Dodaj do ulubionych

Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwych

13.10.14, 22:03
Polak Grabowski (ŻIH) nie stawiać pomnika Sprawiedliwych, bo "wpisuje się on w projekt polityczny, który jest mi obcy".

www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/jak-w-warszawie-upamietnic-sprawiedliwych-wsrod-narodow-swiata,477529.html

Hahaha, jaka piękna antypisowska szajba :-)
Obserwuj wątek
    • 3.ndd Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 22:08
      indeed-4 napisał:

> Polak Grabowski (ŻIH) nie stawiać pomnika Sprawiedliwych, bo "wpisuje się on w
      > projekt polityczny, który jest mi obcy".
      >
      > www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/jak-w-warszawie-upamietnic-sprawiedliwych-wsrod-narodow-swiata,477529.html
      >
      > Hahaha, jaka piękna antypisowska szajba :-)

Sa tacy co uwazaja ze Yad Vashem wystarczy . Mnie co jest w Polsce nie obchodzi .

• indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 22:12
        > Mnie co jest w Polsce nie obchodzi

To po co tu piszesz? Spadaj do kraju, który cię obchodzi i nie zawracaj głowy.
        • dobrymzimu Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 22:20
          Z szokiem dowiedziałem sie , ze aktor Kowalewski- ten gruby to Żyd.
          Czekam na dalsze.
          • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 22:34
            A co w tym takiego szokującego? Kiedyś 30% mieszkańców Polski to byli Żydzi. Polska przez wieki była krajem wielokulturowym, wiesz ile ludzi w Polsce ma korzenie żydowskie, tatarskie, niemieckie, austriackie, litewskie etc.?
          • x2468 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 23:51
            Żeby tylko. Według prawdziwych Polaków Mickiewicz miał matkę Żydowke, tak samo Chopin, Baczyński, rodzina Kaczyńskich itd jedynie Słowacki był prawie Polakiem co z tego jak był gejem?
            • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 15:00
              Nie wiadomo kogo jest więcej - Polaków z żydowskim pochodzeniem, czy Żydów, którzy się (bardziej lub mniej) zasymilowali i pozmieniali nazwiska. O jednych i drugich trzeba mówić; tłumaczyć jak wyglądała asymilacja i nie czekać aż lukę wypełni Bubel albo inny etatowy antysemita.
              • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 15:50
                indeed4 napisał:

> Nie wiadomo kogo jest więcej - Polaków z żydowskim pochodzeniem, czy Żydów, któ
                > rzy się (bardziej lub mniej) zasymilowali i pozmieniali nazwiska. O jednych i d
                > rugich trzeba mówić [...]

Czy mógłbyś podać definicję przynależności do tych dwóch wyodrębnionych przez Ciebie grup ?
                • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 16:00
                  1. forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155109773,Re_Zyd_Schudrich_postawic_pomnik_Sprawiedliwyc.html

2. forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155109542,Re_Tak_jest_najlepiej_w_Tel_Avivie.html
                  • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 16:04
                    Chodziło mi o prawdziwą definicję.
                    Ale i tak dziękuję za wysiłek i dobre chęci.
                  • ploniekocica Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 16:09
                    Ale Hartman nie pozmieniał nazwisk zatem nie bardzo ten podział.
                    • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 17:30
                      Hartman pisze o asymilacji, która jak wiadomo często łączyła się ze zmianą nazwiska.

"Część Żydów zmieniała swoje imiona i nazwiska na polskie w procesie asymilacji, ale też dlatego, by ukryć żydowskie pochodzenie w czasach Zagłady. Rotfeld stawał się więc Czerwińskim, Weiss ? Bieleckim, a Stolar ? Stolarskim.

Żydzi często przyjmowali nazwiska nadawane im przez władze Austrii, Niemiec, Rosji czy Polski. Część z nich oznacza na przykład kolory: Grün (zielony), Schwarz (czarny), Weiss (biały) itd. Nazwiska nawiązywały do zawodów ? Schneider (krawiec), miejscowości (Berlin) czy drzew (Blum). Zdarzały się też nazwiska obraźliwe, poniżające czy zabawne, np. Gilimter (ograniczony) czy Kohl (kapusta)"

www.wprost.pl/ar/70152/Shrek-z-Boryslawia/
                      • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 17:33
                        PS. kiepsko skopiował się tekst - znaki zapytania to myślniki.
                      • ploniekocica Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 17:42
                        Ty i te Twoje linki :)

Asymilacja niekoniecznie musi się łączyć ze zmianą nazwiska, czego przykładem jest np. Hartman właśnie, albo chociażby Ludwik Hirszfeld, Otto i Erwin Axerowie i wielu jeszcze.
                        • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 17:54
                          Znów zaczynasz marudzić i mędrkować w tematach o których nie masz pojęcia? Nie pisałem o asymilacji samego Hartmana tylko o asymilacji, którą opisywał w swoim środowisku. Chodzi o przypadki, kiedy ten proces łączył się ze zmianą nazwiska, a oprócz tego o zmianę personaliów w czasie okupacji.

EOT.
                          • ploniekocica Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:01
                            Znaczy Ty masz o tym pojęcie? Ha!
                            Jak chcesz pisać o zmianie nazwiska to pisz o zmianie nazwiska, a nie o asymilacji, bo zmiana nazwiska może towarzyszyć asymilacji, ale nie jest jej elementem. Idź zobacz w swojej ulubionej wikipedii, co to jest asymilacja kulturowa.
                            Dajesz dowolne cytaty, które pasują do tematu pi razy oko, a potem idziesz w zaparte i mnożysz te swoje linki jak oszalały. Tak jakby ktoś cokolwieczek kumaty nie wiedział, że w necie można znaleźć linkę na absolutnie dowolny temat.
                            Poziom Wądzi. Ją sobie linkami strasz. :)))))
                          • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:03
                            A ja prosiłam o definicję wyodrębnionych przez Ciebie dwóch grup. Ale już się pogodziłam z tym, że jej od Ciebie nie dostanę. Więc może przynajmniej podasz mi swoją definicję żyda*) w ogóle? Kilka ich jest, którą z nich się posługujesz w swoich wypowiedziach?

*) Sama pogubiłam się w polskich zasadach ortografii i już nie wiem, co to Żyd wielką literą, a co żyd małą.
                            • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:09
                              Ale czego konkretnie nie rozumiesz, że potrzebna ci do tego definicja - mam wrażenie, że to co wyżej napisałem nie jest specjalnie trudne ani skomplikowane.
                              • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:22
                                Niemożność zrozumienia nie zawsze jest skutkiem trudności zadania. Bardzo często wynika z faktu, że dyskutujące osoby tym słowem określają inne desygnaty.
                                Ponieważ zupełnie nie rozumiem rozgraniczenia "jednych i drugich" w tym tekście :

Nie wiadomo kogo jest więcej - Polaków z żydowskim pochodzeniem, czy Żydów, którzy się (bardziej lub mniej) zasymilowali i pozmieniali nazwiska. O jednych i drugich trzeba mówić; [...]

poprosiłam o definicję obu grup.
                                To chyba też nie jest ani trudne, ani skomplikowane ?
                                Ale mogę się samoograniczyć : podaj mi tylko, proszę, podstawową różnicę między "jednymi" a "drugimi", czyli między Polakiem z żydowskim pochodzeniem a zasymilowanym Żydem.
                                • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:40
                                  Zasymilowany Żyd, to Żyd który przeszedł proces asymilacji, jego zstępni to Polacy z żydowskimi korzeniami.

Idę na obiadek :->
                                  • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 19:08
                                    indeed4 napisał:

> Zasymilowany Żyd, to Żyd który przeszedł proces asymilacji, jego zstępni to Pol
                                    > acy z żydowskimi korzeniami.
                                    >
                                    > Idę na obiadek :->

Smacznego masełka maślanego :)
                                    • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 22:46
                                      Dobrze, przekonałaś mnie. Mimo, że Michnik mówi o sobie "jestem Polakiem żydowskiego pochodzenia" od dziś nazywam go "zasymilowany Żyd". :-)
                              • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:30
                                Żyd polskiego pochodzenia, Polak żydowskiego pochodzenia itd. itp. - ludziom trzeba tłumaczyć, czym to się je, bo przeciętny szarak (co zrozumiałe) nie ma w tych sprawach rozeznania. Jeśli nie będzie dobrej informacji (edukacji) efekt będzie taki, że prosty umysł stworzy sobie świat równoległy typu "zmienił nazwisko, bo na pewno coś chce ukryć" i inne głupoty - Żydzi powinni zainwestować w dobrą kampanię wizerunkową wyjaśniającą te sprawy, jeden felieton Weissa, czy wywiad z Hartmanem to za mało.
                                • gat45 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:37
                                  indeed4 napisał:

> Żyd polskiego pochodzenia, Polak żydowskiego pochodzenia itd. itp. [...]

No to już wiem, że mi nie wytłumaczysz, czym dla Ciebie ten pierwszy różni się od tego drugiego (że o "itp" ani o "itd" nie wspomnę). A sam piszesz o konieczności tłumaczenia. Coraz bardziej nie rozumiem. Trudno. Dziękuję za próby, nawet płonne. Usiłowałeś, nie udało się. Może kiedyś się uda?
                            • ploniekocica Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:09
                              Żyd wielką - narodowość, żyd małą - wyznanie, ale sama na tym forumie zostałam wyzwana od najgorszych antysemitek za napisanie: "chrześcijanie i żydzi". I na nic mi się zasady pisowni przywoływane zdały, w podłogę mnie wdeptał jeden oszalały forumowicz. Zatem zawsze piszę Żyd.
                              (Ja mniej więcej rozumiem, o co Indeedu chodzi, ale i tak zaraz się zacietrzewi z przemądrzałości i nie dojaśni nic. Jak zwykle zresztą.)
                              • marudna.menda Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 15.10.14, 20:48
                                tygodnik.onet.pl/wiara/zyd-i-zyd-nie-tylko-o-ortografii/4x0g3
    • stary_anonim Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 22:20
      nie mający honoru nie mają prawa do stawiania pomników
    • douglasmclloyd Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 22:30
      To chyba żaden problem.
      • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 22:49
        Nie czepiaj się Schudricha, to przyzwoity Żyd i życzliwy Polakom.

natemat.pl/15349,polska-na-antysemickiej-mapie-swiata-rabin-schudrich-w-wielu-krajach-jest-o-wiele-gorzej

natemat.pl/16621,naczelny-rabin-polski-oczekujemy-ze-prezydent-barack-obama-osobiscie-sprostuje-te-slowa
        • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 22:57
          indeed4 napisał:

> Nie czepiaj się Schudricha, to przyzwoity Żyd i życzliwy Polakom.

Masz coś przeciw pomnikowi w Tel Avivie?
          • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:10
            Nie pisz głupot Doug, chodzi o upamiętnienie Polaków ratujących Żydów w czasie okupacji niemieckiej w Polsce.
            • 99venus Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:13
              nie wiadomo czy potrafi nie pisać głupot?
            • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:15
              indeed4 napisał:

> Nie pisz głupot Doug, chodzi o upamiętnienie Polaków ratujących Żydów w czasie
              > okupacji niemieckiej w Polsce.

A dlaczego nie w Tel Avivie? Tam powinni pamiętać.
              • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:27
                Bo Żydzi w Tel Avivie czy USA są inni niż ci, którzy żyją w Polsce. Poczytaj Hartmana (dalej w tekście kapitalnie opisuje jak jego rodzina i otoczenie się asymilowało)

"Próbuję Żydów zmiękczać, ale to nie działa w Jerozolimie czy Nowym Jorku. Tam nie chcą słuchać. Lecz gdy przyjadą tutaj, spotkają się z tutejszymi Żydami, dowiedzą się jak dobre są stosunki polsko-izraelskie, zobaczą jak polskie państwo dba o żydowskie zabytki, to wtedy im się trochę zmienia. A przecież dla nas ważne jest to, by tych ludzi przekonywać do zwalczania uprzedzeń, bo one są silne"

www.gazetakrakowska.pl/artykul/767269,jan-hartman-jaki-tam-ze-mnie-zyd,id,t.html
                • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 00:31
                  indeed4 napisał:

> Bo Żydzi w Tel Avivie czy USA są inni niż ci, którzy żyją w Polsce. Poczytaj Ha
                  > rtmana (dalej w tekście kapitalnie opisuje jak jego rodzina i otoczenie się asy
                  > milowało)
                  >
                  > "Próbuję Żydów zmiękczać, ale to nie działa w Jerozolimie czy Nowym Jorku. Tam
                  > nie chcą słuchać. Lecz gdy przyjadą tutaj, spotkają się z tutejszymi Żydami, do
                  > wiedzą się jak dobre są stosunki polsko-izraelskie, zobaczą jak polskie państwo
                  > dba o żydowskie zabytki, to wtedy im się trochę zmienia. A przecież dla nas wa
                  > żne jest to, by tych ludzi przekonywać do zwalczania uprzedzeń, bo one są silne
                  > "

Dyrdymały, ilu ich z Ameryki lub Izraela do Polski przyjechało?
                  • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 09:21
                    A co cię do jasnej anielki obchodzą Żydzi w Izraelu, USA czy Mozambiku?! Patrz jak się zachowują ci, którzy żyją koło ciebie i nie oceniaj wszystkich przez pryzmat tamtych, bo to tak, jakby cudzoziemiec myślał, że wszyscy Polacy są tacy jak nasza niezapomniana <goldzia> albo nieszczęśnik <dobrymzimu>.
                    • 99venus Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 09:31
                      antysemity nie przekonasz.oni wiedzą lepiej.
                      • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 13:21
                        To są skomplikowane sprawy

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Dlaczego-Zydzi-przyjezdzaja-do-Polski,wid,13439975,wiadomosc.html

Problem w tym, że Douglas zafiksował się na Izraelu i widzi stosunki polsko-żydowskie tylko z tej jednej strony.
                        • 99venus Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 15:41
                          nic nie jest proste w życiu.
                        • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:38
                          indeed4 napisał:

> To są skomplikowane sprawy
                          >
                          > wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Dlaczego-Zydzi-przyjezdzaja-do-Polski,wid,13439975,wiadomosc.html
                          >
                          > Problem w tym, że Douglas zafiksował się na Izraelu i widzi stosunki polsko-żyd
                          > owskie tylko z tej jednej strony.

Chyba nie czytałeś mojej sygnaturki, w której umieściłem stosowny link.
                          • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:45
                            O co chodzi, mam poprawić na "Douglas zafiksował się na Izraelu i USA"? ;-)
                            • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:48
                              indeed4 napisał:

> O co chodzi, mam poprawić na "Douglas zafiksował się na Izraelu i USA"? ;-)

Pomyśl lepiej dlaczego muzemum w Waszyngtonie publikuje bzdury, i dlaczego nie ma pomnika sprawiedliwych w Izraelu. Komu taki pomnik jest potrzebny w Polsce?
                              • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:57
                                pl.auschwitz.org/h/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=23&limit=1&limitstart=3

odnośnie reszty to samo co niżej - zapętliłeś się i tyle.

EOT.
                                • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 17:30
                                  indeed4 napisał:

> pl.auschwitz.org/h/index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=23&limit=1&limitstart=3
                                  >
                                  > odnośnie reszty to samo co niżej - zapętliłeś się i tyle.

Pozostaje się cieszyć, że tak mało Polaków zginęło, a te 350 tys. Żydów z Warszawy chyba zostało do faszystowskich Niemiec prosto z Izraela importowanych. Dziwi mnie, że nie uważasz tych ludzi za Polaków. Trzeba historię pisać na nowo i nie podawać, że zginęło nas 6 milionów, tylko ze 3.
                                  • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 17:45
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_w_II_wojnie_%C5%9Bwiatowej
                                    • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 18:30
                                      indeed4 napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_w_II_wojnie_%C5%9Bwiatowej

To zestawienie, jest lepsze od muzealnego, w którym nie uwzględniono prawosławnych, katolików, protestantów oraz ofiar innych wyznań, nie wspominając o obywatelstwie.
                                      • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 22:49
                                        pl.auschwitz.org/m/index.php?option=com_content&task=view&id=487&Itemid=12
                              • 3.ndd Do douglasmclloyd 15.10.14, 08:50
                                douglasmclloyd napisał:

> Pomyśl lepiej dlaczego muzemum w Waszyngtonie publikuje bzdury, i dlaczego nie
                                > ma pomnika sprawiedliwych w Izraelu. Komu taki pomnik jest potrzebny w Polsce?
                                >

Jestes niedoinformowany

www.yadvashem.org/yv/en/righteous/statistics/poland.pdf
                                www.yadvashem.org/yv/ru/righteous/images/walls-in-garden.jpg
                                www.yadvashem.org/yv/en/righteous/commemoration.asp
                                > Komu taki pomnik jest potrzebny w Polsce?<

Polakom . Zydzi zawsze beda pamietac.

• douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 18:24
                        99venus napisał:

> antysemity nie przekonasz.oni wiedzą lepiej.

... ale możesz spróbować przekonać Palestyńczyków, a nawet Arabów.
                        • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 09:12
                          douglasmclloyd napisał:

> 99venus napisał:
                          >
                          > > antysemity nie przekonasz.oni wiedzą lepiej.
                          >
                          > ... ale możesz spróbować przekonać Palestyńczyków, a nawet Arabów.
                          >

Palestynczycy wiedza . Byla nawet wizyta studentow palestynskich w Auszwic.
                          • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 17:51
                            3.ndd napisał:

> Palestynczycy wiedza . Byla nawet wizyta studentow palestynskich w Auszwic.

Że Polacy ratowali Żydów? Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.
                            • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 19:43
                              douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                              >
                              > > Palestynczycy wiedza . Byla nawet wizyta studentow palestynskich w Auszwi
                              > c.
                              >
                              > Że Polacy ratowali Żydów? Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę.
                              >

www.listyznaszegosadu.pl/brunatna-fala/palestynczycy-i-holocaust
                              www.newsweek.pl/palestynczycy-jada-do-auschwitz,29764,1,1.html
                              Przeczytaj te artykuly ( i takze inne ) .

Co roku obchodzi sie w Izraelu Dzien Pamieci i Bohaterstwa . Jednym z tematow sa Sprawiedliwi ( takze w nauce historii ) . Sa o Nich filmy w TV izraelskiej .
                              Takze Palestynczycy ogladaja te programy .
                              • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 19:53
                                3.ndd napisał:

> Co roku obchodzi sie w Izraelu Dzien Pamieci i Bohaterstwa . Jednym z tematow s
                                > a Sprawiedliwi ( takze w nauce historii ) . Sa o Nich filmy w TV izraelskiej .
                                > Takze Palestynczycy ogladaja te programy .

Ja obejrzałem Defamation i mi wystarczy.

www.youtube.com/watch?v=Qc_K1fUV-YM
                                Pozostałe części sobie znajdź.
                                • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 20:34
                                  douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                  >
                                  > > Co roku obchodzi sie w Izraelu Dzien Pamieci i Bohaterstwa . Jednym z tem
                                  > atow s
                                  > > a Sprawiedliwi ( takze w nauce historii ) . Sa o Nich filmy w TV izraelsk
                                  > iej .
                                  > > Takze Palestynczycy ogladaja te programy .
                                  >
                                  > Ja obejrzałem Defamation i mi wystarczy.
                                  >
                                  > www.youtube.com/watch?v=Qc_K1fUV-YM
                                  > Pozostałe części sobie znajdź.
                                  >

Tez ogladalem pare lat temu. Ale TY przeczytales te artykuly ? Czy Cie to nie interesuje ?
                                  No to badz zdrowy w swoim swiecie .....
                                  • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 20:40
                                    3.ndd napisał:

> Tez ogladalem pare lat temu. Ale TY przeczytales te artykuly ? Czy Cie to nie i
                                    > nteresuje ?
                                    > No to badz zdrowy w swoim swiecie .....

Rzuciłem okiem, po co Palestyńczycy mają jeździć do Auschwitz, gdy u siebie na miejscu mają holocaust zorganizowany przez Żydów?
                                    • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 15.10.14, 23:55
                                      douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                      >
                                      > > Tez ogladalem pare lat temu. Ale TY przeczytales te artykuly ? Czy Cie to
                                      > nie i
                                      > > nteresuje ?
                                      > > No to badz zdrowy w swoim swiecie .....
                                      >
                                      > Rzuciłem okiem, po co Palestyńczycy mają jeździć do Auschwitz, gdy u siebie na
                                      > miejscu mają holocaust zorganizowany przez Żydów?
                                      >
                                      >

Zadna zaglada :

1967 rok - ludność Gazy ok. 280.000
                                      2010 rok - ludność Gazy ok. 1.500.000 (w/g ONZ)
                                      czyli 6 razy więcej
                                      Śmiertelność w Gazie - 3.8 zmarłych na 1000 mieszkańców
                                      en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Palestinian_territories
                                      Śmiertelność w Polsce - 10 zmarłych na 1000 mieszkańców (pl.wikipedia.org/wiki/Demografia

• douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 02:42
                                        3.ndd napisał:

> Zadna zaglada :
                                        >
                                        > 1967 rok - ludność Gazy ok. 280.000
                                        > 2010 rok - ludność Gazy ok. 1.500.000 (w/g ONZ)
                                        > czyli 6 razy więcej
                                        > Śmiertelność w Gazie - 3.8 zmarłych na 1000 mieszkańców
                                        > en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Palestinian_territories
                                        > Śmiertelność w Polsce - 10 zmarłych na 1000 mieszkańców (pl.wikipedia.org/wiki/Demografia
                                        >

Swoją goebellsowską propagandę sprzedawaj na targu frajerom.

www.ifamericansknew.org/
                                        • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 06:37
                                          douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                          >
                                          > > Zadna zaglada :
                                          > >
                                          > > 1967 rok - ludność Gazy ok. 280.000
                                          > > 2010 rok - ludność Gazy ok. 1.500.000 (w/g ONZ)
                                          > > czyli 6 razy więcej
                                          > > Śmiertelność w Gazie - 3.8 zmarłych na 1000 mieszkańców
                                          > > en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Palestinian_territories
                                          > > Śmiertelność w Polsce - 10 zmarłych na 1000 mieszkańców (pl.wikipedia.org/wiki/Demografia
                                          > >
                                          >
                                          > Swoją goebellsowską propagandę sprzedawaj na targu frajerom.
                                          >
                                          > www.ifamericansknew.org/

No , no .... Ocknal sie w panie doglasie redaktor "Der Sturmer" .
                                          A ze nazywasz oficjalne publikacje UNRWA (agencji ONZ) "goebellsowską propaganda"to ...
                                          • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 14:45
                                            3.ndd napisał:

> No , no .... Ocknal sie w panie doglasie redaktor "Der Sturmer" .
                                            > A ze nazywasz oficjalne publikacje UNRWA (agencji ONZ) "goebellsowską propagand
                                            > a"to ...

Dlaczego nie przytoczyłeś liczyby ofiar po obu stornach konfliktu?
                                            • p.grochowski Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 17:04
                                              Czy kiedyś ukaże się monografia o Żydach niemieckich?

douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                              >
                                              >
                                              > > No , no .... Ocknal sie w panie doglasie redaktor "Der Sturmer" .
                                              > > A ze nazywasz oficjalne publikacje UNRWA (agencji ONZ) "goebellsowską pro
                                              > pagand
                                              > > a"to ...
                                              >
                                              > Dlaczego nie przytoczyłeś liczyby ofiar po obu stornach konfliktu?
                                              >
                                            • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 17:06
                                              douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                              >
                                              >
                                              > > No , no .... Ocknal sie w panie doglasie redaktor "Der Sturmer" .
                                              > > A ze nazywasz oficjalne publikacje UNRWA (agencji ONZ) "goebellsowską pro
                                              > pagand
                                              > > a"to ...
                                              >
                                              > Dlaczego nie przytoczyłeś liczyby ofiar po obu stornach konfliktu?
                                              >

My bronimy cywilow izraelskich . Hamas chroni swoja bron i uzywa jej z dzielnic mieszkaniowych ,szkol ,szpitali , meczetow ... Buduje schrony i tunele dla siebie chroniac sie za plecami cywilow.
                                              Och , jak malo wiesz . A moze nie chcesz wiedziec ...
                                              • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 18:24
                                                Zadano ci pytanie:

douglasmclloyd napisał:

> Dlaczego nie przytoczyłeś liczby ofiar po obu stronach konfliktu?

Odpowiedzi nadal brak.
                                                • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 21:13
                                                  indeed4 napisał:

> Zadano ci pytanie:
                                                  >
                                                  > douglasmclloyd napisał:
                                                  >
                                                  > > Dlaczego nie przytoczyłeś liczby ofiar po obu stronach konfliktu?
                                                  >
                                                  > Odpowiedzi nadal brak.

Odpowiedz masz w internecie . Ale przyczyny takiej roznicy nie publikuje sie . Podam ci
                                                  www.fronda.pl/a/to-hamas-naraza-ludnosc-cywilna,40198.html
                                                  • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 21:47
                                                    Tiaaa...

www.fronda.pl/a/onz-oskarzyla-izrael-o-celowe-zabicie-cywilow-w-strefie-gazy,40111.html
                                                  • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 21:54
                                                    "Ten dokument wstrząsnął Izraelem. Komisja powołana przez Radę Praw Człowieka ONZ stwierdziła, że armia państwa żydowskiego popełniła zbrodnie wojenne, a możliwe także, że zbrodnie przeciwko ludzkości podczas wojny w Strefie Gazy. Według raportu komisji, armia izraelska używała Palestyńczyków jako żywych tarcz, bombardowała obiekty cywilne białym fosforem powodującym straszliwe oparzenia, przeprowadzała ataki w sposób nieproporcjonalny do potrzeby i zagrożenia".

www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/zywe-tarcze-gazie
                                                  • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 18.10.14, 01:06
                                                    indeed4 napisał:

> "Ten dokument wstrząsnął Izraelem. Komisja powołana przez Radę Praw Człowieka O
                                                    > NZ stwierdziła, że armia państwa żydowskiego popełniła zbrodnie wojenne, a możl
                                                    > iwe także, że zbrodnie przeciwko ludzkości podczas wojny w Strefie Gazy. Według
                                                    > raportu komisji, armia izraelska używała Palestyńczyków jako żywych tarcz, bom
                                                    > bardowała obiekty cywilne białym fosforem powodującym straszliwe oparzenia, prz
                                                    > eprowadzała ataki w sposób nieproporcjonalny do potrzeby i zagrożenia".
                                                    >
                                                    > www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/zywe-tarcze-gazie

Żydzi wzorują się na hitlerowcach, a o środkach którymi dysponują hitlerowcy mogli pomarzyć.
                                                • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 18.10.14, 01:05
                                                  indeed4 napisał:

> Odpowiedzi nadal brak.

Odpowiedź jest: "My bronimy cywilow izraelskich"

W Polsce najwyraźniej działa tajna żydowska organizacja walćząca z Palestyną. Ciekawe, czy nasze służby specjalne, o tym wiedzą?
                                              • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 18:38
                                                3.ndd napisał:

> My bronimy cywilow izraelskich . Hamas chroni swoja bron i uzywa jej z dzielnic
                                                > mieszkaniowych ,szkol ,szpitali , meczetow ... Buduje schrony i tunele dla sie
                                                > bie chroniac sie za plecami cywilow.
                                                > Och , jak malo wiesz . A moze nie chcesz wiedziec ...

Już ci powiedziałem, żebyś swoją goebbelsowską propagandą na rynku handlował.
                                                • 3.ndd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 16.10.14, 20:36
                                                  douglasmclloyd napisał:

> 3.ndd napisał:
                                                  >
                                                  > > My bronimy cywilow izraelskich . Hamas chroni swoja bron i uzywa jej z dz
                                                  > ielnic
                                                  > > mieszkaniowych ,szkol ,szpitali , meczetow ... Buduje schrony i tunele d
                                                  > la sie
                                                  > > bie chroniac sie za plecami cywilow.
                                                  > > Och , jak malo wiesz . A moze nie chcesz wiedziec ...
                                                  >
                                                  > Już ci powiedziałem, żebyś swoją goebbelsowską propagandą na rynku handlował.
                                                  >

Oczywiscie , panie redaktorze "Der Sturmer" ;-)
                    • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:37
                      indeed4 napisał:

> A co cię do jasnej anielki obchodzą Żydzi w Izraelu, USA czy Mozambiku?

Sam ich przywołałeś, Harman ich cywilizuje, prawda?
                      • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:41
                        To ja napisałem, żeby pomnik postawić w Tel Avivie? Już lepiej nie kombinuj... ;-)
                        • douglasmclloyd Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:46
                          indeed4 napisał:

> To ja napisałem, żeby pomnik postawić w Tel Avivie?

Masz coś przeciwko? Dlaczego tam Żydowie nie postawią tego pomnika?
                          • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 16:48
                            Sorry, ale gonisz w piętkę.

EOT.
                  • 99venus Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 09:30
                    sprawdź.
              • 99venus Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 09:30
                dlatego,że ten pomnik poświęcony jest Polakom i ma być świadectwem,że nie wszyscy w tym kraju są antysemitami pozbawionymi człowieczeństwa.
                • snajper55 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 14.10.14, 13:43
                  99venus napisał:

> dlatego,że ten pomnik poświęcony jest Polakom i ma być świadectwem,że nie wszys
                  > cy w tym kraju są antysemitami pozbawionymi człowieczeństwa.

Ale dla antysemitów pozbawionych człowieczeństwa taki pomnik to obraza boska. Oni by chcieli na pomniku postawić chłopa z Jedwabnego z zakrwawionym cepem w ręku.

S.
      • dobrymzimu Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 22:54
        Może poprośmy aby wszyscy genetyczni żydzi podniesli rękę do góry aby się policzyli i dowiemy się ilu jeszcze polaków w Polsce jest statystycznie.
        Potraktujmy to jako bicie rekordu Ginessa.
        Zakładam, ze te 5000 rąk to będzie ten rekord.
        • dobrymzimu Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 22:56
          Myślałem o Sejmie i Marszałku senaty.
        • indeed4 Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:15
          Ludwik Dorn jest Żydem, Czesław Bielecki, Wildstein, śp. Jacek Kaczmarski - chcesz jeszcze o tym porozmawiać? Boszzz....
          • dobrymzimu Re: Tak jest, najlepiej w Tel Avivie 13.10.14, 23:48
            Zaskoczył mnie aktor Kowalewski.Teraz ma brzuch jakkrawiec w Piątku na rynku.A ma tak polskie nazwisko jak ekonomista Orłowski, który co występ w TV to pracuje dla innego żyda . ten co sobie nawstrzykiwał włosów dla urody. Doradca Kwaśniewskiego i doradca wszystkich na świecie. Taki zdolny a sam nawet nie potrafi sklep[u z majtkami dla peda łów założć.
    • x2468 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 13.10.14, 23:45
      Antypisowska ?
    • indeed4 List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 13.10.14, 23:50
      List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika Sprawiedliwych przy Muzeum Historii Żydów Polskich

Szanowni Państwo,

chcemy wyrazić głęboki sprzeciw wobec akcji budowy pomnika Sprawiedliwych w pobliżu Muzeum Historii Żydów Polskich. Tym bardziej boleśnie nas to dotyka, że pomysł ten wyszedł ze strony środowiska żydowskiego.

www.krytykapolityczna.pl/en/artykuly/opinie/20140327/nie-budujmy-pomnika-sprawiedliwych-obok-muzeum-historii-zydow-polskich

Czyli co - czekamy, aż Żydzi między sobą ustalą gdzie ten pomnik w Polsce ma stać? Bo z tego co widzę zdania są podzielone - Żydzi pisoscy chcą żeby stał koło Muzeum Historii Żydów, a Żydzi antypisoscy że broń Boże, "koło Muzeum abolutnie wykluczone". Zwariować można normalnie...

PS. Idę spać.
      • x2468 Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 13.10.14, 23:55
        Najlepiej koło muzeum postawić pomnik Kaczyńskiego z Hofmanem.
      • dobrymzimu Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 00:01
        zgodnie z poprawnością eyropejską nie ma ras. Izrael jako państwo powstał w 1948 roku. To czego pomnik??Ludzi w chałatach? to nie rasa bo ludzie zgodnie z poprawnością nie dzielą się na rasy. Brzydcy, wysocy, blondyni. to cechy.Pismo święte to mit anie prawo. Czy jest o czym gadać Zydzi chcą sami z siebie zrobić rasę? Genetyka umożliwia o ile to jest fakt. Gen żydostwa masz czy nie?
        • x2468 Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 07:38
          Nie chodzi o pomnik Żydów kretynie lecz o pomnik tych którzy Żydom pomagali przeżyć niemiecką okupację. Ludzie w chałatach to nie jest rasa lecz jedynie religijni ortodoksi coś jak tamtejsze mohery tyle ze jest ich w Izraelu co najwyżej 5%. Sa jednocześnie pogardzani i szanowani za swoja religijność. Uważani za cos gorszego i nielubiani za chałaty i fanatyzm a szanowani bo uważa się ze to właśnie dzięki nim przetrwała tradycja i naród a w konsekwencji powstało państwo Izrael.
          • 99venus Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 09:41
            nie wymagaj od niego zbyt dużo.
          • indeed4 Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 09:59
            Dokładnie, wiele razy o tym pisałem.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,133960022,133970497,Re_Barak_.html

Takie tłumaczenia nic nie pomogą, dopóki Żydzi zamiast celebrowaniem swojej martyrologii sprzed 70 lat nie zajmą się uświadamianiem globalnemu społeczeństwu kim jest i jak wygląda współczesny (polski, amerykański, izraelski etc.) Żyd. Ja akurat miałem chrzestną Żydówkę, więc dla mnie to nic nowego, ale 90% ludzi nie miało z Żydami nigdy styku i przez to wyobraża ich sobie jak wyżej - antysemityzm, tak jak większość teorii spiskowych najczęściej rodzi się z niewiedzy, warto o tym pamiętać.
      • 99venus Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 09:42
        po przeczytaniu apelu muszę przyznać,że zgadzam się z zawartymi w nim argumentami.
        • indeed4 Re: List otwarty do Komitetu Budowy Pomnika: 14.10.14, 17:12
          A z argumentami Schudricha się nie zgadzasz?
    • volupte Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 13:56
      To ,,sprawiedliwi" nie należą do historii Żydów? Przecież chodzi o to aby licznie zwiedzajacy Żydzi to muzeum , nic nie wiedzieli o tym, ze w Polsce okupacyjnej było tysiace takich, co im pomagali mimo zagrozenia smiercią. Taki pomnik w innym miejscu nie zobacza , bo ich tam nie zawiozą . Interesem Polski jest jednak pomnik w poblizu muzeum.
      • indeed4 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 14:30
        > Przecież chodzi o to aby licznie zwiedzajacy Żydzi to muzeum , nic nie wiedzieli o tym

...?!
    • volupte Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 15:38
      ,,Postawienie pomnika Sprawiedliwych obok MHŻP to egzorcyzmowanie tej przestrzeni. Dokładniej – przeganianie z niej duchów żydowskich narracji, niewygodnych dla samopoczucia większości, po to, by w centrum umieścić narrację dominującą, zgodną z polityką historyczną i wyobrażeniami większości. Ustawienie pomnika w sąsiedztwie MHŻP pomniejsza też znaczenie Muzeum, ustawiając je z góry w relacji wobec przesłania pomnika Sprawiedliwych. Ustawienie pomnika w tym miejscu jest aktem symbolicznym " To przecież bełkot.
      • douglasmclloyd Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:48
        volupte napisał:

> ,,Postawienie pomnika Sprawiedliwych obok MHŻP to egzorcyzmowanie tej przestrze
        > ni. Dokładniej – przeganianie z niej duchów żydowskich narracji, niewygod
        > nych dla samopoczucia większości, po to, by w centrum umieścić narrację dominuj
        > ącą, zgodną z polityką historyczną i wyobrażeniami większości. Ustawienie pomni
        > ka w sąsiedztwie MHŻP pomniejsza też znaczenie Muzeum, ustawiając je z góry w r
        > elacji wobec przesłania pomnika Sprawiedliwych. Ustawienie pomnika w tym miejsc
        > u jest aktem symbolicznym " To przecież bełkot.

Bełkot, jak cholera. Mogli napisać, że chcą drzewko, gdzieś w parku, na uboczu, w końcu trzeba się uczyć od mądrzejszych.
    • camille_pissarro Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 18:39
      Oglądałem to, i na początku myślałem, ze to jakaś transmisja telewizyjnego panelu z Tel Avivu czy Hajfy :-) , a Grabowski jest przedstawicielem ortodoksyjnych Żydów. Pamiętam wypowiedzi tego profesora z ŻIH przy okazji tematów publikacji J.T..Grossa czy filmu "Pokłosie". Określenie charakteru jego stanowiska w relacjach polsko-żydowskich mianem antypolonizmu to duże nadużycie ...
      • camille_pissarro I jeszcze jedno,pamietam argumentację Grabowskiego 14.10.14, 18:55
        przeciwko stawianiu tego pomnika przy MHŻP, była powalająca :-)
      • indeed4 Grabowski to maniak i ma... 14.10.14, 23:00
        na tym punkcie potężnego fioła - będzie usatysfakcjonowany dopiero kiedy na całym globie staną pomniki upamiętniające "szerokie rzesze Polaków mordujących Żydów" ;-)
    • bauman.z.nkwd Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 19:08
      Wczoraj na głównej stronie "Koszernej" wisiał tekst będący obrzydliwym paszkwilem na miarę T.Grossa.
      wyborcza.pl/duzyformat/1,141112,16772148,Ani_jednego_dobrego_Polaka.html
      To wszystko, co w temacie uhonorowania polskich bohaterów, miała do powiedzenia GW.
      • camille_pissarro Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 19:12
        No właśnie, GW od zawsze trzymała linię profesora Grabowskiego z ŻIH , Grossa i im podobnych.
      • douglasmclloyd Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 19:14
        Na więcej nie było czasu, mają większe problemy na głowie. Najpierw Szwecja, a teraz Wielka Brytania. Sami antysemici dookoła.

news.yahoo.com/israel-says-uk-palestine-vote-undermines-peace-prospects-071129802.html
        • sten44 Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 14.10.14, 20:47
          Pomnik szmalcownika. Jak zydek miał kasę to mógł w stogu mieszkać albo udawać nie zyda na lewj metryce Skończyła się kasa do mimca po nagrodę . Ciekawe, która faza wymaga pomnika i kto w której ma zasługi.
    • p.grochowski Re: Żyd Schudrich - postawić pomnik Sprawiedliwyc 15.10.14, 06:14
      Moje marzenie to Małopolska jako świat Żydów i wędrownych wozów żydowskich. Świat zniszczony przez Niemców.

indeed-4 napisał:

> Polak Grabowski (ŻIH) nie stawiać pomnika Sprawiedliwych, bo "wpisuje się on w
      > projekt polityczny, który jest mi obcy".
      >
      > www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/jak-w-warszawie-upamietnic-sprawiedliwych-wsrod-narodow-swiata,477529.html
      >
      > Hahaha, jaka piękna antypisowska szajba :-)
    • mariner4 Lepiej postawić pomnik szmalcownika! 15.10.14, 08:25
      Ratowanie Żydów to zbrodnia wobec Królewskiego Szczepu Piastowego!
      Trzeba było współpracować z Niemacami w ostatecznym rozwioązaniu problemu żydowskiego, no nie?
      Nawet "Prymas Tysiąclecia" tro rozumiał.
      M.
      • indeed4 Ok - ale polskiego, czy żydowskiego 15.10.14, 08:51
        forum.gazeta.pl/forum/w,904,123480077,123489922,Szmalcownikow_zydowskich_czy_polskich_.html

a może niedoedukowanego idioty z FK?

• mariner4 Chcesz pomnika? 15.10.14, 09:09
          Nie przsadzasz aby?
          Antysemityzm to choroba psychiczna. przeważnie bierze się z poczucia niedowartościowania.
          M.
          • indeed4 Doedukowałeś się już z podstaw? To pięknie. 15.10.14, 09:15
            Na drugi raz myśleć i nie bredzić.

EOT.
      • douglasmclloyd W Tel Avivie jeszcze nie takiego nie postawili? nt 15.10.14, 15:25
      • p.grochowski Re: Lepiej postawić pomnik szmalcownika! 15.10.14, 16:37
        Moje marzenie to 3,5 miliona Żydów w Polsce. I własna reprezentacja parlamentarna.

mariner4 napisał:

> Ratowanie Żydów to zbrodnia wobec Królewskiego Szczepu Piastowego!
        > Trzeba było współpracować z Niemacami w ostatecznym rozwioązaniu problemu żydow
        > skiego, no nie?
        > Nawet "Prymas Tysiąclecia" tro rozumiał.
        > M.
        • indeed4 Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 15.10.14, 17:00
          1. Moje marzenie to bezpieczna Polska i Litwa pod opieką Rosji
          2. Mam nadzieję, że wrócimy do sytuacji w XIX wieku, kiedy z Rosją byliśmy jednym państwem.
          3. Najbliższe wybory samorządowe pokażą jaki kredyt zaufania ma LPR. Celem jest właśnie porozumienie słowiańskich narodów pod patronatem Rosji.
          4. Moje marzenie to Niemcy Wilhelma Brandta, rządy socjaldemokracji.
          5. Moje marzenie to Polska silnej lewicy kierowanej przez Piotra Ikonowicza i Ryszarda Bugaja.
          6. Celem i marzeniem jest samodzielne koło parlamentarne Prawicy Rzeczypospolitej w ramach ugrupowania PiS.
          7. Jestem zwolennikiem koalicji PiS-LPR-Samoobrona przerwanej w 2007 roku prasowymi insynuacjami.
          8. Czy LPR powtórzy dzieje polskich patriotów drugiej połowy XVIII wieku. Zobaczymy.
          9. Zarzuty Gazety śmieszą mnie tak są niepoważne. Widzę Romana Giertycha w sejmie i naszą nieliczną grupę z LPR.
          10. Niech się przekrzykują dalej w Sejmie. A my LPR powoli w stronę Dumy Państwowej i rosyjskich stanowisk w administracji.
          11. Przed działaczami LPR stoją wyzwania jak określić swoje miejsce na polskiej scenie politycznej.
          12. Moje marzenie to odpowiedniki Gazety Wyborczej w Tunezji, Algierii i Maroku.
          13. A co sądzicie o odnowieniu Zjednoczenia Chrześcijańsko- Narodowego?

itede itepe - ktoś rozumie o co chodzi?
          • p.grochowski Re: Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 15.10.14, 17:22
            Wolnego, chciałem tylko dać do zrozumienia że jestem liberalnym demokratą. Interesuje mnie marketing polityczny. Najbliżej mi do Ligii Polskich Rodzin. Chciałem tylko dać do zrozumienia, że gdyby nie wojna LPR mógłby cieszyć powodzeniem także u Żydów mających prawa wyborcze.

indeed4 napisał:

> 1. Moje marzenie to bezpieczna Polska i Litwa pod opieką Rosji
            > 2. Mam nadzieję, że wrócimy do sytuacji w XIX wieku, kiedy z Rosją byliśmy jedn
            > ym państwem.
            • marudna.menda Re: Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 16.10.14, 08:23
              @p.grochowski
              chyba letko przesadzasz:
              "Liga Polskich Rodzin w wyborach parlamentarnych w 2001 r. uzyskała prawie 8 proc., głosowało na nią milion Polaków.

- I konstruowała taki światopogląd, który ożywiał tradycję endecką.

p.grochowski napisał:

> Wolnego, chciałem tylko dać do zrozumienia że jestem liberalnym demokratą. Inte
              > resuje mnie marketing polityczny. Najbliżej mi do Ligii Polskich Rodzin. Chciał
              > em tylko dać do zrozumienia, że gdyby nie wojna LPR mógłby cieszyć powodzeniem
              > także u Żydów mających prawa wyborcze.

wyborcza.pl/1,76842,14636613,Prof__Krzeminski__Antysemityzm_narodowo_katolicki.html#ixzz3GHoGMRla
              • p.grochowski Re: Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 16.10.14, 10:32
                Gdyby istniał przedwojenny świat Żydów polskich, byłaby szansa na uczestnictwo Bundu i Poalej Syjon w ramach LPR.

marudna.menda napisał:

> @p.grochowski
                > chyba letko przesadzasz:
                > "Liga Polskich Rodzin w wyborach parlamentarnych w 2001 r. uzyskała prawie 8 pr
                > oc., głosowało na nią milion Polaków.
                >
                > - I konstruowała taki światopogląd, który ożywiał tradycję endecką.
                • marudna.menda Re: Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 16.10.14, 10:37
                  Lecz sie bracie.
                  • indeed4 Re: Z cyklu marzenia Piotrusia G.: 16.10.14, 11:25
                    Chłopczyna (i ten drugi cudak inocom) chyba z nowego zaciągu młodych, prężnych marketingowców ;-)
        • 3.ndd Re: Lepiej postawić pomnik szmalcownika! 15.10.14, 19:45
          p.grochowski napisał:

> Moje marzenie to 3,5 miliona Żydów w Polsce. I własna reprezentacja parlamentar
          > na.
          >
          > mariner4 napisał:
          >
          > > Ratowanie Żydów to zbrodnia wobec Królewskiego Szczepu Piastowego!
          > > Trzeba było współpracować z Niemacami w ostatecznym rozwioązaniu problemu
          > żydow
          > > skiego, no nie?
          > > Nawet "Prymas Tysiąclecia" tro rozumiał.
          > > M.

"Marzenie scietej glowy" . Zydzi na stale nie powroca do Polski .
    • indeed4 Inicjatorzy upamiętnienia: Konstanty Gebert (GW) 15.10.14, 17:31
      Sigmunt Rolat i Daniel Rotfeld (Fundacja Pamięć i Przyszłość)

"Inicjatorzy upamiętnienia, czyli twórcy Fundacji Pamięć i Przyszłość Sigmunt Rolat, Daniel Rotfeld i Konstanty Gebert, wybrali to miejsce głównie pod kątem jego przyszłej funkcji. Bliskość muzeum zapewni upamiętnieniu uwagę, w szczególności uwagę młodzieży.

Celowo nie używamy słowa ''pomnik'', bo współcześnie typowe pomniki nie oddziaływają tak jak inne formy. Otwieramy się na wszystkie pomysły, w tym na land art. Teren wokół muzeum jest terenem zielonym. Chcielibyśmy go uporządkować, wpisać się w tę przestrzeń. Jest tam już wiele upamiętnień, które opowiadają wojenną historię Żydów w Warszawie. Jesteśmy przekonani, że ten jeden element nie przesłoni innych, również trudnych momentów historii polsko-żydowskiej"

wyborcza.pl/magazyn/1,139825,16378219,Nasi_zabici_tu__wasi_zabici_tam__Spor_o_pomnik_Sprawiedliwych.html

Hm, no to zaczyna się robić coraz ciekawiej - jeśli inicjatorami postawienia w tym miejscu pomnika byli Żydzi, których trudno posądzać o związki z PiS, argumentacja Grabowskiego staje się jeszcze bardziej groteskowa.
      • indeed4 Zygmunt Rolat (USA) - kolejny porządny Żyd 15.10.14, 21:16
        "W 2013 r. Rolat założył Fundację Pamięć i Przyszłość, która postawiła sobie za cel zbudowanie odpowiedniego upamiętnienia; organizatorzy konkursu zastrzegają, że nie musi mieć ona formy tradycyjnego pomnika. Upamiętnienie, które może być wykonane z wszelkiego dostępnego tworzywa i za pomocą dowolnych środków artystycznych, ma powstać w pobliżu Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie.

Odsłonięcie nowego monumentu - jak już w czerwcu informowała Polska Agencja Prasowa - przewidziane jest jesienią 2015 r.

- Ten pomnik jest wyrazem podziękowania nie od rządu, nie od miasta, ale od nas, od tych Żydów, którzy byli ratowani i których teraz potomkowie chcą wyrazić ich wdzięczność - dodał Rolat, który w czasie okupacji niemieckiej przebywał w getcie w Częstochowie"

wiadomosci.onet.pl/kraj/ogloszono-konkurs-na-upamietnienie-polakow-ratujacych-zydow/d6rzh

PS. tu coś dla Douglasa:

"Upamiętnienie Polaków ratujących Żydów zostanie w całości sfinansowane z funduszy zebranych wśród diaspory żydowskiej i w Izraelu"
        • 3.ndd Kwestia szmalcownikow 16.10.14, 17:35
          www.polskatimes.pl/artykul/123738,szmalcownicy-wyrosli-na-obojetnosci-polakow,id,t.html
          Polakow w czasie 2WS Mozna podzielic na 3 grupy :
          1. Najwieksza - obojetni i zastraszeni .
          2. Srednia - szmalcownicy roznych masci ( w tym mala grupa Zydow poza gettami)
          3. Najmniejsza - Sprawiedliwi . Czesc Ich Pamieci !

Do dzisiaj czesc Sprawiedliwych nie chce przyznac sie do swych szlachetnych dokonan ze strachu przed sasiadami .
          www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1503822,1,ukrywali-zydow-dzis-sami-sie-ukrywaja.read
          • p.grochowski Re: Kwestia szmalcownikow 16.10.14, 17:43
            Byłem przeciwnikiem skazywania na śmierć czołowych polityków hitlerowskich. Oczywiście w rozmiary zbrodni przeciw Żydom trudno uwierzyć. Gdybym miał na wyroki wpływ, zadecydowałbym o dożywotniej karze więzienia. Żeby zrozumieli i przeprosili za zło, jakie wyrządzili.

3.ndd napisał:

> www.polskatimes.pl/artykul/123738,szmalcownicy-wyrosli-na-obojetnosci-polakow,id,t.html
            > Polakow w czasie 2WS Mozna podzielic na 3 grupy :
            > 1. Najwieksza - obojetni i zastraszeni .
            > 2. Srednia - szmalcownicy roznych masci ( w tym mala grupa Zydow poza gettami)
            > 3. Najmniejsza - Sprawiedliwi . Czesc Ich Pamieci !
            >
            > Do dzisiaj czesc Sprawiedliwych nie chce przyznac sie do swych szlachetnych dok
            > onan ze strachu przed sasiadami .
            > www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1503822,1,ukrywali-zydow-dzis-sami-sie-ukrywaja.read
          • indeed4 Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich" 16.10.14, 18:05
            jest tutaj, jeśli nadal czegoś nie rozumiesz, to pytaj.

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155124975,Ok_ale_polskiego_czy_zydowskiego.html

Polecam uważną lekturę moich postów w linkowanym wątku, a jak już będziesz miał elementarną wiedzę w tym temacie to porozmawiamy :->
            • indeed4 Ostrzegam: 16.10.14, 18:18
              jeszcze jeden taki propagandowy obraźliwy antypolski post i nie będziesz miał czego szukać w tym wątku - dostaniesz taki łomot, że raz na zawsze odechce ci się pisać na forach kraju, "który cię nie obchodzi". Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno? :->
              • ave.duce Fiu. fiu, indeed 16.10.14, 18:53
                Ale mu napisałeś, no :)
                • magdolot Re: Fiu. fiu, indeed 17.10.14, 11:43
                  " W wannie historii prawdę trudniej jest utrzymać niż mydło, i o wiele trudniej znaleźć..."
                  Terry Pratchett

Tak. A jak ktoś już złapie to mydło, to zawsze mu można pogrozić z nadzieją, że wypuści...
                  • ave.duce Re: Fiu. fiu, indeed 17.10.14, 13:07
                    "Powiało grozą" ;)
                    • ploniekocica Re: Fiu. fiu, indeed 17.10.14, 13:15
                      ave.duce napisała:

> "Powiało grozą" ;)

Powiało Zgrozą!
                      • ave.duce Re: Fiu. fiu, indeed 17.10.14, 13:23
                        ... bojowy ... ;)
              • 3.ndd Re: Ostrzegam: 16.10.14, 20:17
                Jest to polsko-jezyczne forum . Co mozesz zrobic , to tylko zwrocic sie do administracji. Niekiedy historia jest nieprzyjemna. I bez wygrazania sie .
                • indeed4 Re: Ostrzegam: 16.10.14, 20:44
                  Nie rozumiem co znaczy "bez wygrażania się" - skoro jesteśmy na "polsko-języcznym forum" wolałbym po polsku.

> Niekiedy historia jest nieprzyjemna

Dla Żydów nawet bardzo nieprzyjemna i pewnie dlatego wolą mówić o szmalcownikach polskich, a nie o żydowskich.
            • 3.ndd Re: Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich 16.10.14, 20:09
              indeed4 napisał:

> jest tutaj, jeśli nadal czegoś nie rozumiesz, to pytaj.
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155124975,Ok_ale_polskiego_czy_zydowskiego.html
              >
              > Polecam uważną lekturę moich postów w linkowanym wątku, a jak już będziesz miał
              > elementarną wiedzę w tym temacie to porozmawiamy :->

Dzieki :-) .
              Nie wchodze w procentowe i liczbowe linki . Wyrazam tylko swoje stanowisko w tych sprawach . Pozdrawiam

• indeed4 Re: Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich 16.10.14, 20:45
                > Nie wchodze w procentowe i liczbowe linki

Owszem - że odczuwasz silną awersję do faktów i liczb zdążyliśmy już zauważyć :-)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155145754,Re_Tak_jest_najlepiej_w_Tel_Avivie.html
                • 3.ndd Re: Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich 16.10.14, 21:04
                  indeed4 napisał:

> > Nie wchodze w procentowe i liczbowe linki
                  >
                  > Owszem - że odczuwasz silną awersję do faktów i liczb zdążyliśmy już zauważyć :
                  > -)
                  >
                  > forum.gazeta.pl/forum/w,28,155108519,155145754,Re_Tak_jest_najlepiej_w_Tel_Avivie.html

www.fronda.pl/a/to-hamas-naraza-ludnosc-cywilna,40198.html
                  • indeed4 Re: Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich 16.10.14, 21:39

www.fronda.pl/a/onz-oskarzyla-izrael-o-celowe-zabicie-cywilow-w-strefie-gazy,40111.html
                    • indeed4 Re: Kwestia "małych grup szmalcowników żydowskich 16.10.14, 21:41
                      "List podpisało ok. 3000 intelektualistów żydowskich z Europy, w tym m.in. filozofowie Bernard Henri-Levy i Alain Finkielkraut, którzy dotychczas byli uważani za największych obrońców Izraela wśród francuskich intelektualistów. Podpisał list także Daniel Cohn-Bendit, przywódca protestów studenckich z Maja 68, obecnie eurodeputowany, oraz wielu innych deputowanych do Parlamentu Europejskiego, z pochodzenia Żydów"

wyborcza.pl/1,76842,7836692,3_tys__zydowskich_intelektualistow_z_Europy_krytykuje.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka