mietowe_loczki
03.04.16, 22:10
Padają już pytania o 500 zł na każde dziecko poczęte jako drugie. Uważam, że są zasadne i logiczne. Ja z kolei chciałabym się zapytać, dlaczego w projekcie zakłada się, że osoba powodująca śmierć dziecka poczętego podlegałaby karze więzienia od trzech miesięcy do pięciu lat. Uprzejmie przypominam, że zgodnie z art. 148 kodeksu karnego:
§ 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.
§ 2. Kto zabija człowieka:
1) ze szczególnym okrucieństwem,
2) (...),
3) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie,
4) (...),
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 12, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.
Według logiki PiS (i nie pyskować tu, bo tak jest) usunięcie ciąży jest a) zabiciem człowieka, b) ze szczególnym okrucieństwem, c) w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie.
Zatem pytam się: dlaczego sugerowaną karą nie jest 25 lat lub czapa, skoro morderstwo jest a) zaplanowane, b) jest popełniane ze szczególnym okrucieństwem (widać to na plakatach antyaborcyjnych, zresztą wyobraźmy sobie, jaką karę dostałby ktoś, kto dorosłego człowieka rozczłonkowałby łyżką np. od koparki, a potem wyrzucił na śmietnik? Albo spuścił w klozecie?), c) jest popełniane z zamiarem bezpośrednim? Dla lekarza oczywiście kara za współudział, czyli również możliwa czapa.
Nie jestem prawnikiem, więc niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę. Ale - z grubsza - skoro płód jest człowiekiem, to chyba należy to później przyjąć z całym dobrodziejstwem inwentarza, a nie wybiórczo, prawda? Trzeba być konsekwentnym, a przecież wy, świętojebliwi prawicowcy, nie kierujecie się w życiu niczym innym jak żelazną logiką i zdrowym rozsądkiem, prawda? :-)
Pi-es. Kobietom w wieku rozrodczym, które głosowały na PiS, serdecznie gratuluję. Ich mężczyznom również :-) Któż lepiej od PiS-u nauczy was, że w życiu każdy czyn ma swoje konsekwencje? Buziaczki.