Dodaj do ulubionych

Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza

• Gość: Janusz Siwek Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: 212.244.186.* 26.08.04, 15:59
      Nie dziwmy się, że Kardynał nie odpowiada. Ludzie z Tygodnika Powszechnego i
      niektórzy profesorowi z UJ narobili fatalnego zamieszania i postawili Kościół w
      głupiej sytuacji. Ufam, że zmieni się jeszcze decyzja Ojca przeora i innych
      odpowiedzialnych czynników.
      • Gość: ok Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.do.pl / *.generacja.pl 26.08.04, 16:10
        a niby dlaczego?
    • Gość: dontshout Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 18:04
      A ja mysle ze Czeslaw Milosz z premedytacja nie zasugerowal miejsca i przebiegu
      wlasnego pogrzebu chociaz od dawna przygotowywal sie do opuszczenia naszego
      padolu. Mysle ze zrobil to dlatego zeby teraz sie z nas wszystkich posmiac.
      Zeby dac nam szanse obnazenia naszej biedy moralnej i intelektualnej. Ten obraz
      rozpaczy - miejmy nadzieje - nauczy czegos nowe pokolenie wstepujace na nasze
      miejsca.
    • Gość: Roman Re: A KTO PRZECZYTA WIERSZ PO POLSKU ??? IP: 192.43.65.* 26.08.04, 18:42
      Po co czytanie wiersza po litewsku, angielsku i rosyjsku ??? . Nie slyszalem
      aby Milosz w tych jezykach pisal utwory.
    • Gość: jac PRAWA MORALNE ŚRODOWISKA GW Z MICHNIKIEM NA CZELE IP: 213.17.204.* 26.08.04, 18:49
      PRAWA MORALNE ŚRODOWISKA GW Z MICHNIKIEM NA CZELE

No właśnie jakie prawo moralne ma srodowisko GW i jej naczelny nadprezydent Michnik do oceniania postaw moralnych i pogladów

Polaków??

Chyba tak samo uzurpatorskie, jak KC PZPR i jej cenzura.

A Miłosz, był człowiekiem kontrowersyjnym i problem jego pochówku nie jest jednoznaczny. Wiemy, że bedzie pochowany na
      Skałce.
      Czy to dobrze?? Nie wiem.

Ale dla mnie w tej całej dyskusji ważne jest cos zupełnie innego.
      Ta dyskusja pokazała, do jakich metod gotowy jest posunac się Michnik i jego koledzy.

Tak. Mieli prawo zaproponować pochówek Miłosza na Skałce. Ale próby wymuszania tego pochówku, osmieszania, obsbaczania
      myslacych (nie tylko myslacych inaczej, ale tak na wszelki wypadek, wszystkich, którzy mieli czelnosc zastanawiać się) jest
      ZWYKŁA GRANDĄ.

Kiedy czytam, te nienawistne artykuły, w których "ciemnogród" to określenie najłagodniejsze, dla myslących inaczej niż
      Michnik, kiedy czytam próbe osmieszenia furtiana ze Skałki i próbe rozciagniecia jego wypowiedzi na zakon Paulinów, kiedy
      czytam o "najbardziej zachowaczym zakonie", to szlag mnie trafia. W końcu furtian, to w cywilu portier. A kto pyta portiera o
      funkcjonowanie przedsiebiorstwa, czy poglady prezesa????

No, tak Stalinowskie metody propagandy króluja w GW.
      A my kilka lat temu, tak wierzyliśmy tej gazecie.
      Powtórzę po raz kolejny:
      PANIE ADAMIE
      "MIAŁEŚ CHAMIE ZŁOTY RÓG....."
      Miałeś zaufanie społeczeństwa, a zamieniłeś je na zaufanie naszych i nie naszych ELYT.
      WSTYD PANIE ADAMIE. OJ WSTYD.

Te słowa napisałem kilka dni temu.
      DZIŚ KOLEJNY ATAK. TYM RAZEM NA KARDYNAŁA MACHARSKIEGO.
      BO KARGYNAŁ OSMIELIŁ SIE MYSLEĆ, A PRZECIEŻ MICHNIK MU NIE KAZAŁ.
      LUDZIE, GDZIE MY DOSZLISMY????
      • Gość: jack List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.proxy.aol.com 26.08.04, 22:48
        Ta dyskusja pokazuje mentorze, jak malo rozumiesz i z poezji Milosza i z nauk
        Kosciola:
        info.onet.pl/971061,11,item.html
        Interpretacja arcybiskupa:
        "Arcybiskup Życiński powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że stanowisko
        Ojca Świętego jest czytelne i zobowiązuje tych, którzy uważają się za wyznawców
        Kościoła katolickiego".
        Wylejcie sobie kubel zimnej wody na rozgrzane czerepy.
        • Gość: jack Re: List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.arcor-ip.net 26.08.04, 23:09
          Ta dyskusja pokazuje ile zlego , do ilu nieporozumien
          przyczynia sie kosciol .
          Glos papieza nie moze, nie powinien decydowac .
          W nos sobie mozna wlozyc takie gadanie - papiez powiedzial lub
          ujawnil - korespondencje. Czeslaw Milosz reprezentowal postawe zwiazana z
          filozofia
          chrzescijanska - co nie jest rownoznaczne z katolicyzmem.
          Nie potrzebuje wsparcia papieza - albo zrozumiemy wielowymiarowosc
          Milosza czlowieka - Polaka bez odwolywania sie, albo potwierdzen
          i to wszystko jedno czy Wyszynskiego czy Wojtyly, albo dajmy sobie na spokoj .
          Milosz przestrzegal przed panstwem koscielnym . A tu aby potwierdzic
          wartosc dla Polskiego ducha szukamy potwierdzenia z Watykau .
          To nie o to chodzi . To nie jest Miloszowi potrzebne . Albo
          zrozumiemy Milosza albo nie - autorytatywne poswiadczenia ze napewno byl
          wierzacym wydaja mi sie delikatnie mowiac nie na miejscu .
          Maja byc takim zaswiadczeniem o "niekaralnosci "albo praworzadnosci katolickiej
          To wydaje mi sie smieszne i zawlaszczajace . Mozna zaakceptowac Milosza bo
          papiez akceptuje ?
          Nie to nie o to chodzilo Czeslawowi Miloszowi- napewno nie.
          • Gość: jack Re: List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.proxy.aol.com 26.08.04, 23:38
            Papiez, racz zauwazyc przecial tylko dyskusje o miejscu spoczynku.
            Na temat jego tworczosci i jego samego powiedzial tylko:
            "Papież odpowiedział Czesławowi Miłoszowi: "Pisze Pan, że przedmiotem Jego
            troski było nieodbieganie od katolickiej ortodoksji w Pańskiej twórczości.
            Jestem przekonany, że takie nastawienie Poety jest decydujące. W tym sensie
            cieszę się, że mogę potwierdzić Pańskie słowa o dążeniu do wspólnego nam celu".

Nie znamy calosci listu.
            Natomist bardzo odwazna jest teza bp. Zycinskiego:
            "stanowisko Ojca Świętego jest czytelne i zobowiązuje tych, którzy uważają się
            za wyznawców Kościoła katolickiego"
            • Gość: Jacku Re: List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.arcor-ip.net 26.08.04, 23:55
              Papiez nic nie przeciol.
              Nie interesuje mnie tak bardzo co papiez na to .
              Ja pojmuje Milosza Czeslawa nie jako funkcjonarisza Watykanu.
              Wg mojego pojmowania swiata i ludzi widze czlowieka uwiklanego
              w przeszlosc z ktora sobie uczciwie radzi -a jednak, mimo doskonalej
              obserwcji umyslu zniewolonego - nie udalo sie Miloszowi
              samemu wyzwolic sie- tak do konca. My ludzenki jestesmy istoty spolecze-
              zalezy nam na akceptacji .
              • Gość: jack Re: List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.proxy.aol.com 27.08.04, 00:18
                Gdyby dyskusja na roznych, zwiazanych z poeta watkach toczyla sie z pozycji
                roznego pojmowania swiata i Milosza przez forumowiczow byloby to ok.
                Wiesz jednak jak sie toczyla. Byl to rynsztok.
                Mysle, ze Milosz mial stale prawie niezmienialne punkty odniesienia i dlatego
                nie mogl sie sam wyzwolic ze swego uwiklonego zycia i przekonan.
                Nie przypominam sobie by twierdzil tez inaczej.
                Sadze tez, ze poeta ma pawo jak rzadko kto inny do wlasnych interpretacji i
                skojarzen, ktore powstaja czasem w ulamku sekundy a potem slowami kontynuuje
                zapoczeta mysl.
                • Gość: Jacku Re: List JPII do kard. Macharskego o Miloszu. IP: *.arcor-ip.net 27.08.04, 00:33
                  No widzisz sam - i nazwales to "rozne pojmowaie swiata"
                  I nie brnie sie przez to tak latwo.
                  Jednak mimo wielowymiarowosci ja czuje gleboko uczciwosc
                  emocjonalna Milosza, chec nazywania spraw i rzeczy zgodnie ze stanem ducha.
                  Mozna sie zgadzac lub nie - to co mie ujmuje i przekonuje to
                  gleboka refleksyjnosc czlowieka bardzo dotknietego doswiadczeniami
    • Gość: zofia Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 26.08.04, 19:31
      czy juz ludzie nie maja wiekszych zmartwien niz klocic sie gdzie pochowac
      nobliste i czy ma byc kondukt czy nawet po smierci nie mozna mu dac spokoju
      wstyd przed calym swiatem
      • Gość: :( Miłosz zawsze umiał się w życiu ustawić. IP: *.nsm.pl 26.08.04, 20:09
        Po śmierci takoż.
        • Gość: jozek A kto to jest Szczepan Surdy z naszego dziennika? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.04, 20:24
          czy ktos moze mi przyblizyc sylwetke tego goscia?
          co to jest za jakis swirus?
      • Gość: eeee tam Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.arcor-ip.net 26.08.04, 21:15
        Nie ma tego zlego co by a dobre nie wyszlo .
        Wcale nie ma co sie oburzac na dzienniki i nocniki .
        Mnie sie tez nie podoba to co dzienniki wypisaly o Miloszu Czeslawie.
        Nie mam zamiaru ukrywac ze bardzo lubie refleksyjnosc CM ,cala ta awantura nie
        jest niespodzianka .Widze pozytywne aspekty awantury.
        Oburzaja mnie opinie konserwtywnego srodowiska z Krakowa i nie tylko .
        Ale...nie podoba mi sie narcystyczna postawa tzw inteligencji -oburzajacej sie.
        No mozna nawyzywac od ciemnogrodu , ciemnogrod nawyzywa od antypolakow.
        Tylko co to da ? A moze ci ktorzy rozumieja poezje - tworczosc
        Milosza zamiast sie oburzac walnac sie powinni w piersi i zapytac
        co uczynili by tresci, niepokoje , bolesci Milosza
        przyblizyc tym dla ktorych samodzielna lektura jest zbyt trudna?
        No mozna sie wyzywac wzajemnie . Tylko co to da ?
        Tzw inteligencja kapsluje sie , z chamstwem nie chce miec nic wspolnego .
        To kto ma miec ? Ciazy na tzw inteligencji odpowiedzialnosc przed ktora nie
        uchylal sie Czeslaw Milosz . Nie bal sie konfrontacji ,
        czul sie czesto niezrozumiany i co tu duzo gadac jest
        niezrozumiany . Ja wiem ze ciezko to zrozumiec. ze mozna kochac
        bardzo ojczyzne , kochac ludzi i jednoczesnie patrzec bardzo krytycznie
        i na siebie i wspolziomkow . Wiem ze to wymaga duzej dojrzalosci .
        Mozna kochac bezmyslnie , bezkrytycznie a mozna dojrzec do
        glebokiej milosci - takiej gdzie krytyka i gorzkie slowa sa podyktowane
        przez olbrzymie doswiadczenie zyciowe - i tak zostaje przyjeta.
        Popatrzmy na to co sie z nami stalo i dlaczego ....
        Ja wiem to nie jest proste i czesto bolesne .
        Mysle ze tak jak wspominalam ta awantura moze miec pozytywne aspekty .
        A co powie na to swiat ? Zapomnijmy na chwile o tym .
        My Polacy mamy problemy o ktorych mowic musimy koniecznie .
        Swiat naszych problemow nie rozwiaze - dlatego to traktuje
        drugoplanowo . Nie jest takie wazne . To my musimy sie w koncu wziac
        za leb z nasza przeszloscia , terazniejszoscia - zeby wiedziec kim jestesmy.....

• Gość: Do Czesia Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.arcor-ip.net 26.08.04, 21:39
          Tak nam jakos wytlumaczono ze dusza jest niesmiertelna .
          Co by to mialo znaczyc - Ukochany Czeslawie jesli jestes jakos tak duchowo
          obecny to spojrz na nas . Ciebie nie ma wsrod nas cielesnie
          ale duchowo jestes i to bardzo . Czesiu twoje rozterki i cierpienie,
          pokiereszowany zyciorys jest tak polski jak dzieje tego kraju - powojenne.
          Udalo Ci sie po ludzku i uczciwie nazywac stan twojego ducha ,opisac
          najpiekniej. Za to czuje sie wdzieczna . Zegnaj Czeslawie -
          nie zegnam twojego ducha . On z nami - ze mna pozostanie.
    • Gość: Redek Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 23:19
      To skandal! Co to znaczy, że nie ma kto poprowadzic konduktu.Czy dostojnicy
      kościelni nie znają swoich obowiązków!Stanowisko samego kardynała Macharskiego
      takze jest nieczytelne!
      • Gość: Radku Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: *.arcor-ip.net 26.08.04, 23:25
        To chyba nie jest skandal a raczej nihilizm przedstawicieli
        kosciola - Watykanu w Polsce. Najzabawniejsze jest to ze ten nihilizm
        jest "sprzedawany" jako tradycja.
    • Gość: zbulwersowany Re: Wciąż spory o uroczystości pogrzebowe Miłosza IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.08.04, 23:47
      Czy Gazeta Wyborcza moze dac wreszcie spokoj zmarlemu Miloszowi i przestac
      robic sensacje ze wszystkiego co jest zwiazane z pogrzebem artysty?
      Dziennikarze opanujcie sie!!! Kompromitujecie wlasna gazete!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka