12.04.15, 09:15
partia konserwatywna obyczajowo i lewicowa gospodarczo. Ma swoich sympatyków ale jest skłócona z innymi partiami i z tego powodu nie może wejść w koalicję. Jedyną szansą dla niej jest zdobycie większości konstytucyjnej (partia ta ma gotowy projekt tejże). Ale na uzyskanie takiego poparcia raczej nie widzę szans (mogę się mylić). Bo ma duży elektorat negatywny. Dlatego będzie raczej przypominać Front Narodowy ze Francji. Czyli partia silna ale bez szans na rządzenie. Gdzie popełniła błędy. Moim zdaniem doprowadził do tego brak zgody na wycofanie wojska z Iraku. Wtedy gdy PO obiecała to partii Tuska wzrosło poparcie a po wygranych wyborach z 2007 roku już go nie oddała. Zgodnie z zasadą, że władzy raz zdobytej nie oddamy.:) Także PiS zdobędzie te swoje trzydzieści parę procent i nic z tego nie wyniknie. Chyba, że się dogada z SLD ale wątpię. Bo partie te dzielą kwestie obyczajowe. Ale w krajowej polityce nigdy nic nie wiadomo.:) Zatem rządy PiS w Polsce nie nastąpią. A kto w to wierzy to jest naiwny. To tak jak ja bym twierdził że doktora Ogórek zostanie prezydentem.:)
Obserwuj wątek
    • aniechto.only Re: PiS 12.04.15, 09:42
      PiS gra na zmniejszenie frekwencji wyborczej. Przy niskiej frekwencji i zdyscyplinowanym twardym elektoracie szanse rosną znacząco. Nie lekceważyłabym PiS.
      • superspec Zgadza się PiS na to gra ale historia 12.04.15, 10:20
        pokazuję, że tylko raz w 2005 roku udało się tej partii wygrać. Strasząc o ile dobrze pamiętam pustą lodówką. Jest więc prawdopodobieństwo, że i tym razem przegra. W końcu ten elektorat negatywny PiS też jest zdyscyplinowany. Świadczy o tym ten sondaż według którego PO może rządzić samodzielnie. Co mi też nie odpowiada bo PO to bezprogramowa partia władzy. Coś jak meksykańska Partia Rewolucyjno-Instytucjonalna.
        www.gazetaprawna.pl/artykuly/864812,sondaz-po-wyborach-po-moze-samodzielnie-rzadzic-wyrazna-przewaga-nad-pis.html
        pl.wikipedia.org/wiki/Partia_Rewolucyjno-Instytucjonalna
        • volupte Re: Zgadza się PiS na to gra ale historia 12.04.15, 10:28
          Zapominasz dodac ze to partia wodzowska , a jej sposób rzadzenia zajeżdża soft faszyzmem.
          • superspec Dziękuję za uzupełnienie.n/t 12.04.15, 10:33

• volupte Re: Zgadza się PiS na to gra ale historia 12.04.15, 10:34
            ,,,Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystkie dziedziny życia publicznego , nie pozostawiając sfer niczyich" - Jarosław Kaczyński
            Tych słów na wiatr nie rzuciła , a to esencja jego filozofii rzadzenia.
            • pies_na_czarnych Zerżnął słowa Lenina. 12.04.15, 10:58
              volupte napisał:

> ,,,Polsce potrzebna jest koncepcja kontroli państwowej, która obejmuje wszystki
              > e dziedziny życia publicznego , nie pozostawiając sfer niczyich" - Jarosław Kac
              > zyński
              > Tych słów na wiatr nie rzuciła , a to esencja jego filozofii rzadzenia.
              • volupte Re: Zerżnął słowa Lenina. 12.04.15, 14:04
                Nie znam takiej wypowiedzi Lenina , ale pasuje i do Adolfa lub Benito.
    • 13kisiel Re: PiS 12.04.15, 10:59
      Nie ma nic o fałszerstwach wyborczych PO :_)))
      • superspec Jest.:) 12.04.15, 11:26
        partii Tuska wzrosło poparcie a po wygranych wyborach z 2007 roku już go nie oddała. Zgodnie z zasadą, że władzy raz zdobytej nie oddamy.:)
        • 13kisiel Re: Jest.:) 12.04.15, 11:28
          faktycznie...jest ,potomkowie Gomułki to całe PO
          • maszmi Re: Jest.:) 12.04.15, 13:50
            potomków prezesa pana raczej już nie będzie , prezes zapewne bez jaj
        • volupte Re: Jest.:) 12.04.15, 14:06
          Pieprzysz , nie oddawała bo wygrywała . A co? Sama miała sie skrytykowac i zrezygnowac jak Jaro?
          • superspec Może i wygrywała ale ja nie jestem demokratą 12.04.15, 17:37
            bo demokracja to marksizm. Rządy większości a najwięcej jest klasy robotniczej czyli ludu pracującego miast i wsi który to z ochotą powierza ster władzy Platformie. I jest jak jest. Czyli np. bezrobocie wśród młodych wynosi 22 procent. Tak lud kieruję gospodarką.
            • volupte Re: Może i wygrywała ale ja nie jestem demokratą 12.04.15, 20:23
              Pomyliłeś demokracje z demokracja ludową.
    • wariant_b Re: PiS 12.04.15, 22:49
      superspec napisał:
      > partia konserwatywna obyczajowo i lewicowa gospodarczo.

Partia układów bez wyraźnego kręgosłupa.
      Tak zdefiniowali swój elektorat, więc takie poglądy mają na billboardach.
      Skoro hasło "Prawo i Sprawiedliwość" skutkuje, to trzeba się tego trzymać,
      choć ma to z prawem i sprawiedliwością tyle samo wspólnego, co poprzednie
      Porozumienie Centrum z porozumieniem i z centrum.

Paranoik Jarosław Kaczyński może przypisać sobie dowolne poglądy.
      I tak nie będzie się nimi kierował.

> Gdzie popełniła błędy. Moim zdaniem doprowadził do tego brak zgody
      > na wycofanie wojska z Iraku...

Raczej krótki okres rządów, w którym Kaczyński pokazał realne metody
      sprawowania władzy, a nie hasła z billboardów. Wcześniej PO i PiS były
      w zasadzie nierozróżnialne, bo mało kto pamiętał początek lat 90-tych.
      Hasło "Prawo i Sprawiedliwość", Polska Solidarna i Dzielny Szeryf na tle
      Kochającej Rodziny okazały się lepszą kampanią reklamową gorszego
      produktu. Kaczyńskiego zawsze położy wrodzona skłonność do intryg,
      niedotrzymywanie żadnych ustaleń oraz paniczny lęk przed osobami
      o wyższej kompetencji, co całkowicie kładzie partię kadrowo w razie
      zwycięstwa wyborczego. Przypomnę, że jedyni sensowni ministrowie
      zostali "przejęci" od niedoszłego POPiS-u, a kukiełka Marcinkiewicz
      przestała być "dobra", kiedy okazało się, że radzi sobie samodzielnie.

> Chyba, że się dogada z SLD ale wątpię.

SLD Millera to taki sam układ bez wyraźnego kręgosłupa.
      Obstawiam, że Kaczyński łatwiej dogada się z Millerem niż z PSL.
      Ale ew. przewaga wyborcza będzie na tyle niska, że PO będzie szybsze
      i dogada się i z PSL i z SLD.

> To tak jak ja bym twierdził że doktora Ogórek zostanie prezydentem.:)

Idiotyczna kopia zagrania Kaczyńskiego z nadmuchanym kandydatem Dudą.
      Ale SLD ma jednak inteligentniejszy elektorat, więc kompromitacja pewna.
    • maszmi Re: PiS 13.04.15, 09:42
      PiS dogadałby się nawet z diabłem byleby tylko rządzić , koalicja z Lepperem wyraźnie to pokazała. Prezes, Antek,Pawłowicz,Kurski, Brudzik - dla władzy by własne g.... zjedli , w przypadku Pawłowicz nawet na sali sejmowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka