Dodaj do ulubionych

pytanie do zwolenników PiS

24.02.16, 12:29
Czy to prawda, że w ciągu 3 miesięcy rząd PiS zwiększył zadłużenie Polski o kolejne 20 mld złotych? Czytam tego typu oszczerstwa w niezależnych, niereżimowych portalach, ale aż nie chce mi się wierzyć. Kaczyński byłby aż takim hipokrytą? I czy wy, znani pogromcy dziur budżetowych, też przeszlibyście nad tym do porządku dziennego, gdyby to była prawda? Wyprowadźcie mnie z błędu, pliz.
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:33
      To niemożliwe żeby dług się zwiększał, chyba że nadal rządzi Tusk, to wtedy tak, jest to możliwe.
    • xystos Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:33
      zadluzenie poski jestmniesze niz w analogicznym stodniowym okresie
      rzadow PO
      • religijnych.uczuc.obraza Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:40
        Taką wersję macie w Izraelu?
        • xystos Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:57
          w Borough Park'u rowniez
          a ty wiedziec kto toba rzadzic ?
      • mietowe_loczki Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:47
        2/10
      • sverir Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 13:00
        Warto zatem zauważyć, ze w analogicznych pierwszych stu dniach rząd PO nie zdążył zaciągnąć nowych zobowiązań, zatem wskaźnik tego zadłużenia niejako obciąża PiS. Jeżeli więc pomimo kolejnych zobowiązań wskaźnik ten jest niższy, to oznacza, że PO zostawiło kraj w lepszym stanie niż PiS. A to przecież nieprawda.
    • ayran Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:43
      20 miliardów to jedynie wartość nominalna obligacji SP sprzedanych na rynkach finansowych od 1 stycznia 2016. De facto, wzrost zadłużenia jest wyższy, ze względu na spadek złotówki od chwili zaprzysiężenia rządu.
      • mietowe_loczki Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:46
        Dziękuję za dobicie.
      • l_zaraza_l Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 13:44
        Niestety.
        www.bankier.pl/wiadomosc/MF-sprzedalo-obligacje-PS0421-za-4-56-mld-zl-przy-popycie-7-24-mld-zl-3466459.html
        www.pb.pl/4421151,62721,mf-sprzedalo-na-przetargu-obligacje-za-8-07-mld-zl-popyt-siegnal-11-9-mld-zl
        www.pb.pl/4421962,16823,mf-sprzedalo-na-przetargu-uzupelniajacym-obligacje-o-wartosci-1505-mln-zl
        www.bankier.pl/wiadomosc/MF-sprzedalo-obligacje-za-6-mld-zl-3487637.html

• m.c.hrabia Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:46
      niemożliwe ,siejesz miętowy ferment , ta potwarz chce zagłuszyć teczki bolesława
      • mietowe_loczki Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 12:47
        Przepraszam, już usuwam.
    • kucyk_trojanski Też mam pytanie do pis 24.02.16, 12:56
      Czy w PiS jest choć 1 (słownie jeden) człowiek,który przestrzega ewangelicznych przykazań,
      bo o kościelnych nie wspomnę.
      Czy ludzie pisu kłamią?dają fałszywe świadectwo,nie kradną?
    • wiarus-pl Nistety to prawda, a tutaj można poczytać -> 24.02.16, 12:58
      www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=pis%20opbligacje%2020%20miliard%C3%B3w
    • wojciech.2349 pytanie do zwolenników PO 24.02.16, 13:06
      wg Balcerowicza dług Polski wzrasta o 477 mln zł na dobę.
      Tak było za Waszych rządów lemingi.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/dlug-publiczny-w-polsce-rosnie-w-tempie-477,221,0,1915613.html

A teraz policzmy (365*0,477)/4 = 43,52625 mld zł za kwartał.
      Nie wstyd Wam lemingi było tak zadłużać Polski?
      • sverir Re: pytanie do zwolenników PO 24.02.16, 13:23
        A wam, pelikany, nie jest wstyd kontynuować politykę zadłużania?
        • l_zaraza_l Re: pytanie do zwolenników PO 24.02.16, 13:46
          Tak, "dobra kontynuacja" ;)
      • mietowe_loczki Re: pytanie do zwolenników PO 24.02.16, 15:26
        1. PO nie rządzi. 2. Ustalmy raz na zawsze: zadłużanie jest dobre, czy złe. To pytanie z odpowiedzią tak/nie, uprzejmie podpowiadam.
      • adam.eu Re: pytanie do zwolenników PO 24.02.16, 22:28
        wojciech.2349 napisał(a):

> wg Balcerowicza dług Polski wzrasta o 477 mln zł na dobę.
        > Tak było za Waszych rządów lemingi.

Wojciechu, użycie słowa "lemingi" nie ma wpływu na to, że polityka PIS przyspiesza zadłużanie Polski.

Nie wszyscy też widzą tylko PIS i PO.
    • ave.duce To nie może być prawda, gdyż albowiem 24.02.16, 13:13
      i K. Jarosław, i p.o. premiera Becia BroSzydło, i p/rezydent Du..cośtam, cośtam obiecywali DOBRĄ ZMIANĘ.
      Ktoś na pewno manipuluje danymi i jest to na pewno Tusk. Polska od 25 października wyłącznie sie ubogaca. Uszanuj to, Miętowa!
      • wojciech.2349 Re: To nie może być prawda, gdyż albowiem 24.02.16, 13:14
        Tempo zadłużenia spadło o 13,5 mld zł za kwartał.
        • wojciech.2349 poprawka 24.02.16, 13:21
          tempo zadłużenia spadło o ponad połowę.
          Z 43,5 mld do 20 mld zł za kwartał.
        • sverir Re: To nie może być prawda, gdyż albowiem 24.02.16, 13:22
          Nie chwal jeszcze dnia, zaplanowany na ten rok deficyt jest wyższy, niż szacowany na rok 2015.
        • ayran Re: To nie może być prawda, gdyż albowiem 24.02.16, 14:15
          jaki kwartał, logiku? 20 miliardów, to wzrost zadłużenia WYŁĄCZNIE z tytułu sprzedaży obligacji Skarbu Państwa od 1 stycznia 2016 roku. Czyli, funkcjonalny analfabeto, jedynie przez pół kwartału i WYŁĄCZNIE z tego tytułu. A co ze wzrostem zadłużenia wskutek spadku kursu złotego?
    • kosel_maruvi Re: pytanie do zwolenników PiS 24.02.16, 13:18
      Dobrym zmianom nie ma konca
    • tw_wielgus :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 13:21
      "Ministerstwo Finansów właśnie opublikowało kolejną negatywną informację na temat długu naszego kraju. Okazało się, że we wrześniu br. (2015- przyp. redakcji) odchodząca ekipa rządowa pod przewodnictwem Ewy Kopacz powiększyła zadłużenie Polski o kolosalną kwotę 18 mld 489 mln zł. Jak łatwo można wyliczyć - średni dzienny przyrost długu w tym okresie wynosił aż 616,3 mln zł. Aby było ciekawiej wspomniane długi prawdopodobnie mogły być już zaciągane na poczet przyszłorocznego limitu zadłużenia (powyższe możemy wnioskować z komunikatów publikowanych przez przedstawicieli resortu finansów w ubiegłym miesiącu). "

Ta dam! Dzięki Ci wielgus za dobicie.... Jesteś wielki! Kocham Cię! ( nie przejmuj się mietusie, to tylko wewnętrzny monolog)
      • sverir Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 13:43
        Na marginesie - niewygodny portal raczej nie zdradza obiektywizmu w swoich analizach.
        • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 13:46
          A Ministerstwo Finansów?
          • sverir Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 13:49
            MF zwykle nie krytykuje podawanych przez siebie danych:) Ja zreszta nie dyskutuję z faktami, tylko zauważam, że portal jest niewygodny i mało obiektywny.
            • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 13:57
              Ależ zgadzam się z oceną obiektywizmu. Podobnie jak portal, z którego miętusowa zaczerniała info do dzbanuszka.
              Jeżeli masz czas to zweryfikuj wiarygodność tego doniesienia:
              www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/4079196/zsp_2015_09.pdf
              • yoma Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 18:52
                Zaczerniała?
                • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 18:54
                  Sorry, powinno być "zaczerpnęła". Niezwykle skruszony proszę o wybaczenie.
            • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 14:23
              Tu masz oryginał:
              www.b2-biznes.pl/index.php/wiadomosci/z-kraju/5225-wysoki-wzrost-zadluzenia?fa3ed1da623a184e5b4708f9d6f25147=14e7fe218892d80202926af987fac258
              • adam.eu Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 22:35
                tw_wielgus napisał:

> Tu masz oryginał:
                > www.b2-biznes.pl/index.php/wiadomosci/z-kraju/5225-wysoki-wzrost-zadluzenia?fa3ed1da623a184e5b4708f9d6f25147=14e7fe218892d80202926af987fac258

I Twoim zdaniem tempo zadłużanie Polski przyspieszyło, czy zmalało?
                • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 25.02.16, 09:33
                  Nie mam jeszcze danych, które pozwoliłyby mi na zajęcie stanowiska w tym temacie.
                  Odnośnie mojej oceny zadłużania się jako procesu finansowania potrzeba państwa to uważam, że nikt nie powinien wydawać więcej niż zarabia.
                  • adam.eu Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 25.02.16, 20:57
                    tw_wielgus napisał:

> Nie mam jeszcze danych, które pozwoliłyby mi na zajęcie stanowiska w tym temaci
                    > e.
                    > Odnośnie mojej oceny zadłużania się jako procesu finansowania potrzeba państwa
                    > to uważam, że nikt nie powinien wydawać więcej niż zarabia.

Pis zwiększył deficyt budżetowy. W tym roku sam program 500+ będzie finansowany od kwietnia. A w przyszłym? Podatek od handlu jeszcze w rozsypce. Słyszałem głosy, że banki już znalazły podatkowe sztuczki.
                    To mało odpowiedzialne, aby najpierw zaklepać wydatki, a później kombinować, jak dopiąć wszystko.

Jeżeli chodzi o handel zagraniczny to podobno 2015 rok jest pierwszy od wielu, wielu lat z dodatnim bilansem handlowym. Ale czy nadwyżka pokrywa odsetki? Nie jestem fachowcem, nie wiem.
      • mietowe_loczki Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 15:27
        Czy wam, inteligentnym inaczej, za każdym razem trzeba przypominać o pisaniu na temat? I że "a bo Platforma" jest strasznie słabe?
        • sverir Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 17:57
          Niekiedy pisanie 'a bo PO' jest konieczne. W tym przypadku trzeba przypomnieć o zadłużaniu kraju przez PO, a następnie zadać bardzo ważne pytanie. Czy to było niepotrzebne? Jeżeli tak, to z pewnością budżet dysponuje solidną nadwyżką i nie ma potrzeby zadłużać się teraz. Ale rząd pani Szydło z pewnością nie zaciągałby nowych zobowiązań bez konieczności. Zatem można w ciemno założyć, że zadłużenie było konieczne, tak samo jak teraz.
          • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 19:01
            Widocznie nic już nie została z pieniędzy ukradzionych z naszych kont OFE? Postawiłbym taką ryzykowną hipotezę.
            • sverir Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 20:55
              Środki ukradzione z OFE skończyły się natenychmiast, skoro miały iść na lukę w ubezpieczeniach społecznych. Ale sukcesywne zadłużanie trwa od lat i owszem, częściowo także z tych samych powodów, co okradanie OFE, ale nie tylko. Myślę, że po prostu rząd pani Szydło zrozumiał wreszcie, że z perspektywy opozycji rządzenie państwem jest prostsze.
        • tw_wielgus Re: :))) W trzy miesiące powiadasz... Hmmmm.... 24.02.16, 18:59
          Szukasz guza malutka? Przypomnieć Ci, o czym pisałeś przez ostatnie 8 lat i dlaczego nie była to krytyka rządów PO?
          Wiec nie pal głupa tylko złóż partyjną samokrytykę, najlepiej na kolanach.
          A co do użytej w Twoim wątku porażającej liczby miliardów, byłem zmuszony poszukać odniesienia, które byłoby pomocne w ocenie rozmiarów szkodnictwa.
    • buldog2 Alleluja i do przodu !! 24.02.16, 18:40
      Nie jestem co prawda zwolennikiem PiS(b), pomimo to spróbuję odpowiedzieć, dodać coś, o czym chyba jeszcze mowy nie było.
      Oczywiście z winy poprzedniego rządu utrzymywane były wysokie ratingi i niskie stopy procentowe dla polskiego długu. Dobra zmiana oznaczać może podwyżkę kosztów obsługi długu o 10-20 miliardów PLN w skali tylko tego roku.

Swoje 27 milionów - równowartość co najmniej 5 milionów obiadów dla polskich dzieci - dostanie Ojciec Dyrektor. Tym razem nie poprzez rosyjskie bazy pod Toruniem (Ojciec był ich gorliwym obrońcą - interesy robiło się świetne), ani za pośrednictwem Ambasady, lecz z polskiego budżetu.

--
      Sztandar PiS dumnie powiewa - © xyz_xyz1, "Krótka historia PiS(b)". PiS(b) jak ВКП(б).
      • ave.duce Re: Alleluja i do przodu !! 24.02.16, 18:55
        Dodaj do tego Światowe Dni Młodzieży ;)
      • matigrypl Re: Alleluja i do przodu !! 24.02.16, 19:01
        A ja jestem pewny że jeżeli pis coś robi, to robi, to dla dobra kraju. Taką samą pewność miałem że jeżeli cokolwiek peło robi, to robi to dla dobra szwabów!
        • sverir Re: Alleluja i do przodu !! 24.02.16, 20:56
          Jeżeli tak, to PiS ma problem z identyfikacją tego, co dla kraju jest dobre.
        • adam.eu Re: Alleluja i do przodu !! 25.02.16, 21:04
          matigrypl napisał(a):

> A ja jestem pewny że jeżeli pis coś robi, to robi, to dla dobra kraju. Taką sa
          > mą pewność miałem że jeżeli cokolwiek peło robi, to robi to dla dobra szwabów!

Większość głów rodzin usiłuje robić dobrze dla rodzin. Niektóre rodziny mają obniżony poziom życia z powodu długów. Inne wpadają w nędzę.

A co Ty tak nie lubisz Niemców?
    • stop-obludzie Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 24.02.16, 22:57
      tylko załganym debilem.

Jeśli ktoś chce coś wiedzieć a nie pie...ć od rzeczy to wystarczy zerknąć na dane

cdn.tradingeconomics.com/embed/?s=polandgovdeb&v=201602111225n&d1=20050224&d2=20150224&h=900&w=1800
      Zadłużenie rośnie ze stałą prędkością czy rządził kaczor czy PO.

Jedyne istotne różnice:
      1. pisdy łżą na ten temat jak bure suki udając świętych i odsądzając PO od diabłów a PO nie
      2. PO przypadł najwiekszy crysis naszych czasów i wyszła z tego doskonale tzn wykres wrócił do normy a nie odchylił się jakoś w stronę głupoty - co oznacza że bardzo dobrze zredukowali wydatki i uchronili nas przed wariackim zadłużaniem i kryzysem związanym z limitem.
      3. pisdy dokonują teraz konkretnych debilnych posunięć które grożą kryzysem konstytucyjnym (limit zadłużenia) i terapią szokową potem. I to dosyć szybko. Chyba że ten popapraniec planuje wykorzystać RPP w taki sposób jak sędziów TK i drukować inflację - wtedy biedne pisowskie durnie które mu zaufały poczują jesień średniowiecza.
      • marta596 Re: Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 24.02.16, 23:17
        Pan Andż(rz)ej dobitnie oświadczył był, iżby nowi członkowie RPP potraktowali powołanie jako zobowiązanie wobec Polski, ale także wobec prezydenta .
        Innymi słowy, pamiętajcie chłopcy komu zawdzięczacie taką fuchę! :D
        • buldog2 Re: Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 24.02.16, 23:36
          A czy, jakby co, to on może ich odwołać?
          • marta596 Re: Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 25.02.16, 00:11
            Teoretycznie nie, na razie nie może, ale kto wie, do czego zdolni są kreatorzy naszej rzeczywistości.
            Tak czy siak, taki mały moralny szantażyk, na wszelki wypadek, gdyby zdarzyło się chłopcom stanąć przed dylematem: Polska czy prezydent? :D
            • adam.eu Re: Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 25.02.16, 21:07
              marta596 napisała:

> Teoretycznie nie, na razie nie może, ale kto wie, do czego zdolni są kreatorzy
              > naszej rzeczywistości.

Po tym co się stało z TK masz jeszcze jakieś wątpliwości?
          • stop-obludzie Re: Kurdupel nie jest hipokrytą tylko 25.02.16, 00:12
            Nie. Normalnie uznalibyśmy że będa niezależni.

Ale sędziowie TK pisowscy najnowsi tak samo sa w pelni niezależni i nietykalni. A jednak zgłosili niedorzeczne zdania odrębne czyli sługusostwo a nie sedziowie.

Spieprzaj dziadu na prezesa NBP zaklepał jakiegoś totalnego głaba z kapelusza, który o banku wiedział tyle ile trzeba zeby konto załozyc.

Także czarno to widzę a przynajmniej nie mam powodów żeby widzieć biało
    • xystos Re: pytanie do zwolenników PiS 25.02.16, 03:08
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,160448953,160448953,Obstawiamy_Ile_czasu_jeszcze_dajecie_PiS_dzielni_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka