Dodaj do ulubionych

Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński

14.07.16, 15:22
tak napisał w swojej książce Jarosław Kaczyński, który zapomniał napisać, że jego brat był pierwszym polskim kosmonautą.
A co na to Wałęsa?
Sami posłuchajcie ->
www.tvn24.pl/walesa-odpowiada-na-slowa-kaczynskiego-o-solidarnosci,660990,s.html
Obserwuj wątek
    • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 15:33
      A czemu swojego posta nie zatytułowałeś:
      "Bolek" wyprowadzony z równowagi.

Wieloletni współpracownik SB Lech Wałęsa poczuł się urażony słowami Jarosława Kaczyńskiego przypisującymi tragicznie zmarłemu prezydentowi - L. Kaczyńskiemu - kierowanie ruchem społecznym Solidarność, Prawda historyczna jest taka że "Solidarnością" de facto kierował Lech Wałęsa, a Lechem Wałęsą kierował de facto Czesław Kiszczak.
      • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 15:34
        Pytam dlaczego, bo jestem wielkim pasjonatem prawdy historycznej. Nawet tej bolesnej i skrzętnie skrywanej przez intelektualne pseudo-elity III TP.
        • lechu_z_lechistanu Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 16:47
          Ty także zakładałeś jakąś organizację? Może jakiś ruch na Wybrzeżu?
      • ostra.reprymenda Ale najlepszy to jest jak zwykle Petru. :) : ) : ) 14.07.16, 18:33
        Ryszard Petru apelował dziś w Sejmie do prezesa PiS o odrobinę skromności.

"Gdyby nie 10 milionów Polaków, którzy się zaangażowali w "Solidarność", nie byłaby taka silna. Więcej skromności - to jest taki mój apel do prezesa. Skromność popłaca - mówił Petru. - To był wspólny wysiłek wszystkich Polaków, również na pewno Lecha Kaczyńskiego w to włączając zaznaczył."

Ciekawe czy również do Wałęsy zaapeluje Petru o odrobinę skromności, ponieważ gdyby nie 10 milionów Polaków, którzy się zaangażowali w "Solidarność", nie byłaby taka silna.
        To był wspólny wysiłek wszystkich Polaków, również na pewno Lecha Wałęsę w to włączając.

Czego jeszcze bardzo ciekawego możemy się dowiedzieć z wypowiedzi Bolesława Wałęsy.

"Ja go (Lecha Kaczyńskiego) tylko trzymałem dlatego, że był miernota, słuchał mnie. Bo ja miałem pomysły, ja wiedziałem, jak to zrobić, a on miał wykonywać."
        Wałęsa do swojego otoczenia dopuszczał tylko miernoty, aby on miał tylko pomysły i aby on tylko wiedział jak je wykonywać.
        Jestem bardzo ciekawy jak wyglądały wybory najwyższych władz w Solidarności.
        Chyba delegaci na Zjazd Solidarności w czasie wyborów najwyższych władz Solidarności musieli zgłaszać tylko kandydatury miernot, aby Wałęsa mógł z nimi współpracować.
        Największą miernotą musiał być zawsze pierwszy zastępca Przewodniczącego Wałęsy, gdyż z nim Przewodniczący miał najściślej współpracować.
        Teraz jeżeli chcemy znaleźć sobie kim były największe miernoty w Solidarności to musimy ich tylko w Google poszukać.

A gdyby ważył się czegoś nie wykonać, no to ja mówię: u mnie było krótko. Ja wiedziałem, co robię, ja byłem przygotowany, ja robiłem w demokratycznym układzie i dlatego go trzymałem. Ale kiedy się zorientowałem, że to nie to, to obu (braci Kaczyńskich - red.) posunąłem - powiedział były prezydent w TVN24.
        Tak, Tak!!!
        Tylko oczywiście Wałęsa był przygotowany i wiedział co robi.
        Nikt inny a tylko on osobiście.

Jasia Fasoli nie trzeba już oglądać.
        Wystarczy tylko posłuchać bełkotu Wałęsy.
        :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
        :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

• ukos Im większy debil, tym dłuższa epistoła 14.07.16, 20:22
          ostra.reprymenda napisał:

> ...

Czegóż to tam najuniżeniej nie powypisywał.
          Lepiej leć wylizać rowa, PrezesPan czeka.
        • erka-4 Re: Ale najlepszy to jest jak zwykle Petru. :) : 15.07.16, 06:17

> Jasia Fasoli nie trzeba już oglądać.
          > Wystarczy tylko posłuchać bełkotu Wałęsy.

- no cóż,święta prawda,że też musiałem czegoś takiego dożyć.
          A kiedyś życie gotów byłem za niego oddać.

Jedno mimo wszystkiego w tym jest dobrego,że prawda jak ta oliwa zawsze na wierzch w końcu wypływa.
        • marynazmlyna Re: Ale najlepszy to jest jak zwykle Petru. :) : 16.07.16, 04:42

> Ryszard Petru apelował dziś w Sejmie do prezesa PiS o odrobinę skromności.
          >
          > "Gdyby nie 10 milionów Polaków, którzy się zaangażowali w "Solidarność", nie by
          > łaby taka silna. Więcej skromności - to jest taki mój apel do prezesa. Skromnoś
          > ć popłaca - mówił Petru. - To był wspólny wysiłek wszystkich Polaków, również n
          > a pewno Lecha Kaczyńskiego w to włączając zaznaczył."
          -----------
          Te 10 mln to bylo chcacych cos zyskac,jesli...ktos inny nadstawi za nich glowe.
          To akurat wiem,bo ja nadstawialem glowe a jak przyszlo co do czego,to reszta skulila uszy po sobie i jeden ma kredyt do splacenia,inny ma rodzine na utrzymaniu,czyli z tych 10 mln glowy nadstawialo moze 1 na 100 czyli 100 tys.
          UBecja popatrzyla ze sprawa jest niewesola to dawala wilcze bilety na wyjazd na zachod wszystkim ktorzy chcieli a ktorzy macili i ze 100 tys zrobilo sie mniej niz 50 tys.
          Internowano 10 tys + a reszta poszla do pracy i bylo po balu.
        • marynazmlyna Re: Ale najlepszy to jest jak zwykle Petru. :) : 16.07.16, 05:07

> "Ja go (Lecha Kaczyńskiego) tylko trzymałem dlatego, że był miernota, sł
          > uchał mnie.
          Bo ja miałem pomysły, ja wiedziałem, jak to zrobić, a on miał w
          > ykonywać."

> Wałęsa do swojego otoczenia dopuszczał tylko miernoty, aby on miał tylko pomysł
          > y i aby on tylko wiedział jak je wykonywać.
          -------
          Bolek byl glupszy niz jego srubokret,ktorym sie w pracy poslugiwal.
          Gdyby mial troche oleju w glowie,to by przynajmniej majstrem zostal a nie byl cale zycie niewykwalifikowanym robolem. Obaj Kaczynscy maja doktorat z prawa,czyli maja papiery na zarzadzanie czyms,a Bolek najlepiej zarzadzal Mietkiem Wachowskim i Danka,ktora tez mu sie stawiala.Dostala Komandorski z Gwiazda od Bigosa za caloksztalt i jest wielka pania.

> Jasia Fasoli nie trzeba już oglądać.
          > Wystarczy tylko posłuchać bełkotu Wałęsy.

"Oni jutro nie moga mi przyjsc do biura" Waldka na premiera i krotka pilka.
          Bolek to umial zarzadzic jak chcieli prawde o nim ujawnic.
      • lechu_z_lechistanu Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 16:48
        Do rzucania kamieniami to ty jesteś w pierwszym szeregu.
        • m.c.hrabia Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 16:57
          jeśli zamrozisz gooówno to upodobni się do kamienia .
    • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 15:35
      Zacytuj proszę ten fragment gdzie twierdzi, że Lech Kaczyński był t.w.ó.r.c.ą. Solidarności
      • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 15:49
        Tak biedaczysko zrozumiał informację którą łyknął z opakowaniem na portalu gazety.

A ja tak sobie myślę, że Kaczyński kombinuje w ten sposób:
        Skoro środowisku UDecji i bywalcom salonu na Czerskiej udało się wmówić ludziom, że twórcą naszej wolności był półanalfabeta o IQ bliskim debilizmowi, to dlaczego nie spróbować stworzyć "legendy L. Kaczyńskiego"?
        • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:08
          tw_wielgus napisał:

> Tak biedaczysko zrozumiał informację którą łyknął z opakowaniem na portalu gaze
          > ty.
          Albo się nie odezwie , albo wyjedzie z chamstwem. On nic nie "łyknął" z GW ale świadomie manipuluje. Kłamczuch po prostu. Łgarz.
          > A ja tak sobie myślę, że Kaczyński kombinuje w ten sposób:
          Tak kombinuje. Nieładnie kombinuje. Ciszej nad tą trumną.
          • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:11
            A to dlaczego? Z jego punktu widzenia zrzucenie z piedestału twórcy Solidarności esbeckiego agenta to kwestia ambicjonalna. A przy,okazji załatwi się bratu "należnie miejsce w historii Polski". Trudno nie ulec takiej pokusie.
            • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:13
              tw_wielgus napisał:

> A to dlaczego?
              Dlaczego ? To co robi jest nieetyczne. Wywoła odwrotny efekt. Już powstała seria dowcipów kim to nie by Lech Kaczyński.
              >Z jego punktu widzenia zrzucenie z piedestału twórcy Solidarnośc
              > i esbeckiego agenta to kwestia ambicjonalna. A przy,okazji załatwi się bratu "n
              > ależnie miejsce w historii Polski". Trudno nie ulec takiej pokusie.

• tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:25
                Etyka w polityce? No bez....
                Kwestia skuteczności i jakości machiny propagandowej. Ludziom (jak wykazałem powyżej) wszystko można wmówić.
                • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:30
                  tw_wielgus napisał:

> Etyka w polityce? No bez....
                  Mam tu odmienne zdanie. Brakuje liderów z etyką, którzy są jakimś wzorem osobistym, mają wizje ciągnące za sobą społeczeństwo.
                  • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:40
                    Z roku na rok elity ulegają kolejnym fazom demoralizacji.
                    Coś co kiedyś było nie do pomyślenia obecnie jest ogólnie przyjętą normą. I ta buta, ta bezczelność, no mówię panu panie czekający, że etyka w polityce jest tak często spotykana jak dziewice na plaży w Ibizie.
                    • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:44
                      tw_wielgus napisał:

> Z roku na rok elity ulegają kolejnym fazom demoralizacji.
                      No i Jarosław, który uległ demoralizacji niech nie udaje dziewicy:)
                      • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 17:03
                        Ależ oczywiście, że tak i dlatego jest tak niebezpiecznie, bo ten cwany gracz 0 po tsunami jakie wywołały rządy złożone ze złodziei i kombinatorów ma szanse na niczym niezagrożone wiele lat rządzenia. A im więcej lat w poczuciu bezkarności tym gorzej dla naszego umęczonego kraju.
                        • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 17:51
                          tw_wielgus napisał:

> Ależ oczywiście, że tak i dlatego jest tak niebezpiecznie, bo ten cwany gracz 0
                          > po tsunami jakie wywołały rządy złożone ze złodziei i kombinatorów ma szanse n
                          > a niczym niezagrożone wiele lat rządzenia. A im więcej lat w poczuciu bezkarnoś
                          > ci tym gorzej dla naszego umęczonego kraju.
                          Zgoda :)
                • programador Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:44
                  tw_wielgus napisał:

> Ludziom (jak wykazałem powyżej) wszystko można wmówić.

Ch.ja tam wykazałeś, tak samo jak chłopcy z IPNu.
                  • tw_wielgus Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 17:03
                    Mietek to Ty?
                    • czekam.na.lewice Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 17:52
                      tw_wielgus napisał:

> Mietek to Ty?
                      >
                      To chyba była Totalna Opozycja:)
      • znak-wodny Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:41
        Cyt:
        "...Mój brat wcześniej to wszystko organizował, a potem kierował...."

Szkoda że nie napisał, iż w Sztokholmie pomylili dwóch Lechów i zamiast bara bliźniaka nagrodę otrzymał jakiś elektryk Wałęsa.
        To, że pominął odkrycie przez Lecha dwóch pierwiastków radu i polonu wybaczyć nie można.
        • yoma Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 16:45
          No wiesz... jeśli prawdziwym szefem agenta Bolka był Lech Kaczyński, to kim był Lech Kaczyński? :D
      • ostra.reprymenda Nigdy tego nie powiedział. 14.07.16, 18:35
        Ale nie wymagaj za dużo od lemingów.
        Proszę cię.
        • czekam.na.lewice Re: Nigdy tego nie powiedział. 14.07.16, 18:39

> Ale nie wymagaj za dużo od lemingów.
          > Proszę cię.
          Nie wymagam. Nie oczekuję, że przeprosi czy zawstydzi się. Łajza jest łajza.
    • zapijaczony_ryj Ależ to oczywista oczywistość! 14.07.16, 16:31
      CZarne jest białe
      • czekam.na.lewice Re: Ależ to oczywista oczywistość! 15.07.16, 08:28
        zapijaczony_ryj napisał:

> CZarne jest białe
        Jesteś w tym poglądzie dosyć osamotniony kapusto :)
    • m.c.hrabia Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 18:49
      a w muzeum techniki jest kawałek skały którą przywiózł z podróży na księżyc apollo 11
    • taniarada Anna Walentynowicz 14.07.16, 19:05
      Gdzie te chłopy .Była inicjatorką protestu głodowego po zabójstwie księdza Jerzego Popiełuszki w 1985 roku. W latach 80. krytykowała ówczesne kierownictwo NSZZ "Solidarność" skupione wokół Lecha Wałęsy. Była przeciwniczką obrad Okrągłego Stołu.To ona zatrzymała strajk ,gdy Wałęsa zaczął wyganiać ludzi do domu.Przy niej Krzywonos i Borusewicz to pikuś.Przez ostatnie dwadzieścia lat tacy ludzie jak Anna Walentynowicz, Joanna i Andrzej Gwiazdowie, Krzysztof Wyszkowski, Andrzej Bulc, Jan Karandziej i kilkudziesięciu innych działaczy Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża nieustannie przegrywali bitwę o pamięć i prawdę na temat antykomunistycznego ruchu oporu, Sierpnia ?80 i ?Solidarności?. Zadecydował o tym ich stosunek do Okrągłego Stołu, krytyka dorobku III RP, a później obrona prezydentury Lecha Kaczyńskiego. A wypromowali się :
      Dla większości mainstreamowych komentatorów spór o genezę i pamięć WZZ został dawno rozstrzygnięty. Z ich ?niepodważalnych? ustaleń wynika, że założycielami WZZ byli Bogdan Borusewicz z Jackiem Kuroniem, Janem Lityńskim i Henrykiem Wujcem, których wspomogli Lech Wałęsa, Bogdan Lis i Jerzy Borowczak. Z czasem to właśnie oni zostali wykreowani na jedynych depozytariuszy dziedzictwa Sierpnia ?80.

• erte2 Re: Anna Walentynowicz 14.07.16, 19:44
        taniarada
        Kłamiesz jak z nut. Nikt nigdy nie odbierał zasług wymienionym przez ciebie bohaterom tamtych dni, nikt nie kwestionował ich roli w powstaniu i działalności WZZ (gwoli prawdy - twórcą idei WZZ i ich faktycznym założycielem nie był ani Kuroń, ani Borusewicz czy Gwiazdowie - tylko nieżyjący już Kazimierz Świtoń o którym dziś już nikt nie pamięta).
        Rozłam (zresztą przez lata umiejętnie podsycany przez SB) zaczął się po powrocie Wałęsy z internowania, kiedy to wokół niego skupili się działacze podziemia, i kiedy to on w oczach świata stał się symbolem polskiej walki o wolność.
        Było kilka grup mocno radykalnych które obrady Okrągłego Stołu uważały za zdradę albo przynajmniej za zgniły kompromis. Było to trójmiejskie środowisko skupione wokół Gwiazdów, "Solidarność Walcząca" z Morawieckim, wspomniany już Świtoń z towarzyszami, a nawet KPN z którym związany był Bronisław Komorowski (który sam przyznawał że do rezultatów OS przekonał się był dopiero po jakimś czasie).
        Wygrał kompromis przed radykalizmem. Każda ze stron miała swoje racje; trudno dziś oceniać "co by było gdyby". Ale frustracje pozostały.

• erka-4 Kazimierz Świtoń... 15.07.16, 07:14
          ...podczas Nocnej Zmiany stwierdził :

4 czerwca 1992 roku w trakcie debaty nad odwołaniem popieranego przez niego rządu Jana Olszewskiego powiedział z mównicy:

Prezydent Lech Wałęsa jest na drugiej liście jako agent SB.

Wypowiedź tę wykreślono z oficjalnego stenogramu na wniosek Jana Rokity.
        • czekam.na.lewice Re: Anna Walentynowicz 15.07.16, 07:16
          erte2 napisał:

> taniarada
          > Kłamiesz jak z nut.
          Kłamie.
          Konflikt radykalnym z Wałęsą istniał już wcześniej. Był widoczny chociażby podczas zjazdu Solidarności w 1981 roku kiedy to Gwiazda spowodował wniesienie na salę zjazdu tablic z postulatami sierpniowymi i zarzucił Wałęsie odejście od postulatów czy szerzej ideałów sierpnia. Zresztą uczestniczył w rywalizacji z Wałęsą, Jurczykiem i Rulewski w transparentnych i naprawdę demokratycznych wyborach na przewodniczącego związku i przegrał z kretesem. Poparcie mieli Wałęsa i Jurczyk a poparcie dla Gwiazdy i Rulewskiego było śladowe.
      • lechu_z_lechistanu Re: Anna Walentynowicz 15.07.16, 16:52
        Wpis zwykłego pisowskiego agitatora. Nie wstyd ci?
    • erte2 Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 14.07.16, 19:22
      znak-wodny napisał(a):
      Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński - tak napisał w swojej książce Jarosław Kaczyński,

Gwoli prawdy - literalnie tak tam napisane nie jest. Mimo wszystko jeszcze się na to nie odważył. Ale trwa tzw. "przygotowanie artyleryjskie" (przypominam że już 5. lat temu, podczas obchodów 30. lecia powstania "Solidarności" ogłosił był światu że głównym negocjatorem i twórcą Porozumień Sierpniowych był jego brat (!) ale świat jakoś specjalnie się tym nie przejął; nie zmienił zapisów w encyklopediach, nie skorygował podręczników historii, nie zrobił rewolucji w archiwach.
      Ale kaczyrdupel nie odpuścił - dziś ogłasza że tak naprawdę "Solidarnością" kierował jego brat jako zastępca Lecha Wałęsy. Taka więcej "szara eminencja". Nie wspomina jednak o tym że działo się to w krótkim okresie między rokiem 1989. (ponowną legalizacją "S") a 1991 (wyborem Lecha Wałęsy na prezydenta). Faktem jest że naówczas wiceszefem "S" Wałesa zrobił Lecha Kaczyńskiego który w zarządzie związku pełnił funkcję.... dziekanicy, czyli kogoś od spraw organizacyjnych, kimś w rodzaju naczelnej sekretarki. I w takim sensie Lech Kaczyński rzeczywiście kierował związkiem; być może nawet "zabezpieczał" spinacze i papier toaletowy.

• erka-4 Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 06:41
        erte2 napisał:

I w takim sensie Lech Kaczyński rzeczywiście kierował związkiem; być może nawet "zabezpieczał" spinacze i papier toaletowy

- bardzo byś pragnął,żeby tak było jak mówisz,robaczku,ale wszystko się rypło,a do tego najbardziej Lechu osobiście się przyczynił.
        Dziś swoją postawą potwierdza,że można z siebie samego zrobić zero do potęgi entej i to własnymi ręcami.
        Przecież jedynie on mógłby powiedzieć Polakom prawdę a nie mataczyć.
        A mataczy jak jasna cholera.
        Przecież,czyż on nie może pojąć,że wśród Polaków są też tacy,którzy jeszcze myślą,gdy go słuchają ???
    • buldog2 Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 07:07
      Nie wolno zapominać, że jeszcze wcześniej prezes stworzył świat.
    • qwardian Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 07:18

Były dwie Solidarności. Ta, która wolność wywalczyła przy kieliszeczku wódeczki przy jednym stole z Kiszczakiem i druga, która przez tegoż samego Kiszczaka była represjonowana. Anna Walentynowicz nie piła wódeczki z łachudrami i dlatego reprezentuje wartości z którymi utożsamiają się Polacy...
      • x2468 Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 08:19
        Piła,piła. Z swoimi łachudrami.
        • erka-4 no tak... 15.07.16, 16:46
          x2468 napisał:

Piła,piła. Z swoimi łachudrami.

...dowodem na to jest to,że o brzozę zahaczyła.
      • cracken001 Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 16.07.16, 05:19
        NIE pila,bo NIKT jej nie proponowal,ale za to BREDZILA,jak po litrze syberyskiego bimbru
    • szwampuch58 Re: zwiększenia prestiżu szkoły 15.07.16, 16:59
      Wiesz jak siEm przeprowadza?
    • szlachcic Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 17:20
      No i nie zapominajmy ze Kaczynski wymyslil grila
    • marynazmlyna Re: Twórcą Solidarności był Lech Kaczyński 15.07.16, 17:30
      Bo Bolek w tym czasie kablowal i wygrywal w totka,no i ubecja laskawie zgodzila sie by byl PIERWSZYM opozycjonista w Polsce.
      Przeciez UBeki nie mogly sie zgodzic na Kaczynskiego,ktory od razu przeprowadzilby dekomunizacje.
      Musial byc Bolek bo na niego mozna bylo liczyc,ze bedzie dobrym kontynuatorem komuny i jak trzeba to zrobi Nocna Zmiane i kolesi uratuje.
      • piotr7777 zaczynam się zastanawiać 16.07.16, 14:11
        ...jak daleko sięga to szaleństwo.
        Bo, wprawdzie środowiska skupione wokół Gazety Wyborczej zawsze przedstawiały zawsze własną wizję historii ruchu opozycyjnego gdzie główne role odgrywali ci, którzy po okrągłym stole znaleźli się po słusznej stronie a osoby negujące były albo przemilczane albo (gdy choćby z uwagi na wagę nazwiska było to niemożliwe) marginalizowane.
        I oczywiście nie inaczej było z braćmi Kaczyńskimi. Ponieważ - w przeciwieństwie do A. Gwiazdy, A. Walentynowicz, A. Macierewicza czy małżeństwa Romaszewskich - nie byli powszechnie znani w okresie PRL, można było tworzyć narrację, zgodnie z którą Lech Kaczyński znaczył w opozycji niewiele a Jarosław nic. Z tym, że jeśli chodzi akurat o GW (której byłem przez 15 lat regularnym czytelnikiem a kiedyś w wolnym czasie przejrzałem pierwsze numery w bibliotece) to ta narracja przez lata się zmieniała. Najpierw był - w drugim numerze - tekst "Bliźniacy do senatu" sławiący ich inteligencję i poczucie humoru, przypominający jak to obaj byli w maju 1988 r. w Stoczni Gdańskiej (było tam wiele osób - także śp. T. Mazowiecki i A. Celiński) Lech uczył robotników prawa pracy a Jarosław prawa ogólnie. Tamten strajk - jak i późniejsze w sierpniu tego samego roku - zostały z różnych powodów w historycznym przesłaniu zmarginalizowane, ale można powiedzieć, że stanowiły publiczny debiut obu braci.
        Potem oczywiście GW pisała o Jarosławie Kaczyńskim na ogół źle, o Lechu nieco lepiej (z przesłaniem, że gdyby nie ten straszny brat, byłby w porządku), ale bezsporne było i to, że zaistnieli publicznie w okresie transformacji ustrojowej (1988-89) i to, że z upowaznienia Lecha Wałesy prowadzili koalicyjne rozmowy z liderami ZSL i SD i to wreszcie, że L. Kaczyński był zastępcą Wałęsy w Solidarności po jej reaktywacji i to on na bieżąco kierował związkiem, Wałęsa raczej nie miał głowy do codziennej pracy organizacyjnej. Tak jak np, J. Kurski de facto od lat kieruje Wyborczą, choć nominalnym naczelnym i symbolem jest A. Michnik.
        Tak czy inaczej Kaczyńscy byli ważnymi postaciami na scenie politycznej w tym okresie, zdaniem niektórych szkodliwymi (sam też tak kiedyś uważałem), ale fakt, że dziś próbuje się odebrać Kaczyńskim już nawet to można uznać za żenujący.
        Problemem nie jest Wałęsa, bo to zwykły prostak, któremu uderzyło do głowy. Problemem jest to, że wielu mądrzejszych od niego oponentów obecnej władzy nie potrafi powiedzieć "Lechu, przeginasz" (tak jak wtedy gdy pouczał Guntera Grassa). Po prostu można mieć klasę i można jej nie mieć.
        • marynazmlyna Re: zaczynam się zastanawiać 16.07.16, 14:59
          piotr7777 napisał:

> Potem oczywiście GW pisała o Jarosławie Kaczyńskim na ogół źle, o Lechu nieco l
          > epiej (z przesłaniem, że gdyby nie ten straszny brat, byłby w porządku), ale be
          > zsporne było i to, że zaistnieli publicznie w okresie transformacji ustrojowej
          > (1988-89) i to, że z upowaznienia Lecha Wałesy prowadzili koalicyjne rozmowy z
          > liderami ZSL i SD i to wreszcie, że L. Kaczyński był zastępcą Wałęsy w Solidarn
          > ości po jej reaktywacji i to on na bieżąco kierował związkiem, Wałęsa raczej ni
          > e miał głowy do codziennej pracy organizacyjnej.

A co tu wymagac od czlowieka,ktory ledwo skonczyl zawodowke i to w jakiejs miescinie o ktorej 99% Polakow pojecia nie ma.

> Tak czy inaczej Kaczyńscy byli ważnymi postaciami na scenie politycznej w tym o
          > kresie, zdaniem niektórych szkodliwymi (sam też tak kiedyś uważałem), ale fakt
          > , że dziś próbuje się odebrać Kaczyńskim już nawet to można uznać za żenujący.
          >
          > Problemem nie jest Wałęsa, bo to zwykły prostak, któremu uderzyło do głowy. Pro
          > blemem jest to, że wielu mądrzejszych od niego oponentów obecnej władzy nie pot
          > rafi powiedzieć "Lechu, przeginasz"

Wymagasz klasy od niewykwalifikowanego robola,ktory byl kapusiem cale zycie???
    • czekam.na.lewice ponieważ PiS...... 16.07.16, 16:49
      Ponieważ PiS ma teraz w rękach Pocztę Polską to sugeruję wydanie znaczka okolicznościowego z Kaczyńskim jak twórcą Solidarności.
      • maksimum Re: ponieważ PiS...... 16.07.16, 18:07
        czekam.na.lewice napisał:

> Ponieważ PiS ma teraz w rękach Pocztę Polską to sugeruję wydanie znaczka okolic
        > znościowego z Kaczyńskim jak twórcą Solidarności.

To ma sens,bo nie widze celu ze znaczkami z wizerunkami DONOSA,POLMOSA czy BIGOSA,ze o JENERALE nie wspomne.

Tyle lat zylo sie w klamstwie,to juz chyba wystarczy.
        Przez tyle lat uporczywie budowano autorytety wokol tych bubli genetycznych,ze teraz prawda zwala z nog co niektorych.
        • czekam.na.lewice Re: ponieważ PiS...... 17.07.16, 06:04
          maksimum napisał:

> Tyle lat zylo sie w klamstwie,to juz chyba wystarczy.
          Oglądając obecne TVP stwierdzam, że takiego zakłamania to chyba nie było w ostatnim 25 leciu.
          > Przez tyle lat uporczywie budowano autorytety wokol tych bubli genetycznych,
          . Język (wytłuszczenie) nazistów widzę znasz.
          • xystos Re: ponieważ PiS...... 17.07.16, 06:14

..w kazdym razie niebyl nim TW Bolek
            • maksimum Re: ponieważ PiS...... 17.07.16, 12:47
              xystos napisał:

> ..w kazdym razie niebyl nim TW Bolek

Bolek kablowal na kolegow i dzieki temu wygrywal w totka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka