Dodaj do ulubionych

Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!!

IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.04.02, 23:07
Pan Jerzy rozpisywal sie wiele nad prymatem Piotra w Kosciele i nie
mialam mu czasu odpowiedziec. Po pierwsze, kwestionowanie prymatu
Piotra na podstawie roznej interpretacji slow Chrystusa "ty jestes opoka
etc." przez Lutra i KK nie jest wiarygodne. Bardziej wiarygodne jest jak
Piotr i pierwsi Apostolowie zinterpretowali te slowa. A wiec, Panie Jerzy,
jak czytam Dzieje Apostolskie to uwazam ze Piotr przez innych jest juz
wtedy uznany za glowe Kosciola. Nie trzeba zadnych interpretacji. To jest
fakt ze Piotr wzial slowa Chrystusa za mandat ktory usilowal
kwestionowac Luter.

Po drugie, zadna organizacja nie moze dzialac bez przywodcy. Wiec byloby
dziwne gdyby Chrystus tego nie wiedzial. Niestety, protestanckie
podejscie ze Kosciol nie potrzebuje zadnego przywodcy bo kazdy jest
odpowiedzialny za samego siebie idzie wprost przeciw woli Chrystusa. To
podejscie doprowadzilo do rozpadu protestantyzmu na jakies 30,000 sekt
i jak to sie ma do rozpaczliwej modlitwy Chrystusa 'aby byli jedno"?

Obserwuj wątek
    • Gość: Jerzy Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.02, 14:13
      Gość portalu: Osa napisał(a):

> Pan Jerzy rozpisywal sie wiele nad prymatem Piotra w Kosciele i nie
      > mialam mu czasu odpowiedziec. Po pierwsze, kwestionowanie prymatu
      > Piotra na podstawie roznej interpretacji slow Chrystusa "ty jestes opoka
      > etc." przez Lutra i KK nie jest wiarygodne. Bardziej wiarygodne jest jak
      > Piotr i pierwsi Apostolowie zinterpretowali te slowa. A wiec, Panie Jerzy,
      > jak czytam Dzieje Apostolskie to uwazam ze Piotr przez innych jest juz
      > wtedy uznany za glowe Kosciola. Nie trzeba zadnych interpretacji. To jest
      > fakt ze Piotr wzial slowa Chrystusa za mandat ktory usilowal
      > kwestionowac Luter.
      >
      > Po drugie, zadna organizacja nie moze dzialac bez przywodcy. Wiec byloby
      > dziwne gdyby Chrystus tego nie wiedzial. Niestety, protestanckie
      > podejscie ze Kosciol nie potrzebuje zadnego przywodcy bo kazdy jest
      > odpowiedzialny za samego siebie idzie wprost przeciw woli Chrystusa. To
      > podejscie doprowadzilo do rozpadu protestantyzmu na jakies 30,000 sekt
      > i jak to sie ma do rozpaczliwej modlitwy Chrystusa 'aby byli jedno"?
      >

Droga Pani Oso,
      Nie pisałem o prymacie Piotra, ale raczej o tym, że doktryna o prymacie Piotra i
      jego następcach, nie ma uzasadnienia biblijnego.
      Czytając Nowy Testament możemy dostrzec ‘wiodącą rolę’ Piotra w pierwotnym
      kościele, ale tworzenie nauki o sukcesji apostolskiej to jest już wymysł czasów
      około 500 lat po Chrystusie. Spróbujmy sobie wyobrazić kogoś, kto na podstawie
      tekstów z XVI wieku zaczyna rościć sobie prawo do bycia królem współczesnej
      Polski.
      Ponadto, kwestia pobytu Piotra w Rzymie – to strasznie naciągana sprawa zbudowana
      na legendzie, jakoby Piotr był w Rzymie przez 22 lata.

Jeśli natomiast idzie o sprawę przywództwa w kościele, to zasadnicza sprawa jest
      taka, że Jezus obiecał, że po swoim odejściu pośle Pocieszyciela, Ducha Prawdy,
      aby był z wyznawcami Jezusa, więcej, aby był w nich.

Jan 14,16 Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z
      wami na wieki -
      14,17 Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna;
      wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie.
      14,18 Nie zostawię was sierotami, przyjdę do was.

Jan 15,26 Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch
      Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie;
      15,27 ale i wy składacie świadectwo, bo ze mną od początku jesteście.

Piotr składał świadectwo o Jezusie.
      Papieże ustanowili tysiące świętych – pośredników do Pana Boga. Ich świadectwo
      jest w sprzeczności z zapowiadanym działaniem Ducha Świętego.

Jeśli idzie o tak zwane ‘sekty’ protestanckie, to obawiam się, że nie rozumie
      pani istoty wolności religijnej.
      Pasterzem dla tych ‘sekt’ jest Jezus Chrystus.
      Nauczycielem, wprowadzającym we ‘wszelką prawdę’ jest Duch Święty, a źródłem
      poznania prawdy jest Biblia. Przez Kościół rozumie się tych, którzy uznali Jezusa
      za swego Pana i Zbawiciela.

Dla KK, pasterzem jest papież, nauczycielem jest Święte Officjum, a źródłem
      poznania prawdy Tradycja. Przez ‘wierzących’ uważa się ludzi ochrzczonych w rycie
      KK.

Byłbym jednak wdzięczny, gdyby pani przedstawiła typowe cechy sekty.

Pozdrawiam,
      Jerzy

• Gość: Gatsby Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dialsprint.net 02.04.02, 17:41

Nie wiem co na to Osa, ale dla mnie typowe cechy sekty to dowolnosc interpreacji
        Pisma Sw. Gdzies stoi w Pismie ze Pismo nie jest do indywidualnej interpretacji.
        Zacznijmy od ilosci sakramentow w kosciolach ortodoksyjnych, ilosc ksiag odrzuconych in dodanych
        (np. mormoni), lacznie po odrzucenie dogmatu Trojcy Sw., Bostwa Chrystusa etc.

Owszem, wolnosc religijna w porzadku: kazdy ma prawo bladzic!!!! Ale niech tu Pan nie wciska
        ze cala ta rozwrzeszczana zgraja jest prowadzona przez Chrystusa. Ja bym raczej cytowal jego
        przepowiednie o falszywych prorokach!!!!

Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Gość portalu: Osa napisał(a):
        >
        > > Pan Jerzy rozpisywal sie wiele nad prymatem Piotra w Kosciele i nie
        > > mialam mu czasu odpowiedziec. Po pierwsze, kwestionowanie prymatu
        > > Piotra na podstawie roznej interpretacji slow Chrystusa "ty jestes opoka
        > > etc." przez Lutra i KK nie jest wiarygodne. Bardziej wiarygodne jest jak
        > > Piotr i pierwsi Apostolowie zinterpretowali te slowa. A wiec, Panie Jerzy,
        >
        > > jak czytam Dzieje Apostolskie to uwazam ze Piotr przez innych jest juz
        > > wtedy uznany za glowe Kosciola. Nie trzeba zadnych interpretacji. To jest
        >
        > > fakt ze Piotr wzial slowa Chrystusa za mandat ktory usilowal
        > > kwestionowac Luter.
        > >
        > > Po drugie, zadna organizacja nie moze dzialac bez przywodcy. Wiec byloby
        > > dziwne gdyby Chrystus tego nie wiedzial. Niestety, protestanckie
        > > podejscie ze Kosciol nie potrzebuje zadnego przywodcy bo kazdy jest
        > > odpowiedzialny za samego siebie idzie wprost przeciw woli Chrystusa. To
        > > podejscie doprowadzilo do rozpadu protestantyzmu na jakies 30,000 sekt
        > > i jak to sie ma do rozpaczliwej modlitwy Chrystusa 'aby byli jedno"?
        > >
        >
        > Droga Pani Oso,
        > Nie pisałem o prymacie Piotra, ale raczej o tym, że doktryna o prymacie Piotra
        > i
        > jego następcach, nie ma uzasadnienia biblijnego.
        > Czytając Nowy Testament możemy dostrzec �wiodącą rolę� Piotra w pie
        > rwotnym
        > kościele, ale tworzenie nauki o sukcesji apostolskiej to jest już wymysł czasów
        >
        > około 500 lat po Chrystusie. Spróbujmy sobie wyobrazić kogoś, kto na podstawie
        > tekstów z XVI wieku zaczyna rościć sobie prawo do bycia królem współczesnej
        > Polski.
        > Ponadto, kwestia pobytu Piotra w Rzymie � to strasznie naciągana sprawa z
        > budowana
        > na legendzie, jakoby Piotr był w Rzymie przez 22 lata.
        >
        >
        > Jeśli natomiast idzie o sprawę przywództwa w kościele, to zasadnicza sprawa jes
        > t
        > taka, że Jezus obiecał, że po swoim odejściu pośle Pocieszyciela, Ducha Prawdy,
        >
        > aby był z wyznawcami Jezusa, więcej, aby był w nich.
        >
        > Jan 14,16 Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z
        > wami na wieki -
        > 14,17 Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna;
        >
        > wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie.
        > 14,18 Nie zostawię was sierotami, przyjdę do was.
        >
        > Jan 15,26 Gdy przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch
        > Prawdy, który od Ojca wychodzi, złoży świadectwo o mnie;
        > 15,27 ale i wy składacie świadectwo, bo ze mną od początku jesteście.
        >
        > Piotr składał świadectwo o Jezusie.
        > Papieże ustanowili tysiące świętych � pośredników do Pana Boga. Ich świad
        > ectwo
        > jest w sprzeczności z zapowiadanym działaniem Ducha Świętego.
        >
        > Jeśli idzie o tak zwane �sekty� protestanckie, to obawiam się, że n
        > ie rozumie
        > pani istoty wolności religijnej.
        > Pasterzem dla tych �sekt� jest Jezus Chrystus.
        > Nauczycielem, wprowadzającym we �wszelką prawdę� jest Duch Święty,
        > a źródłem
        > poznania prawdy jest Biblia. Przez Kościół rozumie się tych, którzy uznali Jezu
        > sa
        > za swego Pana i Zbawiciela.
        >
        > Dla KK, pasterzem jest papież, nauczycielem jest Święte Officjum, a źródłem
        > poznania prawdy Tradycja. Przez �wierzących� uważa się ludzi ochrzc
        > zonych w rycie
        > KK.
        >
        > Byłbym jednak wdzięczny, gdyby pani przedstawiła typowe cechy sekty.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Jerzy
        >
        >

• Gość: Jerzy Jakie jest kryterium identyfikujące sekty? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.04.02, 18:11
          Gość portalu: Gatsby napisał(a):

>
          > Nie wiem co na to Osa, ale dla mnie typowe cechy sekty to dowolnosc interpreacj
          > i
          > Pisma Sw. Gdzies stoi w Pismie ze Pismo nie jest do indywidualnej interpretacji
          > .
          > Zacznijmy od ilosci sakramentow w kosciolach ortodoksyjnych, ilosc ksiag odrzuc
          > onych in dodanych
          > (np. mormoni), lacznie po odrzucenie dogmatu Trojcy Sw., Bostwa Chrystusa etc.
          >
          > Owszem, wolnosc religijna w porzadku: kazdy ma prawo bladzic!!!! Ale niech tu P
          > an nie wciska
          > ze cala ta rozwrzeszczana zgraja jest prowadzona przez Chrystusa. Ja bym raczej
          > cytowal jego
          > przepowiednie o falszywych prorokach!!!!

Drogi Panie Gatsby,
          Pisze Pan: "dla mnie typowe cechy sekty to ..."

A mnie chodziło i jakieś uniwersalne kryterium, według którego mozna
          identyfikowac sekty.
          Zwolennicy katolicyzmu bardzo łatwo posługują sie tym określeniem wobec
          niekatolików, ale ciekaw byłbym uniwersalnego kryterium, na jakiej podstawie to
          robią. Może 'eskperci' od sekt - Dominikanie - coś tutaj pomogą?

Pańskie określenie o 'rozwrzeszczanej zgraji' wiele komunikuje o Pańskim
          emocjonalnym nastawieniu do myślących czy wierzących inaczej niz naucza KK.
          Czy wie Pan na przykład, jakie są różnice pomiędzy np. baptystami a
          zielonoświątkowami w nauce o zbawieniu? Czy uczą różnych rzeczy, czy tego samego?
          Czy uczą tego samego co Biblia, czy czegoś innego?

Albo, czy w swojej doktrynie o zbawieniu KK uczy tego samego co Biblia?

Pozdrawiam serdecznie
          Jerzy
          • Gość: Gatsby Re: Jakie jest kryterium identyfikujące sekty? IP: *.dialsprint.net 02.04.02, 18:22
            Bralem udzial w konferencjach miedzyreligijnych. Znam mormonizm,
            jehowityzm, scientology, unitarianizm od podstaw. Oni wszyscy skacza sobie
            do gardel. Podaje kryteria: odrzucenie oryginalnych ksiag biblijnych
            i dowolna interpretacja reszty. Luteranizm jest jeszcze w miare "ortodoksyjny"
            Niech Pan powie jak mormonizm ma sie Biblii?

Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Gość portalu: Gatsby napisał(a):
            >
            > >
            > > Nie wiem co na to Osa, ale dla mnie typowe cechy sekty to dowolnosc interp
            > reacj
            > > i
            > > Pisma Sw. Gdzies stoi w Pismie ze Pismo nie jest do indywidualnej interpre
            > tacji
            > > .
            > > Zacznijmy od ilosci sakramentow w kosciolach ortodoksyjnych, ilosc ksiag o
            > drzuc
            > > onych in dodanych
            > > (np. mormoni), lacznie po odrzucenie dogmatu Trojcy Sw., Bostwa Chrystusa
            > etc.
            > >
            > > Owszem, wolnosc religijna w porzadku: kazdy ma prawo bladzic!!!! Ale niech
            > tu P
            > > an nie wciska
            > > ze cala ta rozwrzeszczana zgraja jest prowadzona przez Chrystusa. Ja bym r
            > aczej
            > > cytowal jego
            > > przepowiednie o falszywych prorokach!!!!
            >
            > Drogi Panie Gatsby,
            > Pisze Pan: "dla mnie typowe cechy sekty to ..."
            >
            > A mnie chodziło i jakieś uniwersalne kryterium, według którego mozna
            > identyfikowac sekty.
            > Zwolennicy katolicyzmu bardzo łatwo posługują sie tym określeniem wobec
            > niekatolików, ale ciekaw byłbym uniwersalnego kryterium, na jakiej podstawie to
            >
            > robią. Może 'eskperci' od sekt - Dominikanie - coś tutaj pomogą?
            >
            > Pańskie określenie o 'rozwrzeszczanej zgraji' wiele komunikuje o Pańskim
            > emocjonalnym nastawieniu do myślących czy wierzących inaczej niz naucza KK.
            > Czy wie Pan na przykład, jakie są różnice pomiędzy np. baptystami a
            > zielonoświątkowami w nauce o zbawieniu? Czy uczą różnych rzeczy, czy tego sameg
            > o?
            > Czy uczą tego samego co Biblia, czy czegoś innego?
            >
            > Albo, czy w swojej doktrynie o zbawieniu KK uczy tego samego co Biblia?
            >
            > Pozdrawiam serdecznie
            > Jerzy

• Gość: Jerzy Re: Jakie jest kryterium identyfikujące sekty? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 17:58

> Bralem udzial w konferencjach miedzyreligijnych. Znam mormonizm,
              > jehowityzm, scientology, unitarianizm od podstaw. Oni wszyscy skacza sobie
              > do gardel. Podaje kryteria: odrzucenie oryginalnych ksiag biblijnych
              > i dowolna interpretacja reszty. Luteranizm jest jeszcze w miare "ortodoksyjny"
              > Niech Pan powie jak mormonizm ma sie Biblii?
              >
              Drogi Gatsby,
              Nie interesuje mnie mormonizm w tej dyskusji.
              Tak łatwo katolicy okreslaja kogos sekciarzem.
              Byłbym wdzięczny, gdybyście przedstawili kryteria, którymi sie posługujecie.

Jerzy
    • indris Piotr a papieże 02.04.02, 14:32
      Inną rzeczą jest prymat Piotra Apostoła a inną - Biskupa Rzymu. Zwłaszcza, że
      przez pierwsze 1000 lat chrześcijaństwa ci biskupi byli powoływani przez
      wspólnotę lokalną i to w najlepszym przypadku. Reformy gregoriańskie to
      zmieniły, ale co z biskupami Rzymu z pierwszego tysiąclecia ? Sam chciałbym
      zobaczyć uzasadnienie.
      • Gość: Osa Re: Piotr a papiez˙e IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.04.02, 21:12
        Nie wiem ile jest zrodel historycznych na ten temat. Wiem ze papieze
        uwazaja sie za sukcesorow Piotra. Jak byli powolywani jest dla mnie mniej
        istotne niz to ze byli powolywani najpierw na miejsce Piotra, a potem jego
        nastepcow. Duze wrazenie wywarla na mnie wizyta w Watykanie i grob Sw.
        Piotra Apostola. Widac do jakiego stopnia Kosciol traktuje te sukcesje na
        serio.

indris napisa?(a):

> Inna˛ rzecza˛ jest prymat Piotra Aposto?a a inna˛ - Biskupa Rzymu.
        Zw?aszcza, z˙e
        > przez pierwsze 1000 lat chrzes´cijan´stwa ci biskupi byli powo?ywani
        przez
        > wspólnote˛ lokalna˛ i to w najlepszym przypadku. Reformy gregorian´skie
        to
        > zmieni?y, ale co z biskupami Rzymu z pierwszego tysia˛clecia ? Sam
        chcia?bym
        > zobaczyc´ uzasadnienie.

• Gość: mucha Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.local 02.04.02, 17:04
      Osa masz racje ale pogan nie przekonasz. Faryzeusze beda zawsze szydzic. To sa
      przeciez islamisci.Oni morduja w imie allacha.
      • Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.04.02, 02:44
        Drogi Panie Jerzy,

dla mnie doktryna o prymacie Piotra uksztaltowala sie w bezposredniej
        komunikacji miedzy Chrystusem a Piotrem i pozostalymi Apostolami. I
        Piotr wzial te doktryne calkiem na serio gdy w podeszlym wieku zajal sie
        przywodztwem Kosciola po zmartwychwstaniu Chrystusa. Moim zdaniem,
        Apostolowie uznajac prymat Piotra i jego przywodcza role w Kosciele mieli
        na mysli wskazania Chrystusa (ty jestes opoka etc.), co daje bardziej
        wiarygodne uzasadnienie biblijne niz interpretacja Lutra ktory
        kwestionowal przywodztwo Piotra ponad 1500 lat pozniej majac przed
        oczami tekst ktory Chrystus bezposrednio przekazal Apostolom.

Alternatywnie, Piotr i Apostolowie zle zrozumieli Chrystusa i dopiero Luter
        to odkryl. Gdyby tak bylo, przywodca zostalby np. Jan ktory byl
        ""umilowanym uczniem Chrystusa." Chrystus jednak powierzyl mu opieke
        nad swoja matka a nie przywodztwo Kosciola. Tutaj pokazuje sie jeszcze
        jedno nieporozumienie, poniewaz protestanci utrzymuja ze Chrystus mial
        duzo rodzenstwa. Dlaczego wiec reszta dzieci nie zajela sie Maryja tylko
        Sw. Jan????

>Droga Pani Oso,
        >Nie pisa?em o prymacie Piotra, ale raczej o tym, z˙e doktryna o prymacie
        >Piotra i jego naste˛pcach, nie ma uzasadnienia biblijnego.
        • Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.04.02, 02:59
          Zalozmy ze Chrystus tylko dal przywodztwo Piotrowi a nie jego nastepcom.
          Zatem czy Chrystus planowal przywodzwo Kosciola tylko na czas zycia a
          potem Chrystus bezposrednio przejal po Piotrze? Oczywiscie, Pan Jerzy
          najchetniej by powiedzial ze Piotr wcale nie kierowal Kosciolem i Chrystus
          nic nie budowal na Piotrze za wyjatkiem skorumpowanej instytucji ktora
          dopiero Luter uratowal.
          • Gość: Gatsby Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.cvx40-bradley.dialup.earthlink.net 03.04.02, 18:21
            Brawo Osa! Czy Ty naprawde jestes kobieta? Nie widzialem kobiet tak zainteresowanych
            dysputami filozoficznymi.

> Zalozmy ze Chrystus tylko dal przywodztwo Piotrowi a nie jego nastepcom.
            > Zatem czy Chrystus planowal przywodzwo Kosciola tylko na czas zycia a
            > potem Chrystus bezposrednio przejal po Piotrze? Oczywiscie, Pan Jerzy
            > najchetniej by powiedzial ze Piotr wcale nie kierowal Kosciolem i Chrystus
            > nic nie budowal na Piotrze za wyjatkiem skorumpowanej instytucji ktora
            > dopiero Luter uratowal.

• Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.04.02, 19:47
              Oczywiscie ze jestem kobieta. Nie studiowalam filozofii tylko chemie
              ale filozofia (w tym filozofia nauki), zawsze mnie pociagala. A juz zupelnie
              fascynuje mnie historia.

Gos´c´ portalu: Gatsby napisa?(a):

> Brawo Osa! Czy Ty naprawde jestes kobieta? Nie widzialem kobiet tak
              zainteresow
              > anych
              > dysputami filozoficznymi.
              >
              > Gos´c´ portalu: Osa napisa?(a):
              >
              > > Zalozmy ze Chrystus tylko dal przywodztwo Piotrowi a nie jego
              nastepcom.
              > > Zatem czy Chrystus planowal przywodzwo Kosciola tylko na czas zycia a
              > > potem Chrystus bezposrednio przejal po Piotrze? Oczywiscie, Pan Jerzy
              > > najchetniej by powiedzial ze Piotr wcale nie kierowal Kosciolem i
              Chrystus
              >
              > > nic nie budowal na Piotrze za wyjatkiem skorumpowanej instytucji ktora
              > > dopiero Luter uratowal.
              >

• Gość: Gatsby Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.cvx22-bradley.dialup.earthlink.net 04.04.02, 04:19
                Imponujace! Czy zauwazylas ze Pan Jerzy nie ma na Ciebie cytatu?
                Cala jego luteranska nauka jest w kryzysie.

> Oczywiscie ze jestem kobieta. Nie studiowalam filozofii tylko chemie
                > ale filozofia (w tym filozofia nauki), zawsze mnie pociagala. A juz zupelnie
                > fascynuje mnie historia.
                >
                >
                >
                > Gos´c´ portalu: Gatsby napisa?(a):
                >
                > > Brawo Osa! Czy Ty naprawde jestes kobieta? Nie widzialem kobiet tak
                > zainteresow
                > > anych
                > > dysputami filozoficznymi.
                > >
                > > Gos´c´ portalu: Osa napisa?(a):
                > >
                > > > Zalozmy ze Chrystus tylko dal przywodztwo Piotrowi a nie jego
                > nastepcom.
                > > > Zatem czy Chrystus planowal przywodzwo Kosciola tylko na czas zycia a
                >
                > > > potem Chrystus bezposrednio przejal po Piotrze? Oczywiscie, Pan Jerzy
                >
                > > > najchetniej by powiedzial ze Piotr wcale nie kierowal Kosciolem i
                > Chrystus
                > >
                > > > nic nie budowal na Piotrze za wyjatkiem skorumpowanej instytucji ktor
                > a
                > > > dopiero Luter uratowal.
                > >
                >

• Gość: Jerzy Do Gatsby'ego i Osy - Jezus jest Skałą Kościoła IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 17:55

> Imponujace! Czy zauwazylas ze Pan Jerzy nie ma na Ciebie cytatu?
                  > Cala jego luteranska nauka jest w kryzysie.
                  >
                  >
                  Drogi Gatsby,
                  Wersetów mam wiele, ale nie mam czasu, aby wejść w dyskusję na ‘całego.’
                  Zacytuję tutaj kluczowy tekst, na którym katolicyzm buduje doktrynę o prymacie
                  Piotra i jego następców. Niektóre zwroty zrobiłem kapitalikiem.

Mateusz
                  16,13 A gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał uczniów swoich,
                  mówiąc: ZA KOGO LUDZIE UWAŻAJĄ SYNA CZŁOWIECZEGO?
                  16,14 A oni rzekli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni
                  za Jeremiasza albo za jednego z proroków.
                  16,15 On im mówi: A WY ZA KOGO MNIE UWAŻACIE?
                  16,16 A odpowiadając Szymon Piotr rzekł: TYŚ JEST CHRYSTUS, SYN BOGA ŻYWEGO.
                  16,17 A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu
                  Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.
                  16,18 A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, I NA TEJ OPOCE ZBUDUJĘ KOŚCIÓŁ
                  MÓJ, A BRAMY PIEKIELNE NIE PRZEMOGĄ GO.
                  16,19 I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie
                  związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w
                  niebie.
                  16,20 WTEDY PRZYKAZAŁ UCZNIOM SWOIM, ABY NIKOMU NIE MÓWILI, ŻE ON JEST
                  MESJASZEM.
                  16,21 Od tej pory zaczął Jezus Chrystus tłumaczyć uczniom swoim, że musi pójść
                  do Jerozolimy, wiele wycierpieć od starszych arcykapłanów i uczonych w Piśmie, że
                  musi być zabity i trzeciego dnia wzbudzony z martwych.
                  16,22 A Piotr, wziąwszy go na stronę, począł go upominać, mówiąc: Miej litość
                  nad sobą, Panie! Nie przyjdzie to na ciebie.
                  16,23 A On, obróciwszy się, RZEKŁ PIOTROWI: IDŹ PRECZ ODE MNIE, SZATANIE!
                  JESTEŚ MI ZGORSZENIEM, BO NIE MYŚLISZ O TYM, CO BOSKIE, LECZ O TYM, CO LUDZKIE.

Z tekstu widać, że kluczowym pytaniem w rozmowie Jezusa z uczniami było to, za
                  kogo jest On uważany.
                  Piotr odpowiedział: TYŚ JEST CHRYSTUS, SYN BOGA ŻYWEGO.
                  Ta odpowiedź jest ‘fundamentalna’ dla Kościoła. Jeśli ktoś ma stać się jego
                  cząstką, musi wyznać tak jak Piotr, że Jezus jest Chrystusem, zapowiadanym
                  Mesjaszem i Zbawicielem.

Klucze:
                  Piotr otrzymał przywilej głoszenia ewangelii oraz skutków jej przyjęcia bądź
                  odrzucenia. Najpierw głosił Żydom i prozelitom w dniu Pięćdziesiątnicy potem
                  wśród Samarytan, a na koniec, jako pierwszy głosił ewangelię Rzymianom w domu
                  Korneliusza.
                  Klucze – czyli przywilej ‘związywania i rozwiązywania’ otrzymali również inni
                  apostołowie dwa rozdziały dalej:
                  Mateusz:
                  18,15 A jeśliby zgrzeszył brat twój, idź, upomnij go sam na sam; jeśliby cię
                  usłuchał, pozyskałeś brata swego.
                  18,16 Jeśliby zaś nie usłuchał, weź z sobą jeszcze jednego lub dwóch, aby na
                  oświadczeniu dwu lub trzech świadków była oparta każda sprawa.
                  18,17 A jeśliby ich nie usłuchał, powiedz zborowi; a jeśliby zboru nie
                  usłuchał, niech będzie dla ciebie jak poganin i celnik.
                  18,18 Zaprawdę powiadam wam: COKOLWIEK BYŚCIE ZWIĄZALI NA ZIEMI, BĘDZIE
                  ZWIĄZANE I W NIEBIE; i cokolwiek byście rozwiązali na ziemi, będzie rozwiązane i
                  w niebie.

Wersety z Mat 16,18-19 katoliccy interpretatorzy odczytują mniej więcej tak:

16,18 A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr I NA TOBIE ORAZ TWOICH NASTĘPCACH
                  ZBUDUJĘ KOŚCIÓŁ MÓJ, A BRAMY PIEKIELNE NIE PRZEMOGĄ GO.
                  16,19 I dam TYLKO TOBIE I TWOIM NASTĘPCOM klucze Królestwa Niebios; i
                  cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz
                  na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie.

Werset 16,23 zawiera ostrą reprymendę Jezusa wobec Piotra:
                  „A On, obróciwszy się, RZEKŁ PIOTROWI: IDŹ PRECZ ODE MNIE, SZATANIE! JESTEŚ MI
                  ZGORSZENIEM, BO NIE MYŚLISZ O TYM, CO BOSKIE, LECZ O TYM, CO LUDZKIE.

Budowanie w oparciu o ten werset doktryny, jakoby Piotr był agentem szatana,
                  byłoby równie absurdalne jako budowanie doktryny, że Piotr jest Skałą, na której
                  zbudowany jest Kościół.
                  Przez całą Biblię, skałą jest Bóg.

Jeśli nie macie nic przeciwko temu, włożę wam tutaj coś po angielsku na temat
                  konstruowania doktryny o wiodącej roli Rzymu jako Stolicy Piotrowej. Akceptujecie
                  ten pomysł?

Jerzy
    • Gość: Jerzy Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 17:56

> Imponujace! Czy zauwazylas ze Pan Jerzy nie ma na Ciebie cytatu?
      > Cala jego luteranska nauka jest w kryzysie.
      >
      >
      Drogi Gatsby,
      Wersetów mam wiele, ale nie mam czasu, aby wejść w dyskusję na ‘całego.’
      Zacytuję tutaj kluczowy tekst, na którym katolicyzm buduje doktrynę o prymacie
      Piotra i jego następców. Niektóre zwroty zrobiłem kapitalikiem.

Mateusz
      16,13 A gdy Jezus przyszedł w okolice Cezarei Filipowej, pytał uczniów
      swoich, mówiąc: ZA KOGO LUDZIE UWAŻAJĄ SYNA CZŁOWIECZEGO?
      16,14 A oni rzekli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni
      za Jeremiasza albo za jednego z proroków.
      16,15 On im mówi: A WY ZA KOGO MNIE UWAŻACIE?
      16,16 A odpowiadając Szymon Piotr rzekł: TYŚ JEST CHRYSTUS, SYN BOGA ŻYWEGO.
      16,17 A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu
      Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w
      niebie.
      16,18 A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr, I NA TEJ OPOCE ZBUDUJĘ KOŚCIÓŁ
      MÓJ, A BRAMY PIEKIELNE NIE PRZEMOGĄ GO.
      16,19 I dam ci klucze Królestwa Niebios; i cokolwiek zwiążesz na ziemi,
      będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane
      i w niebie.
      16,20 WTEDY PRZYKAZAŁ UCZNIOM SWOIM, ABY NIKOMU NIE MÓWILI, ŻE ON JEST
      MESJASZEM.
      16,21 Od tej pory zaczął Jezus Chrystus tłumaczyć uczniom swoim, że musi
      pójść do Jerozolimy, wiele wycierpieć od starszych arcykapłanów i uczonych w
      Piśmie, że musi być zabity i trzeciego dnia wzbudzony z martwych.
      16,22 A Piotr, wziąwszy go na stronę, począł go upominać, mówiąc: Miej
      litość nad sobą, Panie! Nie przyjdzie to na ciebie.
      16,23 A On, obróciwszy się, RZEKŁ PIOTROWI: IDŹ PRECZ ODE MNIE, SZATANIE!
      JESTEŚ MI ZGORSZENIEM, BO NIE MYŚLISZ O TYM, CO BOSKIE, LECZ O TYM, CO LUDZKIE.

Z tekstu widać, że kluczowym pytaniem w rozmowie Jezusa z uczniami było to, za
      kogo jest On uważany.
      Piotr odpowiedział: TYŚ JEST CHRYSTUS, SYN BOGA ŻYWEGO.
      Ta odpowiedź jest ‘fundamentalna’ dla Kościoła. Jeśli ktoś ma stać się jego
      cząstką, musi wyznać tak jak Piotr, że Jezus jest Chrystusem, zapowiadanym
      Mesjaszem i Zbawicielem.

Klucze:
      Piotr otrzymał przywilej głoszenia ewangelii oraz skutków jej przyjęcia bądź
      odrzucenia. Najpierw głosił Żydom i prozelitom w dniu Pięćdziesiątnicy potem
      wśród Samarytan, a na koniec, jako pierwszy głosił ewangelię Rzymianom w domu
      Korneliusza.
      Klucze – czyli przywilej ‘związywania i rozwiązywania’ otrzymali również inni
      apostołowie dwa rozdziały dalej:
      Mateusz:
      18,15 A jeśliby zgrzeszył brat twój, idź, upomnij go sam na sam; jeśliby cię
      usłuchał, pozyskałeś brata swego.
      18,16 Jeśliby zaś nie usłuchał, weź z sobą jeszcze jednego lub dwóch, aby na
      oświadczeniu dwu lub trzech świadków była oparta każda sprawa.
      18,17 A jeśliby ich nie usłuchał, powiedz zborowi; a jeśliby zboru nie
      usłuchał, niech będzie dla ciebie jak poganin i celnik.
      18,18 Zaprawdę powiadam wam: COKOLWIEK BYŚCIE ZWIĄZALI NA ZIEMI, BĘDZIE
      ZWIĄZANE I W NIEBIE; i cokolwiek byście rozwiązali na ziemi, będzie rozwiązane
      i w niebie.

Wersety z Mat 16,18-19 katoliccy interpretatorzy odczytują mniej więcej tak:

16,18 A ja ci powiadam, że ty jesteś Piotr I NA TOBIE ORAZ TWOICH NASTĘPCACH
      ZBUDUJĘ KOŚCIÓŁ MÓJ, A BRAMY PIEKIELNE NIE PRZEMOGĄ GO.
      16,19 I dam TYLKO TOBIE I TWOIM NASTĘPCOM klucze Królestwa Niebios; i
      cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz
      na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie.

Werset 16,23 zawiera ostrą reprymendę Jezusa wobec Piotra:
      „A On, obróciwszy się, RZEKŁ PIOTROWI: IDŹ PRECZ ODE MNIE, SZATANIE! JESTEŚ MI
      ZGORSZENIEM, BO NIE MYŚLISZ O TYM, CO BOSKIE, LECZ O TYM, CO LUDZKIE.

Budowanie w oparciu o ten werset doktryny, jakoby Piotr był agentem szatana,
      byłoby równie absurdalne jako budowanie doktryny, że Piotr jest Skałą, na
      której zbudowany jest Kościół.
      Przez całą Biblię, skałą jest Bóg.

Jeśli nie macie nic przeciwko temu, włożę wam tutaj coś po angielsku na temat
      konstruowania doktryny o wiodącej roli Rzymu jako Stolicy Piotrowej.
      Akceptujecie ten pomysł?

Jerzy
      • Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.04.02, 19:42
        Panie Jerzy,

Panskie cytaty sa mi znane i niczego nowego nie wnosza do dyskusji.
        Ja mam wieksze zufanie do tego jak Piotr i Apostolowie zrozumieli
        poslanie Chrystusa niz jak Luter to zrozumial.

Oczywiscie ze to Chrystus prowadzi Kosciol i oczywiste jest ze uzywa
        ludzi do tego celu. Dzieje Apostolskie w pelni dokumentuja przywodcza
        role Piotra ktora on musial oprzec na slowach Chrystusa, poniewaz sam
        czul sie zdrajca!!!

• Gość: anomen Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 00:21

> Pan Jerzy rozpisywal sie wiele nad prymatem Piotra w Kosciele i nie
      > mialam mu czasu odpowiedziec.

słuchamy.

Po pierwsze, kwestionowanie prymatu
      > Piotra na podstawie roznej interpretacji slow Chrystusa "ty jestes opoka
      > etc." przez Lutra i KK nie jest wiarygodne.

skoro to jedyny fragment, który jakoby potwierdza prymat Piotra, to co istnieje
      sensowniejszego, jak właśnie zastanawianie się nad tym, kto ma rację - KK czy
      (między innymi) Luter?

Bardziej wiarygodne jest jak
      > Piotr i pierwsi Apostolowie zinterpretowali te slowa. A wiec, Panie Jerzy,
      > jak czytam Dzieje Apostolskie to uwazam ze Piotr przez innych jest juz
      > wtedy uznany za glowe Kosciola.

to miłe. Czy gdzieś padło stwierdzenie "głowa kościoła"? A może
      choćby "równiejszy spośród równych"?

Nie trzeba zadnych interpretacji.

O! A co przed chwilą przeczytałem? Głos Ducha Świętego?

To jest
      > fakt ze Piotr wzial slowa Chrystusa za mandat ktory usilowal
      > kwestionowac Luter.

mandat do czego?
      co usiłował kwestionować Luter?
      Dalej - nawet gdybyśmy uznali, że Piotr był głową (nie wiem na jakiej podstawie),
      to gdzie Biblia uczy o sukcesji?

>
      > Po drugie, zadna organizacja nie moze dzialac bez przywodcy.

Dlatego Paweł nakazuje ustanowić Tytusowi starszych w zborach (Tyt 1)

Wiec byloby
      > dziwne gdyby Chrystus tego nie wiedzial.

zdecydowanie tak.

Niestety, protestanckie
      > podejscie ze Kosciol nie potrzebuje zadnego przywodcy bo kazdy jest
      > odpowiedzialny za samego siebie idzie wprost przeciw woli Chrystusa.

tego nie udowodniłaś. Protestanci szanują przywódców. Te urzędy, o których
      czytają w Piśmie.

To
      > podejscie doprowadzilo do rozpadu protestantyzmu na jakies 30,000 sekt

sekt czy kościołów?

> i jak to sie ma do rozpaczliwej modlitwy Chrystusa 'aby byli jedno"?
      >

no wlaśnie... czyżby Ojciec nie słuchał Syna?
      A może propestanci nie sa kościołem Bożym? (co nalezałoby udowodnić). Chyba, że
      wystarczającym dowodem jest fakt, iż zbory protestanckie w przeciwieństwie do
      katolickich mają wolność w zrzeszaniu się w jaki sposób uznają za stosowny i
      użyteczny dla Królestwa Bożego (co w żadny spoób nie wyklucza trwania w jednym
      mistycznym ciele Chrystusa, którym są wszystkie zbory chrześcijanskie (nie tylko
      protestanckie) na ziemi.

pozdrowienia,

a.
      • Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.04.02, 01:08
        Gos´c´ portalu: anomen napisa?(a):

> Bardziej wiarygodne jest jak
        > > Piotr i pierwsi Apostolowie zinterpretowali te slowa. A wiec, Panie Jerzy,
        >
        > > jak czytam Dzieje Apostolskie to uwazam ze Piotr przez innych jest juz
        > > wtedy uznany za glowe Kosciola.
        Anomen: po pierwsze lubie Twoj styl. Odpowiem szybko
        bo niestety dostalam "promocje" do duzo bardziej czasochlonnej
        pracy....

>
        > to mi?e. Czy gdzies´ pad?o stwierdzenie "g?owa kos´cio?a"? A moz˙e
        > choc´by "równiejszy spos´ród równych"?

Formula "primus inter pares" byla proponowana przez KK ale odrzucona
        z hukiem przez wiekszosc protestantow.

> To jest
        > > fakt ze Piotr wzial slowa Chrystusa za mandat ktory usilowal
        > > kwestionowac Luter.
        >
        > mandat do czego?
        > co usi?owa? kwestionowac´ Luter?
        > Dalej - nawet gdybys´my uznali, z˙e Piotr by? g?owa˛ (nie wiem na jakiej
        podstawie
        > ),
        > to gdzie Biblia uczy o sukcesji?

Jak juz pisalem, Piotr byl uznany za powiedzmy "pierwszego miedzy
        rownymi" zaraz po smierci Chrystusa. Co do sukcesji, to we wszystkich
        znanych mi organizacjach na ziemi to bardzo wazna sprawa. Apostolowie
        "namaszczali" nastepcow w oparciu o ich interpretacje slow Chrystusa.
        Zaden z nich nie chcial przypadkowych ludzi, nawet jesli tacy powolywaliby
        sie na "Ducha Swietego".

> > Po drugie, zadna organizacja nie moze dzialac bez przywodcy.
        >
        > Dlatego Pawe? nakazuje ustanowic´ Tytusowi starszych w zborach (Tyt 1)
        >
        > Wiec byloby
        > > dziwne gdyby Chrystus tego nie wiedzial.
        >
        > zdecydowanie tak.
        >
        > Niestety, protestanckie
        > > podejscie ze Kosciol nie potrzebuje zadnego przywodcy bo kazdy jest
        > > odpowiedzialny za samego siebie idzie wprost przeciw woli Chrystusa.
        >
        > tego nie udowodni?as´. Protestanci szanuja˛ przywódców. Te urze˛dy, o
        których
        > czytaja˛ w Pis´mie.
        >
        > To
        > > podejscie doprowadzilo do rozpadu protestantyzmu na jakies 30,000
        sekt
        >
        > sekt czy kos´cio?ów?
        >
        > > i jak to sie ma do rozpaczliwej modlitwy Chrystusa 'aby byli jedno"?
        > >
        >
        > no wlas´nie... czyz˙by Ojciec nie s?ucha? Syna?
        > A moz˙e propestanci nie sa kos´cio?em Boz˙ym? (co naleza?oby
        >udowodnic´).

CIEKAWA TEZA, masz moja uwage!!!

> Chyba, z˙e
        > wystarczaja˛cym dowodem jest fakt, iz˙ zbory protestanckie w
        przeciwien´stwie do
        > katolickich maja˛ wolnos´c´ w zrzeszaniu sie˛ w jaki sposób uznaja˛ za
        stosowny i
        > uz˙yteczny dla Królestwa Boz˙ego

To nie jest kwestia zrzeszania. Katolicy tez maja mnostwo zrzeszen.
        Problem jest w bardzo dowolnej interpretacji Biblii ktora nie jest do
        indywidualnej interpretacji przez, jakze czesto, niekompetentne osoby!!!
        Tutaj przychodzi na mysl co Anglicy nazywaja "tradition of excellence"
        ktora wiaze sie z tradycja i sukcesja.

(co w z˙adny spoób nie wyklucza trwania w jednym
        > mistycznym ciele Chrystusa, którym sa˛ wszystkie zbory chrzes´cijanskie
        (nie tylk
        > o
        > protestanckie) na ziemi.
        >
        > pozdrowienia,
        >

Ja nie wykluczam ze niektore Zbory "trwaja w mistycznym ciele Chrystusa".
        Jednak dowolne zmiany Biblii przez prorokow mormonizmu i skostniala
        interpretacja przez Jehowitow nasuwa mi podejrzenie ze to nie sa "koscioly
        boze" o ktorych mowisz.

Ja rowniez pozdrawiam,

Osa

• siedem7 Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! 05.04.02, 02:30
          Osa, ty to chyba masz mala mature z religii. A trzeba bylo
          zrobic laske proboszczowi to i duza mature dal by.
          Czuwaj
          • Gość: pol Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: 12.31.53.* 05.04.02, 06:11

Patrzac na postepowanie apostola Piotra i pozniej KK nie mam watpliwosci ,ze
            Piotr byl opoka dla KK.
            Chcialbym tylko wiedziec gdzie szukac Kosciola Chrystusowego?.

pozdr dla Jerzego.
            • Gość: Gatsby Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dialsprint.net 05.04.02, 06:17
              Jak wynika z powyzszej dyskusji, rozdrobnienie chrzescijanstwa jest albo
              wynikiem nie wysluchania modlitwy Chrystusa "aby byli jedno" albo ze protestantyzm nie jest
              "mistycznym cialem Chrystusa." Pierwsza interpretacja przeczy slowom Chrystusa:
              "ja i moj Ojciec jedno jestesmy". Pozostaje wiec rozwazyc druga interpretacje....

Gość portalu: pol napisał(a):

>
              > Patrzac na postepowanie apostola Piotra i pozniej KK nie mam watpliwosci ,ze
              > Piotr byl opoka dla KK.
              > Chcialbym tylko wiedziec gdzie szukac Kosciola Chrystusowego?.
              >
              > pozdr dla Jerzego.

• Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.04.02, 19:04
                Wyglada ze protestanci nie maja dobrego wyjasnienia dlaczego
                sa tak podzieleni wbrew zyczenu Chrystusa. Mysle ze czas zobaczyc
                wyciagnieta reke Kosciola Katolickiego ktory moze pomoc w dyskusji
                ekumenicznej. Jesli naprawde celem chrzescijanstwa nie sa wzajemne
                pyskowki ale podazanie za Chrystusem, trzeba bez uprzedzen spojrzec
                na siebie nawzajem.

Kosciol katolicki juz wprowadzil zasade ze katolik moze nie zgadzac sie z
                papiezem, biskupem, ksiedzem. Nawet zaleceniami Kosciola nt.
                kontracepcji jesli w jego sumieniu jest zgodny z Panem Bogiem. To bardzo
                ciekawa formula gdzie osobista odpowiedzialnosc nie jest w kolizji z
                jednoscia kosciola.

Gos´c´ portalu: Gatsby napisa?(a):

> Jak wynika z powyzszej dyskusji, rozdrobnienie chrzescijanstwa jest albo
                > wynikiem nie wysluchania modlitwy Chrystusa "aby byli jedno" albo ze
                protestant
                > yzm nie jest
                > "mistycznym cialem Chrystusa." Pierwsza interpretacja przeczy slowom
                Chrystusa:
                > "ja i moj Ojciec jedno jestesmy". Pozostaje wiec rozwazyc druga
                interpretacje..
                > ..
                >
                >
                > Gos´c´ portalu: pol napisa?(a):
                >
                > >
                > > Patrzac na postepowanie apostola Piotra i pozniej KK nie mam
                watpliwosci ,
                > ze
                > > Piotr byl opoka dla KK.
                > > Chcialbym tylko wiedziec gdzie szukac Kosciola Chrystusowego?.
                > >
                > > pozdr dla Jerzego.
                >

• Gość: Osa Re: Piotr czyli pierwszy z Apostolow!!! Errata IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 05.04.02, 19:05
                  Mialo byc "na przyklad nt. kontracepcji"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka