Dodaj do ulubionych

STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 19:40
obejrzyjcie, zanim go kosciol zdejmie z ekranow.
Obserwuj wątek
    • Gość: JK A co tam jest takiego ciekawego ? IP: 217.153.50.* 24.08.01, 09:54
      • Gość: jajacek Re: A Polska to Iran? IP: 213.224.84.* 24.08.01, 09:58
        Jak kosciol moze zdjac film z ekranow kinowych?
        • Gość: emilian Re: A Polska to Iran? IP: *.efekt.pl 26.08.01, 16:57
          Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Jak kosciol moze zdjac film z ekranow kinowych?

Basia jest chyba nizle przestraszona po seansie "stygmaty". Na jej miejscu nie
          ogladal bym filmow trudniejszych od "Bolka i Lolka".
          • Gość: dzemski Re: A Polska to Iran? IP: *.kul.lublin.pl 27.08.01, 15:09
            Gość portalu: emilian napisał(a):

> Gość portalu: jajacek napisał(a):
            >
            > > Jak kosciol moze zdjac film z ekranow kinowych?
            >
            > Basia jest chyba nizle przestraszona po seansie "stygmaty". Na jej miejscu nie
            > ogladal bym filmow trudniejszych od "Bolka i Lolka".

Ano tak moj drogi emilianie, ze film ten ma juz ponad 2 latka, w USA byl przez 6
            tygodni na pierwszym miejscu w TOP10. A do nas jakos nie trafil. Ciekawe
            dlaczego? Ciekawe tez ze od 1,5 roku film ten mozna bylo kupic np. we Wloszech na
            DVD, a u nas znow posucha. Kto wg Ciebie za tym stoi ??
            • Gość: emilian Re: A Polska to Iran? IP: *.efekt.pl 27.08.01, 15:33
              Gość portalu: dzemski napisał(a):

> Ano tak moj drogi emilianie, ze film ten ma juz ponad 2 latka, w USA byl przez
              > 6
              > tygodni na pierwszym miejscu w TOP10. A do nas jakos nie trafil. Ciekawe
              > dlaczego? Ciekawe tez ze od 1,5 roku film ten mozna bylo kupic np. we Wloszech
              > na
              > DVD, a u nas znow posucha. Kto wg Ciebie za tym stoi ??

Ja wiem kto za TYM stoi. HELIOS S.A. I nie słyszalem aby Glemp byl tam
              udziałowcem. Firma tam ustalając terminarz kieruje sie wylocznie wzgledami
              marketingowymi i oczywiscie kalendzarzem. Skoro uznala ze ten film najlepiej
              pokazac teraz to pewnie maila do tego jakies merytoryczne przeslanki. Nie szukaj
              wszedzie spisku bo zwarjujesz.

• Gość: Adam Re: A Polska to Iran? do jajacka IP: *.chello.pl 26.08.01, 23:50
          Cze Kolego.
          A pamietasz jak kolka rozancowe z Radia Ma Ryja protestowaly p/ko
          filmowi "Ksiadz".
          A co bylo z filmem Dogma??
          Pozdr

Gość portalu: jajacek napisał(a):

> Jak kosciol moze zdjac film z ekranow kinowych?

• Gość: emilian Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: *.efekt.pl 24.08.01, 09:56
      Gość portalu: Basia napisał(a):

> obejrzyjcie, zanim go kosciol zdejmie z ekranow.

Ogladalem juz rok temu. Ciekawa intryga, przyznam, ale ty to chyba traktujesz jak
      dokument a nie jako SF.

• Gość: Basia Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.01, 10:29
        Oczywiscie SF. Ale SF jest na poziomie, jesli zmusza do myslenia. Moloch
        watykanski rozrosl sie do nieprzecietnych rozmiarow. Pieniadze i wladza.
        Wszelkimi srodkami.
        Chrzescijanstwo to religia powstala na rzymskiej mitologii - wg tego na co
        Rzymianie pozwolili. Jak bylo naprawde w czasach Jezusa juz sie nie dowiemy i
        czy naprawde zginal na krzyzu.
        Czy kosciol moze zdjac ten film z ekranow? Moze i nie. Na szczescie.
        • Gość: emilian do Basi fanatyczki IP: *.efekt.pl 24.08.01, 10:57
          Gość portalu: Basia napisał(a):

> Oczywiscie SF. Ale SF jest na poziomie, jesli zmusza do myslenia. Moloch
          > watykanski rozrosl sie do nieprzecietnych rozmiarow. Pieniadze i wladza.
          > Wszelkimi srodkami.

Wyobraz sobie ze dzisiaj rano bylem w urzedzie skarbowym. Pani wyjela teczke z
          napisem ktory mnie sparalizowal " Sprawa karno-skarbowa przeciw Emilianowi.K".
          Nigdy nie mialem takiej sprawy wiec niewiedzialem co jest grane. Okazalo sie ze w
          marcu spoznilem sie z PIT-5 1 dzien. Ze pani byla bardzo "dobra i wyrozumiala"
          zaplacilem jedynia mandat w wysokosci (moglem tez miec sprawe w sadzie ale jak
          mowilem pani "poszla mi na reke") 250 PLN. jednodniowe odsetki "panstwowe" od
          kwoty ktora mialem zaplacic w marcu wyniosly by jakis niecaly 1 PLN, czyli na
          tyle "okradlem" panstwo.
          Za to na "moloch watykanski" nie place wcale, poniewaz do kosciola nie chadzam, a
          koscielne oplaty nie sa obowiazkowe. Ale, bog mi swiatkiem, wolalbym juz placic
          co miesiac dziesiecine niz naszemu polskiemu "biurokratycznemu molochowi" ta
          szescdziesiecine.
          Poza tym nigdy w zyciu nie zostalem ograbiony, napadniety, pobity czy zgwalcony
          czy okradziony przez zadnego biskupa czy nawet kleryka, a przez policje juz
          bylem. Wiec mnie kurwa (przepraszam) nie strasz jakimis jebanymi (przepraszam)
          watykanami.
          Co do wymowy filmu "Stigmata" (nie przecze ze dobrego) to tak zorganizowane
          jakiekolwiek wyznanie (niwazne czy luteranie, czy muzulmanie, czy zydzi lub
          harekriszna) nie przetrwalo by nawet miesiaca. Oczywiscie taka utopia nie byla by
          mozliwa, ale nie ze wzgledu na "molocha" tylko na ludzi. Kazdy kosciol to ludzie,
          to oni wznosza "palace z kamienia i drewna" dla swoich idoli. Robia tak dlatego
          ze to jest im potrzebne do oddawania czci jak powietrze do oddychania. jakbys
          nawet zniszczyla caly watykan i wyrznela wszystkich biskupow to wybudowali by
          watykan i powolali nowych biskupow. Tacy sa ludzie i taki jest ich kosciol, takie
          sa tez ich inne struktory panstwoawe czy towazyskie. Jedyna roznica miedzy
          kosciolem i panstwem dla zwyczajnego obywatela jest taka ze kosciol kradnie
          znacznie mniej.

pozdrowienia
          • Gość: pollak Re: do Emiliana IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.08.01, 17:58

> Gość portalu: Basia napisał(a):
            >
            > > Oczywiscie SF. Ale SF jest na poziomie, jesli zmusza do myslenia. Moloch
            > > watykanski rozrosl sie do nieprzecietnych rozmiarow. Pieniadze i wladza.
            > > Wszelkimi srodkami.
            >
            > Wyobraz sobie ze dzisiaj rano bylem w urzedzie skarbowym. Pani wyjela teczke z
            > napisem ktory mnie sparalizowal " Sprawa karno-skarbowa przeciw Emilianowi.K".
            > Nigdy nie mialem takiej sprawy wiec niewiedzialem co jest grane. Okazalo sie ze
            > w
            > marcu spoznilem sie z PIT-5 1 dzien. Ze pani byla bardzo "dobra i wyrozumiala"
            > zaplacilem jedynia mandat w wysokosci (moglem tez miec sprawe w sadzie ale jak
            > mowilem pani "poszla mi na reke") 250 PLN. jednodniowe odsetki "panstwowe" od
            > kwoty ktora mialem zaplacic w marcu wyniosly by jakis niecaly 1 PLN, czyli na
            > tyle "okradlem" panstwo.
            > Za to na "moloch watykanski" nie place wcale, poniewaz do kosciola nie chadzam,
            > a
            > koscielne oplaty nie sa obowiazkowe. Ale, bog mi swiatkiem, wolalbym juz placic
            >
            > co miesiac dziesiecine niz naszemu polskiemu "biurokratycznemu molochowi" ta
            > szescdziesiecine.
            > Poza tym nigdy w zyciu nie zostalem ograbiony, napadniety, pobity czy zgwalcony
            >
            > czy okradziony przez zadnego biskupa czy nawet kleryka, a przez policje juz
            > bylem. Wiec mnie kurwa (przepraszam) nie strasz jakimis jebanymi (przepraszam)
            > watykanami.
            > Co do wymowy filmu "Stigmata" (nie przecze ze dobrego) to tak zorganizowane
            > jakiekolwiek wyznanie (niwazne czy luteranie, czy muzulmanie, czy zydzi lub
            > harekriszna) nie przetrwalo by nawet miesiaca. Oczywiscie taka utopia nie byla
            > by
            > mozliwa, ale nie ze wzgledu na "molocha" tylko na ludzi. Kazdy kosciol to ludzi
            > e,
            > to oni wznosza "palace z kamienia i drewna" dla swoich idoli. Robia tak dlatego
            >
            > ze to jest im potrzebne do oddawania czci jak powietrze do oddychania. jakbys
            > nawet zniszczyla caly watykan i wyrznela wszystkich biskupow to wybudowali by
            > watykan i powolali nowych biskupow. Tacy sa ludzie i taki jest ich kosciol, tak
            > ie
            > sa tez ich inne struktory panstwoawe czy towazyskie. Jedyna roznica miedzy
            > kosciolem i panstwem dla zwyczajnego obywatela jest taka ze kosciol kradnie
            > znacznie mniej.
            >
            > pozdrowienia

Bardzo ciekawe podejscie, bardzo ciekawe. I co wzniejsze oparte na wlasnych
            doswiadczeniach.

pozdr
          • Gość: Krzys52 :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.proxy.aol.com 26.08.01, 22:54
            .......Czesc Emilian
            ....W zasadzie chcialem Cie jedynie poprosic o streszczenie tego interesujacego
            filmu, o jakis krotki rys. Bardzo jestem ciekaw.
            ....Przy okazji, pozwol, ze uswiadomie Cie nieco, w tym, na co to placisz
            Emilianie, choc wydaje sie Tobie, ze nie placisz.
            ....Oswiadczyles bowiem co nastepuje: (...)na "''moloch watykanski'' nie place
            wcale, poniewaz do kosciola nie chadzam, a koscielne oplaty nie sa obowiazkowe."
            demonstrujac gleboka niewiedze w kwestiach dotyczacych rozchodow Twoich podatkow.
            ....Zatem z podatkow Twoich, Emilianie, utrzymywane sa uczelnie katolickie i
            finansowana jest z nich eksportowa produkcja ksiezy, misjonarzy, zakonnikow itp.
            leni oraz nygusow.
            ....Ponadto, placac podatki finansujesz takze finansowanie tzw. "dorobku kultury"
            ktorego niemala czesc stanowia koscioly z ich przyleglosciami (czesc z
            tych "zabytkow" wlasnie jest budowana od podstaw). Pozniejszymi zyskami z biletow
            wstepu, na przyklad, Kosciol nie dzieli sie z nikim.
            ....Jak do tej pory, czyli przez ponad dekade finansowales ze swoich podatkow
            budowe plebanii (budzety samorzadow) wraz z ich wyposazeniem, finansowales
            ogrzewanie kosciolow, oplaty za energie elektryczna, figur papieza, krzyzy,
            obchodow, wizyt Ich Luminescencji, itp. itd.
            ....Wprawdzie nie bezposrednio ale rownie efektownie finansowales Emilianie (i
            finansujesz nadal) wszelkie zwolnienia z oplat celnych (potrzeby kultowe) choc
            takimi samochodami np. czy benzyna, handlowano bez najmniejszych zahamowan. A
            przy okazji finansujesz takze zwolnienia podatkowe od tzw. "dzialalnosci
            niedochodowej" choc dzialalnosc ta jest w wiekszosci wielkim i niezwykle
            intratnym biznesem (przy okazji finansujesz pranie pieniedzy, korupcje...dalsze
            psucie sie owej ryby od glowy).
            ....Jesli do powyzszych dorzuce finansowanie przeszlo dwudziestu pieciu tysiecy
            etatow (katecheci, kapelani, doradcy, czlonkowie Komosji)a w tym oczywiscie ich
            emerytury, ubezpieczenia, swiadczenia zdrowotne (podobnie z profesorami wczesniej
            wymienionych uczelni katolickich wraz z chlebowym za profesury) to okaze sie, ze
            placisz na Kosciol znacznie wiecej niz moglbys przypuscic. Choc nie dajesz na
            tace, bo do kosciola nie chadzasz.
            ....No i jak sie teraz czujesz Emilianie :?)
            .....Pozdrawiam
            ......Krzysztof Patora
            ..
            PS....Jesli nie masz nic przeciwko temu - nadal zainteresowany jestem tym filmem
            • Gość: emilian Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.efekt.pl 27.08.01, 07:39
              Gość portalu: Krzys52 napisał(a):

> ....Zatem z podatkow Twoich, Emilianie, utrzymywane sa uczelnie katolickie i
              > finansowana jest z nich eksportowa produkcja ksiezy, misjonarzy, zakonnikow itp
              > .
              > leni oraz nygusow.

Krzysiu, po pierwsze to zabiera mi te pieniadze PANSTWO, a na co ono wydaje to
              jego sprawa (przeciez nigdy sie nie pytaja mnie czy sie zgadzam). Po drugie to
              prawo i organizacja naszego panstwa tez mi sie ni podoba, jednak jestem realista
              i wiem ze moje protesty nic nie wskoraja, poniewarz kazda demokratycznie wybrana
              wladza tak bedzie robic (czy SLD czy AWS). Po trzecie to uwazam ze nawet jakby
              zabrac kosciolom cala ich kase, sprzedac koscioly lub przerobic na łaźnie
              (zupelnie jak w CCCP) to i tak w polsce nie bedzie lepiej. Jezeli prawo bedzie
              wykluczac jakiekolwiek rozdawnictwo panstwowe, i jesli dzieki temu badzie klimat
              do obnizenia podatkow wtedy badzie sytuacja zdrowa.
              Dlatego nie podzielam twojego zdania Krzysiu, ze zabrawszy dzisiaj komukolwiek
              cokolwiek od razu sprawimy ze polska bedzie panstwem silnym sprawnym i bogatym.
              Co do kosciola to znam znacznie wieksze od niego "garby", np. administracja
              centralna i regionalna, ZUS (toz to garb monstrualny), bezrobotni (prawie wszyscy
              zyja w szarej strefie, bo przeciez chyba nie uwierzysz ze mozna wyzywic rodzine
              za 300 zl miesiecznie), KRUS, pewnie wyda ci sie to nieprawdopodobne ale i taka
              akcja jak "pomoc dla powodzien" jest metoda dla naszych ludzi przy zlobie aby
              wyrwac troche kasy dla siebie. No ale pewnie wg. ciebie i tak za wszystko
              odpowiedzialny jest kler. Dziwne ze nie zrobil z nim porzadko twoj ulubiony, jak
              sie domyslam, SLD.
              • Gość: Krzys52 Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.proxy.aol.com 27.08.01, 08:14

> Gość portalu: Krzys52 napisał(a):
                >
                > > ....Zatem z podatkow Twoich, Emilianie, utrzymywane sa uczelnie katolickie
                > i
                > > finansowana jest z nich eksportowa produkcja ksiezy, misjonarzy, zakonniko
                > w itp
                > > .
                > > leni oraz nygusow.
                >
                > Krzysiu, po pierwsze to zabiera mi te pieniadze PANSTWO, a na co ono wydaje to
                > jego sprawa (przeciez nigdy sie nie pytaja mnie czy sie zgadzam).
                ..
                ......Emilianie
                ....Oswiadczyles, ze nie placisz na Kosciol wiec pozwolilem sobie na wyjasnienie,
                ze jednak placisz. Choc wydaje sie Tobie, ze to na panstwo placisz, a na co placi
                panstwo to juz Ciebie nie obchodzi. Czyli - na Kosciol to jednak nie Ty placisz.
                Bo to panstwo placi.
                ....Zaiste bardzo interesujace to spojrzenie. Wypada mi tylko zyczyc Tobie
                dalszego nieplacenia na Kosciol. Ktory postaral sie o to aby to wlasnie panstwo
                zajmowalo sie wyrywaniem kasy z kieszeni podatnika, na cele koscielne.
                ....Po co czekac az Emilian przyjdzie do kosciola i laskawie rzuci piatke, kiedy
                latwiej wycisnac z niego np. piecsetke. Nie denerwuj sie - rocznie. Przy pomocy
                panstwa. Ktorego system tak zostal skonstruowany by stalo ono na strazy
                panstwowej ideologii katolickiej (brak faktycznego oddzielenia religii od
                panstwa) oraz zajmowalo sie finansowaniem potrzeb katolickiego zwiazku
                wyznaniowego. Bez pytania podatnika o zdanie - bo ten zostal juz przyzwyczajony
                do tego, ze panstwo sie z nim nie liczy. Jak i rzadzacy. Bo tak bylo od poczatku
                swiata, a wiec niejako normalka sie stalo. Po co sie denerwowac.
                ....To tak z grubsza. U mnie jest juz pozno i wybieram sie spac. Dopisze jutro
                rano.
                ...Pozdrawiam
                ....K.P.
                ..
                PS....Zle sie Tobie wydaje, iz SLD jest moim ulubiencem. Nie mam ulubiencow gdy o
                polska scene polityczna idzie.
                ....Czy moglbys jednak napisac cos o tym filmie... :?)

Po drugie to
                > prawo i organizacja naszego panstwa tez mi sie ni podoba, jednak jestem realist
                > a
                > i wiem ze moje protesty nic nie wskoraja, poniewarz kazda demokratycznie wybran
                > a
                > wladza tak bedzie robic (czy SLD czy AWS). Po trzecie to uwazam ze nawet jakby
                > zabrac kosciolom cala ich kase, sprzedac koscioly lub przerobic na łaźnie
                > (zupelnie jak w CCCP) to i tak w polsce nie bedzie lepiej. Jezeli prawo bedzie
                > wykluczac jakiekolwiek rozdawnictwo panstwowe, i jesli dzieki temu badzie klima
                > t
                > do obnizenia podatkow wtedy badzie sytuacja zdrowa.
                > Dlatego nie podzielam twojego zdania Krzysiu, ze zabrawszy dzisiaj komukolwiek
                > cokolwiek od razu sprawimy ze polska bedzie panstwem silnym sprawnym i bogatym.
                >
                > Co do kosciola to znam znacznie wieksze od niego "garby", np. administracja
                > centralna i regionalna, ZUS (toz to garb monstrualny), bezrobotni (prawie wszys
                > cy
                > zyja w szarej strefie, bo przeciez chyba nie uwierzysz ze mozna wyzywic rodzine
                >
                > za 300 zl miesiecznie), KRUS, pewnie wyda ci sie to nieprawdopodobne ale i taka
                >
                > akcja jak "pomoc dla powodzien" jest metoda dla naszych ludzi przy zlobie aby
                > wyrwac troche kasy dla siebie. No ale pewnie wg. ciebie i tak za wszystko
                > odpowiedzialny jest kler. Dziwne ze nie zrobil z nim porzadko twoj ulubiony, ja
                > k
                > sie domyslam, SLD.

• Gość: emilian Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.efekt.pl 27.08.01, 11:35

> ......Emilianie
                  > ....Oswiadczyles, ze nie placisz na Kosciol wiec pozwolilem sobie na wyjasnieni
                  > e,
                  > ze jednak placisz. Choc wydaje sie Tobie, ze to na panstwo placisz, a na co pla
                  > ci
                  > panstwo to juz Ciebie nie obchodzi. Czyli - na Kosciol to jednak nie Ty placisz
                  > .
                  > Bo to panstwo placi.

Jezeli panstwo placi na kosciol to napewno robi to z pieniedzy z takze moich
                  podtkow badz z pieniedzy np. z prywatyzacji. Nie jest to wazne, poniewaz tak czy
                  inaczej panstwo rozdaje pieniadze i to zazwyczaj nie swoje. Nigdt nie twierdzilem
                  ze to jest dobry system, jednak zabicie wszystkich ksiezy i wprowadzenie przymusu
                  np. machometanizmu niczego nie zmieni. Jezeli panstwo nie bedzie sie moglo
                  podlizac kosciolowi katolickiemu, to podlize sie machometanom. A zrobi tak z
                  bardzo przyziemnej przyczyny:
                  - kazda partia w systemie demokratycznym walczy o zebranie jak najwiekszego
                  elektoratu.
                  - elektorat taki znajduje sie w rozmaitych kosciolach, stowarzyszeniach,
                  zwiazkach zawodowych itp.
                  - zeby ow elektorat pozyskac trzeba cos dac (taki handel)
                  - kosciol katolicki jest kosciolem najwiekszym wiec automatycznie dostanie wiecej
                  od innych.
                  - kosciol katolicki ze wzgledu na swa mase ma najlepsza pozycje przetargowa.

Pytanie do ciebie:
                  - czy w takiej sytuacji nalezy przeprowadzic reforme kosciola czy panstwa?

Moze najpierw odpowiem ja a potem bede ciekawy twojej opinii.

- oczywiscie ze reformy kosciola panstwo polskie nie przeprowadzi, poniewaz nie
                  ma takiej wladzy. Moze jednak zmienic prawo tak aby ograniczyc chojnosc naszych
                  aparatczykow do pewnych wyznan, grup spolecznych czy zwiazkow zawodowych.

> ....Zaiste bardzo interesujace to spojrzenie. Wypada mi tylko zyczyc Tobie
                  > dalszego nieplacenia na Kosciol. Ktory postaral sie o to aby to wlasnie panstwo
                  >
                  > zajmowalo sie wyrywaniem kasy z kieszeni podatnika, na cele koscielne.

Nie moge przeciez nie placic podatkow. Wiec co mam wg. ciebie zrobic.

> ....Po co czekac az Emilian przyjdzie do kosciola i laskawie rzuci piatke, kied
                  > y
                  > latwiej wycisnac z niego np. piecsetke.

Skad takie dokladne szacunki. czy moze jestes ksiegowym Glempa?

> Ktorego system tak zostal skonstruowany by stalo ono na strazy
                  > panstwowej ideologii katolickiej (brak faktycznego oddzielenia religii od
                  > panstwa) oraz zajmowalo sie finansowaniem potrzeb katolickiego zwiazku
                  > wyznaniowego.

Po pierwsze polski system nie jest skonstruowany tak jak piszesz.
                  - Nie ma przeciez sztywnych wydatkow z budzetu na kosciol, czy na wizyte
                  papierza, ktora trzeba wyplacic i ktora jest poza dyspozycja ministra finansow.
                  - jezeli sa jakies wydatki na cele, nazwijmy je "koscielne", to sa one raczej
                  przeznaczone na cele ochrony zabytkowych kosciolow. Nie widze w tym nic zlego.
                  Wole bulic na piekne zabytki sakralne niz na jakies bohomazy z Zachety.
                  - co do rozdzialu kosciola od panstwa to chyba pomyliles polske z israelem. U nas
                  zaden rabin czy ksiadz, czy mulla nie zasiada w parlamencie, w rzadzie, senacie.
                  Nie jest nawet przewodniczacym partii. Wogole to nie slyszalem o "partyjnych
                  ksiezach"
                  - powinienes troche sie dowiedziec o polsce, i to nie tylko z gazet typu NIE czy
                  NY Times, zanim zaczniesz sie wypowiadac na nasze tematy. Dotyczy to tak naszego
                  ustroju, jak i kultury czy historii.

> ....Czy moglbys jednak napisac cos o tym filmie... :?)

Film jest z grubsza o tym ze jeden ksiadz odnalazl zapiski ktore okazaly sie
                  ewangelia napisana przez samego chystusa. Chrystus napisal w niej zeby nie
                  budowac kosciolow, co mialo by oznaczac zeby nie tworzyc instytucji kosciola jako
                  takiej. Film, nie powiem, bardzo ciekawy, ale troche glopawy, dlatego ze:
                  - gdyby, Basia pewnie wierzy ze chrystus takie slowa napisal, zorganizowac
                  jakikolwiek kosciol tak zeby go nieorganizowac, to przeciez takiego kosciola by
                  nie bylo. Pozostal by tylko ten ktory sie sprawnie zorganizowal.
                  - tak jak juz wczesnij napisalem, to nie jacys ONI (czyli kler), zorganizowali
                  kosciol, tylko ludzie. Napisalem rowniez ze nawet gdyby zabic wszystkich
                  duchownych katolickich i zburzyc swiatynie, to ludzie i tak postawili by sobie
                  nowe swiatynie i ustanowili nowych kaplanow, nie koniecznie katolickich. Wtedy
                  partie polityczne skladaly by obietnice innym zwiazkom wyznaniowym (gdyby
                  oczywiscie pozostalo stare prawo, nie ograniczajace ich "chojnosci")

Tak to juz jest. I tak sie ciesze ze nie mieszkam w Izraelu. Tam rzeczywiscie
                  rozdzial religii od panstwa "utyka".

pozdrawiam
                  • Gość: Basia Do Emiliana: skad wiesz co Basia mysli? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 13:12
                    Emilianie,
                    Monitor Basi nie jest pomazany korektorem, Basia nie zdejmuje butow, zeby wejsc
                    do internetu. Basia nie mysli, ze to dzielo oparte na faktach, przemilczanych i
                    ukrywanych przez Watykan. Basia na tyle zna historie kosciola katolickiego i
                    Ewangelie, ze wie, ze Jezus nowej religii tworzyc nie chcial. Basia wie, ze w
                    Ewangeliach jest sprzecznosc co do jego postaci. Za chwile pojawi sie Quo
                    Vadis. O ile Basia wierzy w krzyzowanie i rzucanie na pozarcie lwom wyznawcow
                    nowej, monoteistycznej religii w Rzymie, o tyle Basia nie wierzy, ze Jezus
                    zostal ukrzyzowany. Gimnastyka intelektualna towarzyszaca wyjasnieniu dogmatu
                    Swietej Trojcy Basi nie przekonuje. Basi intelektem sie nie martw, Basia sobie
                    z tym radzi.
                    Basia jest przerazona metodami i naukami KK. Basia czasami a nawet czesto
                    dodalaby do tego jeszcze jedno K.
                    Basia mysli, ze to skandal zamykac umysly. Basia mysli, ze to skandal budowac
                    wielka swiatynie w puszczy, gdy tak naprawde to koscioly swieca pustkami, jak
                    Polska dluga i szeroka. Gdy tyle nedzy i cierpienia jest wszedzie. Gdy cala
                    Polske ogarnia drapiezna arogancja i chamstwo. Dzieci morduja dzieci. A
                    przeciez w szkolach lekcje religii sa obowiazkowe. Od wielu lat. Takie sa
                    wydawane tego owoce.
                    Basia ucieszyla sie slyszac, jak Jan Pawel II oglosil 17 stycznia 2000 roku
                    dniem Judaizmu w KK(K). Basia na wlasne uszy slyszala w duzym kosciele
                    warszawskim, jak proboszcz tego dnia nazwal ten dzien : dniem modlitwy za
                    Zydow. Zeby bladzic przestali i sie nawrocili, to beda mieli szanse duszy
                    zbawienia. Bo proboszcz tam juz byl i wie jak to bedzie.
                    Basia mysli, ze New Age naraza zwolennikow na pozarcie przez sekty a KK nic
                    madrego by temu zaradzic nie robi. Basia przychodzi modlic sie do kosciola.
                    Basia studiuje buddyzm ale widzi, ze jego przeniesc do Europy sie nie da.
                    Basia jezdzi starym Polo i wie ile kosztuje nowe Audi - wlasnie ww proboszcz
                    sobie takie nabyl. Basia wie, ze tym Polo dojezdza wszedzie tam, gdzie dojezdza
                    sie najbardziej lusksusowym samochodem i tez sie nie psuje.
                    Basia apeluje:
                    OBEJRZYJCIE TEN FILM, MOZE COS W WAS PORUSZY. ZACZNIECIE MOZE MYSLEC.
                    • Gość: Alexx Re: Basia myśli dobrze i Basia jest mądra IP: 62.87.254.* 27.08.01, 14:19
                      Czytam co piszesz Basiu, i chociaż się uniosłaś, jestem pod wrażeniem twojej
                      elekwencji i odwagi. Tak mądra dziewczyna, że aż miło, przywracasz mi wiarę w
                      rzeczy które już utraciłem (dotyczy to kobiet).
                      Jak wiesz punktowanie doktryny i praktyki chrześcijańskiej jest łatwe,
                      argumentów jest móstwo i można tak cały dzień. Myslę, że nam Polakom
                      trudno zrozumieć, że wiara, czyli posiadanie teistycznej wizji świata, i rozum
                      to są dwa odrebne zagadnienia. Tak jesteśmy edukowani. Wiara nie musi być
                      udowadniana racjonalnie, jest dlatego że człowiek w to wierzysz i tego
                      potrzebuje.
                      Jeżeli się wierzy i posiada głównie teologiczne argumenty, oparte w znacznej
                      mierze na przyjętych dogmatach, to nalezy zachować w kontakcie z realnym,
                      racjonalnym światem, innymi religjami, pewną pokorę. Bardzo łatwo się sprzyć
                      i wyrobić w sobie odruch nietolerancji. Jak ma sie słabe "papiery" to nie
                      wymachuje się nimi w ten sposób, można narazić się na śmieszność.

Alexx

• Gość: Basia Asy to Basia w rekawie trzyma IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 14:57
                        i nawet zarzut, ze blefuje ich pokazania nie wymusi jesli nie bedzie pewna, ze
                        to naprawde rozstrzygajaca partia. A taka moze nigdy nie nastapi, bo cale
                        zagadnienie jest zbyt obszerne.
                        • Gość: Alexx Re: Nasze , Basine Asy IP: 62.87.254.* 27.08.01, 15:19
                          Twoje Asy są bardziej potrzebne dla Ciebie i ludzi takich jak Ja. Dają mam
                          poczucie równowagi i bezpieczeństwa, pozwalają dostrzegać mechanizmy
                          historycznej i aktualnej manipulacji ludźmi. Uwierz mi, że większość chce
                          mówić, nikt nie chce słuchać. Pamiętaj że człowiek jako "osobowość" jest
                          istotą religijną, w naszej psychice jest przestrzeń, która musi być
                          wypełniona.
                          Dlatego planując bitwę musisz wiedzieć po co to robisz.
                          Alexx
                  • Gość: dzemski Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.kul.lublin.pl 27.08.01, 15:24
                    - Nie ma przeciez sztywnych wydatkow z budzetu na kosciol, czy na wizyte
                    papierza, ktora trzeba wyplacic i ktora jest poza dyspozycja ministra finansow.
                    - jezeli sa jakies wydatki na cele, nazwijmy je "koscielne", to sa one raczej
                    przeznaczone na cele ochrony zabytkowych kosciolow. Nie widze w tym nic zlego.
                    Wole bulic na piekne zabytki sakralne niz na jakies bohomazy z Zachety.
                    miejsc w ktorych mlodziez moglaby sie wyszalec. Wg mnie jest bezsensem
                    finansowanie dwoch HAL w ktory bawic sie bedzie 250 osob, podczas gdy reszta
                    miasta bedzie mogla jedynie oblizac sie patrzac na to przez mur.
                  • Gość: Krzys52 Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.proxy.aol.com 28.08.01, 02:05
                    .......Emilianie
                    ....Zarowno SLD jak i Izrael nie jest moim ulubiencem. Zatem kolejna kula w
                    plot. Nie mieszkam w Izraelu i nie mam z nim nic wspolnego (mieszkam w USA -
                    jesli to wlasnie Ciebie interesowalo, a z jakichs powodow nie mogles po prostu
                    zapytac :)
                    ....Masz racje gdy idzie o systemowe zwiazki panstwa izraelskiego z religia. Te
                    bez watpienia istnieja i powoduja, iz wielkim naduzyciem jest mowienie o
                    Izraelu jako o demokracji.
                    ....Silne zwiazki izraelskiego systemu politycznego z religia nie sa, bo i nie
                    moga byc, uzywane jednakze jako argument na rzecz nieobecnosci podobnych
                    zwiazkow w przypadku panstwa polskiego i ideologii katolickiej. W przypadku
                    Izraela sa to zwiazki scislejsze, jasniej zdefiniowane. Niemniej, sa to
                    (jedynie!) zwiazki wyrazniejsze niz w Polsce. A co do ideologizacji panstwa
                    polskiego mozna jednak nie miec najmniejszych watpliwosci. Choc nie jest ona
                    posunieta tak daleko jak w przypadku Izraela (dla calego Zachodu nie jest to
                    tajemnica a jedynie w Polsce – jak zwykle w wyniku ciagniecia sie w ogonie
                    mysli ludzkiej – panuje odmienne przekonanie).
                    ....Moim ulubiencem sa Stany Zjednoczone oraz system polityczny tego panstwa.
                    Przy czym w oparciu o znajomosc tutejszego systemu doskonale wiem na czym
                    polega oddzielenie panstwa od religii, oraz – chocby przez porownanie – wiem
                    kiedy nir ma rozdzialu panstwa od religii. A musisz wiedziec, ze rozdzial ten w
                    demokracjach takich jak USA, GB, Niemcy, Francja, Dania...baaaardzo rozni sie
                    od rozdzialu polskiego. Moze dlatego, ze w przypadku Polski nie istnieje
                    oddzielenie panstwa od religii. Podczas gdy w wymienionych panstwach – jak
                    najbardziej.
                    ....Nie jest taka znow wazna obecnosc duchowienstwa w partiach i organach
                    przedstawicielskich. Po prostu mozna miec demokracje i oddzielenie religii od
                    panstwa (jedno musi!!!! towarzyszyc drugiemu) z politycznie aktywnymi
                    duchownymi i ich obecnoscia w parlamentach (np. Anglia, Szwecja, Dania). Wazne
                    jest bowiem to by w podstawy panstwa nie zostala wbudowana ideologia
                    wymuszajaca na panstwie preferencyjne traktowanie tejze religii i zwiazanego z
                    nia podmiotu (zwiazku wyznaniowego).
                    .....Jedynie wtedy gdy (obok kilku innych) spelniony zostanie powyzszy
                    niezbedny warunek panstwo moze byc NEUTRALNE w kwestiach swiatopogladowych oraz
                    BEZSTRONNE w rozstrzyganiu konfliktow pomiedzy podmiotami. Moze zapanowac w nim
                    egalitaryzm; moze stac sie panstwem demokratycznym. Bo w przeciwnym przypadku
                    moze jedynie byc Polska – tzw. “demokracja katolicka”, badz klerykalowem.
                    ..
                    ....Z innej beczki. Mnie absolutnie nie przeszkadza, to, ze nie masz nic
                    przeciwko temu na co panstwo wydaje Twoje podatki. Troche to zaskakujace tez,
                    ze jako czlowiek do kosciola nie uczeszczajacy wykazales sie wieksza
                    gorliwoscia w obronie istniejacego stanu rzeczy anizeli niejeden katolicki
                    czubek. Ale co mi tam, tez masz prawo, a ja tolerancyjny jestem.
                    ....Wszystko byloby OK jednakze gdyby tutaj wylacznie o Twoje podatki chodzilo.
                    Tymczasem jest w Polsce cala masa ludzi ktorym bardzo nie podoba sie
                    finansowanie religii z podatkow i bez zgody tych ludzi. A mowie tu, wyobraz
                    sobie nie tylko o niewierzacych z niereligijnymi. Istnieje bowiem w Polsce
                    calkiem pokazna grupa katolikow (potwierdzaja to wyniki szeregu badan), ktorym
                    bardzo nie podoba sie ucieczka duchowienstwa spod kontroli wiernych –
                    finansowani z budzetu duchowni moga sie teraz wypinac na parafian bo sa od nich
                    niezalezni. Calkowicie gdyz finansowo.
                    ....Wyrywanie kasy przy pomocy panstwa od tego podatnika ktory nie chce placic
                    na Kosciol Katolicki (a w sposob ktory popierasz - musi) jest przy okazji
                    jawnym i niezaprzeczalnym zlodziejstwem. Dla przypomnienia, zlodziejstwem jest
                    wejscie w posiadanie zapracowanego przez kogos mienia bez pytania tego kogos o
                    zdanie, czy wbrew jego woli. Przy czym w naszym przypadku, z uwagi na dosc
                    bezceremonialna jawnosc procederu, mamy raczej do czynienia z forma
                    zlodziejstwa znana pod nazwa rozboju (tu: z wykorzystaniem panstwa jako
                    narzedzia rozboju, co mozliwe jest dzieki systemowemu podporzadkowaniu go
                    interesom Kosciola Katolickiego).
                    ....Nie wiem Emilianie czy dotad zdawales sobie z powyzszego sprawe (mam
                    nadzieje, ze nie) ale stajac w obronie istniejacego stanu rzeczy (tj.
                    finansowania religii z kieszeni podatnika, wbrew jego woli) stajesz sie
                    wpolnikiem zlodziei. I nie ma wiekszego znaczenia czy bierzesz w tym udzial
                    swiadomie lub nie (teraz juz swiadomie z cala pewnoscia), gdyz – tak na dobra
                    sprawe – niewiele interesuje to zarowno mnie jak i wszystkich podobnie
                    nastawionych. Dla nas jestes takim samych zlodziejem jakimi sa ci ktorych
                    bronisz i kryjesz. Ktorych lotrostwo starasz sie tuszowac wskazujac palcem na
                    innych i krzyczac “lapaj zlodzieja!”
                    ....To, ze inni kradna nie jest dowodem na uczciwosc Kosciola Katolickiego. To,
                    ze Kosciol Katolicki “jedynie" tez kradnie oznacza glownie, ze... jednak
                    kradnie.
                    ....Pozdrawiam
                    ....Krzysztof Patora
                    ..
                    PS....Teraz, po niewypalach z SLD oraz Izraelem, jako moich ulubiencach,
                    pozostaje Tobie kolejna (jak zwykle delikatna!) sugestia, iz jestem
                    amerykanskim Zydem dzialajacym na rzecz swiatowego zydo-komunistycznego spisku
                    antykatolickiego. Z tego chyba nie wybrne :O)
                    ....A co do filmu to mialem nadzieje, ze mowa w nim byla o kuglarskich
                    sztuczkach faceta znanego jako ojciec Pio. Szkoda.
                    • Gość: emilian Re: :O)_____Bulisz na Kosciol Katolicki wiecej niz sie Tobie wydaje IP: *.efekt.pl 28.08.01, 10:19

Wybacz ze nie odpowiem na wszystkie twoje wypowiedzi, ale strasznie tego duzo.

> .......Emilianie
                      > ....Zarowno SLD jak i Izrael nie jest moim ulubiencem. Zatem kolejna kula w
                      > plot.

Mialem cie, przyznaje za zwolennika SLD, ale nigdy nie okreslilem cie wyraznie
                      jako milosnika Izraela.

> ....Moim ulubiencem sa Stany Zjednoczone oraz system polityczny tego panstwa.

Moim ulubiencem sa takze Stany zjednoczone oraz system polityczny tego panstwa (z
                      wyjatkiem sadownictwa)

> A musisz wiedziec, ze rozdzial ten w
                      >
                      > demokracjach takich jak USA, GB, Niemcy, Francja, Dania...baaaardzo rozni sie
                      > od rozdzialu polskiego.

Tu uwazam ze przesadzasz. Nasze prawo odziela wyraznie religie (jakakolwiek) od
                      panstwa (w tym kontekscie przywolalem Izrael). I nie zaprzeczysz temu.

> Moze dlatego, ze w przypadku Polski nie istnieje
                      > oddzielenie panstwa od religii.

Udowodnij to.

> Wazne
                      > jest bowiem to by w podstawy panstwa nie zostala wbudowana ideologia
                      > wymuszajaca na panstwie preferencyjne traktowanie tejze religii i zwiazanego z
                      > nia podmiotu (zwiazku wyznaniowego).

????. Tak jak poprzednio, sugeruje zebys takie rady dawal Izraelitom, Iranczykom
                      czy nawet (nie zaprzeczysz) Tybetanczykom. W Polsce jak juz pisalem ten problem,
                      jezeli chodzi o ustanowione prawo, nie istnieje. jedyny problem to zbytnia
                      chojnosc urzednikow, ktorzy maja zbyt duza wladze i dysponuja nadal zbyt wysokimi
                      uprawnieniami. W ograniczeniu tej wladzy powinny isc uregulowania prawne w Polsce.

> ....Z innej beczki. Mnie absolutnie nie przeszkadza, to, ze nie masz nic
                      > przeciwko temu na co panstwo wydaje Twoje podatki.

Nigdy nie napisalem ze mi to nie przeszkadza, ale ze nikt sie mnie nie pyta (tak
                      jest przeciez wszedzie, takze w USA) na co wydac moje pieniadze. Taki "pytajacy
                      sie" ustroj jest jeszcze dzisiaj utopia.

> Troche to zaskakujace tez,
                      > ze jako czlowiek do kosciola nie uczeszczajacy wykazales sie wieksza
                      > gorliwoscia w obronie istniejacego stanu rzeczy anizeli niejeden katolicki
                      > czubek.

Jak juz napisalem, uwazam ze problem lezy gdzie indziej. Nie mozna zmienic
                      kosciola, ale mozna zmienic ustroj panstwa, a wlasciwie ograniczyc jego funkcje
                      do niezbednego minimum. Musisz zrozumiec ze ta cala kasa jesyt defraudowana przez
                      urzednikow, takze na kosciol, ale nie tylko. Dzemski napisal tu ze totolotek
                      wybudowal w czestochowie dwie hale sportowe dla klerykow. Totolotek to firma
                      panstwowa, w ktorej radzie nadzorczej swoich ludzi wciskaja kolejne ekipy
                      rzadzace. Dysponuje ona (ta firma) okreslonym kapitalem, ktory jego zarzadcy maja
                      prawo przeznaczac na wybrane cele, niewazne teraz jakie. Wynikaja z tego dwa
                      wnioski:
                      - gdyby nie bylo oddzielnosci kosciola od panstwa, wtedy nikt by sie ni krepowal
                      i przekazywal pieniadze bezposrednio z budzetu na cele kultow religijnych. a tak
                      to musza kombinowac z jakimis totolotkami w ktorych maja tak duze uprawnienia ze
                      nie musza sie z tego tlumaczyc. (rozdzielnosc kosciola od panstwa)
                      - jesli doszli by do wlaszy np. harekriszna, to rownie dobrze ich rada nadzorcza
                      totolotka mogla by postawic stadion dla wyznawcow tej religii (maja ludzi w
                      radzie, dysponuje kapitalem)(wszystkie religie sa rowno traktowane, a wlasciwie
                      te zwycieskie zawsze rowniej ale kazda ma te same mozliwosci jesli juz wygra)
                      - jezeli sprywatyzowlibysmy totolotka, lub chociazby ograniczyli kompetencje jego
                      rady nadzorczej (ja wolalbym to pierwsze) to zadnego problemu by nie bylo.

Teraz wyciagnij wnioski, gdzie tkwi wada naszego systemu.

Pozdrawiam
    • Gość: MMM Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: 192.168.5.* / *.uznam.net.pl 24.08.01, 12:08
      Pozwole sobie zacytowac fragment recenzji z Wyborczej:
      "Na internetowych listach dyskusyjnych mozna znalezc glosy ze "Stygmaty"
      zostaly u nas zakazane wskutek zakulisowych zabiegow episkopatu. Pudlo, ja
      widac. Plakat reklamujacy film zdobi wizerunek ukrzyzowanej kobiety z
      napisem "zobacz co ONI chca ci wcisnac". Jesli skierowac to pytanie do rezysera
      i producenta, odpowiedz brzmi: kit. Trzy gwiazdki, ale tylko za efekty
      specjalne, zdjecia i robote charakteryzatora."

I w tym wypadku calkowiecie zgadzam sie z Wybiorcza. Szczegolnie ze sam film
      widezialem juz jakis czas temu. I poza wspomnianymi zdjeciami nie w nim nic
      ciekawego.
      • Gość: Adam Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film i kto to mówi???? MMM hahahahaha IP: *.chello.pl 26.08.01, 23:54

A wyspowiadales sie u tatuncia rydzyka z ogladania tego filmu???
        A ogladales filmy "Ksiadz" i "Dogma" ????
        To nie ogladaj bo tatuncio nie da ci rozgrzeszenia ty fundamentalisto od siedmiu
        bolesci.
        Gość portalu: MMM napisał(a):

> Pozwole sobie zacytowac fragment recenzji z Wyborczej:
        > "Na internetowych listach dyskusyjnych mozna znalezc glosy ze "Stygmaty"
        > zostaly u nas zakazane wskutek zakulisowych zabiegow episkopatu. Pudlo, ja
        > widac. Plakat reklamujacy film zdobi wizerunek ukrzyzowanej kobiety z
        > napisem "zobacz co ONI chca ci wcisnac". Jesli skierowac to pytanie do rezysera
        >
        > i producenta, odpowiedz brzmi: kit. Trzy gwiazdki, ale tylko za efekty
        > specjalne, zdjecia i robote charakteryzatora."
        >
        > I w tym wypadku calkowiecie zgadzam sie z Wybiorcza. Szczegolnie ze sam film
        > widezialem juz jakis czas temu. I poza wspomnianymi zdjeciami nie w nim nic
        > ciekawego.

• Gość: MMM Re: Komuchy jeszcze nie maja monopolu na ogladanie filmow (czy dlugo?) IP: 192.168.5.* / *.uznam.net.pl 27.08.01, 15:18
          Gość portalu: Adam napisał(a):

>
          >
          > A wyspowiadales sie u tatuncia rydzyka z ogladania tego filmu???
          > A ogladales filmy "Ksiadz" i "Dogma" ????
          > To nie ogladaj bo tatuncio nie da ci rozgrzeszenia ty fundamentalisto od siedmi
          > u
          > bolesci.

Cale szczescie zaden komuch nie bedzie mi dyktowal co mam ogladac a co nie.
          Obejrzalem i wiem ze film powinien byc zakazany aby nie macic w glowach osobnikom
          nie przygotowanych na sprytna antyewangelizacyjna propagande.
          • Gość: snajper Re: Komuchy jeszcze nie maja monopolu na ogladanie filmow (czy dlugo?) IP: *.waw.cdp.pl 28.08.01, 16:47
            Gość portalu: MMM napisał(a):

> Gość portalu: Adam napisał(a):
            >
            > > A wyspowiadales sie u tatuncia rydzyka z ogladania tego filmu???
            > > A ogladales filmy "Ksiadz" i "Dogma" ????
            > > To nie ogladaj bo tatuncio nie da ci rozgrzeszenia ty fundamentalisto od s
            > > iedmiu bolesci.
            >
            > Cale szczescie zaden komuch nie bedzie mi dyktowal co mam ogladac a co nie.
            > Obejrzalem i wiem ze film powinien byc zakazany aby nie macic w glowach osobnik
            > om nie przygotowanych na sprytna antyewangelizacyjna propagande.

To uważasz, że tatuńcio to komuch ? Nad wyraz ciekawe.
    • Gość: KYSO Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: 217.67.197.* 24.08.01, 15:39
      Droga Basiu tu KYSO. Co ty pierdolisz glupia kurwo obejrz lepiej ASY e akcji
      tom dopiero zajebisty film !!!
      • Gość: stygmmat Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: *.kabel.telenet.be 26.08.01, 23:14
        Gość portalu: KYSO napisał(a):

> Droga Basiu tu KYSO. Co ty pierdolisz glupia kurwo obejrz lepiej ASY e akcji
        > tom dopiero zajebisty film !!!

A ty cwelu chcesz obejzec,swoja kiszke stolcowa!!!
        • Gość: haha Re: STYGMATY - obejrzyjcie ten film koniecznie!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 01:11
          pocaluj mnie w dupe
    • Gość: Basia Podsumowanie- Basia jest oszolomka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 15:31
      Basia uwaza, ze potencjal jakim dysponuje Kosciol jest tak wielki, ze jako
      jedyny poprowadzic moze Narod Polski ku budowaniu Dobra i ksztaltowac powinien
      idealy. Basia mysli, ze kler/urzednicy/pracownicy tzw. czarni ten potencjal
      trwonia. Gdyby dzialali jak powinni to nie takie bylyby naglowki Forum Gazety
      Wyborczej na przyklad.
      Basia ma przed soba bilet na samolot. Leci na Krete - dwa tygodnie w sloncu i
      luksusie. Ma nadzieje, ze wroci tak wypoczeta i radosna, ze nie pomysli nawet
      zeby tu zajrzec.
    • Gość: Basia P.S. do podsumowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 16:43
      Mialam te wypowiedz zignorowac, jak i inne wypowiedzi MMM.
      Wrocilam do komputera, bo wlasnie ona ilustruje o czym mowie.:

Re: Komuchy jeszcze nie maja monopolu na ogladanie filmow (czy dlugo?)
      Autor: Gość portalu: MMM
      Data: 27-08-2001 15:18 adres: *.168.5.33 / gandalf.uznam.net.pl

--------------------------------------------------------------------------------
      MMM: napisal:

Cale szczescie zaden komuch nie bedzie mi dyktowal co mam ogladac a co nie.
      Obejrzalem i wiem ze film powinien byc zakazany aby nie macic w glowach
      osobnikom
      nie przygotowanych na sprytna antyewangelizacyjna propagande.

Przeczytajcie raz jeszcze:
      NIE PRZYGOTOWANYCH NA SPRYTNA ANTYEWANGELIZACYJNA PROPAGANDE.

Ja to tak czytam:
      MMM jest przygotowany. Bo go pan Rydzyk przygotowal.
      A wy szara tluszczo powinniscie miec takie filmy zakazane. Bo wam wolno wierzyc
      tylko w to, co my (czarni) glosimy bo w waszych tepych glowach latwo zamieszac,
      jak pokazuje skutecznosc akcji propagandowych Radia Maryja.

MMMowi komuchy nie maja prawa dyktowac, co ma ogladac, czego nie.
      Ale jemu prawo oceny intelektow i sposobu ich karmienia przysluguje.
      Czarni gora!
      • Gość: Stoik Czy to Ty IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 28.08.01, 01:52
        Basiu, czy Ty jesteś tą, dla której kiedyś limeryk złożyłem, niejaką Basią W?
        Styl mniej skrótowy, ale kto wie...
        • Gość: Scan Re: Czy to Ty IP: *.home.net.pl 28.08.01, 02:00
          Stoiku odpowiem (jeszcze żyję):
          Ta Basia to też Basia W (bo z Warszawy) Tamta BasiaW była z Kielc(po ID sądząc).
          I pisała P.
          Ale ta Basia warta bardziej Twoich limeryków.
          (Nie sądź, że zazdrosny jestem, i na wszystkie baby parol zaginam - to było
          tylko ad vocem.)
          Pozdrawiam serdecznie
          Scan
          • Gość: Stoik Re: Czy to Ty IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 28.08.01, 03:11
            Dziękuję, rzeczywiście poleniłem się i nie spojrzałem na adres. Basia
            rzeczywiście odważna i precyzyjna. Przedtem jej nie zauważyłem. Od jutra
            zaczynam pracę nad limerykami, Joli się też jak najbardziej należy.
            Dobranoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka