Dodaj do ulubionych

Niemcy już to przerabiali

13.12.16, 07:39
Trudno im odmówić wiedzy,jeśli chodzi o faszyzm.
www.wprost.pl/swiat/10034591/Swastyki-na-ramieniu-i-piersi-Kaczynskiego-Oburzajacy-obrazek-w-niemieckim-Der-Spiegel.html
Obserwuj wątek
    • czekam.na.lewice Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 07:45
      Przerabiali prowokacje np. gliwicką.
      • adam.eu Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 08:44
        czekam.na.lewice napisał:

> Przerabiali prowokacje np. gliwicką.

W tym przypadku akurat dokładnie ukryli "emblematy szczęśliwości."
    • prawdawaszaboli Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 08:37
      Niemiaszki chcą przerzucić swoją mroczną przeszłość na barki innych...
      • religijnych.uczuc.obraza Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 08:39
        Czyli postępują jak pisowcy.
      • man_sapiens Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:09
        > Niemiaszki chcą przerzucić swoją mroczną przeszłość na barki innych...

Artykuł w Spiegelu nie dotyczy przeszłości tylko teraźniejszości i nikt w nim nie przerzuca na nikogo odpowiedzialności za przeszłość. Dziennikarz ostrzega przed autorytarnymi i populistycznymi rządami nacjonalistycznych socjalistów - przypominając, że Niemcy coś takiego przeżyli w latach '30 z wiadomym skutkiem. Jeszcze coś wytłumaczyć?
        • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:12
          W l. 30-stych połowa Europy była autorytarna, ale nazistów przeżyli tylko Niemcy. Widać to nie kłopot z autorytarnymi rządami, tylko z samymi Niemcami. Serio - wojna trzydziestoletnia, I WŚ, II WŚ - najkrwawsze konflikty w Europie wywołane przez Niemców. Przypadek?
          • man_sapiens Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:16
            A co to ma to nacjonalistycznego i populistycznego socjalizmu Kaczyńskiego, Orbana, Le Pen?
            To, ze Niemcy były (według ciebie) wojowniczym państwem usprawiedliwia autorytaryzm Kaczyńskiego?
            N.b. - Niemcy prowadzili wojny w Europie. Francja, Wielka Brytania i Hiszpania w koloniach. co za różnica - poza ludobójstwem w większości kolonialnych wojen?
            • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:22
              "A co to ma to nacjonalistycznego i populistycznego socjalizmu Kaczyńskiego(...)"

Że Kaczyński nie jest narodowym-socjalista.

"N.b. - Niemcy prowadzili wojny w Europie. Francja, Wielka Brytania i Hiszpania w koloniach. co za różnica - poza ludobójstwem w większości kolonialnych wojen?"

Francja, Wielka Brytania i Hiszpania nie wywołały choćby II WŚ. Jeżeli uważasz to za zbrodnię nie mniejszą niż choćby wojny kolonialne, to dlaczego ostrzegać jedynie przed narodowymi socjalistami? To i demokracja parlamentarna niesie zagrożenie.
              • man_sapiens Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:37
                Kaczyński według ciebie nie jest socjalistą? Nie głosi nacjonalistycznych haseł?
                • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 10:02
                  Kaczyński jest socjalistą, ale narodowy-socjalizm Niemców z socjalizmem miał wspólną tylko nazwę. Naziści programowo socjalistów nie trawili.
              • adam.eu Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:57
                sverir napisał:

> Że Kaczyński nie jest narodowym-socjalista.

Pomijając sens i cel dyskusji, a skupiając się na tym jednym zdaniu.

Daleko mi do znajomości historii czy nauk politycznych. Wydaje mi się jednak, że Kaczyńskiemu bliżej do narodowego socjalizmu, niż PISowi do prawicy. Nie wiem, czy krótko ktoś potrafi mi to wyjaśnić.
                • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 10:09
                  "Wydaje mi się jednak, że Kaczyńskiemu bliżej do narodowego socjalizmu, niż PISowi do prawicy"

Wielce prawdopodobne jest, że Tobie bliżej do faszyzmu niż anarcho-syndykalizmu, ale to jeszcze faszystą Ciebie nie czyni:)

Kaczyński ma swoje minusy, bezsprzecznie, ale:
                  - jego "antykomunizm" dotyczy tylko PZPR i PRL (w pokrętny sposób), a nie komunizmu doktrynalnego,
                  - nie jest antysemitą i nie wiadomo nic o rasizmie,
                  - raczej nie planuje dominacji Polaków na świecie,
                  - i niewiele wiadomo o jego imperialistycznej polityce zagranicznej,
                  - gospodarczo jest (lub chociaż był) socjalistą, a nie sympatykiem kapitalizmu z kontrolą państwową.

Owszem, Hitler i naziści też nie zaczynali od masowych mordów, bądź co bądź zdobywali władzę stopniowo i gładkimi słowami, wielu Niemców głosowało ze względu na program gospodarczy, a nie program społeczny (choć naziści nie ukrywali przecież niechęci do obcych). Ale wiele zbrodniczych reżimów ma wspólne korzenie w demokracji jako takiej, uświęconych jest demokracją. Idąc tropem determinizmu można byłoby ostrzegać przed każdym, niezależnie od formułowanej przez niego propozycji ustrojowej.

Kaczyński do dyktator, a nie krwawy zbrodniarz.

• m.c.hrabia Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 10:16
                    Kaczyński do dyktator, a nie krwawy zbrodniarz.

co się odwlecze .............
                  • adam.eu Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 12:42
                    sverir napisał:

.......................................
                    > Kaczyński do dyktator, a nie krwawy zbrodniarz.

Według mnie J. Kaczyński nie tylko stopniowo zdobywa władzę, ale poza prawem. Nawet zakładając ewentualne jego jak najbardziej "patriotyczne" intencje uchyla pewne zawory bezpieczeństwa w polityce, z których albo PIS albo jacyś inni "patrioci" chętnie będą korzystać.
                    Gdzie są granice jego dyktatury? Czy ktoś ma odwagę wskazać taką granicę? Albo czy jeżeli w Polsce sytuacja będzie niejasna, czy ktoś ma odwagę przewidzieć reakcję naszych sąsiadów? Przykładowo tylko i wyłącznie sprawy gospodarcze?
                    Czy jesteś pewny, że "Ci inni", o których lubi mówić Kaczyński, nie przeprowadzą jakiejś prowokacji, jeżeli taka "prowokacja" byłaby korzystna z punku widzenia PISu?
                    • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 13:06
                      Nie wykluczam, że masz rację, co do sposobu działań Kaczyńskiego. Ale to dowodzi co najwyżej tego, że chce rządzić jako dyktator, a nie że ma totalitarne, zwłaszcza narodowo-socjalistyczne zapędy.
                  • kfugktru23 Re: Niemcy już to przerabiali 14.12.16, 06:01

> Kaczyński ma swoje minusy, bezsprzecznie, ale:
                    > - jego "antykomunizm" dotyczy tylko PZPR i PRL (w pokrętny sposób), a nie komun
                    > izmu doktrynalnego,
                    niby dlaczego?
                    > - nie jest antysemitą i nie wiadomo nic o rasizmie,
                    tylko nagle okazuje się że urzędnik państwowy uznaje że w Jedwabnym żydów zabijali kosmici...
                    > - raczej nie planuje dominacji Polaków na świecie,
                    a wstawanie z kolan?
                    > - i niewiele wiadomo o jego imperialistycznej polityce zagranicznej,
                    jak to nie wiadomo? A międzymorze?
                    > - gospodarczo jest (lub chociaż był) socjalistą, a nie sympatykiem kapitalizmu
                    > z kontrolą państwową.
                    i dlatego przejmuje największe banki?

>
                    > Kaczyński do dyktator, a nie krwawy zbrodniarz.
                    Blida przewraca się w grobie...
                    • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 14.12.16, 07:55
                      " niby dlaczego?"

Może nie zna po prostu doktryny komunistycznej?

"tylko nagle okazuje się że urzędnik państwowy uznaje że w Jedwabnym żydów zabijali kosmici..."

Paranoja, obsesja, czy czymś jeszcze chcesz się podzielić? Co to ma wspólnego z antysemityzmem?!

"a wstawanie z kolan?"

To wstawanie z kolan, a nie walka o dominację narodu Polskiego na świecie. Mam nadzieję, że Twoja percepcja rzeczywistości wykracza poza alternatywę robienia laski Sikorskiego i wstawania z kolan Waszczykowskiego.

"jak to nie wiadomo? A międzymorze?"

Przypomnij, bo może się pogubiłem: czyżby Kaczyński zdradził się z planami podboju ziem sąsiadów albo chociaż ze zdominowaniem ich do roli wasali Polski?

"i dlatego przejmuje największe banki?"

Między innymi to świadczy o jego niechęci do kapitalizmu.

"Blida przewraca się w grobie..."

Przewracałaby się, gdyby wiedziała, jak głupi używasz jej nazwiska.
            • erka-4 co ty bredzisz ? 13.12.16, 11:10
              man_sapiens napisał:

To, ze Niemcy były (według ciebie) wojowniczym państwem usprawiedliwia autorytaryzm Kaczyńskiego?

- w/g ciebie POglądy mogą mieć wszyscy tylko nie Kaczyński.
              Nie ośmieszaj się.
              Ciekawy jestem kogo o autorytaryzm posądzać będziesz gdy PO obejmie władzę z większością parlamentarną,a mamy to zapewnione jak w banku,jest to jedynie kwestia czasu,wszak mamy demokrację i wolny wybór.
              • sverir Re: co ty bredzisz ? 13.12.16, 11:27
                "Ciekawy jestem kogo o autorytaryzm posądzać będziesz(...)"

PiS jeżeli jeszcze nie rządzi autorytarnie, to do autorytaryzmu dąży.
                • erka-4 zacząłem dostawać odruchów wymiotnych na widok... 13.12.16, 11:45
                  sverir napisał:

> "Ciekawy jestem kogo o autorytaryzm posądzać będziesz(...)"
                  >
                  > PiS jeżeli jeszcze nie rządzi autorytarnie, to do autorytaryzmu dąży.

...tych ciepłych klusek podawanych mi przez ponad ćwierć wieku,wystarczy,zamówiłem barszcz po polsku,a on musi być ostry.
                  • sverir Re: zacząłem dostawać odruchów wymiotnych na wido 13.12.16, 11:54
                    Poklepać Cię po zadzie i podziękować za dobrą robotę?
                    • erka-4 szkoda fatygi 13.12.16, 12:08
                      sverir napisał:

> Poklepać Cię po zadzie i podziękować za dobrą robotę?

- dziękuję,nie odczuwam takiej potrzeby.
                      Jestem 100-procentowym mężczyzną.
      • buldog2 Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:30
        Chcą wepchnąć PiSowi do brzucha Piotrowicza, co jest nieprawdą, bo ubecka kanalia Piotrowicz nigdy nie należał do PiS. Mówił o tym niedawno Sasin i prowadzące się siostry Karnowskie.

--
        Sztandar PiS dumnie powiewa - xyz_xyz1
    • sverir Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 08:51
      "Trudno im odmówić wiedzy,jeśli chodzi o faszyzm"

Trudno im przyznać rację, jeżeli chodzi o Kaczyńskiego.
    • erka-4 Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:30
      Coś takiego wymyślić mógł jedynie niemiecki DUPEK,normalny Niemiec pod tym się nie podpisze.
      • man_sapiens Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 09:38
        Czytałeś ten artykuł?
        • erka-4 Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 11:00
          man_sapiens napisał:

> Czytałeś ten artykuł?

- nie.
          Nie znam niemieckiego,ale wyobrazić sobie mogę jego treść patrząc na to zdjęcie.
          Ono mówi wszystko,że dupek do dupek i nic więcej.

• l_zaraza_l Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 11:23
            m.natemat.pl/ff3302159bd62784347e40f87dac620b,640,0,0,0.jpg
            • erka-4 Re: Niemcy już to przerabiali 13.12.16, 12:04
              l_zaraza_l napisała:

> m.natemat.pl/ff3302159bd62784347e40f87dac620b,640,0,0,0.jpg

- no widzisz,bo taka jest prawda.
              Do celu niekoniecznie musi iść się przez wojnę,można to zrobić w sposób pokojowy,jedynie wymaga to co nie co więcej czasu.
              Na szczęście się niektórzy na czas zorientowali w co grają dzisiejsi Niemcy.
              Pomijam Polaków,ale inni to także zauważyli,przykładowo Brytyjczycy,że Niemcy zamierzają wygrać trzecią wojnę światową bez użycia armaty,cóż też dobry sposób,a wręcz o niebo lepszy,tylko niby z jakiej to racji tą wojnę mają wygrać niemieccy wojacy ?
              Jednakże sprawa zwycięstwa poniosła porażkę,wszystko się rypło i stąd taka Niemców reakcja,chociażby te ich ostatnie oszczercze faszystowskie zdjęcia pod adresem kochających inaczej,także Polaków.
    • m.c.hrabia Re: Polacy też 13.12.16, 09:40
      cdn14.se.smcloud.net/t/photos/t/248004/tomasz-lis_22268151.bmp
      • nazimno Re: Polacy też 13.12.16, 10:33
        Podobaja ci sie zdeterminowani faceci w czapkach (stare sentymenty), ...co?
    • qqazz Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 11:40
      Najnowsze badania pokazują że Niemcy nie mieli z tym nic wspólnego, tylko byli biednymi ofiarami niejakich nazistów.

pozdrawiam
      • alistair-p Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 11:56
        To zupełnie jak Piotrowicz.
        • sverir Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 14:52
          Skądinąd trafne porównanie. Terror III Rzeszy wprowadzali naziści, nie Niemcy. PRL to też twór esbeków i komuchów, a nie Polaków.
          • religijnych.uczuc.obraza Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 14:56
            Ale już stalinowski terror to twór żydów.
            • nazimno Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 15:02
              Teraz to Ciebie zabanuja chyba na dobre, jesli sie bedziesz przy tym (zreszta slusznie) upieral.

• religijnych.uczuc.obraza Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 15:10
                Już się trzęsę i oburzam.
            • sverir Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 13.12.16, 15:32
              Nawet represje wobec opozycji w II WŚ to sanacja, a nie Polacy.

My jesteśmy przeźroczyści.
      • czekam.na.lewice Re: Jacy Niemcy? Co Ty bredzisz? 14.12.16, 07:58
        qqazz napisał:

> Najnowsze badania pokazują że Niemcy nie mieli z tym nic wspólnego, tylko byli
        > biednymi ofiarami niejakich nazistów.
        Idąc ostatnim klasykiem to byłą to kulturalna wojna a ludzie ogrzewali się przy koksownikach.
    • mara571 moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 13.12.16, 15:55
      bylo w moim wpisie, ze go usunales?
      Czego sie boicz? Innych pogladow? Innego spojrzenia na swiat?
      A moze nie spodobalo sie okreslenie "stara oszustka"?
      • adalberto3 Re: moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 13.12.16, 23:57
        Mnie też wykosili. Napisałem o zatrudnianiu byłych oficerów SS w redakcji "Der Spiegel". Sami Niemcy potrafią o tym pisać. Dla Polaków ma pozostać dziecięca nieświadomość.
        • czekam.na.lewice Re: moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 14.12.16, 08:01
          adalberto3 napisał:

> Mnie też wykosili. Napisałem o zatrudnianiu byłych oficerów SS w redakcji "Der
          > Spiegel". Sami Niemcy potrafią o tym pisać. Dla Polaków ma pozostać dziecięca n
          > ieświadomość.
          Może tego nie wytną bo pochodzi z "legalnego " żródła prawdy:)(
          www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/byly-funkcjonariusz-stasi-na-wysokim-stanowisku-w-berlinie,699607.html
          • sverir Re: moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 14.12.16, 08:20
            To mogliby wyciąć, bo jest nie na temat:)
            • adalberto3 Re: moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 14.12.16, 11:52
              Redakcja "Der Spiegel" powinna pamiętać o swojej SS-mańskiej przeszłości i nie wysilać się na takie niesmaczne karykatury. Liczą na bezkarność, nikt ich nie rozstrzela, jak tych w Paryżu.
              • sverir Re: moglabym wiedziec cenzorze, co takiego 14.12.16, 12:31
                To tak jakby nasi narodowcy nagle stracili prawo do krytykowania kogokolwiek za antysemityzm (gdyby im przyszło do głowy coś takiego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka