Dodaj do ulubionych

Finowie delegalizują,a może to wzór?

01.12.17, 15:52
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22723334,powolywali-sie-na-wolnosc-slowa-ale-sad-nie-mial-watpliwosci.html#BoxNewsLink&a=66&c=96 //
Obserwuj wątek
    • dr.krisk Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 15:55
      Bo Finowie się nigdy nie szczypali. Dlatego ich lubię - szkoda, że nie jesteśmy do nich podobni.
      • wsk175 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 16:01
        I tak trzeba-szybko i bez wątpliwości.
        Kiedyś Anglia miała problem z kibolami. Rok przykładnego karania trzody stadionowej i problem kibolstwa prawie zniknął.
        A w Polsce łażą nachlani ulicami i śpiewają swoje debilne przyśpiewki.....
        • sverir Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 19:29
          " A w Polsce łażą nachlani ulicami i śpiewają swoje debilne przyśpiewki....."

W Anglii też, tylko rzadziej dymią na stadionach.
          • inocom Który stadion w Anglii 03.12.17, 21:51
            sverir napisał:

> " A w Polsce łażą nachlani ulicami i śpiewają swoje debilne przyśpiewki....."
            >
            > W Anglii też, tylko rzadziej dymią na stadionach.

Jest stadionem prezydenta miasta?
            • eiran Re: Który stadion w Anglii 04.12.17, 05:51
              Własnością rady miasta, "doktorku" jest na ten przykład stadion Portman Road w Ipswich (Ipswich Town).
              A światowej sławy stadion miejski to San Siro, na którym krają AC Milan i Inter. Można takie przykłady mnożyć, zwłaszcza w Czechach.
              • sverir Re: Który stadion w Anglii 04.12.17, 09:59
                To bez znaczenia. Inocoma nie interesuje własność stadionu, tylko znów chce nawiązać do Wrocławia i Dutkiewicza. Dostał jakiejś obsesji w ostatnim czasie i porusza ten temat przy każdym wątku.
                • eiran Re: Który stadion w Anglii 04.12.17, 10:15
                  Ale być może znajdzie jakiś stadion na sprzedaż na alibaba.com.
                  BTW nie wydaje mi się, by obsesja Dutkiewicza wystąpiła "uń" ostatnio - to jakieś kilkuletnie, trwalsze zjawisko - podobnie jak występujące u innych forumowiczów obsesje Michnika czy Tuska.
                  • sverir Re: Który stadion w Anglii 04.12.17, 12:35
                    Możliwe, że obsesja jest starsza, ale ostatnio zaczęła się wyjątkowo ujawniać.
      • cossa.nostra Finlandyzacja 01.12.17, 16:05

Tobie, lemingu, nic to nie mówi.
        • dr.krisk Re: Finlandyzacja 01.12.17, 16:09
          A dobrze znasz Finlandię, głuptasku? Bo ja dość dobrze :)
          • wsk175 Re: Finlandyzacja 01.12.17, 16:12
            koza z nosa na wszystkim się zna, jak każdy pisowiec!
            • dr.krisk Re: Finlandyzacja 01.12.17, 16:15
              Gdzieś usłyszał termin "finlandyzacja" i myśli, że zaimponuje.....
              Biedny człowiek.
              • lumpior Re: Finlandyzacja 01.12.17, 16:18
                dr.krisk napisał:

> Gdzieś usłyszał termin "finlandyzacja" i myśli, że zaimponuje.....
                > Biedny człowiek.

A może "Falantyzacja"? Ale "co ma piernik do wiatraka"?
              • j-k belkot"dr" Kriska w sprawie Finlandyzacji 02.12.17, 11:37
                podajmy tu zatem jej definicje: pasuje jak ulal do obecnej sytuacji:
                tyle ze obcym mocarstwem nie jest ZSRR, a bezzebna Unia,
                ktorej jednak Finlandia podobnie ochoczo wychodzi naprzeciw:
                Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                .
                pl.wikipedia.org/wiki/Finlandyzacja
                • dr.krisk Re: belkot"dr" Kriska w sprawie Finlandyzacji 02.12.17, 22:32
                  Jak zwykle nic nie zrozumiałeś. Ja nic nie pisałem o "finlandyzacji", bo nie tego dotyczył mój post.
                  Ech, ty trójkołowy cyklisto.......
                  • j-k nadal belkot"dr" Kriska w sprawie Finlandyzacj 03.12.17, 06:03
                    dr.krisk napisał:
                    > Jak zwykle nic nie zrozumiałeś.
                    Ja nic nie pisałem o "finlandyzacji", bo nie tego dotyczył mój post

Pisales o "nieszczypaniu sie" Finow.

szczypali sie az do roku 1991.
                    i szczypia sie nadal.
                    - teraz pod dyktando Bruxelki.

• dr.krisk Re: nadal belkot"dr" Kriska w sprawie Finlandyzac 04.12.17, 14:39
                      Dobrze, gdybyś trochę poczytał o najnowszej historii Finlandii (wojna zimowa, itp.). Wiedziałbyś o co chodzi.
                      A twoje dywagacje stawiające znak równości pomiędzy przynależnością do strefy wpływu ZSRR a członkostwem w UE..... żałosne. Tak jakbyś się wczoraj urodził - a nie sądzę.
            • dr.krisk Re: Finlandyzacja 01.12.17, 16:16
              Aha - no i jak każdy pisowiec zrobił błąd ortograficzny w swoim nicku. Ciekawe, kto go rano ubiera.
              • alistair-p Re: Finlandyzacja 01.12.17, 18:19
                Jego ubierają wieczorem,a rano zdejmują mu kaftanik.
              • x2468 Re: Finlandyzacja 02.12.17, 06:43
                Unijna trzoda musi mieć kolczyki w uszach, pisi błąd w nicku.Tak są oznaczeni. lecz to chwilowo, po zwycięstwie 4 rp dostaną po 2 plastikowe kolczyki.
                www.tygodnik-rolniczy.pl/media/cache/5f/93/5f937d7eb21dc8dadbb29b5cc8581110.jpg
              • j-k a dr.krisk to poprawne ? 02.12.17, 09:13
                dr.krisk napisał:
                > Aha - no i jak każdy pisowiec zrobił błąd ortograficzny w swoim nicku.

ty tez. "dr "w Polsce piszemy bez kropki.

(dla niekumatych - ja mam "Zachodni" Doctorat)
                • dr.krisk Re: a dr.krisk to poprawne ? 03.12.17, 20:50
                  Mój skrót nie pochodzi od "doktor". Pisałem o tym wielokrotnie - poszukaj.
                  • j-k Re: a dr.krisk to poprawne ? 04.12.17, 10:52
                    ale na 99 % z tym sie kazdemu kojarzy.

- a ze bawisz sie w ekwilibrystyke slowna - to juz Twoja sprawa.
                    • ave.duce ... co się komu kojarzy, to 04.12.17, 12:28
                      jego problem, a nie dr. Kriska.
                      A co do "ekwilibrystyki słownej" - umiejętność godna pochwały.
                    • dr.krisk Re: a dr.krisk to poprawne ? 04.12.17, 14:42
                      Fakt - moja. I nie przejmuję się tymi co im się w 99% kojarzy, znaczne ciekawsi są ci od 1% (z żywszą inteligencją).
                      Czy mógłbyś zaspokoić moją niezdrową ciekawość: ten twój Zachodni Doctorat to z NRD? Bo tak mi jakoś wygląda.....
                      • eiran Re: a dr.krisk to poprawne ? 04.12.17, 16:22
                        "doktorek" zaklina się, że posiada doktorat z uniwersytetu w Aachen (czyli, jak sam twierdzi, w Akwizgranie). Nie zna wprawdzie nazwiska swojego promotora, tym bardziej nie jest w stanie przypomnieć sobie, jaki był temat jego pracy doktorskiej, ale nic a nic mu to nie przeszkadza. A tak na poważnie, to zwykły mitoman, w gruncie rzeczy zasługujący na współczucie.
          • cossa.nostra Re: Finlandyzacja 01.12.17, 18:45

Tak. Jesteś ignorantem pl.wikipedia.org/wiki/Finlandyzacja
        • strikemaster Re: Finlandyzacja 01.12.17, 21:07
          Leming - facet chodzący w spodniach mimo udowodnionej naukowo szkodliwości tego stronu dla męskiego zdrowia. Tyle definicji.
        • ukos Re: Finlandyzacja 04.12.17, 15:47
          cossa.nostra napisał(a):

> Tobie, lemingu, nic to nie mówi.

Leczysz kompleksy nadymając się "narodowo" do granicy śmieszności? Kiedy Finlandia była sfinlandyzowana, to cоветская Польша, wówczas собственность CCCP, mogła sobie tylko pomarzyć o takim statusie.
      • pies_na_czarnych Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 04:28
        dr.krisk napisał:

> Bo Finowie się nigdy nie szczypali. Dlatego ich lubię - szkoda, że nie jesteśmy
        > do nich podobni.

Jestesmy pod wzgledem spozycia alkoholu :(
      • eiran Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:10
        Finowie wcale nie są tacy fajni. Trzecią co do wielkości frakcję w Sejmie (18% w ostatnich wyborach) sa tzw. Prawdziwi Finowie, o których trudno powiedzieć jako o otwartych kulturowo proeuropejskich liberałach (w PE są zresztą w jednej frakcji z PiS oraz AWPL).
        • dr.krisk Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 22:36
          Ci akurat których znam są fajni - ale ludzie na uczelniach to specyficzny gatunek.
          Raczej chodziło mi o specyficzne fińskie cechy charakteru: sisu i tak dalej.
    • qwardian Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 18:22
      Wy już jesteście w procesie delegalizowania, przecież ściągamy nazwy ulic waszych pupilków. Wasze komuchowe sztandary z sierpem i mlotem musieliście zmienić na gwiazdki.
      • cossa.nostra Do piachu z oPOzycją! 01.12.17, 18:46

Amen!
        • strikemaster Re: Do piachu z oPOzycją! 02.12.17, 11:40
          To była podstawowa modlitwa PiSlamu?
        • ukos Re: Do piachu z oPOzycją! 04.12.17, 16:47
          cossa.nostra napisał(a):

> Amen!

Opanowanie caps locka to zbyt trudne zadanie dla PiSiora.
      • ave.duce Nikt niczego nie musiał zmieniać - 04.12.17, 12:33
        po prostu chciał.

Co do gwiazdek - te są żółte i nie tak łatwo będzie Liliputinowi K. Jarosławowi zmienić je znowu na czerwone w jego wymarzonym PRL-Pi$.
    • buldog2 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 18:58
      Finowie mogą delegalizować, w naszym przypadku sama delegalizacja to mało. Potrzebna trwała depisyzacja, likwidacja metastaz w rodzaju Samobrony i in. koalicjantów odmiennej formacji kulturowej i agentury.
      • cossa.nostra Mokre sny lemingów 01.12.17, 19:02
        To 9% dla oPOzycji:)
        • strikemaster Re: Mokre sny lemingów 02.12.17, 11:42
          Mokry sen leminga: lemingowi sni się, że z powodu noszenia spodni zachorował na raka jąder. Leming budzi się z tego koszmaru, otwiera oczy, ściany zielone, biała, metalowa szafka przy łóżku...
      • qqazz Czyli proponujesz czysty totalitaryzm 02.12.17, 11:36
        Typowe u faszystów.

pozdrawiam
    • strikemaster Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 01.12.17, 21:05
      U nas na Marszu pokazali ostatnio, że obozy koncentracyjne były na wskroś polskie, do tego był pokaz mody PISlamskich burek.
    • adam.eu Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:22
      Lumpior, za czasów PO tłumaczono mi na forum, że prokuratury i sądy na Podlasiu mają rację w pobłażliwym traktowaniu wobec malujących swastyki w miejscach publicznych. Tam też były pobicia na tle rasizmu.
      • eiran Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:26
        A kto ci tak "tłumaczono"? Podrzucisz jakiś przykład wpisu tego rodzaju?
        • adam.eu Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:36
          Kto? Zenek? Mn7?
          • eiran Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:38
            Czyli nie podrzucisz?
            • adam.eu Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:44
              Może Zenek podrzuci. Nie pamiętam, który to był rok. Chodziło również o sławne uzasadnienie, że swastyka to symbol szczęśliwości.
              • eiran Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:55
                Myślę że kłamiesz. Nie wiem po co mieszasz w to przy okazji mn7, która z pewnością niczego choćby w przybliżeniu podobnego nie napisała. Ale widać masz taką potrzebę.
                • adam.eu Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 09:08
                  Zenka jestem pewny na 99%. Mn7 rzadziej pisała, ale w sposób bardzo zbliżony do Zenka, nie pamiętam istotnej różnicy zdań między nimi na jakikolwiek temat związany z wymiarem sprawiedliwości. Przez jakiś czas zacząłem analizować ich wpisy pod kątem sprawdzenia, czy to nie pisze jedna osoba pod dwoma nickami i dodatkowo przypisanymi do różnych płci.
                  • eiran Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 09:36
                    Innymi słowy - uważasz że w tej konkretnej sprawie pisała tak jak twierdzisz, bo nie pamiętasz różnicy zdań w różnych innych sprawach?
              • sverir Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 13:12
                "Chodziło również o sławne uzasadnienie, że swastyka to symbol szczęśliwości"

Skoro Ty upraszczasz, to i ja uproszczę: nigdy takiego uzasadnienia nie było.
                • adam.eu Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 16:58
                  Dobra,coś mi świta, że to stwierdzenie o "symbolu szczęśliwości" w uzadnieniu było w jakimś kontekście, którego teraz nie pamiętam. Tym niemniej kojarzy mi się, że na Podlasiu to nie była jedyne wyrozumiałe potraktowanie faszystowskich czy rasistowskich zachowań. I tam (bodajże Białystok) dochodziło do pobicia czy zastraszania studentów o odmiennym od naszego koloru skóry.
                  • sverir Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 18:09
                    "Dobra,coś mi świta, że to stwierdzenie o "symbolu szczęśliwości" w uzadnieniu było w jakimś kontekście, którego teraz nie pamiętam"

Kontekst był taki, że jakiś debil na białostockim odludziu narysował swastykę, a jakiś nadgorliwiec doniósł o propagowaniu faszyzmu. Prokurator najpierw wyjaśnił, dlaczego nie ma mowy o propagowaniu, a potem - właściwie niepotrzebnie - przytoczył wpis z wikipedii. Niektóre media to podchwyciły i puściły w świat informację, że prokuratura umorzyła postępowanie z tego powodu, że swastyka to symbol szczęścia.
                    • buldog2 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 03.12.17, 21:55
                      Gdzieś w białostockiem, nie wiem, czy na odludziu. Aryjskim symbolem nie jest swastyka hitlerowska, tylko ramionami skręconymi w przeciwnym kierunku, pełno takich wyrytych na skałach w Tatrach. Czytałem, że "białostocka" nie była oryginalną aryjską-hinduską, tylko hitlerowską.
                      • inocom Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 03.12.17, 22:07
                        buldog2 napisał:

> Gdzieś w białostockiem, nie wiem, czy na odludziu. Aryjskim symbolem nie jest s
                        > wastyka hitlerowska, tylko ramionami skręconymi w przeciwnym kierunku, pełno ta
                        > kich wyrytych na skałach w Tatrach. Czytałem, że "białostocka" nie była orygina
                        > lną aryjską-hinduską, tylko hitlerowską.

Znak Słońca jest na ślężańskim misiu.
                        Ręce z dupy powyrywam, jak ktoś spróbuje ten posąg niczym talib zniszczyć.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Poland_mount_Sleza_-_ancient_cult_figure.jpg
                      • inocom A tu masz poetę zm. w 1908 r. 03.12.17, 22:19
                        pl.wikipedia.org/wiki/Mieczys%C5%82aw_Kar%C5%82owicz#/media/File:Kamie%C5%84_Kar%C5%82owicza_a1.jpg
                        Też ma znak Słońca na pamiątkowym głazie, na długo przed tym jak Niemcy zaczęły go sobie nadużywać. Przesilenie Zimowe (21 grudnia), zwane Bożym Narodzeniem to też czysty kult Solarny.
                      • sverir Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 04.12.17, 10:25
                        "Aryjskim symbolem nie jest swastyka hitlerowska, tylko ramionami skręconymi w przeciwnym kierunku"

Aryjska może tak, chociaż co za różnica, skoro powiązanie z Ariami motywowało Hitlera do takiej symboliki. Ale w hinduizmie wykorzystywane są obydwa kierunki. Niemniej postępowania nie umorzono ze względu na symbole szczęścia, tylko w stwierdzeniu, że malowanie swastyk na odludziu nie jest propagowaniem faszyzmu czy nazizmu.
        • buldog2 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 08:52
          Nie wiem, czy łatwo byłoby to znaleźć. Ale też takie widziałem i pamiętam że powtarzały to media, zgadzając się z tym (PISowskie), bądź nie.
          • cossa.nostra Nóż fiński w serce oPOzycji 02.12.17, 11:29
            Amen!
    • qqazz Musisz się oglądać na innych, sam nic. 02.12.17, 11:38
      Ale pomysł delegalizacji PO i N. ciekawy.

pozdrawiam
    • strikemaster Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 02.12.17, 11:43
      PIsU nie trzeba delegalizować ustawa, wystarczy śledztwo kontrwywiadu.
    • lech1966 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 03.12.17, 23:37
      lumpior napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22723334,powolywali-sie-na-wolnosc-slowa-ale-sad-nie-mial-watpliwosci.html#BoxNewsLink&a=66&c=96 //
      • x2468 Re: Finowie delegalizują,a może to wzór? 04.12.17, 12:53
        Zdelegalizować plica polonica siedząca po prawicy.
    • inocom Ciekawe kiedy delegalizacja Boga :) 04.12.17, 00:56
      "Gott mit uns"
    • katrina_bush NiE ! Nazizm to totalna kontrola zyci prywatnego. 04.12.17, 01:17
      NiE ! NiE ! NiE ! Do cholery ! Nazizm i piswowska Czarna Bolszewia, to totalna kontrola zycia prywatnego. Stop nazistowskim swinipasom. Koniec. Kropka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka