Dodaj do ulubionych

Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyki

23.03.14, 10:52
Gdyby Hawking był dzieckiem matki-Polki, to nie poznałby on nigdy matematyki ani fizyki. Bo jego matka brałaby z urzędu najniższą krajową i cały dzień siedziałaby w domu przewracając bezwładnego syna z boku na bok i jęcząc nad ciężkim losem. (Żeby uniknąć bezsensownych dyskusji: upraszczam i przerysowuję świadomie, wiem, że Hawking w dzieciństwie był jeszcze zdrowy). O co mi chodzi? Ano o to, że:
1. Żądanie 2300 dla matki każdego upośledzonego dziecka wymagającego całodziennej opieki to idiotyczne pakowanie wszystkich do jednego schematu. Dla wielu takich dzieci jest lepiej, jeżeli na kilka godzin dziennie trafiają pod opiekę fachowych terapeutów, nauczycieli itp. - w tym czasie matka może normalnie pracować. Zamykanie takich dzieci w domu uniemożliwia im choćby minimalny rozwój. Każdy niepełnosprawny wymaga innej opieki i terapii i to związanej z różnymi kosztami.
O tym, w jakim stopniu takie dziecko powinno być w opiece domowej a w jakim stopniu pod opieką terapeutów powinni decydować fachowcy, regularnie (np. co 6 mcy) oceniający rozwój dziecka, a nie tylko matka, często gnębiona wyrzutami sumienia za urodzenie niepełnosprawnego. I ci fachowcy zlecaliby np. pobyt w ośrodku rehabilitacji i opieki przez 10 godzin dziennie - albo całodzienną opiekę w izolacji od świata. Biorąc pod uwagę dobro dziecka, a nie (albo nie tylko) stan duszy matki.
2. Wsparcie powinno być przypisane do niepełnosprawnych, a nie ich rodziców. Po prostu takie dzieci powinny od małego dostawać rentę.
3. Oprócz renty dla dzieci powinnyśmy starać się matkom opiekującym się dziećmi stworzyć szanse do łączenia pracy w domu z całodzienna opieką nad dziećmi. Taka matka może chałupniczo pisać programy, tłumaczyć teksty, szyć... Zarabianie choćby odrobiny pieniędzy znakomicie wpływa na poczucie własnej wartości.
4. Nie każda rodzina potrzebuje takiej samej pomocy od państwa. Jeżeli żona dobrzez zarabiającego męża postanowiła prowadzić żywot "Prawdziwej Matki Polki" czyli nie pracować i zajmować się dziećmi, to opieka nad niepełnosprawnym dzieckiem nie wpływa na jej sytuację. Co innego rodzina bez ojca (faceci często zmywają się, gdy rodzi się niepełnosprawne dziecko), bez albo z minimalnymi alimentami.
Obserwuj wątek
    • w_v_w Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 11:09
      Dawno, dawno temu, za tej wstretnej komuny, byly spoldzielnie inwalidzkie. Niepelnosprawni mieli opieke medyczna, ale najwazniejsze, czuli sie potrzebni, bo mieli prace. Niestety przybyli "odnowiciele" i uwlaszczyli sie na majatku a niepelnosprawni wrocili do domow.

Byl system, ktory dzialal bardzo dobrze, zdaje sie, ze to kolesie obecnej wladzy spod znaku Unii Wolnosci i AWS unicestwili ten komunistyczny wynalazek.

Wawerka
      • szwampuch58 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 11:19
        Jeden z wielu przykladow na rozmach "steropianowych obalaczy komunizmu" .Przy tej skali "obalania" poleglo w radosnej eufori sporo rzeczy nie koniecznie, komunistycznych.
      • losiu4 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 16:22
        nadal istnieje pfron i miejsca pracy w których bardzo "mile" widzi się inwalidów... a propos pfronu:
        "Data publikacji : 18.03.2014

Zapytanie ofertowe na wykonanie usługi o wartości poniżej 14 000 euro dotyczącej usługi opracowania, wyprodukowania oraz dostarczenia materiałów konferencyjnych w ramach projektu systemowego pn. „Wsparcie środowiska osób niepełnosprawnych z terenów wiejskich i małomiasteczkowych”."

Pozdrawiam

Losiu
    • zapijaczonyryj A nie prościej nie rodzić niepełnosprawnych dzieci 23.03.14, 11:18
      forum.gazeta.pl/forum/w,396,150209388,150209388,A_nie_prosciej_nie_rodzic_niepelnosprawnych_dzieci.html
      • zuzkazuzka111 i tych po wypadkach od razu dobijać... 23.03.14, 11:29
        zdrówka życzę ryju z Alzheimerem.
        • zapijaczonyryj Re: i tych po wypadkach od razu dobijać... 23.03.14, 11:35
          zuzkazuzka111 napisała:

> zdrówka życzę ryju z Alzheimerem.

Nie wiem co bierzesz, ale ci szkodzi
          • zuzkazuzka111 Re: i tych po wypadkach od razu dobijać... 23.03.14, 12:02
            > Nie wiem co bierzesz, ale ci szkodzi

Poczytaj to co wypisujesz, potem spytaj siebie o to co bierzesz.
      • losiu4 Re: A nie prościej nie rodzić niepełnosprawnych d 23.03.14, 20:48
        znaczy zabijać je wczesniej? to ma być ten "postęp"?

Pozdrawia,m

Losiu
    • buldog2 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 11:52
      To zupełnie inne stawianie sprawy, niż znane z Sejmu.
      A jeśli chodzi o wysokość zasiłków, powinna uwzględniać potrzeby wszystkich (inwalidów, rodzin inwalidów, opiekunów ludzi chorych, starych - wszystkich), równo traktować potrzeby wszystkich, uwzględniać postulat zgody społecznej i możliwości państwa.

Zwróć uwagę na to, że po pierwsze, Polska jest państwem radykalnie uboższym, niż GB. Po drugie, że GB, wskutek rozdętego fiskalizmu i rozdawnictwa traci swój wysoki status i powoli, a nieubłaganie obniża się w stronę średniej i zadłuża się. To nie może trwać wiecznie. Podobnie z Francją i państwami skandynawskimi.
    • buldog2 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 12:14
      Pytanie: skąd wzięła się kwota 2300 zł.?
      W wielu częściach Polski ludziom nie łatwo zarobić takie pieniądze, nawet jeśli pracują po 10 godzin dziennie.
      • chateau Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 16:11
        Z sufitu.
      • man_sapiens Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 18:20
        Błąd, miało być 1300 - tyle zostaję mniej więcej netto z minimalnej (1600 z czymś).
    • jozef.bak.z.amber.gold Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 13:47
      bo zostalby zabity w lonie matki ?
      • zgred-zisko Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 23.03.14, 16:00
        To ja Cię zapytam. Czy gdybyś był takim Hawkingiem i dowiedział byś się, że matka wiedziała, że tak się stanie, to byłbyś jej wdzięczny? Tu nie odpowiadaj, bo to bez sensu. Odpowiedz Bozi wieczorem, przy paciorku.
      • man_sapiens Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 24.03.14, 07:22
        Jak widzę księżom wszystko z jednym się kojarzy.
        W Wielkiej Brytanii aborcja jest dozwolona, w Polsce praktycznie zakazana.
        • losiu4 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 25.03.14, 21:06
          man_sapiens napisał:

> Jak widzę księżom wszystko z jednym się kojarzy.

a co tu jest do kojarzenia? Lewusy nawołują do mordowania dzieci, czy nie?

pozdrawiam
          Losiu
    • teodor_jeske_choinski_1 Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyki 23.03.14, 16:05
      Jakby nie byłby ułomnym, też nie poznałby fizyki, ale poznałby klechdy bliskowschodnie i "nauki" JP II na lekcjach religii.
      • losiu4 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 25.03.14, 21:10
        teodor_jeske_choinski_1 napisał(a):

> Jakby nie byłby ułomnym, też nie poznałby fizyki, ale poznałby klechdy bliskows
        > chodnie i "nauki" JP II na lekcjach religii.

poznałby i jefnio i drugie, I na dobre by mu to wyszło

Pozdrawiam
        Losiu
    • pelorus On zachorowal juz jako dorosły. 23.03.14, 18:35
      Ale profesor Banach nie miał wyższych studiów.Ale to było przed wojną. Dzisiaj by do tego debile w gronostajach nie dopuścili.
      Profesory typu karminowa Jadźka, "Techniczny", czy pani Środa, to dzisiaj luminarze polskiej nauki.
      • zgred-zisko Re: On zachorowal juz jako dorosły. 23.03.14, 20:02
        To prawda, że zachorował jako dorosły. Ale ja widziałem takich, którzy już tacy przyszli na świat. I byłem wstrząśnięty. To nie była ułomność, to była katastrofa. Choć jestem dorosłym mężczyzną to chciało mi się płakać. Jeśli jego rodzice wiedzieli co robią, to niech będą przeklęci.
      • losiu4 Re: On zachorowal juz jako dorosły. 25.03.14, 21:20
        nie bój się użyć określnia luwusy

Pozdrawiam

Losiu
    • hummer Sranie w banię 23.03.14, 20:35
      Mi brakuje jednego. Liczby osób uprawnionych. 1000, 10000, 100000?

PS
      On zachorował jako osoba dorosła. Tak koło 30stki.
      • man_sapiens Re: Sranie w banię 23.03.14, 20:47
        > On zachorował jako osoba dorosła. Tak koło 30stki.
        Z wątku założycielskiego: (Żeby uniknąć bezsensownych dyskusji: upraszczam i przerysowuję świadomie, wiem, że Hawking w dzieciństwie był jeszcze zdrowy).
        Dlaczego niepełnosprawne dzieci mają być traktowane inaczej niż niepełnosprawni dorośli?
        • hummer Re: Sranie w banię 23.03.14, 20:52
          man_sapiens napisał:

> > On zachorował jako osoba dorosła. Tak koło 30stki.
          > Z wątku założycielskiego: [i] (Żeby uniknąć bezsensownych dyskusji: upraszczam
          > i przerysowuję świadomie, wiem, że Hawking w dzieciństwie był jeszcze zdrowy).[
          > /i]
          > Dlaczego niepełnosprawne dzieci mają być traktowane inaczej niż niepełnosprawni
          > dorośli?

Dalej unikasz ile jest takich rodzin. Bo to jest problem. Załóżmy, że 10000. To są pojedyncze dodatkowe miliony w państwie. Z drugiej strony, 6 mln na ŚOB. Kasa jest, tylko źle wydatkowana.
          • magdolot Pomysł Sapiensa 23.03.14, 22:31
            Się podpisuję pod pomysłem Sapiensa oburącz, bo jest bardzo mądry. Płacenie rodzicom za opiekę nie zawsze jest w interesie obiektu owej opieki, szczególnie w kraju z wciąż żywym "ideałem" Matki Polki, wielce toksycznej istoty...

System opieki. Mądry i działający. Nie ochłapy, tylko prawdziwa pomoc. Dla wszystkich niepełnosprawnych i wymagających opieki.

> Dalej unikasz ile jest takich rodzin. Bo to jest problem. Załóżmy, że 10000. To
            > są pojedyncze dodatkowe miliony w państwie. Z drugiej strony, 6 mln na ŚOB. Ka
            > sa jest, tylko źle wydatkowana.

Takich rodzin jest wiele i trzeba je wreszcie policzyć. Chyba nie Sapiens tego unika tylko ten, kto powinien to zrobić.
            A kasy zawsze jest zbyt mało. Niemcy mają lepszą służbę zdrowia i opiekę społeczną, a ich system już by się zawalił, głównie z powodu konieczności opieki nad starymi ludźmi, gdyby nie prywatne opiekunki-emigrantki oficjalnie zarabiające grosze i dostające większą część zarobków nieoficjalnie [część szarej strefy pracowicie tolerowana przez państwo]... i faceci z poboru odpracowujący wojsko w służbie zdrowia.
          • man_sapiens Re: Sranie w banię 23.03.14, 22:32
            > Dalej unikasz ile jest takich rodzin. Bo to jest problem. Załóżmy, że 10000. To
            Nie wiem ile ich jest i nie wiem, czemu się mnie o to pytasz. Piszę o tym, że pomoc państwa powinna zależeć od potrzeb konkretnej upośledzonej osoby i sytuacji materialnej konkretnej rodziny, a nie być rozdzielana "wszystkim po równie". I z e to ma być pomoc dla upośledzonego, a nie dla jego rodziny. To jest niezależne od tego, ile jest potrzebujących i ile można na to przeznaczyć pieniędzy.
            A swoją drogą - podniesienie tych zasiłków o ok. 600zł ma kosztować miliardy. Czyli chodzi raczej o setki tysięcy niż dziesiątki.
            • buldog2 Re: Sranie w banię 23.03.14, 23:26
              Wymagających stałej opieki niedołężnych ludzi dorosłych, słyszałem w tv, jest ok. 1,4 mln.
              Do tego dojdą chorzy nie ujęci w tym spisie, inwalidzi, ok. 100 tys. dzieci. W przypadku objęcia opieką ich ilość wzrośnie, o 1/4 - 1/3 - trzeba liczyć się z 2 milionami uprawnionych.
              Dla każdego ok. 16 tys. rocznie (netto).
              Ok. 30 miliardów złotych rocznie - to koszt świadczeń pieniężnych w przypadku równego, sprawiedliwego traktowania wszystkich.
              • jurgonka Re: Sranie w banię 23.03.14, 23:37
                Właśnie z powodu tych liczb (zakładam, że w miarę prawdziwych) uważam, że protest w sejmie przyniesie wiele złego. "Tusk" daje opiekunom, nie daje niepełnosprawnym. Opiekun (ja też) minimum socjalne + lata doliczone do emerytury. Niepełnosprawny pomoc uzależniona od niepełnosprawności - potrzeb. W miarę bogacenia społeczeństwa zwiększać minimum socjalne.
              • man_sapiens Re: Sranie w banię 24.03.14, 07:21
                > Ok. 30 miliardów złotych rocznie - to koszt świadczeń pieniężnych w
                > przypadku równego, sprawiedliwego traktowania wszystkich.

Zdecyduj się, równego czy sprawiedliwego.
              • hummer Nie zgodzę się z Tobą 24.03.14, 08:30
                buldog2 napisał:

> Wymagających stałej opieki niedołężnych ludzi dorosłych, słyszałem w tv, jest o
                > k. 1,4 mln.
                > Do tego dojdą chorzy nie ujęci w tym spisie, inwalidzi, ok. 100 tys. dzieci. W
                > przypadku objęcia opieką ich ilość wzrośnie, o 1/4 - 1/3 - trzeba liczyć się z
                > 2 milionami uprawnionych.
                > Dla każdego ok. 16 tys. rocznie (netto).
                > Ok. 30 miliardów złotych rocznie - to koszt świadczeń pieniężnych w przy
                > padku równego, sprawiedliwego traktowania wszystkich.

Niepełnosprawność, niepełnosprawności nie jest równa. Co innego rodzice dzieci sparaliżowanych, a co innego koleś ze strzelającym kolanem. Mi chodziło o ludzi, którzy wymagają pomocy 24/365.25

Nie wmówisz mi, że co 10 obywatel Polski to inwalida taki wymagający pomocy przy swoich czynnościach życiowych. Opieki 24/365.25

Dlaczego Ci ludzie mają żyć poniżej średniej krajowej? Obecnie żyją poniżej minimum.
    • kaczeziobro W Polsce nei ma Oxford University 24.03.14, 03:33
      i nigdy zaden zdrowy, sprawny, ani niepelnosprawny polak nie zostal Hawkingiem.
      • hummer Mamy Toruń. 24.03.14, 08:31
        kaczeziobro napisała:

> i nigdy zaden zdrowy, sprawny, ani niepelnosprawny polak nie zostal Hawkingiem.

Wolszczanem można zostać.
        • szwampuch58 Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 09:00
          Wolszczana zastapily satelity obserwacyjne i tysiace internautow amatorow - astronomow,odkryto ponad 700 podobnych planet.Wolszczan byl pierwszy i chwala mu za to ale porownywanie tych dwoch panow to bicie piany w kolorze bialo-czerwonym
          • hummer Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 15:41
            szwampuch58 napisał:

> Wolszczana zastapily satelity obserwacyjne i tysiace internautow amatorow - ast
            > ronomow,odkryto ponad 700 podobnych planet.Wolszczan byl pierwszy i chwala mu z
            > a to ale porownywanie tych dwoch panow to bicie piany w kolorze bialo-czerwonym

Nonsensem jest stopniowanie naukowców na tym poziomie. Obaj to wielcy fizycy. Jeden teoretyk, drugi doświadczalnik. Pierwszą planetę poza Układem Słonecznym odkrył Polak.
            I to jest fakt.
            • szwampuch58 Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 17:21
              czy ja twierdze inaczej?
        • humbak Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 16:31
          Wolszczan to przypadek sztandarowy. Nasi naukowcy jednak nieźle sobie radzą. Uczelnie stoją marnie fiansowo, więc często robią to za granicą, ale jednak.
          • szwampuch58 Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 17:23
            taaaa ,w czym...w wiadomosciach TVP czy TVN chiba
            • hummer Re: Mamy Toruń. 25.03.14, 08:32
              szwampuch58 napisał:

> taaaa ,w czym...w wiadomosciach TVP czy TVN chiba

Z całym szacunkiem ale tam to miernoty zwykle występują.
              • szwampuch58 Re: Mamy Toruń. 25.03.14, 19:03
                na czele tez nie stoi tytan umyslu:
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15685007,Ministerstwo_zawiadamia_prokurature_o_nieprawidlowosciach.html#BoxWiadTxt
        • man_sapiens Re: Mamy Toruń. 24.03.14, 17:09
          W tym atku nie chodzi o rozwój nauki w Polsce ale o pieniądze dla rodzin niepełnosprawnych.
      • losiu4 Re: W Polsce nei ma Oxford University 25.03.14, 21:23
        aczeziobro napisała:

> i nigdy zaden zdrowy, sprawny, ani niepelnosprawny polak nie zostal Hawkingiem.

cóż, komuna już o to zadbała

Pozdrawiam

Losiu
    • tornson Stephem Hawking był zdrowym dzieckiem. 24.03.14, 11:36
      Zachorował na studiach. Pochodził z rodziny naukowców, a jego lekarzem gdy zachorował na ALS był jego ojciec.
      Więc twoje porównanie o kant dupy rozbić.
      • man_sapiens Re: Stephem Hawking był zdrowym dzieckiem. 24.03.14, 17:08
        Cytat z wątku otwierającego (Żeby uniknąć bezsensownych dyskusji: upraszczam i przerysowuję świadomie, wiem, że Hawking w dzieciństwie był jeszcze zdrowy).
        Czytać nie nauczylli czy jesteś niepełnosprawny?
    • remez2 Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 24.03.14, 17:18
      Twoja propozycja powinna być przeanalizowana przez fachowców. Jest rozsądna.
      • jurgonka Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 25.03.14, 09:44
        Nie wiem o jaką propozycje chodzi. (Zarozumiałość mówi, ze moją) W naszym kraju bezprawia "prawdziwi fachowcy" (nie partyjni) nie mają głosu.
        Strajk w sejmie odbywa się nie dla niepełnosprawnych odbywa się dla opiekunów, którzy walczą o swoje - obiecując w imieniu ponad 100 000 rodziców (i moim??), że otrzymaną kasę (dla opiekuna za rezygnacje z pracy) przeznaczy oni na potrzeby niepełnosprawnych.
        Decyzja, którą już podjął "Tusk" doprowadzi do jeszcze większej krzywdy niepełnosprawnych i większego drenażu budżetu.
        Nikt w tym sporze nie bierze pod uwagę niepełnosprawnych - pod bełkotem - jak to rodzina dobrze i fachowo opiekuje się ON (czego nikt nie kontroluje) kasę daje się zdrowym. Nikt nie będzie kontrolował sposobu wydania tej kasy. Wydanej dla opiekuna, który zrezygnował z zatrudnienia. Na co - zgodnie z prawem - powinna być wydana ta kasa.
        • man_sapiens Re: Gdyby Hawking był Polakiem nie poznałby fizyk 25.03.14, 16:45
          Chyba nasze pomysły sa zgodne. Pieniądze powinny dostawać niepełnosprawne dzieci - i nie tylko dzieci, samotni i dorośli niepełnosprawni też. Zależnie od rodzaju i stopnia niepełnosprawności. Pieniądze te powinny być wydawane z jak największa korzyścią dla tej osoby, a to bardzo rzadko oznacza całodobowy pobyt pod okiem matki. A jeżeli rodzina znajdzie w tarapatach finansowych wskutek opieki nad niepełnosprawnym - to powinna dostać wsparcie z pomocy społecznej - zależnie od sytuacji materialnej, możliwości dorobienia itd.
        • hummer Jeszcze trochę, zaczną dziatkom odrąbywać członki? 25.03.14, 21:13
          jurgonka napisał(a):

> Nie wiem o jaką propozycje chodzi. (Zarozumiałość mówi, ze moją) W naszym kraju
          > bezprawia "prawdziwi fachowcy" (nie partyjni) nie mają głosu.
          > Strajk w sejmie odbywa się nie dla niepełnosprawnych odbywa się dla opiekunów,
          > którzy walczą o swoje - obiecując w imieniu ponad 100 000 rodziców (i moim??),
          > że otrzymaną kasę (dla opiekuna za rezygnacje z pracy) przeznaczy oni na potrze
          > by niepełnosprawnych.
          > Decyzja, którą już podjął "Tusk" doprowadzi do jeszcze większej krzywdy niepełn
          > osprawnych i większego drenażu budżetu.
          > Nikt w tym sporze nie bierze pod uwagę niepełnosprawnych - pod bełkotem - jak t
          > o rodzina dobrze i fachowo opiekuje się ON (czego nikt nie kontroluje) kasę daj
          > e się zdrowym. Nikt nie będzie kontrolował sposobu wydania tej kasy. Wydanej dl
          > a opiekuna, który zrezygnował z zatrudnienia. Na co - zgodnie z prawem - powinn
          > a być wydana ta kasa.

Jak w Indiach? Paranoja ma swoje granice.
          Tak właściwie, to po co żyjesz w kraju, w którym nikomu nie ufasz?
          • jurgonka Re: Jeszcze trochę, zaczną dziatkom odrąbywać czł 25.03.14, 21:38
            Za szybko pisałem przepraszam. Teraz wolniej. Wykorzystując prawne znaczenie słów matka dziecko chcą pozbawić świadczeń tych co nie załapią się na te określenia. Dziecko niepełnosprawne jest tylko wtedy, gdy niepełnosprawność powstała przed 16 rokiem życia. Granicę tą przesuwa nauka dziecka itd.
            Świadczenie otrzymuje matka, niestety umiera ON zostaje bez środków do życia itd.
            W odrurznieniu od niektórych sam jestem opiekunem i pomagam wielu osobom krzywdzonym przez MOPS PEFRON Sądy Rodzinne. Mam ogromne zaufanie do ludzi i 0 dla instytucji.
            na marginesie: dlaczego (podstawa prawna) opiekun ma dawać własne świadczenie ON

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka