hummer 26.04.14, 12:30 www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/klotnia-o-nowe-przepisy-na-antenie-tvn24-nie-robcie-z-nas-idiotow,1277751.html?playlist_id=12799 Z jednej strony liberalizacja, z drugiej obawy o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
x2468 Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 12:36 Nowy przepis jest dobry. Polska transplantologia od czasów rządów pis cierpi na poważną zapaść, ludzie nie chcą oddawać organów do przeszczepów. Nowy przepis zwiększy ilosc organów na rynku i o to właśnie chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 12:45 x2468 napisał: > Nowy przepis jest dobry. Polska transplantologia od czasów rządów pis cierpi na > poważną zapaść, ludzie nie chcą oddawać organów do przeszczepów. Nowy przepis > zwiększy ilosc organów na rynku i o to właśnie chodzi.. Moim zdaniem bzdurnym jest parametr pojemności, a nie mocy lub mocy na masę. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 13:30 Bolidy F! maja silniki nie większe jak 2.0 l pojemności skokowej. Niemcy np dają prawo jazdy na probe. Wystarczy jedno przekroczenie prędkości aby świeżo upieczony kierowca wrócił na kurs. Do tego ceny ubezpieczeń.Zaczyna się od około 200% stawki podstawowej aby po wielu latach bezwypadkowej jazdy uzyskać nawet minimum czyli 30% tej stawki.Pomimo to zdążają się wypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 13:45 Oooo jestem za .. nigdy nie miałem prawa na motor ale teraz na starośc moze i bym sobie motorem pojeździł choc trochę boje sie , ze co dwa kółka to nie cztery , Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 13:52 Kiepski żart. Z rozbitego motocyklisty nie ma organów nadających się do przeszczepu. I pacz pan - piesi przebiegają przez jednię bez kwitów, rowerzyści też, a jak masz prawo jazdy kat. B to możesz legalnie jeździć zarówno Fiatem 126p (23 KM) jak i jak zauważył hummer - Ferrari. Albo Tico, a zaraz Hiluxem. Albo możesz 10 lat nie jeździć po czym spróbować. Makabra :p Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 14:17 chateau napisał: > Kiepski żart. > Z rozbitego motocyklisty nie ma organów nadających się do przeszczepu. > > I pacz pan - piesi przebiegają przez jednię bez kwitów, rowerzyści też, a jak m > asz prawo jazdy kat. B to możesz legalnie jeździć zarówno Fiatem 126p (23 KM) j > ak i jak zauważył hummer - Ferrari. Albo Tico, a zaraz Hiluxem. Albo możesz 10 > lat nie jeździć po czym spróbować. Makabra :p Coś się pewnie zmieni, bo np. Skoda Superb TSI ma tylko 1.4 l pojemności. A ubezpieczyciele zapłacą więcej niż za dwa autka po 700 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 14:28 A za downsizing zapłaci dodatkowo szczęśliwy(?) użytkownik. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 15:12 chateau napisał: > A za downsizing zapłaci dodatkowo szczęśliwy(?) użytkownik. Pierwszy i jedyny, bo po 150 tyś km nie ma czego sprzedawać :) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 15:25 Ano. Nie idzie ku lepszemu. Jak się podsumuje koszty zakupu, przeglądów, utrzymania i na koniec doda koszt paliwa to wychodzi, że auta do 2004 roku są zwyczajnie tańsze. Choć zdarzają się wyjątki, ale nie będę robił kryptoreklamy pewnej japońskiej firmie na literę M ;-) W mojej branży mam podobnie. Pracuję na 7-letnim laptopie, wymiana podzespołu (np. wentylatora) to parę minut roboty. Nowszy model tej samej firmy to makabra, łatwiej wymienić samą matrycę niż całe tzw. skrzydło, generalnie żeby wymienić cokolwiek trzeba rozebrać cały sprzęt. Na razie nie będę zmieniał kompa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 21:46 Nie ma się to śmiać :) Cała dyskusja idzie o to czy to ma być pięćdziesiątka czy stakan, ale nikt nie myśli o wskaźniku moc/masa, który jest wbity w każdy dowód rejestracyjny. A o czym on mówi, to przekonaliśmy się niedawno, gdy Norweg nie opanował maszyny na pokazie i rozjechał grupę widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Ten Policjant to głupek 26.04.14, 14:23 posłuchaj co on tu bredził: forum.gazeta.pl/forum/w,28,150668806,150668806,Skad_sie_tacy_biora_w_Policji_.html Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 14:40 ja mogę przytoczyć dwa kraje - w NL każdy może śmigać mopedem do 40 km/h po bez prawka - ale po ścieżkach rowerowych, i jest to czasami horror, bo większość mopedów śmiga 60-70km/h terroryzując rowerzystów w Malezji znowu na motocykl 125 ccm potrzebne jest prawko - ale ponad połowa z tysięcy nie posiada - starch jest przechodzić przez jezdnię, śmigają też bezczelnie po chodnikach jednym słowem - wolność jednych odbywa się zwykle kosztem drugich, problem się pojawią i to jest pewne tego nie potrafił przekazać policjant w sowich wypowiedziach czego mu zresztą dziennikarze nie ułatwiali Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 26.04.14, 14:49 Czyli dwa wnioski. 1. Chamstwo nie ma narodowości. 2. Policjanci często wolą pilnować kwitów (procedur) zamiast zmierzyć się z problemem. PS. W DK byłem świadkiem, jak motocyklista źle obliczył trajektorię i wyłożył się za skrzyżowaniem blokując chwilowo ruch. Policjanci, którzy akurat byli obok pomogli mu podnieść motor, upewnili się, że jest OK po czym po krótkim pouczeniu życzyli bezpiecznej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
calun_torunski Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 27.04.14, 02:20 > 2. Policjanci często wolą pilnować kwitów (procedur) zamiast zmierzyć się z pro > blemem. w tym wypadku, to nie policjanci powinno to robić, ja się obawiam, że problem nie ma rozwiązania - po prostu w mieście każde inne podejście niż zbiorkom w 100% jest złe. Być może Zbiorkom plus rowery (choc też jest konflikt z pieszymi...) ale dopuszczenie każdej kolejnej formy doprowadza do zapaści system. Zresztą nawet zbiorkom generuje konflikty, bo nie wszyscy wiedzą jak się zachować - a to się będa wciskać, a to blokować wyjście itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Co sądzicie o do pół szklanki? 27.04.14, 07:23 Należy też brać pod uwagę interes części oficerów Policji. Są często wykładowcami w WORDach itp. a wszelka liberalizacja zabiera im część dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Co z sarną? 27.04.14, 00:43 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,15860410,Jechali_quadem__wyskoczyla_sarna__Mlody_mezczyzna.html O 3 w nocy przez las. Ponoć też nie potrzeba na to żadnych papierów. PS Dziś zostałem obtrąbiony przez DLE :) Do domu mam 700 metrów. Skrzyżowanie równorzędne wszyscy stoją. Jestem z prawej więc ruszam. Zong, jak ktoś mógł wjechać przed DLE z prawej, skoro oni grzecznie czekali i jechali na wprost, czyli według ich główną. Potem kolejne skrzyżowanie. Z doświadczenia wiem, że piesi chodzą tam jak chcą. Jadę 40 km/h - klakson DLE. Choć w połowie skrzyżowania, na wyspece, jest grupka osób tak z 10. To już rozwścieczyło DLE. Ostatnie 500 m mam ich na zderzaku. Jadę 50 km/h. Nie ma sensu się rozpędzać w mieście do +10 czyli 60 km/h, bo za 500 m skręcam. Daję kierunkowskaz. DLE uznaje, że to dla jaj. Skręcam przy 50 na godzinę, bo nie ma szansy na przyhamowanie. Jak przyhamuję, DLE będę miał na haku. Dać DLE stakana i po dwóch młodzieńcach. Nie ważna dla nich na równorzędnych lepszy jest z prawej, nie ważne dla nich jest, że pieszy to pieszy i nie wiadomo co zrobi (zasada ograniczonego zaufania), nie ważne dla nich jest trzymanie takiego odstępu, by się nie nadziać. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Dla Chateau specjalnie 27.04.14, 00:53 Tekst ukryty w Piano to "Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że mężczyzna nie zachował odpowiedniej prędkości. W dodatku przed quad wyskoczyła sarna. Pojazd przewrócił się i przygniótł 21-latka. Mężczyzna zginął na miejscu. Jego pasażer odniósł obrażenia." Bez Piano tego nie zobaczysz, ani nie skomentujesz :0 Odpowiedz Link Zgłoś