Dodaj do ulubionych

Przykre ale prawdziwe

08.12.15, 11:36
Kluczem do społecznej treści organizacji skrajnej prawicy jest jej zaplecze finansowe. Za jej wzlotem nie stoją masy prekariatu, krzywdzonych i eksploatowanych, ale biznesmeni od piwa i antysemickich szmatławców, bankowe fundacje, prezydenci miast w rodzaju Wrocławia i część kościoła. Bez nich ni mogłaby marzyć o dzisiejszych sukcesach.
Przemysław Wielgosz
redaktor naczelny
"Monde diplomatique""
---------------------------------
Nie ma bowiem takiej podłości, dla której usprawiedliwienia nie można by znaleźć jakiegoś wzniosłego albo świętobliwego uzasadnienia
Obserwuj wątek
    • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 11:38
      ale "masy prekariatu, krzywdzeni i eksploatowani" są bardzo potrzebni jako mięso armatnie

zawsze tak było
      • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 11:48
        wagonetka napisał(a):

> ale "masy prekariatu, krzywdzeni i eksploatowani" są bardzo potrzebni jako mięs
        > o armatnie
        >
        > zawsze tak było
        Masz rację. Rzecz w tym, że wiele osób uwierzyło w slogany o demokratycznym państwie prawa.

--------------------------------
        Nie ma bowiem takiej podłości, dla której usprawiedliwienia nie można by znaleźć jakiegoś wzniosłego albo świętobliwego uzasadnienia
        • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 11:51
          na demokratyczne państwo prawa pracuje się pokoleniami

myśmy zdążyli zrobić pierwsze kroki przez ostatnie 25 lat

no a teraz cofnęliśmy sie o 30 lat
          • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 11:58
            wagonetka napisał(a):

> na demokratyczne państwo prawa pracuje się pokoleniami
            >
            > myśmy zdążyli zrobić pierwsze kroki przez ostatnie 25 lat
            >
            > no a teraz cofnęliśmy sie o 30 lat
            Czyli mamy (- 5). Pod koniec kadencji będzie ...?

-------------------
            • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:02
              co będzie to zależy od nas, od tego co zrobimy i jak się zachowamy

ani wolność, ani państwo prawa nie spadają z nieba

na razie anarchia i skrajny autorytaryzm są górą

poddamy się temu jak barany?
              jeśli tak, to będzie znaczyło, że na nic innego nie zasługujemy
              • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:13
                > na razie anarchia i skrajny autorytaryzm są górą

To jakby się wyklucza.
                • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:14
                  nie

polski model autorstwa Zybertowcza dokładnie założył ten scenariusz: najpierw trzeba państwo rozdygotać (anarchia), aby potem przejąć (autorytaryzm)
                  • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:20
                    > polski model autorstwa Zybertowcza dokładnie założył ten scenariusz: najpierw t
                    > rzeba państwo rozdygotać (anarchia), aby potem przejąć (autorytaryzm)

No ale napisałaś, że anarchia i autorytaryzm już są górą. To jak ze sobą współpracują?
                    • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:22
                      wyjaśniłam w poprzednim poście, co miałam na myśli
                      • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:23
                        > wyjaśniłam w poprzednim poście, co miałam na myśli

Ale wyjaśnienie nie pokrywa się z wypowiedzią "na razie anarchia i skrajny autorytaryzm są górą".
                        • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:25
                          przykro mi, że nie zrozumiałeś
                          • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:31
                            A mi przykro, że prowadzisz taką dyskusję. Zaczynasz wątek, a poproszona o uzupełnienie uderzasz w tony "przykro mi", "nie zrozumiałeś", "już pisałam". Ale dobrze, nie będę Ciebie zaczepiał. Skoro wyborcza Ci o czymś doniosła, to zostań przy zdaniu, że to stolica nazizmu. To cenne i wiarygodne źródło informacji o wydarzeniach w mieście.
              • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:18
                wagonetka napisał(a):

> co będzie to zależy od nas, od tego co zrobimy i jak się zachowamy
                > poddamy się temu jak barany?
                > jeśli tak, to będzie znaczyło, że na nic innego nie zasługujemy
                Właśnie takiego scenariusza się obawiam. Atomizacja społeczeństwa sięga apogeum, duża część społeczeństwa "olewa" wszystko, co nie wiąże się bezpośrednio z ich codzienną egzystencją.

--------------------------
                • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:21
                  ja bym poczekała z oceną
                  • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:33
                    wagonetka napisał(a):

> ja bym poczekała z oceną
                    Mom - oceną czego? Odbieram rzeczywistość tak jak napisałem, co nie oznacza, że jest to stan niezmienny. Chcę powiedzieć, że w chwili obecnej nie znajduje powodów do optymizmu.
                    btw - trzech pijanych łobuzów bez trudu terroryzuje kilkudziesięciu pasażerów miejskiego autobusu.

-----------------
                    • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:41
                      w tej chwili też nie widzę powodu do optymizmu, ale poczekajmy...
                      • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:47
                        wagonetka napisał(a):

> w tej chwili też nie widzę powodu do optymizmu, ale poczekajmy...
                        Nic innego nam nie pozostaje.

-----------------------
    • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:02
      Przepraszam, a co to za prezydenci miast w rodzaju Wrocławia stoją za organizacją skrajnej prawicy?
      • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:05
        uważasz, że prezydenci Wrocławia nie odpowiadają za to, że ich miasto jest stolicą polskiego neonazizmu?
        • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:12
          > uważasz, że prezydenci Wrocławia nie odpowiadają za to, że ich miasto jest stolicą polskiego
          > neonazizmu?

Przede wszystkim uważam, że Wrocław nie jest stolica polskiego nazizmu.
          • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:13
            znaczy, że różnimy się w opinii
            • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:19
              > znaczy, że różnimy się w opinii

Na czym budujesz swoją opinię?
              • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:24
                wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/0,135407.html?tag=neonazi%B6ci
                • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:29
                  No, skoro to Wyborcza buduje Ci wyobrażenie o mieście:

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,19253638,nie-jestesmy-brunatna-stolica-maciejewska.html
                  Może masz niewielki wymagania, aby uznać jakieś miasto za stolicę czegoś?
        • ayran Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:16
          Pytanie nie do mnie, ale wyrażę pogląd, że ani Dutkiewicz, ani Zdrojewski nie odpowiadają za to, że we Wrocławiu rozwinął się polki szowinizm. Podobnie nie są temu winni kolejni prezydenci Białegostoku (w odniesieniu do ekscesów rasistowskich w Białymstoku). Nie jest tez jakąś szczególną zasługą Hanny Gronkiewicz Waltz, że w Warszawie tego typu zjawiska występują w minimalnej skali.
          • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:17
            nie chodzi mi o to, że są winni, a o to, że prezydent odpowiada za to, co dzieje się w jego mieście
            • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:20
              > nie chodzi mi o to, że są winni, a o to, że prezydent odpowiada za to, co dzieje się w jego
              > mieście

Tzn. chodzi o taki totalitaryzm?

• wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:24
                wydaje mi się, że napisałam wyraźnie o co mi chodziło
                • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:27
                  > wydaje mi się, że napisałam wyraźnie o co mi chodziło

No cóż, wydaje mi się, że źle Ci się wydaje. Stwierdziłaś, że prezydent odpowiada za to, co się dzieje w mieście. Ale za co dokładnie?
                  • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:35
                    choćby za to, że MPK wynajmuje neonazistom tramwaj dla demonstracji swoich "poglądów"

lub wykrzykiwane hasła (podaję tylko te lajtowe) "Polska cała tylko biała", "Afryka dla HIV", "Nasza święta rzecz, czarni z Polski precz" - czy UM przerwał tę demonstrację łamiącą polskie prawo? nie
                    • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:41
                      > choćby za to, że MPK wynajmuje neonazistom tramwaj dla demonstracji swoich "poglądów"

Nie wynajął neonazistom, wynajął siostrze neonazisty. Zabronione? Czyli jednak totalitaryzm.

> lub wykrzykiwane hasła (podaję tylko te lajtowe) "Polska cała tylko biała", "Afryka dla HIV",
                      > "Nasza święta rzecz, czarni z Polski precz"

Takie hasła można usłyszeć w wielu miastach w Polsce, nie tylko we Wrocławiu, a jednak to o tym mieście wyraziłaś się jako o stolicy (obecnie jednej ze stolic) neonazizmu. Już nawet nie będę prostował Twojego poglądu o neonazizmie, ale tak czysto praktycznie - w ilu miastach demonstracje tego rodzaju są przerywane, skoro Wrocław na ich tle wyróżnia się wybitnie negatywnie? O ile sobie przypominam, to do niedawna jeszcze to w Warszawie przewalały się największe hordy neonazistów z całej Polski. Ot tak, z okazji 11 listopada.
            • ayran Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:25
              To tak jakby uznać, że burmistrz odpowiada za ostatnią strzelaninę w San Bernardino. A mer Paryża (albo i sam Hollande) za zamach w Paryżu.
              • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:26
                no nie, wyżej podałam link do informacji, jak wygląda neonazistowski Wrocław, ale podam jeszcze raz
                wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/0,135407.html?tag=neonazi%B6ci
                prezydent miasta sobie nie radzi?
                • ayran Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:29
                  Przepraszam, ale najnowszy artykuł w tym zbiorze jest z lipca 2014. Nie mieszkam we Wrocławiu i trudno mi ocenić, na ile działania "nazistów" są widoczne i dokuczliwe na co dzień, ale z powyższego zestawienia nie wnoszę, że to codzienne zjawisko.
                  • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:38
                    dobrze, mogę się zgodzić z tym, że nie stolicą, a jedną ze stolic

opinię moją budowałam, między innymi, na słowach mojej siostry mieszkającej we Wrocławiu - a przywykłam ufać jej opinii
                    • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:42
                      > opinię moją budowałam, między innymi, na słowach mojej siostry mieszkającej we
                      > Wrocławiu - a przywykłam ufać jej opinii

I co jej neonaziści robią? Możesz zdradzić?
                      • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:53
                        sverir napisał:

> I co jej neonaziści robią? Możesz zdradzić?

ale po co?
                        przecież ty wiesz, że jest inaczej niż to, co ona widzi
                        • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 13:00
                          > ale po co?

Ze zwykłej ciekawości, co wystarczy Twojej siostrze do stwierdzenia, że Wrocław jest stolicą neonazizmu.

> przecież ty wiesz, że jest inaczej niż to, co ona widzi

Nie wiem, co Twoja siostra widzi. Może widzi to samo co ja, a po prostu ma wrażliwszą duszę?
                          • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 13:01
                            widzi to samo, co te panie

wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,17348584,Dziennikarki_z_Londynu__Wroclaw_tetni_neonazizmem.html
                            • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 13:18
                              > widzi to samo, co te panie

Czyli mniej niż red. Maciejewska, pisząca o Wrocławiu na co dzień, a nie okazjonalnie, od wielkiego dzwonu. W życiu bym nie pomyślał, że red. Maciejewska może aż tak bardzo mijać się z prawdą, skoro lewicowe dziennikarki obaliły teorie.

I mniej niż ja, a też żyję sobie tutaj, bez grantów i bez szukania sensacji. Wydawać by się mogło, że stolica powinna dawać jakiś przykład, a tu zdjęcia swastyk sprzed 15 lat.
                              • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 13:23
                                no widzisz?
                                i moja siostra, i jej mąż, i jej dorosłe dzieci, i dwie dziennikarki widzą co innego, niż ty widzisz

to pewnie dlatego, że wszyscy oni czytają Wyborczą
                                • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 13:38
                                  > i moja siostra, i jej mąż, i jej dorosłe dzieci, i dwie dziennikarki widzą co innego, niż ty
                                  > widzisz

Albo też Twoja siostra, i Jej mąż, i ich dorosłe dzieci, i dwie dziennikarki widzą co innego, niż widzą tysiące wrocławian, bynajmniej nie neonazistów? Chociaż dziennikarek tutaj bym nie mieszał - przyjechały z tezą.

> to pewnie dlatego, że wszyscy oni czytają Wyborczą

Raczej dlatego, że ja tutaj żyję, a nie tylko mieszkam:)

• sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:38
                    > Przepraszam, ale najnowszy artykuł w tym zbiorze jest z lipca 2014.

A z tego część to artykuły red. Harłukowicza, który w imię rzekomej walki z nazizmem wspiera opcje typu "sąd sądem, a sprawiedliwość po naszej stronie", wykazując niekiedy - niestety - niezrozumienie słów pisanych i mówionych (generalnie szkoda, bo dobrze, że ktoś porusza trudne tematy i piętnuje patologie).

Ja mieszkam we Wrocławiu i pozwolę sobie na stwierdzenie, że kłamstwem byłoby zaprzeczanie, jakoby we Wrocławiu nie było rasistów czy choćby i neonazistów, choć tych ostatnich to raczej niewiele, oraz że we Wrocławiu nie ma w ogóle przypadków przemocy na tle rasowym, narodowościowym, itd.

Kłamstwem jest jednak nazywanie Wrocławia stolicą nazizmu czy faszyzmu. Ani jakoś swastyk nie przybywa, ani hordy skinów nie przewalają się przez centrum, nawet koncerty neonazistowskie są w tak niewielkiej liczbie, że każdy z nich jest szczególnym wydarzeniem dla red. Harłukowicza i osób z jego środowiska. Mimo wszystko Wrocław, nawet jeżeli nie jest już miastem wielu kultur, to wciąż jednak miasto wystarczająco otwarte, by nie mówić o nim jako o stolicy nazizmu/faszyzmu.

• ayran pomijam to... 08.12.15, 12:34
                  ... że gdyby wziąć poważnie elukubracje zacytowane przez autora wątku, to Dutkiewicz jawi się w nich jako "zaplecze finansowe" tych, których umownie określamy jako naziści.
            • x2468 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:31
              Nie prezydent czy inny urzędnik lecz polskie jak to nazwał Giertych polskie ciamciaramciam. Gdyby tak jak w Niemczech Ziobro, Kamiński, agent Tomek i uczestnicy tego forum za wyzwiska, groźby, pomawianie jakie mamy tu na co dzień 4/5 z nas siedziałoby z wyrokami w więzieniach.
              • wagonetka Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:39
                x2468 napisał:

> Nie prezydent czy inny urzędnik lecz polskie jak to nazwał Giertych polskie cia
                > mciaramciam. Gdyby tak jak w Niemczech Ziobro, Kamiński, agent Tomek i uczestn
                > icy tego forum za wyzwiska, groźby, pomawianie jakie mamy tu na co dzień 4/5
                > z nas siedziałoby z wyrokami w więzieniach.

ale ja wymagam od władz miasta, aby przerwały demonstrację, na której wykrzykiwane sa neonazistowskie hasła

>
                • x2468 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 14:57
                  Od tego jest policja która jest na miejscu i sąd który dowali nazistowskiej świni 2 lata do odsiadki. Jak go zamknął to jego kolesie zamknął ryje. Miasto natomiast i jego władze muszą się dobrze zastanowić nad wydaniem kolejnych zezwoleń bo jeśli prokurator i sąd stwierdza uchybienie w wydawaniu zezwoleń to poniosą również kare. I to nie pogrożenie paluszkiem lecz od tego jest Kodeks Karny.
                  W Czechach np za zjedzenie 3 winogron w sklepie koleś poszedł na 8 miesięcy do więzienia, Sąd w uzasadnieniu napisał że nie ważne jest jaka jest warto tych winogron, kradzież jest kradzieżą i koleś odsiedział pełne 8 miesięcy.
                  • sverir Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 15:13
                    > Miasto natomiast i jego władze muszą się dobrze zastanowić nad wydaniem kolejnych
                    > zezwoleń bo jeśli prokurator i sąd stwierdza uchybienie w wydawaniu zezwoleń to poniosą
                    > również kare.

Władze nie wydają zezwoleń, mogą co najwyżej wydać zakaz, a to i tak w dość ograniczonych przypadkach. Nie można zakazać zgromadzenia, którego organizator nie przewiduje utrudnień w ruchu drogowym. A jest jeszcze zgromadzenie spontaniczne, którego władze miasta nawet nie mogą rozwiązać.
                    • x2468 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 16:34
                      Dlatego to jest sprawa policji. Tajniaków i kamerzystów którzy powinni wszystko dokładnie filmować.Dla dobra prawa czyli policji i samych demonstrantów. Policja bez dowodu filmu nie oskarży niewinnego o np rzucanie kamieniami czy cegłami co jest w kręgach zbliżonych do pis dowodem patriotycznych odruchów prawdziwych katolików-Polaków.
                • man_sapiens Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 15:07
                  > ale ja wymagam od władz miasta, aby przerwały demonstrację, na której
                  > wykrzykiwane sa neonazistowskie hasła

Masz oczywiście racje żądając tego, ale czy to nie rola Policji?
                  • uu1 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 15:15
                    man_sapiens napisał:

> > ale ja wymagam od władz miasta, aby przerwały demonstrację, na której
                    > > wykrzykiwane sa neonazistowskie hasła
                    >
                    > Masz oczywiście racje żądając tego, ale czy to nie rola Policji?
                    Też. Ale nie słyszałem aby o komendancie policji mówiono - gospodarz/ojciec miasta.
                    Policja powinna w tym przypadku być narzędziem.

--------------------
                    • x2468 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 16:40
                      Jak to chcesz w praktyce zrealizować( ingerencje urzędników)? Czy rada miasta ma być na każdej nawet tej spontanicznej demonstracji? Ma być policja. Jeśli nie natychmiast to po chwili, podjąć decyzję a później wytłumaczyć prokuratorowi i sądom ,posiłkując się audiowizualnymi dowodami jej trafność.
                      • x2468 Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 16:44
                        Dodam że policja przynajmniej teoretycznie jest politycznie bezstronna( za rządów pis z pewnością nie będzie). Urzędnicy natomiast reprezentują jakaś partie i poglądy polityczne więc zależnie od opcji mogą być ślepawi na lewe lub prawe oko.
      • ayran Re: Przykre ale prawdziwe 08.12.15, 12:07
        Należy wnioskować,, ze nie chodzi o Wrocław, tylko "miasto w rodzaju Wrocławia". Ponieważ Wrocław to rodzaj męski, więc nie chodzi o Warszawę, Łódź, Gdynię, Częstochowę, Opole czy Kielce. Ale już Kraków, Gdańsk, Poznań czy Sopot - z pewnością się łapią.
    • mara571 niedokonczone 08.12.15, 12:54
      Wielgosz wykazuje mentalnosc neokomunistyczna.

Jesli zapleczem finansowym liberalow i tzw nowej lewicy sa wielkie banki, globalne koncerny, zwlaszcza te medialne to jest demokratycznie wedlug tego pana.

Wszystko poza tym nurtem jest niedemokratyczne i niepoprawne politycznie.

PS pan Wielgosz nie napisal, kto finansuje jego niszowa gazete.
      • uu1 Re: niedokonczone 08.12.15, 13:01
        mara571 napisała:

> Wielgosz wykazuje mentalnosc neokomunistyczna.
        Nowy, ulubiony argument/epitet.
        > Jesli zapleczem finansowym liberalow i tzw nowej lewicy sa wielkie banki, globa
        > lne koncerny, zwlaszcza te medialne to jest demokratycznie wedlug tego pana.
        Słowa o tym nie napisał.
        > Wszystko poza tym nurtem jest niedemokratyczne i niepoprawne politycznie.
        Tego też nie napisał.
        > PS pan Wielgosz nie napisal, kto finansuje jego niszowa gazete.
        Pewnie nie wiedział, że Cię to zainteresuje. Napisz Ty do niego.

----------------
        • mara571 Re: niedokonczone 08.12.15, 13:46
          uu1 napisała:

> > Wielgosz wykazuje mentalnosc neokomunistyczna.
          > Nowy, ulubiony argument/epitet.
          A jakby moglo byc inaczej:
          > > Jesli zapleczem finansowym liberalow i tzw nowej lewicy sa wielkie banki,
          > globa
          > > lne koncerny, zwlaszcza te medialne to jest demokratycznie wedlug tego pa
          > na.
          > Słowa o tym nie napisał.
          Przypomne co zacytowales:
          Kluczem do społecznej treści organizacji skrajnej prawicy jest jej zaplecze finansowe. Za jej wzlotem nie stoją masy prekariatu, krzywdzonych i eksploatowanych, ale biznesmeni od piwa i antysemickich szmatławców, bankowe fundacje, prezydenci miast w rodzaju Wrocławia i część kościoła. Bez nich ni mogłaby marzyć o dzisiejszych sukcesach.

Po pierwsze sprzciwiam sie uzyciu slowa skrajna prawica. I dlatego nazywam redaktora neokomunista. Owszem mamy w Polsce ugrupowania skrajnie prawicowe, ale te nie maja zadnego istotnego zaplecza medilanego. Sa obecne glownie w mediach spolecznosciowych.

Po drugie: zamiast bankowe powinien napisac fundacje Skokowe. SKOK to jednak nie bank, ale kasa pozyczkowa. Celowo zrobiono z nich banki, aby je wykoczyc, kiedy sie okazalo, ze ich sila finansowa jest za duza. A potencjalnych klientow zabieraja wielkim bankom.

Zwracam ci uwage, ze powstanie Do Rzeczy jest wynikiem przekazania Rzeczpospolitej Hajdarewiczowi i wyrzuceniu kilkunastu dobrych dziennikarzy na bruk z Rzepy i Uwazam Rze.
          Pawel Lisicki znalazl jednak ludzi, ktorzy zdecydowali sie sfinansowac jego projekt. I to nie byla fundacja Biereckiego.

> > Wszystko poza tym nurtem jest niedemokratyczne i niepoprawne politycznie.
          > Tego też nie napisał.

A moglby cos takiego napisac i nie skompromitowac sie przy okazji?

> > PS pan Wielgosz nie napisal, kto finansuje jego niszowa gazete.
          > Pewnie nie wiedział, że Cię to zainteresuje. Napisz Ty do niego.
          On swietnie wie, ty tez mozesz wiedziec, kiedy poczytasz o Le Monde Publicité S.A.
          > ----------------
          • mara571 wracam jeszcze do tego belkotu 08.12.15, 13:55
            prezydenci miast w rodzaju Wrocławia

Otoz pan Dutkiewicz jest jak najbardziej poprawny politycznie i wspiera wszystkie niemieckie akcje w miescie i rozliczne obchody. Ostatnio to byly obchody rocznicy 190 rocznicy urodzin Ferdynanda Lassalle'a.

Dutkiewicz jest jednak bezsilny wobec dzialan ponad 500 pracownikow niemieckiego konsulatu. Spora czesc z nich to ludzie z BND. Jak wplywaja na srodowiska skrajnej prawicy we Wroclawiu trudno oszacowac, bo polskie sluzby tego nie kontrolowaly.

Dzisiaj wczesnie rano przy sniadaniu slyszelismy nastepujaca informacje: rzad niemiecki probuje po raz kolejny zdelegalizowac NPD.
            Poprzednie postepowanie sie nie udalo z prozaicznej przyczyny: okazalo sie, ze struktury NPD tworzyli w sporej czesci agenci BND. Verfassungsgericht odrzucil zadanie min.s. wewnetrznych i nie pozwolil na delagalizacje NPD.
      • wagonetka "kto za tym stoi i kumu to służy" 08.12.15, 13:05
        Gomułka wiecznie żywy :-)
      • ayran Re: niedokonczone 08.12.15, 13:13
        Osobiście uważam, że zawsze lepiej najpierw się dowiedzieć, a dopiero potem formułować oceny, niż insynuować w oparciu o brak jakiejkolwiek wiedzy, co z takim zapałem demonstrujesz.

Stosowne informacje są do odnalezienia nawet na poczciwej Wikipedii:
        pl.wikipedia.org/wiki/Fundacja_Instytut_Wydawniczy_%E2%80%9EKsi%C4%85%C5%BCka_i_Prasa%E2%80%9D
        • mara571 Re: niedokonczone 08.12.15, 14:39
          ayran napisał:

> Osobiście uważam, że zawsze lepiej najpierw się dowiedzieć, a dopiero potem for
          > mułować oceny, niż insynuować w oparciu o brak jakiejkolwiek wiedzy, co z takim
          > zapałem demonstrujesz.

ja swietnie wiem kto i jak finansuje tego typu wydawnictwa w Polsce: zawsze sa to fundacje prowadzace dzialanosc gospodarcza. A ta jest deficytowa.
          Kim sa sponsorzy wszelkich fundacji nie mozna sie dowiedziec, bo polskie prawo nie wymaga ujawniania zrodel finansowania. I jego wysokosci.
          > Stosowne informacje są do odnalezienia nawet na poczciwej Wikipedii:
          > pl.wikipedia.org/wiki/Fundacja_Instytut_Wydawniczy_%E2%80%9EKsi%C4%85%C5%BCka_i_Prasa%E2%80%9D

Tam sie niczego nie dowiesz. Powazna strona ma tzw impressum, czyli szczegolowe informacje o celach fundacji, o osobach, ktore fundacja kieruja, adresie, miejscu rejestracji.
          Przyklad:
          www.brot-fuer-die-welt.de/impressum.html
          Niemiecka wersja le monde-diplomatique jest wydawana przez TAZ-Verlag.
          monde-diplomatique.de/shop_content.php?coID=4
          • ayran Re: niedokonczone 08.12.15, 14:55
            mara571 napisała:

> ja swietnie wiem kto i jak finansuje tego typu wydawnictwa w Polsce: zawsze sa
            > to fundacje prowadzace dzialanosc gospodarcza. A ta jest deficytowa.

Co to właściwie znaczy "tego typu wydawnictwa"? Co to za typ wydawnictwa, na temat którego masz tak "świetną wiedzę"? Skąd wiesz, ze akurat fundacja wydająca "Le Monde diplomatique" jest deficytowa? Dane finansowe którymi dysponuję (za 2014), dzięki wywiadowni, w której moja firma ma wykupiony abonament, nie potwierdzają tego twierdzenia i śmiało mogę stwierdzić, że po raz kolejny, bez żadnej wiedzy, posługujesz się prymitywnym oszczerstwem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka