Dodaj do ulubionych

Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosci?

20.11.14, 07:07
Sprawa jest bardzo prosta, powiem więcej prosta jak konstrukcja cepa i tylko głupki z antypolskiej stacji TV Republika nie mogą tego zrozumieć.
Postaram się to wytłumaczyć w sposób zrozumiały nawet dla głupków.
Wczoraj panie i panowie redaktorzy razem z zaproszonymi gośćmi, oczywiscie zwolennikami PiS, nie mogli się nadziwić dlaczego są aż takie rozbieżnosci, a mianowicie dlaczego sondaże wyborów na prezydentów i wójtów są niemal identyczne jak końcowe wyniki, a sondaże i wyniki do sejmików i na radnych są skrajnie różne?
No to wyjaśniam.
Otóż przysłowiowy Kowalski bierze kartę do głosowania na prezydentów, jest to jedna karka z kilkunastoma nazwiskami i stawia na niej jeden krzyzyk przy jednym nazwisku kandydata swojej partii-trudno tego nie zapamiętać, więc jak wychodzi dzieli się swoją wiedza z osobą robiącą sondaż, stąd tu praktycznie nie ma rozbieznosci.Sondaże sa niemal identyczne jak końcowe wyniki!!!
Teraz zobaczmy jak to wygladało w przypadku głosowania na radnych i do sejmików.
Przysłowiowy Kowalski przychodzi i dostaje dwie książeczki po kilka, lub kilkanascie kartek, a na kazdej kilkanascie nazwisk.
Jeśli Kowalski jest rozumny to wie na której liście jest jego kandydat. Więc tak jak np, ja otwiera na kartkę nr 4 (PO) tam zakreśla jeden krzyzyk przy jednym nazwisku i jak popredni Kowalski ten też pamiętał na kogo głosował.Niestety oprócz takich Kowalskich byli też inni Kowalscy.
Teraz dalej , a jeśli inny Kowalski jest nie za bystry to zakreśla jeden krzyżyk na pierwszej kartce przy nazwisku z numerem jego ugrupowania myśląc, ze głosował np jak skreślił przy 4 na PO, a w rzeczywistosci oddał głos na PSL. Oczywiście sondaż nijak się będzie miał do wyników.
I stąd tez taka wysoka rzeczywista wygrana PSL, a mała w sondażach.
No i teraz ostatni Kowalski, ja go nazwę Głupol. Ten jak dostał te książeczki z licznymi kartkami i nazwiskami to na kazdej z tych kartek skreśla jeden krzyzyk na kazdej kartce, co czyni, ze jego głos jest nieważnym.
I stąd właśnie ,tyle głosów nie ważnych.
Można by się czepiać, ze te książeczki to był głupi pomysł, ale ci co to wymysłili, nie przypuszczali, ze znaczna część głosujących to głupole.
Reasumując.
Nikt niczego nie fałszował (poza sporadycznymi wyjątkami), a końcowe wyniki są efektem głupoty wyborców.

I niech ktoś spróbuje podważyć moje racje w kwestii poruszonego tematu.
Miłego dnia.
Obserwuj wątek
    • adam111115 Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 07:26
      Po tych wszystkich lamentach wnioskuję o wydłużenie ciszy wyborczej do momentu oficjalnego podliczenia wyników. Nie ma sensu robić exit polle, bo jak widać, po raz drugi zresztą, nie działają
      • bew-is Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 07:36
        W Polsce nic nie dziala, bo nie ma prawdziwej demokracji. Dlatego wszystko to, co sprawdza sie w krajach o dlugiej tradycji demokratycznej, nie dziala w Polsce.

adam111115 napisał:

> Po tych wszystkich lamentach wnioskuję o wydłużenie ciszy wyborczej do momentu
        > oficjalnego podliczenia wyników. Nie ma sensu robić exit polle, bo jak widać, p
        > o raz drugi zresztą, nie działają
        • zapijaczony_ryj A MOze wykorzystać ciszę wyborczą na edukację 20.11.14, 09:06
          bew-is napisał(a):

> W Polsce nic nie dziala, bo nie ma prawdziwej demokracji. Dlatego wszystko to,
          > co sprawdza sie w krajach o dlugiej tradycji demokratycznej, nie dziala w Polsc
          > e.
          >
          > adam111115 napisał:
          >
          > > Po tych wszystkich lamentach wnioskuję o wydłużenie ciszy wyborczej do mo
          > mentu
          > > oficjalnego podliczenia wyników. Nie ma sensu robić exit polle, bo jak wi
          > dać, p
          > > o raz drugi zresztą, nie działają

Edukację wyborców co by przy urnach nie zgrywali głąbów co nie potrafią skreślić jednego krzyżyka zamiast kilkunastu?
          • zoil44elwer Re: A MOze wykorzystać ciszę wyborczą na edukację 20.11.14, 12:22
            Na edukację "komisjantów" by nie dali się złapać na ten tego,właściwym poprawianiu karty wyborczej.Tj na dopisywaniu jeszcze 1 krzyżyka.
            • zapijaczony_ryj Re: A MOze wykorzystać ciszę wyborczą na edukację 20.11.14, 12:42
              zoil44elwer napisał:

> Na edukację "komisjantów" by nie dali się złapać na ten tego,właściwym poprawia
              > niu karty wyborczej.Tj na dopisywaniu jeszcze 1 krzyżyka.

do 40% krzyżyków dostawili?
              Naprawdę w to wierzysz?
              • zoil44elwer Re: A MOze wykorzystać ciszę wyborczą na edukację 20.11.14, 14:06
                POżyteczni idioci to zrobili,na Kaszubach(Wejherowo) było ich 40%!?
      • zapijaczony_ryj ten filmik potwierdza to co ja napisałem 20.11.14, 07:37
        adam111115 napisał:

> Po tych wszystkich lamentach wnioskuję o wydłużenie ciszy wyborczej do momentu
        > oficjalnego podliczenia wyników. Nie ma sensu robić exit polle, bo jak widać, p

link
        www.tvn24.pl/sa-pierwsze-oficjalne-wyniki-w-wyborach-do-sejmikow-glosy-policzylo-opolskie,490454,s.html
      • ayran Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 09:13
        Exit polle działają tam, gdzie działać mogą. Próba określania wyników wyborów do sejmików wojewódzkich (w 16 województwach) za pomocą jednego, ogólnokrajowego exit-polla to świadectwo albo niekompetencji (raczej zleceniodawców niż wykonawców), albo oszczędności. Wczoraj usłyszałem, że zostało przeprowadzone za pomocą jednej, ogólnokrajowej próby = 1.100 lokali. A powinno być 16 odrębnych exit polli, w każdym przypadku co najmniej obejmujących 600 lokali. Mniej więcej 7-8 razy wyższe koszty.
        • zapijaczony_ryj Widać nie tylko PKW ma mało kasy,ale i sondażownie 20.11.14, 09:26
          ayran napisał:

> Exit polle działają tam, gdzie działać mogą. Próba określania wyników wyborów d
          > o sejmików wojewódzkich (w 16 województwach) za pomocą jednego, ogólnokrajowego
          > exit-polla to świadectwo albo niekompetencji (raczej zleceniodawców niż wykona
          > wców), albo oszczędności. Wczoraj usłyszałem, że zostało przeprowadzone za pomo
          > cą jednej, ogólnokrajowej próby = 1.100 lokali. A powinno być 16 odrębnych exit
          > polli, w każdym przypadku co najmniej obejmujących 600 lokali. Mniej więcej 7-
          > 8 razy wyższe koszty.
          >

I błędy głąbów wyborców się skumulowały z błędami sondaży
        • jabbaryt Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 09:27
          Na tym polega demokracja, że głos ma każdy obywatel. Tylko jeżeli tak jest to musimy dostosować system wyborczy do poziomu przeciętnego obywatela. Tak dobry wynik PSL, czasami 3 krotnie wyższy niż wskazują exit pools - pokazuje że nie odzwierciedla on preferencji wyborców i fałszuje demokratyczny wybór obywateli
          • zapijaczony_ryj Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 09:32
            jabbaryt napisał:

> Na tym polega demokracja, że głos ma każdy obywatel. Tylko jeżeli tak jest to m
            > usimy dostosować system wyborczy do poziomu przeciętnego obywatela. Tak dobry
            > wynik PSL, czasami 3 krotnie wyższy niż wskazują exit pools - pokazuje że nie o
            > dzwierciedla on preferencji wyborców i fałszuje demokratyczny wybór obywateli

Obywateli wyborców, co nie dorosli do wyborów
            • jabbaryt Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 09:55
              jeszcze raz system wyborczy ma być dostosowany do poziomu obywateli a nie poziom obywateli do poziomu systemu wyborczego.
              Karty wyborcze maja być proste i zrozumiałe dla każdego wyborcy.
              • gtxl_3 Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:01
                jabbaryt napisał:

> jeszcze raz system wyborczy ma być dostosowany do poziomu obywateli a nie pozio
                > m obywateli do poziomu systemu wyborczego.
                > Karty wyborcze maja być proste i zrozumiałe dla każdego wyborcy.

Masz rację.
                Ale również nie ma sposobu na uniknięcie uczynienia twojego głosu jako nieważny, przez dopisanie przez członka komisji drugiego krzyżyka.

• jabbaryt Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:12
                  Jak to nie ma?
                  Przeciez sa albo powinny być teoretycznie komisje składaj ace się z mężów zaufania z różnych ugrupowań które zliczją głosy. W UK otwieranie urn, liczenie głosów, protokołowanie odbywa się publicznie w świetle fleszy lokalnej prasy. Urny to nie są kartonowe pudła tylko pancerne zaplombowane sejfy.
                  • zapijaczony_ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:21
                    jabbaryt napisał:

> Jak to nie ma?
                    > Przeciez sa albo powinny być teoretycznie komisje składaj ace się z mężów zaufa
                    > nia z różnych ugrupowań które zliczją głosy. W UK otwieranie urn, liczenie głos
                    > ów, protokołowanie odbywa się publicznie w świetle fleszy lokalnej prasy. Urny
                    > to nie są kartonowe pudła tylko pancerne zaplombowane sejfy.

A nich by i były i super pancerne, to jakie to ma znaczenie skoro i tak, zeby je policzyć to trzeba ich zawartość wysypać
              • zapijaczony_ryj Wystarczyło do kazdej książeczki dac okładkę, a na 20.11.14, 10:11
                jabbaryt napisał:

> jeszcze raz system wyborczy ma być dostosowany do poziomu obywateli a nie pozio
                > m obywateli do poziomu systemu wyborczego.
                > Karty wyborcze maja być proste i zrozumiałe dla każdego wyborcy.

projektujacy to nie przewidział takiego poziomu debilizmu Polaków.

niej napisać bardzo dużymi literami .
                W całej też książeczce stawiamy tylko jeden krzyzyk be względu na ilość stron jakie zawiera!
                • gtxl_3 Re: Wystarczyło do kazdej książeczki dac okładkę, 20.11.14, 10:17
                  W całej też książeczce stawiamy tylko jeden krzyzyk be względu na ilość stron jakie zawiera!

Tiaaa, wygląda na to że najwięcej debili jest na Pomorzu...a to bastion PO. Tam ilość głosów nieważnych sięga od 20-40%.

• zapijaczony_ryj Re: Wystarczyło do kazdej książeczki dac okładkę, 20.11.14, 10:24
                    gtxl_3 napisał:

> W całej też książeczce stawiamy tylko jeden krzyzyk be względu na ilość stron j
                    > akie zawiera!
                    >
                    > Tiaaa, wygląda na to że najwięcej debili jest na Pomorzu...a to bastion PO. Tam
                    > ilość głosów nieważnych sięga od 20-40%.
                    >
                    NAjwięcej debili jest tam, gdzie rozbieżność między sondażami, a wynikami PKW jest największa-proste jak konstrukcja cepa i łatwe do sprawdzenia.
                    • gtxl_3 Re: Wystarczyło do kazdej książeczki dac okładkę, 20.11.14, 10:30
                      zapijaczony_ryj napisał:

> gtxl_3 napisał:
                      >
                      > > W całej też książeczce stawiamy tylko jeden krzyzyk be względu na ilość s
                      > tron j
                      > > akie zawiera!
                      > >
                      > > Tiaaa, wygląda na to że najwięcej debili jest na Pomorzu...a to bastion P
                      > O. Tam
                      > > ilość głosów nieważnych sięga od 20-40%.
                      > >
                      > NAjwięcej debili jest tam, gdzie rozbieżność między sondażami, a wynikami PKW j
                      > est największa-proste jak konstrukcja cepa i łatwe do sprawdzenia.
                      >

Masz....
                      .www.se.pl/wydarzenia/kraj/wybory-samorzadowe-2014-co-piaty-glos-niewazny-skandal-na-pomorzu_463561.html
                      • zapijaczony_ryj 1/4 to mniej więcej 25%,czyli twardy elektorat PiS 20.11.14, 11:07
                        gtxl_3 napisał:
                        > > >
                        > > NAjwięcej debili jest tam, gdzie rozbieżność między sondażami, a wynikami
                        > PKW j
                        > > est największa-proste jak konstrukcja cepa i łatwe do sprawdzenia.
                        > >
                        >
                        >
                        > Masz....
                        > .www.se.pl/wydarzenia/kraj/wybory-samorzadowe-2014-co-piaty-glos-niewazny-skandal-na-pomorzu_463561.html

Idę o zakład, ze PSL będzie tam miało super wynik i wybrani zostaną nie ci co mieli pierwsze miejsca, tylko ci co byli przy numerku listy PiS.
                        To można łatwo sprawdzić
                • jabbaryt Re: Wystarczyło do kazdej książeczki dac okładkę, 20.11.14, 10:19
                  Debile w Polsce nie mają zdaje sie praw wyborczych. To raczej projektujacy był (nie przesądzam tego) był debilem. Póki co wiekszość elektoratu kupuje bilety w kasach automatycznych, korzysta z bankomatów itp. Tam sztaby fachowców pracuja aby interfejs był 'user friendly'. I co to znaczy nie przewidział? Jak nie przewidział to znaczy że spieprzył robotę. U nas w instytucjach państwowych 'brak przewidywania' to norma a nie wyjątki.

'projektujacy to nie przewidział takiego poziomu debilizmu Polaków.'
              • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:19
                Jakie konkretne zastrzeżenia masz wobec kart wyborczych zastosowanych w ostatnich wyborach? Co konkretnie było niezrozumiałe?
                • zapijaczony_ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:26
                  ayran napisał:

> Jakie konkretne zastrzeżenia masz wobec kart wyborczych zastosowanych w ostatni
                  > ch wyborach? Co konkretnie było niezrozumiałe?
                  >

obejrzyj ten film, moze zrozumiesz:
                  www.tvn24.pl/sa-pierwsze-oficjalne-wyniki-w-wyborach-do-sejmikow-glosy-policzylo-opolskie,490454,s.html
                  Najlepiej dwa razy, albo...trzy
                  • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:34
                    Jeszcze raz, powoli: żeby unieważnić wybory, należy sformułować skargę do Sądu Okręgowego właściwego dla miejsca ich przeprowadzenia i określić, z jakiego powodu taka a nie inna forma kart wyborczych wpłynęła na niewłaściwy ich przebieg. Innymi słowy, powinieneś się np. poskarżyć, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoją intencją (np. oddając głos nieważny), ponieważ zostałeś wprowadzony w błąd poprzez formę karty do głosowania.
                    • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:42
                      .....albo jestes leniwy i nie chciało ci sie czytać informacji jak głosować:-)
                      • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:45
                        Prawdę powiedziawszy, nie mam zielonego pojęcia jak twój wpis odnosi się do mojego, ale z drugiej strony powinienem wiedzieć, że umiejętność czytania ze zrozumieniem jest w zaniku.
                        Przeczytaj spokojnie to, co napisałem i przemyśl, czy jestem właściwym adresatem twojego wpisu.
                        ----
                        Nie kłam sobie, a nikt ci nie skłamie.

Jacek Kaczmarski
                        • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:56
                          Przykro mi , ze nie masz zielonego pojecia ...... Bywa.
                          • gtxl_3 Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 10:58
                            volupte napisał:

> Przykro mi , ze nie masz zielonego pojecia ...... Bywa.

Boszsz, to ja muszę stanąć w obronie ayrana. To ty niczego nie zrozumiałeś, z tego co ayran napisał i jak zwykle próbujesz wtrącić swoje trzy grosze.

• volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:14
                              W takim razie do ciebie sie to tez odnosi. Dla ułatwienia dodam ze konkretnie te slowa ,,uzupełniłem" ,,Innymi słowy, powinieneś się np. poskarżyć, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoją intencją (np. oddając głos nieważny), ponieważ zostałeś wprowadzony w błąd poprzez formę karty do głosowania. "
                              • gtxl_3 Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:27
                                volupte napisał:

> W takim razie do ciebie sie to tez odnosi. Dla ułatwienia dodam ze konkretnie t
                                > e slowa ,,uzupełniłem" ,,Innymi słowy, powinieneś się np. poskarżyć, że zagłoso
                                > wałeś niezgodnie ze swoją intencją (np. oddając głos nieważny), ponieważ został
                                > eś wprowadzony w błąd poprzez formę karty do głosowania. "

Co ja pisałem na ten temat?

• ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:19
                            Ja cię już teraz rozumiem. Jak się domyślam, postanowiłeś kontynuować mój wpis jako "podmiot literacki", czyli odnosiłeś się nie do mnie, a (kontynuując to, co ja napisałem) do adresata mojej wypowiedzi. W drzewku, bez cytowania, nie było to jasne.
                            • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:27
                              Zgadza sie. Napisałeś coś takiego ,, Innymi słowy, powinieneś się np. poskarżyć, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoją intencją (np. oddając głos nieważny), ponieważ zostałeś wprowadzony w błąd poprzez formę karty do głosowania. " Wyobrazasz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To byłoby nawet zabawne:-)
                              • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:42
                                volupte napisał:

> Wyobraz
                                > asz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To byłoby nawet
                                > zabawne:-)

W 1995 roku 530.000 protestów po wyborach prezydenckich pochodziło od obywateli twierdzących, że zagłosowali na Kwaśniewskiego, ponieważ uwierzyli że ma wyższe wykształcenie. To oczywiście również przyznanie się do własnej głupoty, choć może mniej jaskrawe.
                                • gtxl_3 Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 11:47
                                  ayran napisał:

> volupte napisał:
                                  >
                                  > > Wyobraz
                                  > > asz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To byłob
                                  > y nawet
                                  > > zabawne:-)
                                  >
                                  > W 1995 roku 530.000 protestów po wyborach prezydenckich pochodziło od obywateli
                                  > twierdzących, że zagłosowali na Kwaśniewskiego, ponieważ uwierzyli że ma wyższ
                                  > e wykształcenie. To oczywiście również przyznanie się do własnej głupoty, choć
                                  > może mniej jaskrawe.
                                  >

To raczej przyznanie się do własnej głupoty, gdyż ubiegający się o prezydenturę kandydat nie musi mieć wyższego wykształcenia.

• ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 12:12
                                    Prawdą jest, że posiadanie wyższego wykształcenia nie jest wymagane od kandydata na Prezydenta RP. Jednakże zarówno opinie biegłych socjologów, jak i badanie opinii społecznej potwierdziły, że uczciwość i wyższe wykształcenie było preferowaną cechą przyszłego Prezydenta. W społeczeństwie polskim wyższe wykształcenie cieszy się znacznym prestiżem. Wyniki badań poświęconych preferencjom wyborczym wskazują, że wyborcy brali pod uwagę fakt posiadania wyższego wykształcenia jako istotny czynnik przy podejmowaniu swych decyzji (badanie CBOS – komunikat 9531). W zakresie wyższego wykształcenia przejawiała się przewaga Aleksandra Kwaśniewskiego nad Lechem Wałęsa, tak mocno lansowana przez sztab wyborczy wybranego Prezydenta.

W opinii sądowej profesor Antoni Sułek z Instytutu Socjologii UW uznał, że prawdziwa informacja PKW miałaby niekorzystny dla Aleksandra Kwaśniewskiego wpływ na jego wizerunek wśród wyborców. Bowiem uczciwość w sondażach CBOS i OBOP była wymieniana najczęściej jako cecha dobrego, idealnego prezydenta – obok kompetencji i wykształcenia. Aleksander Kwaśniewski bez dokończonych, w dodatku przez zaniedbanie, studiów wyższych stanowiłby dla Lecha Wałęsy mniejszy kontrast pod względem formalnego wykształcenia. Zatem, przestrzegana społecznie przewaga A. Kwaśniewskiego nad L. Wałęsą, pod względem wykształcenia, zmniejszyłaby się.

(...)
                                    W konkluzji tej opinii, profesor A. Sułek wywiódł, że jest bardzo prawdopodobne, że niepodanie przez PKW prawdziwej informacji o wykształceniu A. Kwaśniewskiego wpłynęło na wyniki głosowania (liczbę głosów oddanych w 2 turze na A. Kwaśniewskiego i L. Wałęsę). Kierunek tego wpływu byt korzystny dla A. Kwaśniewskiego. Natomiast ustalenie, a tym bardziej zmierzenie siły tego wpływu, nie jest możliwe.

(fragment treści zdania odrębnego wybitnej sędzi Teresy Marii Romer).
                                • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 12:13
                                  Nie . Kwaśniewski wtedy gdzies napisał ze ma wyzsze wykształcenie , wiec wprowadził w błąd. To zupelnie inne sytuacje.
                                  • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 12:18
                                    To PKW napisała, w oparciu o deklaracje sztabu Kwaśniewskiego.
                                    • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 12:28
                                      Więc nie mozna tych sytuacji porównywać. Wtedy wprowadzono w błąd , teraz sami sie wprowadzili.
                                      • ayran Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 12:35
                                        Każde sytuacje można porównywać, wskazując na podobieństwa i różnice.
                                        Według mnie podstawowe podobieństwo jest takie, że w obu przypadkach przytłaczająca większość głosujących oddawała głosy w oparciu o inne przesłanki niż obwieszczenia PKW, czy też płynące stamtąd instrukcje. Każdy w miarę kumaty obywatel mógł się, choćby z mediów, dowiedzieć, że "wyższość" wykształcenia kwacha jest co najmniej wątpliwa, tak samo każdy w miarę kumaty mógł się zorientować, co znajduje się na poszczególnych kartach broszurki zawierającej listy poszczególnych komitetów w wyborach do sejmików. Jest dla mnie oczywiste, że przytłaczająca większość z tych 530.000 protestujących głosowała na Wałęsę, ale dla sensowności protestu twierdziła na odwrót. Tak samo teraz - ci którzy (ewentualnie) złożą protest to wyborcy PiS i sld, którzy zagłosowali zgodnie ze swoimi przekonaniami, ale będą twierdzić na odwrót i sąd będzie musiał ich twierdzenia traktować jak prawdziwe, po nie ma podstaw do ich zakwestionowania.
                                        • volupte Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 13:07

> Według mnie podstawowe podobieństwo jest takie, że w obu przypadkach przytłacza
                                          > jąca większość głosujących oddawała głosy w oparciu o inne przesłanki niż obwie
                                          > szczenia PKW, czy też płynące stamtąd instrukcje.
                                          Mam inne zdanie i sie z nim zgadzam.
                                          • zapijaczony_ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 24.11.14, 08:26
                                            volupte napisał:

>
                                            > > Według mnie podstawowe podobieństwo jest takie, że w obu przypadkach przy
                                            > tłacza
                                            > > jąca większość głosujących oddawała głosy w oparciu o inne przesłanki niż
                                            > obwie
                                            > > szczenia PKW, czy też płynące stamtąd instrukcje.
                                            > Mam inne zdanie i sie z nim zgadzam.

Co oznacza, ze głupole nie wiedzieli jak głosować
                                        • zapijaczony_ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 23.11.14, 17:10
                                          ayran napisał: Tak samo teraz - ci którzy (ewentualnie) złoż
                                          > ą protest to wyborcy PiS i sld, którzy zagłosowali zgodnie ze swoimi przekonani
                                          > ami, ale będą twierdzić na odwrót i sąd będzie musiał ich twierdzenia traktować
                                          > jak prawdziwe, po nie ma podstaw do ich zakwestionowania.
                                          >

Rzecz jest do udowodnienia , ze PiSi elektorat wyprodukował tyle nieważnych głosów!
                                          Tu podaje jak to sprawdzić:
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,28,155583651,155583651,Sondaze_a_wyniki_PKW_skad_takie_rozbieznosci_.html
                                          I idę o zakład, ze miałem rację, co się niebawem wyjaśni
                                      • zapijaczony_ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 22.11.14, 07:09
                                        volupte napisał:

> Więc nie mozna tych sytuacji porównywać. Wtedy wprowadzono w błąd , teraz sami
                                        > sie wprowadzili.

na głupotę nie ma mocnych
                                    • kombatant.fk.zapijaczony.ryj Re: Tak, ale z winy tych właśnie obywateli, 20.11.14, 19:05
                                      ayran napisał:

> To PKW napisała, w oparciu o deklaracje sztabu Kwaśniewskiego.

A jakie to ma znaczenie po podsumowaniu najlepszej prezydentury w naszej najnowszej historii?
                                  • zapijaczony_ryj Kwaśniewski ukończy studia i nie zaliczył ich 20.11.14, 18:57
                                    volupte napisał:

> Nie . Kwaśniewski wtedy gdzies napisał ze ma wyzsze wykształcenie , wiec wprowa
                                    > dził w błąd. To zupelnie inne sytuacje.

do końca, a Kaczyński był, profesorem. I Co Kaczyński przy Kwaśniewskim okazał się...historia to oceni!!
                                • zapijaczony_ryj Kwasniewski był najlepszym polskim prezydentem 20.11.14, 18:46
                                  ayran napisał:

> volupte napisał:
                                  >
                                  > > Wyobraz
                                  > > asz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To byłob
                                  > y nawet
                                  > > zabawne:-)
                                  >
                                  > W 1995 roku 530.000 protestów po wyborach prezydenckich pochodziło od obywateli
                                  > twierdzących, że zagłosowali na Kwaśniewskiego, ponieważ uwierzyli że ma wyższ
                                  > e wykształcenie. To oczywiście również przyznanie się do własnej głupoty, choć
                                  > może mniej jaskrawe.
                                  >

którego Polacy nagrodzili drugą kadencją
                                  • zapijaczony_ryj Re: Kwasniewski był najlepszym polskim prezydente 20.11.14, 18:48
                                    zapijaczony_ryj napisał:

> ayran napisał:
                                    >
                                    > > volupte napisał:
                                    > >
                                    > > > Wyobraz
                                    > > > asz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To
                                    > byłob
                                    > > y nawet
                                    > > > zabawne:-)
                                    > >
                                    > > W 1995 roku 530.000 protestów po wyborach prezydenckich pochodziło od oby
                                    > wateli
                                    > > twierdzących, że zagłosowali na Kwaśniewskiego, ponieważ uwierzyli że ma
                                    > wyższ
                                    > > e wykształcenie. To oczywiście również przyznanie się do własnej głupoty,
                                    > choć
                                    > > może mniej jaskrawe.
                                    > >
                                    >
                                    > którego Polacy nagrodzili drugą kadencją

masz watpliwosci?
                              • zapijaczony_ryj Errata, to arcyzabawne 20.11.14, 16:29
                                volupte napisał:

> Zgadza sie. Napisałeś coś takiego ,, Innymi słowy, powinieneś się np. poskarży
                                > ć, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoją intencją (np. oddając głos nieważny), po
                                > nieważ zostałeś wprowadzony w błąd poprzez formę karty do głosowania. " Wyobraz
                                > asz sobie ze ktos pójdzie do sadu skarzyc sie na swoją głupotę? To byłoby nawet
                                > zabawne:-)
                      • zapijaczony_ryj Czytać, a zrozumieć to dwie różne rzeczy 20.11.14, 11:30
                        volupte napisał:

> .....albo jestes leniwy i nie chciało ci sie czytać informacji jak głosować:-)
                    • zapijaczony_ryj I uzasadnić swoją ciemnotą umysłową 20.11.14, 11:29
                      ayran napisał:

> Jeszcze raz, powoli: żeby unieważnić wybory, należy sformułować skargę do Sądu
                      > Okręgowego właściwego dla miejsca ich przeprowadzenia i określić, z jakiego pow
                      > odu taka a nie inna forma kart wyborczych wpłynęła na niewłaściwy ich przebieg.
                      > Innymi słowy, powinieneś się np. poskarżyć, że zagłosowałeś niezgodnie ze swoj
                      > ą intencją (np. oddając głos nieważny), ponieważ zostałeś wprowadzony w błąd po
                      > przez formę karty do głosowania.
                      • gtxl_3 Re: I uzasadnić swoją ciemnotą umysłową 20.11.14, 11:42
                        Ty jesteś ryju jednak przezabawny.
                        Potrafisz czytać ze zrozumieniem?

www.tvn24.pl/wiele-niewaznych-glosow-otwierali-ksiazeczke-jedna-karta-jeden-glos-druga-karta-drugi-glos,490527,s.html
                        Jeszcze raz ci powtórzę: na Pomorzu totalna ciemnota umysłowa. Średnio to 25% głosów nieważnych. W poszczególnych powiatach 20-40% głosów nieważnych.
                        • zapijaczony_ryj Re: I uzasadnić swoją ciemnotą umysłową 20.11.14, 13:54
                          gtxl_3 napisał:

> Ty jesteś ryju jednak przezabawny.
                          > Potrafisz czytać ze zrozumieniem?
                          >
                          > www.tvn24.pl/wiele-niewaznych-glosow-otwierali-ksiazeczke-jedna-karta-jeden-glos-druga-karta-drugi-glos,490527,s.html
                          > Jeszcze raz ci powtórzę: na Pomorzu totalna ciemnota umysłowa. Średnio to 25
                          > % głosów nieważnych. W poszczególnych powiatach 20-40% głosów nieważnych.

Ja tak nie głosowałem, mój głos jest ważny
      • zoil44elwer Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 12:00
        adam111115 napisał:

Cisza powyborcza? Aż do następnych wyborów i ab ovo.Piękna perspektywa bo Polacy mieli by święty spokój nie słysząc bełkotu polityków w mediach
    • haen2010 Tępy jesteś 20.11.14, 09:26
      A tłumaczenie pokrętne. Exit polls zawsze się sprawdzają w granicach 1 do 2 procent.

Uważam, że tylu debili w Polsce nie uświadczy. Komu się chce stawiać krzyżyk na każdej kartce książeczki? Uważam również, że odsetek nieważnych głosów został poważnie wzmocniony w wielu komisjach. Warto porównać te odsetki debilizmu dla poszczególnych komisji. To powinna być wartość stała w populacji.

W poprzednich wyborach znakomicie spisały się niektóre komisje Mazowsza, to była wskazówka dla pozostałych.

Uważam również, że trzeba odebrać samorządom organizację tych wyborow. Lokalne kliki są nimi bezpośrednio zainteresowane.
      • gtxl_3 Re: Tępy jesteś 20.11.14, 09:39
        haen2010 napisał:

Uważam również, że odsetek nieważnych głosów został
        > poważnie wzmocniony w wielu komisjach.

Uważam również, że trzeba odebrać samorządom organizację tych wyborow. Lokalne kliki są nimi bezpośrednio zainteresowane.

Zgadzam się z tym co napisałeś. Dodatkowo wczoraj w szkiełku słyszałem, że wielu wyborców celowo oddało nieważny głos, z pełna świadomością.
        Protestując przeciwko tej ordynacji wyborczej, która preferuje pierwszych na liście oraz protestując przeciw jak to określił jeden z wyborców umieszczaniem na listach całych rodzin.
        • haen2010 Re: Tępy jesteś 20.11.14, 10:20
          Właściwie nie organizację, ale liczenie głosów. Urny powinny być zaplombowane, standardowe, przezroczyste, a liczenie przeprowadzone w siedzibie powiatu w obecności zainteresowanych swoim wynikiem.

Zebranie urn to godzina roboty, a liczenie max kilka godzin. I wszystko jasne.
          • zapijaczony_ryj Re: Tępy jesteś 21.11.14, 06:30
            haen2010 napisał:

> Właściwie nie organizację, ale liczenie głosów. Urny powinny być zaplombowane,
            > standardowe, przezroczyste, a liczenie przeprowadzone w siedzibie powiatu w obe
            > cności zainteresowanych swoim wynikiem.
            >
            > Zebranie urn to godzina roboty, a liczenie max kilka godzin. I wszystko jasne.

sądzisz, ze to by pomogło debilom prawidłowo głosować?
      • zoil44elwer Re: Tępy jesteś 20.11.14, 12:13
        Ciekawe jakie partie "uzyskały" najwięcej głosów nieważnych.Przypuszczam że partie koalicji rządzącej.Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosowania,nie podawano z jakiej partii byli to listo'nosze.
        • volupte Re: Tępy jesteś 20.11.14, 12:16
          .Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów
          > poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosowania,nie pod
          > awano z jakiej partii byli to listo'nosze.
          W Rosji czy na Ukrainie?
          • zoil44elwer Re: Tępy jesteś 20.11.14, 12:27
            volupte napisał:

> .Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów
            > > poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosowania,n
            > ie pod
            > > awano z jakiej partii byli to listo'nosze.
            > W Rosji czy na Ukrainie?
            W Priwislanskim Kraju.Kura nie ptica,Polsza nie zagranica!
            • volupte Re: Tępy jesteś 20.11.14, 12:29
              To chyba tylko twoje fantazje:-)
              • zoil44elwer Re: Tępy jesteś 20.11.14, 12:41
                volupte napisał:

> To chyba tylko twoje fantazje:-)

Twoja fantazja:Policja a nie milicja w Rosji i na Ukrainie?Fantazyjne było pytanie:w rosji czy na ukrainie policja zatrzymała list'nosza wypełnionych list(kart)
                • volupte Re: Tępy jesteś 20.11.14, 13:10
                  Jaka wypowiedź , takie pytanie. Wypowiedź twoja była fantazją , nie raczyłeś tej sensacji podeprzec linkiem.
                • zapijaczony_ryj Re: Tępy jesteś 24.11.14, 18:21
                  zoil44elwer napisał:

> volupte napisał:
                  >
                  > > To chyba tylko twoje fantazje:-)
                  >
                  > Twoja fantazja:Policja a nie milicja w Rosji i na Ukrainie?Fantazyjne było pyta
                  > nie:w rosji czy na ukrainie policja zatrzymała list'nosza wypełnionych list(kar
                  > t)

fantazjujesz koleś
              • zapijaczony_ryj Nie to FAKTY 24.11.14, 18:16
                volupte napisał:

> To chyba tylko twoje fantazje:-)
            • zapijaczony_ryj udowodnij, zalinkuj, zamiast łudzić i siać nienawi 23.11.14, 18:20
              zoil44elwer napisał:

> volupte napisał:
              >
              > > .Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów
              > > > poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosow
              > ania,n
              > > ie pod
              > > > awano z jakiej partii byli to listo'nosze.
              > > W Rosji czy na Ukrainie?
              > W Priwislanskim Kraju.Kura nie ptica,Polsza nie zagranica!
              >
          • zapijaczony_ryj Re: Tępy jesteś 23.11.14, 18:10
            volupte napisał:

> .Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów
            > > poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosowania,n
            > ie pod
            > > awano z jakiej partii byli to listo'nosze.
            > W Rosji czy na Ukrainie?

W PiS.Dolinie
        • zapijaczony_ryj Re: Tępy jesteś 21.11.14, 08:16
          zoil44elwer napisał:

> Ciekawe jakie partie "uzyskały" najwięcej głosów nieważnych.Przypuszczam że par
          > tie koalicji rządzącej.Podawano że policja tu i tam zatrzymała ww dzień wyborów
          > poza lokalem wyborczym ludzi z setkami wypełnionych kart do głosowania,nie pod
          > awano z jakiej partii byli to listo'nosze.

skąd masz tą wiedzę?
          • volupte Re: Tępy jesteś 23.11.14, 11:20
            Usłyszał w ......magle.
      • zapijaczony_ryj Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja i Ho 20.11.14, 12:47
        haen2010 napisał:

> A tłumaczenie pokrętne. Exit polls zawsze się sprawdzają w granicach 1 do 2 pro
        > cent.
        >
        > Uważam, że tylu debili w Polsce nie uświadczy. Komu się chce stawiać krzyżyk na
        > każdej kartce książeczki? Uważam również, że odsetek nieważnych głosów został
        > poważnie wzmocniony w wielu komisjach. Warto porównać te odsetki debilizmu dla
        > poszczególnych komisji. To powinna być wartość stała w populacji.
        >
        > W poprzednich wyborach znakomicie spisały się niektóre komisje Mazowsza, to był
        > a wskazówka dla pozostałych.
        >
        > Uważam również, że trzeba odebrać samorządom organizację tych wyborow. Lokalne
        > kliki są nimi bezpośrednio zainteresowane.

i Hofmana, czy kamińskiego, albo Giżyńskiego
        • haen2010 Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 20.11.14, 13:02
          A merytorycznie? Ależ tępy platfus jesteś. Teraz pieprzycie, że specjalnie oddano nieważne głosy. Tylko komu chce się fatygować z takim protestem? Jeden na stu? O wiele łatwiej olać nasze polityczne g. i zostać w domu nie psując sobie humoru.

Każda zgrana komisja złożona z miejscowej kliki może sobie zrobić z głosowaniem co chce. Unieważniajac głosy i podrabiając podpisy nieobecnych. Czyli dosypując karty do urny.

Praktycznie i teoretycznie nie do udowodnienia.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 20.11.14, 13:11
            A gdzie są takie zgrane komisje złożone z miejscowej kliki?
            • haen2010 Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 20.11.14, 13:19
              Przeważnie tam, gdzie trzęsie gminą i powiatem moczymorda z PSL.
              • religijnych.uczuc.obraza Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 20.11.14, 13:57
                Aha.
              • zapijaczony_ryj Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 25.11.14, 07:39
                haen2010 napisał:

> Przeważnie tam, gdzie trzęsie gminą i powiatem moczymorda z PSL.

Najwięcej moczymordów jest w piS, tam nawet szef komisji etycznej jest moczymordą
            • zapijaczony_ryj Re: Niesądż wszystkich członkó komisji miarą Joja 24.11.14, 15:46
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

> A gdzie są takie zgrane komisje złożone z miejscowej kliki?

Każdej komisji byli PiS mężowie zaufania, w sumie chyba z 60 tysięcy
          • zapijaczony_ryj Wróci PiS to zastąpi wybory lustracją i będzie O.K 20.11.14, 14:51
            haen2010 napisał:

> A merytorycznie? Ależ tępy platfus jesteś. Teraz pieprzycie, że specjalnie odda
            > no nieważne głosy. Tylko komu chce się fatygować z takim protestem? Jeden na st
            > u? O wiele łatwiej olać nasze polityczne g. i zostać w domu nie psując sobie hu
            > moru.
            >
            > Każda zgrana komisja złożona z miejscowej kliki może sobie zrobić z głosowaniem
            > co chce. Unieważniajac głosy i podrabiając podpisy nieobecnych. Czyli dosypują
            > c karty do urny.
            >
            > Praktycznie i teoretycznie nie do udowodnienia.
            >
      • zapijaczony_ryj A ja uważam odwrotnie i co z tego? 20.11.14, 14:58
        haen2010 napisał:

> A tłumaczenie pokrętne. Exit polls zawsze się sprawdzają w granicach 1 do 2 pro
        > cent.
        >
        > Uważam, że tylu debili w Polsce nie uświadczy. Komu się chce stawiać krzyżyk na
        > poważnie wzmocniony w wielu komisjach. Warto porównać te odsetki debilizmu dla
        >
        > W poprzednich wyborach znakomicie spisały się niektóre komisje Mazowsza, to był
        >
        > Uważam również, że trzeba odebrać samorządom organizację tych wyborow. Lokalne
      • bew-is Re: Tępy jesteś 20.11.14, 23:21
        Racja haen!!!!!! Bardzo trafny komentarz.

haen2010 napisał:

> cent.
        >
        >
        >
        • zapijaczony_ryj A nie prosciej nauczać z ambony jak Głosować? 21.11.14, 15:21
          bew-is napisał(a):
          > > W poprzednich wyborach znakomicie spisały się niektóre komisje Mazowsza,
          > to był
          > > a wskazówka dla pozostałych.
          > >
          > > Uważam również, że trzeba odebrać samorządom organizację tych wyborow. Lo
          > kalne
          > > kliki są nimi bezpośrednio zainteresowane.
          • volupte Re: A nie prosciej nauczać z ambony jak Głosować? 23.11.14, 11:21
            No właśnie , tylko ateiści by wtedy stawiali więcej krzyzyków.
            • zapijaczony_ryj Re: A nie prosciej nauczać z ambony jak Głosować? 25.11.14, 10:24
              volupte napisał:

> No właśnie , tylko ateiści by wtedy stawiali więcej krzyzyków.

ateiści nie są aż tak głupi jak ci co czarnych słuchają
    • volupte Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 10:45
      Głupota została zwyczajnie ukarana niewaznościa głosu.
      • gtxl_3 Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 14:16
        volupte napisał:

> Głupota została zwyczajnie ukarana niewaznościa głosu.

Tiaaaa, co za głupi Naród. Szczególnie, że w wyborach do Europarlamentu w maju 2014 roku
        partia Solidarna Polska Z.Ziobry, miała również numer 1 na karcie-książeczce, a zdobyło tylko 4% zgodnie zresztą z przedwyborczymi sondażami.
        Dlaczego teraz ten głupi Naród nie wiedział jak głosować? Szczególnie na Pomorzu - mateczniku PO?

• volupte Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 14:26
          Zapytaj Naród. Ziobro tylko dlatego miał 4% bo był na pierwszej karcie:-)
          • gtxl_3 Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 14:38
            volupte napisał:

> Zapytaj Naród. Ziobro tylko dlatego miał 4% bo był na pierwszej karcie:-)

Ja nie wyciągam takich wniosków jak większość wypowiadających się na FK.
            Nie uważam, że Naród nagle zdurniał i nie wiedział jak się poprawnie głosuje.

• volupte Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 14:43
              Jesli masz takie dobre zdanie o glosujących , to może specjalnie oddawali głos niewazny.
              • gtxl_3 Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 20.11.14, 14:56
                volupte napisał:

> Jesli masz takie dobre zdanie o glosujących , to może specjalnie oddawali głos
                > niewazny.

Też tacy byli i są w każdych wyborach. Jednak to najwyżej 3-4%.
                Wczoraj w szkiełku dwóch rozmówców się do tego przyznało.

• xystos Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosci ? 20.11.14, 14:47
      .. niezadawalbys tego pytania gdyby te roznieznosci dotyczyly wyborow w Rosji albo Bialorusi ?

i oczywiscie tlumaczenia prezydentow tych panstw nienegowalbys tak jak nienegujesz tlumaczenia obecnego Prezydenta RP ? i tez niechcialbys powturzenia wyborow w/wm
      panstwach ?

moze ty jestes demokrata,ale naiwny taki ...

7
      • zapijaczony_ryj Trzeba "wziąść"udział w drugiej turze wyborów_Jaro 20.11.14, 16:38
        Zbaw KAczyński.
        www.tvn24.pl/jesli-zaakceptujemy-wyniki-wyborow-polska-zostanie-radykalnie-przesunieta-na-wschod,490638,s.html
        Panie prezesie nie tylko wziąść, ale i braść
        • volupte Re: Trzeba "wziąść"udział w drugiej turze wyborów 20.11.14, 16:46
          Powinni zbojkotować drugą turę.
          • zapijaczony_ryj Księdz powiedział z ambony:krzyzyk przy numerze 3 20.11.14, 17:03
            No i poszli postawili krzyżyk przy numerze 3 na liście PSLu.
            Idę o zakład, ze najwięcej wygranych z List PSLu nie jest z nr 1, tylko 3.
            Po wyborach zadam takie pytanie PKW i udowodnię Wam, ze to ja znów jak zwykle miałem rację.
            A to jest naprawdę proste do sprawdzenia!!!
            Bardzo proste i pokaze, wyborcy jakiej partii są największymi debilami
            • volupte Re: Księdz powiedział z ambony:krzyzyk przy numer 20.11.14, 17:09
              Wyniki będą w necie.
              • zapijaczony_ryj JUtro wynik smierci dla PiS 20.11.14, 18:18
                volupte napisał:

> Wyniki będą w necie.

telewizjarepublika.pl/pkw-zanosi-sie-na-to-ze-jutro-beda-znane-oficjalne-wyniki-wyborow,14083.html
    • oszoolom-z-radia-maryja Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 21.11.14, 09:35
      Polacy nie są głupi. potrafią zakreślać, przecież wielu z nas gra notorycznie w totka.I nierzadko trafia szóstkę. PSL gra o sejmiki bo chce dyktować warunki PO a przedtem SLD bo te dziwy pojawiają sie od 2002 roku. Poza tym wybory do rad gminnych i miejskich są równie trudne jak do sejmików bo jest tu więcej komitetów wyborczych bo startują tu ugrupowania lokalne i jest ich więcej niz w wyborach sejmikowych więc ta twoja teza pada
      • zapijaczony_ryj Polacy tak, Wolacy niestety nie-zabrakło instrukcj 21.11.14, 09:52
        oszoolom-z-radia-maryja napisał:

> Polacy nie są głupi. potrafią zakreślać, przecież wielu z nas gra notorycznie w
        > totka.I nierzadko trafia szóstkę. PSL gra o sejmiki bo chce dyktować warunki P
        > O a przedtem SLD bo te dziwy pojawiają sie od 2002 roku. Poza tym wybory do ra
        > d gminnych i miejskich są równie trudne jak do sejmików bo jest tu więcej komit
        > etów wyborczych bo startują tu ugrupowania lokalne i jest ich więcej niz w wybo
        > rach sejmikowych więc ta twoja teza pada

w języku wolskim, no i na dodatek ksiądz z tymi krzyzykami przy trójkach przesadził z ambony
    • basia.basia Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 21.11.14, 12:49
      Niestety nie mogę się z Tobą zgodzić co do oceny sposobu głosowania (tych głupoli).
      Zadaj sobie trud i sprawdź na stronie www.gov.pl (podaję link poniżej) wyniki wyborów w 2010 roku do sejmiku województwa świętokrzyskiego (przejdź od razu do Działu V). Wtedy lista SLD miała 1.

PSL ma rzeczywiście dobre wyniki w tzw. terenie i tyle.

wybory2010.pkw.gov.pl/templates/kbw/doc/Obwieszczenie_swietokrzyskie_rada.pdf

Pozdrawiam
      • 14pol Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 21.11.14, 18:41
        w tzw terenie sondaż też jest przeprowadzany żeby był miarodajny. w przeciwnym razie sondaże nie miałyby sensu i nigdy by się nie pokrywały.
    • volupte Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 21.11.14, 12:54
      Chyba najbardziej krzycza o fałszerstwie , niewazności i powtórce tych wyborów tumany ktore krzyzyka nie potrafiły postawić.
    • 14pol Re: Sondaże, a wyniki PKW skąd takie rozbieznosc 21.11.14, 18:33
      ryju nie kombinuj jak koń pid górę bo obawiam się że twoja teoria nie ma ani jednego mocnego punktu, co więcej ona nie ma nawet punktów....
      • zapijaczony_ryj To włącz dzisiejsze Woronicza 17 23.11.14, 11:12
        14pol napisał:

> ryju nie kombinuj jak koń pid górę bo obawiam się że twoja teoria nie ma ani je
        > dnego mocnego punktu, co więcej ona nie ma nawet punktów....
        >
        >
        >
        > Pani redaktor mówi to samo co ja napisałem w tym wątku kilka dni temu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka