yossarian18 22.09.04, 20:26 Nareszcie. Ciekawe czy w innych miastach jest więcej takich czerwonych "smaczków"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZEUS Bzdura... przeciez tacy honorowi to w pewnym IP: *.bardo-slaskie.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 20:48 sensie historia miasta.. wczesniej był pewnie i Hitler i wielu innych.. nie sadze by było dobrym pomysłem wycinac jednych a w zamian dawac innych.. po co skoro w przyszłosci znów mogą zostac wycięci?? niech to bedzie historia, niech tak zostanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS No pewnie ze sa. IP: *.gs.com 22.09.04, 21:05 A Solidarnosc to wedlug Ciebie jaki kolor? Ja wciaz widze ja jako czerwony (jesli mowa o socjalizmie) i akcentow w polskich miastach jest nieskonczenie wiele. Jednak nie rwalbym sie do ich likwidacji, bo dzieki Solidarnosci nasz swiat sie wreszcie zmienil. Dzieki armii sowieckiej chociaz pozbylismy sie okupacji faszystowskiej (choc wpadlismy w zle wplywy na dziesiatki lat). Powiedz ile nam pomogly "nieczerwone" dzialania aliantow w czasie konferencjii podczas II wojny swiatowej? No dobra bedziemy winic wszystkich po kolei... bo my Polacy jestesmy tacy biedni i zawsze pokrzywdzeni. A Tobie jaki kolor odpowiada i ktora czesc historii Polski? Jeden z milosnikow czasow Pilsudskiego czy Jana III Sobieskiego? Pozdrawiam z daleka, M. - Polak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość No cóż Poniatowski był generałem austriackim i IP: *.wschowa.master.pl 22.09.04, 21:17 marszałkiem Francji. Jest bohaterem bo utonął w czasie odwrotu. Marszałek Rokossowski dowodził z większym powodzeniem liczniejszymi wojskami, które w dodatku nie poniosły klęski wojennej. Prawdziwy, przegrany kombatant, który w dodatku był zbyt słabym żołnierzem aby zginąć na polu chwały takiego upokorzenia nie zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osiolku! Poniatowski był generałem polskim Rokossowski nie IP: *.rochester.rr.com 23.09.04, 13:25 Poniatowski czul sie zawsze Polakiem i byl generalem polskim przypinki w rodzaju marszalka francji mialy dla niego drugorzedne znaczenia Rokossowki czul sie zawsze obywatelem sowieckim (mundur marszalka Polski to atrapa) dzialal zawsze zgodnie z interesem CCCP (przykladem jest nieudzielenie pomocy Powstanczej Warszawie tak jak nakazal stalin - chociaz podobno sie w niej urodzil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hel A gdzie lezy prawda? IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.09.04, 21:46 Wg prawdziwych a nie przeklamanych danych podczas wyzwalanie polski zginelo 600 tysiecy(sic!) zolniezy radzieckich.Nie komunistow mordercow tylko zwyklych ludzi ktorych krew wsiakla w nasdza ziemie.Nic nie wiem o Rokossowskim,nie wiem czy byl komunistycznym wrogim polski czy apolitycznym zolnierzem ktory oswobodzil gdynie.W Finlandii do dizs stoja pomniki carow rosji ,finowie ich nie zdjeli jak my dizewrzynskiego,to element ich historii.Wyswobodzili sie spod buta rosji ale zosatwili symbol okupacji.Smeisza mnie krzyki a propos burzenia palacu kultury i nauki,czy innych symboli komunizmu,powinny zosatc oznaczone odpowiednia adnotacja wyjasniajaca ze to nie bratni narod radizecki je postawil a sami za nie zaplacilismy,lub czyms innym wyhasniajacym jak naprawde wyglaDAla historia ,ale szaujacym ja.Honorowy obywatel to jzu inna sprawa.Do dzisiaj honorowymi obywatelami Wroclawia sa Adolf Hitler oraz o ile pamietam Goebbels,a stadion bodjze Widzewa nosi imie Hitlera,i takie kwiatki w jakis sposob powinno sie zmieniac ,ale nie zacierac.Jezeli chodzi o rosjan to mimo to ze za rosja nie przepadam ,to mierzi mnie ze ich cmentarze sie dewastuje(zwyklych zolniezy) a Akowscy i inni kombatanci,dbaja o niemieckie nekropolie i to nei jakies zwykle,ale czesto samej SS!Albo wszyscy albo nikt... My jako narod mamy jakas tendencje do popadania ze skrajnosci w skrajnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: A gdzie lezy prawda?-Hel IP: 216.223.64.* 22.09.04, 22:02 Masz kochany racje, tyle ze mlodzi ktorzy pisza te swoje opinie maja mala wiedze, a jak sie mala wiedze to wszystko jest czarno biale i ruscy sa teraz czarni a niemcy jak nie biali to przynajmniej szarzy,tak jest politycznie poprawnie;zwroc uwage , ze nagle kilkanascie lat temu pojawilo sie slowo komunizm, nie pamietam by bylo uzywane w PRL-u , nie mielismy komunizmu bo to bylo wyzsze stadium socjalizmu, mielismy tam dojsc ale nie doszlismy; komunizm jest potrzebny bo brzmi straszniej od socjalizmu, socjalizm jest nawet przyjazny, i mozna teraz pokazac sie w telewizji i opowiadac jak w latach 70 tych strasznie sie cierpialo, jak komus nie pozwalali zaspiewac jakiejs piosenki albo wydac ksiazki; kompromitujemy sie tym ze nie potrafimy zachowac wdziecznosci za pokonanie faszyzmu, ze nie odrozniamy ofiary soldata i jego dowodcow od systemu ktory wowczas panowal-to nie tylko o rokosowskim ale o wielu innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirusx Re: A gdzie lezy prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 22:11 Hel, jesteś właśnie takim typowym POlakiem, co to ze skrajności w skrajność, bo nic nie wiesz o Rokossowskim, ale innych ganisz.Może najpierw się czegoś dowiedz o tym marnym "naszym " rodaku np. o jego roli jako marszałka Polski w okresie stalinizmu , a potem ewentualnie przedstaw jakieś sensowniejsze "przemyślenia" na forum.Założę się, że jesteś fanem innego "wielkiego" Polaka w mundurze ( także z pewnością honorowego ! obywatela różnych miast.... ) niejakiego Jaruzelskiego Wojciecha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuimichino Re: A gdzie lezy prawda? IP: *.g.pppool.de 23.09.04, 10:13 Prawda jest taka, ze nie bylo zadnego radzieckiego wyzwolenia tylko druga okupacja. Sowiecka. Podanczterdziestoletnia. Czyli zamienil stryjek siekierke na kijek. Z dobrego serca nas nie "wyzwolili". A ze wodz okupacyjnych wojsk sowieckich przestaje byc w koncu honorowym obywaltelem to b. dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Rokossowski nie honorowy IP: *.amwaw.edu.pl 22.09.04, 22:10 Wstydzę się, że jestem Gdynianinem za te głosujące szmaty. Ci Państwo powinni nadal mieszkać w Gotenhafen (tak się Gdynia nazywała przed jej wyzwoleniem przez marszałka Rokossowskiego). Pan Rokossowski zapewne zrobił różne rzeczy, w tym również złe. Ale za to jego pamięć szarga się przy innej okazji. Za wyzwolenie Gdyni oddali życie Rosjanie dowodzeni przez tego pana i im zawdzięczamy to, że dzisiaj w tym mieście mówi się po polsku. Zadna z tych głosujących szmat nie żyła w czasach Rokossowskiego i jemu podobnych i nie musiała sprostać takim wyzwaniom, jak ci ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tex Re: Rokossowski nie honorowy IP: *.biosci.ohio-state.edu 22.09.04, 22:17 A brales udzial w wyborach samorzadowych? Bo wyklinac to kazdy potrafi, a na wybory chodzic nie chce sie nikomu. Nie zebym popieral twoje uwielbienie dla Rokossowskiego, chodzi mi o zasade. Wiec jak ci te "szmaty" nie odpowiadaja, to wybierz inne, albo sam startuj. Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium Re: Rokossowski nie honorowy 22.09.04, 22:30 > Wstydzę się, że jestem Gdynianinem za te głosujące szmaty. Ci Państwo powinni > nadal mieszkać w Gotenhafen (tak się Gdynia nazywała przed jej wyzwoleniem > przez marszałka Rokossowskiego). Pan Rokossowski zapewne zrobił różne rzeczy, w > Chcieliście powiedzieć towarzysz Rokossowski, prawda? Trochę szacunku dla towarzysza, który ogniem i mieczem oczyścił ten kraj z "panów" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Rokossowski nie honorowy IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 23.09.04, 00:22 Bydlaku ty, ze tez nie moge ciebie, chamie, na odleglosc nahajka siegnac! Jak ty sie wyrazasz o Panu polskim Konstantym Rokossowskim, herbu Glaubicz, rok nobilitacji 1400? Zapamietaj sobie, ze co wolno wojewodzie, tego nie dozwala sie tobie, maly polski, chamski smrodzie. Znaj swoje miejsce, dobry czlowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
sanctum.officium Re: Rokossowski nie honorowy 23.09.04, 00:50 ty świnio! Ojcie towarzysza generała rzeczywiście pochodził z panów, ale matka jego była 100% rosjanką i żarliwą komunistką! Zresztą sam towarzysz gen. swoim postępowaniem nie jednokrotnie potwierdził, że odcina się od swych pańskich korzeni. Podobnie zresztą, jak inny wielki generał, tow. Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosjanka Re: Rokossowski nie honorowy IP: 81.26.145.* 30.09.04, 18:36 Zycze wam, polacy, drugiego Hitlera!!! I nie zysze drugiego Rokossowskiego. Moj dziadek byl wsrod tych, ktorzy razem z marszalkiem ratowali Polske od Hitlera. Szkoda, ze ratowali. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Rokossowski nie honorowy 30.09.04, 18:47 Szanowna Pani, niezależnie od emocji - tak słusznych w tym przypadku, proszę zwrócić uwagę na fakt, że w tym kraju żyją nie tylko prawicowi debile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosjanka Re: Rokossowski nie honorowy IP: 81.26.145.* 30.09.04, 19:25 To prawda. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Rokossowski nie honorowy 30.09.04, 19:29 Miła Pani, nie ma za co.niestety w każdym narodzie trafiaja się bardzo rózni ludzi.głupota nie zna granic.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
neceser Polnische Rein faszysta z LPR. CO to POLAK? 30.09.04, 19:27 takie schweine jak ty? sanctum.officium napisała: > ty świnio! > Ojcie towarzysza generała rzeczywiście pochodził z panów, ale matka jego > była 100% rosjanką i żarliwą komunistką! Zresztą sam towarzysz gen. swoim > postępowaniem nie jednokrotnie potwierdził, że odcina się od swych pańskich > korzeni. Podobnie zresztą, jak inny wielki generał, tow. Jaruzelski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosoń Re: solidaryzuję się z wyp. Hel'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 22:23 Masz rację i cieszę się, że mogę się z Toba solidaryzować. Popatrz młody przyjacielu (wybacz poufałość). Niestety jesteśmy w mniejszości, a to wcale nie oznacza, że nie mamy racji. Ci radni z Gdyni (i inni im podobni) to koniunkturalna sfołocz, która nie dba o interes państwa i nie ma szacunku dla historii. Tacy niestety jesteśmy i dlatego inne narody nami gardzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Rokossowski nie honorowy IP: 209.136.102.* 22.09.04, 22:34 Marszalek Rokkosowski byl ofiara czystki stalinowskiej i niewiele brakowalo aby marszalkiem w przyszlosci nie byl. Uratowala mu zycie inwazja niemiecka na Soviet. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 [...] 22.09.04, 22:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Rokossowska Re: Rokossowski nie honorowy IP: 81.26.145.* 30.09.04, 19:21 Serdeczne podziekowania! Odpowiedz Link Zgłoś