26.04.15, 22:50
Właśnie skończyłem słuchać audycje wyborcze kandydatów w radio.
Hm.
Najlepsze - oceniając formę:
1. Kukiz - jasny i prosty przekaz. Ładnie powiedziane, wiadomo o co chodzi. Tyle, że nie uważam JOW za receptę na cokolwiek (w GB jest mniej partii w parlamencie niż w krajach z ordynacją proporcjonalną) no i same JOW to trochę mało na program. Ale ile można przedstawić w parę minut? Nie bałbym się go jako prezydenta, bo brzmi rozsądnie. Tym bardziej, że prezydent nie ma możliwości wprowadzenia JOW. Ale jest w tej kandydaturze sporo ryzyka.
2. Komorowski - przewidywalny i trochę nudny. No cóż, taki on już jest. Mniej więcej wiadomo, o co mu chodzi. To, że "teraz pora zająć się młodymi" brzmi fajnie - ale jak to mamy osiągnąć? Wiemy jaki jest jako prezydent, nie jest najlepszy ale można wytrzymać. Zero ryzyka.
3. Ogórek - trochę nie wiadomo o co jej chodzi. Ale stara się, za parę lat może z niż być sensowny polityk - przydałoby się jej trochę praktyki na mniej eksponowanym stanowisku niż prezydent, np. jako poseł w Sejmie. Nie wyobrażam sobie jej w roli przedstawiciela państwa - Komorowski to już skutecznie robi, Kukiz też chyba dałby radę. Ona nie.

Reszta z Dudą na czele:
Skandal. Od dawna nie słyszałem takiego steku bzdur, kłamstw i bełkotu. Jakim trzeba być bezczelnym albo głupim (niepotrzebne skreślić), żeby z takim lekceważeniem traktować zdolności myślenia i kojarzenia faktów przez słuchaczy? Kononowicz to przy nich wzór mądrości, doświadczenia politycznego i szacunku dla wyborców.

Osobny rozdział to Braun. Nomen omen - "braun" to po nieniecku "brunatny". Wstyd mi, że polskie publiczne radio transmituje takie wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ratunku! 26.04.15, 22:56
      man_sapiens napisał:

> Reszta z Dudą na czele:
      > Skandal. Od dawna nie słyszałem takiego steku bzdur, kłamstw i bełkotu. Jakim t
      > rzeba być bezczelnym albo głupim (niepotrzebne skreślić), żeby z takim lekceważ
      > eniem traktować zdolności myślenia i kojarzenia faktów przez słuchaczy? Kononow
      > icz to przy nich wzór mądrości, doświadczenia politycznego i szacunku dla wybor
      > ców.

Niestety, ciemny lud to kupuje. Kłamstwa o obniżeniu wieku emerytalnego czy inne kłamliwe obiecanki cacanki Dudy i dudopodobnych. Kurski wiedział co mówi oceniając nasze społeczeństwo.

> Osobny rozdział to Braun. Nomen omen - "braun" to po nieniecku "brunatny". Wsty
      > d mi, że polskie publiczne radio transmituje takie wypowiedzi.

Chory człowiek.

S.
      • giulia123 Re: Ratunku! 26.04.15, 23:00
        snajper55 napisał:

> Niestety, ciemny lud to kupuje. Kłamstwa o obniżeniu wieku emerytalnego czy inn
        > e kłamliwe obiecanki cacanki Dudy i dudopodobnych. Kurski wiedział co mówi ocen
        > iając nasze społeczeństwo.

KŁAMSTWO I ŁGARSTWO to było jak ryży oszust gadał, że NIE POZWOLI podwyższyć podatków, a kazdy kto to zrobi wyleci z jego rządu.
        • man_sapiens Re: Ratunku! 26.04.15, 23:14
          Tusk kandyduje na prezydenta? A to nowość!
          (zakładam, że "ryży oszust" to w twoim języku Tusk).
          • giulia123 Re: Ratunku! 26.04.15, 23:21
            man_sapiens napisał:

> Tusk kandyduje na prezydenta? A to nowość!
            > (zakładam, że "ryży oszust" to w twoim języku Tusk).

Tusk nie kandyduje. jest teraz w nagrodę królem ewropy (ale chyba mało kto go lubi). Kandyduje za to jego pacynka.
            Odpowiedziałam snajperowi, który mówi o kłamstwach.. pomijając największego oszusta w dziejach tego kraju.
            Brąk dorównuje w tej dyscyplinie. Dziś stwierdził, że kolejka linowa nie była przed wojną polska. Nie wiadomo tylko czy ten nieuk kolejny raz "błysnął" czy raczej łże w żywe oczy.
            • man_sapiens Re: Ratunku! 26.04.15, 23:37
              Kto to jest Brąk? Przeoczyłem jakiegoś kandydata na prezydenta? A może to jakiś celebryta z TV Trwam?
    • inocom Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 22:58
      Użyłeś takiego sformułowania, więc się tłumacz?
      • man_sapiens Re: Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 23:13
        Ryzykiem jest:
        1. Poza tym, że domaga się JOW trudno określić jego program.
        2. Ma niewielką wprawę w polityce jako rzemiośle (tylko jako radny), w każdym razie niewiele o tym wiadomo. Jeżeli zatrudnia się prezesa to poza bystrością umysłu, formalnymi kwalifikacjami itp. ceni się - i to bardzo wysoko - doświadczenie w kierowaniu jakąś dużą ortganizacją. Nie twierdeze, Kukiz tego nie potrafi - dlatego ryzyko.
        • inocom Re: Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 23:15
          man_sapiens napisał:

> Ryzykiem jest:
          > 1. Poza tym, że domaga się JOW trudno określić jego program.

Program prezydencki :)
          Śmieszny jesteś czy tylko żartujesz?

> 2. Ma niewielką wprawę w polityce jako rzemiośle (tylko jako radny), w każdym r
          > azie niewiele o tym wiadomo. Jeżeli zatrudnia się prezesa to poza bystrością um
          > ysłu, formalnymi kwalifikacjami itp. ceni się - i to bardzo wysoko - doświadcze
          > nie w kierowaniu jakąś dużą ortganizacją. Nie twierdeze, Kukiz tego nie potrafi
          > - dlatego ryzyko.

Lepszy był elektryk, prawnik, działacz sportowy czy niedouczony historyk?
          • man_sapiens Re: Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 23:28
            Piszesz, jakby bycie prezydentem można studiować. Reagan był aktorem, Kukiz jest muzykiem.
            Elektryk kierował 10 milionowym związkiem zawodowym i doprowadził do upadku komuny (albo, jak kto woli, jej ucywilizowania). Kwaśniewski był ministrem i nie tylko w PRL (komuna, ale to też wymagało umiejętności), działał we władzach SLD itp. Kaczyński był m.in. ministrem sprawiedliwości.
            Jeżeli chodzi o program - jak pisałem, JOW to nie jest najlepsza recepta. Najlepszy dowód - JOW są w wyborach do Senatu - i co?
            W każdym razie żeby to zrealizować Kukiz musi uzyskać dla tej idei poparcie w Sejmie i w Senacie - czy potrafi to zrobić - nie jest pewne, a nawet jest wątpliwe.
            Ale też, jak pisałem, nie uznałbym za tragedię, gdyby to on został prezydentem.
            • inocom Re: Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 23:39
              man_sapiens napisał:

> Piszesz, jakby bycie prezydentem można studiować. Reagan był aktorem, Kukiz jes
              > t muzykiem.

Kukiz jest dziennikarzem. To, że nie chciał szmacić się pisząc pod pawie, a śpiewał, nie znaczy, że ma mniejsze pojęcie o polskiej scenie polityczniej niż Bronek czy Duda. O Ogórkowej nie mówiąc.
            • wariant_b Re: Co jest ryzykiem w Kukizie? 26.04.15, 23:51
              man_sapiens napisał:
              > Jeżeli chodzi o program - jak pisałem, JOW to nie jest najlepsza recepta.
              > Najlepszy dowód - JOW są w wyborach do Senatu - i co?

Ale gdyby spojrzeć od drugiej strony, od rad powiatów i sejmików wojewódzkich
              to już te JOW-y jakby lepiej wyglądają. Sejmu i Senatu nie poprawią, ale może
              w terenie będzie normalniej.

I o ile prostsze liczenie wyników wyborów - nawet PKW da radę.
    • giulia123 Re: Ratunku! 26.04.15, 22:59
      man_sapiens napisał:

> Nomen omen - "braun" to po nieniecku "brunatny".

To ostatnie twoje spostrzeżenie jest "najlepsze". Jestem pod wrażeniem tej MERYTORYCZNEJ uwagi..
      • man_sapiens Re: Ratunku! 26.04.15, 23:15
        Posłuchaj Brauna i poczytaj sobie (albo zapytaj mamy) czyim symbolem były brunatne koszule.
        • giulia123 Re: Ratunku! 26.04.15, 23:18
          man_sapiens napisał:

> Posłuchaj Brauna i poczytaj sobie (albo zapytaj mamy) czyim symbolem były bruna
          > tne koszule.

I co? Z tego powodu ma sobie Braun zmienić nazwisko?
          Z góry zakładasz, że każdy Braun ściśle powiazany jest z faszystami?
          • man_sapiens Re: Ratunku! 26.04.15, 23:30
            Nie uważam, że każdy/każda Braun jest powiązany z faszystami. Ten Braun ma nacjonalistyczne poglądy. Pomieszanie nacjonalizmu z prymitywnym socjalizmem. A w swoim spocie posługuje się argumentami,którymi nie pogardziliby naziści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka