Dodaj do ulubionych

z tym audytem jest problem...

11.05.16, 09:28
... bo trzeba ogłosić, że PO-PSL rozkradły co się dało i doprowadziły Polskę do ruiny, oraz, że gospodarka Polski kwitnie, a ewentualna obniżka ratingu przez jedną z agencji świadczy o jej niekompetencji i powiązaniu z wrogimi siłami, w szczególności z tymi, którzy pełnymi garściami okradali Polskę, doprowadzając ją do ruiny.
Obserwuj wątek
    • j-k no jest... 11.05.16, 09:32
      ayran napisał:
      oraz, że gospodarka Polski kwitnie,

- to akurat pravda.

a ewentualna obniżka ratingu przez jedną z agencji świadczy o jej niekompetencji

- to tesz pravda.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      ekonomista.
      • ayran Re: no jest... 11.05.16, 09:56
        Mógłbyś, "ekonomisto" nie dopisywać się do moich postów? Obaj wiemy, że taki z ciebie ekonomista i doktor jak ze mnie szydełkarz, ale może ktoś inny ci uwierzy.
        • j-k nie moglbym , bekocie 11.05.16, 10:04
          ayran napisac chcial:
          > Mógłbyś, ekonomisto nie dopisywać się do moich postów?

nie moglbym, belkocie - bez wiedzy ekonomicznej.

cos pomoglem ?

ekonomista.
          i do tego chemik.
          • ayran Re: nie moglbym , bekocie 11.05.16, 10:08
            Akurat co do twojej ignorancji ekonomicznej nie mam wątpliwości, tak ze nic nie pomogłeś.
            • j-k pomoglem , bekocie 11.05.16, 10:16
              wqoorviam cie.
              i to juz duzo.

• ayran Re: pomoglem , bekocie 11.05.16, 10:23
                Ależ w ogóle. Mam sporo wrodzonej empatii wobec mitomanów.
                • j-k czyli pomoglem , bekocie 11.05.16, 10:32
                  przedstaw sie z zawodu - kim jestes - zanim zaczniesz dyskutowac o ekonomii

- to wtedy wejdziemy na poziom dyskusji ekonomicznych.

• ayran Re: czyli pomoglem , bekocie 11.05.16, 10:40
                    Jestem z wykształcenia ekonomistą (promotor: Jerzy Mikułowski Pomorski) oraz socjologiem (Witold Morawski). Podaj swoje koordynaty, to porozmawiamy.
                    • j-k czyli pomoglem, jednak... 11.05.16, 10:51
                      Akademia Ekonomiczna w Krakowie.
                      (40 lat temu - wiec wybacz, ze nazwisk profesorow nie pamietam
                      jestem chemikiem po UJ - w zawodzie - w ktorym pracuje.
                      ale wiedza (ekonomiczna) mi zostala
                      J.K.
                      • ayran Re: czyli pomoglem, jednak... 11.05.16, 10:54
                        Innymi słowy - nie podasz dowodów, żeś doktor i/lub ekonomista, ale będziesz dalej po swojemu smrodził.
                        • j-k gdybys ze zrozumieniem czytal 11.05.16, 10:57
                          tobys DAWNO ZAUWAZYL:
                          ze jestem Dr. Chemii (Uniwersytet w Akwizgranie)
                          i ekonimista (Akademia Ekonomiczna w Krakowie)
                          - pisze tu o tym od 13-tu lat.

• ayran Re: gdybys ze zrozumieniem czytal 11.05.16, 11:00
                            Pleciesz jak zwykle. Twoje opowieści są oczywistym przejawem mitomanii i trudno, by ktokolwiek poważny je śledził. Jestem na tutejszym forum dłużej niż twoja mitomańska osoba i niczego takiego się nie doszukałem.
                            • j-k hloopcze, nie martwia mnie twoje wpisy. 11.05.16, 11:04
                              ale tak z ciekawosci spytam:
                              - jaka ta uczelnia ?
                              na ktorej studiowales ?
                              - gdyz przed opuszczeniem PL 33 lata temu
                              na dwoch uczelniach ekonomicznych w PL - bywalem.

• ayran Re: hloopcze, nie martwia mnie twoje wpisy. 11.05.16, 11:07
                                j-k napisał:

> na dwoch uczelniach ekonomicznych w PL - bywalem.

Bywales, bywales. (po polsku: bywałeś, bywałeś).
                                I tyle wyszło z tego bywania, żeś taki doktor ekonomista, jak i chemik, czyli zwykły mitoman.
                                • j-k nie belkocz , hloopcze, 11.05.16, 11:15
                                  tylko poprosze o nazwe Uczelni - na ktorej studiowales.

jako warszawiak, ktory zaczal studia na UW, skonczyl je na UJ,
                                  studiowal na krakowskiej AE
                                  a doktorat zrobil na niemieckim Uniwersytecie w w Akwizgranie...
                                  znam wiele uczelni.
                                  np. warszawska SGH tez :)

• ayran Re: nie belkocz , hloopcze, 11.05.16, 11:17
                                    Z moich wpisów jasno wynika, bełkoczący mitomanie, na jakich uczelniach studiowałem. Jeśli tego nie potrafisz odcyfrować, to wyłącznie świadczy to o twojej umysłowej mizerii.
                                    • j-k poprosze o jasna deklaracje: 11.05.16, 11:22
                                      poprosze o jasna deklaracje.
                                      - na ktorych uczelniach studiowales?

nie dyskutujemy dla siebie.
                                      tylko dla wiedzy forumowiczow

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K
                                      • ayran Re: poprosze o jasna deklaracje: 11.05.16, 11:35
                                        1.) AE Kraków (Rakowicka 27) 2.) PAN Warszawa (Nowy Świat 72).
                                        • j-k no , wreszcie... 11.05.16, 11:39
                                          cieszy mnie - ze udalo mi sie cos z Ciebie wydobyc .
                                          - chociaz z trudem to szlo ...

Krakow kocham.
                                          J.K.
                                          warszawiak.

skad pochodzisz ?
                                          • ayran Re: no , wreszcie... 11.05.16, 11:40
                                            Jestem Kaszubem.
                                            • wtop.ek Re: no , wreszcie... 11.05.16, 11:42
                                              no i wszystko jasne, nasz wielonickowy playboy z forum kobieta to taki ekonomista jak z Kempy prawniczka :D
                                              • ayran Re: no , wreszcie... 11.05.16, 11:44
                                                Ale to - jak sądzę - nie odnosi się do mnie, choć jest podklejone pod mój wpis? Jestem absolutnie jednonikowy i wielonikowcy mnie brzydzą.
                                          • j-k o.k. 11.05.16, 11:45
                                            dziekuje za odpowiedz.

mam nadzieje - ze jak moja . szczera.

Buenas Noches.

J.K.
                                • kosel_maruvi Re: hloopcze, nie martwia mnie twoje wpisy. 11.05.16, 11:39
                                  ayran napisał:

> I tyle wyszło z tego bywania, żeś taki doktor ekonomista, jak i chemik, czyli z
                                  > wykły mitoman.
                                  >
                                  Janusz od zawsze pisywal prawie wylacznie bzdury dlatego na Forum byl "Jasiem".
                                  Zabawny bywal kiedy pisal jako "Iwona"
                                  • ayran Re: hloopcze, nie martwia mnie twoje wpisy. 11.05.16, 11:41
                                    Osobiście, nic nie mam do LGBT.
                      • czuk1 Re: czyli pomoglem, jednak... 11.05.16, 11:04
                        Pozdrowienia kolego. 40 lat temu była w Krakowie WSE ... przypominam.
                        Pozdrawiam Cię J.K.
                        ...absolwent tejże WSE z 1970 r.
                        W holu (dziś) AE na 20 najbardziej nazwisk zasłużonych profesorów Szkoły/Akademii
                        - w historii Szkoły - widnieje 7 moich nauczycieli akademickich. Świadczy to wysokim
                        poziomie nauczania.
                        • j-k To sie zgadza... 11.05.16, 11:10
                          ja juz nie studiowalem na WSE
                          - tylko na Akademii Ekonomicznej...
                          a dzisiaj czytam - ze to juz Uniwersytet Ekonomiczny...

• az43 Re: pomoglem , bekocie 11.05.16, 10:56
                Nie żartuj.Gó... smierdzi a nie wku...a.
          • az43 Re: nie moglbym , bekocie 11.05.16, 10:56
            Nie,utwierdziłes tylko swoje głupactwo.
        • az43 Re: no jest... 11.05.16, 10:54
          On nie może żyć bez pisania propagandowych głupot.To w tych pisuarowych durniach jest najbardziej zadziwiające-mieszają z błotem GW ale nieustannie korzystają z jej usług.
          • j-k ale ja nie jestem za PiSem :) 11.05.16, 10:59
            jestem zwolennikiem rownie jak PO przegranej Lewicy.

masz z tym problem ?

• religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 09:32
      A przy tym rano minister Błaszczak stwierdził w Trójce że gospodarczo jest świetnie, nie ma ruiny i to pomimo tego że wielu rzeczy nie udało się nadal po koalicji odbudować.
    • rirei Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 09:36
      audyt to przykrywka
    • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 09:40
      Niezłe, nawet wersji pisemnej nie ma. Widać że to wszystko było robione na kolanie.
      • ave.duce Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 09:52
        Na kolanie prawym i sprawiedliwym.

1.bp.blogspot.com/-JKYvcpiOUbs/TmX_E1USKtI/AAAAAAAAAwk/zOV1viJUniQ/s320/karykatura7-540x789.jpg
        • jola.iza1 Re: Rusałka bagienna ? 11.05.16, 10:04
          ave.duce napisała:

> Na kolanie prawym i sprawiedliwym.
          >
          > rel="nofollow">1.bp.blogspot.com/-JKYvcpiOUbs/TmX_E1USKtI/AAAAAAAAAwk/zOV1viJUniQ/s320/karykatura7-540x789.jpg
          >
    • sverir Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 09:51
      Normalnie byłby to problem. Ale to PiS. PiS pogodzi stwierdzenie, że prawie wszystko jest rozkradzione oraz przekonanie, że wszystko jest super. Po prostu oświadczy, że odbudowano Polskę w ciągu kilku miesięcy.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:01
        Dziś rano w Trójce tę narrację uskuteczniał Błaszczak.
    • lepkie.lapki Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:09
      Bardzo dobry dzień wybrano na debatę. Pięknie zgrało się to z tym:

stooq.pl/mol/?id=3543
      • ave.duce Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 16:39
        lepkie.lapki napisał:

> Bardzo dobry dzień wybrano na debatę. Pięknie zgrało się to z tym:
        >
        > stooq.pl/mol/?id=3543

To przecież suma niewarta wspomnienia przy 340 mld straconych - wg Szydła - przez rządy PO-PSL.
        • czuk1 z tym audytem jest problem... 11.05.16, 17:15
          ave.duce , piszesz :
          "To przecież suma niewarta wspomnienia przy 340 mld straconych - wg Szydła - przez rządy PO-PSL"
          Nie masz racji uważając, że niepotrzebnie poniesione koszty na niepotrzebne (przy autostradach) bariery dźwiękowe niewarte są wspomnienia. A przecież stanową one ok. 20 % kosztów budowy jednego km autostrady.
          • ave.duce Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 20:38
            Co do budowy autostrad ma to, co zalinkował Lepkie.lapki?
    • czuk1 Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:18
      Przedstawia się w Sejmie ocenę poprzedniej koalicji (od strony finansów) . Była ona utajniona do momentu czytania tej oceny w Sejmie. A więc PO i PSL nie ma możliwości przygotowania się
      do wyjaśnień lub ewentualnych uwag.
      Nie wiem nawet jak nazwać tę nieuczciwość i całkowity brak zasad współżycia społecznego, kultury politycznej. Jak słucham oskarżenia głoszonego przez mf Szałamachę to jak byłbym na rozprawie sądowej karnej, gdy przemawia prokurator.
      • az43 Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:59
        Czego innego można się spodziewać po PiS-przecież to kanalie.
      • czekam.na.lewice Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 17:37
        czuk1 napisał:

> Przedstawia się w Sejmie ocenę poprzedniej koalicji (od strony finansów) . Była
        > ona utajniona do momentu czytania tej oceny w Sejmie. A więc PO i PSL nie ma m
        > ożliwości przygotowania się
        > do wyjaśnień lub ewentualnych uwag.
        > Nie wiem nawet jak nazwać tę nieuczciwość i całkowity brak zasad współżycia spo
        > łecznego, kultury politycznej. Jak słucham oskarżenia głoszonego przez mf Szała
        > machę to jak byłbym na rozprawie sądowej karnej, gdy przemawia prokurator.
        Taka sama metoda jak audyt rządu PiS - SO-LPR za lata 2005-2007 wykonany przez PO.
        Taka tradycja :)
    • cudowne_uczucie Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:26

problem bo wskazuje porażkę która smakuje POwcom teraz gorzej niż gó... przez 8 lat łykane przez nich z zachwytem :)))))))))))))
      • ayran Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:30
        A tak konkretnie to która opcję ci przysłali? Polska w ruinie (polityczna narracja PiS), czy Polska w rozkwicie (na potrzeby rejtingów)?
        • freies_man Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:52
          ayran napisał:

> A tak konkretnie to która opcję ci przysłali? Polska w ruinie (polityczna narra
          > cja PiS), czy Polska w rozkwicie (na potrzeby rejtingów)?
          >

Też mam z tym problem. Według PiS Polska była w ruinie kiedy rządziło PO, teraz już nie jest.
          Według PO, od czasów kiedy rządzi PiS- Polska zmierza do ruiny, lub już nawet jest w ruinie.
          • az43 Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 11:00
            Jeszcze nie jest ale zmierza.Proponuje poczekać z 2 lata-wszystko się wyjaśni.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:50
      Minister Infrastruktury naprawdę powiedział że w Polsce do 2014 r. miało powstać 4000 tys. kilometrów autostrad? Skąd się ten gość urwał?
      • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 10:50
        4000 km a nie 4 000 tys.
    • tw_wielgus Lider opozycji pan M. Kijowski 11.05.16, 11:07
      Twierdzi, że już teraz trzeba zacząć przygotowywania do odbudowy Polski z ruin jakie po sobie zostawi PIS. Tak przynajmniej się wyraził w ekskluzywnym wywiadzie jakiego udzielił profesorowi madafaka z "Polityki".
      I co dziwne i zaskakujące nie potrzebuje do tego żadnego "audytu".
    • tw_wielgus Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:10
      na fakt, iż podejrzani w ogromnej większości przyznali się /jak na spowiedzi/, że karadli i jest to zapisane na nielegalnie nagranych taśmach, które są niezbitym dowodem na zamach stanu pisany cyrlicą.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:18
        Oj tam, jest potrzebny. Można znów ileś razy nawciskać ciemnotę np. pod tytułem "budowane autostrady były najdroższe w Europie". Głupoli trzeba przecież czymś karmić.
        • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:26
          A to akurat fascynujące. JAk do tej pory nikt mi nie potrafił sensowanie odpowiedzieć, dlaczgo koszt kilometra należy do najwyższych w Europie.
          Jak również Ty poległeś na próbie odpowiedz na pytanie, jak można dziedziczyć nieswoje pieniądze, bo można - tak uznał pan Rzepliński z pokiereszowanymi przez sklerozę kolesiami.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:29
            Może dlatego nikt ci na to sensownie nie odpowiedział ponieważ koszt kilometra nie należy do najwyższych w Europie?
            A kiedy zadawałeś to pytanie o dziedziczenie?
            • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:48
              Czy byłbyś łaskaw podać zestawienie?
              • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:53
                To ja Ci podrzucę...
                "Budowa jednego kilometra autostrady kosztuje w Polsce średnio 9,6 miliona euro - tak podała właśnie Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. To więcej niż w Czechach (8,86 mln euro za km), Niemczech (8,24 mln euro), Słowenii (7,29 mln euro) oraz Danii (5,89 mln euro), ale nieco mniej niż średnia europejska, która wynosi ok. 10 mln euro.
                (www.dziennikzachodni.pl)
                • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:57
                  Próba analizy zjawiska ( rok 2013, rok szczytowych osiągnięć koalicji PO-PSL)
                  www.bankier.pl/wiadomosc/Co-nie-gra-z-polskimi-autostradami-2782392.html

I patrz pan ani razu nie siąnęłem po Wyborczą, w której redaktor Czuchowski celnie łajał wszystkich oponentów.
                  • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:01
                    No to teraz zgodnie ze zwyczajem godowym lemingów zerżnij głupa i napisz coś w temacie: "a u was biją murzynów" to podskutujemy o problemach współczesnego rasizmu.
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:10
                      Ta pierwsze zdania to jakaś propozycja z twojej strony? Odreagowujesz braki w miłości fizycznej?
                      • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:19
                        Skąd! To po prostu dobra rada co powinieneś w takiej sytuacji zrobić.
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:31
                          To po prostu twoje wyobrażenie.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:07
                    A tu się dziwię panu, że nie sięgnąłeś pan po Wyborczą bo Wyborcza bardzo ochoczo powielała te teksty o najdroższych autostradach w Europie.
                    Generalnie ciekawa analiza. Autor przyznaje że koszt budowy kilometra autostrady jest sprawą bardzo złożoną. W zależności od klimatu, ukształtowania terenu, parametrów technicznych, gęstości zaludnienia czy liczby obiektów inżynieryjnych (tunele, mosty, wiadukty) koszt 1 km może się wahać od kilku do nawet kilkuset milionów euro.
                    Podważa różnego rodzaju dane (także te przedstawione przez Gdakę). Na jakiej więc podstawie pan minister infrastruktury powiela swą narrację o najdroższych autostradach w Europie (dodatkowo bredząc że miało ich powstać 4 tys. km)? Ma jakieś rzetelne wyliczenia?
                    • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:22
                      Nie mam pojęcia i jeżeli masz jakieś pytania do ministra to zwróć się do niego.
                      Jakoś słabo idzie Ci rozprawienie się z konkretami bo takie zawiera zacytowany przeze mnie artukuł. Ale rżnij! Rżnij do upadłego!
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:33
                        A do ciebie można mieć pytanie, a raczej prośbę? Otóż możesz mi pokazać jakieś zestawienie wykazujące, że w Polsce w poprzednich ośmiu latach budowano najdroższe w Europie autostrady?
                        • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:46
                          Przecież Ci dałem linka!
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:57
                            Przecież z linka wynika że drożej budują w Irlandii i na Węgrzech.
                            • czuk1 Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:00
                              www.pwc.pl/pl/biuro-prasowe/assets/pwc_raport_gddkia_prezentacja_dla_mediow.pdf

Koszt budowy autostrad w Polsce spada i zbliżony jest do średniej europejskiej.
                              Minister kłamie .!!!!
                              • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:07
                                Dzięki PiSowi spada.
                        • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:46
                          Przecież Ci dałem linka!
                          • czuk1 Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:48
                            Lepiej od 14-tej oglądać przebieg debaty :

www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/transmisje.xsp?unid=03CDD5730F6F81E6C1257F1D003001C2#
                      • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:06
                        A jeśli chodzi o konkrety to wbrew zapowiedziom pana analityka z bankier.pl 167 kilometrów A4 wybudowano (i jeszcze się niestety buduje) nie przy cenie 14 mln euro na kilometr a za jakieś 11 mln euro za kilometr.
                        • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:58
                          Ufff to dobrze, być może jest tak z powodu zaspokojenia eitarnych potrzeb na drogie zegarki, a może już tłucznia nie wywożą ciężarówkami.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:01
                            Taka tam jest legendarna uczciwość polskich przedsiębiorców... Budowano najdrożej a firmy im poupadały.
                • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:01
                  Mniej niż średnia europejska oznacza że ceny budowy kilometra autostrady są najwyższe w Europie? To ciekawe. Nawet bardzo.
                  • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:04
                    O właśnie to zachowanie godowe miałem na myśli!
                    Teraz będzie dużo literek wiec się skup i spróbuj przeczytać do końca. Jakbyś nie dał rady to poproś Petru to Ci rozłoży na raty we frankach, bez prowizji:

"Długa historia ciekawej tabelki

Nikt nie zadał pytania, dlaczego w tabelce jest tylko 10 z 27 krajów UE. Jakiego okresu dotyczą? Czy koszty zostały policzone z uwzględnieniem inflacji i według jakich kursów przeliczono je na euro? Czy dotyczą one wszystkich wybudowanych w danym kraju autostrad, czy są średnią za ostatnie kilka lat?

Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na te pytania, ale dotarcie do źródła danych nie było trudne. Koszty budowy autostrad w Europie pochodzą z opracowania, na które w czerwcu 2010 roku powoływał się portal World Highways. Źródło to nie podaje ani pełnej nazwy raportu, ani jego twórców, o założeniach metodologicznych nie wspominając. W raporcie tym nie były podane koszty budowy autostrad dla Polski. Do tabelki wprowadziła je sama GDDKiA. Wiadomo o nich tylko tyle, że dotyczą lat 1998-2011.

Tymczasem koszt budowy kilometra autostrady jest sprawą bardzo złożoną. W zależności od klimatu, ukształtowania terenu, parametrów technicznych, gęstości zaludnienia czy liczby obiektów inżynieryjnych (tunele, mosty, wiadukty) koszt 1 km może się wahać od kilku do nawet kilkuset milionów euro. Przykład przytaczany przez samą GDDKiA: 3,2 km autostradowej obwodnicy Berlina kosztowało ponad 420 mln euro, czyli 131 mln euro za jeden kilometr. Dla kontrastu Włosi z Salino Polska 75 km A1 ze Strykowa do Torunia zgodzili się zbudować za 250 mln euro, czyli 3,33 mln za kilometr.

Drogie polskie drogi

Wróćmy jednak do naszej tabelki, według której średni koszt budowy 1 km autostrady w 12 europejskich krajach (w tym w Polsce) wyniósł 12,78 mln euro, czyli o jedną trzecią więcej niż w Polsce. Tyle że tę średnią zawyżają trzy kraje o nadzwyczajnie wysokich kosztach budowy. W Austrii i Norwegii wynikają one z górzystego terenu, który wymusza budowę drogich estakad i jeszcze droższych tuneli. Astronomiczne koszty wygenerowała Holandia (50 mln euro za km), co wynikało z budowy 7-kilometrowego odcinka autostrady pod Rotterdamem, który kosztował aż 700 mln euro (sto milionów euro za kilometr!).

Gdyby wyłączyć z obliczeń Holandię, Austrię i Norwegię, to średnia wyniosłaby 8,05 mln euro i byłaby o 16% niższa niż w Polsce. Taniej niż Polacy swoje autostrady budowali Niemcy (o 14%), Czesi (o 8%) i Hiszpanie (aż o 30%). Prezes jednej z irlandzkich firm budowlanych przyznał, że u siebie budował kilometr autostrady za cztery miliony euro, a w Polsce nie dał rady dokończyć 65-kilometrowego odcinka A1 przy stawce 6 mln euro za km. Trudno byłoby udowodnić, że koszty robocizny w Irlandii czy Hiszpanii są wyższe, choć może czynniki klimatyczne (wysokie roczne i dobowe amplitudy temperatur) mogą tłumaczyć różnicę kosztami asfaltu.

Złośliwi dodają, że mająca przebiegać przez Podkarpacie (z Tarnowa do Korczowej) autostrada A4 będzie kosztowała 9,6 mld złotych za 167 km. Czyli prawie 14 mln euro za kilometr. To więcej niż w Austrii, choć Pogórze Karpackie nijak ma się do Alp."
                    • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:14
                      No proszę, WSIelgus pierwszy raz widzi na oczy jakąś analizę i nawet ma okazję zaprezentować że potrafi czytać i pisać. A może pan autor wyłączy wszystkie kraje z tabelki i wtedy mu wyjdzie że Polska rzeczywiście ma najdroższe autostrady w Europie? Podejrzewam że zestawienie Gdaki nie jest rzetelne ale sam pan autor przyznaje że trudno wyliczyć coś takiego jak cena jednego kilometra autostrady. Niech więc pan obecny minister (może przy twojej pomocy, wybitnego analityka) pokaże jakieś rzetelne wyliczenia potwierdzające że w Polsce rzeczywiście budowano najdrożej w Europie. Nie wierzę że pan minister nie przygotował się do swojego wystąpienia w sejmie i takie zestawienia nie sporządził. To było bardzo proste: wg rzetelnych danych w poszczególnych krajach europejskich cena wynosi tyle a tyle a w Polsce tyle a tyle. Widać że Polska to kraj rekordowy.
                      • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:24
                        Czuję swąd palonej gumy, który niezbicie świadczy o tym, że jesteś w pełni zabezpieczony w "dolnych partiach", ale czy założyłeś nakolanniki i kask?
                        • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:32
                          Widzę że panikujesz bo brak ci argumentów. Cóż, nie pierwszy raz.
                          • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:47
                            Absolutnie nie. Po prostu chciałem zaspokoić swoją ciekawość. Czy tak się obiawia panika?
                            • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:58
                              Panika objawia się czuciem swądu palonej gumy gdy nic takiego się nie wydobywa.
                              • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:49
                                W takim razie musiał ktoś ostro ruszyć spod świateł....
                                Widzisz, potrafię się przyznać do błędu.
                                • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:57
                                  No to mamy coś wspólnego.
                • ayran Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:03
                  Z tego co podrzuciłeś, raczej nie wynika, że polskie autostrady należą do najdroższych w Europie. Określenie "mniej niż średnia" zdaje się na to dość jednoznacznie wskazywać.
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:15
                    Rżniesz głupa. Taka jest diagnoza WSIelgusa.
                    • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:25
                      On nie, on po prostu nie rozumie, a że jest po socjologii to ma do tego prawo.
                  • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:17
                    Doprawdy..?! Bosz nie uwierzę! Jeszcze raz tym razem powoli:

"Wróćmy jednak do naszej tabelki, według której średni koszt budowy 1 km autostrady w 12 europejskich krajach (w tym w Polsce) wyniósł 12,78 mln euro, czyli o jedną trzecią więcej niż w Polsce. Tyle że tę średnią zawyżają trzy kraje o nadzwyczajnie wysokich kosztach budowy. W Austrii i Norwegii wynikają one z górzystego terenu, który wymusza budowę drogich estakad i jeszcze droższych tuneli. Astronomiczne koszty wygenerowała Holandia (50 mln euro za km), co wynikało z budowy 7-kilometrowego odcinka autostrady pod Rotterdamem, który kosztował aż 700 mln euro (sto milionów euro za kilometr!).

Gdyby wyłączyć z obliczeń Holandię, Austrię i Norwegię, to średnia wyniosłaby 8,05 mln euro i byłaby o 16% niższa niż w Polsce. Taniej niż Polacy swoje autostrady budowali Niemcy (o 14%), Czesi (o 8%) i Hiszpanie (aż o 30%). Prezes jednej z irlandzkich firm budowlanych przyznał, że u siebie budował kilometr autostrady za cztery miliony euro, a w Polsce nie dał rady dokończyć 65-kilometrowego odcinka A1 przy stawce 6 mln euro za km. Trudno byłoby udowodnić, że koszty robocizny w Irlandii czy Hiszpanii są wyższe, choć może czynniki klimatyczne (wysokie roczne i dobowe amplitudy temperatur) mogą tłumaczyć różnicę kosztami asfaltu.

Złośliwi dodają, że mająca przebiegać przez Podkarpacie (z Tarnowa do Korczowej) autostrada A4 będzie kosztowała 9,6 mld złotych za 167 km. Czyli prawie 14 mln euro za kilometr. To więcej niż w Austrii, choć Pogórze Karpackie nijak ma się do Alp."

A może to nieprawa może Pogórze Karpackie jest zbudowane ze zbrojonego betonu i trzeba się było przebijać dynamitem? Jak sądzisz Ayran?
                    • ayran Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:35
                      Tak obiektywnie sądzę, ze jeżeli średnia kosztów budowy kilometra autostrady w Polsce jest niższa, niż średnia kosztów budowa autostrady w Europie, to trudno przyjąć, że polskie autostrady należą do najdroższych w Europie. Jest to (czysto teoretycznie) możliwe, w sytuacji, gdyby w jakimś kraju (albo dwóch) wybudowano wiele kilometrów w kosztach powyżej średniej, a jednocześnie niewiele drożej niż koszt budowy w Polsce, ale z zaprezentowanych elukubracji jako żywo nic takiego nie wynika.

Osobiście zresztą uważam, że autostrady w Polsce buduje się zbyt drogo, ale przede wszystkim wynika to ze zbyt wysokich standardów, które przyjęto jako minimalne. Odkładając na bok Niemcy, Francję czy Hiszpanię, polskie autostrady są po prostu zbyt dobre jakościowo w porównaniu do europejskiej średniej, zupełnie niepotrzebnie. Wystarczyłyby takie jak Danii, Holandii, czy na Słowacji.
                      • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 12:53
                        Bosz... tak obiektywnie przyjmując, iż budowa 1 km autostrady w terenie górzystym kosztuje tyle samo, co na terenach nizinnych to nawet poniżej średniej.
                        Ba! Wyszło nawet na to, że w okresie rządów PO koszt robocizny był wyższy niż /zakładając podobne ceny użycia sprzętu drogowego/ w Niemczech! A co jest głównym składnikiem kosztu roboczogodziny? Pensja pracownika.
                        Zatem w okresie gdy Polską rządził Tusk pensje polskich robotników były wyższe niż robotników niemieckich. Eureka!
                        Tak celem doprecyzowania. To była socjologia czy socjotechnika?
                        • ayran Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:12
                          Nie jestem wprawdzie wybitnym specjalistą od budowy dróg, ale i tak wiem, że sam fakt wysokości ponad poziom morza nie jest jedynym czynnikiem "kosztotwórczym". Ale nawet gdyby i tak było, to w Niemczech ostatnio najwięcej się buduje w Meklemburgii.
                          • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:48
                            Zakładam, że koszt gleby jest w Niemczech zdecydowanie niższy, niższe są podatki, pensje, w ogóle jest taniej zdecydowanie taniej i im większa depresja tym bardziej. A jak w Hiszpanii? Bo tam koszy budowy (średni) jest zaskakująco niski. Widocznie zagonili do łopaty afrykańskich uchodzców.
                    • kosel_maruvi Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:17
                      tw_wielgus napisał:

> Złośliwi dodają, że mająca przebiegać przez Podkarpacie (z Tarnowa do Korczowe
                      > j) autostrada A4 będzie kosztowała 9,6 mld złotych za 167 km. Czyli prawie 14 m
                      > ln euro za kilometr. To więcej niż w Austrii, choć Pogórze Karpackie nijak ma s
                      > ię do Alp."
                      >
                      > A może to nieprawa może Pogórze Karpackie jest zbudowane ze zbrojonego betonu i
                      > trzeba się było przebijać dynamitem? Jak sądzisz Ayran?
                      >
                      • czuk1 Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:25
                        Co on wypisuje ...."mająca przebiegać.." . Kiedy ona jest ...."przebiegająca".
                    • kosel_maruvi Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:24
                      tw_wielgus napisał:

> Złośliwi dodają, że mająca przebiegać przez Podkarpacie (z Tarnowa do Korczowe
                      > j) autostrada A4 będzie kosztowała 9,6 mld złotych za 167 km. Czyli prawie 14 m
                      > ln euro za kilometr. To więcej niż w Austrii, choć Pogórze Karpackie nijak ma s
                      > ię do Alp."
                      >
                      > A może to nieprawa może Pogórze Karpackie jest zbudowane ze zbrojonego betonu i
                      > trzeba się było przebijać dynamitem? Jak sądzisz Ayran?

Ja drogi wielgusie jestem ciekawy co rozumiesz pod pojeciem "kilometr autostrady" ?
                      Skoro poroownujesz koszt kilometra w Polsce i w Europie to pewnie warto byloby wiedzic co z czym porownujesz.

Mozna pewnie powiedziec, ze Niemcy buduja drogo samochody, bo za Mercedesa zwykle placi sie wiecej niz za Fiata tylko czy mozna tak porownywac ?
                      >
                      • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:55
                        Ano fakt, masz zupełną rację. W Niemczech nie stawiono ekranów dzwiękochłonnych w miejscach zalesionych, czym brutalnie zaingerowano w naturalne środowisko bobrów, dzików i jeleni. Tych ostatnich najbardziej.
                        Porównujemy średni koszt wykonania kilometra autostrady zakładają,c że parametry drogi określonej jako "autostrada" są porównywalne w krajach zjednoczonej europy.
                        Czy możemy przyjąć takie uproszczenie?
                        • kosel_maruvi Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:21
                          tw_wielgus napisał:

> Ano fakt, masz zupełną rację. W Niemczech nie stawiono ekranów dzwiękochłonnych
                          > w miejscach zalesionych, czym brutalnie zaingerowano w naturalne środowisko bo
                          > brów, dzików i jeleni. Tych ostatnich najbardziej.

No to sobie przypomnijmy.
                          podstawą prawną, która przełożyła się na masowe instalowanie ekranów było rozporządzenie ministra Szyszki z 14 czerwca 2007 roku o dopuszczalnym poziomie hałasu w środowisku.

www.tvp.info/23821780/ekrany-akustyczne-niepotrzebne-minister-srodowiska-dystansuje-sie-od-swoich-decyzji-sprzed-lat-tylko-podnosza-koszty
                          I ta oferma znowu jest PiS-owskim ministrem i znowu bruzdzi bo niewiele poza tym potrafi
                          • kosel_maruvi Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:24
                            kosel_maruvi napisał:

> I ta oferma znowu jest PiS-owskim ministrem i znowu bruzdzi bo niewiele poza ty
                            > m potrafi
                            >
                            Tym razem wzial sie za puszcze

Minister środowiska Jan Szyszko zatwierdził zwiększenie wycinki drzew w nadleśnictwie Białowieża

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/minister-zatwierdzil-zwieksza-wycinke-w-puszczy-bialowieskiej,630248.html
                          • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:48
                            Nie zamierzam bronić decyzji ministra Szyszki, jak sądzę jego następca miał aż osiem lat na to żeby zmienić tą niekorzystną dla kieszeni podatników decyzję. Podejrzewam, że haracząc z premierem w gałę po prostu zapomniał o tym skandalicznym rozporządzeniu. A może nie, może tak się bardziej opłacało z punktu widzenia interesów niekoniecznie partyjnych?
                            • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:50
                              No to źle podejrzewasz.
                            • czuk1 Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 15:19
                              TW-wielgus. pisze m.in. .... "jak sądzę jego następca miał aż osiem lat na to żeby zmienić tą niekorzystną dla kieszeni podatników decyzję".

Zgadzam się - 8 lat utrzymywać i stosować te wysokie normy środowiska to dowód na brak skoordynowanej polityki gospodarczej rządów PO i brak należytej troski o tanie państwo.
                              Trzeba jednak - dla ciekawości - ustalić, czy nie było bezskutecznych prób obniżenia tych norm z powodu
                              protestów ze strony opozycji i organizacji ochrony środowiska; bądź też może kryją się za tym jakieś interesy firm wykonawczych wsparte skutecznie przez władze PO ?
                              • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 15:24
                                Raczej długi czas był zdecydowany opór odrywanych od koryta kolesi ministra Szyszki wspartych politykami a potem na szczęście udało się te świnie oderwać od koryta i stosowną zmianę przeprowadzić.
                        • ayran Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:31
                          To zależy gdzie w Niemczech. Kilka lat temu przemierzałem regularnie, co kilka dni, autostradę A4 na trasie Wrocław-Drezno. Standardy polskiego i niemieckiego odcinka są praktycznie nie do odróżnienia. Ale autostrady w wielu innych krajach, które było mi dane przemierzać (Dania, Holandia, Czechy, Słowacja, Litwa) znacznie ustępują analogicznym trasom w Polsce. Nie tylko autostradom, ale również zwykłym drogom ekspresowym.
                          • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 14:51
                            Czyli jak ustaliliśmy wszystko jest w porządku i nie ma podstaw do podejrzeń korupcyjnych lub niegospodarności.
                            W Niemczech oczywiście.
                    • belphegor-pisu Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:25
                      Lubię twoje wPiSy
        • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:28
          "Głupoli trzeba przecież czymś karmić." Swoich GW karmi papierem.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:29
            Dlatego tak lubisz ją czytać.
            • tw_wielgus Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 11:51
              A lubię? Żeby mieć podstawy do dyskusji trzeba zadać sobie trud poznania jakiegoś zjawiska, nawet jeżeli cię ono nie fascynuje.
          • belphegor-pisu Re: Ten audyt był niepotrzebny, a to z uwagi 11.05.16, 13:24
            Miło cię widzieć na forum GW
    • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 11:46
      Już 52 dziennikarzy podsłuchiwanych!
      Najpierw było 80 wraz z rodzinami a nawet dziećmi, potem 48 a teraz 52. Ilu będzie następnym razem?
      Oczywiście szczegółów nie znamy bo nie można ich odtajnić mimo że 2 miesiące temu zapowiadano ich odtajnienie.
    • kosel_maruvi Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 11:48
      Czy to na pewno "audyt" ?

Za Slownikiem J P

audyt, auditing ?kontrola przedsiębiorstwa pod względem finansowym i organizacyjnym, wycena jego majątku oraz analiza perspektyw jego rozwoju, przeprowadzana przez ekspertów?

sjp.pwn.pl/slowniki/audyt.html

Przez ekspertow nie oznacza przez polityczna miernote tak wiec ta luzna opinia paru kolegow sporzadzona przy piwku nie moze byc w zaden sposob uwazana za "audyt"
    • kylax1 Jak u Putina, "winne" wraże imperjalistyczyje sily 11.05.16, 12:24

• m.c.hrabia Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 12:37
      a o jaki audyt chodzi, jakiś link?
    • czuk1 Re: z tym audytem jest problem... 11.05.16, 17:39
      Ayran . Pomijając Twoje zdanie w wątkowym wpisie.

Odniosę się .... do tytułu wątku. Istotnie ....z tym audytem jest problem... bo de facto, to co przedstawia się w Sejmie nie jest audytem. Audyt przeprowadzają przecież audytorzy- biegli księgowi i obejmują nim sprawozdania finansowe firm. To co dziś oglądamy w Sejmie jest zlepkiem ocen nieobiektywnych, nieudokumentowanych , niefachowych , bo wykonanych przez samych ministrów. Odnosi się wrażenie, że spektakl ten ma na celu odwrócenie uwagi od bieżących problemów i sytuacji w pisowskim państwie. Jest swego rodzaju odwetem PiS za obecne działania PO-PSL w tej kadencji.
    • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.18, 10:14
      Dwa lata od audytu. Co tam słychać nowego w sprawie postępowań z niego wynikających? Kiedyś pisowski ponumerowany głupek z Supraśla pisał że są pozwy w Trybunale Stanu.
      • eiran Re: z tym audytem jest problem... 11.05.18, 10:25
        A nie w Trybunale Konstytucyjnym?
        • m.c.hrabia Re: z tym audytem jest problem... 11.05.18, 10:28
          co ze złotym mercem?
          kto zjumał?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: z tym audytem jest problem... 11.05.18, 10:29
          Nie, ten kretyn z Supraśla pisał o 3 pozwach w Trybunale Stanu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka