Dodaj do ulubionych

Media alternatywne

19.09.16, 09:06
Przepraszam uprzejmie ale muszę spytać czy znacie jakieś media "alternatywne", w sensie OBIEKTYWNE, z którym można dowiedzieć się co się dzieje na świecie NAPRAWDĘ?
Tego chłamu z Gazety.pl nie da się już czytać, nawet przeglądać...A jak już trafi się na coś do czytania , to niestety okazuje się ze człowiek trafił na artykuł albo sponsorowany albo zmanipulowany dla celów politycznych tak ,że jedyne co człowiek może, to szpetnie zakląć...
Korzystam oczywiście ze stron anglojęzycznych ale tam raczej mało piszą o sprawach polskich. Polskie portale informacyjne zwykle mają wpisaną jakąś opcję polityczną bo w Polsce WSZYSTKO musi być polityczne (?)
Zmianynaziemi czy alexjones, są alternatywne ale jednak podszyte oszołomstwem, tu korzystam jedynie z nagłówków i sprawdzam temat gdzie indziej
Obserwuj wątek
    • zapijaczony_ryj Te 07., co tu robisz? 19.09.16, 09:21
      Skoro tak co się nie podoba GW, że aż tak ją obsrywasz, to co tu robisz?
      Znajdź sobie jakąś inną bardziej dla PiSiora wiarygodną, taką jak np. Nasz Dziennik, czy Gość NIedzielny i tam się wymandrzaj z równymi sobie!
      Masz też jeszcze dwie bardzo wiarygodne gadzinówki TVP INFO i TV REpublika, że o TV Trwam już nie wspomnę...
    • drzejms-buond Re: Media alternatywne 19.09.16, 09:56
      no tak, czego innego mogłem się spodziewać po takich czytelnikach.
      Każdy kto myśli inaczej niż życzy sobie Gazeta MUSI(?) być pisowskim pomiotem.
      Byłem z Gazetą od początku jej istnienia. Niestety, to co kiedyś było chlubą zamieniło się w wielki wstyd. Nie piszę tego postu po to by oceniać wartość Gazety jako takiej ale widzę, że niczego innego nie czytacie, więc może zamknijmy temat.
      • sverir Re: Media alternatywne 19.09.16, 10:18
        " Każdy kto myśli inaczej niż życzy sobie Gazeta MUSI(?) być pisowskim pomiotem"

To taki skrót myślowy. Mylący bywa brak odniesienia do mediów prawicowych.
      • czekam.na.lewice Re: Media alternatywne 19.09.16, 14:03
        drzejms-buond napisał:

> no tak, czego innego mogłem się spodziewać po takich czytelnikach.
        > Każdy kto myśli inaczej niż życzy sobie Gazeta MUSI(?) być pisowskim pomiotem.
        Zgoda. To klasyka tego środowiska.
        > Byłem z Gazetą od początku jej istnienia.
        Ludzie zarządzający Gazetą w bieżących sprawach tworzą wirtualną rzeczywistość i wszyscy pokornie piszą to co uważa guru Gazety....podobnie jak w PiS.
        Gazeta i Michnik w pewien sposób są podobni do środowiska PiS.
      • scoutek Re: Media alternatywne 19.09.16, 14:14
        witaj Drzejms, dawno Cię nie widziałam
        zaryzykuję stwierdzenie, że nigdzie na świecie nie ma obiektywnych mediów, są tylko mnie lub bardziej udane próby bycia obiektywnym
        zawsze w tle jest sponsor, guru, redaktor naczelny lub opcja polityczna
        żeby sobie wyważyć sąd należy czytać nie jedną z jednej strony, a wiele z różnych i wtedy jest szansa na uzyskanie jako takiej wyważonej informacji

a to co piszesz o GW to nie wina GW
        ona jest jaka była
        to Ty się zmieniłeś - dorosłeś, dojrzałeś, zmieniłeś poglądy lub je tylko wyostrzyłeś

i nie generalizuj, proszę, bo tekst "niczego innego nie czytacie" jest głęboko krzywdzący większość

i jeszcze jedno: zapomniałeś, że na forach są nicki, które zajmują się wyłącznie hejterstwem i te nicki nie czytają nic poza postami, którym chcą dokopać

do miłego, mam nadzieję
        • drzejms-buond Re: Media alternatywne 19.09.16, 15:51
          ależ, przecież ..witaj po latach ! Tamten przytyk odnosił się do tych dwóch jegomości, ktorzy niepotrzebnie zaczęli się mnie czepiać z powodu wątku.
          Oj, zmieniła się gazeta, zmieniła... Szczególnie po wygranej PISu.ale nie oto mi chodzi.
          Kiedyś Gazeta była źródłem wiedzy teraz , na pierwszej stronie tematy o "d...Maryni" -nie ma się ochoty klikac dalej...
          Grzebię w necie w poszukiwaniu istotnych treści i parę stron mam ale jestem juz zmęczony tymi ciągłymi tłumaczeniami z ichneigo na nasze.
          Wiesz co? Powiem po prostu - brakuje mi dobrego polskiego dziennikarstwa , takiego jakie można było kiedyś spotkać w Gazecie w latach 90tych
          Teraz każda informację trzeba sprawdzać,czytać między wierszami. Jak za komuny.
          Zmieniłem się? Owszem. Straciłem naiwność i cierpliwość.
          Pozdrawiam.
          Jak masz jakieś swoje ulubione njusowe strony daj znać.
          • scoutek Re: Media alternatywne 19.09.16, 16:13
            Przede wszystkim trzeba oddzielić Gazetę od Wyborczej. W tym pierwszym rzeczywiście jest dużo o marynistyce, a w drugiej więcej info i komentarzy. Ta pierwsza jest darmo, za tę drugą trzeba płacić.
            I czytuję obie, choć tę drugą bardziej, że względu na dodatki właśnie takie jak wilki format czy wysokie obcasy, albo Ale historia.
            Konfrontuje z innymi, choć nie zaglądam na wpolityce, wsieci czy dorzeczy,
            bo kłamstwa mnie kompletnie nie interesują
    • drzejms-buond Re: Media alternatywne 19.09.16, 09:57
      sprawdziłeś? to wielce uprzejme z twojej strony. zadałeś sobie aż tyle trudu? po co?
    • xystos Re: Media alternatywne 19.09.16, 10:09
      sa inne strony na poziomie WikiLeaks
      lecz sa to strony zamkniete czesto zmieniajace adress

niewiem kim jestes ale moge zaryzykowac via email

napisz na
      xystos@gazeta.pl
      odpowiedz dostaniesz z innego adresu

Pzdr
    • tw_wielgus Re: Media alternatywne 19.09.16, 10:20
      Chyba jedynie te niszowe zajmujące się lokalnymi problemami.
      Te ogólnopolskie są zaangażowane w okładanie się propagandowymi bejsbolami.
      • sverir Re: Media alternatywne 19.09.16, 10:25
        "Chyba jedynie te niszowe zajmujące się lokalnymi problemami"

Niestety, ale też nie wszystkie. Gdyby były obiektywne, straciłyby część swoich czytelników, przekonanych o tym, że za ich (tzn. czytelników) problemy nie odpowiada wójt.
        • tw_wielgus Re: Media alternatywne 19.09.16, 10:31
          Zgoda oczywiście że nie wszystkie. Część jest w rękach lub na usługach lokalnych klik lub grup interesów.
          • tw_wielgus Mam! 19.09.16, 10:34
            wolnemedia.net/o-nas/
            • sverir Re: Mam! 19.09.16, 10:44
              Rzuciłem okiem, wyglądalo dobrze. W praktyce obiektywizm zdaje się zapewniać publikowanie informacji z różnych źródeł, niekoniecznie "obiektywnych"...
              • tw_wielgus Re: Mam! 19.09.16, 10:50
                Cholera! A taka piękna deklaracja jest na podstronie - "o nas"

"ZAŁOŻENIA PROGRAMOWE

„Wolne Media” powstały 1 kwietnia 2007 r. i są niekomercyjną alternatywą dla mediów masowej manipulacji i dezinformacji.

„Wolne Media” starają się prezentować różne poglądy, idee i punkty widzenia, nawet gdy Administracja ich nie podziela. Na portalu obowiązuje wolność słowa w zakresie kulturalnego rozpowszechniania myśli i poglądów na każdy temat (nawet gdy są kontrowersyjne i niepoprawne politycznie), ale nie ma zgody na szerzenie chamskiej wulgarności i podłe plucie jadem nienawiści (nawet w słusznej sprawie).

„Wolne Media” nie publikują reklam, bannerów reklamowych, artykułów sponsorowanych i promocyjnych. Bannery są możliwe tylko na stronie z Top-Linkami lub jeśli są bezpośrednio związane z działalnością WM.

„Wolne Media” sprzeciwiają się cenzurze, tendencyjnym komentarzom dziennikarskim towarzyszącym newsom, tematom tabu, propagandzie i dezinformacji.

„Wolne Media” nie podlizują się politykom, władzy, kościołom, koncernom, wszelkim organizacjom i innym źródłom nacisku. Uważamy, że społeczeństwo ma prawo znać prawdę o świecie i nie powinno być „chronione” przed niewygodnymi, niepoprawnymi politycznie, obyczajowo lub społecznie informacjami.

„Wolne Media” nie stoją na straży patriotyzmu, społecznej moralności, uczuć religijnych, itp. rzeczy utrudniających krytykę świata i wymianę poglądów. Stoją na straży praw człowieka, zdrowego rozsądku i wolności słowa.

„Wolne Media” umożliwiają użytkownikom publikowanie własnych materiałów oraz publikują materiały ze stron, które wyraziły na to zgodę.

„Wolne Media” nie mają redakcji i redaktorów i z zasady nie tworzą newsów (Administracja może publikować, ale nie jest to jej rola).

IDEOLOGIA

Celem „Wolnych Mediów” jest pokazywanie różnych poglądów, idei i opinii. Pełnej prawdy o świecie nie zna nikt, ale znając wszystkie poglądy różnych środowisk można tę prawdę odkrywać analizując je i porównując. Wymagany jest jednak do tego otwarty umysł.

„Wolne Media” z założenia są miejscem, w którym różne grupy społeczne mogą poznawać się i kulturalnie dyskutować w celu wyrobienia nawyku tolerancji dla odmiennych poglądów i wypracowywania nowych społecznych kompromisów. Nie chcemy antagonizować społeczeństwa lecz je jednoczyć w walce o wspólne cele, które są identyczne dla osób o poglądach lewicowych, prawicowych czy centrowych. Jak np. sprzeciw wobec GMO, Codex Alimentarius, NWO, inwigilacji, ograniczaniu wolności słowa i przekonań.

Chcemy jednoczyć społeczeństwo a nie je dzielić. Chcemy by osoby o poglądach lewicowych tolerowały osoby o poglądach prawicowych a prawicowe o lewicowych. Chcemy by każdy dobrze się tu czuł i nauczył szanować poglądy i uczucia innych, a równocześnie chcemy przekazywać tyle prawdy o świecie ile się da, by każdy zmęczony propagandą i dezinformacją z mediów masowej manipulacji mógł odkryć inne, prawdziwsze oblicze świata. Nawet gdy prawda ta jest bolesna lub wywołuje szok, zniesmaczenie, czy inne odczucia."
    • man_sapiens Re: Media alternatywne 19.09.16, 11:10
      Dam ci dobrą radę i to nie tanią, tylko darmową.

Kup sobie codziennie inną gazetę i przeczytaj. Wiem, to męczące, ale chyba dasz radę.

Na początek polecam ci Dziennik Gazeta Prawna, a jeżeli 2,80 to dla ciebie za dużo to www.dziennik.pl/
      • nazimno Re: Media alternatywne 19.09.16, 14:13
        ... oranyboskie...wolne media...

wyborcza.biz/biznes/1,101301,7435286,Jak_Pienkowski_zrobil_interes_z_Axel_Springer.html?disableRedirects=true

• czekam.na.lewice Re: Media alternatywne 19.09.16, 14:00
      Polityczne, bieżące komentarze w Gazecie są wręcz żenujące.
      Jednak publikacje z zakresu szeroko pojętych spraw społecznych, praw obywatelskich w tym praw kobiet oraz poznawcze ze świata itp. są na najwyższym poziomie i w dalszym ciągu stawiają GW w czołówce polskich dzienników.
      • drzejms-buond Re: Media alternatywne 19.09.16, 16:01
        Zgodzę się, częściowo. Gazeta nadal jest najlepszą z gazet w Polsce. KROPKA.
        Niestety poziom w całej Polsce obniżył się bardzo.
        Właśnie tych "publikacji z zakresu szeroko pojętych spraw społecznych, praw obywatelskich" mi brakuje Obecne artykuły skrywają w sobie jakąś indoktrynację , której wcześniej nie było. Mają jakiś podtekst polityczny lub są to artykuły sponsorowane służące zmianie opinii społecznej.
        Może wam to nie przeszkadza. O.K. Mnie tak, dlatego szukam.

Byłem stałym , codziennym czytelnikiem Gazety Wyborczej.
        Stałym czytelnikiem Duzego Formatu ale już nie jestem...I nie dlatego że mi się nie chce...
        • czekam.na.lewice podobienstwo między Gazetą a MAryja 19.09.16, 16:07
          drzejms-buond napisał:

> Zgodzę się, częściowo. Gazeta nadal jest najlepszą z gazet w Polsce. KROPKA.
          > Niestety poziom w całej Polsce obniżył się bardzo.
          > Właśnie tych "publikacji z zakresu szeroko pojętych spraw społecznych, praw oby
          > watelskich" mi brakuje Obecne artykuły skrywają w sobie jakąś indoktrynację
          > , której wcześniej nie było. Mają jakiś podtekst polityczny lub są to artykuł
          > y sponsorowane służące zmianie opinii społecznej.
          > Może wam to nie przeszkadza. O.K. Mnie tak, dlatego szukam.
          >
          > Byłem stałym , codziennym czytelnikiem Gazety Wyborczej.
          > Stałym czytelnikiem Duzego Formatu ale już nie jestem...I nie dlatego że mi się
          > nie chce...
          W GW jest trochę podobnie jak w Trwam i Maryja. Jest Wielki Guru, którego prawdy są objawione, który wyznacza kierunki i całą reszta jedzie dokładnie po tych torach.
          Poglądy z przeciwnych biegunów ale metody i kult te same.
          W jednym i drugim przypadku to rodzaj religii.
          • nazimno Re: podobienstwo między Gazetą a MAryja 19.09.16, 16:13
            Religia?
            Predzej sekta.
            • czekam.na.lewice Re: podobienstwo między Gazetą a MAryja 19.09.16, 16:14
              nazimno napisał:

> Religia?
              > Predzej sekta.
              Może być zgoda ale ....w jednym i drugi przypadku tak samo.
              Tu sekta i tu sekta.
    • j-k jakos nikt tu nie wspomnial o "Rzepie"... 19.09.16, 16:29
      drzejms-buond napisał:
      > Tego chłamu z Gazety.pl nie da się już czytać, nawet przeglądać...

Gazeta rowno zjezdza w dol od roku 2007, gdy wladze nad nia przejal Kurski
      zmierzajac konsekwencje do poziomu kobiecych pism ilustrowanych i w taka celujac klientele...

Przyznaje jednak, ze nadal ma nalepsze fora internetowe w Polsce i dlatego z nich korzystam...

A wracajac do innych gazet: cenie "Rzepe" za rzeczowosc wlasnie i niski poziom manipulacji.
      www.rp.pl/
      • czekam.na.lewice Kurscy 19.09.16, 16:48
        j-k napisał:

> Gazeta rowno zjezdza w dol od roku 2007, gdy wladze nad nia przejal Kurski
        > zmierzajac konsekwencje do poziomu kobiecych pism ilustrowanych i w taka celuja
        > c klientele...
        >
        To dwaj specjaliści od zjeżdżania w dół ?
    • wagonetka co to są "media obiektywne" i gdzie występują? 19.09.16, 16:56
      bo ja nie wiem

wszystkie media mają określoną linię programową, różnią się tylko poziomem i wiarygodnością
      trzeba czytać to tu, to tam - polskie i zagraniczne

no i nie czytać tabloidalnej "gazeta.pl" tylko dlatego, że jest za darmo a czytać płatną Wyborczą - a dla pogłębienie Magazyn Świąteczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka