Dodaj do ulubionych

Niemcami "tompło"

30.05.15, 09:23
Już prawie tydzień minął od sławetnego lania jakie dostała PO, a w prasie niemieckiej szok + stupor.
Znawca naszego kraju Gnauck napisał sztampowo, że jest śietnie id 25 lat, aż tu nagle... druga Grecja im tzn. Niemcom się szykuje

Rodacy, znowu wrócił kierowca pojazdu ekologicznego napędzanego owsem jako symbol naszej zacofanej ojczyzny...
www.hafenradar.de/de/news/link/polen-gleichauf-mit-griechenland-welche-schmach
Obserwuj wątek
    • volupte Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:26
      sławetne lanie?
      • grba Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:32
        Literatury mnie się zachcialo... Z Haška zacytowałem, a przeciez to pijak, komunista i Czech na dokładkę...

Już się poprawiam. Bronisław I wygrał drugie miejsce w wyborach prezydenckich i to aż 2x. Sama světová špička...
        • volupte Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:39
          No właśnie , podium .
          • grba Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:45
            Jak Napoleon pod Waterloo. Też drugie miejsce.
            • volupte Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:59
              Złe porównanie , nieadekwatne do sytuacji.
    • nazimno Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:58
      Stereotypwy polityczny landszafcik opatrzony
      obrazkiem wozu konnego z komentarzem napisanym akapitami starych dobrych klisz pismactwa, ktore innymi kategoriami propagandowymi operowac juz
      nie potrafia.

W sumie typowe niemieckie wypracowanie wycelowane w ulepiona ze starej gliny
      mentalnosc dosc ograniczonego umyslowo
      czytelnika, ktoremu niezbedne sa katy widzenia
      z pozycji najwazniejszego spoleczenstwa
      europejskiego posiadajacego koncesje na
      formulowanie definitywnych ocen.

I tyle

• a74-7 Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 09:59
      no,ba!
      Tak Niemcami tomplo, ze Angela takie malo polityczne zyczenia A.Dudzie zlozyla :
      "Życzę Panu szczęścia, sukcesu i Bożego błogosławieństwa w pełnieniu pańskiego urzędu.

Z wyrazami szacunku, Angela Merkel, kanclerz Republiki Federalnej Niemiec."
      Polacy nigdy by sie nie odwazyli :-)))
      • volupte Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 10:01
        Pewnie naćpana była jak to pisała.
        • grba Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 10:25
          Angela jest przewodnicząca partii o nazwie Christlich Demokratische Union Deutschlands, partia chrześcijańska. U nas, w ojczyźnie naszej, gdyby któremuś z naszych polityków, przyszło do głowy życzyć komuś błogosławienstwa Bożego... nasi postępowcy postępowi w ciagłym postępie dostaliby wściku i takiej piany, że golenie mieliby załatwione bez dodatkowych środków. Ale to są Niemcy. W Bawarii Grüß Gott nie przeszkadza produkować BMW.
    • nachlany_wolak Czytałeś ze zrozumieniuem ten artykuł ? 30.05.15, 10:29
      Mam wrażenie, że szukasz sensacji tam gdzie jej nie ma. Artykuł jest opatrzony uwagą: Opinia. Jest to więc osobista opinia Gerharda Gnaucka, korespondenta gazety Die Welt na Europę Wschodnią. Nie ma w tym króciutkim artykuliku nic co byłoby sensacją. Z jednym jego zdaniem zgadzam się w 100 %: Die wichtigste aller Vergleichsgrößen ist eben der Wohlstand der reichen Nachbarn; da unterscheiden sich die Polen nicht im geringsten von den ehemaligen DDR-Bürgern.
      (Najważniejsza skala porównawcza jest właśnie dobrobyt u bogatych sąsiadów; tu nie różnią się Polacy w niczym od obywateli byłego NRD).

Kilka dni temu natrafiłem na portalu niezależna.pl na ten artykuł: niezalezna.pl/67416-panika-w-niemieckich-mediach-po-wygranej-andrzeja-dudy-i-od-razu-bezpardonowy-atak

Pod artykułem stronicami wylewanie pomyj na Niemców. Przeczytałem te artykuły i wpisałem się jako Bezpardonowiec. I nagle dyskusja ucichła. PiSowi zależy na podsycaniu atmosfery nienawiści i ksenofobii. Każde kłamstwo jest dozwolone. Ciemny lud to kupi.
      • grba Re: Czytałeś ze zrozumieniuem ten artykuł ? 30.05.15, 10:37
        Ossi i furmanka... Uspokoiłeś mnie, bo myślałem, że znowu nas obrażają...
        • nazimno Re: Czytałeś ze zrozumieniuem ten artykuł ? 30.05.15, 13:33
          Nachlany jest zwyklym analfabeta,
          gdy chodzi o znajomosc metod pracy
          niemieckich zurnalistow.

• nachlany_wolak Jeżeli jest się nieżywym, to nie wie się tego. 30.05.15, 15:38
            Tylko innym jest ciężej. Podobnie jest, kiedy jest się idiotą.
            • nazimno Re: Jeżeli jest się nieżywym, to nie wie się tego 30.05.15, 15:48
              Nachlany - Ty juz wystarczajaco jasno zademonstrowales zalety swojego perlistego intelektu, aby nikt nie mial watpliwosci co do zakwalifikowania
              Twojej swiatlej osoby do grupy tych,
              ktorych okresla ostatni wyraz Twojego postu.

• nachlany_wolak Cieszę się, że moją uwagę wziąłeś sobie do serca 30.05.15, 15:51
                • nazimno Re: Cieszę się, że moją uwagę wziąłeś sobie do se 30.05.15, 15:53
                  Mylisz sie, nachlany.
                  Twoja uwage mam gleboko w ...pie

• nachlany_wolak Nie musisz się tłumaczyć, mam zrozumienie dla gaya 30.05.15, 16:15
                    • nazimno Re: Nie musisz się tłumaczyć, mam zrozumienie dla 30.05.15, 16:34
                      Ponownie sie mylisz insynuujac innym
                      swoje wlasne sklonnosci, stary........e.

Wracajac jednak do twojego rozeznania
                      w intencjach prasy niemieckojezycznej,
                      nalezy zauwazyc, iz tematu tego nawet
                      powierzchownie nie jestes w stanie ogarnac swymi sparcialymi zwojami
                      resztek substancji mozgowej.

Na razie - przemysl to sobie.

• mara571 to nie do konca prawda co piszesz 30.05.15, 14:23
        poniedzialkowe informacje Süddeutsche, FAZ czy Spiegla byly pelne przerazenia i zdecydowanie niekoryrzystne dla Polski.
        Najczescie uzywano dla okreslenia Dudy sformulowania national-konservativ, co w Niemczech jest obecnie okresleniem pejoratywnym. Kojarzy sie z Le Pen, Wildersem, Farage. Lub jeszcze gorzej z Orbanem (dyktator, faszysta itp).
        Takie byla naglowki w gazetach i na portalach.
        Jürgen Roth przywolal towarzystwo do porzadku na swoim blogu i juz we wtorek ukazaly sie bardziej wywazone komentarze, ktore Niemcom probowaly wytlumaczyc, ze tak rozowo jak pisano, to w Polsce nie jest.
        • nachlany_wolak nie rozśmieszaj mnie 30.05.15, 15:04
          Skoro kolejny strajk maszynistów Niemcy przyjmują już z rezerwą, to jakaś wiadomość z Polski miałaby ich wprawić w przerażenie? Czym to przerażenie miało się niby objawić? Notowania giełdy poleciały na łeb? A może Euro poszybowało w dół? Jürgen Roth przywołał ich do porządku? Wolne żarty. Blogi w Niemczech nie mają tej wagi co w Polsce. Co o książce Rotha sądzą jej nieliczni czytelnicy można poczytać na amazonie:
          www.amazon.de/Verschlussakte-Smolensk-Putins-Krieg-Ukraine/dp/3430201624/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1432990786&sr=1-1&keywords=juergen+roth
          Jeżeli chodzi o popularność natchnionych pisarzy to Roth nie umywa się do Thilo Sarrazin'a. Ten to dopiero osiąga nakłady.
          • mara571 porownaj dwa artykuly w FAZ 30.05.15, 15:14
            z poniedzialku
            www.faz.net/aktuell/politik/ausland/duda-gewinnt-praesidentschaftswahl-in-polen-13610381.html
            i dzisiejszy:
            www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/polen-nach-der-wahl-wie-es-zum-sieg-des-presslufthammers-kam-13619158.html
            Niedoceniasz Rotha.
            Ludzie go czytaja, glowny nurt przemilcza.
            Mimo to Der stille Putsch znalazl sie na liscie bestsellerow Spiegla. Publicznej dyskusji o tezach ksiazki nie bylo. A ja wiem, ze moi koledzy i kolezanki ja czytali i przyznaja autorowi racje.
            O Verschlussakte S. lepiej tutaj nie piszmy, bo watek wyladuje na innym forum.
            • nachlany_wolak Re: porownaj dwa artykuly w FAZ 30.05.15, 15:27
              porównałem i co niby miałem tam znaleść? Panikę? W którym miejscu dostrzegasz panikę? Zacytuj proszę, bom chyba ślepy. Schuller informuje niemieckiego czytelnika fachowo o co biega w Polsce. Nie mniej i nie więcej. Rotha twórczość zaliczam do tej samej co Bielefeldverschwörung.
    • free-sound Odnoszę wrażenie, że tak czytasz ze zrozumieniem, 30.05.15, 13:44
      jak piszesz.
    • grba Re: Niemcami "tompło" 30.05.15, 13:47
      Präsidentenwahl in Polen: Sieg über die Arroganz der Mächtigen
      Wybory prezydenckie w Polsce: zwycięstwo nad arogancją rządzących

www.spiegel.de/politik/ausland/andrzej-duda-polens-neuer-praesident-schlaegt-komorowski-a-1035432.html
      • nachlany_wolak Najlpsze jest zakończenie w szpiglu 30.05.15, 13:54
        Außer Komorowski gibt es noch einen weiteren Verlierer der jüngsten Präsidentenwahl: Donald Tusk.

Der Ex-Premier ist im Herbst ins Amt des EU-Ratspräsidenten gewählt worden. Dort ist eines seiner Ziele, seinem 40-Millionen-Land eine wichtige Position in der EU zu sichern. Er tut dies mit Augenmaß und Pragmatismus. Hardliner in Warschau, die mit national-egoistischen Positionen querschießen, kann Tusk nicht gebrauchen. In der Nacht ließ sich der Ratspräsident nichts anmerken und twitterte artig: "Ich gratuliere Andrzej Duda zu seinem Sieg und wünsche eine bestmögliche Zeit als Präsident."
    • mara571 calosci mozna przeczytac ten artykul na portalu 30.05.15, 14:01
      Die Welt.
      www.welt.de/debatte/kommentare/article141508280/Gleichauf-mit-Griechenland-Welche-Schmach.html
      Porownanie z Grecja dotyczy nie sytuacji gospodarczej i zadluzenia, ale wiaze sie z faktem, ze PKB Polski na glowke lekko przekroczylo ten wskaznik dla Grecji. Z tym, ze ten polski nadal rosnie, grecki nadal spada.
      Gerhard Gnauck wyjasnia niemieckiemu czytelnikowi skad sie biora polskie podzialy, powoluje sie na ksiazke Wygaszanie Polski. Podobny problem przedstawiaja rzadowi takze przyjazni mu ekonomisci jako pulapka sredniego rozwoju.

Na koniec wyraza nadzieje, ze "niezapisana kartka" 43-letni prezydent prawnik daje szanse na zakopanie tego rowu, ktory dzieli spoleczenstwo przez wojne PO z PiS i odwrotnie.

Po przegladzie dzisiejszych artykulow, niektorych forow internetowych nie jestem optymistka: PO bedzie walczyc o przezycie wszystkimi metodami. Moze sie to skonczyc, jak prorokuje prof. Bugaj jest totalnym unicestwieniem.
    • grba Re: Niemcami "tompło" 31.05.15, 13:19
      Schuller, nomen omen, dla FAZ, musiał być na mocnej fazie, napisał tekst, w którym poszedł w metafory. Duda to dla niego Presslufthammer młot pneumatyczny, Kaczyński T-Rex, Michnik Leitfossil der Kampfzeit wiodąca skamielina z epoki walki

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/polen-nach-der-wahl-wie-es-zum-sieg-des-presslufthammers-kam-13619158.html
      Takie teksty trzeba sobie wsadzić do archiwum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka