Gość: rebella IP: *.icpnet.pl 18.09.04, 02:22 Jak zwykle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: BOLINOGA KARA SMIERCI!!! IP: *.nyc.rr.com 18.09.04, 02:49 Jestem przeciwny stosowaniu kary smierci z wyjatkiem ministrow kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Tak naprawde: to dla Lybackiej tylko: Matura bez IP: *.adsl.solnet.ch 18.09.04, 16:22 maty jest czyms wiecej niz glupota: jest wrecz przestepstwem dla uczniow i nauczycieli, poniewaz jeden z najwazniejszych przedmiotow przestanie byc w miare solidnie nauczany, bo niby po co, jak nie jest wymagany przez na maturze. W Jugoslowii wyrzucono wlasnie minister Edukacji, poniewaz zlikwidowala w bilogii nauke teorii Darwina, a Lybacka zlikwidowala mate na maturze. SLD jest najbardziej popieprzona partia jaka mozna sobie wyobrazic. Mam nadzieje, ze ogolne otumanienie narodu na hasla w rodzaju gruszek na drzewach skonczylo sie i SLD dostanie nie wiecej niz 4.99% a UP wogole zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen-ryk Re: KARA SMIERCI!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 18:46 To nie wydaje się pozbawiony podstaw pogląd. W tym ministerstwie na jakiejś dziwnej zasadzie utrzymały się szkoły średnie artystyczne, mimo że zgodnie z Ustawą o systemie oswiaty wszystkie średnie powinny trafić pod samorządy. Załatwili sobie jakieś moratorium czy inną prowizorkę, która trwa i trwa. Nazwisko załatwiającego ministra - Ujazdowski. Kiedyś szukałem podstawy prawnej nieprzestrzegania tej ustawy i nie znalazłem. Chodzi prawdopodobnie o to, że ilość etatów w CEA (Centrum Edukacji Artystycznej przy Min Kultury)w W-wie znacznie by spadła, a samo ministerstwo skurczyłoby się do kilku biurek tzn czytaj departamentów i w sposób oczywisty i widoczny dla wszystkich stało niepotrzebnym. Efektem jest fakt całkowitego bałaganu, spadku poziomu, niekompetencji dyrekcji i nauczycielskich klik, braku podstawowych środków materialnych niezbędnych w takich szkołach itd, itd, no po prostu średniowiecze w pełnym rozkwicie - i jest to porównanie krzydzące dla tamtych czasów. Ten numer z matematyką jest tylko jednym z wielu, te szkoły są na uboczu, nadzór pedagogiczny jest cienki, dzieją się tam cały czas różne cuda, ale nikt spoza wąskiego kręgu zainteresowanych rodziców uczniów czy ludzi tam pracujących nie zna skali problemu. Z tego artykuliku też nikt z postronnych nie dowie się w sumie niczego. Przykładami ciemnogrodu są np Wiśnicz czy Poznań - to z plastycznych. Tak jak tytułowa dla postu kara śmierci jest w tej chwili poza prawem, tak samo i te biedne szkoły, a właściwie dzieci tam się uczące są poza nim, a ponad nim ministrowie, CEA, dyrektorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.ne.client2.attbi.com 18.09.04, 03:55 Dosc juz bezkarnego niszczenia panstwa! Skonczyc wreszcie z ta farsa i rozpisac nowe wybory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denat5 Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.04, 08:22 "Zwykłe ogólniaki" też mają po 3 godziny matematyki, bo tyle wynosi przydział godzin na ten przedmiot w zakresie podstawowym. A nikt plastyków nie zmusza do pisania poziomu rozszerzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnabba Czyżby nie potrafili myśleć abstrakcyjnie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 08:35 Podział na umysły humanistyczne i ścisłe to deska ratunku dla tych pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.04, 13:59 To nie Minister zaspał tylko jego podwładni zajęci dbaniem o własne malutkie interesy i awanse nie zauważyli tego drobiazgu. Może by tak kogos z tamtąd wywalić i zmusić resztę do intensywnej pracy zamiast starań o własne prywatne dobra, ktore zajmują 70% czasu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SfgSrgdth Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: 195.229.241.* 18.09.04, 14:46 technik artysta - fajny tytul. potem juz tylko na wydzial gier i zabaw:) Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda 19.09.04, 09:24 Po liceum plastycznym ma się tytuł technik plastyk. Po ASP mgr sztuki. Żaden z tytułów nie upoważnia do nazywania siebie artystą. Odpowiedz Link Zgłoś
natalii_lubin Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda 18.09.04, 15:11 a ja w klasie humanistycznej zwykłego lo też mam tylko 3 godziny matematyki (poziom podstawowy) i bardzo się cieszę że nie będę musiała zdawać matmy - cała ta matura jest jedną wielką propagandą bez zaplecza finansowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truten Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 18.09.04, 20:04 nastepny debil i konowal za nasze pieniadze, siedzi na stolku i pierdzi, na pysk debila, na jego miejsce jest armia absolwentow, lepiej by sie spisali na tym stanowisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koksik KO Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 01:36 Jeden wielki burdel i haos.ministertwo kultury nie raczy odebrac telefonu a edukacji w soboty nie pracuje " powinnismy sie cieszyć,że wogule ktoś odebrał telefon.." niestety polskie metody szkolnictwa zawodzą na każdym kroku.Ja proponuje wprowadzić obowiazkową geogrfie na mature (ale tylko dla plastyków!!!!) i wprowadzic w życie kolejny dyplom z rysunku i malarstwa , ktury do tej pory nie ejst nikomu wiadomy czy bedize obowiazywał w Ogulnokształcacych Szkołach Sztuk Pięknych . Bo doba ma tylko 24 godziny,godzin w plastyku 41, 2 dyplomy (historia sztuki , dyplom z grafiki lub aranżacji wnetrz )+trzeci niewiadomy dyplom z rysunku i malarstwa (najlepszy pomysl gratuluje!!!!!:])(ironia) matura z polskiego z języka,dodatkowego przedmiotu i matematyki. A ja od dziś prosze Boga żeby doba miała 48 godzin:]ale nie ejst tak zle ,wkońcu co za rużnica czy spie 3 godziny czy 4 bo.ważne że,pan minister starannie pomalował paznokcie na kolor seksownego różu, jednak po chwili stwierdził że w tym kolorze mu nie do twarzy.zmywanie paznokcji tak go zafascynowało ze w konsekwenci zapomniał o ustawie .tak dalej panie prezesie,a złote rybki nadal spełniaja życzenia,może poprosi pan o nowy lakier? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol dzi Re: BURDEL IP: *.bmj.net.pl 19.09.04, 08:03 koksiku nie mozesz tak mowic. przeca pan minister musi sie ladnie prezentowac. nie moze mu lakier nie pasowac do cienia do powiek. ....az w koncu ktos odbieta tel w ministerstwie edukacji i mowi: 'wie pani...hmmmm.....ta sprawa niedawno wyplynela......hmmmm.......mysmy sie z tym jeszcze nie uporali' no to przepraszam bardzo sprawa matematyki niedawno wyplynela ja sie jeszcze z nia nie uporalam poprosze kilka dodatkowych lat w szkole, bo przy 40-paru h tygodniowo przez 6 lat nie jest sie w stanie byc z czegos dobrym. chocby na poziomie podstawowym. i co z tego ze nauczyciele nam odpuszcvzaja? gdybysmy mieli o polowe mniej godzien (maturalana klasa, 41 h )bylibysmy w stanie czegokolwiek nauczyc sie na mature. a tak, przyjdziemy do szkoly, zdamy sobie 3 dyplomy, a na mature nawet nie mamy po co przychodzic, o ile sie nie myle w sierpniu sa pierwsze poprawki, wtedy ja zdamy. potem kilka lat przerwy bo bedziemy muusieli pozbyc sie z siebie wstretu do sztuki (bo rysowanie o 4 rano nie nalezy do przyjemnych).i dopiero odtoksycznieni bediemy mogli zdawac na studia. ale co to? a ku ku! na ASP nas nie chca, bo nie potrafimy rysowac. dlaczego? bo w czasie szkoly nie mielismy kiedy rysowac. trzeba bylo wszystkie przedmioty zaliczyc.hmmmm..... zabawne. a najlepszy bonus: po tej szkole nie mamy tytulu technika....nie nie....nie ma tak dobrze. mamy: specjalizacja: grafika komputerowa. oddam sojego kompa, jezeli ktos mnie przyjmie tylko na podstawie takiego papierka. w tym tygodniu zmieniam szkole, nawet jezeli nie bedzie matmy i dyplomu z rys i mal. bo nie mam pewnosci ze szanowne Ministerstwo Bankietow i Wernisazy w stycniu sobie czegos wymysli. a w normalnym ogolniaku raj: 41 h tygodniowo? nie.... 3 h snu? nie..... 1 h autobusem do szkoly? nie.... moge tu sobie siedziec i to pisac, bo wiem ze zmieniam szkole i nie musze teraz brac sie za robienie szkicow Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 19.09.04, 09:43 Reprezentujecie żałosny sposób myślenia. Skoro kształcę się w takiej a takiej dziedzinie, resztę mogę odpuścić. Trzeba być ofiarą losu, żeby nie wyrobić się z dyplomem i zawalić maturę w lsp. Z czegokolwiek by ona nie była. Na ASP nie przyjmują osób, którym się wydaje, że potrafią rysować. -- Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol dzi Re: BURDEL IP: *.bmj.net.pl 19.09.04, 10:30 trzeba byc idota zeby wpasc na taki pomysl. jak sobie wyobrazasz mature z maty po wczesniejszym odpuszczeniu sobie???? nie mamy specjalnej matury dla debili tylko taka, jak byla by w calej polsce, gdyby obowiazywala. poza tym mamy 3 dyplomy 41 h tygodniowo wychodze o 6 wracam o 6 zima slonce idze tylko w szkole wychodze w nocy wracam w nocy to nie motywuje Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 19.09.04, 12:45 Mam rozumieć, że przykładasz się tylko do przedmiotów zawodowych...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koxik ko Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 10:57 reprezentujesz swoją znajomośc tematu:] ossp a lsp- dwa całkiem inne systemy szkolnictwa:] ossp 41 w maturalnej lsp- 35,ossp -3 dyplomy,lsp-2,ossp- 3obwiązkowe na maturze +mata:/,lsp-2 proponuje sie doedukować. odpuszczać cos? nie mam czasu obciąć sobie paznokci(w porównaniu do pana ministra:])szkoła- drugi dom a i tak guwno z tego bedę miała bo nie mam czasu robic prac do teczki, bo lekcja ma tylko 45 minut to tylko 2 szybkie skzice . pozdrawiam będzie z ciebie dobry minister :] Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 19.09.04, 13:40 Uważasz, że całe zawodowe przygotowanie to gówno, a dopiero studia na ASP to COŚ? O jakich trzech dyplomach piszesz? O egzaminie sprawdzającym umiejętności z rysunku i malarstwa, o egzaminie z historii sztuki i wykonaniu pracy dyplomowej? Przecież zawsze tak było. Nikt nie mówił że nauka w takiej "podwójnej" szkole jest łatwa. Ale zapewniam Cię, że teraz to jeszcze nic. Jestem ciekawa, jak sobie poradzisz w samodzielnym życiu. Kogo wtedy ruszy Twoje 41 godzin ciężkiej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kox koz Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 23:58 owszem dyplom z jednego zawodowego i z histori sztuki jest banałem:]wkońcu mam cały rok na zawodowy a histori sztuki ucze sie 6 rok. dyplom z rysunku i malarstwa -hmmm również:] ,jeden feler- brak czasu. czas ktury trzeba bylo by poswiecic na kolejny dyplom wole pozostawic na teczke. prac z dyplomu nie wloze do teczki bo 2 lata zostają w szkole. poskłądaj sobie wszystko w jedną wielka całosc a potem znajdz czas na siusiu.o dorosłe zycie sie nie martw,lepiej zamiast zastanawiac sie nad moja przysloscią pomysl o 13 letnih dzieciah zaczynajacyh edukacje w ossp - wstają-ciemno, wracają- ciemno .zapraszam do palstyka Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 20.09.04, 19:58 Liceum plastyczne mam za sobą. Wiem, jak to wygląda. Maturę pisałam z matematyki :-P Głowa do góry. Jeśli naprawdę tym żyjesz, dasz radę. Z czego dyplom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koxik koza Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:44 hehe tak myslalam ze musialas skonczyc plastyka:] wiec musze cie poinformowac ze ja neistety nie mialam szansy isc do lsp bo zmienila sie reforma mi zostało ossp co było najwiekszym błedem . siedizsz w skzole dluzej robisz dyplom wiecej na maturze masz 2 przedmioty wiecej a i tak z gury załozone jest ze nasza edukacja art jest gorsza niz w lsp bo w ossp nie ma selekcji przedmiotuw do ost kalsy masz geografie fizyke wos tehnologie informacyjno . selekcje sama sobie robisz selekcje i faktem ejst ze tw przedmioty olewasz . ale jak nam dołozom dyopklom z rys i malarstwa to musimy oddac iles prac z tego kture zawsze mogly isc do teczki zreszto pewnie sama wiesz jak to jest . teraz tez byl taki dyplom ale on był wewnętrzny i dawało sie najgorsze rpace a lepsze do teczki . inna kwestią ejst trafienie na dobrego wykładowce w szkole z rys bo co ci z takiego kształcenie gdzie przez 4 lata zamiast tego xo musisz kazom ci rysowac telefony i kible ? a tu nagle zmiana nauczycia i totalne przestaiwenie , na 2 lata prtzed koncem szkoly i nauka rysunku zaczyna sie od nowa hehe . najgorsza wtopa ministerstwa stworzenie ossp . wiecej dałoby mi zwykle liceum i hodzernie na kursy .teraz nie mam na nie czasu bo koncze lekcje o 17. a na zmiane szkoły niestety za puzno:((( wiadomo ze podołam nawet z 3 dyplomami i z 4 przedmiotami na maturce ale to nie ejst dla mnie najwarzniejsze . wole zdac na studia niz robic niepotrzebne dyplomy i uczyc sie niepotrzebnej maty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol dzi Re: BURDEL IP: *.bmj.net.pl 21.09.04, 00:56 nooo to widze ze male pojednanko :> :D:D:D wiesz co zdawac mate na maturze moge. tylko po co? mam do ciebie pytanie: czy milas problemy wieksze z dostniem sie na studia (jezeli oczywiscie wybralas artystyczne) w porownaniu z ludzmi z LO, ktorzy chodzili na kursy ? bo cos mi sie wydaje ze w ten sposob mamy wieksze szanse. tylko ze 6 lat temu nie zdawalam sobie z tego sprawy ;/ ps nie pisz brzydkich rzeczy, zeby nie byly usuwane, bo nie wiemy co piszesz :D:D:D:D:D wielkie plastyczne pozdro :D:D:D pfff plastyki jednocza :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 01:10 i po macie :] jeszce dodatkowy dypolom .(jeden z pomysluw-uczniowie będą rysowac przed komisja - powud?-ktos moze za nih narysowac wszystko w domu - komentarz nie ejst potrzebny:] - powodzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 21.09.04, 21:22 Z osobami po plastykach bywa różnie. Teoretycznie powinno być łatwiej dostać się na ASP, ale można się na tym przejechać. Mile widziane są osoby z tzw świeżym spojrzeniem (o co niestety niełatwo u osób po szkołach plastycznych) Co do oceniania kandydatów... zastanawiałm się ostatnio jak powinna wyglądać teczka idealna... i doszłam do wniosku, że nie może być ani "za mocna" ani oczywiście za słaba. Ale broń boże nie może być przeciętna. Musi być różnorodna, spójna, ale nie manierystyczna. Ma być twoim poszukiwaniem, ale nie odpowiedzią. Zajmuję się projektowaniem i fotografią. Z zamiłowania i aby przeżyć. I też nie mam czasu na nic. Ale nie dzielę praca- dom. Robię to, co lubię. I naprawdę z ręką na sercu mogę powiedzieć, że najwięcej dała mi nauka w liceum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brak_tu_sensu Re: BURDEL 22.09.04, 06:48 wczoraj troche sie wyjasnilo. matematyki nie bedzie. a dyplom z rys/mal nadal aktualny. to bedzie prezentacja 3 obrazkow mal albo rys (do wyboru)+ zedby nam nie bylo za dobrze, obrona. dobrze, ze nie musimy pisac pracy dyplomowej z mal ;/ poryci. mam nadzieje ze nie wpqadna na pomysl, zebysmy napisali 2 ksiazki ;/ jakos to bedfzie, ja i tak na ASP sie nie pcham. o ! jest 6.47, a to znaczy, ze juz czas wyjsc do szkoly. bede o 18 i zrobie dyplom :\ nara plastyk :\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko ko Re: BURDEL IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 16:18 wiadomo że szkoła palstyczna daje dużo:) mozliwosc poznania wsystkiego kontak z foto rzezbo itd hehe no nie ejst łatwo .ale tez potrafi zameczyc czlowieka hehe puzne powroty tak tak . a ja mam rok i mam nadizeje ze wykorzystam go w pelni zeby sie lepiej przygotowac na asp ,bo wiem ze nie ma innej opcji dla mnie.nie ma opcji robienia w przyszlosic czegos czego sie nie znosi.jest ciezko ale dla hcacego nic trudnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
eshka Re: BURDEL 22.09.04, 21:03 "na asp ,bo wiem ze nie ma innej opcji dla mnie" z tym radzę bardzo ostrożnie Często spotykam osoby po plastyku, które zdają na ASP po prostu z rozpędu. Mówią dokładnie to samo: co innego mogę robić? A życie i tak przeprowadzi selekcję i dopiero za kilka lat okaże się, czy rzeczywiście, to COś INNEGO nie wygra. Ale życzę powodzenia. I pomysłu na asekurację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyr kazdy dostanis sciage w WC wasza wozna IP: *.brodwy01.nm.comcast.net 19.09.04, 07:02 tylko spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VlaD Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.localdomain / *.kim.pl 19.09.04, 13:09 Wygląda na to, że stanowiska ministerialne są rozdawane w ten sposób, że jak trafi osobnik "zasłużony", a za głupi nawet na rolnictwo, to instalują go albo w ministerstwie kultury, albo w resorcie edukacji. W nadziei, że tam najmniej zaszkodzi poparciu dla ugrupowania. I potem mamy takie "kwiatki" jak teraz, kiedy obowiązkową matematykę na maturze zdają tylko uczniowie szkół artystycznych, w których akurat (jako w jedynych) wydaje się ona zbędna. Nie mówiąc juz o jakości komunikacji pomiędzy zarządzanymi przez półidiotów resortami... BTW - w edukacji jest sporo innych "kwiatków". Numery z zaświadczeniami o dysleksji, coroczne zmiany nazewnictwa przy których obśmiane przez GW wyczyny IUPACowskich chemików to mały pikuś, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz ładny Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:18 KAŻDY PRACUJĘ NA CENĘ SWYCH MOŻLIWOŚCI JAK WIADOMO POLSKA JEST KRAJEM INFANTYLNIE UROZMAICONYM I NIE NOWINĄ JEST ŻE KAŻDY Z NAS PŁACI ZA BŁĘDY POPEŁNIONE PRZEZ WYKOLEINĘ SPOŁECZNĄ I KRAJOWĄ. ALE DRODZY MATURZYŚCI - NIE WARTO MIEĆ ZABOBON WIARY W SIEBIE. JESTEŚCIE JEDYNI W SWOIM RODZAJU A WASZE UMIĘŚNINE MUZGI ZAMIENIĄ NIEGDYŚ TEN NIEŁAD W ZGLISZCZA Z KTÓREJ RDZY POWSTANIE WRZECHŚWIAT I NOWY ŁAD. Odpowiedz Link Zgłoś
brak_tu_sensu Re: keli idealny jak kelis 22.09.04, 06:51 keli wiesz jak jest. luki co ty pierdolisz i takie tam zawsze w ciebie wierzylam :D:D:D olga o labedziej szyi (wyskocvzyly mi na niej 3 malenkie przyszcze) pffffffffffffffffffffffff bdjsgewjhd,samxncjuhrfewkx,sdncmdnjreo;w,xzmbdvbrehgekrf,dnfbjhre i takie tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kox Re: Tylko uczniowie liceów artystycznych będą zda IP: router.uh* / *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 16:22 a przyszłe pokolenie zamiast mickiewicza będize cytowało Keloka. pozdro t. ładny:> Odpowiedz Link Zgłoś