Dodaj do ulubionych

Koszty budowy drog, autostrad...

05.06.14, 12:51
W materiale:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,16079223,Czekali_na_decyzje_38_miesiecy__W_koncu___jest__Za.html#BoxBizTxt
Znajdujemy:

Według szacunków budowa 61-kilometrowego odcinka drogi klasy ekspresowej o przekroju 2x2,
która połączy Trójmiasto z Lęborkiem, może pochłonąć nawet 4,5 mld zł.

To daje koszt jednego kilometra ok. 18 mln€

Dla porownania z interpelacji w Bundestagu, odpowiedz:

dip21.bundestag.de/dip21/btd/17/000/1700098.pdf
gdzie znajdujemy fragment:

Die aktuellen Kosten betragen für die Bundesautobahn 14

rund 8,3 Mio. Euro/ km

und für die Bundesautobahn 39

rund 5,8 Mio. Euro/km.
Obserwuj wątek
    • kotek.filemon Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 12:54
      Daję głowę, że sporą część kosztów budowy tzw. "Trasy Kaszubskiej", czyli S6 Trójmiasto-Lębork, pochłoną wywłaszczenia - kto powinien, ten już kupił atrakcyjne działeczki, niesamowitym fartem prosto na środku pasa drogowego.
      • nazimno Nie znam szczegolow. 05.06.14, 12:58
        Nie sa one podane.
        Uderzyla mnie tylko dramatyczna roznica kosztow.

• 99venus Re: Nie znam szczegolow. 05.06.14, 13:23
          weź się do roboty,zbuduj taniej.
          • nazimno Blyskotliwe. 05.06.14, 13:30
            Wyjatkowo.
            • 99venus Re: Blyskotliwe. 05.06.14, 14:16
              w końcu wiem do kogo piszę.
        • humbak Re: Nie znam szczegolow. 05.06.14, 13:25
          Porównałeś średnią, do ceny konkretnego odcinka. Niezbyt to miarodajne.
      • humbak Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 12:59
        Co wiesz na temat ustalania cen wykupów?
    • humbak Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 12:58
      Bez znajomości przebiegu i warunków gruntowych nie ma o czym gadać za bardzo.
      • wkkr Niemcy mają podobna budowe geologiczną 05.06.14, 14:37
        jak nasz kraj. Na trasie Gdańsk - Lębork nie ma szczególnie dużo odcinków o złożonej i skomplikowanej budowie geologicznej.
        PS
        Za to Niemcy nie wydaja 20% kontaktu na budowę ekranów dźwiękochłonnych.
        • humbak Re: Niemcy mają podobna budowe geologiczną 05.06.14, 21:17
          Po pierwsze ważne jest jak dużo musi powstać obiektów inżynierskich. Po drugie, nawet lokalnie występujące grunty słabonośne mogą nieźle nabruździć. Po trzecie, skoro piszą o możliwych kosztach, to pewnie mamy do czynienia z kosztorysem inwestorskim. Nawet po korekcie spowodowanej ostatnimi dołkami przetargi są rozstrzygane po sporo niższych cenach.
          No i ostatnie- nadal porównujemy konkretny przypadek ze średnią krajową. Pamiętaj że Niemcy większość sieci mają już stworzoną.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 13:01
      To tam na przebiegu tych tras w Niemczech też jest pojezierze, wzgórza oraz trzeba wykupić grunty?
      • nazimno ...taaak... Niagara jest jeszcze po drodze.... 05.06.14, 13:13
        I bagna Delty Gangesu.

PS
        Umiesz poslugiwac sie mapa?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: ...taaak... Niagara jest jeszcze po drodze... 05.06.14, 13:18
          Nie, tych obiektów nie ma, chyba nie potrafisz posługiwać się mapą.
          • nazimno Oczywiscie, ze nie potrafie. 05.06.14, 13:20
            Wystarczy, ze Ty potrafisz.
            Symptomy juz ujawniles.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Oczywiscie, ze nie potrafie. 05.06.14, 13:25
              Czyli stwierdzamy kolejne twe braki.
              • nazimno Ty, obrazo, mozesz nawet odwolac prawo grawitacji. 05.06.14, 13:27
                Masz do tego z pewnoscia wysokie uprawnienia.

PS
                Tylko nie rob tego przy pelnych kieliszkach.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Ty, obrazo, mozesz nawet odwolac prawo grawit 05.06.14, 13:34
                  Szkoda że nie znasz Polski to może byłbyś bardziej zorientowany. A tak to pozostaje ci wyszukiwanie interpelacji do Bundestagu.
                  • nazimno Juz zupelnie nie wiesz jak to zakonczyc. 05.06.14, 13:56
                    Poszukaj sobie opracowan firm audytorskich na temat kosztow budowy drog w Europie.

Z pewnoscia znasz sie na tym conajmniej tak dobrze jak na badaniach glosow niewaznych
                    w glosowaniach. Do roboty.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Juz zupelnie nie wiesz jak to zakonczyc. 05.06.14, 14:18
                      Ty się znasz na wszystkim więc na pewno masz pod ręką te opracowania firm audytorskich na temat kosztów budowy dróg w Europie i nam je tu zaprezentujesz, te koszty znaczy się.
                      • nazimno Namolny czlowieku. 05.06.14, 14:30
                        Popracuj i poczytaj.

I nie nudz juz tak namolnie, bo ta nieudolnosc jest straszna.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Namolny czlowieku. 05.06.14, 14:31
                          Czyli nie masz żadnych opracowań?
                    • pies_na_czarnych Re: Juz zupelnie nie wiesz jak to zakonczyc. 05.06.14, 14:31
                      nazimno napisał:

> Poszukaj sobie opracowan firm audytorskich na temat kosztow budowy drog w Europ
                      > ie.
                      >
                      > Z pewnoscia znasz sie na tym conajmniej tak dobrze jak na badaniach glosow niew
                      > aznych
                      > w glosowaniach. Do roboty.
                      >
                      >
                      >
                      >

Niedawno gdzieś czytałem o raporcie EU na temat budowy autostrad. Faktycznie polskie drogi są najdroższe w całej Unii. Wynika to głownie (wg raportu) z zawyżonych norm w porównaniu z innymi krajami. Miedzy innymi ochraniacze przed hałasem są za wysokie. Podano tam jeszcze parę spraw....
                      • nazimno Miedzy innymi to tez. 05.06.14, 14:41
                        Sa rowniez inne opracowania z innych instancji.

Mozna je sobie odszukac w oryginale. Trzeba znac przynajmniej dwa jezyki obce.
                        (angielski, niemiecki)
                      • nazimno Pewnie o to chodzi: 05.06.14, 15:07

www.neurope.eu/article/significant-cost-differences-between-eu-funded-road-projects
                        • pies_na_czarnych Re: Pewnie o to chodzi: 05.06.14, 15:25
                          nazimno napisał:

>
                          > www.neurope.eu/article/significant-cost-differences-between-eu-funded-road-projects

Szkoda, że link do raportu nie działa. :(
                          • nazimno A jak sadzisz, dlaczego? 05.06.14, 15:39
                            (nie musisz odpowiadac)

Jednym z powodow jest to ten, ze raport sporo kosztowal.

• wkkr Niemcy 05.06.14, 14:50
        mają budowę geologiczną oraz strukturę własności
        bardzo podobna do Polski.
    • remik.bz Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 13:02
      nazimno napisał:

>

>
      > To daje koszt jednego kilometra ok. 18 mln€
      >

>
      > :
      >

>

Co tanie to drogie. Na jakości nie wolno oszczędzać. Doskonale wiemy ,ze te tanie niemieckie autostrady rozsypują sie po pierwszej zimie a nasze drogie bez remontu wytrzymują kilkanaście lat :)
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 13:18
        A które autostrady wymagają remontu?
      • wtopek Re: Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 13:19
        masz rację, w Niemczech sporo autostrad jest w remoncie, co ciekawe także tych wybudowanych wschodniej części kilkanaście lat temu :)
        • szwampuch58 Re: Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 13:40
          moze warto wspomniec ze jak "Helmuty" remontuja 4 pasmowa autostrade to 2 pasy sa nadal uzywane
          • wtopek Re: Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 13:47
            cóż, jak u nas remontowano A4, to dwa pasy tez były przejezdne
      • maciek_72 Re: Na jakości nie wolno oszczędzać 05.06.14, 14:31
        zgadzam się z tobą, wszędzie się oszczędza w przetargach, a potem po chwili trzeba naprawiać, jeszcze najlepiej jak gwarancja jest skonstruowana tak, że naprawdę mało co obejmuje
    • ayran Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 13:29
      To jakiejś nowszej informacji nie udało wam się znaleźć? (jakiejs ... znalezc - żebyście zrozumieli).

Proponuję porównanie informacji prasowej z informacją prasową, na przykład:

www.tagesspiegel.de/berlin/a-100-teuerste-autobahn-deutschlands-wird-noch-teurer/6526632.html

Nach der Kostensteigerung beim Weiterbau der A 100 von 420 Millionen Euro auf mindestens 475 Millionen Euro fordert der verkehrspolitische Sprecher der Grünen, Harald Moritz, erneut, auf den Bau zu verzichten. Rechne man die Planungskosten hinzu, würden für die 3,2 Kilometer neuer Autobahn insgesamt mehr als eine halbe Milliarde Euro ausgegeben.

Żeby nie dramatyzwoac, proponuję pozostać przy 475 milionach. Po podzieleniu przez 3,2 km wychodzi mi jako żywo 148,43 mln euro za kilometr. Różnica szokująca (Roznica szokujaca).
      • nazimno No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 13:53
        Z pewnoscia Cie za to wynagrodza wysoka prowizja od redukcji kosztow.

PS
        Podalem przyklad kosztow i numery autostrad.
        Sprawdz sobie przebieg tych odcinkow.
        I w Polsce i w Niemczech nic nadzwyczajnego w terenie tam nie ma.

• humbak Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 13:58
          Skąd wiesz, co jest "w terenie"? Tylko proszę, nie pisz mi że z mapy, albo zdjęć satelitarnych.
          • wtopek Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 14:03
            akurat w Polsce wiele rzeczy było nadzwyczajnych, przede wszystkim grząskie i piaszczyste podłoże, które wymagało najpierw jego wybrania, a następnie nawiezienia olbrzymich ilości podkładu

specjaliści twierdza, że budowa naszych autostrady pod tym względem byłą znacznie trudniejsza i droższe od np. chorwackich gdzie skaliste, stabilne podłoże załatwiało na wejściu sporo problemów i kosztów
            • humbak Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 14:09
              Nie wiem o jakim przypadku mówisz, ale wybieranie stosuje się z tego co wiem raczej rzadko. Raczej posadowienie pośrednie, bądź różne metody stabilizacji- obciążenie wstępne, materace i tak dalej.
              • wtopek Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 14:26
                nie upieram się nie jestem specjalistą

widziałem jednak odcinek w budowie koło Dębicy, wyglądało to ja kilkumetrowej głębokości rów ciągnący się kilometrami
                • humbak Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 14:30
                  Trudno powiedzieć ze skąpej relacji. Mogło być na przykład tak, ze najtaniej wyszło wybranie części gruntów nienośnych i formowanie nasypu stabilizowanego na przykład materacami, czy ogólnie mówiąc geosyntetykami... albo chemią jaką. Uj wi.
            • wkkr Bzdury opowiadasz 05.06.14, 14:46
              Brałem udział w badaniach geologicznych dla potrzeb paru eSek i autostrad i mogę powiedzieć, że w Polsce nie ma nadzwyczajnych trudności związanych z budową geologiczną (na pewno są porównywalne z trudnościami niemieckimi - wszak jest to ten sam Niż Środkowo Europejski ukształtowany przez ostatnie zlodowacenie).
              Problem leży w projektowaniu. Projektanci zwyczajnie przeprojektowują wszystko. Nawet przebieg niwelety nie jest optymalizowany pod względem ekonomicznym. Stąd biorą się irracjonalnie wielkie koszty robót ziemnych.
              PS
              Gorzej mają np. Holendrzy, Chorwaci, Czesi itd.
              • humbak Re: Bzdury opowiadasz 05.06.14, 14:49
                Projektanci zwyczajnie przeprojektowują wszystko.
                > Nawet przebieg niwelety nie jest optymalizowany pod względem ekonomicznym. Stą
                > d biorą się irracjonalnie wielkie koszty robót ziemnych.

Skąd ta informacja?
                • wkkr tu masz 05.06.14, 14:53
                  wyborcza.biz/biznes/1,100897,15993865,Autostrada_marnotrawstwa.html
                  • humbak Re: tu masz 05.06.14, 21:19
                    Hmmm... cóż, akurat w zakresie wymienionych kontraktów nie mam źródeł, więc nie mogę się odnieść.
          • wkkr Ja wiem 05.06.14, 14:42
            jestem geologiem. Znam ogólną budowę Polski i Niemiec.
            Spokojnie można przyjąć, że budowa geologiczna nie ma wpływu na różnice średniej ceny 1 km autostrady w Polsce i w Niemczech.
            • humbak Re: Ja wiem 05.06.14, 14:44
              Średnią tak. Ale my nie dyskutujemy o porównaniu średnich.
            • ayran Re: Ja wiem 05.06.14, 14:51
              Chcesz powiedzieć, że budowa geologiczna na terenach, po których będzie przebiegać odcinek z Trójmiasta do Leborka jest taka sama, jak budowa geologiczna podłoża dowolnego innego odcinka w Polsce albo w Niemczech?
              • wkkr Im dłuższy odcinek drogi 05.06.14, 14:56
                ty większe prawdopodobieństwo ze budowa geologiczna będzie taka jak średnia.
                • ayran Re: Im dłuższy odcinek drogi 05.06.14, 15:12
                  czyli wracając do poprzedniego pytania - czy twój profesjonalny warsztat geologa pozwala ci odpowiedzieć twierdząco, że 61-kilometrowy odcinek łączący obwodnicę Trójmiasta (na wysokości płn. Sopotu) z Lęborkiem jest położony na terenie o takich własciwościach geologicznych jak średnia dla Polski lub Niemiec?
        • ayran Re: No to doradz im jak oszczedzic. 05.06.14, 14:02
          nazimno napisał:

> Z pewnoscia Cie za to wynagrodza wysoka prowizja od redukcji kosztow.

Z pewnoscia mnie wynagrodza wysoka prowizja? Wątpię (watpie).

> Podalem przyklad kosztow i numery autostrad.

Ja natomiast podałem link, pod którym był również numer autostrady, długośc budowanego odcinka i koszty jego budowy. Informacja, nawiasem mówiąc, o jakieś trzy lata nowsza od podanej przez was.

> Sprawdz sobie przebieg tych odcinkow.

Gdybym był szczerze zainteresowany, to bym sobie sprawdził.

> I w Polsce i w Niemczech nic nadzwyczajnego w terenie tam nie ma.

Przecież nie masz wiedzy na temat przebiegu planowanej trasy w Polsce i ewentualnych przeszkód związanych czy to z terenem, czy to ze stosunkami własnościowymi. Zgadzam się oczywiście, że jeziora na pólnocno-zachodnich Kaszubach to nic nadzwyczajnego - były tam i są dalej.
    • mila2712 Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 13:45
      "Prace nie ruszą jednak wcześniej niż za trzy lata"

O ile ruszą....
      Więc może warto wstrzymać się z obliczeniami ?
    • ludekpolski Re: rząd przekrętów i propagandy czas... 05.06.14, 14:15
      wypier....
      • 99venus Re: rząd przekrętów i propagandy czas... 05.06.14, 14:20
        coś takiego w sobie ssyny macie,że człowiek nawet jak PO i Tuska nie lubi to natychmiast staje w ich obronie.więc piszcie,piszcie i kłamcie.kolejne przegrane wybory zbliżają sie.
        • wtopek Re: rząd przekrętów i propagandy czas... 05.06.14, 14:28
          propaganda, propagandą, faktem jednak jest, ze z Krakowa od zjazdu z Zakopianki do Rzeszowa, jedzie się obecnie niecałe 2 godziny, po ukończeniu odcinka między Tarnowem, a Dębica zejdze się do mniej niż półtorej godziny

twoje bluzgi pajacyku są więc bez sensu :)
    • derff Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 14:36
      Jak patrzę na nasze utostrady to koszt ich budowy nie wynika z drogiego wykonastwa tylko z drogiego projrktowania. Co mam na myśli. Warszawski odcinek S8 czyli od Konotopy do Powązkowskiej kosztował ponad 2 miliardy bo do ścian tunneli i zagłębień użyto marmuru albo słynny "Most w Mszanie" który mógł kosztować 10 razt taniej gdyby projektanty się nie popisywał. Ponadto u nas każdy węzeł jest inny od pozostałych i ma zwykle 3 wiadykty ze 3 ronda i 10 km róznych dróg dojazdowych. W Niemczech i Czechach prawie wszystkie węzły sa bardzo proste i jednakowe natomist sa często. Przykład A1 ma 4 zjazdy do Ostrawy (po stronie Czeskiej oczywiście) U nas A2 na odcinku od Pruszkowa do Grodziska nie ma ani jednego mimo że po drodze są 2 spore miasta, Milanówek i Brwinów. T powoduje blokowanie węzłów w Grodzisku i Pruszkowie.
      • wtopek Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 14:44
        na litość boską, chciałbyś na odcinku 12 km jeszcze dwa dodatkowe zjazdy do wioch?

a potem użalałbyś się nad drogimi autostradami...
      • 99venus Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 14:55
        do niepotrzebnych kosztów trzeba jeszcze dodać debilne ekrany.
        • mila2712 Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 14:57
          99venus napisał:

> do niepotrzebnych kosztów trzeba jeszcze dodać debilne ekrany.

W niektórych miejscach ich stawianie jest uzasadnione. Hałas, spaliny....
        • pies_na_czarnych Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 15:05
          99venus napisał:

> do niepotrzebnych kosztów trzeba jeszcze dodać debilne ekrany.

Ekrany nie są debilne jedynie wysokość polskich ekranów jest debilna. 2x wyższe niż w innych krajach.
          • dystans4 Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 16:01
            Samo podwyższenie ekranów nie powinno wyraźnie podwyższyć kosztów budowy. co to jest? Kilka metrów dłuższy profil stalowy plus wypełnienie.
            Nie mam pojęcia o budowie autostrad i nie wiem, czy są tu wielki niegospodarności. Ale podane liczby budzą wątpliwości na tyle poważne, że uzasadniające staranny niezależny audyt, wszystkich składowych kosztów. Oczywiście, audyt powinien być opublikowany i poddany społecznej ocenie.
            • pies_na_czarnych Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 16:39
              Samo podwyższenie ekranów nie powinno wyraźnie podwyższyć kosztów budowy. co to jest? Kilka metrów dłuższy profil stalowy plus wypełnienie.

Raport EU na ten temat podaje, że ekrany są jedną z głównych przyczyn wysokich cen autostrad w PL.
              • dystans4 Re: Koszty budowy drog, autostrad... 06.06.14, 10:49
                Nie kwestionuję. Postawienie ekranów (w ogromnej ilości) mogło być drogie, ale samo podniesienie o kilka metrów?
          • 99venus Re: Koszty budowy drog, autostrad... 05.06.14, 17:20
            i lokalizacja.bardzo lubię oglądać te ekrany chroniące setkami metrów żaby na polach.
    • snajper55 Koszty budowy autostrad w Europie 05.06.14, 16:57
      www.gddkia.gov.pl/userfiles/articles/p/polskie-autostrady-budowane-sa-z_12052/tabelka%20za%20kilometr.jpg

S.
      • wujaszek_joe Re: Koszty budowy autostrad w Europie 05.06.14, 21:24
        no i wszystko zepsułeś naszym ekspertom :)
        • m.c.hrabia Re: Koszty budowy autostrad w Europie 05.06.14, 21:35
          wujaszek_joe napisał:

> no i wszystko zepsułeś naszym ekspertom :)

zamilkły coś :)))
    • adamszem A zegarki to co? 05.06.14, 20:55
      Złote zegarki z brylantami przecież kosztują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka