qui-nn
08.02.18, 20:14
Brytyjska telewizja Sky News, docierająca do ponad 100 milionów domów, opublikowała materiał na temat przyczyn katastrofy smoleńskiej zatytułowany "Katastrofa w Smoleńsku: eksplozje na pokładzie, zanim samolot spadł, mówi ekspert". W materiale tym telewizja powołuje się na słowa brytyjskiego eksperta do spraw katastrof lotniczych, Franka Taylora, który powiedział: "Mogę powiedzieć, że nie mam wątpliwości, że zanim samolot uderzył o ziemię, na pokładzie były eksplozje". Stwierdził on też, że: "Według mnie, wybuch nastąpił w skrzydle, zanim samolot dotarł do brzozy". Frank Taylor - co zaznacza autorka materiału - był zaangażowany w śledztwa w sprawie największych katastrof lotniczych w Wielkiej Brytanii: w Lockerbie (wybuch bomby na pokładzie) i Manchesterze (nieszczęśliwy wypadek).
Wiedza o tym, co wydarzyło się w Smoleńsku staje się coraz bardziej powszechna, już nie tylko w Polsce.
Artykuł w oryginale: news.sky.com/story/smolensk-crash-explosions-on-board-before-plane-hit-ground-investigator-says-11233792?dcmp=snt-sf-twitter
Streszczenie po polsku: macierewicz.org/sky-news