Dodaj do ulubionych

Czy ktoś słucha "Trójki"?

28.11.16, 17:43
Właśnie ta swołocz zwolniła Pawła Sołtysa, za min. "wywieranie presji psychicznej na Zarząd Radia", a do tego Sołtys był/jest przewodniczącym związku zawodowego, czyli nie był Dudą P. i nie lizał sempiterny władzom PiSu.
Wrócę do słuchania "Trójki" gdy pozbędziemy się tej zgrai szubrawców, czyli najpóźniej za trzy lata.

natemat.pl/195601,to-nie-do-wiary-co-dobra-zmiana-robi-z-polskim-radiem-wlasnie-z-trojki-wyrzucono-kolejnego-dziennikarza
Obserwuj wątek
    • wagonetka Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 17:54
      od czasu, gdy wyrzucili Jerzego Sosnowskiego nie włączyłam ani raz
    • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 17:54
      S.p.r.y.w.a.t.y.z.o.w.a.ć. !
      ...ale żadna chadecja, ani pierwsza , a ni druga tego nie uczynią.
      • adam.eu Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:06
        BBC nie było sprywatyzowane!
        • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:17
          Poczytaj dokladnie o BBC.
          • adam.eu Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:26
            Sprywatyzowana to są np. tytuły prasowe ukazujące się w Polsce. Zakładam, że nie o taką prywatyzację Ci chodziło.
            Telewizje prywatne zapewne też nie są wzorem bezstronności.
            Nie wiem jak BBC aktualnie. Kiedyś była dla wielu wzorem uczciwości. Wiem, że bezstronność BBC były gwarantowana prawnie. Z biegiem czasu zaczęły pojawiać się drobne rysy na tej opinii.
            • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:30
              Nie zmierzam do ideału i nie wierzę w idealne rozwiązania. W kazdym razie PR 3 prywatyzowane byłoby lepsze niż oblepione polityką gdzie teraz Czandra nie slucha a za 4 czy 8 lat nie bedzie sluchał Tania Rada.
              • czan-dra Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:47
                Jest takie radio nazywa się Tok fm, i jest prywatne i oblepione polityką, i na dodatek słucham go, wymienianie kogoś nieobecnego, źle świadczy o wychowaniu wywołującego, wiesz?
                Tak tylko nadmieniam, bo to ze informacja dotrze, nie wierzę.
                • j-k Czy ktoś słucha Tok fm ? 28.11.16, 18:51
                  Nie slucham :)
                  radia nie gaworzacego o niczym istotnym i nie majacego swojej linii...
                • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:54
                  czan-dra napisał:

> Jest takie radio nazywa się Tok fm, i jest prywatne i oblepione polityką, i na
                  > dodatek słucham go,
                  Też go slucham ale nie jest finansowane z pieniędzy publicznych a mowa o medium publicznym. To takie skomplikowane aby zauważyć tę niesubtelną różnicę ?
                  > wymienianie kogoś nieobecnego, źle świadczy o wychowaniu wywołującego, wiesz?
                  Autor wątku jest nieobecny w tym wątku ?
                  Zacytować Ci kilka twoich niegrzecznych zachowań :) Nie możesz tu być autorytetem, niestety.
                  > Tak tylko nadmieniam, bo to ze informacja dotrze, nie wierzę.
                  Jak zwykle błąd logiczny w zarodku a w konsekwencji wnioski oparte na błędnych podstawach.
              • adam.eu Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 18:49
                A o Trójce. Na tle innych programów wyróżniała się pewną dozą niezależności, nawet za PRL. A teraz pewnie dorówna innym PISim programom.
              • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 20:06
                czekam.na.lewice napisał:

> Nie zmierzam do ideału i nie wierzę w idealne rozwiązania. W kazdym razie PR 3
                > prywatyzowane byłoby lepsze niż oblepione polityką gdzie teraz Czandra nie sluc
                > ha a za 4 czy 8 lat nie bedzie sluchał Tania Rada.

Bzdura, że byłoby to lepsze radio. Już raz próbowano Trójkę upodabniać do komercji (rządy Laskowskiego). Był to chyba najgorszy czas w historii tego radia
      • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 20:02

> S.p.r.y.w.a.t.y.z.o.w.a.ć. !
        > ...ale żadna chadecja, ani pierwsza , a ni druga tego nie uczynią.

Jak lubisz to słuchaj sobie zetek, eremefów czy innych prywatnych szaf grających, ale odpieprz się od radia, które jest inne.
        • taniarada Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 22:44
          jureek napisał:

> czekam.na.lewice napisał:
          >
          > > S.p.r.y.w.a.t.y.z.o.w.a.ć. !
          > > ...ale żadna chadecja, ani pierwsza , a ni druga tego nie uczynią.
          >
          > Jak lubisz to słuchaj sobie zetek, eremefów czy innych prywatnych szaf grającyc
          > h, ale odpieprz się od radia, które jest inne.
          Nie ładnie jureczku. Wskakujesz z mordką z innego forum i chuzia na Józia.
          • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 23:29
            taniarada napisał(a):

> Nie ładnie jureczku. Wskakujesz z mordką z innego forum i chuzia na Józia.

A jak Ty byś reagował, gdyby ktoś, kto i tak tego radia nie słucha, chciał Ci zniszczyć to radio, którego słuchasz i które jest niepowtarzalne? Jak czekający.na.lewicę lubi słuchać komercji, to niech se słucha (ma takich stacji od cholery), ale łapy precz od Trójki.
    • j-k Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 18:20
      - miala za soba gorsze czasy.
      • erte2 Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 18:56
        j-k napisał:

- miala za soba gorsze czasy.
        Nieprawda; pomijam nawet czasy komuny przesolidarnościowej od samego początku - z "Krasnoludkami..." Janickiego i Kudelskiego, audycjami muzycznymi, pomijam lata '70. kiedy "urodziły się" ITR i "60 minut", pomijam rok '81 kiedy w "Trójce" praktycznie nie było cenzury (słynny "Peryskop" z Kalabińskim, Małcużyńskim i Passentem), ale nawet w latach '80. kiedy jedynka pluła jadem a TVP była nie do oglądania (zupełnie jak dziś) "Trójce" udawało się zachować przyzwoitość, czasem uciekając w absurdalny humor ("Nie tylko dla orłów" z Mannem, Olejnikową, Reisich-Modlińską, Kosą-Kosińskim itd.), ale tez nie stroniąc od polityki ("Winien i ma" w której brylował Jerzy Iwaszkiewicz kpiąc sobie z władzy).
        Nawet krótkie panowanie niejakiego Sobali nie poczyniło takich spustoszeń jakie dziś czyni "Dobra zmiana". I w ezultacie "Trójka" której słuchałem praktycznie od momentu jej powstania (początkowo od 17.00 do 22.00 /kto to dziś pamięta?/) dziś jest stacją którą starannie omijam.
        • j-k Tak, nadal, słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 19:04
          wspolczuje.
          z pewnoscia jednak nie namowisz mnie na bedziewie - tylu TOK fm.

muzyke maja nadal dobra.
          - jesli nie najlepsza.
          • erte2 Re: Tak, nadal, słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 22:34
            j-k
            TOK-fm pełni dziś funkcję "Wolnej Europy"; różnica jest taka że nie zagłuszają (jeszcze).
            Natomiast co do muzyki - no cóż, rzecz gustu. Ale zawsze można sobie posłuchać swojej ulubionej "z konserwy". Są dostępne w każdej postaci i w każdym gatunku.

P.S. Uczyłem się do matury przy dźwiękach "Satysfaction" Rolling Stonsów (akurat wtedy nr 1. na Top Twenty w Luksemburgu) więc dzisiejszy rock mało mnie bawi. Ale, jak mówiłem, de gustibus....
            • adam.eu Re: Tak, nadal, słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 22:54
              erte2 napisał:

> TOK-fm pełni dziś funkcję "Wolnej Europy"; różnica jest taka że nie zagłuszają
              > (jeszcze).

"Wolna Europa" stosowała dużo chwytów propagandowych, przerysowywała wiele spraw. Na tle innych zachodnich radiostacji u mnie miała niskie notowania. Sam Nowak Jeziorański prowadził też jakąś audycje, za którą nie przepadałem. O dziwo, ceniłem jego wypowiedzi już po rozwiązaniu RWE, wyważone, rzetelne i celne uwagi. Dla mnie jakby nie ten sam człowiek.
              Co do zagłuszania, to praktycznie zawsze jedno pasmo było wolne od zagłuszania, mówiono, że "Oni" też chcą posłuchać i nagrać RWE.
            • j-k wolne zarty 28.11.16, 23:18
              > j-k
              > TOK-fm pełni dziś funkcję "Wolnej Europy";
              różnica jest taka że nie zagłuszają (jeszcze).

wolne zarty
              chcialbys, zeby zagluszali ?
              niedoczekanie.
              ja tego BEZKIERUNKOWEGO badziewia
              po prostu nie slucham.
              - nie ma po co.
              • jureek Re: wolne zarty 28.11.16, 23:21
                j-k napisał:

> ja tego BEZKIERUNKOWEGO badziewia
                > po prostu nie slucham.
                > - nie ma po co.

Tu się muszę z Tobą zgodzić. Kilka razy próbowałem o różnych porach słuchać TOK FM, ale nigdy nie trafiłem na audycję, którą miałaby zadowalający dla mnie poziom. Na TOK FM słucham regularnie tylko w niedzielę o 10 rozmów z politykami.
            • jureek Re: Tak, nadal, słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 23:18
              erte2 napisał:

> j-k
              > TOK-fm pełni dziś funkcję "Wolnej Europy"; różnica jest taka że nie zagłuszają
              > (jeszcze).

Ale pojechałeś z tym porównaniem. W "Wolnej Europie" przynajmniej używano poprawnej polszczyzny, a nie takiej korpo-nowomowy jak w TOK FM. Czasem przełączam na TOK FM, ale nie trafiłem jeszcze na żadną audycję, która by mnie porwała.

> Natomiast co do muzyki - no cóż, rzecz gustu. Ale zawsze można sobie posłuchać
              > swojej ulubionej "z konserwy". Są dostępne w każdej postaci i w każdym gatunku.

No niby tak, jak restauracja się zepsuje, to niby można sobie gotować i jadać w domu, ale to jednak nie to samo.
              Słuchając muzyki ze swoich konserw nie mogę liczyć na usłyszenie czegoś nowego, na jakieś zaskoczenie. Dlatego wolę radio. Ale takie radio, w którym muzykę prezentują żywi ludzie, a nie komputer mieszający plejlistę. I takim właśnie radiem z autorskimi audycjami muzycznymi pozostaje nadal Trójka. Słuchałem różnych stacji polskich, czeskich i niemieckich i na ich tle Trójka nadal jest niepowtarzalnym fenomenem.
        • jureek Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 23:09
          erte2 napisał:

> j-k napisał:
          >
          > - miala za soba gorsze czasy.
          > Nieprawda;

Owszem, miała. Najgorszy czas dla Trójki, to był okres od roku 2001 do 2006, gdy ówczesny dyrektor Laskowski próbował upodobnić Trójkę do stacji komercyjnych. Jeśli Trójka to przetrzymała, to przetrzyma i reżim pisowski.
      • pajac.prezydencki Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 19:38
        j-k napisał:

> - miala za soba gorsze czasy.

Nie nigdy nie miała.
        • jureek Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 28.11.16, 23:30
          pajac.prezydencki napisał(a):

> j-k napisał:
          >
          > > - miala za soba gorsze czasy.
          >
          > Nie nigdy nie miała.

Owszem, miała. I przetrzymała tamte czasy, to przetrzyma i pisowski reżim.
          • j-k masz racje... 28.11.16, 23:34
            niezaleznie - co myslisz o PO, czy PIS - a ja o Lewicy.

"Trojka" przetrzymie ich wszystkich
      • platfusy.wreszcie.ida.do.paki Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 29.11.16, 19:05
        Ja się zastanawiam jako to wielka rewolucja nastąpiła w Trójce od czasu wyborów?
        Sosnowski i jego Trójkowy wehikuł czasu wyleciały, tylko on w lutym 2016 udzielił dość kompromitującego wywiadu, za który naprawdę powinien wylecieć.

Wyleciała Mielewczyk, ale już pojawiła się jako korespondentka z Niemiec. Wcześniej ładnie wyparła Dobroń.

Wypadł Kwiek, ale on był generalnie na zapleczu radia.

Odsunięto dwie dziewczyny od prowadzenia serwisów informacyjnych.

Podziękowano Zaborskiemu. Na jego miejsce wszedł Lisicki i to chyba jest największy ból dupy lemingów.

Jeśli chodzi o muzykę (która jest absolutnym fundamentem PR 3) nie zmieniło się NIC.

Dużo gorsze czasy były za kadencji Laskowskiego, który próbował przerobić Trójkę na RMF FM, przy pomocy ludzi takich jak Rokos.
        • jureek Re: Tak słuchamy "Trójki" od POL Wieku. 29.11.16, 23:37
          platfusy.wreszcie.ida.do.paki napisał(a):

> Ja się zastanawiam jako to wielka rewolucja nastąpiła w Trójce od czasu wyborów
          > ?

Rewolucja to nie jest, jest to raczej taktyka salami, że załatwia się Trójkę po plasterku.

> Wypadł Kwiek, ale on był generalnie na zapleczu radia.

Kwiek był dobry i politykom do tyłka nie właził.

> Odsunięto dwie dziewczyny od prowadzenia serwisów informacyjnych.
          >
          > Podziękowano Zaborskiemu. Na jego miejsce wszedł Lisicki i to chyba jest najwię
          > kszy ból dupy lemingów.

To jest ból dupy nie lemingów, tylko miłośników radia. Wywalono naprawdę świetnego radiowca (doskonale przygotowywał się do wywiadów, zadawał niewygodne pytania, miał świetny radiowy głos) i zamiast niego przyjęto propagandystę, który wywiady z politykami PiS przeprowadza na kolanach, a jego głos do radia się po prostu nie nadaje.

> Jeśli chodzi o muzykę (która jest absolutnym fundamentem PR 3) nie zmieniło się
          > NIC.

Niestety, co nieco się zmieniło. Wypadły dobre audycje muzyczne w paśmie po 15 (nie wiem, co to była dzisiaj za kaszana z jakimś Drozdą i debilnym konkursem esemesowym), a wieczorem po 22 też w niektóre dni muzyka się pogorszyła.

> Dużo gorsze czasy były za kadencji Laskowskiego, który próbował przerobić Trójk
          > ę na RMF FM, przy pomocy ludzi takich jak Rokos.

Nie tylko Rokos. Pamiętasz, że nawet Kamel (czy Camel) też wtedy był ściągnięty do Trójki?
          Z tym się zgadzam, że wtedy było jeszcze gorzej, chociaż ten dzisiejszy konkurs esemesowy przypomniał mi tamte czasu Laskowskiego.
    • inocom Jestem patriotą :) 28.11.16, 18:47
      Słucham lokalnego radia.
      Wystarczy mi.
      stream4.nadaje.com:9222/ram.ogg
      stream2.nadaje.com:9248/prw.aac
      stream2.nadaje.com:9238/rwkultura.aac
      • x2468 Re: Jestem patriotą :) 28.11.16, 19:05
        Słuchasz radia Moskwa? Tak myślałem.
        • adam.eu Re: Jestem patriotą :) 28.11.16, 19:13
          Kiedyś i radio Moskwa słuchałem na krótkich. Rzadko bo rzadko, ale słuchałem. Było to za czasów PRL. Tirana, Pekin również. To tyle ze wschodu.
          • buldog2 Re: Jestem patriotą :) 28.11.16, 20:59
            Z rosyjskich słuchałem Radio AŁA, krótko po transformacji. Mieli genialny dobór repertuaru bardów. Niestety, szybko skończyły się im pieniądze.
            W Polsce równie genialne było (z innym repertuarem) Radio Mozart. Żadna tam Dwójka (żeby się mądrzyć).

--
            Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
            • adam.eu Re: Jestem patriotą :) 28.11.16, 22:30
              Ja to tylko od czasu do czasu włączałem, aby złapać ich ogólną linię propagandową skierowaną do Polaków.
        • inocom Re: Jestem patriotą :) 28.11.16, 23:04
          x2468 napisał:

> Słuchasz radia Moskwa? Tak myślałem.

Małą Moskwą swego czasu nazywano Legnicę. Ale Wrocław? Pierwsze słyszę.
      • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 07:26
        inocom napisał:

> Słucham lokalnego radia.
        > Wystarczy mi.

Nawet jakbym chciał, to jednak nie mogę się przemóc, żeby słuchać ich regularnie. Radio Opole jest fatalne. Nie dość, że muzyka do kitu, to jeszcze uprawiają taki rodzaj dziennikarstwa, który polega na włażeniu w tyłek każdej aktualnej władzy. Tam nie trzeba żadnych nacisków, oni sami czują, skąd wieje wiatr. Czasem rzygać się chce.
        Obecnie rozdającym karty w Opolu jest Patryk Jaki, więc co chwila jest on tam na antenie. A dziennikarze są strasznie przymilni dla niego, że nie musi się on obawiać, że padnie jakieś niewygodne pytanie, albo że przypomną mu, co obiecywał przed wyborami.
        Z politykami obecnej opozycji już tak delikatnie się nie obchodzą. Był kiedyś wywiad z marszałkiem województwa, który jest z PO. Różne pytanie mu zadawano, ale nie padło pytanie o zaniedbane koleje lokalne, które są właśnie w gestii urzędu marszałkowskiego. Zadzwoniłem więc do radia i poprosiłem panią odbierającą telefony, żeby podpowiedziała prowadzącym, żeby ci zapytali marszałka, kiedy wreszcie będą się w Pludrach zatrzymywały pociągi. Zaraz po przerwie muzycznej zadano marszałkowi to pytanie. Natomiast Jakiemu redaktorzy narażać się nie chcą. Też dzwoniłem i podpowiadałem, żeby spytać o jego obietnice w sprawie "wołczyńskiej afery dębowej", czy też dlaczego w ramach powiększania Opola nie są do miasta przyłączane wioski z gminy Łubniany, w której mieszkają rodzice i teściowie Jakiego, ale żadnego z tych pytań Jakiemu nie zadano. To jak pierniczę takie lizusowskie radio. Wolę jednak Trójkę, tam przynajmniej muzyka jest OK.
        • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 07:35
          jureek napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > Słucham lokalnego radia.
          > > Wystarczy mi.
          >
          > Nawet jakbym chciał, to jednak nie mogę się przemóc, żeby słuchać ich regularni
          > e. Radio Opole jest fatalne. Nie dość, że muzyka do kitu, to jeszcze uprawiają
          > taki rodzaj dziennikarstwa, który polega na włażeniu w tyłek każdej aktualnej w
          > ładzy. Tam nie trzeba żadnych nacisków, oni sami czują, skąd wieje wiatr. Czase
          > m rzygać się chce.
          Otóż to ! To są właśnie media publiczne w Polsce a przypominają domy publiczne świadcząc usługi nawet nie tym tym co płacą czyli płatnikom abonamentu ale tym co przekazują pieniądze i wybierają władze czyli swoim klientom:(
          • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 08:06

> Otóż to ! To są właśnie media publiczne w Polsce ...

Otóż nie! Takie jest radio Opole, ale uogólnianie tego na wszystkie media publiczne jest nieuprawnione, a Twoja cudowna recepta w postaci prywatyzacji jest wylewaniem dziecka z kąpielą. Znam bowiem kilka publicznych stacji na poziomie, natomiast wśród prywatnych nie znam takiej ani jednej. Prywatyzacja będzie oznaczać równanie w dół
            • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 08:51
              jureek napisał:

>
              > > Otóż to ! To są właśnie media publiczne w Polsce ...
              >
              > Otóż nie! Takie jest radio Opole, ale uogólnianie tego na wszystkie media publi
              > czne jest nieuprawnione, a Twoja cudowna recepta w postaci prywatyzacji jest wy
              > lewaniem dziecka z kąpielą. Znam bowiem kilka publicznych stacji na poziomie, n
              > atomiast wśród prywatnych nie znam takiej ani jednej. Prywatyzacja będzie oznac
              > zać równanie w dół
              Nie proponowałem mprywatyzacji mediów publicznych ale ...
              ....pozostawienie niezbędnych i wystarczających jak : PR 1 , TVP1, TVP Info i tematycznych a resztą jako zbęde w rozumieniu publiczne sprzedać.
              To różnica i nie jest to żadna "cudowna recepta" ale zwykła rozrzutność.
              Nie tylko Opole jest takie ale większość tych mediów.
              • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 09:18

> Nie proponowałem mprywatyzacji mediów publicznych ale ...
                > ....pozostawienie niezbędnych i wystarczających jak : PR 1 , TVP1, TVP Info i t
                > ematycznych a resztą jako zbęde w rozumieniu publiczne sprzedać.
                > To różnica i nie jest to żadna "cudowna recepta" ale zwykła rozrzutność.

Czyli zostawiłbyś te najgorsze propagandowe stacje, a te które naprawdę realizują misję radia publicznego, to byś prywatyzował jako zbędne. Fajna perspektywa.
                • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 09:23
                  jureek napisał:

> Czyli zostawiłbyś te najgorsze propagandowe stacje, a te które naprawdę realizu
                  > ją misję radia publicznego, to byś prywatyzował jako zbędne. Fajna perspektywa.
                  Nie. Wypowiadałem się na ten temat w innych wątkach. Te stacje nie powinny być propagandowe ale publiczne. Zabrałbym politykom prawo decydowania o obsadzie kadrowej tych stacji.
                  • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 14:18

Zabrałbym politykom prawo decydowania o obsadzie ka
                    > drowej tych stacji.
                    No i to boli tu prawie wszystkich a w emocjach dyskusyjnych chodzi jedynie o to kto zjada ten abonament i komu żyje się aktualnie lepiej .
                  • religijnych.uczuc.obraza Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 14:22
                    Za platfusów żadni politycy nie decydowali o obsadzie kadrowej w Trójce.
                    • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 18:51
                      religijnych.uczuc.obraza napisał:

> Za platfusów żadni politycy nie decydowali o obsadzie kadrowej w Trójce.

Oczywiście, że nie decydował. Gdyby wypowiadający się w tym wątku naprawdę słuchali Trójki, to wiedzieliby, że w czasach rządu PO w Trójce mieli swoje audycje i Reszczyński, i Wolski, a nawet Cejrowski.
                  • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 18:56

> Nie. Wypowiadałem się na ten temat w innych wątkach. Te stacje nie powinny być
                    > propagandowe ale publiczne.

A więc chcesz przerabiać na publiczne jakieś stacje, które teraz dalekie są od publicznych, a te, które już teraz dobrze realizują misję radia publicznego, chcesz prywatyzować? Po cholerę takie kombinacje, nie lepiej zostawić te dobre stacje publiczne publicznymi, a jeśli już koniecznie chcesz prywatyzować, to te, które już teraz są oddalone od misji publicznego radia o lata świetlne?
                    • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 19:17
                      jureek napisał:

>
                      > A więc chcesz przerabiać na publiczne jakieś stacje, które teraz dalekie są od
                      > publicznych, a te, które już teraz dobrze realizują misję radia publicznego, ch
                      > cesz prywatyzować?
                      Nie przerabiać ale przywrócić do normalności.
                      Które to wypełniają tę misję ?
                      • inocom Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 22:48

> Nie przerabiać ale przywrócić do normalności.
                        > Które to wypełniają tę misję ?

Podałem je poniżej odpisując Jurkowi.
                      • jureek Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 23:11

> Nie przerabiać ale przywrócić do normalności.

A kiedy to Jedynka była normalna? Jak tylko sięgam pamięcią, to zawsze stacja ta była tubą polityków.

> Które to wypełniają tę misję ?

Incom już wymienił, a ja dodałbym chociażby Dwójkę i (ciągle jeszcze) Trójkę. A to są te stacje, które Ty akurat uważasz za zbędne obciążenie i chciałbyś je prywatyzować.
                        • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 30.11.16, 06:24
                          jureek napisał:

>
                          > > Nie przerabiać ale przywrócić do normalności.
                          >
                          > A kiedy to Jedynka była normalna? Jak tylko sięgam pamięcią, to zawsze stacja t
                          > a była tubą polityków.
                          >
                          > > Które to wypełniają tę misję ?
                          >
                          > Incom już wymienił, a ja dodałbym chociażby Dwójkę i (ciągle jeszcze) Trójkę. A
                          > to są te stacje, które Ty akurat uważasz za zbędne obciążenie i chciałbyś je p
                          > rywatyzować.
                          Jaką misję one wypełniają ? Konkretnie.
                          Chodzi Ci o misję, że dziennikarz na etacie jedzie na miesięczny rejs żaglówką na koszt radia, nie bierze urlopu i robi z tego 20 minutowy reportaż, który wysłucha 250 słuchaczy ? To jest ta misja ?
                          • jureek Re: Jestem patriotą :) 30.11.16, 06:35

> Jaką misję one wypełniają ? Konkretnie.

A jaką misję spełnia Jedynka? Tuby dla polityków?

> Chodzi Ci o misję, że dziennikarz na etacie jedzie na miesięczny rejs żaglówką
                            > na koszt radia, nie bierze urlopu i robi z tego 20 minutowy reportaż, który wys
                            > łucha 250 słuchaczy ? To jest ta misja ?

Z tymi 250 słuchaczami to nieźle pojechałeś. Oczywiście, że promowanie aktywnego wypoczynku to jest misja.
                            • czekam.na.lewice Re: Jestem patriotą :) 30.11.16, 07:52
                              jureek napisał:

>
                              > > Jaką misję one wypełniają ? Konkretnie.
                              >
                              > A jaką misję spełnia Jedynka? Tuby dla polityków?
                              Nigdzie nie twierdziłem, że aktualnie spełnia a nawet nie spełnia.
                              Numer kanału jest mi obojętny. Tak powinna spełniać i jest to możliwe misję informowania o działaniach rządu , gminy, województwa. Informowania a nie tuby propagandowej. W tym celu należy ją, o czym też pisałem, uniezależnić od polityków w takim stopniu jak to tylko jest możliwe.
                              > > łucha 250 słuchaczy ? To jest ta misja ?
                              >
                              > Z tymi 250 słuchaczami to nieźle pojechałeś. Oczywiście, że promowanie aktywneg
                              > o wypoczynku to jest misja.
                              To dopiero pojechałeś. Promowaniem aktywnego wypoczynku skutecznie zajmują się producenci środków i sprzętu i ich agencje marketingowe.
        • inocom Re: Jestem patriotą :) 29.11.16, 22:46
          jureek napisał:

> inocom napisał:
          >
          > > Słucham lokalnego radia.
          > > Wystarczy mi.
          >
          > Nawet jakbym chciał, to jednak nie mogę się przemóc, żeby słuchać ich regularni
          > e. Radio Opole jest fatalne. Nie dość, że muzyka do kitu, to jeszcze uprawiają
          > taki rodzaj dziennikarstwa, który polega na włażeniu w tyłek każdej aktualnej w
          > ładzy. Tam nie trzeba żadnych nacisków, oni sami czują, skąd wieje wiatr. Czase
          > m rzygać się chce.

Ja podałem linki do publicznego Radia we Wrocławiu. Naprawdę dobrego, ale robią to zapaleńcy. RAM - radio miejskie zasięg do 60 km od Wrocławia, PRW radio dolnośląskie, Kultura - tylko cyfrowe DAB+ i internet.

Dla mnie to święta trójca - radia robione z misją i pasją. To stamtąd nadawała Młoda Lekarka, Studio 202.

A jak robić archiwa to takie :)
          www.tu.prw.pl/
          O tym, że opolskie jest fatalne to wiem, bo już tam nie łapię Karkonoskiej i jest politycznie lub ubu ubu ubu cupu.
    • czan-dra Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:03
      To onegdaj była jedyna stacja która "puszczała" muzykę odmienną od sieczki serwowanej przez inne stacje, że skromnie przypomnę Janusza "Kosę" Kosińskiego, Marka Gaszyńskiego, Piotra Kaczkowskiego, Jerzego Kordowicza, aż łza w oku się kręci, i to te mendy zaprzepaścić chcą.
      • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 20:16
        czan-dra napisał:

> To onegdaj była jedyna stacja która "puszczała" muzykę odmienną od sieczki serw
        > owanej przez inne stacje, że skromnie przypomnę Janusza "Kosę" Kosińskiego, Mar
        > ka Gaszyńskiego, Piotra Kaczkowskiego, Jerzego Kordowicza, aż łza w oku się krę
        > ci, i to te mendy zaprzepaścić chcą.

I nadal gra Trójka inną muzykę niż tylko popowa sieczka. Nadal jest mini-max, a doszły nowe audycje jak np. Strefa rokendrola wolna od angola - ta audycja jest genialna. W ogóle mam wrażenie, że wypowiadają się w wątku ci, którzy może kiedyś trójki słuchali, ale było to już dawno, dawno temu
        • erte2 Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 22:45
          jureek napisał:
          W ogóle mam wrażenie, że wypowiadają się w wątku ci, którzy może kiedyś trójki słuchali, ale było to już dawno, dawno temu
          widzisz żuczku, należę do pokolenia które "wywalczyło" (niekiedy wręcz bez cudzysłowu) jeansy, rock and rolla, długie włosy u chłopaków... A słuchanie swojej muzyki nie było tylko słuchaniem muzyki - było manifestacją, wyzwanie rzuconym władzy, swoistym protestem - tak jak noszenie jeansów czy długich włosów.
          A potem były studenckie protesty ('68), był rok '76. i wreszcie '80.
          Tak to szło.

• jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 23:26
            erte2 napisał:

> jureek napisał:
            > W ogóle mam wrażenie, że wypowiadają się w wątku ci, którzy może kiedyś tró
            > jki słuchali, ale było to już dawno, dawno temu

> widzisz żuczku, należę do pokolenia które "wywalczyło" (niekiedy wręcz bez cudz
            > ysłowu) jeansy, rock and rolla, długie włosy u chłopaków... A słuchanie swojej
            > muzyki nie było tylko słuchaniem muzyki - było manifestacją, wyzwanie rzuconym
            > władzy, swoistym protestem - tak jak noszenie jeansów czy długich włosów.
            > A potem były studenckie protesty ('68), był rok '76. i wreszcie '80.
            > Tak to szło.

Czyli trafiłem. Kiedyś tam słuchałeś, chrabąszczu, Trójki, ale było to dawno, dawno temu. Ja natomiast słuchałem od lat siedemdziesiątych do teraz, nawet w czasach "smuty" (2001-2006) też słuchałem, ale wtedy dopiero po 22, bo niestety pasmo dzienne za bardzo przypominało radio zet czy inny eremef.
          • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 08:52
            erte2 napisał:

> jureek napisał:
            > W ogóle mam wrażenie, że wypowiadają się w wątku ci, którzy może kiedyś tró
            > jki słuchali, ale było to już dawno, dawno temu

> widzisz żuczku, należę do pokolenia które "wywalczyło" (niekiedy wręcz bez cudz
            > ysłowu) jeansy, rock and rolla, długie włosy u chłopaków... A słuchanie swojej
            > muzyki nie było tylko słuchaniem muzyki - było manifestacją, wyzwanie rzuconym
            > władzy, swoistym protestem - tak jak noszenie jeansów czy długich włosów.
            > A potem były studenckie protesty ('68), był rok '76. i wreszcie '80.
            > Tak to szło.
            A co to ma wspólnego z tematem ?
            Też jestem z tego pokolenia ale nic nie stoi na przeszkodzie aby PR 3 było prywatne.
            • religijnych.uczuc.obraza Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 09:00
              Nie ma takiej potrzeby. Przed nastaniem w PR PiSu Trójka nie była upolityczniona.
            • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 09:12

> A co to ma wspólnego z tematem ?
              > Też jestem z tego pokolenia ale nic nie stoi na przeszkodzie aby PR 3 było pryw
              > atne.

Ma to tyle wspólnego z tematem, że prywatyzacja sprowadziła by Trójkę do formatu "szafy grającej", czego przedsmak już mieliśmy w latach 2001-2006. Pogrzebane zostałyby wszystkie te "trójkowe wartości", o których pisał Twój przedpisca
              • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 09:17
                jureek napisał:

>
                > > A co to ma wspólnego z tematem ?
                > > Też jestem z tego pokolenia ale nic nie stoi na przeszkodzie aby PR 3 był
                > o pryw
                > > atne.
                >
                > Ma to tyle wspólnego z tematem, że prywatyzacja sprowadziła by Trójkę do format
                > u "szafy grającej", czego przedsmak już mieliśmy w latach 2001-2006. Pogrzebane
                > zostałyby wszystkie te "trójkowe wartości", o których pisał Twój przedpisca
                Akurat to zależy od warunków koncesji. To daje się regulować.
                Nie wszyscy mają takie znajomości u polityków jak np. Agora, która dostała warunki koncesyjne właśnie na szafę grającą. Koncesja dokładnie to może opisać i uchronić a więc dlatego sprzedaż, ewentualna, winna zawierać w ofercie warunki koncesyjne.

• jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 23:27

> Akurat to zależy od warunków koncesji. To daje się regulować.

Ty naprawdę wierzysz w to, co piszesz? Wierzysz, że w pogoni za zyskiem właściciele tych stacji nie będą kombinować z tymi warunkami, tak jak np. radio zet kombinowało z nadawaniem polskich piosenek? W nocy, kiedy jest dużo mniej słuchaczy, nadawali tylko polskie piosenki, w dzień zaś żadnych polskich, ale procenty się zgadzały.
                  Jak wyobrażasz sobie weryfikację, czy prywatny właściciel Trójki nadaje autorskie audycje muzyczne, a nie plejlistę z komputera? Posadzi sobie jako gospodarza programu jakiegoś niskobudżetowego studenta i każe mu puszczać to, co wypluwa mu komputer. Jak udowodnisz, że to nie ten student, tylko komputer dobrał utwory do audycji?
                  Warunki koncesji będą nakazywać określony procent czasu antenowego na audycje "gadane"? Jakiż to problem posadzić innego niskobudżetowego studenta, żeby odczytywał na antenie jakieś pierdoły znalezione w internecie? Będą miały być reportaże? No to będą. Z wyborów miss i pokazów mody. Zbyt dobrze pamiętam Trójkę z lat 2001-2006, żeby dać się nabrać na takie bajery, że prywatyzacja nie zmieni charakteru stacji.

> Nie wszyscy mają takie znajomości u polityków jak np. Agora, która dostała waru
                  > nki koncesyjne właśnie na szafę grającą.

Dlaczego wymieniasz tylko Agorę? Przecież praktycznie wszystkie stacje prywatne dostały koncesje na "szafy grające". Złote Przeboje nie są tu żadnym wyjątkiem.
                  • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 30.11.16, 06:20
                    jureek napisał:

>
                    > > Akurat to zależy od warunków koncesji. To daje się regulować.
                    >
                    > Ty naprawdę wierzysz w to, co piszesz? Wierzysz, że w pogoni za zyskiem właścic
                    > iele tych stacji nie będą kombinować z tymi warunkami, tak jak np. radio zet ko
                    > mbinowało z nadawaniem polskich piosenek?
                    Z polskimi piosenkami i nie tylko radiem ZET było inaczej. To był element nacisku na ZAIKS i tzw polskich twórców, którzy zamierzali wielokrotnie podnieść tantiemy. Po pokazaniu, nie tylko przez radio ZET, zmniejszyli swoje szokujące żądania od rozgłośni.
                    >W nocy, kiedy jest dużo mniej słuchac
                    > zy, nadawali tylko polskie piosenki, w dzień zaś żadnych polskich, ale procenty
                    > się zgadzały.
                    > Jak wyobrażasz sobie weryfikację, czy prywatny właściciel Trójki nadaje autorsk
                    > ie audycje muzyczne, a nie plejlistę z komputera?
                    Ironią i sarkazmem sensownej dyskusji nie przeprowadzimy.
                    Nie widzę po prostu misji publicznej w autorskich programach muzycznych a wiem ile to kosztuje.
                    Trójka, jeszcze, ma dobrą markę i na obecnym rynku właściciel nie zmieniłby jej w playszafę ponieważ w tym sektorze jest zbyt ciasno.
                    Media publiczne ponoć mają realizować misję. Jaką misję realizuje Trójka ?
                    • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 30.11.16, 06:30

> Ironią i sarkazmem sensownej dyskusji nie przeprowadzimy.

To nie jest ironia. Zadałem pytanie, jak wyobrażasz sobie kontrolowanie wypełniania takich warunków, które gwarantowałyby, że Trójka pozostanie Trójką?

> Nie widzę po prostu misji publicznej w autorskich programach muzycznych a wiem
                      > ile to kosztuje.

Z lekcji muzyki czy plastyki w szkołach też powinno się zrezygnować? To też kosztuje przecież. A teatry, a filharmonie - to dopiero rozpusta. Niech zostanie tylko "umpa, umpa" i będzie git, prawda?

> Trójka, jeszcze, ma dobrą markę i na obecnym rynku właściciel nie zmieniłby jej
                      > w playszafę ponieważ w tym sektorze jest zbyt ciasno.

Kasa, misiu, kasa. Sam pisałeś, że autorskie audycje są zbyt drogie, a w dodatku jeszcze istnieje ryzyko, że autor wybierze piosenkę, która nie będzie na tyle łatwa i przyjemna, że ktoś, kto takie tylko lubi, przełączy na inną stację. Z plejlistą z komputera opracowaną na podstawie badań gustów jak najszerszych mas takich problemów nie ma.

> Media publiczne ponoć mają realizować misję. Jaką misję realizuje Trójka ?

Przede wszystkim edukacyjną. A ponadto misję dostarczania wartościowej rozrywki.
                      • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 30.11.16, 07:58
                        jureek napisał:

>
                        > > Ironią i sarkazmem sensownej dyskusji nie przeprowadzimy.
                        >
                        > To nie jest ironia. Zadałem pytanie, jak wyobrażasz sobie kontrolowanie wypełni
                        > ania takich warunków, które gwarantowałyby, że Trójka pozostanie Trójką?
                        Napisałem wyrażnie . Warunki koncesyjne. Zajrzyj do jakiś konkretnych. To jest możliwe.
                        > Z lekcji muzyki czy plastyki w szkołach też powinno się zrezygnować?
                        Demagogia. Proces kształcenia i wychowywania dzieci mieszasz z emisją programów radiowych ? Lejce plastyki a nawet teatrologia powinny być w misyjnej TVP.
                        Trudno byłoby w Trójce zrobić kursy plastyki :)

>To też kosztuje przecież. A teatry, a filharmonie - to dopiero rozpusta. Niech zostanie t
                        > ylko "umpa, umpa" i będzie git, prawda?
                        Demagogia i to już kiepska. Teatr i filharmonie rozpustą ? Widzę nie chcesz poważnie rozmawiać :( Jaki to ma związek ? Gdzie chciałem likwidować ?
                        Brak Ci argumentów i uciekasz w demagogię. Kiepską.
                        Co to ma wspólnego z radiem?
                        Masz np. na prywatnym rynku Classik FM.
                        >
                        > > Trójka, jeszcze, ma dobrą markę i na obecnym rynku właściciel nie zmienił
                        > by jej
                        > > w playszafę ponieważ w tym sektorze jest zbyt ciasno.
                        >
                        > Kasa, misiu, kasa. Sam pisałeś, że autorskie audycje są zbyt drogie, a w dodatk
                        > u jeszcze istnieje ryzyko, że autor wybierze piosenkę, która nie będzie na tyle
                        > łatwa i przyjemna, że ktoś, kto takie tylko lubi, przełączy na inną stację. Z
                        > plejlistą z komputera opracowaną na podstawie badań gustów jak najszerszych mas
                        > takich problemów nie ma.
                        Ależ banialuki. Wybacz.
                        To niech przełączy !
                        > > Media publiczne ponoć mają realizować misję. Jaką misję realizuje Trójka
                        > ?
                        >
                        > Przede wszystkim edukacyjną. A ponadto misję dostarczania wartościowej rozrywki
                        > .
                        • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 30.11.16, 08:08

> jureek napisał:
                          >
                          > > czekam.na.lewice napisał:
                          > >
                          > > > Ironią i sarkazmem sensownej dyskusji nie przeprowadzimy.
                          > >
                          > > To nie jest ironia. Zadałem pytanie, jak wyobrażasz sobie kontrolowanie w
                          > ypełni
                          > > ania takich warunków, które gwarantowałyby, że Trójka pozostanie Trójką?
                          > Napisałem wyrażnie . Warunki koncesyjne. Zajrzyj do jakiś konkretnych. To jest
                          > możliwe.
                          > > Z lekcji muzyki czy plastyki w szkołach też powinno się zrezygnować?
                          > Demagogia. Proces kształcenia i wychowywania dzieci mieszasz z emisją programów
                          > radiowych ?

Posłuchaj kiedyś Strefy rokendrola wolnej od angola, to może zrozumiesz, jak może wyglądać nienachalna edukacja przez zabawę.
                          Zaś co do Classic FM, to tam też rządzi plejlista i słupki.
                          • religijnych.uczuc.obraza Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 30.11.16, 08:30
                            Classic to wyjątkowy chłam z ciągle puszczanym motywem ze Stawki większej niż życie. Tego nie da się słuchać.
      • czekam.na.lewice Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 29.11.16, 07:38
        czan-dra napisał:

> To onegdaj była jedyna stacja która "puszczała" muzykę odmienną od sieczki serw
        > owanej przez inne stacje, że skromnie przypomnę Janusza "Kosę" Kosińskiego, Mar
        > ka Gaszyńskiego, Piotra Kaczkowskiego, Jerzego Kordowicza, aż łza w oku się krę
        > ci, i to te mendy zaprzepaścić chcą.
        Piotrek Kaczkowski został zwolniony z etatu w PR 3 przez lemingi.
    • nie_ma_sprawy Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:19
      radio zboczeńców ?

ooo nieeeeeee
      • czan-dra Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:23
        No, bo ani mszy nie ma w tygodniu, ani na Anioł Pański się nie modlą, ani rorat nie uprawiają, faktycznie zboczeńcy.
        • nie_ma_sprawy Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:35

i szyfrogramów dilerskich też nie będzie :))))))))
          • czan-dra Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:38
            Tak, cokolwiek to oznacza.
            • teen69 Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 19:52
              Po co? lokalne też kaczorkowe. Mam płyty a wiadomośći z sieci.
    • buldog2 Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 20:10
      W tej chwili leci dobra audycja muzyczna.
      Co prawda wieje chłodem, bo to Redaktor Anna Gacek, która jest prawdziwą kobietą.
      Jutro o będzie razem z W.Mannem (ma facet zdrowie i siłę), takich audycji można słuchać.

Co do reszty... Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1

TOK FM polecam, szczególnie w poniedziałki, rano i po 21.

--
      Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - Magdolot
    • man_sapiens Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 20:43
      Zaborski, Nogaś... lista jest długa i coraz dłuższa.
      Audycje muzyczne w większości jeszcze się trzymają - ale jak długo...
      Reportaże - coraz częściej nie do słuchania.
      Audycje informacyjne i mające jakikolwiek związek z polityką - nie do zniesienia.
      Mam nadzieję, że Kurski będzie długo i boleśnie cierpiał w piekle.
    • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 22:20
      Ja słucham. Właśnie leci "Maniak po ciemku". Kurna, czekający na lewiznę, chciałby to prywatyzować. W którym prywatnym radiu znajdzie on taką audycję?
      • taniarada Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 23:26
        jureek napisał:

> Ja słucham. Właśnie leci "Maniak po ciemku". Kurna, czekający na lewiznę, chcia
        > łby to prywatyzować. W którym prywatnym radiu znajdzie on taką audycję?
        jureek nie podniecaj się./Muszą sprywatyzować by nie pyskował taki Sołtys.
        • jureek Re: Czy ktoś słucha "Trójki"? 28.11.16, 23:34
          taniarada napisał(a):

> jureek nie podniecaj się./Muszą sprywatyzować by nie pyskował taki Sołtys.

Sołtys jest bardzo dobrym dziennikarzem i zna się na rzeczy. Nie był propagandystą.
          A Ty jak Trójki nie słuchasz, to się nie wpieprzaj, dobrze? Masz jakąś perwersyjną radochę z tego, że możesz komuś coś zepsuć? Syndrom psa ogrodnika?
    • qqazz A słuchajcie sobie czego chcecie 28.11.16, 22:35

pozdrawiam
    • taniarada Nie ma bata to Kaczyński 28.11.16, 22:51

Do dziś nie wiadomo, za co przed dwoma miesiącami Sołtys dostał naganę. Szefowa Polskiego radia, Barbara Stanisławczyk, nie chciała wówczas w rozmowie z "Rzeczpospolitą" ujawnić przyczyn ukarania dziennikarza.
      Dziś Paweł Sołtys na Twitterze poinformował, że właśnie został zwolniony z pracy.
      We wpisie sugeruje, że stało się tak dlatego, iż jako związkowiec upominał się o prawa pracownicze.I jako związkowca nie miało prawa PRSA wyrzucić .Gdzie jest Duda związkowiec Solidarności .Chyba ,że Sołtys był w innym związku .A to mieli prawo.Kto tam będzie pamiętał o Sołtysie.O Wojtku Mannie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka