Dodaj do ulubionych

czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitlera?

01.10.04, 13:05
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=kl&dat=20041001&id=kl14.txt
-moim zdaniem wszystko na to wskazuje ze tak.. Niemcy chcą wróicić do
szowinistyczno rasistowsko imperialnych tradycji a co do dla nas Polaków
oznacza chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć...
Obserwuj wątek
    • gregorak Re: czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitl 01.10.04, 13:47
      nowy.oszolom.z.radia.maryja napisał:
      > -moim zdaniem wszystko na to wskazuje ze tak..
      Jak to wszystko? Przecież nawet ND napisal o tym, że odbiór tego filmu nie jest
      jednoznaczny:
      "Historycy, krytycy filmowi oraz część społeczeństwa wyrażali obawę, że
      reżyserzy przedstawią faszystowskiego przywódcę nie jako typowe dla obecnych
      czasów monstrum i ucieleśnienie zła, lecz jako myślącego człowieka, który może
      wzbudzić u niektórych widzów współczucie. Tego bali się najbardziej. Czy tak
      się stało? Również na to pytanie brak konkretnej odpowiedzi, bowiem i tutaj
      głosy są podzielone. Film ukazuje Hitlera, gdy jest słaby fizycznie,
      psychicznie, brudny i częściowo niedołężny. Lecz jednocześnie nadal jest złym,
      bezwzględnym dyktatorem, który swoją mimiką i zachowaniem wciąż budzi strach."
      [...] Według opinii większości "fachowców", obawy o wzbudzenie współczucia
      wobec Hitlera okazały się raczej przesadzone, ponieważ niemiecki przywódca
      został wprawdzie pokazany jako człowiek, ale niewzbudzający ani litości, ani
      współczucia."
      PS. 1.Maszewski, choć często przynudza na antenie, jako jeden z nielicznych
      dziennikarzy rydzykowych mediów stara się być obiektywny.
      2. Dlaczego napisałeś "moim zdaniem"? Widziałeś film?
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitl 01.10.04, 13:59
        napisałem moim zdaniem ponieważ po wielokroć slyszałem zarzuty ze nie prezentuję tu własnego zdania..poza tym ja staramsię widzieć to w szerszym aspekcie a mianowicie w tym co sie u naszych zachodnich sąsiadow dzieje..a nie dzieje sie najlepiej...a sfrustrowa
    • hydy Re: czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitl 01.10.04, 13:52

> www.naszdziennik.pl/index.php?typ=kl&dat=20041001&id=kl14.txt
      > -moim zdaniem wszystko na to wskazuje ze tak.. Niemcy chcą wróicić do
      > szowinistyczno rasistowsko imperialnych tradycji a co do dla nas Polaków
      > oznacza chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć...

1. czy oglądałeś film? ja nie,
      2. co rozumiesz przez rehabilitację?
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitl 01.10.04, 14:00
        ad dwa to co sie rozumie w klasucznym ujęciu tego pojęcia
    • indris ND prymitywny jak zwykle 01.10.04, 13:59
      W linii propagandowej ND nie mieści się możliwość pokazania skomplikowania
      świata. Jeżeli Hitler był zbrodniarzem, co uznaje prawie cały świat, to dla
      ideologów ND oznacza, że NIE MÓGŁ mieć żadnych zachowań sympatycznych. Powinien
      na śniadanie jadać ludzkie mięso a Ewę Braun po każdym stosunku bić, najlepiej
      łańcuchem ?
      Prawda jest bardziej skomplikowana, niż to ND wciska swoim czytelnikom.
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: ND prymitywny jak zwykle 01.10.04, 14:02
        nie sądzilem ze ty jesteś aż tak prostacki....ta dwulicowośc Hitlera jeszcze bardziej nam uświadamia jaką to kanalią był..szatan tez jest przebiegły i potrafi przybrać pozory dobra...zło jest najniebezpieczniejsze wtedy kiedy do złudzenia przypomina dobro
        • indris Trochę się zgadzamy 01.10.04, 14:54
          Słusznie piszesz, że "zło jest najniebezpieczniejsze wtedy kiedy do złudzenia
          przypomina dobro". Ale jeżeli taka jest prawda, to sztuka właśnie taką prawdę
          powinna pokazać. Ja przecież nie broniłem Hitlera, ale prawdy o
          skomplikowaności tego świata.
    • jacek.rothert CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 14:06
      Oszolomie, dwa razy juz dostales to pytanie. Zadaje je po raz trzeci, moze
      teraz odpowiesz: czy widziales ten film?
      • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 14:41
        jeszcze nie..i nie wiem czy sie nań wybiorę..mam mieswzane uczucia po tym co
        telewizje pokazały (chodzi mi o fragmenty filmu)
        • jacek.rothert Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 14:43
          > jeszcze nie..i nie wiem czy sie nań wybiorę..

No to fantastycznie. Nawet nie chcesz SKONFRONTOWAC swoich przekonan z
          doswiadczeniem empirycznym.
          Jestes tak bardzo przekonany o tym, ze Ziemia jest plaska, ze zaden Kopernik
          czy Galileusz nie bedzie Ci na sile pokazywal dowodu, iz tak nie jest...
          • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 16:11
            ziemia nie jest ani okrągła ani plaska jest owalem,elipsą spłaszczoną na
            biegunach
            • gregorak Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 16:41
              > ziemia nie jest ani okrągła ani plaska jest owalem,elipsą spłaszczoną na
              > biegunach
              Mylisz się! I nie tylko w tej sprawie!
              • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 17:00
                akurat tego jestem 100% pewny ze jest tak jak napisałemw przypadku
                ziemi..zapytaj się znawców tematu
                • jacek.rothert Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 17:40
                  Po pierwsze - uzylem przykladu Ziemi by Ci pokazac Twoj sposob myslenia.
                  Po drugie - elipsa jest figura plaska.
                  Po trzecie - odbiegasz od tematu. Nie zamierzasz ogladac filmu a jednoczesnie
                  masz o nim wyrobione zdanie. Sam sobie wystawiasz w ten sposob cenzurke.
                  • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 17:42
                    błogosłąwieni ktorzy nie widzieli a uwierzyli..
                    • jacek.rothert Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 17:44
                      No i super. Dyskusja zakonczona. Po raz kolejny nie zaskakujesz...
                    • neceser debilizm blogoslawiony? RM to sekta! 01.10.04, 17:44
                      ale te debile sa mile. robia taki smrod w KK ze podobaja mi sie.

> błogosłąwieni ktorzy nie widzieli a uwierzyli..
                • gregorak Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 18:01
                  > akurat tego jestem 100% pewny ze jest tak jak napisałemw przypadku
                  > ziemi.. zapytaj się znawców tematu
                  NAPISAŁEŚ: ziemia nie jest ani okrągła ani plaska jest OWALEM, ELIPSĄ
                  spłaszczoną na biegunach

OWAL jest zamknietą KRZYWĄ o ksztłcie zbliżonym do jaja. Najprostszym
                  przykładem owalu jest ELIPSA. Elipsa jest jedna z krzywych stożkowych, wyrażoną
                  wzorem ...mniejsza o wzór. Natomiast ELIPSOIDA to BRYŁA, której wszystkie
                  przekroje płaskie są elipsami. Szcególnym przypadkiem elipsoidy jest elipsoida
                  obrotowa, bryła ograniczona powierzchnią powstałą w wyniku obrotu elipsy wokół
                  własnej osi symetrii.
                  PS. Nie lubię Oszolomow: politycznych i geometrycznych
                  • gregorak Re: CZY WIDZIALES FILM??? 01.10.04, 18:03
                    Tka długo pisałem posta, że nie zauwazyłem iż powyżej został juz przeprowdzony
                    odpowiedni kurs geometryczny. Przeopraszam FORUMOWICZÓW!
    • Gość: jack Re: czy film "Untergang"jest próbą rehabilit.Hitl IP: *.proxy.aol.com 01.10.04, 18:03
      Cale towarzystwo lpr-ackie, czego jestes przykladem mozna porownac tylko z
      klubem faszyzujacych nacjonalistow. I dlatego uwazam, ze wasza partia to
      katastrofa dla Polski.
      Nie zadajesz sobie ZAWSZE najmniejszego trudu (jak w tym wypadku) wyszukac w
      necie informacji na temat, ktory ZAWSZE jest obcy tobie i tobie podobnym a
      otwierasz dziob i ferujesz "swoje wyroki".
      Jesli znasz wogole jakikolwiek jezyk to poczytaj choc ten link:
      www.der-untergang.de/bernd-eichinger.php3
      Jest to wywiad z rezyserem i proucentem filmu dlaczego taki film? i z czym to
      sie je?
      oczywiscie film jest dyskusyjny ale nie z powodu, ktory filmowi imputujesz.
      Opisuje ostatnie 12 dni zycia hitlera i otaczajacego go "dworu" widziane
      glownie oczami jego wieloletniej prywatnej sekretarki oczywistej "fanki" tego
      typa i nazizmu. Ale jest to celowe. Nie znajdziesz tam tez "szowinistyczno
      rasistowsko imperialnych tradycji Niemiec".
      Wy lpr-acy zawsze doszukujecie sie czegos co egzystuje tylko w "waszych"
      nacjonalstycznych" lepetynach.
      Jako organizacja macie w swojej ideologii cos i z ruskich i polskich komunistow,
      i z partii faszystowskich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka