYCH liczących się rosyjskich dobrach eksportowych, czyli na ropie i gazie, póki to jeszcze mozliwe (a niedługo już, niedługo) - by umozliwiło to zachowanie roli mocarstwa militarnego i pod osłoną tegoż (i jako takim spokoju społecznym) budowanie swojej regionalnej własnej norki, a reszta won. Zanim USA i Chiny i do niej wlezą :D

Już jaśniej nie umiem. sorry:)
    • wiosnaludzikow Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:25
      widz102 napisał:

> Cała ta awantura potrzebna jest Rosji TYLKO i AŻ po to, by zrezygnować z dolara
      > jako waluty w rozliczeniach handlowych. Czyli przejść na np. złoty parytet (bo
      > przecież nie euro czy juana!).
      >
      > A propos.... No to teraz zwróćcie uwagę co się od dziś będzie dziać na świecie
      > ze złotem i srebrem (jazda w górę bez trzymanki). Których ogromne ....
      > I TO JEST WŁAŚNIE TA PRAWDZIWA WOJNA Rosji (nie tylko jej) ze światowym systeme
      > m finansowym, o której nie mieliście do wczoraj bladego pojęcia w większości. T
      > ak się właśnie , Magdolocie szanowny, bawią dziś na świecie te duże psy.
      Możliwe, że taki miał zamiar ale przegiął i jednak finalnie na tym straci.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:40
        Oby. Ale co DZIŚ wiesz o jego cichych wspólnikach?
        Złotego parytetu w handlu (np. obligacji opartych na kruszcu) od dawna chcą i Arabowie, i Rosja, i Chiny... I Wenezuela, i w ogóle dwie trzecie OPEC...
    • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:42
      O w mordę ! Putin ! osobiście ! w stu procentach !!!
      Fiu.fiu.fiu.......................

TWP nie ma wyjścia , musi cię zgłosić do Nobla.
      zazdroszczę ,masz kiepeł-kę.

• widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 12:44
        Jak zwykle mówisz co wiesz!
        Żabko podkuta...
    • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:01
      Cos świat nie za bardzo cie rozumie , bo złoto po tej perrorze Putina nie wyskiczyło a spadło :-)www.kitco.com/market/
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:12
        Widzisz tu - w obecnym ruchu cen złota - jakieś fakty dokonane lub OFICJALNIE zapowiedziane? Czyli przejście na taki parytet? Na razie Moskwa wypuszcza tylko balony próbne. Jako przygrywkę negocjacyjną dla własnego narodu i co bardziej przestraszonych polityków Zachodu. Prawdziwa gra o grubą kasę między naprawdę tłustymi rybami, jak sądzę, toczy się jak zwykle wyłącznie za kulisami....
        • marekj0 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:16
          trzeba zauważyć że żydzi rządzą finansami i nie dopuszczą do tego co im się nie opłaca
        • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:21
          Ten ruch złota generuja ludzie dobrze poinformowani. Twoja teoria fajnie brzmi , w wielu miejscach sie zgadzam (np. podejrzany dodruk bez wzrostu inflacji) , troche pachnie spiskowo. Jak spiskowo to proszę - Putin jest agentem USA !!! Dlaczego? USA potrzebowała kogoś kto rzuci na rynek kilkaset miliardów dolarów aby go załamać. Kilka bilionów amerykańskich długów zrobi sie bezwartosciowym papierem i pójdzie sie je... , a Amerykanie wypuszcza sobie new dolar wymienialny na złoto i już:-) Co im swiat zrobi ? Embargo nałoży?
          • sverir Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:23
            > Kilka bilionów amerykańskich długów zrobi sie bezwartosciowym papierem i pójdzie sie je... ,
            > a Amerykanie wypuszcza sobie new dolar wymienialny na złoto i już:-) Co im swiat zrobi ?
            > Embargo nałoży?

A wiesz, że to bardzo dobry pomysł?:-) Jeden podpis i gospodarka chińska kuleje.
            • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:39
              Jaki znowu pomysł??? FED to już od siedmiu lat na wielką skalę robi. Skąd się niby wzięły te grube biliony USD wpompowane w system finansowy od czasów Lehmana?
              Biliony (europejskie nie amerykańskie biliony, dodam) w obligacjach emitowanych za dolary, które są na maksa "dodrukowywane".... Nic tylko kupować:). A jeszcze lepiej - nic tylko kupować za nie surowce nieodnawialne od Rosji i OPEC i zasilać w ten sposób głównie własną gospodarkę. Myślisz, że Chińczycy i parę innych nacji bez powodu uciekają z amerykańskich papierów dłużnych i konwertują je na krótkookresowe?
              System cały jest przeciągnięty jak sparciała guma u majtek. W takiej sytuacji naprawdę niewiele trzeba. Jednoczesna deklaracja Rosji, Chin, Wenezueli, Brazylii, krajów arabskich.... I po petrodolarze. A przy okazji po dolarze w ogóle. A tymczasem tysiące ton kupionego złota leżą sobie w karbcach tych państw i u ludzi i spokojnie czekają na swój czas. Nawet po Bretton Wood na takim systemie amerykanie ludzi na Księżyc posłali (na co dziś kasy im jakoś brak). Wcześniej dwie wojny światowe odbębnili na złotym parytecie... Mówisz dziś - że na biliony dolarów w obiegu to za mało? Odejmij więc od każdej studolarówki dwa zera prawdziwej XX/XXI wiecznej INFLACJI dolarowej, może będzie ci łatwiej to sobie wyobrazić?
              • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:43
                To napisałem że USA na tym najwiecej wygra . Pozbedzie sie bilionów długu i wypusci new dolar oparty na parypecie AU.
                • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:58
                  Długów już się USA pozbywają - inflacyjnie, dopóki ktoś pierwszy z wierzycieli się nie połapie i nie powie - passe! (np. Chiny są już o milimetry od tego)
                  Patrząc na obecną platformę negocjacyjną Rosji - sądzę, że dla niej nowy dolar byłby nawet OK, bo ona ma oprócz ropy złoto. Od chriena złota! I w skarbcach bankowych i w glebie. Ale zawsze warto samemu określać parytet, czyż nie? Pierwszy zgarnie pulę w nowym rozdaniu...
                  To stary, "śmieciowy" dolar jest dla Rosji nie OK, bo to już dla krajów - eksporterów surowców energetycznych wyłącznie "papierek". Mogą sobie za niego kupować samochody albo wiezowce.
                  Ale niech tylko spróbują za tego śmieciowego dolara kupić od kogoś kto zna obecną wartość tych papierków - dobra o ekwiwalentnej do ropy, więc prawdziwej wartości - np. najnowsze technologie...
                  A dotychczasowa ropa się Rosji kończy, oj, kończy....A czasu jeszcze mniej - bo i rezerw coraz mniej...
                  • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:06
                    Inflacja niska www.pb.pl/3520635,75535,dobre-dane-z-usa-ale-kluczowa-inflacja to nie to . Problem dla świata to ten ciagły dodruk nie wywołujacy adekwatna inflację.
                    • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 15:15
                      Jak masz powiększanie długu przez dodruk długoterminowych i rolowanych obligacji USA to sobie możesz gwizdać, Do czasu aż ktoś powie, że to cebulki tulipanów bez pokrycia w realnej wartości. Rosja właśnie zasugerowała, że może to zrobić. Czyli zainicjować rozp...nie w drebiezgi całego światowego systemu finansowego. Ot, malutki zapalnik taki ogólnoświatowej reakcji łańcuchowej.
                      I co? Jakoś o sankcjach nagle cicho się robi....nawet giełdy wracają do ładu.... Ot - połapali się, że Rosji chodziło o konkretny interes i po prostu wykorzystała pierwszy nadarzający się pretekst żeby o sobie przypomnieć. Aaaa... jak tak, to już całkiem inna rozmowa. Całkiem inna.
                      To ekonomiczno-polityczna wojna naprawdę baaardzo dużych psów w której militaria to jedynie sztafaż dla maluczkich. A najważniejsze w niej jest NA DZIŚ - nie to, kto dostanie Krym, a kto dostanie prawo by w ogóle usiąść do globalnego stołu przy którym dojdzie do nowego rozdania.
                      • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 15:44
                        A uwazasz że Rosje chciano pominąć? Raczej trudno z powodu wielkosci , zasobów i rdzewiejacej ale jednak broniA .
                        • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:03
                          Horyzont czasowy nowego porządku finansowego jest jak przypuszczam 5-7 letni. Dziś Rosja się łapie parametrami brzegowymi (np. rezerwami). Ale jeszcze parę lat inflacyjnego finansowania gospodarki USA za pomocą sprzedawania taniejącej ropy i gazu (taniejącej, bo za coraz słabsze "miękkie" dolary) i wszelkie rosyjskie rezerwy pójdą na Księżyc się bujać.
                          Na jakiekolwiek istotne inwestycje w nową bazę wydobywczą też tym samym zabraknie. I na nowe głowice żeby od stołu jak mniejszego psa te duże psy nie odegnały. I na tę euroazjatycką protezę wspólnego rynku też.
                          jak mniemam - najsilniejsze gospodarki świata nie bez powodu od kilku lat wręcz desperacko budują własne rezerwy złota pod nowy pieniądz. Jakiegoś nowego dolara, euro, juana, jena. Skoro doszło do tego, że Niemcy desperacko wyrywają swoje rezerwy FIZYCZNEGO kruszcu z paszczy Amerykanom, a tamci je równie desperacko na światowych wyposzczonych na złoto rynkach przez kilka lat ZBIERAJĄ, by je oddać w formie NOWOPRZETOPIONYCH sztabek (pod pretekstem spełniania przez nie międzynarodowych wymogów handlowych) to znaczy, że - być może - dziś chodzi juz wyłącznie o procenty przy stole negocjacji. Żeby być wśród tych ważniejszych "ojców założycieli", czyli np. móc być np. regionalnym emitentem nowych "twardych" papierów, konkretnie zabezpieczonych.
                          Być może coś im w owych hipotetycznych negocjacjach cichych nie wyszło i Rosja wykorzystała pierwszy nadarzający się pretekst? Może inni chcieli jak dla niej - za dużo, jej przyznając za mały udział w podziale głosów i przyszłych wpływów....?
                          Przecież i ten próbny balon z nieuznawanym dolarem i tuż potem propozycje Putina, że chodzi o mu o nowy lepszy standard pieniądza światowego, to desperackie i WPROST ujawnienie zakulisowych światowych rozgrywek wokół padającego systemu pieniądza papierowego....Gwarantowanego przez śmieciowe papiery śmieciowych papierowych inflacyjnych systemów monetarnych.... A jeśli wg niektórych krajów - ten nowy parytet ma być kruszcowo-surowcowy? Wiemy coś o tym poza takimi przeciekami jak ten dzisiejszy Putina i jego komandy? ;)

No bo cóż innego?
                          • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:30
                            To im pomoże:-)wiadomosci.onet.pl/rosja-zbuduje-nowe-bazy-wojskowe-w-ameryce-lacinskiej-i-azji/eb7r4
    • lionold Re: Nadajesz się co najwyżej na 04.03.14, 13:15
      ciecia w Fort Knox.
      • volupte Re: Nadajesz się co najwyżej na 04.03.14, 13:28
        To ma byc dla widza argument?
      • widz102 Re: Nadajesz się co najwyżej na 04.03.14, 13:29
        To po co to czytasz i nadal ni grzyba nie rozumiesz?
        • volupte Re: Nadajesz się co najwyżej na 04.03.14, 13:31
          Olej :-) Ja tam lubie twoje wątki , bo prowokujesz rozmowe ( dyskusję) na wazne tematy a nie w stylu , Zbawca sie zesrał czy na niego nasrali.
          • widz102 Re: Nadajesz się co najwyżej na 04.03.14, 13:42
            Bez przerwy ich olewam, ale wiesz, to inna kultura bankowości i specyficzny stosunek do rozumu.... Ni chriena nie rozumieją :(
    • wujcio44 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:31
      widz102 napisał:

> A propos.... No to teraz zwróćcie uwagę co się od dziś będzie dziać na świecie ze złotem i
      srebrem (jazda w górę bez trzymanki).

Jasne. Dziś o 13:20 złoto: -1,3%, srebro: -1,2%.
      • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:33
        Ale w ostatnich tygodniach o ok. 100$ / uncję wzrosło.
        • wujcio44 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:37
          volupte napisał:

> Ale w ostatnich tygodniach o ok. 100$ / uncję wzrosło.

A w ciągu roku o ok. 300$/uncje spadło.
          • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:40
            Chyba wiecej .
            • wujcio44 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:44
              volupte napisał:

> Chyba wiecej .

To w ciągu półtora roku.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:44
        Powtarzam - bazuj na FAKTACH. Będzie konkretna zapowiedź przejścia na parytet, a nie rosyjski negocjacyjny balonik sondażowy, będzie prawdziwa reakcja rynku. Na razie inwestorzy np. na takim Comexie idą rejsowo, jak co dzień. Bo i na razie nie mają powodów do prawdziwego niepokoju.
        • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:50
          Ale dobrze wiesz że aby nie było armageddonu finansowego to przejscie na taki parytet musi byc stopniowe i równoległe do obecnego systemu.
        • wujcio44 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:52
          widz102 napisał:

> Powtarzam - bazuj na FAKTACH. Będzie konkretna zapowiedź przejścia na parytet,
          > a nie rosyjski negocjacyjny balonik sondażowy, będzie prawdziwa reakcja rynku.

A ty bazuj na tym, co sam napisałeś w pierwszym poście. Napisałeś - "od dziś".
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:01
            OD DZIŚ obserwujcie, wujciu. Pilnie obserwujcie. OD dziś a nie DZIŚ! Czytaj ze zrozumieniem, proszę. To naprawdę nie są trudne teksty.
            • wujcio44 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:06
              widz102 napisał:

> OD DZIŚ obserwujcie, wujciu. Pilnie obserwujcie. OD dziś a nie DZIŚ! Czytaj ze
              > zrozumieniem, proszę. To naprawdę nie są trudne teksty.

Wiesz co? Daj se siana.
              • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:17
                Wiesz co? Daj se siana.

musiał już z pół stodoły wrąbać , siano podczas trawienia wydziela gazy a on napompowany jak
                "Hindenburg", jeszcze trochę i taki sam koniec.
    • alistair-p Na razie ropa w dół. 04.03.14, 13:41
      Europejskie giełdy już się uspokoiły.Indeksy ważniejszych giełd wzrastają.
      • widz102 Re: Na razie ropa w dół. 04.03.14, 13:47
        OK, ale czy to coś zmienia?
        Jeśli się nie mylę (a chciałbym, jej Boh, chciałbym!) to dopiero początek moskiewskiego grillowania o którym pisałem powyżej...
      • widz102 Ugrał co chciał. Już. 04.03.14, 14:56
        I to się potwierdza. Rosja wcale na tym na razie nie traci i akurat giełdy papierów są tu najmniej ważne. Moskiewska giełda 7 proc. w górę, więc już prawie nadrobiła wczoraj.
        A Putin - jeśli się rzeczywiście aż tak wypaszczył, to oznacza, że chce być przy ustalaniu New Order.... Czyli parytetów. Żeby Rosja była jednym z dysponentów i gwarantów nowego światowego porządku finansowego, jak sądzę....
        Najpierw narobił obory i pobrzęczał szbelką. Świat się na dłuższą chwilę zes...ł. Potem nawiązał przez swych ludzi do właściwego tematu, przebijając od razu po całości: bo jak się wkurzę, a mogę, to wam roz.. walę system finansowy, a takich jak Rosja jest legion. Na koniec przeszedł do ad remu ;) - chcę by Rosja była wśród sygnatariuszy i twórców nowego porządku walutowo-finansowego świata.
        Co na to świat? Pójdzie na to, pójdzie.... Bo tu gwarantami będą naprawdę nieliczne kraje - ale akurat te najsilniejsze dziś. Np. USA. Np. Niemcy. Wielka Brytania. Francja. Oczywiście Chiny i Japonia. No i Rosja na doczepkę.
        I oto macie prawdziwy cel tej wojny. Jak na dłoni...
        W horyzoncie 5-7 lat jak mniemam będzie pozamiatane. I globalne oraz regionalne "miękkie" pójdą na przemiał jak leci. Może nawet jakaś pierwsza wspólna mocna światowa waluta się ulęgnie?
        Wracam do przewrotnego pytania: macie już metale szlachetne (poza tymi w zębach?). Nie? To rozmawiajcie sobie nadal o zuych ruskich czołgach, polskich inicjatywach pośredniczenia.... I głupim Putinu.
        W tym cały ambaras i ból dla Polski prawdziwy - jako kraju bez własnego złota, z systemem pieniądza nawet nie ocierającego się o euro, że onże Putin wcale nie jest głupi.
        Jeśli nie nastąpi jakaś nieprzewidziana eskalacja - już ugrał to, co NAPRAWDĘ chciał.
        • wujcio44 Re: Ugrał co chciał. Już. 04.03.14, 15:22
          widz102 napisał:

> To rozmawiajcie sobie nadal o zuych ruskich czołgach, polskich inicjatywach pośredniczenia.... I głupim Putinu.

Podszkol się z polskiego, bo na milę kacapem jedzie.
          • widz102 Re: Ugrał co chciał. Już. 04.03.14, 15:40
            Oczko ci się odkleiło, temu misiu? :D:D:D
            (ot, pośmiać się chwilkę - też jakaś rozrywka. Tania bo tania, ale zawsze.)
    • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:46
      Ta ,, prawdziwa" wojna Rosji nie jest z USA tylko ze swiatem. To świat pierwszy sie rzuci bronic dolara a nie USA.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 13:49
        Patrząc na to, kto jest jego emitentem i tym samym WŁAŚCICIELEM trendów na dolarze - sporo w tym racji.
    • homosovieticus Rosja nie rezygnuje z dolara tylko zdecydowanie 04.03.14, 14:08
      opowiedziała się za koniecznościa zreformowania światowego systemu finasowego we współracy z AMI. Prezydent Putin poparł w taki nieoczekiwany sposób stanowisko Dyrektora St. Zariengi.
      • widz102 Re: Rosja nie rezygnuje z dolara tylko zdecydowan 04.03.14, 14:22
        Właśnie przed chwilą to przewidziałem w wątku pokrewnym :)
        Znaczy - mniej więcej poprawnie metodologicznie to od wczoraj analizuję.
        W kategoriach przede wszystkim wojny ekonomiczno-politycznej...
    • zbysio45 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:57
      PIsze jakis podejzany facet o nicku widz 102.Moja rada dla niego aby sie szybko zgłosił do Putina to moze otrzyma awans do innej lepszej ambasady niz w Warszawie?
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 14:59
        Zbysiu, dziecko niewinne, nie plącz się pod nogami.
    • chateau Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:13
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15561915,Doradca_Putina__Mozemy_odmowic_splacania_dlugu_w_amerykanskich.html
      "Według Głazjewa, gdyby władze w Waszyngtonie zdecydowały się zamrozić aktywa rosyjskich firm i osób prywatnych, Moskwa zaleciłaby wszystkim posiadaczom amerykańskich obligacji skarbowych w Rosji, by je sprzedali. Rosyjskie rezerwy walutowe wynoszą 453 mld dolarów."
      Faktycznie, cholernie dolegliwe :-)))

"Jeśli USA zastosują sankcje wobec Rosji za jej działania na Ukrainie, Moskwa może zrezygnować z dolara jako waluty, w której trzyma rezerwy, i odmówić spłacania zadłużenia w amerykańskich bankach"
      Przy odmowie spłaty proponowałbym od razu przejść na rozliczenia w rublu transferowym.
      • zbysio45 Przeciez nasz przyjaciel Polski oraz Ukrainy 04.03.14, 16:21
        pan pólk.KGB Putin wszystko moze zrobic w cywilizowanym świecie i zawsze bedzie miał na to jego zdaniem dobre wytłumaczenie.Jednak mimo wszystko zawsze w cywilizowanym świecie w przypadku agresji bedzie jednak nadal AGRESOREM.

• widz102 Re: Przeciez nasz przyjaciel Polski oraz Ukrai 04.03.14, 16:59
          Ależ Zbysiu - oczywiście że jest obrzydliwym agresorem. Na razie nie zabił ani jednego Ukraińca, ale rzeczywiście nim jest.
          Ale czy choć raz zadałeś sobie pytanie - W JAKIEJ TAK NAPRAWDĘ WOJNIE? I PO CO mu to w ogóle jest? Żeby zagarnąć Krym? Ukrainę? Czy żeby wystraszyć w jakimś celu cały świat? Np. zapowiedzią, że od tej pory Rosja nie sprzedaje ropy i gazu za dolary? Na co czekają wszystkie kraje OPEC...Chiny... itd. itp...
          PO CO? W JAKIM CELU?
          Pomyśl... Może ci się uda.
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:26
        Dla kogoś, kto nie wie, że w kolejce za Rosją po złoty parytet w handlu ropą i gazem już stoi z piętnaście innych państw - eksporterów surowców i importerów kapitału - to nieuciążliwe.
        Dla kogoś kto wie, że to był balon próbny, światowy system globalnego pieniadza papierowego bez zabezpieczenia właśnie plajtuje, miejsca w łodziach ratunkowych kończą się dzielić, do monetarnego resetu zostało góra kilka lat, większość krajów OPEC chce złota za ropę, Chinom też na tym zależy, bo one kruszcowy fundament pod złotego juana właśnie kończą budować, a prawdziwa propozycja poszła od Putina tuż potem (nowy lepszy pieniądz światowy za surowce!). Czyli de facto - żądamy miejsca przy stole ojców-załozycieli - czyli np. przyszłych głównych światowych emitentów "twardych" walut, żądamy uwzględnienia naszego pomysłu na system zabezpieczeń (np. kruszcowo-surowcowy, a nie tylko kruszcowy - bo kto ma takie prawo - ma zagwarantowany już na starcie mnożnik rozwojowy, a jak nie - wywalamy karty na stół już teraz, pchamy pierwszą kostkę domina i się bujajcie zanim będziecie w pełni gotowi - to baaaardzo uciążliwe.
        Jak dla mnie - Putin i jego drużyna powiedzieli dziś kilka słów bezpośrednio do mocarstw światowych, nieprzeznaczonych wcale do tzw. opinii publicznej (wiedząc, że ona ich i tak nie pojmie, odbierając je w kategoriach po prostu "a my wam tu zaraz damy!")
        • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:25
          Dla kogoś, kto nie wie,
          Dla kogoś kto wie, że to był balon próbny\

o q ...a nowy mesjasz .

weź cienką igłę i kujnij się w dupę ,może trochę gazów ci zejdzie.
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 18:30
            Pętasz się po moich wątkach jak smród po gaciach, mch. Nic do nich nie wnosisz poza własnymi kompleksami.
            Trzeba się było uczyć, ofiaro losu a nie jęczeć tu nad sobą samym w istocie. Spadaj, durniu bo mi przednią zabawę intelektualną psujesz swoim ustawicznym jojczeniem :).
            TAK, ZAUWAŻYŁEM ŻE ISTNIEJESZ.
            Tylko po co?
            • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 18:40
              Nic do nich nie wnosisz poza własnymi kompleksami

kompleksy nie pozwalają, przecież nie mogę się równać z mesjaszem , po czterech klasach
              szkoły powszechnej po prostu nie śmiem ,no i biorąc pod uwagę ten nadymany balon nie chcę
              być w pobliżu jak ebnie , mam wrażliwy nos .od ciebie już capi, to co się będzie działo jak to ego
              pierdyknie.
              • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 18:46
                To trzeba się było uczyć mój wierny psychofanie:D
                • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 19:05
                  To trzeba się było uczyć
                  teraz wiem ,
                  ale wiesz ,
                  komuna ,było pod górkę , punktów za pochodzenie, jak u ciebie zabrakło, no i wyszło jak wyszło.
      • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:34
        Zabawne strachy dla USA, ale reszta świata moze sie przestraszyć.My też mamy wiekszosc rezerw w tych śmieciach USA.
        • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:48
          Grając o ropę i gaz za "złotą" walutę i o miejsce przy stole na którym już teraz idzie nowe rozdanie - grają jak tu pokazałem powyżej - o wszystko (dla siebie). Straszak więc musi być. Czy zbudują te bazy? Baaardzo mocno wątpię. Kasy (każdej!) potrzebują u siebie na budowę nowych pól wydobywczych i reanimację broni mas. rażenia.
        • chateau Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:50
          Konkretnie trochę ponad 1/3.
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:03
            Za to nasze fizyczne 100 ton złota z ogonkiem mają Anglicy.
            Jeśli jeszcze je fizycznie mają...
            • chateau Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:11
              Złoto jest u Anglików, a nie Anglicy je mają. Nie siej paniki.
            • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:13
              Ni.e maja fizycznie , to musza kupić? Ich problem
              • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:15
                Giełda w NY idzie w góre jak szalona . Dzis najwyzej w historii. Czyzby świat pozbywał sie dolarów ;-)
                • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:16
                  Złoto cos nie tego . Zwał o 1%.
    • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 16:27
      To jest szczególnie mądre i pożyteczne dla Rosji .wiadomosci.onet.pl/rosja-zbuduje-nowe-bazy-wojskowe-w-ameryce-lacinskiej-i-azji/eb7r4 świetnie , dłużej bedą musieli wszystko importować zamiast rozwijac własna produkcje konsumpcyjną. Dobra wiadomosć dla PL :-)
    • imperialistasadysta Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:30
      widz102 napisał:

> Cała ta awantura potrzebna jest Rosji TYLKO i AŻ po to, by zrezygnować z dolara
      > jako waluty w rozliczeniach handlowych. Czyli przejść na np. złoty parytet (bo

tylko że to skończony cynizm i nic więcej.. Rosja będzie jak zawsze osiągała swoje cele, obojętnie jakie ale kosztem ludzi.. tym razem Ukraina jest dobrym narzędziem dla Rosji...

W doopie mam dolary, yuany i ruble.. czemu za to mają ginąć niewinni ludzie i dlaczego mają być zastraszane inne narody i kraje, i zastraszanie innych wojną??? Bo Rosja walczy z dolarem??? to jest chore... Putin i Rosja są chorzy... jak i wszyscy wywołujący konflikty i wojny.
    • zupakacza Cena zlota spada 04.03.14, 17:32
      pajacu polski! znow za duzo polaczek pije!
      • volupte Re: Cena zlota spada 04.03.14, 18:16
        Spada? To będzie rosła.
    • m.c.hrabia Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 17:36
      A propos.... No to teraz zwróćcie uwagę co się od dziś będzie dziać na świecie
      > ze złotem i srebrem (jazda w górę bez trzymanki)

Złoto uncja 1337,23 -0,96% [17:19]

Srebro uncja 21,18 -1,06% [17:19]
      • des4 fajny jest ten prorok jedynie słusznej prawdy 04.03.14, 19:19
        i jaki poziom samozadowolenie i wysokiego mniemania o sobie :)))

pełno takich w sieci, np. na forum polityka i gospodarka

że jeden w drugiego to wyznawca spiskowych teorii dziejów i nic im się nie sprawdza, to tym gorzej dla faktów. jest Bóg w Trójcy Świętej Korwina, Michalkiewicza Macierewicza i szlus :))))
        • m.c.hrabia Re: fajny jest ten prorok jedynie słusznej prawdy 04.03.14, 19:30
          i jaki poziom samozadowolenie i wysokiego mniemania o sobie :)))

jak 99% proroków.
    • ludekpolski Re: taaaa 04.03.14, 19:21
      i będą wpierdzielać te złoto razem z kartoflami i kukurydzą chyba
    • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 20:01
      Miałeś i masz duzo racji w poprzednim i tym wątku, że ta wojna ma drugie dno w postaci wojny gospodarczej, ale z tym parytetem złota przesadzasz! Złoto też podlega koniunkturzom i można zarzucając rynki złotem psuć notowania krajów, które na złocie opierają swoja walutę mając słabą gospodarkę. Takie numery już były! Przypomnij sobie Regana i jego mniej spektakularne, ale chyba najskuteczniejsze posunięcia. Większość krajów arabskich zwiekszyła wtedy wydobycie ropy, a eksporterzy złota zwiększyli podaż na rynkach i ZSRR zaczął pękać:) Zresztą ZSRR, też bywało, że wyprzedawał złoto w celu popsucia dolara.
      Złoto teraz może być żelazną rezerwą państw, ale napewno nie będzie już zabezpieczeniem waluty w sensie równowartości wyemitowanych papierów z tej prostej przyczyny, że nie ma tyle złota na naszej pięknej Ziemi.
      • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 20:09
        Jest , wszystko zależy od parytetu wartosci. Do 71r. ten parytet był stały a inflacja przecież była.Całkiem mozliwy jest i dziś.
        • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 20:20
          Czyli ten numer z parytetem złota już jest zgrany i marzycielstwo Putina ma krótkie nóżki:)
      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 20:35
        Jest tyle złota. To tylko kwestia jego ceny, czyli parytetu.
        Za 300 usd kiedyś kupowało się forda T. Czyli za 13 uncji Au. Dziś za podstawowe auto forda trzeba zapłacić 18 tys usd. Czyli ok. 13 uncji Au.
        Tak w skrócie.;) to kwestia czysto umowna. Ale warto być w gronie które określi ten parytet i Putin to wie.
        • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:00
          Ten przykład z Fordem jest zbyt idealny zeby mnie przekonać - spiskiem zalatuje:) A cena złota musiałaby sięgać niebios coby zapewnić pokrycie swiatowych walut przy tej ilości która jest.
        • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:10
          Czy ceny miedzi, krzemu, a teraz grafitu też są takie stałe do złota? Czy może jednak rynek ma coś do powiedzenia?
          • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:46
            O petrodolarach słyszałeś? ;).
            W swoim czasie taki wymienialny amerykański "rubel transferowy".
            Może to mają petroeksporterzy na myśli? I Putin?
            • des4 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:51
              petrodolar, to obiegowe określenie dochodów osiąganych ze sprzedaży ropy

czyli dolar amerykański

i tyle w temacie WODZU :)))
              • remez2 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:59
                Bingo!
                • des4 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:05
                  ciapkowi pewnie pomyliło się z eurodolarami, czyli coś mu tam dzwoni

ale tak to to jest ze studentami ekonomii, co jeden to albo korwinista, albo socjalista i ma receptę na naprawę świata, potem z tego się wyrasta ;)
                  • remez2 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:14
                    des4 napisał:

> ciapkowi pewnie pomyliło się z eurodolarami, czyli coś mu tam dzwoni
                    >
                    > ale tak to to jest ze studentami ekonomii, co jeden to albo korwinista, albo so
                    > cjalista i ma receptę na naprawę świata, potem z tego się wyrasta ;)
                    Jeszcze gorzej jest ze studentami prawa. Po II roku każdy z nich (we własnym mniemaniu) to Tadeusz Józef de Virion. I część z tego nie wyrasta. :- (
              • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:08
                Skoro za usd można było kupować ropę ( i TYLKO za dolary), to znaczy że ropa wyznaczała na nie popyt światowy. A Iran już bierze za ropę TYLKO złoto i waluty lokalne. Rosja chce, opec chce, Chiny nie mają nic przeciwko.... Tylko dzięki ropie za usd (czyli tym samym - petrodolary) państwa chętnie kupowały usd do swych rezerw. I obligacje usa. Po przejściu na złoto za ropę wartość rynkowa dolara drastycznie spada i mamy początek armaggedonu.. Czy ja wszystko muszę tu od podstaw tłumaczyć?A guzik! Nie chce mi się!
                • des4 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:15
                  dziwne, nie widzę drastycznego wzrostu cen mlaka i ajfonów w USA :)))
                  • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:26
                    Bo z taką wiedzą jak twoja nie zobaczysz niczego, dopóki się z tym nie zderzysz :D. Dopóki się nie zderzasz, dla ciebie i tobie podobnych wszystko jest ok. To dzięki takim jak ty nawet leszcze wysskoczyły ze złota po 1900 usd za uncję, to tacy jak ty i tobie podobni kupowali mieszkania za franki szwajcarskie w 2007 r. To dzięki takim jak ty kwitną fundusze inwestycyjne, a Putin może ogrywać podobnych tobie polityków jak i kiedy chce.
                    Dzięki nieukom czyli.
                • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:26
                  Ile ropy świat może kupić tylko za złoto?
                  Iran ma anachroniczne podejście nie tylko do gospodarki, ale tam to nie dziwi.
                  • volupte Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 22:47
                    Wyskoczyć ze złota po 1900$ to swietny interes. Ja niestety wyskoczyłem ok.1750 ale nie narzekam , bo calkiem niedawno można było odkupic po ok.1200 $ . Zle? ;-)
                  • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 23:03
                    Rocznie wydobywa się prawie 5 mld ton ropy wartej ok. 3,3 biliona (wg naszego nazewnictwa) dolarów. Wymagałiby to używania rocznie ok.15 tys. ton złota (połowa światowych zapasów), pod warunkiem 6-krotnego wzrostu cen złota (do ok. 8 tys. usd za uncję, albo -dewaluacji dolara o ok. 85 procent. Skoro i tak zadłużenie usa o ok. 25 proc.. przewyższa dziś łączną wartość dolarów w obiegu. Alternatywa? Koniec petrodolara na rzecz złota i walut na nie wymienialnych. A więc koniec fikcji pieniądza papierowego .
                    • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 23:17
                      Czyli sami eksporterzy ropy zarżną w ten sposób rynek paliwowy - utną gałąź na której siedzą:) jeśli tak by zrobili oczywiście.
                      Putin nawet dziś w swoim wystąpieniu postraszył USA, że może wykorzystać kłopoty finansowe Stanów i pozbyć się uciułanych dolarów na zasadzie: "sprawdzam", ale raczej tego nie zrobi. Dolar nie mający pokrycia w złocie, ale w amerykańskiej gospodarce nadal jest silny.
                      • widz102 Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 05.03.14, 00:36
                        Przy kilkukrotnym obrocie rocznie, podane parametry mogą być znacznie niższe. Np nie 15 tys ton, a 5 tysięcy ton złota na zabezpieczenie obrotu ropą...
                • teofilgrabski Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 23:05
                  Ale to już było, i to ponad rok temu jak widać:
                  www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zloto-zamiast-dolarow-tak-chca-ominac-embargo-na-rope-z-iranu,198276.html
                  Czy coś się zmieniło z popytem na złoto? Nic. Jak spadalo tak spada.
                  Poza Iranem, ktore preferuje złoto w celu ominięcia embarga na swoja ropę, żadne inne państwo nie zdecyduje się na ten krok z własnej woli, ani też na złość babci nie odmrozi sobie uszu. Nawet Rosja z Chinami.

Dla ciekawskich:
                  www.pieniadz.republika.pl/film10_01.html
                  I koniecznie to:
                  www.pieniadz.republika.pl/kicz/10_kicz.pdf
            • lodziarek Re: Putin potwierdził moją analizę w 100 procenta 04.03.14, 21:53
              Jeśli tak rzeczywiście kombinuje Putin, to przegra! Tylko krótkotrwały bałagan z czegoś takiego wyjdzie. No i takie kije mają dwa końce:)
              • cronny pozwij go o naruszenie własności intelektualnej 04.03.14, 22:34
                albo, przeciwnie, poproś o ochronę...
                • volupte Re: pozwij go o naruszenie własności intelektualn 04.03.14, 22:48
                  To dobre :-) On taki dobry wujek, wiec nie odmówi:-)
                • lodziarek Re: pozwij go o naruszenie własności intelektualn 04.03.14, 23:20
                  Mógłbyś jaśniej? Nudzi mnie rozszyfrowywanie tekstów forumowych przygłupów:(

cronny napisał:
                  > albo, przeciwnie, poproś o ochronę...<
    • hummer Bzdura :) 04.03.14, 22:58
      widz102 napisał:

Na świecie jest 2 700 000 000 g złota. Taka jest podaż.
      Ludzików jest 7 050 000 000.
      Na ludzika wypada po 0.4 grama złota. Co stanowi równowartość 170 zł/g x 0.4 g = 70 zł.
      Nie da się wrócić do złota. Bo żaden ludzik nie będzie za 2.30 zł pracował przez cały dzień.

Zrozumiał?
      • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:03

> Na świecie jest 2 700 000 000 g złota. Taka jest podaż.
        > Ludzików jest 7 050 000 000.
        > Skad te dane? I tyle jest złota w bankach czy taka jest podaz , bo to zupelnie co innego?
        >
        • hummer Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:16
          volupte napisał:

>
          > > Na świecie jest 2 700 000 000 g złota. Taka jest podaż.
          > > Ludzików jest 7 050 000 000.
          > > Skad te dane? I tyle jest złota w bankach czy taka jest podaz , bo to zup
          > elnie co innego?
          > >

Poszukaj :) Część złota, tego nie uwzględniłem, musisz odjąć, bo bo bez niego nie ma elektroniki. Do parytetu złota nie da się wrócić.
          • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:21
            Da się tylko parytet pewnie by był bardzo wysoki i nalezy rozwiazac sposób przekazywania , bo fizycznie to sie nie da , a obracać pieniedzmi wymienialnymi na złoto mozna , ale gdzie wtedy to zloto bezpiecznie ma lezeć? :-)
        • magdolot Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:28
          A uran? Jestem za, bo za jednym zamachem i sprawiedliwość społeczna... Patrz: "Uranowe uszy".

Będę sobie pilnie czytać Twoje raporty, Widzu na 102, i Twoje interpretacje podskórnych gierek. Bo nie mam wątpliwości, że basiorowi onemu nie Krym celem, a raczej kukiełkowym teatrzykiem, a chodzi jemu o coś mocno i niestety jak w zegarku. Jak się zaczyna bójkę dużych psów, to własnych maluczkich się przytrzymuje przy pysku króciutko, nie dziwota. Znaczy gra się w Gie z numerkami, popatrzcie co pies przyniósł, aktualny: 7.

Strasznie nie lubię tego laureata Pokojowej Nagrody Konfucjusza 2011, ale jakby się miał poślizgnąć to wolę nie na krwi, a na kasie i niechby mu wieczko jaja przydusiło.
          • widz102 Re: Bzdura :) 05.03.14, 00:08
            Powiem tak: gdyby można było kupić opcje na walutowy reset w ciągu np. 7 lat, to bym ładował ;). Jak już nawet Putin puszcza farbę...
      • widz102 Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:18
        Ubawiłeś mnie.:D
        Gratuluję.
        Na świecie jest 30 tysięcy ton wydobytego zlota. Rocznie wydobywa się 2300 ton złota. To 12 razy więcej niż ci się wydawało.(masz jeszcze jakieś równie dobre dowcipy?:))
        Dwa: po wejściu parytetu złoto nadal będzie wg ciebie warte 1350 usd za uncję a srebro 21 usd za uncję? (drugi śmieeech! :)).
        Bo ekonomiści obliczali, że powinno wówczas podrożeć mniej więcej 3-4 krotnie.
        Czyli sypnąłeś się ... Prawie 50-krotnie. Co mniej więcej powinno odpowiadać średniemu pkb na osobę na świecie. Zaraz to sprawdzę.
        Co miałeś z matmy w ogólniaku... Niech zgadnę, buhahaha!
        • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:25
          przy cenie 4-6tys$ za uncje to i produkcja o 50% by wzrosła :-)
          • hummer Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:28
            volupte napisał:

> przy cenie 4-6tys$ za uncje to i produkcja o 50% by wzrosła :-)

Jak się dokopiesz do jądra :)
            • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:29
              Aktualnie koszt wydobycia to ok.1200$ , a pokłady gdzie ten koszt jest wiekszy , leza i czekaja na lepsze czasy.
              • hummer Unię Polityki "RELNEJ"? :) 04.03.14, 23:31
                volupte napisał:

> Aktualnie koszt wydobycia to ok.1200$ , a pokłady gdzie ten koszt jest wiekszy
                > , leza i czekaja na lepsze czasy.
                • volupte Re: Unię Polityki "RELNEJ"? :) 04.03.14, 23:38
                  Jaki zwiazek? Chyba humorystyczny?
        • hummer Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:26
          widz102 napisał:

> Ubawiłeś mnie.:D
          > Gratuluję.
          > Na świecie jest 30 tysięcy ton wydobytego zlota. Rocznie wydobywa się 2300 ton
          > złota.

Napisałem o podaży 2700 ton. Czyli 2700 000 000 g. Rocznie na cały świat. A potem to przeliczyłem na ludzików i dniówki. Rocznie wychodzi, że możesz się wzbogacić o 0.4 g Au.
          Prawda, że kokosy :) A ponieważ pieniądz krąży to ty dasz dupy kozie dostaniesz 0.4 g. Ale koza musi jeść dostanie 0.4 grama. Po roku już jest 0.8 grama.

Nawet jak weźmiesz te swoje 30 000 000 000 gramów. Całość. To wychodzi obrączka próby 333 na palec. I to są całe zasoby złota :)
        • widz102 Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:27
          Sprawdziłem ze średnim pkb na osobę na świecie. Obecne zasoby złota w pełni zabezpieczają wynagrodzenia wszystkich ludzi na świecie, i to całorocznie. A biorąc pod uwagę nawet, aż, trzymiesięczny okres pełnej cyrkulacji zasobów pieniężnych
          • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:37
            Ale zapomniałes o kasie juz z tezauryzowanej :-)
            • widz102 Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:51
              To się wtedy konfiskuje jak roosevelt w 1933 i szlus. Co za problem?
        • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:28
          Obawiam sie jednak , że inicjatorem takiego uregulowania powinny być Stany , a im obecna sytuacja pasuje , poniewaz za papier, a własciwie elektroniczne impulsy, moga finansowac swój dług i życie.
          • hummer Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:38
            volupte napisał:

> Obawiam sie jednak , że inicjatorem takiego uregulowania powinny być Stany , a
            > im obecna sytuacja pasuje , poniewaz za papier, a własciwie elektroniczne impul
            > sy, moga finansowac swój dług i życie.

A Bitcoiny to co to jest :)
            • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:40
              to ludzkie fanaberie . dla hobbystów i hazardzistów lubiacych piramidy finansowe :-)
        • widz102 Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:40
          Sprawdziłem ze średnim światowym pkb na łeb.
          Moje przybliżone szacunki pokrywają się z tym co napisałem przy założeniu że:
          a) średni okres cyrkulacji pieniądza to 30-35 dni
          b) złoto drożeje czterokrotnie (nowy parytet). Czyli do 5,5-6 tys usd za uncję.
          • volupte Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:48
            A co z tym co na kontach?
            • widz102 Re: Bzdura :) 04.03.14, 23:58
              To samo co z płynnością. Wszyscy na raz wypłacają? Przecież nie. A jak wszyscy, to i pełne pokrycie nie wystarczy (patrz 1929)
          • hummer Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 04.03.14, 23:49
            widz102 napisał:

> Sprawdziłem ze średnim światowym pkb na łeb.
            > Moje przybliżone szacunki pokrywają się z tym co napisałem przy założeniu że:
            > a) średni okres cyrkulacji pieniądza to 30-35 dni
            > b) złoto drożeje czterokrotnie (nowy parytet). Czyli do 5,5-6 tys usd za uncję.

Co oznacza, że po roku jak będziesz pracował będziesz bogatszy o 0.4 g.

Uncja to 29 gramów z górką. Sprzedam Ci ile chcesz złota po 5000 USD za 30 gramów :) Rozrzutny będę.
            • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:01
              Hummer, nie kompromituj się już tym swoim liczeniem. I ile ma wg ciebie troy oz???
              • hummer Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:08
                widz102 napisał:

> Hummer, nie kompromituj się już tym swoim liczeniem. I ile ma wg ciebie troy oz
                > ???

31 gramów z małą górką. Dalej jestem skłonny sprzedać Ci to za 5000 dolarów. :)

Uncje są różne.
                www.mennicawroclawska.pl/product-pol-5-Krugerrand-1-Uncja-Zlota.html
                Tu masz uncję w wyrobie artystycznym za 4400 zł :)
                • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:16
                  Jeśli dyskutujesz o złocie i finansach i dopiero sprawdzasz w wiki, ile to uncja troy, to nie mamy o czym rozmawiać, sorki, ale wolę sobie pospać.
                  Dzięki, ale ja kupowałem po 350. A ty niepotrzebnie po 1800-1900?😂
                  • hummer Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:22
                    widz102 napisał:

> Jeśli dyskutujesz o złocie i finansach i dopiero sprawdzasz w wiki, ile to uncj
                    > a troy, to nie mamy o czym rozmawiać, sorki, ale wolę sobie pospać.
                    > Dzięki, ale ja kupowałem po 350. A ty niepotrzebnie po 1800-1900?😂

Zainwestuj w ind. To dopiero kasę zrobisz. Piszę serio. Choć wątpię bo jeśli ktoś chce kupować uncję obojętnie czy trojańską czy inną (różnice minimalne) po 5.5-6 k$, to na ind mu nie wystarczy.
                    • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:43
                      Ind i temu podobne dziwadła mają zdecydowanie zbyt niską płynność. Czyli kupujesz grubo ponad spot, sprzedajesz grubo poniżej spot. Bez sensu kompletnie. Jeszcze w czymś cię podszkolić? Jeśli nie, dobranoc.
                      • volupte Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 00:59
                        Ale Ag moze wesprzec Au :-)
                        • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 08:28
                          Może. Ale wątpię. Takie przeregulowanie nic tu nie wniesie, poza zbędnymi kompikacjami. Ale Ag ma wtedy pełne szanse stać się wówczas tezauryzacyjnym "złotem" dla ubogich. Ze wszystkimi konsekwencjami dla ceny.
                          I jeszcze jedno- czysta statystyka: na taki rozwój sytuacji grają dziś kraje o łącznym potencjale ludnościowym ok. 4,5-5 mld ludzi. O ogromnym tempie rozwoju gospodarczego. Które pi prostu nie chcą już finansować petrodolarem i obligacjami usa rozwoju Stanów. Świat się przebiegunowuje na naszych oczach.
                      • hummer Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 08:29
                        widz102 napisał:

> Ind i temu podobne dziwadła mają zdecydowanie zbyt niską płynność. Czyli kupuje
                        > sz grubo ponad spot, sprzedajesz grubo poniżej spot. Bez sensu kompletnie. Jesz
                        > cze w czymś cię podszkolić? Jeśli nie, dobranoc.

Nie mówię o spekulacjach, ale o działaniu długoterminowym. Ind, gal to metale strategiczne i bez nich się ludzkość nie obejdzie. Kupujesz teraz na emeryturę masz majątek.

www.pcworld.pl/news/157698/Zloz.galu.i.indu.wystarczy.nam.na.9.lat..panele.LCD.zagrozone.html
                        Trzy lata do emerytury możesz poczekać. A, że np. ind wygląda nieciekawie. Miękki metal podobny do ołowiu to tych nastawionych na złoto niekręci :)

www.serfin.pl/1210,nie-slyszales-o-indzie-mozna-na-nim-niezle-zarobic/
                        • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 08:45
                          Komu toto sprzedasz, od kogo toto kupisz? Na chleb zamienisz ten ind jakby co? Na czynsz?
                          Zero płynności.
                          Rzadkie metale to nie jest zabawa dla malutkich.... Najwięksi na świecie się za to biorą, a i to w kilku zaledwie miejscach na mapie...
                          Żart o indzie doceniam ;)
                          Ale zamiast kupować jakieś indy, wolałbym mieć jako lokatę coś Andy. Andy Warhola na przykład :D
                          • volupte Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 10:26
                            Andy tez płynność zerowa:-)
                            • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 12:19
                              Ale za to całkiem lekki i można go do niedużej alutuby i przytroczyć do plecaka w karimacie, jakby co... ;)
                              • volupte Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 12:25
                                A na biwaku moze słuzyc jako obrus :-)
                                • widz102 Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 13:32
                                  No właśnie! :D
                          • hummer Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 12:41
                            widz102 napisał:

> Komu toto sprzedasz, od kogo toto kupisz? Na chleb zamienisz ten ind jakby co?

Na chleb to Janukowycz zamienił złoto. Miał 2 kg przycisk do papieru w kształcie bochna chleba.

> Na czynsz?
                            > Zero płynności.
                            > Rzadkie metale to nie jest zabawa dla malutkich.... Najwięksi na świecie się za
                            > to biorą, a i to w kilku zaledwie miejscach na mapie...
                            > Żart o indzie doceniam ;)
                            > Ale zamiast kupować jakieś indy, wolałbym mieć jako lokatę coś Andy. Andy Warho
                            > la na przykład :D

Rzadkie to jest złoto, indu jest więcej ale nie za dużo, a jest na niego olbrzymie zapotrzebowanie. Nie ma problemu z płynnością. Tak jak zbieracze puszek nie mają problemu z upłynnieniem glinu.

PS
                            Znasz się na pieniądzach jak świnia na gwiazdach.
                            • widz102 Indyk myślał... 05.03.14, 13:23
                              Indyk, tfu! - ind w domu... Hmmmm.... Roczna polska średnia płaca w indzie - 70 kilo! Dziesięcioletnia polska płaca w indzie - 700 kilo. Nic tylko do plecaczka jakby co.... I do najbliższego punktu skupu u szwagra sołtysa w razie rozśrodkowania albo nagłego światowego kryzysu finansowego. Weźmie każdą ilość, zwłaszcza od 50 ton w górę, buhahahahaha! Bo ludzie i firmy w czasie światowego kryzysu walutowego/finansowego gromadzą przede wszystkim nowe telewizory (ind) i handlują indem. Po prostu nie mogą bez niego żyć! Sprzedawcy żywności, leków, paliwa na stacjach, opału też - jakby co - tylko za ind..... Wiesz - uncja za chlebek, trzy za puszkę mielonki.... Więc rozumiesz - jak się zacznie naprawdę, to w piwnicy KAŻDY hammer powinien mieć co najmniej ze trzy tony indu. Się zacznie, to kurs pójdzie do stratosfery!
                              Zmień sobie może nicka na hammer! Po twoich "ekonomicznych" wpisach wypadałoby.
                              :D:D:D:D
                              p.s. Podobno skamieniałe łajno dinozaura ma jeszcze lepsze perspektywy wzrostu cen. Może to będzie dla ciebie wymarzona inwestycja o odpowiedniej hmmm.... płynności na czas kryzysu.
                              Nie pogadamy już. O indykach i indzie wiem za mało, na łajnie dinozaurzym się nie znam a indiotów omijam szerokim łukiem.
                              • hummer Re: Indyk myślał... 05.03.14, 14:11
                                Mam w szufladzie kilka kg. Tak na zapas :)
                                I bezpiecznie, bo żaden złodziej ołowiu nie ruszy :) a tak to mniej więcej wygląda.
                                • volupte Re: Indyk myślał... 05.03.14, 14:26
                                  Ruszy , ruszy ...śrut można zrobić, żołnierzyki ...itp.
                                  • hummer Re: Indyk myślał... 05.03.14, 14:44
                                    volupte napisał:

> Ruszy , ruszy ...śrut można zrobić, żołnierzyki ...itp.

:)
                        • volupte Re: Tylko, że podaż Au jest 2700 T na rok. 05.03.14, 10:25
                          Do tezauryzacji jak najbardziej sie nadaje. Wysoka stopa zwrotu prawie pewna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka