Dodaj do ulubionych

Schizofrenia polskich polityków - inni.

01.09.16, 09:24
Jechałem sobie dziś rano autem i słuchałem w radio dyskusji polityków i dziennikarzy o języku agresji i czynach agresji wobec innych, w tym imigrantów. Każdy zachwalał, jak to należy się otworzyć, że winne są uprzedzenia, ale nie nie podał jednego, że sami osobiście żyją na osiedlu strzeżonym, za wysokim murem z drutem kolczastym, którego strzegą wartownicy, co by mu nawet nie jakiś obcokrajowiec, ale zwykły przechodzień z miasta, nie naruszył ich przestrzeni życiowej.

W Warszawie jest wiele zamkniętych "gett" na których żyją miłośnicy odmienności i liberałowie. Wiadomo mieszka tam otwarta na inność elita zarówno dziennikarska, jak i polityczna. To symbol europejskości polskich elit styropianowych.
Obserwuj wątek
    • religijnych.uczuc.obraza Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:30
      Ja raczej obstawiam że politycy żyją w domach jednorodzinnych, mają kawałek lasu i jeżdżą A4 na wakacje.
      Ale nie pożyczają swych aut wszystkim sąsiadom.
      • buldog2 Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 13:50
        Prawdziwa Elita jeździ Maybachem i ma poszerzone i wyrównane drogi przejazdu.

peku.pl/prowokator/maybach.jpg
      • inocom Jeden ma nawet swoją wieś 01.09.16, 20:36
        religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Ja raczej obstawiam że politycy żyją w domach jednorodzinnych, mają kawałek las
        > u i jeżdżą A4 na wakacje.
        > Ale nie pożyczają swych aut wszystkim sąsiadom.

Tylko ani jednego uchodźcy w niej.
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Jeden ma nawet swoją wieś 02.09.16, 08:39
          Bo minister Błaszczak dzielnie strzeże granic.
    • inocom 400 osiedli w Warszawie, 2 w Berlinie 3 w Paryżu 01.09.16, 09:31
      W Warszawie kilka lat temu doliczono się 400 otoczonych płotami osiedli. W Berlinie - dwóch, a w Paryżu trzech.

Na tych osiedlach mieszka pewnie klasa robotnicza. :)
    • ayran Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:31
      w Warszawie, owszem, jest trochę (w sumie pewnie kilkadziesiąt), strzeżonych osiedli, ale nie ma wśród nich ani jednego otoczonego wysokim murem, a tym bardziej drutem kolczastym. I nie strzegą ich wartownicy, a jedynie nieuzbrojeni ochroniarze - z reguły starsi panowie (czasami panie) dorabiający do emerytury.

Przez kilkanaście lat mieszkałem na takim "strzeżonym" osiedlu. Któregoś razu, bodaj w 2006 roku, wspólnota nie dogadała się z firma ochroniarską i osiedle było swobodnie dostępne przez kilka tygodni. W pierwszym tygodniu moje gospodarstwo domowe stało się uboższe o dwa rowery, które zniknęły z korytarza.
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:34
        W pierwszym tygodniu moje gospodarst
        > wo domowe stało się uboższe o dwa rowery, które zniknęły z korytarza.

Pewnie uchodźcy.
        • ayran Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:54
          Obstawiam, że na moim rowerze jeździ teraz Ikonowicz, a na rowerze mojej żony - jego siostra.
      • j-k Ze mna na rowery nie wygrasz :) 01.09.16, 14:35
        ayran napisał:
        W pierwszym tygodniu moje gospodarstwo domowe stało się uboższe o dwa rowery,
        które zniknęły z korytarza.

Ze mna na rowery nie wygrasz :)
        W pewnym historycznym pieknym zach. miescie
        w kamienicy w Centrum z podworka, ktorego brame zamyka sie jedynie na noc
        zniknelo mi juz PIEC rowerow - srednio liczac jeden na PIEC lat :)
        - uwazam, ze to i tak nie jest zle.
      • erka-4 POrządek musi być... 01.09.16, 14:42
        ayran napisał:

W pierwszym tygodniu moje gospodarstwo domowe stało się uboższe o dwa rowery, które zniknęły z korytarza.

...któż to widział rowery stawiać w korytarzu,burdel robić tam gdzie ma być porządek,żeby przejść swobodnie a nie nogi łamać.
        Burdel to możesz sobie robić z własnego mieszkania,nic mi do tego.
        • ayran Re: POrządek musi być... 01.09.16, 15:13
          Złodziejaszek, jak to złodziejaszek. Zamiast zwrócić uwagę sąsiadowi, ze może mógłby pozostawić rower w innym miejscu (akurat moje rowery nikomu nie przeszkadzały, bo moje mieszkanie było na korytarzu ostatnie), otóż złodziejaszek po prostu sąsiadowi rowery kradnie. I jest z tego dumny - jak to złodziejaszek.
        • sverir Re: POrządek musi być... 01.09.16, 15:14
          Czemu Ci w takim razie kradzież PO przeszkadzała? Kradła, bo w kraju burdel był.
          • inocom Re: POrządek musi być... 01.09.16, 22:01
            sverir napisał:

> Czemu Ci w takim razie kradzież PO przeszkadzała? Kradła, bo w kraju burdel był
            > .

Nikt się nie spodziewał, że liberalna i inteligencka PO może kraść. Stąd większe zgorszenie.
            • pogromca_bzdury Re: POrządek musi być... 01.09.16, 22:14
              No i co ci ukradli poza rozumem?
              • inocom Re: POrządek musi być... 01.09.16, 22:18
                pogromca_bzdury napisał:

> No i co ci ukradli poza rozumem?

Mieszkam wśród lotników ze Strachowic (Hermaszewski był jednym z nich). Mają swój honor. Ale widzę, że na grodzonych osiedlach rowery jumają lemingi. Nie mówiąc już o tym co dzieje się w warszewskim ratuszu.
                • sverir Re: POrządek musi być... 02.09.16, 08:39
                  "Mieszkam wśród lotników ze Strachowic (Hermaszewski był jednym z nich). Mają swój honor"

Co oznacza, że nie jumają rowerów u siebie, tylko u sąsiadów.
                  • inocom Re: POrządek musi być... 02.09.16, 18:13
                    sverir napisał:

> "Mieszkam wśród lotników ze Strachowic (Hermaszewski był jednym z nich). Mają s
                    > wój honor"
                    >
                    > Co oznacza, że nie jumają rowerów u siebie, tylko u sąsiadów.

Jak to lotnicy mają w zwyczaju :)
            • sverir Re: POrządek musi być... 02.09.16, 08:39
              "Nikt się nie spodziewał, że liberalna i inteligencka PO może kraść. Stąd większe zgorszenie"

To może Ciebie gorszy. Dla prostego chłopa jak jest burdel, to kradzież jest zupełnie naturalna.
              • inocom Re: POrządek musi być... 02.09.16, 18:17
                sverir napisał:

> "Nikt się nie spodziewał, że liberalna i inteligencka PO może kraść. Stąd więks
                > ze zgorszenie"
                >
                > To może Ciebie gorszy. Dla prostego chłopa jak jest burdel, to kradzież jest zu
                > pełnie naturalna.

Widać nie jestem prostym chłopem jak kolega, bo dla mnie to nienaturalne.
                Kradzież wiąże się ze zrobieniem komuś pewnego qq. Na co elita kradnie elicie w zamkniętym osiedlu? Po co zamykać osiedla skoro kradną sami sobie? By zatrudniać wartowników i dawać zarobić hutom i górnikom?

Rozumiem, że kradzież z chęci przeżycia. Ale to nie ta skala. 160 baniek, na co tyle jednej osobie?
                • sverir Re: POrządek musi być... 06.09.16, 06:58
                  Jak prosty chłop grodzi obejście, to jest prostym chłopem. Jak mieszczuch grodzi teren wspólnoty, to gwałt się dzieje i mieszczuch jest "elytą". Czyżby na wsiach prości ludzie kradli i dlatego grodzenie się byłoby uzasadnione?
      • inocom Płoty to nie bezpieczeństwo. 01.09.16, 21:52
        ayran napisał:

> w Warszawie, owszem, jest trochę (w sumie pewnie kilkadziesiąt), strzeżonych os
        > iedli, ale nie ma wśród nich ani jednego otoczonego wysokim murem, a tym bardzi
        > ej drutem kolczastym. I nie strzegą ich wartownicy, a jedynie nieuzbrojeni ochr
        > oniarze - z reguły starsi panowie (czasami panie) dorabiający do emerytury.

Nie złapałeś facet ironii. Czy wartownik musi być uzbrojony i mieć 30 lat?

> Przez kilkanaście lat mieszkałem na takim "strzeżonym" osiedlu. Któregoś razu,
        > bodaj w 2006 roku, wspólnota nie dogadała się z firma ochroniarską i osiedle by
        > ło swobodnie dostępne przez kilka tygodni. W pierwszym tygodniu moje gospodarst

Ja trzymam rowery na niestrzeżonym osiedlu przed bramą, bo nie chce mi się ich taszczyć z/do rowerowni. Gdy się wprowadziliśmy, wprowadziliśmy tradycję trzymania wózków dziecięcych, na terenie wspólnym, niezabezpieczonych. Tradycja się przyjęła. Wózek dla dziecka rzecz święta.
        Co ma zrobić kobieta na macierzyńskim karmiąca piersią dzieciaka, gdy mąż jest w pracy, a ona chce wyjść na spacer? Zostawić dzieciaka w domu i udać się do wózkowni, czy taszczyć wózek z dzieciakiem?

Doświadczenia tych co się grodzili pokazują, że to nie zwiększa bezpieczeństwa. W razie zawału pogotowie przyjedzie po zgonie, bo potrzeba czasu na sforsowanie zabezpieczeń.

Dla potencjalnego złoczyńcy mury i płoty to nawet ułatwienie. Jest na zabezpieczonym terenie widocznie ma prawo. Nikt go nawet nie zapyta co robi.
      • marynazmlyna Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 04:29
        ayran napisał:

> Przez kilkanaście lat mieszkałem na takim "strzeżonym" osiedlu. Któregoś razu,
        > bodaj w 2006 roku, wspólnota nie dogadała się z firma ochroniarską i osiedle by
        > ło swobodnie dostępne przez kilka tygodni. W pierwszym tygodniu moje gospodarst
        ---------
        Trzeba sobie powiedziec szczerze ze Polska jest krajem zlodziei.
      • czekam.na.lewice Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 05:11
        ayran napisał:

> bodaj w 2006 roku,
        No nie będę Ci pisał "mitoman" i dywagował o tym w Twój ulubiony sposób :)
        • ayran Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 08:44
          Zanim zacznie dywagować, zajrzyj do jakiegoś słownika (może być nawet Doroszewski) i dowiedz się, co to słowo oznacza.
    • sobek_niezlomny Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:33

można podnieść ich walory swobód życiowych żeby byli dumnie ze statusu posiadania poprzez wysokie podatki
    • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 09:59
      Kolejne zwidy hummera - drut kolczasty i uzbrojeni wartownicy...
      • ayran Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:01
        W sumie nie pisał, ze byli uzbrojeni, ale z drugiej strony, co to takiego - nieuzbrojony wartownik?
        • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:09
          To właśnie miałem na myśli.
          Może nieuzbrojony wartownik to taki, który będzie strzegł tych bramek autostradowych przeniesionych daleko poza autostradę, żeby nie tamowały płynnego ruchu?
        • religijnych.uczuc.obraza Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:09
          Skoro uzbrojeni to na pewno z czołgiem.
          • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:10
            No i z fotoradarem do wyłapywania samochodów przewożonych na lawetach.
    • sverir Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:16
      Wiesz, to tak jak ze zwolennikami powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego i całej tej solidarności społecznej. Dawać na dzieci (żłobki, przedszkola), utrzymywać szpitale i przychodnie, dawać zasiłki dla bezrobotnych, etc. A żaden nie dodaje, że nie bierze na utrzymanie obcego dziecka, chorego, bezrobotnego czy bezdomnego.
      • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 10:23
        sverir napisał:

> Wiesz, to tak jak ze zwolennikami powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego i całe
        > j tej solidarności społecznej. Dawać na dzieci (żłobki, przedszkola), utrzymywa
        > ć szpitale i przychodnie, dawać zasiłki dla bezrobotnych, etc. A żaden nie doda
        > je, że nie bierze na utrzymanie obcego dziecka, chorego, bezrobotnego czy bezdo
        > mnego.

A czy ja twierdzę, że to normalne? Schiza jak nic.
        • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 11:02
          Hummer jest teraz przeciwnikiem opieki społecznej, darmowej edukacji i zasiłków?
          Schiza jak nic...
        • sverir Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 15:07
          " A czy ja twierdzę, że to normalne? Schiza jak nic"

I błędne koło. Jeżeli człowiek chce, żeby jego dziecko w przedszkolu utrzymywała gmina, to - żeby schizy nie było - musi sam utrzymywać w przedszkolu inne dziecko. A nie lepiej, żeby utrzymywał po prostu swoje?
          • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 15:10
            To za proste dla hummera. Bramki autostradowe też nie mogą przecież być na wjeździe na odcinek płatny (jak koło Wrocławia). Powinny być gdzieś z boku, najlepiej w lesie. Właściciela samochodu też nie wolno spytać, komu ten samochód powierzył. Trzeba w tym celu wynająć wróżbitę.
          • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 15:15
            sverir napisał:

> " A czy ja twierdzę, że to normalne? Schiza jak nic"
            >
            > I błędne koło. Jeżeli człowiek chce, żeby jego dziecko w przedszkolu utrzymywał
            > a gmina, to - żeby schizy nie było - musi sam utrzymywać w przedszkolu inne dzi
            > ecko. A nie lepiej, żeby utrzymywał po prostu swoje?

A co mają powiedzieć ludzie bez dzieci, ale z dziadkami? Których utrzymują Ci co nie mają dziadków, ale mają dzieci w przedszkolu?
            • sverir Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 15:19
              Czy w takim razie nie lepiej, żeby wnuki wzięły sobi dziadków na utrzymanie, a rodzice dzieci? Zamiast tak mieszać?
              • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 15:22
                sverir napisał:

> Czy w takim razie nie lepiej, żeby wnuki wzięły sobi dziadków na utrzymanie, a
                > rodzice dzieci? Zamiast tak mieszać?

No właśnie, niech migranci wezmą się sami za swój los?

Dałem prosty przykład miłujących bliźniego, gadających o tym co powinni zrobić obywatela, a żyjącego w odgrodzonym od świata murem. Takie autorytety moralne :)
                • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 17:24
                  Drutu kolczastego i wartowników już nie ma ale jakiś mur jeszcze pozostał. Jest postęp. U hummera - wielka rzadkość.
                  Odniesienia do meritum - ani śladu. Tu więc jak zawsze u hummera.
                  • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 21:26
                    pogromca_bzdury napisał:

> Drutu kolczastego i wartowników już nie ma ale jakiś mur jeszcze pozostał. Jest
                    > postęp. U hummera - wielka rzadkość.

Bodajże w Białołęce jest osiedle mające nawet swój spacerniak.
                    Taką stolicę stworzyły elity, otwartą na przyjezdnych :)
                • sverir Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 08:38
                  " No właśnie, niech migranci wezmą się sami za swój los?"

Jestem za, tylko nie dzielę ludzi na migrantów i tubylców.
                  • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 18:19
                    sverir napisał:

> " No właśnie, niech migranci wezmą się sami za swój los?"
                    >
                    > Jestem za, tylko nie dzielę ludzi na migrantów i tubylców.

Jak nie dzielić, skoro powstają grodzone osiedla. Ci co wewnątrz to tubylcy, a Ci za płotem to migranci :)
    • czekam.na.lewice Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 13:36
      To taka moda, zresztą nie tylko w Polsce. Mówi się co innego a robi się co innego.
      • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 14:24
        Tak. Na przykład obłudnie udaje się przeciwnika "popisu" (który zresztą jeśli nawet kiedys istniał, to od lat go nie ma) a potem wkleja się bezkrytycznie wymysły pisowskiej propagandy - zawsze zgodnie z aktualnym przekazem dnia z Nowogrodzkiej.
        • czekam.na.lewice Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 14:30
          pogromca_bzdury napisał:

> Tak. Na przykład obłudnie udaje się przeciwnika "popisu" (który zresztą jeśli n
          > awet kiedys istniał, to od lat go nie ma) a potem wkleja się bezkrytycznie wymy
          > sły pisowskiej propagandy - zawsze zgodnie z aktualnym przekazem dnia z Nowogro
          > dzkiej.
          Zaprzeczasz rzeczywistości. Taka już Twoja natura bo uroda to na pewno nie jest.
          Moje np. wypowiedzi na temat programu gospodarczego rządu Naczelnika Państwa, polityki energetycznej itd są żywcem skopiowane z Przekazów Dnia z Nowogrodzkiej.
          Udajesz idiotę czy nim jesteś ?
          • pogromca_bzdury Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 14:38
            czekam.na.lewice napisał:

> Zaprzeczasz rzeczywistości.

O, to i logike alternatywną tu mamy :-)))
            Opisywanie wycinka rzeczywistości, doskonale dla każdego widocznego to "zaprzeczanie rzeczywistości" :-)))
            Nie tylko kapuś i troll ale i jajcarz z tego romeczka...

• czekam.na.lewice Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 01.09.16, 14:44
              pogromca_bzdury napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
              >
              > > Zaprzeczasz rzeczywistości.
              >
              > O, to i logike alternatywną tu mamy :-)))
              > Opisywanie wycinka rzeczywistości, doskonale dla każdego widocznego to "zaprzec
              > zanie rzeczywistości" :-)))
              > Nie tylko kapuś i troll ale i jajcarz z tego romeczka...
              Ta alternatywna do Twojej logika to ta normalna , podstawowa i twarda logika.
              Z poglądów Ci się nie będę tłumaczył co w takie roli mnie stawiasz.
              Odczytuj je jak Ci się podoba leminży trollu. To Twoja aparatura przetwarzająca i Twoje wnioski. Nie dostałeś w naturze lepszej, nie wykształcono Ci lepszej ....przykro mi ale to Twój problem.

• lech1966 Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 00:10
                czekam.na.lewice napisał:

> pogromca_bzdury napisał:
                >
                > Ta alternatywna do Twojej logika to ta normalna , podstawowa i twarda logika.
                > Z poglądów Ci się nie będę tłumaczył co w takie roli mnie stawiasz.
                > Odczytuj je jak Ci się podoba leminży trollu. To Twoja aparatura przetwarzająca
                > i Twoje wnioski. Nie dostałeś w naturze lepszej, nie wykształcono Ci lepszej
                > ....przykro mi ale to Twój problem.

To nie wina aparatury,,,to niestety wina tresury...szczeka kiedy każą,,,a później łasi się po kość....
        • inocom Czego nie rozumiesz? 01.09.16, 23:31
          pogromca_bzdury napisał:

> Tak. Na przykład obłudnie udaje się przeciwnika "popisu" (który zresztą jeśli n
          > awet kiedys istniał, to od lat go nie ma) a potem wkleja się bezkrytycznie wymy
          > sły pisowskiej propagandy - zawsze zgodnie z aktualnym przekazem dnia z Nowogro
          > dzkiej.

W mediach idzie wykładnia dla narodu - otwórzcie się na obcych.
          I jednocześnie Ci co to głoszą zamykają się za płotami.

Albo kochamy migrantów, albo nie.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Czego nie rozumiesz? 02.09.16, 08:41
            Ale podaj konkretne nazwiska tych zamykających się za płotami.
            • inocom Re: Czego nie rozumiesz? 02.09.16, 18:22
              religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Ale podaj konkretne nazwiska tych zamykających się za płotami.

Choćby Ayran, zam się przyznał, że za płotem zajumali mu rowery dwa.

• belphegor-pisu antiproton zwykłym kapusiem 01.09.16, 17:19
      Widzę, że znikł kolejny mój wpis. Brawo antiproton, kablowanie w genach i dla ciebie nie gra roli czy czy kablujesz w GW czy na GW.
    • inocom Wyborcza nie może kłamać, 01.09.16, 21:38
      Na kapustowisku pod miastem rośnie klasa średnia. Głodna sukcesów, nienasycona i pazerna. To ona buduje nową Polskę. Ale coś z nią jest nie tak: odgrodziła się od reszty w zamkniętym osiedlu.

Jak społeczeństwo może być otwarte na ludzi, skoro od 1989 roku o postępowości mieszkańca świadczyła wysokość jego płotu.
      • belphegor-pisu Re: Wyborcza nie może kłamać, 01.09.16, 21:42
        Tobie pozostała rola zapomnianego wPiSywacza?
        • inocom Re: Wyborcza nie może kłamać, 02.09.16, 00:24
          belphegor-pisu napisał:

> Tobie pozostała rola zapomnianego wPiSywacza?

Nie śmiem z Tobą konkurować.
          • belphegor-pisu Re: Wyborcza nie może kłamać, 03.09.16, 13:08
            Doceniłem cię podbijaczu tematuf?
            • inocom TematuF powiadasz :) 03.09.16, 16:00
              belphegor-pisu napisał:

> Doceniłem cię podbijaczu tematuf?
              >
    • prawdawaszaboli Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 08:35
      > W Warszawie jest wiele zamkniętych "gett" na których żyją miłośnicy odmienności i liberałowie. Wiadomo mieszka tam otwarta na inność elita zarówno dziennikarska, jak i polityczna.

Słuszne spostrzeżenie, pokazuje obłudę "otwartych i tolerancyjnych" , nawołujących , aby "nie stawiać murów i zasieków" przeciw fali muzułmańców...
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 02.09.16, 08:41
        A którzy z tych otwartych i tolerancyjnych zamieszkują grodzone osiedla?
        • matigrypl Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 03.09.16, 07:05
          Piękna, demokratyczna i wspólna Polska to hasła zarówno peło jak i pis. Zagadka; kto jest bliższy spełnienia tych marzeń?

Płoty i mury świadczą jedynie że ci za tymi przeszkodami zdają sobie sprawę z realiów życia.
          • inocom Re: Schizofrenia polskich polityków - inni. 03.09.16, 13:03
            matigrypl napisał(a):

> Piękna, demokratyczna i wspólna Polska to hasła zarówno peło jak i pis. Zagad
            > ka; kto jest bliższy spełnienia tych marzeń?
            >
            > Płoty i mury świadczą jedynie że ci za tymi przeszkodami zdają sobie sprawę
            > z realiów życia.

Nie jest tak źle. Nigdy nie mieszkałem w gettcie, a jakoś udało mi się przeżyć prawie 45 lat, utrzymując więzi społeczne z obcymi od 42 lat do tej pory.
            Mur nie przeżyje życia za Ciebie. Inną kwestią jest to, że nie starałem się dawać innym porad moralnych :)
            • belphegor-pisu Gratulacje 03.09.16, 13:07
              znowu podbiłeś temat. 3 Punkty dodatkowe na Nowogrodzkiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka