erka_46
13.05.15, 14:51
- Jeżeli chodzi o pana Kukiza, to trudno jest powiedzieć, dlaczego uzyskał tak wysoki wynik. Myślę, że takie decyzje zapadały pod wpływem postawy, że nie chce się popierać Komorowskiego, bo to jest człowiek, który wygraża swoim przeciwnikom politycznym” (…) i jest całe mnóstwo ludzi, którzy albo się boją pana Dudy, bo boją się PiS-u, nie tyle pana Dudy, który jest sympatycznym człowiekiem, ale tych bredni, które są opowiadane na temat PiS-u i jakichś tam, powiedzmy, nieszczęść dla Polski, które mogłyby nastąpić po zwycięstwie tej partii. Dlatego też po prostu ci ludzie głosowali na kandydata, który budził najmniej kontrowersji. Natomiast pan Korwina-Mikke jest bardzo egzotyczną postacią – nie chciałbym powiedzieć ekscentryczną, ale dla mnie jest on egzotyczny, bo on jest z zupełnie jakiejś innej bajki. Nie zdumiewa mnie to – zawsze jest jakiś margines, który będzie tak a nie inaczej głosował. Żyjemy w kraju demokratycznym i ci, którzy idą do wyborów mają prawo popierać tego kandydata, którego chcą. Ale jeżeli wrócimy do pana Kukiza, to bez wątpienia jest on właśnie postrzegany, jako trzecia możliwość wobec alternatywy PiS, PO. Wydaje mi się, że program tego pana jest bardzo wart rozważenia i jest tam wiele elementów racjonalnych. Być może, że uda się doprowadzić do jakiegoś konsensusu, jeżeli zwycięży akurat PiS. Sądzę, że jeżeli zwycięży PO, nie daj Boże – i nie mówię teraz o wyborach prezydenckich, ale parlamentarnych – to będziemy mieli dokładnie powtórkę z rozrywki po raz trzeci, a czwartej szansy nie będzie.