Dodaj do ulubionych

Czas się brać za niszczenie NIK...

21.07.16, 17:50
Raport NIK o Kancelarii Prezydenta. Komorowski nie ukradł i nie ogołocił

A ileż to wiader pomyj wylano na prezydenta Komorowskiego i jego kancelarię! Nie spodziewajcie się, że ktoś się zreflektuje i przeprosi. Po prostu przygotują nową ustawę o Najwyższej Izbie Kontroli...
Obserwuj wątek
    • ave.duce NIK trzeba poddać dojnej, ups! dobrej zmianie... 21.07.16, 17:56
      Sąd Najwyższy też.
      • aniechto.only Re: NIK trzeba poddać dojnej, ups! dobrej zmianie 21.07.16, 17:58
        Ten zespól kolesi? Koniecznie.
        • 141288bs Re: NIK trzeba poddać dojnej, ups! dobrej zmianie 22.07.16, 05:27
          Komu NIK przynosi korzysci? - Kwiatkowskiemu i Buremu.
      • buldog2 Re: NIK trzeba poddać dojnej, ups! dobrej zmianie 21.07.16, 23:44
        A to on jeszcze działa? PO co?!!!

--
        SŁOWO I DIEŁO utinoje ! GOJDA ! GOJDA ! - PiS(b).
    • aniechto.only Re: Czas się brać za niszczenie NIK... 21.07.16, 17:56
      Najpierw sądy, teraz czas uPiSowienie KRS.

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/nowelizacja-ustawy-o-krs-po-zamach-na-niezawislosc-sadow,642443.html
    • rirei Re: Czas się brać za niszczenie NIK... 21.07.16, 22:09
      szkoda Polski , szkoda Polaków
    • mara571 przekuwamy porazke w sukces 22.07.16, 06:09
      NIK kontrolowal caly rok 2015, nie rozdzielil raportu na 7 + 5. Dzieki temu mozna teraz trabic, ze Michalowski byl oszczedny.
      W Rzepie czytamy:
      "Kancelaria Dudy przedstawiła raport otwarcia w listopadzie 2015 roku. Zarzuty dotyczyły m.in. niepotrzebnej utylizacji wyposażenia prezydenckiej willi w Klarysewie. Nowa ekipa zarzucała też poprzednikom, że zgubili zestaw mobilny niejawnego systemu łączności CATEL, a z Pałacu Prezydenckiego zniknęło kilka obrazów, m.in. ?Gęsiarka" i ?Bydło na pastwisku".
      Do tych spraw raport NIK się nie odnosi. Kontrolerzy skupili się na finansach Kancelarii Prezydenta".

Dalej czytamy:
      "Według ekipy Andrzeja Dudy pod koniec roku kancelarii miał grozić paraliż. Ze sprawozdania NIK wynika jednak, że w całym 2015 roku nie przekroczono budżetu na wynagrodzenia osobowe. Przeznaczono na ten cel 96,7 proc. planowanego budżetu, czyli 34,8 mln zł.

Kolejny zarzut dotyczył wynagrodzeń bezosobowych, czyli umów-zleceń i o dzieło. Zgodnie z raportem otwarcia z przeznaczonej na ten cel kwoty 1,8 mln zł do 6 sierpnia wykorzystano aż 84,6 proc. Jednak według NIK na koniec roku zrealizowane wydatki na wynagrodzenia bezosobowe wyniosły tylko 90,8 proc. budżetu. ?Były one niższe od wydatków poniesionych na wynagrodzenia bezosobowe w 2014 r. o 478,4 tys. zł" ? stwierdziła izba."
      www.rp.pl/Polityka/307199868-Spor-o-finanse-prezydenta-Komorowskiego.html#ap-3
      Przypomne biadolenie Sikory z wrzesnia 2015:
      natemat.pl/154843,wielka-miotla-andrzeja-dudy-ekipa-nowego-prezydenta-robi-w-kancelarii-miejsca-dla-swoichcdn
      • mara571 min. Sadurska w Sejmie 22.07.16, 06:27
        "Tutaj pan poseł mówi o elegancji i zarzuca różne nieprawidłowości, więc jeżeli pan poseł uważa, że raport otwarcia był zrobiony nierzetelnie, bardzo proszę o zgłoszenie to do właściwych instytucji celem sprawdzenia, bo ja pana zapewniam, że raport otwarcia został zrobiony pozytywnie, bo on był oparty na dokumentach ? to po pierwsze.

Ja pytanie pana posła odbieram jako pytanie polityczne. Pan to zarzuca raportowi otwarcia, a ja uważam, że pytania, które pan poseł? czy pana stanowisko jest stanowiskiem typowo politycznym. Natomiast tak, jak panu i państwu powiedziałam, moje słowa zostają w stenogramie, sierpień i wrzesień były bardzo trudnymi miesiącami dla Kancelarii Prezydenta z uwagi na bardzo wysokie zaangażowanie w wydatkach rzeczowych i praktycznie byliśmy przyblokowani, jeżeli chodzi o wynagrodzenia. Świadczy o tym fakt ? jeszcze raz powtórzę ? że nasi poprzednicy nie zrobiliby reorganizacji, która wchodziła w życie ? szanowni państwo ? 31 lipca, na 7 dni przed odejściem i nie przenosiliby kwoty z Biura Bezpieczeństwa Narodowego w wysokości 1050 tys. zł? To jest panie pośle fakt, a o faktach, panie pośle, się nie dyskutuje. To są po prostu liczby.

Natomiast, jeżeli pan się pyta o inne liczby, to bardzo chętnie panu przedstawię. Urlopy bezpłatne, wychowawcze, długotrwałe nieobecności na zwolnieniach lekarskich, urlopy macierzyńskie, urlopy rodzicielskie ? bo tak powiedziałam, bardzo wielu dyrektorów poszło na długotrwałe zwolnienia z różnych powodów. Jeszcze do tej pory, mimo, że już praktycznie 10 miesięcy pracujemy w Kancelarii Prezydenta, te długotrwałe zwolnienia jeszcze trwają. Powoli ci dyrektorzy powracają. Ale miesięcznie dawało to oszczędność 250 tys. zł.

Zastanawiałam się czy mówić, ale powiem tak: dla elegancji, o którą pan poseł tak wnioskuje, nie będę mówiła o podpisanych porozumieniach z poszczególnymi dyrektorami, które przekraczały kodeksowe normy, jeżeli chodzi o odprawy. Więc w tym zakresie zastosuje się do prośby pana posła i nie będę, z uwagi na elegancję, mówiła o decyzjach moich poprzedników.

Cieszę się, że udało nam się przez te 5 miesięcy bardzo wiele w Kancelarii Prezydenta naprawić. Wydałam szereg zarządzeń, które usprawniają prace, jeżeli chodzi o administrację, finanse. Dalsze prace planujemy prowadzić tak, żeby drobne zastrzeżenia Najwyższej Izby Kontroli, które się pojawiły, za badanie budżetu za 2016 rok, żeby po prostu ich nie było. To jest celem naszej działalności.
        I jeszcze jeden kwiatuszek:
        "Dodatkowo, za zgodą ministra finansów poprosiliśmy ? minister finansów wyraził na to zgodę ? i przenieśliśmy kwotę 3,5 miliona zł z wydatków majątkowych na wydatki rzeczowe, po to, żeby Kancelaria Prezydenta mogła funkcjonować.

Skąd się wzięła ta kwota 3,5 miliona zł? Zdecydowałam o odstąpieniu od realizacji jednego z zamówień publicznych. To była modernizacja instalacji, wentylacji pomieszczeń w pałacu prezydenckim. Ten przetarg został ogłoszony w okresie przejściowym, czyli to już przed czasem kiedy pan prezydent złożył ślubowanie, a ja przejęłam Kancelarię Prezydenta i harmonogram realizacji tego zadania ? to był remont klimatyzacji i wentylacji w Kancelarii Prezydenta ? był tak skonstruowany, że nie pozwalałby w pełni na sprawowanie prezydentury przez pana prezydenta. Pałac byłby wyłączony, a harmonogram był tak zaplanowany, że prace remontowe, czy prace inwestycyjne zakończyłyby się pomiędzy świętami Bożego Narodzenia, a Nowym Rokiem. A kalendarz na przykład wizyt zagranicznych, zaplanowanych przez byłego prezydenta, był realizowany. Mam tutaj na przykład na myśli wizytę belgijskiej pary królewskiej w październiku 2015 r. "
        I jeszcze jedno: 16 lipca 2015 podjeto decyzje o reoorganizacji Kancelarii z dniem 1 sierpnia 2015.
        www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/biuletyn.xsp?documentId=5EC198C2D959E1F8C1257FE7004949EB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka