24.07.14, 11:44
wiadomosci.wp.pl/kat,24354,title,Wyrok-Trybunalu-Praw-Czlowieka-ws-wiezien-CIA-w-Polsce,wid,16776336,wiadomosc.html Trybunał skazal Polske na milionik na rzecz dwóch morderców , a na FK cisza. Siedza goście w Guantanamo to będą mieli na wypiskę. Cos łaskawy jest ten Trybunał dla morderców dając im milion z kasy polskiego podatnika. Jak polscy obywatele skarżą się do tego trybunału na przewlekłosc postepowania , to juz taki hojny nie jest. Przyznaje na ogół kilka , bądź kilkanaście tysięcy , a tym lekka reka milionik.
Obserwuj wątek
    • lionold Re: To po pierwsze! A po drugie 24.07.14, 12:00
      jakoś na niekorzyść JuEsEj nie wydaje wyroków za torturowanie nie tylko w Guantanamo ale i między innymi u nas. Coś tu qrva nie gra!
      • nickbezznaczenia Re: To po pierwsze! A po drugie 24.07.14, 12:36
        W kwestii formalnej:Europejski Trybunał Praw Człowieka

lionold napisał:

> jakoś na niekorzyść JuEsEj nie wydaje wyroków
      • douglasmclloyd Podziękujmy Kwasowi i Millerowi nt 24.07.14, 14:59
    • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 12:16
      Giertych aktualnie w TVN stwierdził że Ziobro jest przestepcą , bo to on zatrzymał albo nie wszczął postepowania mimo że w 2005r. Giertych złozył na jego rece doniesienie w tej sprawie ( więzienie w Polsce terrorystów )
    • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 12:27
      Skąd wiesz, że akurat ci dwaj to mordercy?
      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 12:46
        Ty tez wiesz.
        • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 13:39
          ja tego - mówiąc zupełnie szczerze - nie wiem.
          Wiadomo, że Amerykanie więzili w Guantanamo, a także prawdopodobnie w innych miejscach poza USA (w tym być może w Polsce) schwytanych bojowników Al-Khaidy i innych radykalnych organizacji islamskich, część z nich zapewne poddając torturom, czego wcale z definicji nie potępiam (bo nie jestem tak szlachetny jak niektórzy), bo to nierzadko mniejszy koszt, niż skutki działań, którym w ten sposób daje się zapobiec. Ale to nie znaczy, że każdy z tych schwytanych i ew. torturowanych, był sprawcą kwalifikowanego zabójstwa.
          • szwampuch58 Re: (w tym być może w Polsce) 24.07.14, 14:06
            dalej idziemy w zaparte,no coz mozna i tak
            • ayran Re: (w tym być może w Polsce) 24.07.14, 14:14
              szwampuch58 napisał:

> dalej idziemy w zaparte,no coz mozna i tak

A o co nam tak mniej więcej chodzi?
              Zaparte, jak sama nazwa wskazuje, polega na zapieraniu się. Ja wiedzy o torturowaniu więźniów w Polsce nie mam, ale nie zapieram się, że takie zdarzenia miały miejsce.
              Rozumiem, że każde stwierdzenie inne od uznania tortur w Polsce za oczywiste i w 100% udowodnione, to zapieranie się?
              • szwampuch58 Re: (w tym być może w Polsce) 24.07.14, 23:10
                dno i 5 merow szlamu nad Wisla:
                www.tvp.info/16174780/europejski-trybunal-praw-czlowieka-jest-trybunalem-terrorystow
          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 14:38
            Moze nie kwalifikowanego , ale masowego to juz tak. Ci co do których miano watpliwości to z Guantanamo zwolniono , reszta siedzi i ch....z nimi.
            • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 14:46
              Ponieważ w kk nie ma pojęcia morderstwa, więc przyjąłem, że chodziło ci o kwalifikowaną formę zabójstwa - zabójstwo masowe jak najbardziej się tu łapie.

Swoja drogą, szkoda że nie podzieliłeś się swoją wiedzą z Trybunałem - gdyby ten wiedział, że obaj pozywający państwo polskie są masowymi zabójcami, być może podszedłby do sprawy inaczej.
              • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:01
                Oni wiedza , ale empatia zmusiła ich do załatwienia tym mordercom kase na wypiskę:-)
                • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 15:03
                  Muszę przyznać, że szczegółowość twojej wiedzy na temat tego, co wiedzą inni, jest imponująca.
                  • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:07
                    Dziękuję:-) Mozesz sie teraz z miłością bliźniego pochylic nad losem tych ,,niewinnych" terrorystów.
                    • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 15:15
                      Ja akurat nawet w tym wątku napisałem, że nie przyłączam się do potępiania w czambuł tortur. Do twoich wpisów odnoszę się w związku z tym, że z niczym niezmąconą pewnością nazywasz pozywających państwo polskie mordercami, czy też masowymi zabójcami i twierdzisz, że jest to - w szczególności do owych dwóch panów - wiedza powszechna i niepodlegająca jakiejkolwiek wątpliwości.
                      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:20
                        A ty sie martwisz ze ta wiedza jest niepowszechna. W sumie zwisa mi to czy kogos zabili czy nie , za sam fakt przynalezenia do tej terrorystycznej formacji , nalezy im sie czapa. Ponieważ ta organizacja zabiła tysiace ludzi , to oni też maja w tym udział , są mordercami.
                        • gat45 Re: Trybunał 24.07.14, 15:53
                          Chyba Cię zapał i święte oburzenie ponosi. Prrrrrrr.
                          Przeczytaj to, co napisałeś, przetransponuj na kilka innych zdarzeń historycznych i chyba wtedy sam zrewidujesz swoją wypowiedź.
                          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:13
                            Jakie oburzenie? Na co ? Za ta iluzoryczna karę finansową? Nie ma zamiaru dzielic włosa na czworo:-)
                        • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 16:07
                          Ja, tak generalnie, jestem przeciwny karaniu śmiercią za cokolwiek, ale o ile rozumiem ludzi domagających się "czapy" dla sprawców zabójstw, czy nawet dezerterów wojennych, o tyle karanie "za przynależność" nie przyszłoby mi do głowy nawet w odniesieniu do talibów czy hipotetycznych breivikowców.
                          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:15
                            Twoja łaskawość jest rozczulajaca:-) Szkoda ze dla terrorystów , a nie np. dla dezerterów , bo tych akurat bym czapą nie karał.
                            • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 16:37
                              Odnoszę wrażenie i przyjmuję to nawet z pewnym zaskoczeniem, że masz trudności z odnoszeniem się do tego, co przeczytałeś, natomiast bliższe jest ci polemizowanie z własnymi wyobrażeniami o tym, co twoim zdaniem rozmówca myśli.

Po pierwsze - nie jestem ani bardziej, ani mniej łaskawy dla dezerterów (mając na myśli zbiegów z pola walki, a nie tych, co opuszczają armię w czasie pokoju) niż dla terrorystów. Z tym ze dla mnie czym innym jest karanie sprawców i organizatorów aktów terrorystycznych , a czym innym osób, które po prostu z organizacją terrorystyczną są jakoś związani (na przykład prowadząc księgowość, organizując żywność czy odzież). Z tego co ty (być może w sposób nieprzemyślany, stąd tak zapalczywie) piszesz, karałbyś śmiercią tych ostatnich, natomiast zbiegów z pola walki traktowałbyś łaskawie.

Zresztą ja w ogóle nie pisałem, że kogokolwiek chciałbym karać śmiercią, a jedynie, że rozumiem tych, którzy mają taki pogląd w odniesieniu np. do zabójców czy dezerterów.

Nie wiem, czy w swojej zapalczywości jesteś w stanie zrozumieć różnicę pomiędzy "być zwolennikiem karania śmiercią za czyn X", a "rozumieć zwolenników karania śmiercią za czyn X". Jeśli nie rozumiesz, to ja się poddaję - nie jestem w stanie napisać tego przystępniej.
                              • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:48
                                Przykro mi ,ze nie jestes w stanie pisac przystepniej. Współczuję ci.:-) Przykro że jestes łaskawy dla ksiegowych , zaopatrzeniowców a mniej dla bojowników terrorystycznych. W swojej zapalczywosci przyznaje że nie jestes zwolennikiem karania smiercią , bo masz dobre serce i jestes dobrym człowiekiem;-)
                                • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 18:43
                                  No najwyraźniej nie potrafię, bo znowu nie pojąłeś w czym rzecz.
                                  • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 18:50
                                    Ja ci o dobrym sercu a ty nie rozumiesz. Szkoda.
          • gucio60 Re: Trybunał 25.07.14, 08:59
            Europejskie prawa czlowieka. Co za naiwnosc. Prawa czlowieka sa dla czlowieka a nie dla bandyty, ktory z definicji ich nie przestrzega. Kiedy my tu w Europie to poimiemy ?
            Oburzamy sie na rakiety israelskie celowane w szpital ale nie widze oburzenia na fakt, iz z tego szpitala wystrzelono rakiety na Israel. Oburzamy sie patrzec na zdjecia zakrwawionych, pzalestynskich dzieci ale czy ktos zaprotestowal fakt, iz ten reporter dostal za to od 1000 do 10000 dolarow od Hamasu, Hitzbolahu i jak to tam sie nazywa, ze Islamscy bandyci morduja swoich pobratymcow katolikow w Iraku ? Co za obluda z tymi prawami czlowieka. Miller ma racje mowiac, ze jest skandalem potepiac Polske i dawac pieniadze terrorystom. Moze i nalezy im sie prezent ale w postaci stryczka. Ze moze nie winni ? A czy ci bandyci zabijaja winnych ? Wczym te 3000 osob z NY im zawinilo czy setki innych Bogu ducha winnych ludzi zamordowanych dla przyjemnosci mordowania, bo innych racjonalych przyczyn nie da sie dostrzec. Co za slepota, co za balwanstwo tego sadu. W Europie, szczegolnie, walczy sie o srodowisko, no bo przecie trzeba potomnym czyste powietrze zostawic ale zapomina sie chetnie o wrunkach w jakich przyjdzie im zyc pod batuta Islamu. A to stanie sie w przewidywalnej przyszlosci. Nie, nie za mojej pielgrzmki po tym swiecie ale prawnuczki z pewnoscia tego doswiadcza. No ale sad jest kompletnie slepy. Prawa czlowieka. Tfu z taka ich interpretacja.
    • szwampuch58 Re: Trybunał 24.07.14, 12:30

Fakt ze "darto mordy" na wszystkie sposoby, przez wszystkie opcje "prawdomownych" politykow:"Co wiezienia w Polsce??? Nigdy nie bylo!!"...... ignorujesz tak sobie czy z premedytacja,prze tym lamencie?
      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 12:47
        Nie o tym jest wątek.
        • szwampuch58 Re: Trybunał 24.07.14, 13:29
          acha,jakos mi pasuje:
          www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/kwasniewski-i-miller-nie-komentuja-wyroku-wczesniej-zapewniali-ze-w-polsce-nie-bylo-wiezien-cia,452848.html
          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 13:32
            Po co maja komentować? To jest watek o tym ze mordercom przysądza sie milion , a jakim zwykłym złodziejom 5 tys. odszkodowania.
            • sverir Re: Trybunał 24.07.14, 13:48
              Fajnie i dyskretnie zestawiasz przewlekłość postępowania z torturami.
              • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 14:41
                Oni tortur nie udowodnili , a przewlekłość wykorzystali do tego wniosku. Czy były tortury , to nie wiem , ale jak moga to udowodnic to też nie wiem. Zdjecia sobie porobili w czasie tortur, maja nagrania itp.?
                • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 15:00
                  To dosyć proste. Zeznania pod przysięgą zaopiniowane przez biegłych psychologów i lekarzy, poza tym - o ile się nie mylę - niektórzy (byli) agenci CIA sypali swoich byłych kolegów. zresztą z innych podobnych zdarzeń wiemy, że niektórzy strażnicy (i strażniczki) bywali tak nieroztropni, że sami dokumentowali swoje wyczyny.
                  • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:05
                    Nie jest proste. Zeznania pod przysiega sa wtedy dowodem kiedy sad je uzna za prawdziwe. Faktycznie byly jakies przecieki , od tych jak piszesz kolegów. Jednak mam spore watpliwosci, czy mogliby udowodnic tortury , co nie przeszkadza w te tortury prywatnie weirzymy.
                    • ayran Re: Trybunał 24.07.14, 15:12
                      Myślę, że jeśli wystarczy ci samozaparcia, będziesz mógł zaspokoić swoją ciekawość już niedługo. Trybunał publikuje dość obszerne uzasadnienia swoich orzeczeń i robi to w językach powszechnie uznanych za zrozumiałe.
                      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:21
                        Nie poświęcę czasu na czytanie tego. :-) Inni to za mnie zrobią, moze ty?
                • sverir Re: Trybunał 25.07.14, 07:48
                  > Oni tortur nie udowodnili

W takim razie trybunał bez dowodu przyznał im odszkodowanie za złamanie kilku zapisów konwencji. Co i tak wykazuje bezsens porównania obu terrorystów do złodziei.
    • 14pol Re: Kolejny "sukces" Tuska i PO..... 24.07.14, 13:46
      Jak zwykle rudy pajacyk powie to nie ja......to tylko prokurayuta i jego teoretyczne państwo z przerośniętą i niewydolną biurokracją którą namnożył i nie panuje nad nią.......

No i w Europie też już wiadomo jak liczą się z Tuskiem a raczej jak olewają pajaca i nasze państwo teoretyczne.....
      • kotek.filemon Re: Kolejny "sukces" Tuska i PO..... 24.07.14, 14:33
        14pol napisał:

> Jak zwykle rudy pajacyk powie to nie ja.....

Bo to nie on?
        • taniarada Re: Kolejny "sukces" Tuska i PO..... 24.07.14, 15:05
          To fakt .Ale prezydent Bul Komorowski z tym swoim wstydem to tak .Daleka jeszcze droga do wypłaty.Zdradek ma co robić i o co walczyć.Więc do dzieła.
      • douglasmclloyd Re: Kolejny "sukces" Tuska i PO..... 24.07.14, 15:00
        14pol napisał:

> Jak zwykle rudy pajacyk powie to nie ja.

Debil.
    • douglasmclloyd Re: Trybunał 24.07.14, 14:43
      volupte napisał:

> wiadomosci.wp.pl/kat,24354,title,Wyrok-Trybunalu-Praw-Czlowieka-ws-wiezien-CIA-w-Polsce,wid,16776336,wiadomosc.html Trybunał skazal Polske na milionik na rzecz dwóch morderców , a na FK cisza. Siedza goście w Guantanamo to będą mieli na wypiskę. Cos łaskawy jest ten Trybunał dla morderców dając im milion z kasy polskiego podatnika.

Goście w Guantanamo siedzą w nie tylko bez wyroków, ale nawet bez zarzutów.
      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:09
        Wiem i jakos mi nie żal ich. Popłacz nad ich losem.
        • douglasmclloyd Re: Trybunał 24.07.14, 15:14
          volupte napisał:

> Wiem i jakos mi nie żal ich. Popłacz nad ich losem.

Żal nie żal, Amerykanie łamią prawo. Tych ludz z Guantanamoi wyciągaja amerykańscy prawnicy.
          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 15:24
            Zgadza sie iluś juz wyciagneli. Al - kaida zapłacila adwokatom , bo chyba nie za frajer ich wyciagają. Ciekawe że wielu z nich wróciło do swojej ulubionej organizacji. Sa jacyś co juz nie działają?
            • douglasmclloyd Re: Trybunał 24.07.14, 16:27
              volupte napisał:

> Zgadza sie iluś juz wyciagneli. Al - kaida zapłacila adwokatom , bo chyba nie z
              > a frajer ich wyciagają. Ciekawe że wielu z nich wróciło do swojej ulubionej org
              > anizacji. Sa jacyś co juz nie działają?

Największa demokracja świata jawnie łamie prawo. To ci nie przeszkadza?
              • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:29
                Nie
                • douglasmclloyd Re: Trybunał 24.07.14, 16:36
                  volupte napisał:

> Nie

Miłego dnia życzę.
                  • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:50
                    Nawzajem:-)
        • dociek Re: Trybunał 24.07.14, 15:24
          Pismaki mają o czym pieprzyć i czym się nakręcać. Mają bardzo "udany medialnie sezon ogórkowy". Aktualni politykierzy u żłoba i opozycyjni "prawicowcy" mogą się powyżywać na ówczesnej władzy, szczególnie dlatego, że "lewicowa". Udając przy tym w gigantycznej obłudzie nieskazitelnie uczciwych i świntych.

Sami by to samo robili, albo i jeszcze więcej, w atmosferze terrorystycznego ataku na WTC.
          A kto aktualnie sugeruje wysyłanie nowoczesnego uzbrojenia na Ukrainę oraz wysłanie misji NATO na wschodnią Ukrainę? Pisuarczycy!
          • sowietolog44 Re: Trybunał 24.07.14, 19:58
            > ysłanie misji NATO na wschodnią Ukrainę?[/u] Pisuarczycy!

Kogo masz na myśli, piszą per "Pisuarczycy"?
        • sverir Re: Trybunał 25.07.14, 07:49
          Ciekawe czy jak sam trafisz do więzienia amerykańskiego, to nadal będziesz zwolennikiem systemu trzymania ludzi bez podstaw prawnych, bez zarzutów i bez wyroków?
    • indris Łajdactwo powinno być potępione 24.07.14, 15:23
      Również wtedy, gdy jest to łajdactwo polskiego rządu.
      Powinno się kwotę odszkodowań wyegzekwować od Kwaśniewskiego i Millera.
      • volupte Re: Łajdactwo powinno być potępione 24.07.14, 15:24
        A ktos ją zapłaci?
      • dociek Re: Łajdactwo powinno być potępione 24.07.14, 15:31
        A od Kaczyńskiego odebrać kasę za straty wynikłe z bankructwa Możejek.
        Będzie z wielkim zapasem na pokrycie odszkodowań dla tych agentów Al-Kaidy.
      • douglasmclloyd Re: Łajdactwo powinno być potępione 24.07.14, 16:35
        indris napisał:

> Również wtedy, gdy jest to łajdactwo polskiego rządu.
        > Powinno się kwotę odszkodowań wyegzekwować od Kwaśniewskiego i Millera.

Dokładnie.
    • m_toch Re: Trybunał 24.07.14, 15:31
      >, a na FK cisza

Nie ma instrukcji na SMS...

--
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,152222033,152222033,Czyje_to_dziecko_.html
      • taniarada Re: Trybunał 24.07.14, 15:52
        Trzy razy wyła po wystąpieniu śp Andrzeja Leppera z uciechy oraz ze złości ummunitetowa czerwono/różówa hałastra z Klewek
        Ale zwykła przyzwoitość nakazuje mi napisać uczciwie o jego sejmowych wystąpieniach, aby przy okazji ukarania Polski za talibów z Klewek!
        Pierwszy raz wyli i lżyli go na sejmowej sali, gdy mówił, żeby złodzieje III RP nie oczekiwali od niego Wersalu! Aczkolwiek i jemu przylepiło się przez lata wiele do rąk, to mimo to miał wiele racji miał, gdy przygarniał korupcję beneficjentom III RP.
        Drugi moment, to jego propozycja wykorzystania nadwyżek, rezerw NBP do zasilenia budżetu celem rozruszania polskiej gospodarki.
        Jak wyli z uciechy, szydząc z niego!, wyzywając go od głupków! dowodząc, że nie ma takiej formalno-prawnej możliwości. Po latach okazało się,że można!, gdy przekazano lekką ręką ponad 7 mld euro z rezerwy NBP do MFW, aby ratować zabagniony system bankowy Grecji, Portugalii ....!
        Trzeci raz, gdy mówił z trybuny sejmowej o tajemniczych lądowaniach na lotnisku w Szymanach nieoznakowanych samolotów przewożących aresztowanych talibańskich terrorystów do tajnego ośrodka w Kiejkutach!
        Wtedy też szydzili z niego, kpili, wyśmiewali!
        • dociek Re: Trybunał 24.07.14, 15:56
          Tym razem mogę się z tobą zgodzić. Szczególnie w kwestii talibów.
          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:22
            Talibowie ladowali w Klewkach a nie Szymanach. Klewki to obok Olsztyna , a Szymany to 56km. od Olsztyna.
            • dociek Re: Trybunał 24.07.14, 16:23
              Było coś na rzeczy... A w Klewkach to podobno kosmici.
              • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:32
                Możliwe , nie chce mi sie sprawdzać:-) Ale te trzy sytuacje opisane wyżej , to całkiem inaczej wyglądały , wiec to tylko propagandowa manipulacja , nie warta dyskusji.
        • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 16:18
          Wszystkie trzy opisane przypadki to twoja manipulacja.
      • sowietolog44 Re: Trybunał 24.07.14, 20:00
        >
        > Nie ma instrukcji na SMS...
        >

"Wężykiem, wężykiem!"... ;-)
    • wiosnaludzikow Re: Trybunał 24.07.14, 17:06
      volupte napisał:

> wiadomosci.wp.pl/kat,24354,title,Wyrok-Trybunalu-Praw-Czlowieka-ws-wiezien-CIA-w-Polsce,wid,16776336,wiadomosc.html Trybunał skazal Polske na milionik na rzecz dwóch morderców , a na FK cisza. Siedza goście w Guantanamo to będą mieli na wypiskę. Cos łaskawy jest ten Trybunał dla morderców dając im milion z kasy polskiego podatnika. Jak polscy obywatele skarżą się do tego trybunału na przewlekłosc postepowania , to juz taki hojny nie jest. Przyznaje na ogół kilka , bądź kilkanaście tysięcy , a tym lekka reka milionik.
      A dlaczego twierdzisz, że są mordercami ?
      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 17:09
        A bo tak mi pasuje , a co? Niewiniatka?
      • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 17:10
        A i Miller mi podpowiedział :-)wiadomosci.onet.pl/kraj/miller-decyzja-trybunalu-jest-niesprawiedliwa-i-niemoralna/7e6kp
        • m.c.hrabia Re: Trybunał 24.07.14, 17:24
          potwierdził moje zdanie o Millerze ,
          to menda która musi mieć pana nad sobą , pół życia nadstawiał za ruble , na starczą połowę ,przerzucił się na dolary,
          jednym słowem mendanadmendami.
        • wiosnaludzikow Re: Trybunał 24.07.14, 20:06
          volupte napisał:

> A i Miller mi podpowiedział :-)wiadomosci.onet.pl/kraj/miller-decyzja-trybunalu-jest-niesprawiedliwa-i-niemoralna/7e6kp
          Miller jest współwinny.
          Ja się wstydzę za Polskę.
          • volupte Re: Trybunał 24.07.14, 20:07
            A ja nie.
            • wiosnaludzikow Re: Trybunał 25.07.14, 07:53
              volupte napisał:

> A ja nie.
              Twoje , oczywiste prawo.
              Udostępnienie własnego terytorium dla takich celów to niska prostytucja polityczna.
    • 14pol Re: POdobno ABW ma wybrać się do Strasburga... 24.07.14, 20:05
      skonfiskować laptopy temu Trybunałowi...

widać Trybunał już poznał metody i praktyki ryżego, który zapatrzył się na swojego sąsiada Łukaszenkę....
    • zgred-zisko Re: Trybunał - Guantanamo 26.07.14, 16:30
      A kiedy Trybunał nakaże Kubie wypłatę odszkodowań dla więźniów przetrzymywanych w Guantanamo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka