Gość: wojmar Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: 193.109.115.* 10.09.04, 10:45 To jak ktos ma zasłużonych rodziców to już moze sie dostac na studia za friko?!?. Do nauki gamonie, a nie się rodzicami zastawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jahahahahaha no to mają przesrane IP: *.dip.t-dialin.net 10.09.04, 10:48 głupote ważnych rodziców odczują ich dzieci, hahaha, ale obciach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: 213.199.218.* 10.09.04, 10:49 Ale beka!!! Kumpel studiuje na tym wydziale na inym kierunu i pomimo to ze ma srednia jaka ma tam malo kto, mojego odwolania nie uwzglednili. Zapomnial o referencjach widocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny inny przykład IP: *.katowice.pik-net.pl 10.09.04, 10:57 To, że na Uniwersytecie Opolskim istenieje korupca na niektórych wydziałach (głównie kierunek pedagogika) to nie jest tajemnicą. Tutaj łapówkę po prostu oficjalnie sie bierze. Pracownicy naukowi na wykładach (szczególnie dotyczy to studentów zaocznych) bez ogródek mówia stydentom, że np są w trakcie remontu i to i to by się przydało. Sytuacja jest już tak zaawansowana, że w akademikach nikogo to zjawisko nie dziwi, do takich spraw przechdzi się do porządku dziennego. Jak zdawalem na tą uczelnie jaieś 8 lat temu na administrację (wtedy dopiero co powstały kierunek, administracja 3 lata licencjat), z góry było widomo, że na 40 miejsc około 25 jest już "zajetych". Własnym uszom nie mogłem uwierzyć gdy 5 min. po egzaminie kwalifikacyjnym, podczas rozmowy z jedną z dziewczyn ta wyznała bez oporów, że ma ojca piekarza i on już wszystko "załatwił" a egzamin dla niej to formalnośc. Ja się nie dostałem na ten kierunek, ale rozpocząlem studia na innym wydziale tegoż uniwerku i spotykałem tą dziewczynę wielokrotnie, tak więc wiem, że jej ojcu udało się "załatwić", a znając ją i wiedzę jaką reprezentuje nigdy w życiu by się tam nie dostała, zwłaszcza, że było wtedy jakieś 10 osób na jedno miejsce. Wracając do tej nieszczęsnej pedagogiki, systuacja nigdy się nie zmieni, bo to pasuje jednej i drugiej stronie. Stdunci mają spokój na egzaminach a prowadzący kasę i tyle. Tylko k.... dlaczego ja mam takiego samego magistra jak oni?????? Jestem przekonany, że systuacja taka instnieje chyba na wszystkich wyższych uczelniach (pomijam szkoły prywatne, bo tam tak się dzieje "z definicji") i jeśli ktoś przeczyta tego posta i spotkał się z tym zjawiskiem niech się wpisuje, nie wiem co to da, ale może wielu ludziom uświadomi jak funkcjonują polskie uczelnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryter Re: inny przykład IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 11:04 Jak tacy oszuści mogą spokojnie spać - czy w tym życiu chodzi tylko o to, żeby wygrać i nie ważne jakimi środkami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: inny przykład IP: 81.210.83.* 10.09.04, 15:56 Tak samo jest na Uniwersytecie Warszawskim. Tutejszy wydział prawa jest chyba najbardziej skorumpowany w Polsce! Bez znajomosci, poparcia i pieniędzy trudno coś osiągnąć. Przykre jest to, że naprawde zdolni ludzie nie mają szansy, aby zaistnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki sobie Re: inny przykład IP: *.katowice.pik-net.pl 10.09.04, 13:57 baaaaaaaaaaaaaaardzo dziwne, że nikt nie zwrócił uwagi na tego posta...milcząco przyzwalacie na taki stan rzeczyy , bo sami macie mgr kupione?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: inny przykład IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.04, 18:20 niestety jest to smutne,ale w kapitalizmie liczy sie tylko pieniadz,znajomosci.Porzadny,uczciwy,madry ma male szanse w tym towarzystwie.Tak niestety jest w innych panstwach kapitalistycznych zachodnich tutaj nie ma zadnej roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dama Kier Re: inny przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 22:54 Z mojej klasy maturalnej 80% dostało się na studia dzienne, na różne uczelnie krakowskie, dalsze 10 % zdecydowało się na studia zaoczne - nie udało się im na dzienne. Wszyscy, którzy się dostali na dzienne, brali lekcje u pracowników uczelni, albo mieli tam kogoś z rodziny. Ja się nie dostałam. Nie brałam lekcji, choć kolega udostępnił mi swoje dojście (dostał się). Moja mama powiedziała, że po jej trupie, że nie da łapówki, bo tak należy traktować te lekcje. Teraz studiuję za granicą i sama się utrzymuję ( z domu ani jednego eura nie biorę). I mam w dupie polskie uczelnie. Nie będzie mnie ekonomii uczyłi komunistyczne profesorki o doktorki. Wolę by uczyli mnie ludzie, którzy od pokoleń żyją i czyją tzw. kapitalistyczną ekonomie, a nie np. taki Balcerowicz, syn dyrektora PGR-u, najbardziej komunistycznej jednostki gospodarczej. A klepie pajac tylko to co na pamięć się nauczył na stypendium amerykańskim, na które wyjeżdżały wówczas dzieci czerwonych kacyków. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak w normalnym kraju sedzia by sobie strzelil w leb, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:01 a rektor do konca swej kariery patrzylby na swiat zza krat. Ale ci ludzie nie maja honoru, to utrwalalcze wladzy ludowej, jak i matki, ojcowie tych dzieci. Trzeba ksztalcic nastepne pokolenie utrwalaczy, ktos musi dbac o nich jak juz beda na zasluzonej emeryturze. pocholki pzpr, sdrp, sld, up, sdpl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lupus Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:02 To jeszcze nic!! w tym roku na wydziale prawa uniwersytetu łódzkiego na prawo dostalo sie 460 osób!!! dokladnie wszyscy którzy zdali... bo ktos w komisji pomylil sie i na testach byly zaznaczone prawidłowe odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z SLD Re: przecie pan przewodniczacy zostal przewodnicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:11 w normalnym ty cwoku z PSL u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: 194.106.192.* 10.09.04, 11:13 Chciałem to skomentować, ale ręce mi opadają. I to jest członek tzw. "elity społeczeństwa", która dba o "należyte świadczenie usług prawniczych" broniąc zawodu przed ludźmi z zewnątrz środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Oburzenie ?! IP: *.ite.waw.pl 10.09.04, 13:45 Ale skąd to oburzenie i zdziwienie ? Opisany mechanizm jest od lat dobrze znany - to rodzaj deputatu przysługującego grupie zawodowej. Kolejarzom należą się darmowe bilety pkp, a ich rodzinom zniżki na przejazdy, górnikom i hutnikom deputaty węglowe, lekarzom lepszy dostęp do leków i leczenia, pracownikom MPK i ich rodzinom darmowe bilety miejskiej komunikacji, kucharkom w zbiorowym żywieniu darmowe obiady, itd itp ... . Absolwent prawa "z plecami" będzie miał po studiach ułatwienie przy aplikacji sędziowskiej, do posady w kancelarii adwokackiiej i radcowskiej. Jajeczko nie może być nieświeże tylko częściowo. Albo rozwalamy cały ten komunistyczny system deputatów grup zawodowych, albo dajmy sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAZ Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo - upadek total IP: 212.160.172.* 10.09.04, 11:14 Powinien byc zakaż przyjmowania na studia dzieci sędziów i prokuratorów!!! Poziom sędziów jest poniżej zera. Klika z rodowodem komuny i SB!!! I to oni maja wydawać wyroki w naszych sprawach? A my mamy poddawać się ich wyrokom bez sprzeciwu? Nietykalność za zbrodnie w przypadku Sadowskiego - to raz! Sędzia Wielkanowski z Torunia - to dwa! Łapówki i przekręty w Katowicach - to trzy! Bez rozbicia korporacji zawodowych nic sie nie zmieni! Bez protestu ludzi normalnych nic się nie zmieni!!! JAZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zib Trzecie pokolenie? IP: *.strong / *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:17 To rzeczywiście "zasłużeni sedziwie"sprawdzli się w "cięzkich czasach sadów stalinowskich",gratuluję temu zasr..nemu środowisku dobrego samopoczucia.ńic to że sa setki przykładow działania "prawników"ponad,a nawet wbrew prawu,przecież prawa przestrzegać musza tylko ćwoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yeti Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.04, 11:19 Proponuję się zająć np. synem Kulczyka, i co się ciekawego działo na Wydziale Prawa UAM... To też ciekawy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.pl / 80.51.250.* 10.09.04, 12:03 ...tajemnica poliszynela jest fakt ze takie sytuacje maja,miały i beda miały miejsce na kazdej ,,szanowanej,, uczelni.. i nie sadze aby cokolwiek miałoby sie cokolwiek zmienic.. kiedys nas studentów szkokowało,gdy zaczynalismy edukacje na prestizowym kierunku, to co widzielsmy i to co słyszelismy.. teraz nadal słyszymy i widzimy ale teraz wiemy juz ze jest to wkalakulowane w cene.. na nic czesto zdaje sie wiedza, liczy sie przede wszystkim -ciocia, wujek, mamusia,tatus i takie tam na wydziale.. z zapisami na seminaria było podobnie, jak wspomnił tu na forum jeden z czytelników, oficjalnie były jakos zapisy juz w okolicach konca wrzesnia, a w istocie listy na seminaria były juz pozamykane z koncem sierpnia, naturalnie na nic zdały sie prosby i lamenty.. tutaj u nas sie nie dyskutuje.. i nie zanosi sie aby mozna było podjąc jakikolwiek dialog z ta jedna wielka rodzina.. niestety.. pozdrawiam wszytkich studentów prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryk Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.gorzow.mm.pl 10.09.04, 13:01 Ale dno..Nasze panstwo to bagno,zal mi nas(niektorych),ze sie musimy(??) w tym paprac..To dotyczy wszystkich dziedzin zycia zawodowego.Lekarze i postpeerelowscy prawnicy a ich potomkowie...Ja jeszcze dorzuce do tego srodowisko nauczycielskie,o czym nikt nie wspomnial!To jest calkowita wolna amerykanka i zadnych uczciwych regul!!!!!Od zlobka po uniwerek,a potem prace w tychze.Mniejsza kasa,ale mechanizm ten sam.Siedzi potem w szkolach 90% takich po kadzieli,czy tez mieczu i meczy nasze dzieci oraz siebie ustawiajac przy okazji droge edukacyjna swego potomka w kierunku "zawod-nauczyciel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K I TAK DZIWNE ŻE NIE DOSTALI SIE OD RAZU OD DUP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darci zasłużeni mordercy sądowi IP: 62.233.188.* 10.09.04, 11:34 CYTAT: "- Ja tych młodych nie znam, ale wiem, że w jednym przypadku chodziło o półsierotę, w innym o dziecko sędziego w trzecim pokoleniu - mówi. - Rodzice to doświadczeni sędziowie, zasłużeni... Opisałem ich zasługi i poprosiłem władze uczelniane o wzięcie tego pod uwagę." hehe! dziadek zasłużony w latach 44-56 (walka z wrogiem klasowym, zagłada AK-owców) tata w latach 60-80 tylko pogratulować koneksji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekQ Re: przecie pan przewodniczacy zostal przewodnicz IP: *.zabrze.net.pl 10.09.04, 11:50 Ja Cię rozumię bo zapewne pyrlik Ci spodł na głowe i nie wiesz co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MLachowicz Otworzyć prawo znieść klike prawników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 11:51 I to załatwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaczek to jest taki kraj gdzie prawnik moze zabic a do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:04 wiezenia i tak nie pojdzie siedziec!! Przyklady? Mnostwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Pohybel A ja jak zwykle.... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:29 Trzeci wymiar Pogoda dla bogaczy Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Szad: Spójrz mi prosto w źrenice niech widzę twe obietnice bo chyba ja jestem krótkowidzem te realia to malaria a ten kraj ma szanse żeby niedługo tu była druga Somalia, kradzione pieniądze dawno już pierze Szwajcaria, żal jak patrzę jaki kraj mam czasem chce wziąć Time Out i oby dalej od tego łajna, ciekawostki może to że cząstki Polski poszły jak akcje na Wallstreet w obce ręce kto z kim wnioski rozkmiń kiedyś napiszą o tym książki. Wille, pakty, konta, jachty to fakty nad tym cień katarakty a gdy ktoś docieka prawdy ma w tym interes prywatny: to-to fakty to-to fakty Nullo: Co tu może kodeks karny posiada własne prawa rynek czarny to nadzwyczajny układ tajny to jest kasa zyski, s-klasa dziwki whisky opon piski zakazane pyski oni maja wszystkich w garści a wiec nie ma o co się martwic problem tkwi w czynach władzy to pajęczyna powiązani nią Polacy Pork: Jednych stać to żyją chwilą dla nich to karnawał w Rio jedzą i tyją inni żywią się padlina nie dbając o szkliwo. Jedni mają w rodzinie poparcie już na starcie a inni nie mieli na tyle szczęścia by urodzić się w miejscach gdzie siła nie opiera się na pięściach czytałem stało gdzieś tam, że pomoże regeneracja nowej generacji racja, alternatywa edukacja lecz przeliczasz dzwonki połowę szkół to prywatne skarbonki. Refren: Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Peja: Żyjemy na świecie gdzie co cztery sekundy ktoś tutaj umiera z głodu Daj mi skurwysynu do radochy jeszcze więcej powodów, za aferą afera afera afera ferment goni frajera który kradnie poniewiera gdy przypał sie wypiera jego głód nie rozpiera. Moralny upadek spekulacje ich skutki pozawyżajmy ceny w euro sztucznie osłabiajmy złotówki w parlamencie zgnilizna na ulicach głód robotnicze wendety niestety z góry było to do przewidzenia tak jak hatrick Paulety. Frajerom wciąż mało kilku z nich się zebrało nic to nie dało jak obrady na szczycie w Mao, a biedny człowiek je na zapas i nie pytaj dlaczego tak zrobi a nasz rząd suwerenny liże dupę Bushowi. Gdzie równość społeczna doktryna zbyt niebezpieczna PRL był ubogi lecz ja ten system besztam i tak jak cała reszta wrzucam grosze do skarbonek konta jachty kontrakty tego ci życzę ziomek Pork: Forsa i człowiek związek który niszczy myśli, powiedz myślę inaczej niż ty, że to korzyści wyścig czekamy kiedy sen się ziści być jak kraj kwitnącej wiśni patrzeć bez zawiści! błąd niestety! W miarę jedzenia rośnie apetyt, fakt ten odczytany z ludzkich twarzy nie z gazety. Na tym etapie tematem utrapień ludzkie bezmapie od dawna rządzi tutaj papier wiec i ja ten patent u siebie w kieszeni, bo wiem ze świat się nigdy nie zmieni Nullo: Tyle lat ten sam temat, tyle lat ten dylemat, tyle lat ten sam schemat, tyle lat i nic się nie zmienia kiedy będzie ten dzień gdy przestanę oceniać błędy, zobaczę postępy. Kiedy będzie dzień, gdy będzie już OK nam tu, w końcu, Trzeci wymiar Eselu Refren: Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Wille, pakty, konta, jachty, whisky, kontakty, zyski, kontrakty eja eja ooo to fakty eja eja oo to fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steku Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.09.04, 12:31 sadowski teraz to zreszta chyba kazdy wie na czym stoi polski wymiar sprawiedliwosci i adwokaciny i jakie szopki sie wyprawia na wydzialach prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.core.lanet.net.pl 10.09.04, 12:32 tradycją uniwersytecką i innych uczelni pewnie tez, jest to że przyjęcia z odwołań są dokonywane wg. arbitralnych kryteriów- czyli że wpływ na to, kto zostanie przyjęty mają wola rektora i czynniki oddziaływaujące na tą wolę- rektor ma prawo przyjąć dowolnie wybrane osoby z tych, które zdały egzamin i sie nie dostały. a listy pisac może każdy, amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrr Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.ergo-communications.com 10.09.04, 12:33 prosze mnie przyjac na Oxford bo pradziadek mial medal w bitwie o Anglie, dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serveta Ale dlaczego nie poinformować, że ktoś ma zasłużon IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 12:34 Ale dlaczego nie poinformować, że ktoś ma zasłużonych rodziców? Szczęka opada !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ironizatorka OSLY NA PRAWO IP: *.cec.eu.int 10.09.04, 12:36 w Polsce to i osiolkow na prawo przyjac mozna, bo sa to dzieci sedziow, a sedziowie maja zaslugi. nie wazne co masz w glowie, mozesz byc skonczonym kretynem, ale jak masz dobre pochodzenie to i na prawo cie przyjma. rewelacja. tak wyglada produkcja polskiej inteligencji po znajomosci - zygac sie chce. wczoraj ogladalam amerykanski film, gdzie dziewczyne wyrzucono ze szkoly sredniej za plagiat, a u nas hulaj dusza. mamusia, tatus, wujek, ciocia kazdy ci pomoze jesli tylko moze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rye Re: OSLY NA PRAWO IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 12:50 "czasem myślę, że nie wygrałem, czasem myślę, że były plany, ale wiem, że to wszystko dla nich, a dla mnie tylko ten marzeń świat. czasem myślę, że nie wygrałem, samochody, ciuchy marki Armani, czy rzeczywiście to wszystko dla nich, a ja tylko bez twarzy tak ?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Na Pohybel Re: OSLY NA PRAWO OŚLICE NA LEWO :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 12:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.um.krakow.pl 10.09.04, 12:52 i tak to wyglada nie tylko na tym uniwersytecie! noe wspominajac o egzaminach na aplikacje! tam to dopiero sa zasluzeni rodzice!!! prawie sami bohaterowie narodowi!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: *.lw.net.pl / *.lannet.pl 10.09.04, 12:53 Co się stało, że temat spadł z Onetu ? Chciałem podzielić sie swoimi spostrzeżeniami i nic, a rekrutacja na Wydz. Prawa i Adm. UG miała dwa oblicza. Egzamin sprawiał wrażenie normalnego, natomiast wiele niewiadomych jest przy odwołaniach. Bulwersująca jest liczba przyjętych, którzy na wydział dostali sie boczną furtką. Przy 250 miejscach na kietunek limity gwarantowały przyjęcie 226 osobom na administrację i ok 210 osobom na prawo. W dalszej rozgrywce nie było juz żadnych oficjalnych zasad ani kryteriów. Nawet wynik o 1 pkt mniejszy od limitu nie liczył się. To naprawdę bardzo mętna woda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiniol Re: Sędzia na lewo załatwiał prawo IP: 217.137.87.* 10.09.04, 12:54 Na UG to normalka. Wystarczy porownac nazwiska pracownikow UG. 50 osob rocznie +- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska beznadzieja Uwga kabarety lub instytucje scigajace korupcje: IP: *.ugent.be 10.09.04, 12:58 "Na pewno jedno dziecko z tej czwórki się dostało - przyznaje sam prezes sądu. - O pozostałych nie wiem, bo ich rodzice są na urlopach. Zresztą ja tej sprawy nie śledzę"- to piekny tekst przeciez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radomir Re: Uwga kabarety lub instytucje scigajace korupc IP: *.acn.waw.pl 10.09.04, 13:05 Porównajcie sobie nazwiska osób, które dostały się na aplikację notarialną z nazwiskami notariuszy praktykującymi w okręgu danej izby notarialnej - czasami sto procent zgodności. A tu trzeba jeszcze założyć, że rodzina nie zawsze to samo naziwsko nosi. A temat mimo wszystko nie wydaje się być nośny dla mediów. Odpowiedz Link Zgłoś